Στην πρωτοχρονιάτικη δεξίωση του βαυαρού πρωθυπουργού Dr. Markus Söder

παρέστησαν σύμφωνα με ανακοίνωση - δελτίο τύπου της Εκκλησίας Μονάχου  ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς, ο ιερατικώς προιστάμενος της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης. Παρέστη επίσης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου κ. Σταύρος Κωσταντινίδης.

 

Από δελτίο τύπου της Εκκλησίας 

Από το χθεσινό αγιασμό των υδάτων στο Δούναβη (Regensburg)Στην τελετή παρέστησαν ο Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς, ο Επίσκοπος Regensburg Rudolf Voderholzer καθώς και η Γεν. Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκαν και εφέτος τα Θεοφάνεια και ο αγιασμός των υδάτων του ποταμού Ίζαρ, που διασχίζει το Μόναχο.

Μετά την καθιερωμένη Θεία Λειτουργία και το Μέγα Αγιασμό στις τρεις Ενορίες του Μονάχου, ο ιερός κλήρος και ο λαός μετέβησαν στην κεντρική γέφυρα του Μονάχου, απέναντι από το Γερμανικό Μουσείο, (το μεγαλύτερο τεχνικό μουσείο στον κόσμο), όπου και τέλεσαν την ακολουθία του αγιασμού του ποταμού Ίζαρ, που πηγάζει από τις Άλπεις και διασχίζει το Μόναχο.

 

Στη τελετή υπήρξε και μια συγκινητική πρωτοπυπία. Για πρώτη φορά ανέσυρε από τα παγωμένα νερά του ποταμού τον τίμιο Σταυρό μία μαθήτρια 11 ετών, η  Καίτη Μαντζαρίδη. Η Καίτη "ζήλεψε" τα αδέλφια της Γεώργιο, 19 ετών και Αλέξανδρο 18 ετών, οι οποίοι για τέταρτη συνεχή χρονιά, παρά το ψύχος "βουτούν" στα παγωμένα νερά του ποταμού για να ανασύρουν τον Σταυρό. Και τα τρία αδέλφια είναι εγγόνια του ομότιμου καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης κ. Γεωργίου Μαντζαρίδη.

 

Την τελετή του Αγιασμού τέλεσαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας και προιστάμενος της ιστορικής Σαλβάτορκιρχε, Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, προιστάμενος της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου και ο Πρωτοπρεσβύτερος του Πατριαρχείου Αντιοχείας π. Fayez Mansour. Τους βυζαντινούς ύμνους ἐψαλλε καλλιφωνότατα ο καθηγητής της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου κ. Αθανάσιος Βλέτσης, πλαισιούμενος από μέλη του Βυζαντινού χορού Ιεροψαλτών. Το τροπάριο των Θεοφανείων εψάλλη σε διάφορες γλώσσες, ελληνικά, σερβικά συριακά, και τα αναγνώσματα στα ελληνικά και γερμανικά.

 

Παρέστησαν ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης, ο Πρεσβύτερος-Οικονόμος Πλούταρχος Κωσταντινίδης, ο εκπρόσωπος της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής Μονάχου Alexander Hoffmann, η Ευαγγελική Πάστορας Barbara Kittelberger, ο πρόεδρος της Ομάδος των Χριστιανικών Εκκλησιών Μονάχου, πάστορας Gottfried v. Segnitz, εκπρόσωπος του Δημαρχείου Μονάχου και άλλοι βαυαροί επίσημοι.

 

Από πλευράς της Παροικίας μας παρέστη η Γενική Πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, η οποία και απηύθυνε χαιρετισμό, πρόεδροι και μέλη ελληνικών οργανισμών και συλλόγων, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου κ. Σταύρος Κωσταντινίδης, η πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Επιστημόνων κ. Φανή Αθέρα, η κ. Αναστασία Ντικ (Σύλλογος Ποντίων) ο Νίκος Μαρής (Σύλλογος Κρητών), ο δημοσιογράφος Γεώργιος Παππάς, η πρόεδρος του Βαυαρικού Συλλόγου πλωτών Σχεδίων ποταμού Ίσαρ κ.  Helga Lauterbach κ.α.

 

Η βαυαρική τηλεόραση παρουσίασε σε τρίλεπτη εκπομπή τον αγιασμό του Ίζαρ με ιδιαίτερη αναφορά στους κολυμβητές που ανέσυραν τον Σταυρό και οι τοπικές εφημερίδες αναφέρθηκαν στο γεγονός αυτό.

 

Με ευχές

 

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

 

Φωτογραφίες

 

BR-2 Βαυαρική τηλεόραση

K-1,3,5,6  Robert Kiderle

K-1: Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης με τα τρία αδέλφια Μαντζαρίδη

Θεοφάνεια στο Κάρλσφελντ/Νταχάου   Φωτογραφίες/Βιντεο: Σοφία Πυργέλη

Θεοφάνεια 2019 Μόναχο (Ιζαρ) : Φωτογραφίες και Βίντεο Βασίλης Μαρής

Μια θαυμάσια πολιτιστική και κοινωνική ελληνοβαυαρική συνεργασίανεανίδων και νέων από Κέρκυρα και Βαυαρία.

