Eλληνική Κοινότητα Augsburg και ΤΕΓ (Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας) Augsburg Fotos Dimitri Michailikos

EΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΟΝΑΧΟΥ

Εις μνήνην Κωνσταντίνου  Κωτσοβίλη

 

 

Μόναχο, 19 Δεκεμβρίου 2018

 

 

Το Διοικητικό  Συμβούλιο  της  Ελληνικής  Κοινότητας  Μονάχου, αφού πληροφορήθηκε το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του Κωνσταντίνου Κωτσοβίλη, εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια  στη σύζυγό του Ιωάννα, στα παιδιά του Ειρήνη-Πηνελόπη, Σωτηρία-Μαρκιανή και Σωτήριο καθώς επίσης  και στους λοιπούς συγγενείς. 

 

 

Ο Κωνσταντίνος  Κωτσοβίλης από το 2008 υπήρξε μέλος της Ελληνικής Κοινότητας Μονάχου και αργότερα Γενικός Γραμματέας.  Την  υπηρέτησε με αφοσίωση και την βοήθησε, όσο μπορούσε, σε όλες τις δυσκολίες που κατά καιρούς αντιμετώπιζε. 

 

Από το 1971 διετέλεσε Πρόεδρος της  « Ελληνικής  Εκκλησιαστικής Κοινότητας Μονάχου και Βαυαρίας »  και από το 1991  επί σειρά ετών μέλος του ιδρυθέντος από το Δήμο Μονάχου  «Συμβουλίου  Αλλοδαπών». 

 

 Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936, η εμπειρία  της πείνας κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής   έμεινε ανεξίτηλη στη μνήμη του.

 

Ήλθε στο Μόναχο, το οποίο αγάπησε ως δεύτερή του πατρίδα, τη δεκαετία του 1950. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και αποφοίτησε  ως ιστορικός με Magister Artium (M.A.).

 

Από το 1961 έως το 1962 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στον ελληνικό στρατό.  

 

Από το 1973 εργαζόμενος ως μεταφραστής και διερμηνέας είχε άμεση επαφή με με τους Έλληνες της περιοχής.

 

 Όταν  τα πρώτα ελληνόπουλα που γεννήθηκαν στο Μόναχο έφθασαν στην ηληκία, που έπρεπε να αρχίσουν τη σχολική εκπαίδευση, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν ελληνικά σχολεία ούτε Έλληνες δάσκαλοι.

 

Μια ομάδα Ελλήνων και Γερμανών συνέλαβαν την ιδέα της δημιουργίας ελληνικών σχολείων.  Η ιδέα αυτή για την εποχή της ήταν σχεδόν παράτολμη και οι δυσκολίες ανυπέρβλητες.

 

 

λληνικό Προξενείο δεν υπήρχε τότε στο Μόναχο.

 

 

Παρ’ όλα αυτά κατώρθωσαν το 1964 να ιδρύσουν τη λεγόμενη  « φιλεκπαιδευτική εταιρεία »  τη «Griechische  Erziehungsgesellschaft König Otto von Griechenland München e. V. » η οποία ως   φορέας ανέλαβε τη ίδρυση και λειτουργία των πρώτων  ελληνικών ιδιωτικών σχολείων με χρηματοδότηση του βαυαρικού κράτους.  

 

 

O Kων/νος Κωτσοβίλης  υπήρξε η καρδιά και η ψυχή της όλης προσπάθειας. Ολες οι αιτήσεις  προς τις βαυαρικές αρχές  για την ίδρυση των πρώτων ελληνικών σχολείων καθώς επίσης και όλες οι αιτήσεις για την έγκριση του διορισμού των πρώτων Ελλήνων δασκάλων στο Μόναχο και σ’ όλη τη Βαυαρία φέρουν την υπογραφή του.   

 

Με την καλύτερη δυνατή επιλογή των διδασκόντων κατώρθωσε να δημιουργήσει  ποιοτική εκπαίδευση όλων των βαθμίδων μέχρις ότου τα σχολεία ανέλαβε το Ελληνικό  Γενικό Προξενείο Μονάχου. Εξακολούθησε να διατηρεί  το νηπιαγωγείο υπό την επιτυχή διεύθυνση της συζύγου του Ιωάννας  και παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, τα τελευταία χρόνια κατώρθωσε να ιδρύσει και δεύτερο. Ο γιός του Σωτήριος έχει ήδη αναλάβει τη διοίκηση της φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

 

Η προσφορά του στην εκπαίδευση των ελληνοπαίδων υπήρξε ανυπέρβλητη.          

 

 

 

Ο Κων/ νος Κωτσοβίλης υπήρξε ανιδιοτελής. 

 

 

Δεν επεδίωξε, δεν ήθελε  και δεν εδημιούργησε οποιουδήποτε είδους  προσωπική περιουσία ούτε στο Μόναχο  ούτε στην Ελλαδα.   

 

 

 

Βοήθησε   παντοιοτρόπως  πάρα πολλούς συμπατριώτες μας.

 

 

 

Ο Κων/ νος Κωτσοβίλης συνέβαλε, όσο λίγοι, στη σύσφιγξη των ελληνοβαυαρικών σχέσεων με τη δράση  του,  με την δημοσίευση διαφόρων άρθρων και των τριών βιβλίων του:

 

 

 

-         «Οι Έλληνες φοιτητές στο Μόναχο τον καιρό της βασιλείας του Λουδοβίκου του 1ου  στη Βαυαρία 1826/1844». 

 

 

 

-        «Η Ελληνική Εκκλησία του Σωτήρος Χριστού στο Μόναχο ως κέντρο του βαυαρικού φιλλεληνισμού» και -    «Η ελληνοφιλία των Βαυαρών  -  Όθων Α’ Βασιλεύς της Ελλάδος».

 

Με χιλιάδες ώρες εργασίας με επιμονή και απίστευτη υπομονή ερεύνησε φύλλο - φύλλο όλα τα αρχεία του βαυαρικού κράτους της συγκεκριμένης περιόδου στην οποία αναφέρονται τα βιβλία του.  Ήθελε, όλα όσα αναφέρει,  να στηρίζονται σε αρχειακό υλικό και όχι σε φήμες και εικασίες.

 

 

Γι’ αυτό και αποτελούν ήδη σημείο αναφοράς για όλους όσοι ασχολούνται με την ιστορία αυτής της περιόδου.

 

 

Ο Κων/νος Κωτσοβίλης υπήρξε έντονη προσωπικότητα και όπως όλες  οι έντονες  προσωπικότητες στην ανθρώπινη ιστορία προκάλεσε και αντιδράσεις.

 

Στη ζωή του επέλεξε το δρόμο της προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο και τον Ελληνισμό της Βαυαρίας.  

 

 

Η κοινωνική  και συγγραφική του δράση   αποτελούν τα τεκμήρια της αθανασίας του.

 

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο 

 

 

Σπύρος  Ξενάκης 

 

Πρόεδρος  

Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η  Κ Ο Ι Ν Ο Τ Η Τ Α  Μ Ο Ν Α Χ Ο Υ

Η αθηναική εταιρεία  Celebrity Travel  πρόκειται να γυρίσει εδώ στο Μόναχο την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018 εορταστική τηλεοπτική εκπομπή, 
η οποία θα προβληθεί στις 15. 12. 18 από το κανάλι OPEN TV, ώρα Ελλάδος  20.00. 
Ο παρουσιαστής της εκπομπής κ. Νικόλαος Κοκλώνης και οι συνεργάτές του σας προσκαλούν στο γύρισμα της ως άνω εκπομπής για να ακούσετε τα τραγούδια του STAN (σταν)   και του Πέτρου Ιακωβίδη, οι οποίοι θα τραγουδήσουν ζωντανά εκείνη τη μέρα. 
Το γύρισμα της εκπομπής θα γίνει  στον Αugustiner Shützen Garten, Ziestattstr. 6, 81379 Mόναχo, (S-Bahn 7, στάση  Mittersendling  ή U-Bahn 3 στάση Obersendling). Το κατάστημα διαθέτει αρκετές θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων.  

Είσοδος: ελεύθερη 
Ώρα προσέλευσης: 16.00 μέχρι 17.00  

Το γύρισμα θα αρχίσει στις 05.00 το απόγευμα. Στην αίθουσα δεν θα υπάρχουν ούτε τραπέζια ούτε καθίσματα, ποτά και φαγητά δεν σερβίρονται, το κάπνισμα βεβαίως δεν επιτρέπεται.
Το γύρισμα θα διαρκέσει περίπου 3 ώρες. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα δεν επιτρέπεται να ανοιγοκλείνουν οι πόρτες,  δεν επιτρέπεται δηλ. η είσοδος και η έξοδος. Μόνο αν για τεχνικούς λόγους γίνει διακοπή του γυρίσματος, θα επιτραπεί να ανοίξουν οι πόρτες.
Στην εκπομπή αυτή θα συμμετάσχουν  μερικά χορευτικά από το Μόναχο. 


Σπύρος  Ξενάκης 
Πρόεδρος  

Augsburg

Καλοκαιρινή εκδήλωση του ΙΝ Αγίου Παντελεήμονα και της Ελληνικής Κοινότητας Augsburg.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Δήμαρχος Eva Weber οι Βουλευτές της Βαυαρικής Βουλής Johannes Hintersberger και Andreas Jäckel, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου και ο Αρχιμανδρίτης και Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας Πέτρος Κλίτς .

Από την εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας Geretsried      Φωτογραφίες Griechische Gemeinde Geretsried

Ελληνική Κοινότητα Geretsried

Η "αθλητική ημέρα" των ελληνικών σχολείων Μονάχου που διοργάνωσε η Ελληνική Kοινότητα Μονάχου στις εγκαταστάσεις της FC Hellas München (17.06.2018). Foto Σπύρος Ξενάκης

Ελληνική Κοινότητα Μονάχου

Η Ελληνική Κοινότητα Moνάχου σε συνεργασία με τα ελληνικά σχολεία Μονάχου διοργανώνει την αθλητική ημέρα την Κυριακή 17.06.2018 στις αθλητικές εγκαταστάσεις FC Wacker – FC Hellas, στην Demleitnerstr. 2, 81371 München -  περιοχή Harras,  (U-Bahn 3,  στάση Brudermühlstrasse).


Οι θέσεις στάθμευσης   είναι περιορισμένες λόγω εργασιών.
Εισιτήριο:  ενήλικες,  3,- €
Όλα τα παιδιά δωρεάν 


Προσκαλούμε τον ελληνισμό της περιοχής να προσέλθει και να ενισχύσει με την παρουσία του τη συναγωνιζόμενη νεολαία  της παροικίας μας στα διάφορα αθλήματα (στίβος, ποδόσφαιρο  κ. λ.π ).


Τα έπαθλα στους νικητές θα απονείμουν  η Γενική Πρόξενος κ. Π. Κωνσταντινοπούλου και  ο Συντονιστής Εκπαίδευσης  Δρ. κ. Γ. Παπατσίμπας.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ  2018
Η Ελληνική Κοινότητα Μονάχου διοργανώνει και φέτος σε συνεργασία με τα ελληνικά σχολεία διαγωνισμό ζωγραφικής. Το θέμα είναι ελεύθερο. Tα έργα ζωγραφικής των μαθητών/τριών πρέπει να παραδοθούν στην Κοινότητα το αργότερο στις 04.07.18.

ΤΟ  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  ΤΗΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ  ΜΟΝΑΧΟΥ

Ανακοίνωση Ελληνικής Κοινότητας Haar

Συνάντηση με τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Γερμανία κ.Δασκαρόλη Θεόδωρο είχε στο Προξενείο Μονάχου ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας και της επιτροπής παιδείας Χααρ Μονάχου και περιχώρων κ. Κώτσης Απόστολος

Στην συνάντηση παραβρέθηκε και η Γενική Πρόξενος στο Μόναχο κ. Κωσταντινοπούλου .
Τα παρακάτω έγγραφα στα οποία αναφέρονται τα προβλήματα στον χώρο της παιδείας, καθώς επίσης και πάγια αιτήματα της ομογένειας, παραδόθηκαν προσωπικά απο τον πρόεδρο της κοινότητας στον Πρέσβη με την θερμή παράκληση να τα προωθήσει στα αντίστοιχα αρμόδια υπουργεία .

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΟΝΑΧΟΥ

Ελληνική Κοινότητα Χααρ και FC Hellas

Αποκριάτικος χορός και κοπή βασιλόπιτας της ελληνικής Κοινότητας Χααρ και της FC Hellas με ζωντανή μουσική "Τα παιδιά του Μονάχου " και τα χορευτικά συγκροτήματα της ελληνικής κοινότητας Χααρ Μονάχου
Παρασκευή 09.02.18, Από της 17:00, Είσοδος για άτομα πάνω από 12 ετών 10 €
Είσοδος για τα παιδιά δωρεάν. Bürgersaal Haar - Δωρεάν υπόγειο πάρκινγκ

Ελληνική Κοινότητα Haar

ο μικρός τολμηρός και τυχερός Μιχάλης Μαρκάκιος που ήρθε με τους γονείς του έξτρα απο το Ingolstadt ανέσυρε τον Σταύρο απο τα παγωμένα νερά !!!
Ενα μεγάλο ευχαριστώ στον αρχιμανδρίτη π.Σιώμο Γεώργιο και στον π.Βλέτση Γεώργιο για την παρουσία τους και την οργάνωση αυτής της όμορφης τελετής παρόλο τις αντίξοες συνθήκες !!!
Εκ μέρους του ΔΣ
Ο πρόεδρος
Κώτσης Απόστολος

Ελληνική Κοινότητα Haar

Ενημέρωση 

 

Αγαπητοί συμπατριώτες φίλοι και μέλη της ελληνικής κοινότητας  Χααρ Μονάχου και περιχώρων , θα θέλαμε να σας ευχηθούμε καλές γιορτές, καλά Χριστούγεννα και ο καινούργιος χρόνος να σας φέρει υγεία ,χαρά και ευτυχία σε εσας και στις οικογένειες σας .

Οι Κυριακάτικες συναντήσεις μας θα ξεκινήσουν και πάλι στις 14.01:2018. Από 15.00 έως 20.00 (με όλες τις δραστηριότητες χορευτικό ,μαθήματα μουσικής  ,χορωδία, μαθήματα ξένων γλωσσών, κλπ  )

 

 

Εκ μέρους του ΔΣ 

Ο πρόεδρος                                                     Ο γραμματέας 

 

Κώτσης Απόστολος                                  Μαυρίκης Σταμάτης

 

Ελληνική Κοινότητα Haar b. München

Ημερήσια εκδρομή στην παγκοσμίου φήμης χριστουγεννιάτικη αγορά της Νυρεμβέργης Nürnberger Christkindlesmarkt

Κυριακή,  3 Δεκεμβρίου 2017

Αναχώρηση από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, (Αrnulfstrasse)

ώρα αναχώρησης 08.00, ώρα επιστροφής 20.00

 

Η Ελληνική Κοινότητα Μονάχου διοργανώνει ημερήσια εκδρομή στην ιστορική  Νυρεμβέργη  για να επισκεφθούμε τη φημισμένη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης.

Να ζήσουμε από κοντά τη μαγευτική γιορταστική ατμόσφαιρα της παλιάς πόλης, να  

μεθύσομε από τις μυρουδιές των χριστουγεννιάτικων ζαχαρωτών και του Glühwein, να απολαύσομε τις μοναδικές γεύσεις  των παγκοσμίως γνωστών  Lebkuchen  και  Rostbratwürstchen  της Νυρεμβέργης. 

Η χριστουγεννιάτικη αγορά της Νυρεμβέργης λειτούργησε για πρώτη φορά το έτος   1628. Αποτελείται από 180 ξύλινα κιόσκια,  παραδοσιακά  στολισμένα με  κόκκινο και άσπρο ύφασμα, στα οποία προσφέρονται κάθε είδους  χριστουγεννιάτικα στολίδια  και  

μοναδικές λιχουδιές. 

Στη χριστουγεννιάτικη  αγορά της Νυρεμβέργης συμμετέχουν και οι 14 αδελφοποιημένες  με αυτή πόλεις, από την Ελλάδα συμμετέχει η πόλη της Καβάλας.   

 

Όσοι το επιθυμούν μπορούν να επισκεφθούν τα αξιοθέατα της πόλης, όπως το κάστρο (Βurg), τα τείχη (Stadtmauern),  το γερμανικό Εθνικό Μουσείο (Germanisches Nationalmuseum), τo Verkehrsmuseum  , τo Museum für Kommunikation, το ονομαστό Spielzeugmuseum, το σπίτι του ζωγράφου Albrecht Dürer (1471 – 1528), τιs unterirdischen Felsengänge, das ehemalige Reichsparteitagsgelände,   τη Lorenz-, τη  St. Sebald-, τη Frauenkirche , από το δυτικό εξώστη της οποίας εξαγγέλλεται επίσημα κάθε χρόνο η έναρξη λειτουργίας της χριστουγεννιάτικης αγοράς.     

Tιμή εισιτηρίου:  Ενήλικες:  16,-  €  

                               Παιδιά μέχρι 12 ετών:   10,-  €  

Tel.: 0176 39537803,

 

Ελληνική Κοινότητα Haar

Wirtschaftliche Lage und Möglichkeiten in Griechenland

 

Exuv e. V., 4. Stock, Albert-Schweitzer-Str. 62, 81735 Müchen

20 Οκτωβρίου 2017 

 

Bis vor kurzem war Griechenland das Thema in Deutschland. Durch die Wahlen in ganz Europa geriet das Thema leider in Vergessenheit. Doch es hat sich Einiges getan. Deshalb möchten wir uns wieder auffrischen und laden Sie herzlich ein. 

 

Referent: 

Apostolos Kotsis 

(Präsident Griechische Gemeinde Haar)

Prof. em. Dr. Konstantinos D. Kremalis

(Geschäftsführer der Anwaltssozietät Dikigoros Athen - München)

Ελληνική Κοινότητα Καρλσφελντ

Το ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Κάρλσφλεντ ενημερώνει ότι τα μαθήματα του προσχολικού τμήματος με την κ. Ανέτα θα ξεκινήσουν στις 5 Νοεμβρίου 2017

Ελληνική Κοινότητα Haar

Στην δεξίωση υποδοχής του νέου καθολικού ιερέα στην ενορία του Haar κ. Semmel παρέστησαν και ο αρχιμανδρίτης Γιώργος Σιώμος καθώς και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Haar Α. Κώτσης Στην φωτογραφία διακρίνεται επίσης και η δήμαρχος του Χααρ κ. Gabriele Müller

Συνεργασία Ελληνικής Κοινότητας Haar στο Μόναχο και της εταιρίας WPR για θέσεις εργασίας

Σε συνεργασία προχώρησε η Ελληνικής Κοινότητας Haar στο Μόναχο με την εταιρία WPR που ειδικεύεται στον χώρο της γαστρονομίας .

Η κοινότητα μας εξασφάλισε θέσεις εργασίας για τους συμπατριώτες μας τους οποίους η εταιρία θα απασχολεί έστω και με λίγη γνώση γερμανικών η αγγλικών.

Μάλιστα η εταιρία θα προσπαθεί να τοποθετεί τους καινούργιους απασχολούμενους μαζί με Έλληνες που ηδη δουλεύουν στην εταιρία ώστε να διευκολυνθούν στην αρχή .

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην κοινότητα μας κάθε Κυριακή απο της 10:00 εως στις 16:00 η στα παρακάτω τηλέφωνα
0171-3804964
Για το ΔΣ
Ο πρόεδρος
Κώτσης Απόστολος
Ο γραμματέας
Μαυρίκης Σταμάτης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΟΝΑΧΟΥ - SOMMERFEST

SOMMERFEST,  Σάββατο 17. 06. 17, ώρα 14.00 – 22.00
H Εκδήλωση θα γίνει στον πολύ όμορφο, με καλοκαιρινή φινέτσα  Biergarten του «Βeach – Arena / Tennisanlage Chr. Theodosiadis»,  Föhringer Ring 5, 80805 München.
Απέναντι από το  U-Bahn 6,  στάση Studentenstadt.
Το κατάστημα διαθέτει σουβλάκια, εδέσματα διαφόρων ειδών, γλυκά και κάθε είδους ποτά. Ο καιρός προβλέπεται καλός, σε κάθε περίπτωση πάντως το κατάστημα διαθέτει  μόνιμες μεγάλες τέντες. Υπάρχουν επίσης αρκετές θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων,  και  παιδότοπος με πολύ ψιλή άμμο.
Μουσική συντροφιά θα μας κρατήσει το συγκρότημα «τα παιδιά του Μονάχου»
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ελληνική Κοινότητα Μονάχου: Εκδήλωση - ομιλία

 Ομιλία του καθηγητή Δρ κ. Κ. Νικολακόπουλου με θέμα: "Η γλώσσα της Καινής Διαθήκης και η συνέχειά της μέχρι τη νεολληνική" στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΙΝ των Αγίων Πάντων, την Πέμπτη 15 Ιουνίου (αργία) στις 3 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη 

Ελληνική Κοινότητα Κάρλφελντ. Εκδήλωση 11 Ιουνίου 2017

Προηγούμενες δημοσιεύσεις

Προηγούμενες δημοσιεύσεις για την Ελληνική Κοινότητα Μονάχου και τις Κοινότητες στα περίχωρα μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