Aντιρατσιστική διαδήλωση στο Μόναχο

Στις 21 Μαρτίου 2017 έλαβε στο Μόναχο, με αφορμή και την Διεθνή Ημέρα κατά του Ρατσισμού, μεγάλη αντιρατσιστική πορεία και διαδήλωση στο κέντρο του Μονάχου.

Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Στάχους, με χαιρετισμούς εκπροσώπων των πολιτικών πτερὐγων της Βαυαρικής Βουλής, συνεχίστηκε με μια στάση και ομιλίες στο Μνημείο Ολοκαυτώματος και κατέληξε στην κεντρική πλατεία της πόλης την Marienplatz, όπου και τον τελικό λόγο έλαβαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης. Στη διοργάνωση μετείχαν ο Σύλλογος κατά των Διακρίσεων και του Ρατσισμού Βαυαρίας και το Συμβούλιο Μεταναστών του Δήμου Μονάχου.

Το σύνημα της εκδήλωσης ήταν Αντίο στον ρατσισμό και μπράβο στη πολαπλότητα (ποικιλία).

Από πλευράς ελληνικής παροικίας παρέστησαν ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, η εκδότρια του ελληνογερμανικού περιοδικού ΔΡΑΧΜΗ και νεοεκλεγέν μέλος του Συλλόγου κατά των Διακρίσεων και του Ρατσισμού Βαυαρίας (Netzwerk Rassismus- und Diskriminierungsfreies Bayern e.V.) κ. Ιωάννα Παναγιώτου - Μάμαλη και ο κοινωνικός λειτουργός κ. Παύλος Δέλκος.

Στην ομιλία της η νεοεκλεγείσα πρόεδρος του Συμβουλίου Μεταναστών του Δήμου Μονάχου, κ. Δήμητρα Λάνγκ, χαιρέτισε εγκάρδια τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση και τον ευχαρίστησε θερμά για την πολυποίκιλη προσφορά του στα θέματα των μεταναστών. "Είμαστε περήφανοι για σας", είπε χαρακτηριστικά η κ. Λάνγκ.

Στις πρόσφατες εκλογές του Συμβουλίου Μεταναστών Μονάχου εξελέγησαν πρόεδρος η βουλγαρικής καταγωγής κοινωνική παιδαγωγός  κ. Δήμητρα Λάνγκ και αντιπρόεδρος η ελληνικής καταγωγής δικηγόρος κ. Θεοδώρα Σισμάνη.

Η κ. Δήμητρα Λάνγκ ζει από 16ετίας στο Μόναχο και εργάζεται στην Υπηρεσία Νεολαίας του Δήμου Μονάχου και στο Συμβούλιο Αυτοβοήθειας του Δήμου Μονάχου.

Η κ. Θεοδώρα Σισμάνη κατάγεται από έλληνες γονείς, γεννήθηκετο 1980 στο Μόναχο, επισκέφθηκε γερμανικό γυμνάσιο στο Μόναχο και σπούδασε νομικά στα πανεπιστήμια Άουγσμπουργ και Μονάχου. Η ειδικότητά της είναι η παροχή νομικών συμβουλών σε επιχειρήσεις, το εμπορικό δίκαιο κ.λ.π.

Στις φωτογραφίες στην αντιρατσιστική διαδήλωση στην Marienplatz:

(στη πρώτη φωτογραφία) η κ. Ιωάννα Παναγιώτου - Μάμαλη με τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση. (Foto Pagagiotou-Mamali)

(στη δεύτερη φωτογραφία από δεξιά) η πρόεδρος του Συμβουλίου Μεταναστών Μονάχου κ. Δήμητρα Λάνγκ, ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και η αντιπρόεδρος του Στμβουλίου Μεταναστών Μοονάχου κ. Θεοδώρα Σισμάνη. (Foto AM)

Με ευχές

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχ΄ςσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

"Μουσική για τον Ένα Θεό".

Διαθρησκειακό κοντσέρτο έλαβε χώρα στις 18 Μαρτίου 2017 στο Μέγαρο Μουσικής Γκάσταικ Μονάχου, με χριστιανική, εβραική και μουσουλμανική θρησκευτική μουσική από τον 15ο αιώνα μέχρι την εποχή του Μπαρόκ.

 

Περισσότεροι από 100 μουσικοί και χορωδοί χριστιανικών εκκλησιών, μουσουλμανικών κοινοτήτων και εβραικών συναγωγών παρουσίασαν 30 διαχρονικές θρησκευτικές μουσικές αρμονίες και παραδόσεις των θρησκειών τους, συνθέτοντας ένα θαυμάσιο άκουσμα και θέαμα πολιτισμικότητας και συγγένειας ιδεών και ενότητας, σε σχέση με τη λατρεία και ύμνηση του ενός Θεού όλων των ανθρώπων.

 

Μελωδικές συνθέσεις από σεβαρδική (εβραική) ισπανική παράδοση, ιταλική, ισπανική, μαλτέζικη και δανο-γερμανική εκκλησιαστική υμνολογία, βενετσιάνικη όπερα του Βιβάλντη, γερμανική όπερα του Händel και του Πάχελμπελ, τουρκική, αλεβίτικη και Γιεμενίτικη ενόργανη μουσική και τραγούδι, σουφική μυστική παράδοση και Ψαλμοί του Δαβίδ με την εβραική σάλπιγγα (Schofar) συναγωγών, αποτελούσαν το βασικό πρόγραμμα του κοντσέρτου. Η ονομαστή χορωδία του ρωμαιοκαθολικού καθεδρικού Ναού Μονάχου απέδωσε εξαίσια ύμνους της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

 

Άκρως εντυπωσιακός ήταν ο χορός των Δερβίσηδων. Οι Δερβίσηδες εισέρχονται στη σκηνή με σταυρωμένα τα χέρια για να υποδηλώσουν τον αριθμό ένα, μια μαρτυρία για την ενότητα με το Θεό. Στις αμέτρητες περιστροφές τους ανοίγουν τα χέρια τους και τείνουν το δεξί τους χέρι προς τον ουρανό, για να λάβουν την αγαθωσύνη και φιλανθρωπία του Θεού, ενώ ρίχνουν το βλέμμα τους στο αριστερό χέρι, που στρέφεται προς τη γή για να μεταδώσει τα δώρα του Θεού στους ανθρώπους που είναι κοντά στους χορευτές δερβίσηδες. Η μαύρη κελεμπία τους συμβολίζει τον τάφο, το άσπρο ένδυμά τους το σάβανο και το κάλυμμα της κεφαλής τους την πέτρα του τάφου. Επτά κουμπιά στο πουκάμισο συμβολίζουν τις αισθήσεις, ακοή, όραση, όσφρηση και γεύση.