Ο μουσικοθεατρικός καλλιτεχνικός Σύλλογος „ΜΕΤΡΟΝ“ Κερκύρας επισκέφθηκε τη Βαυαρία, στα πλαίσια ανταλλαγής πολιτιστικών προγραμμάτων με τον γερμανικό Σύλλογο „WILDE ROSE“, και φιλοξενήθηκαν στο οίκημα του συλλόγου στη πόλη Γκέρετσριντ (Geretsried), που βρίσκεται κοντά στο Μόναχο. Η επίσκεψη των 30 νεανίδων και νέων της Κέρκυρας, ηλικίας από 14 μέχρι 20 ετών έλαβε χώρα σε συνεργασία και με τον Επτανησιακό Σύλλογο Μονάχου.

Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής τους διαμονής στη Βαυαρία παρουσίασαν στο Μόναχο την μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση „Μια βολά κι έναν καιρό....και τσου παιδιώνες σας“, ένα έργο βασισμένο στην κερκυραἳκή διάλεκτο, έμμετρο με ζωντανή ορχήστρα και τραγούδι, σε κείμενα των Σπύρου Ατσοπάρδη και Ευτυχίας Βογιατζόγλου, με 17 τραγούδια και χορούς από την Κέρκυρα.

Στην κατάμεστη αίθουσα της αίθουσας Bürgersaal Fürstenried απέσπασαν όλοι οι συμμετέχοντες στην παράσταση, (πρωταγωνιστές, οι κουτσομπόλες, οι φίλες και φίλοι και η ορχήστρα) τα θερμά συγχαρητήρια και τα παρατεταμένα χειροκροτήματα των Ελλήνων της παροικίας Μονάχου και την ευχή, σύντομα να εμπλουτἰσουν και πάλι το πολιτιστικό γίγνεσθαι του Μονάχου και με άλλες παραστάσεις.

Στην μουσική αυτή εκδήλωση έλαβαν μέρος, με έκτακτη φιλική συμμετοχή, ο Δημήτρης Αμβροσιάδης, που διαμένει στο Μόναχο και είναι μέλος του προεδρείου του συλλόγου „WILDE ROSE“, όπως επίσης και το Παιδικό Χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Επτανησίων Μονάχου και το εν Μονάχω ελληνικό μουσικό συγκρότημα GENIMA.

Οι ιδρυτές και οργανωτές του συλλόγου ΜΕΤΡΟΝ κ. Ευτυχία Βογιατζόγλου και κ. Σπύρος Ατσοπάρδης απέδειξαν το θαυμάσιο καλλιτεχικό τους ταλέντο να εκπαιδεύσουν άριστα στο θέατρο, στη μουσική και στο χορό τη νεολαία του συλλόγου και να δίνουν υποδειγματικές παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στις 3 Ιανουαρίου είχαν οι 30 νεάνιδες και νέοι την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να τους υποδεχθεί ο Δήμαρχος της πόλης Geretsried, κ. Μιχαήλ Μίλλερ (Michael Müller) στην αίθουσα τελετών του δημαρχείου. Στη συνάντηση αυτή τα παιδιά, χόρεψαν και τραγούδησαν σκοπούς και μελωδίες της Κέρκυρας. Ο εκ Κερκύρας καταγόμενος ομογενής Δημήτρης Αμβροσιάδης, μέλος του προεδρείου „WILDE ROSE“, προσφώνησε κατάλληλα τον Δήμαρχο κ. Μίλλερ, τον ευχαρίστησε για την υποδοχή και του μετέφρασε το περιεχόμενο των τραγουδιών της Κέρκυρας. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος κ. Μίλλερ, ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Σαρίδης έσυραν τον χορό μαζί με τη νεολαία της Κέρκυρας.

Στη προσφώνησή του ο Δήμαρχος κ. Μίλλερ χαρακτήρισε την „κερκυραική νεολαία ως πρέσβεις της χαράς και της αγάπης για την πατρίδα τους. Το γεγονός ότι στις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων εγκατέλειψαν τις οικογένειές τους για να αντιπροσωπεύσουν τη χώρα τους στη Βαυαρία, αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη του δεσμού τους με την πατρίδα τους. Άνθρωποι όπως και αυτοί δυναμώνουν την Ευρωπαική Ένωση. Η Ευρώπη είναι μα μεγάλη ευκαιρία και πρόκληση συνάμα. Πρέπει όλοι να πράξουμε τα πάντα για να διατηρηθεί αυτή η κοινωνία της Ευρώπης. Οι φιλίες και οι σχέσεις που δημιουργήθηκαν και συνεχώς δημιουργούνται με την Ελλάδα, πληρούν τον Δήμο Γκερετσριντ (Geretsried) με υπερηφάνεια“.

Η συνάντηση αυτή στο Δημαρχείο, που έλαβε χώρα με πρωτοβουλία του πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση, είχε ως σκοπό την γνωστοποίηση στην ευρύτερη βαυαρική κοινωνία του πολιτισμού της Κέρκυρας, όπως αυτός βιώνεται και μεταλαμπαδεύεται από την κερκυραἳκή νεολαία και αποτελεί ευρωπαική και παγκόσμια κληρονομιά.

