Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου του Οικουμενικού Πατριάρχη στο πολιτιστικό κέντρο του ΙΝ των Αγίων Πάντων

Ο γερμανικός εκδοτικός Οίκος Ferdinand Schöningh μετέφρασε το βιβλίο στα γερμανικά, το εξέδωσε με τον τίτλο „Begegnung mit dem Mysterium. Das orthodoxe Christentum von heute vertehen“ 

 

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος, ενώ την παρουσίαση του Βιβλίου έκανε ο Καρδινάλιος Reinhard Marx.

 

Στην εκδήλωση ήταν επίσης η Γεν. Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο, ο Πρόεδρος το Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μανώλης Κουγιουμουτζής, ο Διευθυντής του Ελληνικού 

Σπιτιού Μονάχου Κώστας Γιαννακάκος 

 

Φωτογραφίες για Δορυφόρο Lakis Spiridonidis

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

21.01.2020

Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄ συνέγραψε ένα βιβλίο σχετικά με την ιστορία, τη ζωή, τη διδασκαλία και την πνευματικότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

 

Ο γερμανικός εκδοτικός Οίκος Ferdinand Schöningh μετέφρασε το βιβλίο στα γερμανικά, το εξέδωσε με τον τίτλο „Begegnung mit dem Mysterium. Das orthodoxe Christentum von heute vertehen“ και το παρουσιάζει επίσημα στο κοινό

 

την Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020, στις 11 π.μ.

 

στο Πολιτιστικό Κέντρο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος»  (Ungererstr. 131, 80805 München).

 

 Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος, ενώ την παρουσίαση του Βιβλίου θα κάνει ο Καρδινάλιος Reinhard Marx.

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής

 

         Έναρξη: 11 π.μ.

 

Βυζαντινός ύμνος: Ψάλλει ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Νικολακοπούλου

Χαιρετισμός: Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος

Χαιρετισμός: Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος         

Παρουσίαση του βιβλίου και του περιεχομένου του: Prof. Dr. Martin Illert, (Verlag Schöningh)

Βυζαντινός ύμνος

Συνέντευξη με τον Σεβ. Καρδινάλιο Marx  από τον κ. Γεώργιο Βλαντή, διευθυντή της Ομάδας των Χριστιανικών Εκκλησιών Βαυαρίας

Βυζαντινός ύμνος

Δεξίωση

Το βιβλίο προλογίζει ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος και ο Ευαγγελικός Επίσκοπος Βαυαρίας και Πρόεδρος της Συνόδου της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας (EKD), καθηγητής Heinrich Bedford-Strohm.

 

Επίσης επαινετικό λόγo έγραψε και ο πρωθυπουργός της Βάδης-Βυτεμβέργης κ. Winfried Kretschmann.

 

Επισυνάπτεται το εξώφυλλο του βιβλίου και ο πίνακας περιεχομένων του, με τον πρόλογο του Σεβ. Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου.

 

Προσκαλείται εγκάρδια η Παροικία μας στην εξαίρετη αυτή εκδήλωση που παρουσιάζει στο γερμανικό κοινό τη σύγχρονη φωνή του Σεπτού Κέντρου της Ορθοδοξίας, αλλά και αποτελεί και μια ευλογημένη μαρτυρία της αγαστής συνεργασίας των Εκκλησιών της Γερμανίας, με τη συμμετοχή των προκαθημένων της Ορθόδοξης Επισκοπικής Συνέλευσης της Γερμανίας (Μητροπολίτης Αυγουστίνος,OBKD), της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας (kardinal Marx, DBK) και της Ευαγγελικής Εκκλησίας (Bischof Heinrich Bedford-Strohm, EKD).

 

Με ευχές

 

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Επίσημη επίσκεψη του Δημάρχου της πόλης Νταχάου Florian Hartmann, στον ΙΝ των Αγίων Πάντων στο Μόναχο

 

Δελτίο τύπου 14.01.2020

 

Μετά από πρόσκληση του Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση, Αρχιερατικού Επιτετραμμένου για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, ο Αρχιδήμαρχος της πόλης Νταχάου κ. Florian Hartmann επισκέφθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2020 τον ιερό ναό των Αγίων Πάντων και το Πολιτιστικό Κέντρο „Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος“ στο Μόναχο.

 

Η πρόσκληση-επίσκεψη του αρχιδημάρχου κ. Hartmann έλαβε χώρα ως ανταπάντηση στις προσκλήσεις του Δήμου Νταχάου προς τον επί σειρά ετών Επιτετραμμένο για τα Βαυαρικά Στρατόπεδα Συγκέντρωσης Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, σε εκδηλώσεις του Δήμου Νταχάου που έχουν σχέση με την ιστορία του ναζιστικού Στρατοπέδου Συγκέντρωσης στη πόλη αυτή.

 

Τον αρχιδήμαρχο υποδέχθηκαν και καλοσώρισαν ο προϊστάμενος του ναού, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης. Στη συνάντηση έλαβε μέρος και ο Δρ. Λάμπρος Τσίνας, ως εκπρόσωπος του Πρωτοπρεσβυτέρου Αντωνίου Βήχου, προϊσταμένου της Ενορίας Αγίου Στεφάνου Νταχάου. Ο κ. Δρ. Τσίνας είναι εθελοντής εκκλησιαστικός Επίτροπος στην Ενορία Νταχάου και έχει μια λαμπρή επαγγελματική καριέρα. Σπούδασε Αεροναυπηγική και Αεροδιαστημική στη Γερμανία, με διδακτορική διατριβή επί αυτονόμων αυτοκινήτων.

 

Ο Αρχιδήμαρχος κ. Hartmann παρακολούθησε με ιδιαίτερη προσοχή τη ξενάγηση στο ναό και στην υπέροχη βυζαντινή αγιογράφησή του και ενημερώθηκε διεξοδικά για την ιστορία, τη ζωή και δράση  του Ελληνισμού στο Μόναχο. Κατόπιν μετέβησαν όλοι στο γραφείο του π. Αποστόλου Μαλαμούση, όπου ο αρχιδήμαρχος έθεσε την υπογραφή του στο βιβλίο των επισήμων επισκεπτών και γεύτηκε ελληνικά παραδοσιακά γλυκίσματα, που ετοίμασε και διέθεσε το „Ζαχαροπλαστείο Παλιός“ στο Μόναχο.

 

Στη συζήτηση που επακολούθησε υπήρξε αναφορά στα κοινωνικά και πολιτικά θέματα της πόλης Νταχάου και στη παρουσία και προσφορά της Ενορίας Αγίου Στεφάνου και της ελληνικής παροικίας. Ο αρχιδήμαρχος συμμετείχε, όπως ο ίδιος τόνισε, πολλάκις σε εορτές της Εκκλησίας μας τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και σε άλλες εκδηλώσεις της Ενορίας και των ελληνικών Συλλόγων.

 

Υπήρξε επίσης αναφορά και στις πολιτικές και πολιτιστικές προοπτικές ενόψει και των δημοτικών εκλογών, στα μέσα Μαρτίου 2020. Ο κ. Ηartmann επήνεσε ιδιαίτερα τη δημιουργική συμμετοχή των Ελλήνων Δημοτικών Συμβούλων στο Δήμο Νταχάου και εύχεται να συνεχιστεί και με τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, η δυναμική παρουσία του Ελληνισμού στα δρώμενα της πόλης Νταχάου.

 

Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος προσκάλεσε το Δήμο Νταχάου και τον Αρχιδήμαρχο προσωπικά να λάβουν μέρος στη φετεινή Ελληνο-Βαυαρική Πολιτιστική Ημέρα, τον Ιούνιο στο Μόναχο.

 

Η όλη φιλική και εγκάρδια συνάντηση και συζήτηση έλαβε πέρας με τις ευχές να χαρίζει ο Θεός υγεία, δύναμη και φωτισμό στον αρχιδήμαρχο κ. Hartmann και στους Έλληνες Δημοτικούς Συμβούλους Νταχάου να επιτελούν το έργο τους, για το καλό της κοινωνίας μας.

 

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

12 Ιανουαρίου - Αγιασμός των υδάτων στο Ρέγκενσμπουργκ

Την τελετή Αγιασμού των υδάτων στο Ρέγκενσμπουργκ τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους η Γενική Πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, η Δήμαρχος της πόλης κ.  Gertrud Maltz-Schwarzfischer και ο Επίσκοπος του Ρεγκενσμπουργκ  Rudolf Voderholzer.

Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας στη πρωτοχρονιάτικη δεξίωση του Βαυαρού Πρωθυπουργού

Κάθε χρόνο ο Βαυαρός Πρωθυπουργός προσκαλεί στη πρωτοχρονιἀτικη δεξίωση της Βαυαρικής Πολιτείας περί τις 1.800 προσωπικότητες της Βαυαρικής κοινωνίας, όπως ανωτάτους εκπροσώπους της Πολιτείας, της Βουλής, των Εκκλησιών, των Δικαστικών Αρχών, των Δήμων και Κοινοτήτων, των Πανεπιστημίων, των βαυαρικών ιδρυμάτων, καθώς επίσης και προσωπικότητες από τη τέχνη, τη μουσική, το θέατρο, τις επιστήμες κ.λ.π.

 

Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας προσκαλείται κάθε χρόνο στη δεξίωση της Βαυαρικής Κυβέρνησης.

 

Εφέτος προσκλήθηκαν από τον Βαυαρό Πρωθυπουργό κ. Μάρκο Söder και έλαβαν μέρος ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας και προϊστάμενος της Ενορίας της Σαλβάτορκιρχε Μονάχου, Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς, ο προϊστάμενος της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία.

 

Συμμετείχαν επίσης η αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, ιατρός Δρ. Αργυρή Παρασύρη-Μπάουερ και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου κ. Σταύρος Κωσταντινίδης με τη σύζυγό του Σάσκια.

 

Στη δεξίωση παρέστη και ο Ρώσσος Μητροπολίτης Βερολίνου και Γερμανίας, Σεβασμιώτατος κ. Μάρκ, συνοδευόμενος από τον Πρωτοπρεσβύτερο Νικολάι Αρτέμοφ.

 

Ο Ρώσσος Μητροπολίτης Σεβασμιώτατος κ. Μαρκ και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης αντήλλαξαν απόψεις σχετικά με το πρόβλημα της διαταραχής των σχέσεων μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχείου Μόσχας, εξ αιτίας του Ουκρανικού θέματος και αμφότεροι εξέφρασαν την άποψη και συμφώνησαν στο ότι οι κοινωνικές και ποιμαντικές σχέσεις των δύο Εκκλησιών στο Μόναχο (Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας και Ρωσσικής εκκλησίας) πρέπει να συνεχίσουν να διατηρηθούν και περαιτέρω, σε κλίμα συνεργασίας και εκατέρωθεν αδελφικών επαφών και συνεργασιών, όπως λ.χ. στο μάθημα των Ορθοδόξων Θρησκευτικών στα Βαυαρικά σχολεία και σε άλλα θέματα.

 

Με ευχές

 

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

 

Στη πρώτη φωτογραφία 1583 (από αριστερά): η ιατρός κ. Δρ. Αργυρή Παρασύρη-Μπάουερ, η Πρόεδρος της Βαυαρικής Βουλής κ. Ilse Aigner και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης (Φωτο: Μαλαμούσης)

 

Στη δεύτερη φωτογραφία (από αριστερά) : ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάρκ του Πατριαρχείου Μόσχας  ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο ρώσσος Πρωτοπρεσβύτερος Νικολάι Αρτέμοφ. (Φωτο: Δρ.Παρασύρη-Μπάουερ).

 

Στη τρίτη φωτογραφία η αντιπροσωπεία της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας με τον Βαυαρό Πρωθυπουργό, τη σύζυγό του και την ιατρό Δρ. Παρασύρη-Μπάουερ (Φωτο: Γραφείο Πρωθυπουργού).

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

Θεοφάνεια στη  γαλανόλευκη και ηλιόλουστη Αθήνα του Ίζαρ ( Μόναχο)

 

Με κάθε μεγαλοπρέπεια η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και η ελληνική παροικία Μονάχου εόρτασαν στις 6 Ιανουαρίου 2020 τα Θεοφάνεια με τη Θεία Λειτουργία. τον Μέγα Αγιασμό στις τρεις Ενορίες της πόλης και τον αγιασμό του ποταμού Ίζαρ στην καρδιά του Μονάχου. Όπως είναι γνωστό ήδη από τον 190 αιώνα το Μόναχο, λόγω των πολλών ελληνικών κλασσικών του κτισμάτων, αποκαλείται από τους βαυαρούς ανθρώπους της τέχνης, ιστορίας και πολιτισμού, ως η Αθήνα του Ίζαρ.

 

Η τελετή αγιασμού του ποταμού Ίζαρ έλαβε χώρα στη κεντρική γέφυρα Ludwigsbrücke Μονάχου, δίπλα από το Deutsches Museum, το μεγαλύτερο τεχνικό τεχνικό μουσείο του κόσμου.

 

Στην τελετή έλαβαν μέρος ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Πλούταρχος Κωσταντινίδης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικήτας Mansour (Πατριαρχείο Αντιοχείας και ο Διάκονος Heraklit  (Πατριαρχείο Γεωργίας).

 

Ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών Μονάχου υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Προέδρου του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου κ. Κωνσταντίνου Νικολακοπούλου έψαλε καλλίφωνα τα τροπάρια του αγιασμού στα ελληνικά, ενώ υπήρχαν και μέλη της χορωδίας που έψαλαν το „εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε“  στα αραβικά και στα σλαβικά (βουλγαρικά).

 

Σύμφωνα με τη πολυετή παράδοση στο Μόναχο, ο Τίμιος Σταυρός ρίπτεται διαδοχικά τρεις φορές στον ποταμό Ίζαρ και ανασύρεται από τρεις διαφορετικούς κολυμβητές. Εφέτος κολύμβησαν τα τρία αδέλφια ο Γεώργιος, ο Αλέξανδρος-Σοφρώνιος και η δωδεκάχρονη Καίτη-Δανάη, τέκνα της οικογένειας του Ιωσἠφ και της Φωτεινής Μαντζαρίδη, καθώς επίσης και ένα βαυαρός ναυαγοσώστης.

 

Στην τελετή έλαβαν επίσης μέρος και απηύθυναν χαιρετισμό ο καθολικός Επίσκοπος Ruppert, ως εκπρόσωπος του Καρδιναλίου Μονάχου, ο Πάστορας Gottfried v. Segnitz, ως εκπρόσωπος της Ευαγγελικής Εκκλησίας και ως πρόεδρος της Ομάδας των Χριστιανικών Εκκλησιών Μονάχου, η Γενική Πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, η Περιφερειάρχης κ.  Maria Els, ως εκπρόσωπος της Βαυαρικής Κυβέρνησης, και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Marion Offman. Παρέστησαν επίσης ο Αρχιδήμαρχος της πόλης Germering k. Haas, ο Διευθυντής της Ομάδας των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας Γεώργιος Βλαντής, ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου κ. Σταύρος Κωσταντινίδης και άλλοι εκπρόσωποι ελληνικών και βαυαρικών Συλλόγων και οργανισμών.

 

Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος καλοσώρισε τους επισήμους επισκέπτες και το πλήθος των πιστών που είχε κατακλύσει τις δύο όχθες του ποταμού και αναφέρθηκε, στα γερμανικά και στα ελληνικά, στο θεολογικό νόημα των Θεοφανείων και του αγιασμού των υδάτων. Η φράση του „όπως ο ποταμός Ίζαρ διασχίζει τη Βαυαρία και διαχέεται στις πεδιάδες και λίμνες της, έτσι να διαχέεται και η Χάρη του Θεού στις καρδιές των πιστών“ έγινε θερμώς αποδεκτή από όλους και ιδιαίτερα   από τον καθολικό επίσκοπο, ο οποίος ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας για την ωραία τελετή του αγιασμού του Ίζαρ, που ρίζωσε ήδη στην εκκλησιαστική ζωή της Βαυαρίας.

 

Η βαυαρική τηλεόραση αφιέρωσε δίλεπτο ρεπορτἀζ στο Δελτίο Ειδήσεων της ημέρας, καθώς επίσης και η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Merkur και η εφημερίδα TZ αναφέρθηκαν με κείμενο και φωτογραφίες στο γεγονός αυτό.

 

Με ευχές

 

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

 

Φωτογραφίες: Ingrid Grossmann

Εμπλουτίστηκε μια γωνιά της Βαυαρίας με τα Ορθόδοξα ελληνικά Χριστούγεννα

Η κωμόπολη Taufkirchen της Άνω Βαυαρίας, που κείται στους πρόποδες των Άλπεων, εμπλουτίστηκε το βράδυ των Χριστουγέννων με την ορθόδοξη χριστουγεννιάτικη ψαλμωδία και ελληνικά κάλαντα.

 

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης, εφημέριος της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης μετέβησαν στη βαυαρική κωμόπολη Taufkirchen, όπου τέλεσαν την Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία, στον ευαγγελικό ναό της πόλης, όπου τελούν ήδη από το 1965 οι ελληνορθόδοξοι πιστοί τις ιερές ακολουθίες.

 

Δίπλα στο χριστουγεννιάτικο φωτισμένο δένδρο και στη βαυαρική Φάτνη που είχε τοποθετήσει εντός του ναού η ευαγγελική ενορία, στήθηκε μια Ορθόδοξη Εκκλησία, με τις ωραιότατες, μεγάλου μεγέθους βυζαντινές εικόνες του Χριστού και της Παναγίας,  με το ιερό Ευαγγέλιο στην αγία τράπεζα, το Ποτήριο, Δισκάριο και τα πρόσφορα στη Πρόθεση (Προσκομιδή) και με την εικόνα της Γέννησης του Κυρίου στο προσκυνητάρι, στο κέντρο του ναού. Ο καλλιφωνότατος ιεροψάλτης των Ενοριών Μονάχου κ. Ανανίας Κυριόσογλου και η εθελόντρια Λαμπαδάριος κ. Σαββατώ Κουγιουμτζίδου, που εργάζεται στο νοσοκομείο της πόλης, στόλισαν με τη ψαλμωδία τους την όλη εορταστική πνευματική ατμόσφαιρα, ενώ το αγιορείτικο θυμίαμα, προσέδωσε μια ακόμη λειτουργική "οσμή ευωδίας πνευματικής".

 

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ερμήνευσε στο εκκλησίασμα το θεολογικό περιεχόμενο της εικονογραφικής παράστασης της Γέννησης του Κυρίου, ενώ ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης ανέγνωσε το εξαίρετο Μήνυμα Χριστουγέννων του Σεβ. Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, προσθέτοντας και τις δικές του προσωπικές ευχές προς το εκκλησίασμα. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο π. Γεώργιος κάλεσε μπροστά στις εικόνες τα παιδιά για να ψάλλουν, με συνοδεία τυμπάνου, το "Καλήν εσπέραν άρχοντες..", ενώ η Εκκλησιαστική Επιτροπή μοίρασε δωράκια στα παιδιά.

 

Η Εκκλησία μας ευχαριστεί θερμά τις κυρίες Σοφία Παρασκευά και Ελευθερία Ορφανίδου, τους συζύγους των και την οικογένεια Μπαλδεράνου για την εθελοντική προσφορά τους στη διαμόρφωση του ευαγγελικού ναού σε ορθόδοξο τόπο και τρόπο λατρείας, με την τοποθέτηση των εικόνων, κηροστασίων και λοιπών ιερών αντικειμένων, καθώς επίσης και για την επακολουθήσασα καθαριότητα του ναού. Επίσης ευχαριστεί θερμά τη Δημοτική Σύμβουλο Σώζα Μπαλδεράνου για τη συνεχή ολοπρόθυμη διαμεσολάβησή της στις τοπικές βαυαρικές Αρχές (Δήμο και Νομαρχία) για θέματα που απασχολούν τους Έλληνες της περιοχής.

 

Η κωμόπολη Taufkirchen, η γωνιά αυτή της Άνω Βαυαρίας εμπλουτίστηκε το βράδυ των Χριστουγέννων με τη θαυμάσια ορθόδοξη λατρεία και πνευματικότητα, χαρίζοντας στους Ορθοδόξους Έλληνες βιώματα πίστης αλλά και ρίγη συγκίνησης από τις αναμνήσεις τους από τα Χριστούγεννα, όπως τα εόρταζαν στην ιδιαίτερη Πατρίδα τους στην Ελλάδα. 

 

Χαιρόμαστε, ως Έλληνες και ως Ορθόδοξοι πιστοί για το γεγονός, ότι οι εκκλησιαστικές, δημοτικές και πολιτικές Αρχές της κωμόπολης Taufkirchen δέχονται και εκτιμούν την παρουσία και δραστηριότητα της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στη πόλη αυτή ως εμπλουτισμό της βαυαρικής κοινωνίας.

 

Φωτογραφίες: Μαλαμούσης

 

Με ευχές

 

π. Απόστολος

 

Ο ιδιαίτερος ιερός δεσμός του Τόπου Μνήμης του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης Νταχάου με την Εκκλησία μας στο Μόναχο.

ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ ΤΎΠΟΥ

 

 

Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019 τελέστηκε στο γυνακείο μοναστήρι Karmel Hl. Blut, που βρίσκεται στο χώρο Μνήμης του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης Νταχάου, από τον Καρδινάλιο Μονάχου και Πρόεδρο της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων της Γερμανίας, Αρχιεπίσκοπο Μονάχου και Φράισινγκ κ. Reinhard Marx θεία Λειτουργία, σε ανάμνηση της προ 75 ετών χειροτονίας μέσα στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου του ρωμαιοκαθολικού κληρικού Karl Leisner, ο οποίος αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του από τα βασινιστήρια των ναζιστών και το 1996 ανακηρύχθηκε άγιος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας από τον τότε Πάπα Παύλο-Ιωάννη Β΄.

 

Η τελετή της χειροτονίας του Karl Leisnner έλαβε χώρα στις 17 Δεκεμβρρίου 1944, στη παράγκα 26 των κληρικών φυλακισμένων του Στρατοπέδου, με πλήρη μυστικότητα και χωρίς να το αντιληφθούν η Γκεστάπο και οι αρμόδιοι φύλακες, από τον επίσης κρατούμενο Γάλλο Επίσκοπο von Clemont Gabriel Piguet. Τα απαραίτητα για τη χειροτονία ιερά αντικείμενα τα μετέφερε από το Μόναχο η εικοσάχρονη μαθήτρια και δόκιμος μοναχή Josefa Mack, με την έγκριση του τότε Αρχιεπισκόπου Μονάχου, Καρδιναλίου Μιχαήλ Faulhaber και με τη βοήθεια ενός κρατουμένου κληρικού που πωλούσε ζαρζαβατικά από τον κήπο του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης, τα προώθησε στη παράγκα 26. Επίσης άλλοι κρατούμενοι του στρατοπέδου κατεσκεύασαν κρυφά τα υπόλοιπα ιερά αντικείμενα, ράβδο, δακτυλίδι και μίτρα, για την τελετή της χειροτονίας.

 

Όπως είναι γνωστό την εποχή εκείνη ήταν φυλακισμένοι στο ίδιο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης και οι Έλληνες κληρικοί, Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Γαλανόπουλος και Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Χατζόπουλος. Ο π. Μελέτιος Γαλανόπουλος ήταν εφημέριος στη Σαλβάτορκιρχε Μονάχου και στη Λειψία και συνελήφθη το 1942 από την Γκεστάπο με την κατηγορία ότι είχε προσδέσει στη καμπάνα του ιερού Ναού μια κεραία ραδιοφώνου και άκουγε τις ειδήσεις ραδιοφωνικών σταθμών που ήταν απαγορευμένοι από το ναζιστικό καθεστώς. Μετά την απελευθέρωση του Στρατοπέδου από τους Αμερικανούς στις 29 Απριλίου 1945, ο π. Μελέτιος παρέμεινε για ένα χρονικό διάστημα στη Σαλβάτορκιρχε και μετέπειτα επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου εξελέγη Μητροπολίτης Κυθήρων.

Ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Χατζόπουλος εξελέγη το 1950 Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας και το 1957 Μητροπολίτης Δημητριάδος (Βόλος).

 

Μέσα στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου και οι Ορθόδοξοι Κληρικοί παρεσκεύασαν κρυφίως λειτουργικά αντικείμενα, όπως λ.χ. ένα άμφιο του Επισκόπου, το Ωμοφόριο, το οποίο μετέφεραν αργότερα στην Ελλάδα. Το 1965  ο Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Γαλανόπουλος,χειροτονήθηκε σε Επίσκοπο με το Ωμοφόριο του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης Νταχάου, Στο Μουσείο του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης έχει αναρτηθεί μια αναμνησική μεταλλική πλακέτα με τα ονόματα των δύο Ελλήνων κληρικών.

 

Στο 75 ιωβηλαίο της χειροτονίας του ρωμαιοκαθολικού ιερέα-μάρτυρα Karl Leisner στη Μονή Karmel Hl. Blut, παρέστη και ο Επιτετραμμένος για τα Μνημεία Στρατοπέδων Συγκέντρωσης Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο οποίος έχει ένα ιδιαίτερο πνευματικό δεσμό με αυτή τη γυνακεία Μονή, με την Ηγουμένη Irmergard Schuster και τη μοναχή Βερονίκη. Η μοναχή Βερονίκη είναι καθολική αγιογράφος και με πρόταση του π. Αποστόλου Μαλαμούση, αγιογράφησε και στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου με βυζαντινό στύλ την αγία Βερονίκη, αφού πρώτα πήρε τις κατάλληλες πρακτικές οδηγίες από τον Αγιογραφικό Οίκο Βουτσινά της Θεσσαλονίκης. (Βλέπε συνημμένη φωτογραφία). Όπως είναι γνωστό από την εκκλησιαστική μας παράδοση, η αγία Βερονίκη ήταν παρούσα στη πορεία του Χριστού στον τόπο του μαρτυρίου το Γολγοθά και σκούπισε με ένα μανδήλιο τον ιδρώτα και το ματωμένο από τα βασανιστήρια πρόσωπο του Χριστού. Στο μανδήλιο αυτό αποτυπώθηκε, σύμφωνα με την παράδοση, η μορφή του Χριστού.

 

Μετά τη θεία Λειτουργία ο Καρδινάλιος Μονάχου Marx, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και η Ηγουμένη της Μονής Irmergard είχαν στην αυλή της Μονής μια σύντομη εγκάρδια συζήτηση σχετικά με τη τιμή των Αγίων στη Ρωμαιοκαθολική και στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

 

Τόσο η παλαιότερη ιστορία με τον Αρχιμανδρίτη Μελέτιο Γαλανόπουλο και τη Σαλβάτορκιρχε, όσο και νεώτερη συνεργασία της Ενορίας των Αγίων Πάντων με τη μοναχή Βερόνικα, δείχνουν το διαχρονικό ιδιαίτερο διεκκλησιαστικό δεσμό μεταξύ του τόπου του μαρτυρίου του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης Νταχάου και της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας στο Μόναχο.

 

Φωτογραφία: Στέφανος Μπραζιώτης / Μαλαμούσης

 

 

π.Απόστολος

 

Το Άγιο Φως από τη Φάτνη της Βηθλεέμ φώτισε εφέτος το Μόναχο   με ένα αντιστασιακό, αντιναζιστικό και αντιρατσιστικό τραγούδι

 

Μια πρωτόγνωρη διεκκλησιαστική εκδήλωση στον Καθεδρικό Ναό του Μονάχου.

 

 Όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος οι εκκλησίες του Μονάχου παρέλαβαν στις 15 Δεκεμβρίου 2019 ένα μεγάλο κερί αναμμένο από την ιερή κανδήλα που ευρίσκεται στο μέρος όπου έκειτο η Φάτνη του Χριστού, στο Σπήλαιο της Βηθλεέμ. Το Άγιο Φως μεταφέρθηκε αεροπορικώς από το Τέλ Αβίβ στη Βιέννη και ακολούθως με το σιδηρόδρομο στο Μόναχο, όπου και μοιράστηκε και άλλες γερμανικές πόλεις. Την πρωτοβουλία της μεταφοράς του Φωτός της Φάτνης στην Ευρώπη είχε ήδη το 1986 η αυστριακή Ραδιοφωνία και τη διοργάνωσή της στη Γερμανία την έχουν αναλάβει ομάδες προσκόπων των εκκλησιών.