 

Πάνω από 1500 επισκέπτες Μονάχου απήλαυσαν το υπέροχο κοντσέρτο και καταχειροκρότησαν τους μουσικούς και τις χορωδίες.

 

Παρέστησαν ο πρώην Αρχιδήμαρχος Μονάχου κ. Χρίστιαν Ούντε, ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο ραββίνος Στέβεν Λάγκνας και ο ιμάμης Βενιαμίν Ίντριτς. Παρέστησαν επίσης και αρκετοί έλληνες, μεταξύ των οποίων η δημοσιογράφος του βαυαρικού ραδιοφώνου κ. Ελένη Ηλιάδου.

 

Η τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφος της βαυαρική ραδιοφωνίας -τηλεοράσεως κ. Όζλεμ Σαρίκαγια χαιρέτησε τους καλεσμένους, αναφέροντας στο λόγο της μεταξύ των άλλων και τα ακόλουθα.

 

Ουτοπία έινια ένας τόπος που δεν υπάρχει. Είναι ένας ονειρεμένος, ιδανικός τόπος, που γενήθηκε από τις δικές μας επιθυμίες και νοσταλγίες. Ουτοπία είναι απλά μια ιδέα ενός ειρηνικού και καλύτερου κόσμου. Έξω βιώνουμε αυτή τη στιγμή το αντίθετο από ένα καλύτερο κόσμο. Ένα κόσμο που προσδιορίζει με μίσος, αγανάκτηση και φόβους τη σκέψη μας, τα αισθήματά μας και τις πράξεις μας. Όμως τώρα σ΄αυτήν εδώ την αίθουσα είμαστε σ΄ένα τέλειο χώρο, σ΄ένα χώρο που τα διαφορετικά είναι ισότιμα, που οι παγκόσμιες θρησκείες δεν αλληλοπολεμούνται αλλά σέβονται η μία την άλλη και αλληλοπεριχωρούνται.

 

Το μοναδικό αποψινό μήνυμα είναι ΣΕΒΑΣΜΟΣ, να μιλάμε ο ένας με τον άλλο ειλικρινά και ισότιμα.

Εαρινή Συνεδρίαση της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνέλευσης στη Γερμανία. Μόναχο, 5 - 7 Μαρτίου 2017

 

Οι Επίσκοποι των διαφόρων ορθοδόξων εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών της Γερμανίας, συγκροτούν την Ορθόδοξο Επισκοπική Συνέλευση στη Γερμανία (Orthodoxe Bischofskonferenz in Deutschland - OBKD), με σκοπό την από κοινού διακονία της ορθόδοξης ζωής, λατρείας και μαρτυρίας και την κοινή εκπροσώπηση στις γερμανικές εκκλησιαστικές, πολιτειακές και πολιτικές Αρχές.

Η OBKD είναι το ανώτατο όργανο συντονισμού και εκπροσώπησης όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών της Γερμανίας. Πρόεδρός της είναι ο Μητροπολίτης Γερμανίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Αυγουστίνος.

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας τελέστηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στο ρωσσικό Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Νεομαρτύρων και Ομολογητών της Ρωσσίας, του Μητροπολίτη κ. Αυγουστίνου (Οικουμενικό Πατριαρχείο) για λόγους υγείας συμπροσευχομένου, συλειτουργούντων του  Μητροπολίτη κ. Ισαάκ (Πατριαρχείο Αντιοχείας), του Αρχιεπισκόπου κ. Θεοφάνη (Πατριαρχείο Μόσχας), του Αρχιεπισκόπου κ. Μάρκου (Υπερόριος Ρωσσική Εκκλησία), του Επισκόπου κ. Σεργίου (Πατριαρχείο Σερβίας), του Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ (Πατριαρχείο Ρουμανίας), και των βοηθών Επισκόπων κ. Αγαπητού (Υπερόριος Ρωσσική Ορθόδοξος Εκκλησία) και Κροστάνδης κ. Σοφιανού (Πατριαρχείο Ρουμανίας) και πλειάδος κληρικών των διαφόρων εν Γερμανία ορθοδόξων εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών.                                            

Το εσπέρας της Κυριακής της Ορθοδοξίας χορωδίες των ορθοδόξων ενοριών του Μονάχου έψαλλαν στη δική τους γλώσσα και εκκλησιαστική παράδοση τροπάρια και ύμνους, στον κατάμεστο Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου. Έλαβαν μέρος οι ακόλουθες χορωδίες: Ο „Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών“, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου Κωνσταντίνο Νικολακόπουλο, η χορωδία “Άγιος Παϊσιος“ της Ενορίας  του Πατριαρχείου Αντιοχείας, η χορωδία της ρωσσικής ενορίας της Αναστάσεως, η χορωδία της ρωσικής γυνακείας Ιεράς Μονής της Αγίας Ελισάβετ, η χορωδία του ρωσσικού Ιερού Καθεδρικού Ναού των Αγίων Νεομαρτύρων και Ομολογητών της Ρωσσίας, η χορωδία της σερβικής ενορίας Άγιος Μάρτυς-Βασιλεύς Γιόβαν Βλαντιμίρ, η χορωδία της ρουμανικής ενορίας Γεννήσεως του Χριστού, η χορωδία της βουλγαρικής ενορίας Άγιος Κλήμης της Αχρίδος, η χορωδία της γεωργιανής ενορίας Άγιος Βασιλεύς Βάχτανγκ Γκοργκασάλι, η χορωδία „Γκομίδας“ της αρμενικής ενορίας και η χορωδία της κοπτικής ενορίας Άγιος Μηνάς.

Ο εμπλουτισμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας με τη συμβολή χορωδιών των ορθοδόξων ενοριών Μονάχου έλαβε χώρα εφέτος για 13η φορά. Με πρωτοβουλία του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου διοργανώνεται η συνάντηση των Ορθοδόξων Εκκλησιαστικών Χορωδιών στο Μόναχο, η οποία φιλοξενείται κάθε χρόνο και από μια διαφορετική Ορθόδοξη Ενορία. Φιλόξενος οικοδεσπότης εφέτος ήταν η Ενορία των Αγίων Πάντων Μονάχου, με τον προιστάμενό της Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο. Την όλη προετοιμασία και τον συντονισμό των χορωδιών έχει  αναλἀβει εξ υπαρχής ο θελόγος κ. Γεώργιος Βλαχώνης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μέλη της OBKD. Ο πρόεδρός της κ. Αυγουστίνος, τόνισε στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων και τα εξής: Μέχρι τώρα οι Oρθόδοξοι ζούσαν στις χώρες τους και στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και οι γερμανοί έγραφαν για την Ορθοδοξία, ενώ τώρα οι Oρθόδοξοι με τη μετανάστευση και την εγκαταβίωσή τους στη Γερμανία, μπορούν να μιλήσουν οι ίδιοι για το τι είναι Oρθοδοξία και να μεταλαμπαδεύσουν στη Γερμανία την ορθόδοξη πνευματικότητα, λατρεία και ζωή