Η μεγάλης κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung δημοσίευσε ένα θετικώτατο και φιλικώτατο ρεπορτάζ γαι τη συνάντηση αυτή και φωτογραφία από το χορό με τον δήμαρχο κ. Μιλλερ

Η Ελληνική Παροικία μας στο Μόναχο αισθάνεται υπερήφανη για την τόσο χρήσιμη και εξόχως επιτυχημένη ελληνοβαυαρική φιλία μεταξύ της Κέρκυρας και της Βαυαρίας και συγχαίρει τους πρωτεργάτες της, το σύλλογο „ΜΕΤΡΟΝ“, το σύλλογο „WILDE ROSE“, το ζεύγος Σπύρο Ατσοπάρδη και Ευτυχία Βογιατζόγλου, τον Δημήτρη Αμβροσιάδη, τον Επτανησιακό Σύλλογο Μονάχου και όλως ιδιαίτερα τη κερκυραἳκή νεολαία που με τόσο πάθος, επαγγελματική επιδεξιότητα, ενθουσιασμό και νεανικό σφρίγος, εκπροσωπούν, με μουσικοχορευτικές θεατρικές παραστάσεις, την Κέρκυρα εντός και εκτός Ελλάδος και αποσπούν τον θαυμασμό και την επιβράβευση όλων μας.

Θα ήταν καλό και άλλες ελληνικές νεανικές ομάδες να μιμηθούν το παράδειγμα της κερκυραἳκής νεολαίας και να μεταλαμπαδεύουν στην Ευρώπη, με τις ποικίλες δραστηριότητές τους, αξίες και πολιτισμό του Γένους μας.

Με ευχές

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Φωτογραφίες:

4587, 45944600 Gemeinde Geretsried

226b10b Ambrosiadis

SZ Süddeutsche Zeitung, Harry Wolfsbauer

Ιερά Μητρόπολις Γερμανίας -Μεσονύκτιος κωδωνοκρουσία και Δοξολογία την Πρωτοχρονιά στο Μόναχο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
 
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκαν οι ακολουθίες της Δοξολογίας για το νέο έτος στον ιερό ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου
 
Μεσονύκτιος Δοξολογία στο Μόναχο
Με την εἰσοδο του νέου έτους τελέστηκε τα μεσάνυκτα της πρωτοχρονιάς, υπό τον ήχο των καμπάνων η καθιερωμένη δοξολογία, στον ιερό ναό των Αγίων Πάντων από τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο, τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση και τον Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Βλέτση.΄Εψαλλαν καλλικέλαδα η μοναχή Σιλουανή Μαυρομάτη και ο εκπαιδευτικός Γρηγόριος Βλέτσης.  Η μοναχή Σιλουανή, που ευρίσκεται τις ημέρες αυτές ως επισκέπτρια στο Μόναχο, πέτυχε και το νόμισμα της βασιλόπιττας.
 
Είναι πρωτὀγνωρο το γεγονὀς ότι τα μεσάνυκτα της πρωτοχρονιάς ηχούν στο Μόναχο οι καμπάνες της Ορθὀδοξης Εκκλησίας μας, συναγωνιζόμενες τον κρότο και και τη λάμψη των βεγγαλικών.
 
Το πρωί της 1ης Ιανουαρίου τελέστηκε, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου η ακολουθία της Δοξολογίας στον κατάμεστο ιερό ναό των Αγίων Πάντων. Την ιερή ακολουθία τέλεσαν ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης, ο Πρεσβύτερος-Οικονόμος Πλούταρχος Κωσταντινίδης και ο ιεροδιάκονος Νικόλαος Τζώρτζης, του Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση συμπροσευχομένου.
 
Στην κοπή της Βασιλόπιττας, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος αναφέρθηκε στη μαρτυρική πορεία του Σεπτού Κέντρου της Ορθοδοξίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στη διορθὀδοξη, διαχριστιανική και διαθρησκειακή προσφορά του και επέδωσε το τεμμάχιο της βασιλόπιττας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Απόστολο Μαλαμούση.
 
Παρέστησαν και έλαβαν τεμμάχιο της Βασιλόπιττας εκπρόσωποι των εν Μονάχω ιδρυμάτων και συλλόγων, μεταξύ αυτών ο καθηγητής της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου κ. Αθανάσιος Βλέτσης, η πρόεδρος του ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟ κ. Δρ. Βασιλεία Τριάρχη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου Σταύρος Κωσταντινίδης, τα μέλη των συλλόγων των Ελλήνων Εκπαιδευτικών, Ρεβέκκα Παναγή και Εύα Γρίβα και εκπρόσωποι των Ποντίων και των Κοζανιτών.
 
Στις φωτογραφίες στιγμιότυπα από την τελετή και την επίδοση των τεμμαχίων Βασιλόπιττας στον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση και στον πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου κ. Σταύρο Κωσταντινίδη.
Φωτογράφος: ο Βασίλειος Βλέτσης.
 
Με ευχές για ένα παντευλόγητο Νέο Έτος 2019
 
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης