ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ

"Μπουάτ" ... εκεί που οι μικρές παρέες γράψανε ιστορία

Αφηγείται ο Άγγελος Γεωργιάδης

Κάποιες φορές αρκεί μια μικρή σπίθα για να ανάψει μια μεγάλη φωτιά. Η Ιστορία της δικής μας  Μπουάτ αρχίζει τον Ιούλιο του 2013 σε μια μεγάλη μπυραρία του Μονάχου στην οποία έπαιζα μουσική. Εκεί μετά την συναυλία θα τύχει να βρεθώ με τον Πατέρα Γεώργιο Βλέτση της ενορίας των Αγ. Πάντων και...θα ρίξει μια μικρή σπίθα. «Δε θα ήταν πολύ ωραίο» μου λέει «να οργανώναμε εκεί σε μας στο Πολιτιστικό κέντρο μουσικές βραδιές, να μαζευόμαστε μερικοί φίλοι να λέμε καμιά κουβεντούλα και κανένα τραγουδάκι;». « Ωραίο ακούγεται του λεω!».  Αλλά ποιός θα έρθει να μας ακούσει ... Σκεφτομαι.


Αυτή η η ιδέα θα μείνει απλά μια ιδέα για έναν ολόκληρο χρόνο, ώσπου θα ακούσω τον Πατέρα Γεώργιο να με ξαναρωτάει αν το σκέφτηκα. Ο προβληματισμός μου για το που θα έβρισκα άτομα να το κάνουμε αυτό, ήταν μεγάλος. Το ρεπερτόριο όχι εντελώς άγνωστο σε μένα, αλλά σίγουρα όχι η μητρική μου μουσική γλώσσα. Κάποιες δικαιολογίες, μερικές αναβολές και ξαναμπαίνει στο ράφι η ιδέα. Βλέπεις μια σπίθα δεν αρκεί. Πρέπει να φυσήξει και λιγάκι για να πάρει η φωτιά.


Και αυτός ο αέρας θα φυσήξει ένα απόγευμα του Σεπτέμβρη του 2014, όπου εντελώς τυχαία θα βρεθούμε με μερικούς φίλους στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου, όλως τυχαίως με όργανα και αποφασίζοντας να ανοίξουμε τις θήκες από τις κιθάρες να πούμε κανένα τραγούδι ανοίγαμε και το βιβλίο στις σελίδες του οποίου θα γραφόταν έκτοτε τόσες και τόσες μουσικές βραδιές.


Ο Λευτέρης Αρμύρας, η Ηρώ ΚωστράκηΒαρβάρα Μπίζα, ο Γιάννης Καλύβας, ο Μηνάς Κουτζαμπασόπουλος και ο Άγγελος Γεωργιάδης, αποφασίζουν να οργανώσουν μια μουσική βραδιά διαφορετική από τις άλλες. Παλιά τραγούδια του νέου κύματος, των Μπουάτ, είναι αυτά τα οποία θα επιλεγούν για την εμφάνιση αυτή. Και πως θα το ονομάσουμε το σχήμα; Πως αλλιώς; Μπουάτ!


Στην παρθενική μας εμφάνιση συμμετέχουν 50-60 άτομα. Όμως αυτο δε μας πτοεί και μετά από δυο μήνες αποφασίζουμε να το ξαναδοκιμάσουμε! Χριστούγεννα του 2014 και δυο βραδιές γεμίζουν ασφυκτικά την αίθουσα! Το μήνυμα ελήφθη.


Στην πορεία ο θα προστεθούν ο Γιάννης Καλλίας και η Μαρία Κωστράκη και θα αποχωρήσουν ο Γιάννης Καλύβας με τη Βαρβάρα Μπίζα λόγω επιστροφής τους στην Ελλάδα, και με αυτή τη σύνθεση η «Μπουάτ» θα εμφανιστεί από τότε πάμπολλες φορές εκεί...στο θεατράκι του Πολιτιστικού Κέντρου των Αγίων Πάντων. Στο δικό μας χώρο. Εκεί από όπου δε φύγαμε ποτέ, εκεί όπου καθόμαστε μαζί με τον κόσμο και τραγουδάμε.


Καμιά φορά μας ρωτάνε τι είναι αυτό που μας δένει τόσο πολύ. Η διαφορετικότητα! Είμαστε 6 καλλιτέχνες προερχόμενοι από εντελώς διαφορετικούς κόσμους. Σε αυτό το πάλκο που παίζουμε συναντιέται η blues, το νέο κύμα, η παραδοσιακή μουσική, το ρεμπέτικο, το έτεχνο, το ροκ, η κλασική μουσική και το θέατρο! Το μυστικό μας είναι πως είμαστε μια παρέα όταν παίζουμε. Και παίζουμε όταν αισθανθούμε πως μας έλειψε. Όταν αισθανθούμε πως έλλειψε από τον κόσμο. Όταν έχουμε κάτι να «πούμε». Συζητάμε ακόμη και το τί στολισμό θα κάνουμε, τι ντεκόρ, τι θέμα!


Πάνω από όλα όμως η «Μπουάτ» είναι ο κόσμος που έρχεται κάθε φορά να μας ακούσει και να τραγουδήσει μαζί μας. Χωρίς αυτόν τίποτα δε θα είχε γίνει. Χωρίς αυτόν και τη σπίθα του Παπα Γιώργη...

Πόλυς Κάλλης

Ο Πόλυς Κάλλης γιορτάζει 30 χρόνια παρουσίας του στην μουσική σκηνή της πόλης 

 

Η βαλίτσα του γεμάτη αξιομνημόνευτες καλλιτεχνικές εμπειρίες, συνεργασίες, διακρίσεις. Ενας από τους πιο αναγνωρίσιμους καλλιτέχνες της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής, ταλέντο προδιαγραφών εξωτερικού, με διεθνείς συνεργασίες και εμφανίσεις σε ιστορικούς χώρους εντός και εκτός συνόρων. Εξοπλισμένος με φωνή και παρουσία που καθηλώνει και μαγεύει, ο Πόλυς Κάλλης, μέσα από την πολύχρονη εμπειρία του στον καλλιτεχνικό χώρο και έχοντας συμπράξει μουσικά με μεγάλες προσωπικότητες της Τέχνης, πρωταγωνιστεί στα καλλιτεχνικά δρώμενα και εντυπωσιάζει από το 1989! 

 

Σαν μουσικό γκρουπ ΗΧΟΧΡΩΜΑΤΑ στο χώρο της Γερμανίας γνωστός. Συμπορευτές του με τα χρόνια πάρα πολλοί αξιόλογοι μουσικοί και καλλιτέχνες.

 

Ποιός είναι ο Πόλυς ;

Θεωρώ τον εαυτό μου Entertainer. Δεν μπορώ να πω ότι έχω το κάλλος του τραγουδιστή. Υπάρχουν πάρα πολλά ταλέντα εδώ στο Μοναχό που τραγουδιστικά μου αρέσουν. Μου αρέσει η αναζήτηση του παλμού του κόσμου. Δεν παύει να έρχεται ο κάθε πελάτης για αναζήτηση λίγης μουσικής χαράς και χορού. Σκοπός μου > Να φύγει ευχαριστημένος και με την ικανοποίηση ότι πέρασε όμορφα.

 

Ένα μεγάλο κεφάλαιο στη μουσική μου διαδρομή . ΚΑΡΑΟΚΕ by Polis Kallis.

Ξεκίνησε από ένα καπρίτσιο και τώρα βρίσκομαι στο στάδιο να λέω ότι έχω πάνω από 3500 τραγούδια δημιουργήσει σε μορφή ΚΑΡΑΟΚΕ

Πάρα πολλοί (σχεδόν ολη η Ελλαδα) τραγουδαν με τις παράγωγες μου Καραοκε . Με τιμά ιδιαίτερα αυτό.

 

Επίσης πολλές μουσικές μου παραγωγές έχουν τραγουδηθεί από πάρα πολλούς καλλιτέχνες όπως ΤΕΡΖΗΣ , ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ κ αλλους

 

Λίγοι γνωρίζουν όμως ότι τελείωσα μουσική σχολή Goethe εδώ στο Μόναχο.

Έχω γράψει πάρα πολλά έργα Instrumental τα οποία κυκλοφορούν σε διεθνή πλαίσιο

 

Για τις συνεργασίες του με πάρα πολλούς μεγάλους και αξιόλογους καλλιτέχνες και το πόσο βοηθήσαν στις ζωντανές σου εμφανίσεις και στην επαφή με το κοινό;

Πάρα πολύ.

Η καλλιτεχνική μου διαδρομή μου επέτρεψε να δουλέψω σαν μουσικός μα και σαν μαέστρος με μουσικά ονόματα όπως

Π. Παπαδοπούλου ,  Στανίση , Γονίδη , Ελένη Δήμου, Σαράντη κ Βασίλη Σαλέα ,Κ. Αργύρο , Θ. Πολυκανδριώτη , Μ. Βάσσου Λ. Βελλη , Μαραγκόζη, Χ. Αυγερινό , Γ. Ντουνας , Λ. Πανταζη , Γ. Τάσσιο , Γ. Πλούταρχο , Βασίλη Μπατη και πάρα πολλούς άλλους.

 

Μια τεράστια μουσική εμπειρία.

Μου επέτρεψε να ταξιδεψω όχι μονο σ ολη την Ελλαδα αλλα και παγκοσμιως

Λιγες στασεις > Αυστραλια , Κίνα , Αμερική και Ευρώπη

Για το ποιος είναι ο ορισμός του αληθινού καλλιτέχνη;

Ο καλλιτέχνης γεννιέται και γίνεται στην πορεία μέσα από την αγάπη του για την τέχνη και την σκληρή δουλειά.

Είναι αυτός που δεν κλαίει, όταν πρέπει να διασκεδάσει το κοινό, παρόλο που η ψυχή του μπορεί να πονάει. Είναι αυτός που αγαπάει το κοινό του σαν αληθινούς φίλους. Είναι αυτός που παραμερίζει όλες τις ανάγκες του για να είναι συνεπής στο ραντεβού του, αυτό που δίνει από την στιγμή που γεννιέται, την αληθινή δημιουργία.

 

Αν η δημόσια αναγνώριση από δύο κορυφαίες προσωπικότητες της τέχνης, τον Πολυκανδριώτη και τον Μίμη Πλέσσα τον “δικαιώνει” επαγγελματικά

Αισθάνομαι πολύ μικρός μπροστά στις προσωπικότητες αυτές και, όταν ανατρέχω στη μνήμη μου σε αυτές τις βραβεύσεις, δεν τολμώ να πιστέψω πως ήμουν εκεί. Όμως για μένα το πιο σημαντικό είναι η αναγνώριση του ίδιου του κόσμου που εκδηλώνεται στην καθημερινότητα και έχει διάρκεια, μαζί βέβαια με αυτή που σου δίνουν οι μεγάλες προσωπικότητες της Τέχνης.

 

Αν η οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ελλάδα κάνει δυσκολότερο το έργο του

Με στενοχωρεί πολύ και με αγχώνει για το μέλλον, όπως όλους μας, και μάλιστα πολύ παραπάνω λόγω του ότι είμαι γονέας. 

Η μια μου η κόρη κόλλησε το καλλιτεχνικό μικρόβιο. Αξιέπαινη και αξιολάτρευτη με μεγάλο φωνητικό ταλέντο. Δυστυχώς η επαγγελματική μουσική πορεία της μέσα στην κράση της Ελλάδας αβέβαιη.

Δεν είναι όμως η οικονομική κρίση το μόνο και το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζω.

Υποψιάζομαι ότι προηγήθηκε της οικονομικής κρίσης η κρίση αξιών και σε μεγάλο βαθμό την προκάλεσε. Διατηρώ όμως την πίστη μου στο καλό που κρύβουν οι άνθρωποι μέσα τους.

 

Αν είχε την ετκαιρία να αναβιώσει δισκογραφικά τραγούδια μιας άλλης εποχής, που δεν έχει ερμηνεύσει μέχρι τώρα, ποια δεκαετία θα επέλεγε

Έχω τη χαρά να έχω τραγουδήσει τραγούδια από όλες τις δεκαετίες του περασμένου αιώνα όπως και άλλοι σύγχρονοι τραγουδιστές της δικής μου γενιάς δεκαετίες που μου αρέσουν πολύ είναι αυτή του μεσοπολέμου, τα υπέροχα τραγούδια που έχουν γραφτεί τις δεκαετίες του 40΄, του 50΄,αλλά και του 60΄και του 70΄!!

 

Για το σχεδιασμό του

Είμαι ευτυχώς από τους λίγους μουσικούς που η μουσική ατζέντα μου είναι πάντα γεμάτη.

Φετος θα ξεκινησω μια συνεργασια με μια αξιολογη παρτενερ την Μαρια Σαπλαχοβα. Μουσικος και δασκαλα φωνητικης.  

Όλες οι εμφανίσεις μου μπορούν να ιδωθούν στα κοινωνικά δίκτυα όπως και στην ιστοσελίδα μου

GENIMA-Band

Στο μουσικό περιβάλλον του Musikinstitut GENIMA γεννήθηκε πριν περίπου 13 χρόνια το μουσικό συγκρότημα GENIMA-Band, που αποτελείτε σήμερα από:

 

Γιώργος Παπαγεωργίου – Keyboards & Arrangement, Bandleader 

Νίκος Γιώτας – Μπουζούκι & Μπαγλαμά

Σωτήρης Καμπερίδης – Drums & Percussion

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος – Vocals

Ιωάννης Παπαδόπουλος – Vocals & Keyboards

Εμμανουήλ Καζαντσίδης – E-Guitar & Lyra

Θεόδωρος Παπαγεωργίου – Percussion, Drums, Keyboards, Light-design

 

Η GENIMA-Band δραστηριοποιείται στο καλλιτεχνικό χώρο του Μονάχου, της Γερμανίας και γενικότερα όλης της κεντρικής Ευρώπης. Πέρα από τα «ζωντανότατα» ελληνικά τραγούδια, παραδοσιακά, ρεμπέτικα, έντεχνα, Rock, έως και επίκαιρα Hits, η GENIMA-Band ερμηνεύει και δικά της τραγούδια, που γράφουν τα μέλη του συγκροτήματος και ηχογραφούνε κατά καιρούς. Βεβαίως, η GENIMA-Band έχει ασχοληθεί και με τραγούδια μη ελληνικού στοίχου. Το γεγονός αυτό ωθεί στο να έχει πλέον όχι μόνο ελληνικό κοινό. Δοκιμάζει συνεχώς κάτι καινούριο σε συνεργασίες με ξένους μουσικούς και τραγουδιστές. 

 

Είναι το πρώτο ελληνικό συγκρότημα στο Μόναχο, που παραμένει, συνεργάζεται και υπάρχει εδώ και 13 χρόνια. Τελικά αυτό που δένει τη GENIMA-Band, δεν είναι μόνο οι ικανότητες και οι γνώσεις στη μουσική, αλλά πολύ περισσότερο η αγάπη και ο σεβασμός απέναντι της και μεταξύ των μουσικών.

 

Σχεδόν όλα τα μέλη της GENIMA-Band είναι καθηγητές μουσικής στο Musikinstitut GENIMA, όπου ο στόχος είναι η εκμάθηση της μουσικής ως “καλή τέχνη” και “κληρονομιά της κουλτούρας”, ως “τρόπος ζωής και σκέψης”,

ανεξαρτήτως προέλευσης, κοινωνικού στρώματος, θρησκείας, είδος μουσικής, 

ηλικίας και μουσικότητας...  

 

Η GENIMA-Band έχει δραστηριοποιηθεί μουσικά σε όλο τον τομέα του ελληνισμού του Μονάχου και γενικότερα της Βαυαρίας. Από τον πιο μικρό σύλλογο έως και τις μεγάλες εκδηλώσεις του ελληνισμού. Πέρα από αυτά, οι μεγαλύτερες «μουσικές στάσεις» ήταν σίγουρα η συναυλία με τους δεκάδες χιλιάδες φιλάθλους της εθνικής Ελλάδας, το 2008 στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στην Αυστρία, η εμφάνιση στο Allianzarena του Μονάχου σε ματς ελληνικής ομάδας το 2018, εμφανίσεις και συναυλίες με Έλληνες καλλιτέχνες, όπως τον Θανάση Πολυκανδριώτη, την Έλενα Παπαρίζου, τον Ματθαίο Τσαχουρίδη, τον Αντώνη Κυρίτση και πόλους άλλους. 

 

Το 2016 κλείνοντας δέκα χρόνια καλλιτεχνικής πορείας, η GENIMA-Band οργάνωσε συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο Μόναχο, όπου μοιράστηκαν τη σκηνή και γιόρτασαν έτσι τα μουσικά τους γενέθλια. Η GENIMA-Band ξεκίνησε εκείνο το ιδιαίτερο βράδυ παίζοντας ελληνικά ροκ κομμάτια, και υποδέχθηκε τον «βασιλιά του ελληνικού ροκ» επί σκηνής. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ξεκίνησε το πρόγραμμά του παίζοντας το «Χρόνια πολλά» και έκλεισε την αξέχαστη αυτή βραδιά τραγουδώντας μαζί με την GENIMA-Band «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ».

 

Το 2018 η GENIMA-Band έφτιαξε τον δικό της καλλιτεχνικό χώρο για Live-εμφανίσεις, το SDI-Kultur Lounge στο Μόναχο. Ένας χώρος όπου διοργανώνονται βραδιές με ζωντανή μουσική, συναυλίες, παρουσιάσεις, χοροεσπερίδες, και πολλά άλλα. Με το κίνητρο «το δικό μας μουσικό στέκι, από εμάς για εσάς, και εμάς μαζί».

 

Το μέλλον της GENIMA-Band είναι αβέβαιο, ως προς την ερώτηση, «τι μας περιμένει ακόμα»; 

Όσο και να έχουν παίξει σε εκατοντάδες χώρους, σε χιλιάδες εμφανίσεις «και στα αλώνια και στα σαλόνια...» όπως συνηθίζουν να λένε τα μέλη του συγκροτήματος, τόσο δεν σταματά η δίψα για μουσικές περιπέτειες πάντως τύπου. 

«Δεν χορταίνουν το πατάρι και αυτή τη μοναδική στιγμή του live». Και αυτό το συναίσθημα, να θες μουσικά πάντα ακόμα παραπάνω και να δοκιμάζεις καινούργια πράγματα, είναι πολύ έντονο και δεν σταματά ποτέ. 

 

Το γεγονός που προέχει τώρα είναι η μετακόμιση του Musikinstitut GENIMA, που είναι η μητρική στέγη της μπάντας, σε νέους μεγαλύτερους χώρους στο κέντρο του Μονάχου. Έτσι η GENIMA-Band θα έχει πλέον το γραφείο της και χώρους υποδοχής στο νέο κτήριο. 

 

Το επόμενο βήμα έως το καλοκαίρι του 2020 είναι η παρουσίαση της νέας δισκογραφικής δουλειάς, με 16 νέα τραγούδια παραγωγής τους. 

Και μετά από αυτά; Ο χρόνος τρέχει, δημιουργείται μια νέα ομάδα από νεότερα παιδιά γύρω από την μπάντα, η GENIMA-Band Junior... θα δείξει το μέλλον τι εκπλήξεις ετοιμάζονται. Όπως συνηθίζει να λέει η GENIMA-Band, «μα στα αλώνια μα στα σαλόνια, κάπου θα σας πετύχουμε...»

 

Τα "Μουρμουράκια"

Τα Μουρμουράκια δημιουργήθηκαν το 2006 με αφορμή την πτυχιακή ταινία της Αγγέλας Μυλωνάκη „Bach und Bouzouki“ η οποία βραβεύθηκε στο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους καθώς και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

 

Το αρχικό σχήμα αποτελούταν από τους 

Νίκο Παπαδόπουλο (μπουζούκι, μπαγλαμά, κιθάρα, τραγούδι)

Δημήτρη Κρεμαλή (κιθάρα)

Νώντα Λαδά (μπουζούκι, τραγούδι)

Νίκο Παλάγκα (βιολί, τραγούδι)

Κώστα Παπαχατζή (κρουστά)

 

Μετά από διάφορες αλλαγές στη σύνθεση του συγκροτήματος Τα Μουρμουράκια σήμερα αποτελούνται από τους

Νίκο Παπαδόπουλο (μπουζούκι, μπαγλαμά, κιθάρα, τραγούδι)

Νίκο Παλάγκα (βιολί, τραγούδι, κουτάλια, κομπολόι)

Γιάννη Χατζή (κιθάρα, τραγούδι)

 

Τα Μουρμουράκια ερμηνεύουν ρεμπέτικα τραγούδια των δεκαετιών 1920 έως 1950 και 

έχουν εμφανιστεί σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας στα πλαίσια των περιοδειών τους ενδεικτικά να αναφέρουμε: Αθήνα, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα κ.α. καθώς και σε πόλεις της Γερμανίας και της Κεντρικής Ευρώπης.

 

Σημαντική στιγμή ήταν η ηχογράφηση του πρώτου CD to 2012 με την συμμετοχή της Irena Madzoski στα φωνητικά.

 

Στοιχεία επικοινωνίας: 

e-mail: info@mourmourakia.com

facebook: https://www.facebook.com/mourmourakia

ΠΑΙΔΙΚΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΕΛΩΔΙΑ

Το νέο αφιέρωμα που ξεκινάει σήμερα ο "Δορυφόρος" έχει αναφορά στα ελληνικά μουσικά σχήματα και σε μουσικούς του Μονάχου.

 

Για λόγους συμβολισμού ξεκινάμε με την ελληνική παιδική/νεανική χορωδία "Μελωδία",  το καμάρι του Ελληνισμού του Μονάχου καθώς όπως και θα διαβάσετε και στο αφιέρωμα αποτελούν μια ξεχωριστή ευχάριστη  "νότα" με δράσεις στο Μόναχο αλλά και στο εξωτερικό.

 

Στο άλλο τμήμα της "Μελωδίας" αυτό της θεατρικής ομάδας αναφερθήκαμε στο πρόσφατο αφιέρωμα "Διάλογος για το σήμερα και το αύριο του οργανωμένου Ελληνισμού του Μονάχου".

 

ΠΑΙΔΙΚΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΕΛΩΔΙΑ 

Φωτογραφίες: Γιάννη Σαρακατσάνη

 

Με αφορμή την 3η Ελληνοβαυαρική Συνάντηση Χορωδιών στις 30.6.2019 που θα πραγματοποιηθεί μέσα στην εκκλησία των Αγίων Πάντων, έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουμε την Παιδική/Νεανική Χορωδία «Μελωδία» που εδώ και 7 χρόνια κοσμεί το Μόναχο με τις μουσικές της δραστηριότητες. 

 

Για την ιστορία λοιπόν, το 2012 με την προτροπή και επιμονή του Πατέρα Γεώργιου Βλέτση που υπήρξε πρωτοστάτης και προστάτης αυτής της προσπάθειας δημιουργήθηκε η χορωδία «Μελωδία» και από κει και πέρα άνθισε όλα αυτά τα χρόνια και καρποφόρησε η δουλειά αυτών των παιδιών που βρήκαν τρόπο έκφρασης μέσω της μουσικής. Η «Μελωδία» στηρίζεται από την Ενορία Αγίων Πάντων Μονάχου. Ωστόσο λειτουργεί ανεξάρτητα όσον αφορά τις επιλογές ρεπερτορίου και παραστάσεων και απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό. Η χορωδία (που αποτελεί το "έτερον ήμισυ" της ομώνυμης θεατρικής ομάδας) διευθύνεται από την Μαρία Κρινίτι.

 

Η πολυεθνική σύνθεση είναι ένα από τα γνωρίσματα της «Μελωδίας», τα μέλη της οποίας ηλικιακά κυμαίνονται από 8 έως 18 χρονών. Εκτός από την Ελλάδα, τα παιδιά που συμμετέχουν προέρχονται και από την Γερμανία, Σουηδία, Κροατία και Ιταλία.

 

Περνώντας στο ρεπερτόριο, αυτό περιλαμβάνει ελληνικά παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια, κλασικούς αλλά και σύγχρονους συνθέτες καθώς και βυζαντινούς ύμνους.

 

Η χορωδία χωρίζεται σε δύο ομάδες. Την ομάδα των μικρών όπου συμμετέχουν παιδιά μικρότερων ηλικιών που ξεκινούν να αναπτύσσουν τις φωνητικές τους ικανότητες και να παίρνουν τις πρώτες μουσικές γνώσεις όπως να διαβάζουν και να γράφουν νότες, τεχνική αναπνοής, τοποθέτηση της φωνής και μουσικό ρεπερτόριο. Στην ομάδα των μεγάλων (προχωρημένων) τα μεγαλύτερα παιδιά επεκτείνουν το ρεπερτόριό τους σε πολυφωνικά κομμάτια και μαθαίνουν την σωστή έκφραση μέσω του τραγουδιού ανάλογα με την εποχή και το ύφος του.

 

Η μεγάλη ομάδα είναι και αυτή που εμφανίζεται στο ευρύ κοινό, που με τις εμφανίσεις όλα αυτά τα χρόνια έχει πάρει το «βάπτισμα του πυρός» και έχει μάθει να στέκεται στη σκηνή απέναντι στο κοινό. Σε κάποιες επιλεγμένες παραστάσεις έχει κάνει την εμφάνισή της και η μικρή ομάδα με δικό της ρεπερτόριο ώστε να αρχίσουν τα παιδιά να εξοικειώνονται με την σκηνή και με το κοινό που έχουν απέναντί τους. Στην συναυλία της Κυριακής θα συμμετέχει και η μικρή χορωδία.

 

Εκτός βέβαια από το μουσικό μέρος η χορωδία δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν να συνεργάζονται, να πειθαρχούν ως μέλη ενός συνόλου που η εύρυθμη λειτουργεία του βασίζεται και στην πειθαρχεία καθώς και να αναπτύξουν τις διαπροσωπικές σχέσεις.

 

Οι πρόβες γίνονται στο πολιτιστικό κέντρο της Ενορίας Αγίων Πάντων κάθε Σάββατο απόγευμα και διαρκούν 1,5 ώρα για κάθε ομάδα. Αν και για τα δεδομένα μιας χορωδίας ο χρόνος αυτός είναι πολύ λίγος, εντούτοις  η «Μελωδία» έχει ξεπεράσει τα όρια του Μονάχου καθώς έχει διακριθεί με το ασημένιο βραβείο το 2017 στο διαγωνιστικό μέρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών «Voices for Peace» στην Ασίζη της Ιταλίας και επίσης έχει συμμετάσχει το 2018 ως προσκεκλημένη χορωδία στο φεστιβάλ παιδικών χορωδιών Θεσσαλονίκης.  Στο συγκεκριμένο φεστιβάλ, εκτός από την παρουσίαση του δικού της προγράμματος, συμμετείχε μαζί με άλλες 7 χορωδίες στην συναυλία του Νότη Μαυρουδή! 

Για να γυρίσουμε στο Μόναχο, φέτος και για 3η συνεχόμενη χρονιά, στο πλαίσιο των Ελληνοβαυαρικών πολιτιστικών ημερών (θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον και θα γίνει σταθερό μέρος του προγράμματος),  η «Μελωδία» δείχνοντας έμπρακτα και στηρίζοντας την άποψη ότι η μουσική ενώνει ανθρώπους και λαούς θα δώσει συναυλία μαζί με την χορωδία δωματίου του ουμανιστικού γυμνασίου Albrecht-Altdorfer από το Regensburg. Οι προηγούμενες συναυλίες ήταν το 2017 πάλι με το γυμνάσιο του Regensburg και το 2018 με την χορωδία δωματίου του γυμνασίου Wittelsbacher του Μονάχου. 

 

Την παραπάνω άποψη, ότι δηλ. η μουσική ενώνει ανθρώπους και λαούς ενισχύει και το γεγονός ότι η «Μελωδία»  φέτος, όπως έπραξε και τα τελευταία 2 χρόνια θα συμμετάσχει στις χριστουγεννιάτικες εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Μονάχου τραγουδώντας στο μπαλκόνι του Δημαρχείου ελληνικά κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια εναλλάξ με συμμετοχές από Βαυαρούς  μουσικούς και τραγουδιστές που κάνουν το ίδιο στην βαυαρική γλώσσα! 

 

Κλείνοντας και πριν να παραθέσουμε όλες τις εμφανίσεις της «Μελωδίας» μέχρι σήμερα να εκφράσουμε τα συγχαρητήριά μας στα παιδιά και την διευθύντρια κα Μαρία Κρινίτι για την καταπληκτική δουλειά που κάνουν όλοι μαζί, το αποτέλεσμα της οποίας μπορείτε να δείτε και κυρίως να ακούσετε την Κυριακή 30.6 στην εκκλησία των Αγίων Πάντων. 

 

Εμφανίσεις της «Μελωδίας»:

28.11.2014 – Gasteig

Benefizkonzert: „20 Jahre ohne Manos Hadjidakis“.

Das Polytropon Ensemble, der griechische Kinderchor Melodia und das Orpheus Kammerorchester Wien präsentierten ausgewählte Werke von Manos Hadjidakis.

 

17.3.2015 - LMU Große Aula

Akademische Feier mit Konzert zum 20-jährigen Jubiläum der griechischen Kulturstiftung Palladion

mit ausgewählten Liedern der beiden bedeutendsten Komponisten Griechenlands Manos Hatzidakis und Mikis Theodorakis gespielt und gesungen von “Polytropon Ensemble” und dem Kinderchor „Melodia“

 

21.3.2015 – BMW Welt 

Münchner StiftungsFrühling - Stiftung Palladion

Zum 90. Geburtsjahr von M. Hadjidakis und M. Theodorakis singt der Kinderchor Melodia unter der Leitung von Maria Criniti ausgewählte Lieder der beiden bedeutendsten Komponisten Griechenlands. 

 

22.6.2015 - Άγιοι Πάντες Μονάχου

Παρουσίαση επιλεγμένων τραγουδιών σε εκδήλωση της εκκλησίας

 

22.11.2015 - Άγιοι Πάντες Μονάχου

Η Μελωδία τραγουδάει σε εκδήλωση παρουσία του Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνου

 

27.11.2016 - Άγιοι Πάντες Μονάχου

Ouvertüre - Χριστουγεννιάτικη συναυλία με ελληνικά και ξένα τραγούδια.

 

19-23.4.2017 – Ασίζη, Ιταλία

Συμμετοχή στο διεθνές φεστιβάλ χορωδιών  «Voices for Peace»

Ασημένιο Βραβείο στο διαγωνιστικό μέρος στην κατηγορία παιδικών χορωδιών.

Παρουσίαση προγράμματος στο μη διαγωνιστικό κομμάτι

 

18.7.2017 - Staatliche Antikensammlungen

1η Ελληνοβαυαρική Συνάντηση Χορωδιών

Συναυλία μαζί με την χορωδία δωματίου του γυμνασίου Albrecht-Altdorfer Regensburg

 

27-28.4.2018- Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Συμμετοχή στο 8ο Φεστιβάλ Παιδικών – Νεανικών Χορωδιών με πρόγραμμα 5 τραγουδιών.

Συμμετοχή στην συναυλία του Νότη Μαυρουδή τραγουδώντας με άλλες 7 χορωδίες.

 

 

1.7.2018 – Künstlerhaus München

2η Ελληνοβαυαρική Συνάντηση Χορωδιών

Συναυλία μαζί με την χορωδία δωματίου του γυμνασίου Wittelsbacher του Μονάχου.

 

email:    kinderchor.melodia@gmail.com

facebook:  https://www.facebook.com/kinderchor.melodia/

youtube:  https://www.youtube.com/channel/UCeGMlEcE9els4uJaz_Ad-1g