 

Το φετεινό σύνθημα της υποδοχής και διανομής του Αγίου Φωτός ήταν „Θάρρος για Ειρήνη“ και είχε ως κεντρικό θέμα την καταπολέμηση της βίας, του ναζισμού και του ρατσιμού και τη θαρραλέα επιδίωξη της ειρήνης, απανταχού της γης.

 

Η επίσημη υποδοχή του Αγίου Φωτός στο Μόναχο έλαβε χώρα στον Καθεδρικό Ναό (DOM) του Μονάχου στα πλαίσια ειδικής εκκλησιαστικής εκδήλωσης, με συμμετοχή του ρωμαιοκαθολικού βοηθού Επισκόπου Μονάχου Wolfgang Bischof, ως εκπροσώπου του Καρδιναλίου Μονάχου και προέδρου της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων της Γερμανίας, του Ευαγγελικού Επισκόπου Βαυαρίας και προέδρου της Ευαγγελικής Συνόδου της Γερμανίας Heinrich Bedford-Strohm και του Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση, Αρχιερατικού Επιτετραμμένου της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας  για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία.

 

Στην τελετή έγινε αναφορά με πλακάτ σε παγκοσμίως γνωστά θύματα του ρατσισμού, όπως λ.χ. στα μέλη της γερμανικής αντιστασιακής ομάδας „Άσπρο Τριαντάφυλλο“(1943), στον Επίσκοπο Oscar Romero (1980), στον Nelson Mandela (1963-90), καθώς επίσης και σε σύχρονα παραδείγματα για την ειρήνη, όπως της Πακιστανής νομπελίστας Malala Youszafi και της εκ Σουηδίας καταγομένης Greta Thunberg.

 

Δίπλα από την αγία τράπεζα είχε τοποθετηθεί ένας ξύλινος σταυρός, αποτελούμενος από  δύο σανίδες από ένα πλοιάριο που μετέφερε πρόσφυγες από την Αφρική στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας και είχε εξωκοίλει στα παράλια της Λαμπεντούζας.

 

Ιδιαίτερη αίσθηση και ρίγη συγκίνησης προκάλεσε το ιστορικό τραγούδι της γερμανικής αντιστασιακής ομάδας Edelweißpiraten, που τραγούδησε στο ναό η χορωδία νεανίδων και νέων, με τη συνοδεία μουσικών οργάνων.

 

Οι Edelweißpiraten („Πειρατές με εντελβάις“) ήταν μια ομάδα της γερμανικής νεολαίας που στο διάστημα της χιτλερικής ηγεσίας και ναζιστικής κατοχής (1942-1945), δεν υποτάχθηκε στα κελεύσματα του Χίτλερ και της Γκεστάπο και πρόβαλλε πολύπλευρη αντίσταση, με αποτέλεσμα τις φυλακίσεις, τα βασανιστήρια, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το θάνατο. Το έμβλημά τους ήταν το λουλούδι Εντελβάις, (edel=ευγενές) και weiß=λευκό), που φυτρώνει στις Άλπεις, και το οποίο έφεραν ως σήμα κεντημένο ή ζωγραφισμένο σε καρφίτσα στα ενδύματά τους.

 

Είναι άκρως  συγκινητικό να ακούει κανείς από τη σημερινή γερμανική νεολαία μέσα σε χώρο λατρείας, στον Καθεδρικό Ναό του Μονάχου, ένα αντιφασιστικό, αντιναζιστικό τραγούδι.

 

Με την αναφορά τους στην υποδοχή του Αγίου Φωτός ευχήθηκαν οι νέες και νέοι, με παρεμβάσεις τους, επί λέξει τα ακόλουθα:

 

Σήμερα υποδεχόμαστε και διαμοιραζὀμαστε το Φως της Ειρήνης από τη Βηθλεέμ εδώ στον Καθεδρικό Ναό. Το Φως ανάφθηκε στο Σπήλαιο της γέννησης του Χριστού, με θαρραλέα χέρια μεταφέρθηκε μέσα από τείχη και σύνορα και έφθασε σήμερα σε μας για να σηκωθούμε και να το μεταφέρουμε στον κόσμο.

 

Το Φως της Φάτνης φωτίζει το σκοτάδι, παίρνει το φόβο, χαρίζει ελπίδα, παρέχει ειρήνη, είναι σημάδι της χάριτος του Θεού. Σηματοδοτεί ένα καινούργιο αύριο. Ο Θεός ο ίδιος έρχεται σε μας, ως ένας από εμάς, ως άνθρωπος σε μας τους ανθρώπους, για κατοικήσει μεταξύ μας και να μας δείξει το πως μπορεί να επιτύχει η ειρήνη, όταν εμείς έχουμε το θάρρος να τη ζήσουμε.  

 

Ακολούθως οι τρεις εκπρόσωποι των Εκκλησιών μετέδωσαν το Φως της Φάτνης στους πιστούς στον κατάμεστο καθεδρικό ναό. Ήταν οπτικά μια θεάρεστη εικόνα το να βλέπει κανείς τα φωτισμένα, από το Φως της Φάτνης, προσωπάκια των παιδιών.

 

Στο τέλος της εκδήλωσης οι κληρικοί και οι νεάνιδες και νέοι σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από την αγία τράπεζα του ναού, όπου με σταυρωμένα χέρια κρατούσε ο ένας τον άλλο, σε ένδειξη αλληλεγγύης, αδελφωσύνης και κοινής προσπάθειας για την ειρήνη στον κόσμο.

 

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1500 πιστοί, στη πλειοψηφία τους παιδιά, παρέστησαν στην τελετή και έλαβαν το Άγιο Φως για να το μεταφέρουν στα σπίτια τους, σες εκκλησίες, σε σχολεία, στη Βαυαρική Καγκελαρία και Βαυαρική Βουλή, σε δημόσιες Υπηρεσίες (Νομαρχίες, Δήμους, Αστυνομίες), σε εμπορικά κέντρα, σε νοσοκομεία, νηπιαγωγεία, ιδρύματα ευγηρίας, καταλύματα αστέγων, φυλακές κ.λ.π.

 

Το Μόναχο φωτίστηκε εκείνο το βράδυ με το Φως της Φάτνης της Βηθλεέμ που κρατούσαν με φαναράκια στα χέρια τους οι πιστοί του Μονάχου και των άλλων πόλεων.

 

Με ευχές

 

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

 

//////////////////////////////////////////////////////

 

Φωτογραφίες: Robert Kiderle

 

//////////////////////////////////////////////////////////

 

 

 

Το τραγούδι των "Πειρατών με το Έντελβάις" όπως το παρουσίασε η νεανική χορωδία.

 

      Die Edelweißpiraten

 

Sie saßen oft am Märchensee beim Lagerfeuer.

 

Sie wollten leben, wie es ihnen gefiel.

 

Der neue Kurs im deutschen Land war nicht geheuer.

 

Sie wollten frei sein, mit Gesang, Gitarrenspiel.

 

Mit ihrer Kleidung nahmen sie's nicht so genau.

 

Ganz offen trugen sie das Edelweiß zu Schau.

 

Sie hatten Mut, und das war gut.

 

 

 

Sie hatten nichts im Sinn mit braunen Nazihorden.

 

Sie hielten nichts von dem Geschrei vom "Heil und Sieg".

 

Was war denn nur aus ihrem Vaterland geworden?

 

Man schürte offen den verbrecherischen Krieg.

 

Da gab's nur eins zu tun Ѱ befrei'n wir dieses Land.

 

Da durfte keiner ruh'n Ѱ wir leisten Widerstand.

 

Sie hatten Mut, und das war gut.

 

Vielleicht wird morgen schon eine neue Zeit anfangen.

 

Vielleicht ist morgen schon der Spuk vorbei.

 

 

 

Da gab's 'nen Güterzug mit Kriegsgeräten, Waffen.

 

Und was man sonst noch braucht für einen Völkermord.

 

Da machten sie sich an den Gleisen kurz zu schaffen.

 

Der Zug erreichte niemals den Bestimmungsort.

 

Und Essensmarken vom Parteibüro der Stadt,

 

waren plötzlich weg und Zwangsarbeiter wurden satt.

 

Sie hatten Mut, und das war gut.

 

 

 

Sie glaubten fest daran, dass sie den Sieg erringen.

 

Sie glaubten fest daran, aus Schaden wird man klug.

 

Sie glaubten fest daran, als sie zum Galgen gingen.

 

Sie glaubten fest daran, als man sie vorher schlug.

 

Und diese Angst, die hinter jeder Folter steht,

 

die ist so groß, dass man den besten Freund verrät.

 

Versteht man gut, versteht man gut

 

 

 

Sie stehen heute noch auf manchen schwarzen Listen.

 

Ich möchte fast sagen, heut' ist's wieder mal soweit.

 

Auf unseren Straßen pöbeln Alt- und Neufaschisten.

 

Der braune Sumpf, der macht sich wieder mal hier breit.

 

Doch seh´ ich Jung und Alt, und das beruhigt mich sehr,

 

die vergessen nicht – die zeigen Widerstand und Wehr!

 

Und das ist gut – denn das macht Mut

 

 Und dann wird morgen schon eine neue Zeit anfangen.

 

und dann ist morgen schon der Spuk vorbei.

 

Sie hatten Mut, und das war gut.

Τα 90α χρονα γενέθλια του Π. Πλούταρχου γιορτάστηκαν σήμερα στη λειτουργία των Αγίων Πάντων Φωτο @lakis spiridonidis 15.12.2019