Την Δευτέρα, 6 Μαρτίου, έλαβε χώρα ολοήμερη συνεδρίαση της OBKD στο σερβικό ενοριακό κέντρο στο Μόναχο και ασχολήθηκε με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Την Τρίτη, 7 Μαρτίου, τα μέλη της OBKD, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ. Μάρκ o Σεβ. Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ, ο Θεοφ. Επίσκοπος κ. Βαρθολομαίος, ο Θεοφ. Επίσκοπος κ. Αγαπητός, ο Θεοφ. Επίσκοπος κ. Σοφιανός, ο Γενικός Γραμματέας της κ. Νικολάι Τον και ο Ταμίας της Πρεσβύτερος Ράντομιρ Κόλουντιτς, καθώς και τα μέλη των επιμέρους επιτροπών, ο επιτετραμμένος για τις διαχριστιανικές σχέσεις Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Μύρων, επισκέφθηκαν το Τμήμα Ορθοδοξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου και είχαν μια άκρως ενδιαφέρουσα συνάντηση με τους καθηγητές και φοιτητές. Παρέστησαν επίσης ο Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς, ο Ηγούμενος Μαξίμ Σμιτ οι Πρωτοπρεσβύτεροι Απόστολος Μαλαμούσης, Μιρτσέα Μπάσαραμπ και  Αλέξανδρος Ναν, ο Πρεσβύτερος Ευγένιος Μουρσίν, ο διευθυντής του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας κ. Γεώργιος Βλαντής, η εισηγήτρια για ορθόδοξα θέματα στο Οικουμενικό Κέντρο του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Γερμανίας κ. Μαρίνα Κυρούδη, η επιτετραμμένη για το μάθημα των ορθοδόξων θρησκευτικών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεσφαλία, κ. Κέρστιν Κέλλερ και ο γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, θεολόγος δρ. Κωνσταντίνος Βλιαγκόφτης. Παρέστη επίσης πλειάς ορθοδόξων φοιτητών και φοιτητριών από διάφορες εθνικότητες,  με τον εκπρόσωπό τους, Ιλία Νασύροφ, παρά το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο έχει διακοπές εξαμήνου και το θερινό ακαδημαικό εξάμηνο δεν έχει ακόμη αρχίσει.

 Ο πρόεδρος της Τμήματος, καθηγητής κ. Αθανάσιος Βλέτσης προσφώνησε καταλλήλως τους επισκέπτες και παρουσίασε γενικά το έργο του Τμήματος της Ορθοδόξου Θεολογίας, ενώ ο επίκουρος καθηγητής Ανάργυρος Αναπλιώτης αναφέρθηκε σε επί μέρους θέματα σπουδών και στη δυνατότητα συνδιασμού τους με σπουδές σε άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου. Ένα από τα κύρια θέματα στην επακολουθήσασα συζήτηση ήταν και το μάθημα των ορθοδόξων θρησκευτικών σε γερμανικά σχολεία (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και επαγγελματικές σχολές), στα οποία υπάρχουν ορθόδοξοι μαθητές. Το Τμήμα της Ορθοδόξου Θεολογίας συνδράμει και θα συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις τις πολυετείς προσπάθειες και ενέργειες της OBKD για την καθιέρωση του μαθήματος των ορθοδόξων θρησκευτικών σ΄όλα τα κρατίδια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

 Ο Μητροπολίτης Γερμανίας τόνισε το σημαντικό γεγονός της ύπαρξης Ορθοδόξου Θεολογίας στο πανεπιστήμιο Μονάχου και αναφέρθηκε διεξοδικά στην ιστορία της ίδρυσης της πρώτης Έδρας και Ινστιτούτου Ορθοδόξου Θεολογίας και της μετεξέλιξης σε Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας, με περισσότερες έδρες. Τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι ορθόδοξοι Μητροπολίτες, Αρχιεπίσκοποι και Επίσκοποι της Γερμανίας, έχουν αγκαλιάσει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας και το στηρίζουν παντοιοτρόπως. Ήδη αρκετοί πτυχιούχοι της σχολής έχουν χειροτονηθεί κληρικοί και διακονούν στις ενορίες των ορθοδόξων επισκοπών της Γερμανίας.  Όπως τόνισε και ο πρόεδρος, καθηγητής Αθανάσιος Βλέτσης, η ορθόδοξη θεολογία στο πανεπιστήμιο Μονάχου έχει ακριβώς αυτή την αποστολή, να διακονεί το έργο των ορθοδόξων επισκοπών στη Γερμανία, να συμβάλλει στο θεολογικό διάλογο και να παρέχει ορθόδοξη ακαδημαική μαρτυρία στον δυτικό λεγόμενο εκκλησιαστικό και κοινωνικό χώρο.

 Ακολούθως η OBKD περάτωσε τις εργασίες της συνελεύσεώς της στη βιβλιοθήκη του Τμήματος της Ορθοδόξου Θεολογίας.

 Με ευχές

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Συνάντηση των Ορθοδόξων Εκκλησιαστικών Χορωδιών στο Μόναχο

Με πρωτοβουλία του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου διοργανώνεται για 13η συνεχή χρονιά η συνάντηση των Ορθοδόξων Εκκλησιαστικών Χορωδιών στο Μόναχο. Πρόκειται για μια συναυλία στην οποία συμμετέχουν 11 συνολικά χορωδίες από τις διάφορες Ορθόδοξες Ενορίες του Μονάχου, η οποία διοργανώνεται την Κυριακή της Ορθοδοξίας και φιλοξενείται κάθε χρόνο και από μια διαφορετική Ορθόδοξη Ενορία. Οικοδεσπότης φέτος είναι η Ελληνορθόδοξη Ενορία των Αγίων Πάντων: η Συναυλία, στην οποία κάθε χορωδία θα ερμηνεύσει εκκλησιαστικούς ύμνους από τη ξεχωριστή δική της μουσική παράδοση, θα γίνει στο Ι.Ναό των Αγίων Πάντων (Ungererstr. 131, München, Haltestelle: Nordfriedhof), την Κυριακή 5 Μαρτίου και ώρα 18:00. Τη συναυλία θα χαιρετήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ.Αυγουστίνος, ως πρόεδρος της Συνελεύσεως των Ορθοδόξων Επισκόπων στη Γερμανία (Orthodoxe Bischofskonferenz in Deutschland), και θα τιμήσουν με την παρουσία τους Ορθόδοξοι Επίσκοποι από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες στη Γερμανία, οι οποίοι από αύριο αρχίζουν την εαρινή Σύνοδό τους στο Μόναχο. 

Μετά το τέλος της συναυλίας ο Ι. Ναός παραθέτει δεξίωση σε όλους στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος».

Η είσοδος στη συναυλία είναι για όλους ελεύθερη.

 

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Καθηγητής Αθανάσιος Βλέτσης

Την Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, που αποτελείται από 90 μουσικούς και 60 μέλη χορωδίας, θα δώσει μία συναυλία στο Μόναχο με θέμα: „Συναυλία Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης“

 

Η συναυλία θα λάβει χώρα στην αίθουσα Herkulessaal των ανακτόρων Μονάχου και χρηματοδοτείται κυρίως από το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, με τη στήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Εβραικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. 

 

Στις 6 Μαρτίου 1943 άρχισαν οι πρώτες προδιαγραφές για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης από το ναζιστικό καθεστώς και στις 15 Μαρτίου 1943 ακολούθησε η συστηματική αναγκαστική απέλαση των Εβραίων από τη Θεσσαλονίκη και μεταφορά τους στα διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας.

 

Από τους 46.091 Εβραίους που μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μόλις 1950 επέζησαν και επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή ένα ποσοστό 4%. Μέσα σε λίγα χρόνια αφανίστηκε η μεγαλύτερη σαφαρδική εβραική κοινότητα της Ευρώπης και μια πολιτιστική ζωή 500 ετών στη πόλη της Θεσσαλονίκης.

 

Πολλοί Έλληνες και ιδιαίτερα η εκκλησιαστική ηγεσία προσπάθησαν να σώσουν τους Εβραίους από τη ναζιστική θηριωδία. Ένα πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο τότε Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Γεννάδιος, ο οποίος προμήθευσε τούς Εβραίους με πλαστά πιστοποιητικά ορθόδοξης βάπτισης, για να εξαπατήσει τους ναζιστές. Επίσης ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Δαμασκηνός υπέγραψε μαζί με 27 κορυφαία στελέχη της ελληνικής κοινωνίας μια αιχμηρή επιστολή στην οποία τονίζει τον αδιάλυτο δεσμό Ελλήνων και Εβραίων και αποκαλούσε του Εβραίους ΕΛΛΗΝΕΣ. Η επιστολή αυτή είναι μοναδική ως προς τον χαρακτήρα, το περιεχόμενο, το ύφος και τον σκοπό, σ΄όλη την τότε ναζιστικοκρατούμενη Ευρώπη.

 

Η συναυλία Μνήμης έχει σκοπό να θυμίσει τη τραγική ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στη ναζιστική περίοδο και να κάνει γνωστό αυτό το Ολοκαύτωμα στη βαυαρική κοινωνία.

 

Εμείς, οι Έλληνες του Μονάχου, συνδεόμαστε με την Εβραική Κοινότητα Μονάχου και συμμετέχουμε στη τραγική τους ιστορία και για το λόγο ότι και εμείς ζήσαμε, ως Έλληνες στην ιστορία μας, απελάσεις και γενοκτονίες και είχαμε ανάλογη εμπειρία ζωής. 

 

Στη συναυλία θα παιχθούν έργα Εβραίων και Ελλήνων συνθετών και η 3. Συμφωνία του Μίκη Θεοδωράκη. Εισιτήρια προπωλούνται στο γραφείο www.muenchenticket.de

 

Όλοι οι Έλληνες και βαυαροί φιλέλληνες είναι εγκάρδια 

προσκεκλημένοι να παρευρεθούμε στη συναυλία.

 

Ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

 

 

 

Απόστολος Μαλαμούσης 

Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

Θεατρική παράσταση στο Μόναχο με θέμα τη δολοφονία του συμπατριώτη μας Θεοδώρου Βουλγαρίδη και του τούρκου Χαμπίλ Κίλιτς από τους νεοναζιστές (NSU)Vollansicht

„Α π ο φ ά σ ε ι ς“

 

Με τον τίτλο αυτό παίζεται επί τριετία στο ονομαστό Θέατρο των ανακτόρων Μονάχου ένα θεατρικό έργο με θέμα τις δολοφονίες των δύο θυμάτων της νεοναζιστικής οργάνωσης (NSU) στο Μόναχο. Πρόκειται για την ιστορία του συμπατριώτη μας Θεοδώρου Βουλγαρίδη, που δολοφονήθηκε στις 15 Ιουνίου 2005 και του τούρκου Χαμπίλ Κίλιτς, που δολοφονήθηκε στις 29 Αυγούστου 2001.

 

Το θεατρικό έργο δείχνει τις αστοχίες, παραλείψεις, εχθρικές ανακριτικές διαδικασίες και απάνθρωπες συμπεριφορές των αστυνομικών και ανακριτικών αρχών απέναντι στις δύο οικογένειες των θυμάτων. Οι αστυνομία και οι εφημερίδες απέδωσαν τους φόνους σε τούρκικη μαφία και στον υπόκοσμο.

 

Με τις μεθόδους αυτές των αρμοδίων αρχών κινδύνευσαν οι άμεσοι συγγενείς των θυμάτων, σύζυγοι, γονείς, παιδιά και αδέλφια να θεωρηθούν ως δράστες ή συμμέτοχοι των δολοφονιών. Η κοινωνική τους απομόνωση ήταν αβάσταχτη και ο στιγματισμός βαρύς. Οικογενειακοί φίλοι και γείτονες τους γύρισαν τα νώτα και η κόρη του τούρκου έπρεπε με απόφαση της διευθύντριας του σχολείου να αλλάξει σχολικό περιβάλλον, από φόβο δήθεν μήπως η μαφία βάλλει στο στόχαστρο και το σχολείο της.

 

Ο Γαβριήλ Βουλγαρίδης, αδελφὀς του μακαρίτη Θεοδώρου, αναγκάστηκε δια νυκτός να εγκαταλείψει το Μόναχο και την υπέροχη εργασία του και να φύγει με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά του στην Ελλάδα. Αλλά και εκεί βρήκε, δυστυχώς, εχθρικό κλίμα και ζούσε στην ανεργία. Η οικογένεια του τούρκου έμεινε στο Μόναχο περιφρονημένη από όλους.

 

Όταν το 2011 αποκαλύφθηκε ότι οι δράστες ήταν γερμανοί νεοναζιστές, τότε ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης συνάντησε τον Γαβριήλ στη Θεσσαλονίκη, τον έπεισε να επιστρέψει στο Μόναχο και του συμπαραστάθηκε στην εξεύρεση κατοικίας και εργασίας, με παρεμβάσεις του στις επίσημες βαυαρικές και γερμανικές Αρχές. Η συμπαράσταση του στην οικογένεια Γαβριήλ είναι μέχρι σήμερα αδιάλειπτη, ώστε να θεωρείται μέλος της οικογενείας.

 

Επίσης ο π. Απόστολος στήριξε και στηρίζει συνεχώς παντοιοτρόπως και την οικογένεια του τούρκου θύματος Κίλιτς, αποκτώντας έτσι μια θαυμάσια οικογενειακή σχέση εμπιστοσύνης και να θεωρείται από την θυγατέρα του τούρκου θύματος ως „πατέρας“ της.

 

Η συγγραφέας κ. Χριστίνα Ούμπφενμπαχ μελέτησε την όλη υπόθεση των δύο θυμάτων με συνεντεύξεις με τις οικογένειες των θυμάτων με τις δικαστικές διεργασίες, τις ανακριτικές μεθόδους και τα δημοσιεύματα στον τύπο και στις εφημερίδες. Ως καρπός της έρευνάς της έγραψε το θεατρικό έργο με τον τίτλο „ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ“ (URTEILE), που προγραμματίστηκε να παίζεται όσο διαρκεί στο Μόναχο η δίκη για τους νεοναζιστέςς δολοφόνους.

 

Στις 16 Φεβρουαρίου παίχθηκε για προτελευταία φορά το θεατρικό έργο παρουσία του Γαβριήλ Βουλγαρίδη και της συζύγου του, της χήρας και της μητέρας του τούκου Κίλιτς και του πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση. Η οικογένεια Βουλγαρίδη και ο π. Απόστολος είχαν δει την παράσταση ακόμη δύο φορές, ενώ η οικογένεια Κίλιτς για πρώτη φορά. Η οικογένεια Κίλιτς είχε συναισθηματική και κοινωνική δυσκολία να δεί το έργο, όμως πείστηκε από τον π. Απόστολο να παραστεί στη θεατρική παράσταση, συνοδευόμενη απ’αυτόν.

 

Στο θεατρικό έργο τρεις ηθοποιοί, δύο γερμανοί ο κ. Paul-Wolff Plottegg και ο κ. Gunther Eckes και η εξαιρετική τουρκάλα ηθοποιός, κ. Demet Gül, ενσαρκώνουν και παρουσιάζουν σε δύο μέρη τα πρόσωπα που μετέχουν στο όλο δράμα. Από τη μια μεριά ενσαρκώνουν τον Γαβριήλ Βουλγαρίδη, και την οικογένεια Κίλιτς (τη σύζυγο-χήρα του τούρκου, τη μητέρα του και τη θυγατέρα του), καθώς επίσης τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, ένα συνάδελφο και μια γερμανίδα φίλη του Κίλιτς, να καταθέτουν τη μαρτυρία τους για την προσωπική ζωή των θυμάτων και τους συγγενείς να υποφέρουν από τις πολύωρες ταπεινωτικές συνεχείς υποψίες και ανακριτικές μεθόδους των αρχών. Από την άλλη μεριά υποκρίνονται τον ανακριτή, τον αστυνομικό, τη διευθύντρια του σχολείου και τους δημοσιογράφους, να παρουσιάζουν την υπόθεση, όπως τους βόλευε.

 

Μεγάλη η συγκίνηση και πολλά τα δάκρυα για τους συγγενείς, αφού για μια ακόμη φορά έζησαν τις δραματικές στιγμές και ώρες που πέρασαν.

 

Το θεατρικό έργο είναι μια στεντόρεια φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στο νεοναζισμό και στην αδυναμία των αρχών, ηθελημένη ή μη, να πράξουν στο ακέραιο το έργο τους.

 

Μετά το πέρας της παράστασης οι συγγενείς των θυμάτων ευχαρίστησαν τους ηθοποιούς, τη συγγραφέα του θεατρικού έργου, τη σκηνοθέτη και όλους όσοι συνέπραξαν στο έργο και φωτογραφήθηκαν μαζί τους.

 

Η συγγραφέας Χριστίνα Ούμπφενμπαχ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση για τη συμβολή και συμβουλή του στις δύο οικογένειες των θυμάτων και ιδιαίτερα στο γεγονός ότι έπεισε και συνόδευσε την οικογένεια Κίλιτς στη θεατρική παράσταση, γράφοντας σε μέιλ στις 17.2.2017 τα εξής

Αγαπητέ π. Απόστολε,

Πολλές ευχαριστίες για το ότι έφερες στο θέατρο την οικογένεια Κίλιτς. Ήταν για μένα πολύ σπουδαίο να δουν το έργο.

Είσαι ένας άνθρωπος που μετατρέπεις τον κόσμο σ΄ένα καλύτερο τόπο, είσαι ένας γεφυροποιός, που κατορθώνεις διασυνδέσεις και συνάφειες, που δεν είναι νοητές (αυτονόητες).

Είναι θαυμάσιο τό ότι σ΄ έχω γνωρίσει.

Χριστίνα Ούμπφενμπαχ

Στη φωτογραφία (από αριστερά):

Η σύζυγος-χήρα κ. Κίλιτς, η μητέρα του μακαρίτη κ. Κίλιτς, η κ. Χριστίνα Βουλγαρίδη, σύζυγος του Γαβριήλ, ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο ηθοποιός κ. Gunther Eckes, ο κ. Γαβριήλ Βουλγαρίδης, ο ηθοποιός κ. Paul-Wolff Plottegg, η τουρκάλα ηθοποιός κ. Demet Gül, η ερευνήτρια κ. Turney Öldner και η συγγραφέας κ. Χριστίνα Ούμπφενμπαχ.

Στη δεύτερη φωτογραφία ο ηθοποιός κ. Paul-Wolff Plottegg υποδύεται τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση και ο ηθοποιός κ. Gunther Eckes τον κ. Γαβριήλ Βουλγαρίδη, αδελφό (Bruder)του θύματος, στη συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη, όπου ο π. Απόστολος έπεισε τον Γαβριήλ να επιστρέψει στο Μόναχο.

 

Επίσημη επίσκεψη της κ. Ντονάτα φον Σενκ, αντιπροέδρου του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού στην Ενορία Αγίων Πάντων Μονάχου

 

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017 επισκέφθηκε επίσημα την Ενορία Αγίων Πάντων Μονάχου, η αντιπρόεδρος του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού, που εδρεύει στο Βερολίνο, κ. Ντονάτα φον Σενκ

Η κ. Σενκ ασχολείται ιδιαίτερα με εμπόλεμες χώρες, ὀπως Συρία, Ιράκ και τους πρόσφυγες, και με χώρες της Αφρικής που πλήττονται από φτώχεια, όπως Ουγκάντα κ.α. Εκπονεί  κοινωνικά προγράμματα του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού για τις χώρες αυτές και συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση σε θέματα της αρμόδιότητάς της.

Η κ. Σενκ και ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης γνωρίστηκαν προ ετών στο Βερολίνο, στη „Διάσκεψη Κορυφής για Θέματα Ενσωμάτωσης“ που εμπνεύστηκε, οργάνωσε και διηύθυνε η καγκελάριος κ. Μέρκελ, καθώς επίσης και στο „Συμβούλιο Ενσωμάτωσης“ που οργάνωσε, στη Καγκελαρία η αρμόδια Ομοσπονδιακή Υπουργός για θέματα Μετανάστευσης, Ενσωμάτωσης και Προσφύγων και έκτοτε τους συνδέει μια στενή σχέση φιλίας και αλληλοεκτίμησης.

Η κ. Σενκ αποδέχθηκε ευχάριστα την πρόσκληση του Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση, και εκκλησιάστηκε στον ιερό ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου, με το σύζυγό της και δύο εγγόνια της. Παρηκολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη Θεία Λειτουργία που τέλεσαν ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και ο Πρεσβύτερος-Οικονόμος Πλούταρχος Κωσταντινίδης , εντυπωσιάστηκε από την εξαίρετη βυζαντινή αγιογράφηση του ναού και ενθουσιάστηκε από το γεγονός ότι ο ναός ήταν κατάμεστος, με πολλά παιδιά.

Ο προιστάμενος του ναού, Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος Σιώμος προσφώνησε εγκάρδια την επισκέπτρια, και προσκάλεσε το εκκλησίασμα σε μια συνάντηση και συζήτηση μαζί της, στη βιβλιοθήκη της Ενορίας. Επίσης προσφώνησε κατάλληλα και τους παρισταμένους βουλευτές κ. Σάββα Αναστασιάδη (Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ) και κ. Γεώργιο Λαζαρίδη (Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της ΑΝΕΛ).

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας η κ. Σενκ συναντήθηκε με εκπροσώπους της παροικίας μας στη βιβλιοθήκη της Ενορίας και συζήτησε μαζί τους θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Στη συζήτηση, που διήρκεσε μιά περίπου ώρα, έλαβαν μέρος ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, η πρόεδρος του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟ, δρ. Βασιλεία Τριάρχη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου κ. Σταύρος Κωσταντινίδης, η καθηγήτρια Πολυτεχνείου κ. Δανάη Καλτσίδου-Κλόστερ, η διευθύντρια του ελληνικού σχολείου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, κ. Δήμητρα Μαυρίδου, η καθηγήτρια του Λυκείου Μονάχου κ. Εύα Γρίβα, ο καθηγητής της μουσικής δρ. Δημήτριος Πάλος (Παπαδόπουλος) η κ. Αναστασία Ντικ, μέλος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων Ευρώπης, οι ιατροί κ. Θεοδώρα Οικονομίδου, κ. Πάρις Αλεξάντερ και κ. Ανδρέας Μοράκης, η δικηγόρος κ. Φωτεινή Μπογιατίνη, ο κ. Λάκης Σπυριδωνίδης, μέλος του Ποντιακού Συλλόγου Μονάχου, η αρμόδια για μαθήματα για παιδιά αλλοδαπών, κ.Χριστίνα Οικονομίδου, ο Σύμβουλος γερμανικών επιχειρήσεων κ. Βασίλειος Αδημούδης κ.α.

Αμέσως μετά ο π. Απόστολος παρέθεσε γεύμα στη κ. Σενκ στο εστιατόριο ΠΟΛΙΤΕΙΑ του κ. Μανώλη Κουγιουμουτζή. Ο κ. Κουγιουμουτζής καλοσώρισε εγκάρδια την κ. Σενκ και της επέδωσε και το προσφάτως εκδοθέν χρονικό (άλμπουμ) του Κρητικού Συλλόγου Μονάχου, με τον τίτλο: „ΑΦΙΕΡΩΜΑ 1965-2015, 50 χρόνια Πολιτιστικής Παρουσίας και Προσφοράς στο Μόναχο και στη Γερμανία“.

Η κ. Σενκ παρέλαβε με ιδιαίτερη χαρά το άλμπουμ για να το επιδώσει στο σύζυγό της που είχε διδαχθεί ελληνικά στο γερμανικό γυμνάσιο.

Με ευχές

Ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεί

Απόστολος Μαλαμούσης

Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν ευγενικά από τον κ. Βασίλειο Αδημούδη.

Στη φωτογραφία Ekklisia-1 από αριστερά ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο βουλευτής κ. Λαζαρίδης, ο βουλευτής κ. Αναστασιάδης και η οικογένεια Σενκ.

Στη φωτογραφία Schenk-Bibliothek η κ. Σενκ, ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, η κ. Αναστασία Ντικ και ο κ. Σταύρος Κωσταντινίδης

Ομόφωνη επανεκλογή του Πρωτοπρεσβυτέρου  Αποστόλου Μαλαμούση στο προεδρείο του „Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας“

Ομόφωνη επανεκλογή του Πρωτοπρεσβυτέρου  Αποστόλου Μαλαμούση στο προεδρείο του „Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας“

και επίσημος πανηγυρικός διορισμός του κ. Γεωργίου Βλαντή, ως Διευθυντή του Συμβουλίου

Από 3 μέχρι 4 Φεβρουαρίου 2017 έλαβαν χώρα στη πόλη Άουγκουσμπουργκ (Augsburg) της Βαυαρίας οι εργασίες της Ολομέλειας του „Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας“.

 Σε αυτό μετέχουν 19 εκκλησίες και εκκλησιαστικοί οργανισμοί της Βαυαρίας. Την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας εκπροσωπεί από ετών ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία. Μετέχουν επίσης εκπρόσωποι της ρωσσικής, σερβικής, ρουμανικής εκκλησίας και εκπρόσωποι της αρμενικής, κοπτικής (Αιγύπτου) και συριακής εκκλησίας

 Στα πλαίσια των εργασιών του Συμβουλίου έλαβαν χώρα δύο σημαντικά, για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βαυαρίας, γεγονότα:

 Εκλογή του νέου προεδρείου για το χρονικό διάστημα 2017-2020.

 Η διεξαγωγή των εκλογών είχε, με βάση το καταστατικό, την ακόλουθη διαδικασία:

Κάθε ομάδα εκκλησιών πρότεινε, μετά από εσωτερική διαβούλευση, στην ολομέλεια, τον υποψήφιο εκπρόσωπό της για το νέο προεδρείο.

 Ο αντιπρόσωποι της ομάδας της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των αρχαίων ανατολικών Ορθοδόξων Εκκλησιών (αρμενικής, κοπτικής και συριακής) πρότειναν παμψηφεί τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, ως εκπρόσωπό τους στο προεδρείο. Η Ολομέλεια του „Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας“, σε μυστική ψηφοφορία, εξέλεξε παμψηφεί τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, ως μέλος του τετραμελούς προεδρείου της.

 Ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο για την ευλογία και έγκρισή του για την επανεκλογή του, καθώς επίσης και όλους τους εκπροσώπους των ορθοδόξων και των άλλων βαυαρικών εκκλησιών για την εμπιστοσύνη και εκτίμηση στο πρόσωπό του.

Πανηγυρική τοποθέτηση του κ. Γεωργίου Βλαντή στη θέση  του Διευθυντή του „Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της  Βαυαρίας“.

Για πρώτη φορά από το 1974, έτος ίδρυσης του Συμβουλίου, εξελέγη προ μηνών από όλες τις εκκλησίες της Βαυαρίας, ένας Ορθόδοξος για τη θέση αυτή. Ο κ. Βλαντής ενθουσίασε όλα τα μέλη του Συμβουλίου με την άριστη θεολογική του κατάρτηση, το επικοινωνιακό του ταλέντο, το χάρισμά του να συνθέτει απόψεις και να διευθύνει δημιουργικά συνεδριάσεις επιτροπών και για το λόγο αυτό η εκλογή του και τοποθέτησή του ως Γενικού Διευθυντή υπερψηφίστηκε από όλους.

Στη σεμνή τελετή ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ανέγνωσε  - με ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου -  μια ευχή από το Μεγάλο Ευχολόγιο της Εκκλησίας μας, ενώ ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών Μονάχου, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, κ. Κωνσταντίνου Νικολακοπούλου, έψαλε υπέροχα τρεις ορθοδόξους ύμνους και το απολυτίκιο του Αγίου Γεωργίου. Στη βυζαντινή χορωδία μετείχαν επίσης Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, προϊστάμενος της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου, ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου κ. Αθανάσιος Βλέτσης και οι κ.κ. Νικόλαος Λαμπρινάκος, Θεοδόσιος Παπαγεωργίου και ο σέρβος φοιτητής της θεολογίας κ. Ντέγιαν Ρίστιτς.

Ο κ. Γεώργιος Βλαντής είναι επίσης ενεργό μέλος και πολύτιμος συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος (Βόλος) και συμβάλλει τα μέγιστα στις ελληνοβαυαρικές και διεκκλησιαστικές σχέσεις.

Στις συνημμένες φωτογραφίες το προεδρείο και ο διευθυντής του Συμβουλίου, καθώς επίσης και η πανηγυρική τοποθέτηση του κ. Βλαντή.

Πανηγυρική εορτή των Τριών Ιεραρχών στο Μόναχο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε στις 29 και 30 Ιανουαρίου στο Μόναχο η εορτή των Τριών Ιεραρχών

Υψηλός προσκεκλημένος επισκέπτης και κύριος λειτουργός και ομιλητής, ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, κ. Αρσένιος.

Ο Σεβ. κ. Αρσένιος έλαβε μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις για τους Τρεις Ιεράρχες προσκεκλημένος του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου και με την αρμόζουσα εκκλησιαστική άδεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γερμανίας κ. Αυγουστίνου.

Ο Σεβ. κ. Αρσένιος τέλεσε την παραμονή της εορτής των Τριών Ιεραρχών την ακολουθία του Εσπερινού στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου, περιστοιχούμενος από τους ιερείς των Ενοριών Μονάχου, Αρχιμανδρίτη Πέτρο Κλιτς, Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο, Αρχιμανδρίτη Κοσμά (της Σερβικής Εκκλησίας) τους Πρωτοπρεσβυτέρους Γέωργιο Βλέτση και Ιωάννη Μηνά, τον Πρεσβύτερο-Οικονόμο Πλούταρχο Κωσταντινίδη και τους ιεροδιακόνους Νικόλαο Τζώρτζη και π. Στέφανο Τόμα (της Ρουμανικής Εκκλησίας). Ο Σεβ. Μητρ. κ. Αρσένιος αναφέρθηκε στο κήρυγμά του στους Τρείς Ιεράρχες και στη σημασία τους στην εποχή μας.

Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Τσάμπελιτς (Εκκλησία Ρωσσίας), η Γενική Πρόξενος Μονάχου κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπού­λου, καθηγητές και φοιτητές του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας, ο ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου κ. Βασίλειος Φθενάκης, η πρόεδρος του ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟ κ. Βασιλική Τριάρχη, οι πρόεδροι των συλλόγων Λυκείου Ελληνίδων κ. Ελένη Βούλγαρη, Κρητικών κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής, Θρακιωτών κ. Χρήστος Γκουλιαμάνης, της Ελληνικής Κοινότητας Χάαρ κ. Απόστολος Κώτσης, και Κοινότητας Μονάχου κ. Γεώργιος Ξενάκης, του Δορυφόρου κ. Κωνσταντίνος Τάτσης, εκπαιδευτικοί των Ελληνικών Σχολείων του Μονάχου και πολλοί επιστήμονες και άνθρωποι των τεχνών, καθώς επίσης και ορθὀδοξοι πιστοί από τις Ενορίες Μονάχου.

 Ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών Μονάχου, υπό την διεύθυνση του καθηγητή του Τμήματος της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, Πρωτοψάλτου κ. Κωνσταντίνου Νικολακοπούλου, απέδωσε θαυμάσια τους ύμνους του εσπερινού και της αρτοκλασίας.

Ήδη πριν από τον εσπερινό ο Σεβ. κ. Αρσένιος τίμησε με την παρουσία του την εορταστική εκδήλωση του Συλλόγου Βυζαντινής Μουσικής Μονάχου και ευλόγησε το κόψιμο της Βασιλόπιττας του Συλλόγου.

Μετά το πέρας του εσπερινού ο Σεβ. κ. Αρσένιος και όλο το εκκλησίασμα μετέβησαν στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου „ Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος“ για τη δεξίωση που παρέθεσε ο ιερός Ναός για την εορτή των γραμμάτων.

Την επόμενη ημέρα ο Σεβ. κ. Αρσένιος τέλεσε τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία στον ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μονάχου, τη γνωστή Σαλβάτορκιρχε, η οποία είναι και ο πανεπιστημιακός ναός του Τμήματος Ορθδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου.

Έλαβαν μέρος οι κληρικοί, ο Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς, ο Αρχιμανδρίτης Κοσμάς (της Σερβικής Εκκλησίας), ο Πρεσβύτερος Θωμάς Καραμήτσος και ο διάκονος Στέφανος Τόμα (της Ρουμανικής Εκκλησίας).

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. κ. Αρσένιος αναφέρθηκε στη σημασία των Τριών Ιεραρχών και την επίδρασή τους στη θεολογική σκέψη.

Τους βυζαντινούς ύμνους έψαλε με την πρέπουσα ιεροπρέπεια ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών Μονάχου υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Νικολακοπούλου.

Παρευρέθησαν η Γενική Πρόξενος Μονάχου κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου οι καθηγητές Τμήματος Ορθδόξου Θεολογίας κ. Αθανάσιος Βλέτσης, κ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος και οι επισκέπτες καθηγητές π. Joan-Vasile Leb (Ρουμάνος),  Bojidar Andonov (Βούλγαρος), π. Mircea Basarab (Ρουμάνος), ο ακαδημαικός επιμελητής Δρ. Δρ. Ανάργυρος Αναπλιώτης, βοηθοί και φοιτητές του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, μαθητές και μαθήτριες από τα Ελληνικά Σχολεία του Μονάχου με τους δασκάλους και καθηγητές τους και πολλοί πιστοί από τις ορθόδοξες Ενορίες Μονάχου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ κ. Αρσένιος παρεκάθησε στον εσώστη  του ναού σε πρωινό καφέ μαζί με τους φοιτητές διαφόρων εθνικοτήτων του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας.

Ακολούθως ο Σεβ. κ. Αρσένιος επισκέφθηκε το Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τους καθηγητές, τους συνεργάτες και τους φοιτητές. Ο Σεβ. ενημερώθηκε για το έργο που επιτελεί το Τμήμα στην  έρευνα και στη διδασκαλία, αλλά και για τη γενικότερη προσφορά του στην Ορθόδοξη Εκκλησία και στον οικουμενικό διάλογο.

Μετά την επίσκεψή του στο Γενικό Προξενείο Μονάχου, όπου τον υποδέχθηκε εγκάρδια η Γενική Πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, ο Σεβασμιώτατος κ. Αρσένιος αναχώρησε οδικώς για τη Βιέννη.

Οι φωτογραφίες από τον εσπερινό τον ιερό ναό των Αγίων Πάντων προσφέρθηκαν ευγενικά από τον κ. Βασίλειο Αδημούδη, ενώ οι φωτογραφίες από τη Θεία Λειτουργία στη Σαλβάτορκιρχε από τον κ. Κωνσταντίνο Μάλλατ. Οι φωτογραφίες στη Θεολογική Σχολή από τους καθηγητές κ. Βλέτση και κ. Νικολακόπουλο.

Περισσότερο φωτογραφικό υλικό θα βρείτε στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας μας : hellas-bayern.de  (στη στήλη: επίκαιρα)

Με ευχές

ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέςσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

Απόστολοσ Μαλαμούσης

Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

Δημοσίευμα της Munchner Merkur για την κοπή βασιλόπιτας στην Ελληνική Κοινότηττα Geretsried

Η Άννα Κορακάκη, η χρυσή Ολυμπιονίκης της σκοποβολής στο Μόναχο

 

Στα πλαίσια της προετοιμασίας τους για τους επόμενους παγκόσμιους αγώνες σκοποβολής ήρθαν στο Μόναχο η χρυσή ολυμπιονίκης στη σκοποβολή Άννα Κορακάκη, και ο αδελφός της Διονύσιος Κορακάκης, συνοδευόμενοι από τον πατέρα τους και προπονητή τους κ. Τάσο Κορακάκη.

 

Ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο κ. Απόστολος Κώτσης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Χάαρ, πληροφορηθέντες μέσω του τύπου την έλευσή τους, επισκέφθηκαν την πρώτη ημέρα το χώρο διαγωνισμού και έζησαν από κοντά με θαυμασμό τις προσπάθειες του Διονυσίου Κορακάκη στη σκοποβολή.

 

Την επόμενη ημέρα, στους αγώνες της Άννας Κορακάκη παρέστησαν εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, καθώς επίσης και η Γενική Πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κονότητας Χάαρ, Απόστολος Κώτσης.

 

Με περισσό ενθουσιασμό χειροκροτήσαμε την οικογένεια Κορακάκη και ιδιαίτερα την Άννα, για το γεγονός ότι μας έκανε περήφανους σ΄όλο τον κόσμο και ανέβασε όλη την Ελλάδα στο χρυσό σκαλοπάτι των ολυμπιακών αγώνων. Και στο Μόναχο πήρε η Άννα την περασμένη παρασκευη χρυσό μετάλλιο.

 

Μετά το πέρας των αγώνων, ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ξενάγησε την Άννα, τον αδελφό της Διονύσιο και τον πατέρα τους Τάσο στα αξιοθέτα του Μονάχου. Ακολούθως η οικογένεια Κορακάκη ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, η Γενική Πρόξενος Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου και ο κ. Απόστολος Κώτσης παρεκάθησαν σε δείπνο στον εστιατόριο „Παλλάς Αθηνά“, (Pallas Athene) που το λειτουργεί ο κ. Παναγιώτης Παρασύρης, συμπολίτης (από τη Δράμα) της οικογένειας Κορακάκη. Ο κ. Παρασύρης εξαιρετικά συγκινημένος από την τιμητική επίσκεψη παρέθεσε λουκούλιο δείπνο και αβραμιαία φιλοξενία.

Η οικογένεια Κορακάκη ενθουσιασμένη από τις πολλαπλές δραστηριότητες της Ελληνικής Κοινότητας Χάαρ, αποδέχθηκε ασμένως την πρόταση του προέδρου κ. Κώτση και έγιναν μέλη της Κοινότητας.

Επειδή η τωρινή επίσκεψη στο Μόναχο της χρυσής Άννας και της οικογένειάς της δεν επέτρεπε την ανάλογη από την παροικία μας υποδοχή, για το λόγο αυτό η Εκκλησία μας, το Προξενείο μας  και Κοινότητα Χάαρ υποσχεθήκαμε και δεσμευτήκαμε να τιμήσουμε επάξια την χρυσή Ολυμπιονίκη στην επόμενη επίσκεψή της στο Μόναχο, το τρίτο δεκαήμερο του Μαίου.

Στισ φωτογραφίες η οικογένεια Κορακάκη, ο πρωτοπρεσβύτερος Αποστολος Μαλαμούσης, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Χάαρ Απόστολος Κώτσης