ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τι ισχύει για ταξίδια Ελλάδα-Γερμανία-Ελλάδα

 

Τελευταία ανανέωση 11 Iουνίου 2021

 

Ο Δορυφόρος στην προσπάθειά του να ενημερώνει συνεχώς τους Έλληνες στην Γερμανία / Ευρώπη για ταξίδια προς την Ελλάδα προχωράει στη δημοσίευση ειδικού αφιερώματος με ερωταπαντήσεις  οι οποίες θα ανανεώνονται κάθε φορά που θα αλλάζουν κάποια από τα δεδομένα για τα ταξίδια προς την Ελλάδα ή προς την Γερμανία. .

 

Τρεις Περιφερειακές Ενότητες "εκτός κόκκινης λίστας"

Το Robert Koch Institut ανανέωσε στις 11 Ιουνίου τον κατάλογο με τις "επικίνδυνες χώρες". Εκτός λίστας είναι τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας. Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά για τον ταξιδιώτη που επιστρέφει / εισέρχεται στην Γερμανία από μια από τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης , Βορείου Αιγαίου , Πελοποννήσου;

 

Αν ο ταξιδιώτης έρχεται μέσω χερσαίων συνόρων με ΙΧ, λεωφορείο ή με πλοίο και δεν έχει διαμονή σ άλλη περιοχή -εκτός των παραπάνω- δεν χρειάζεται να συμπληρώσει ούτε την γερμανική φόρμα επιβάτη, ούτε να προσκομίσει τεστ στα γερμανικά σύνορα ούτε να μπει σε καραντίνα.

 

Αν ο ταξιδιώτης θα ταξιδέψει στην Γερμανία με αεροπλάνο τότε συνεχίζει να είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών ή αντιγόνων 48 ωρών καθώς το τεστ το ζητάει η γερμανία απ όλους τους ταξιδιώτες ανεξάρτητα αν εισέρχονται στην χώρα από εικίνδυνη περιοχή ή όχι.

 

Δεν χρειάζεται να προσκομίσουν τεστ όσοι μπορούν να πιστοποιήσουν ότι έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει (28 μέρες έως 6 μήνες πριν από την είσοδό τους στην Γερμανία.

Ο ταξιδιώτης με αεροπλάνο δεν χρειάζεται να συμπληρώσει την γερμανική φόρμα επιβάτη

 

------

Με τη νέα ΝΟΤΑΜ της Ελληνικής Πολιτικής Υπηρεσίας (06 Ιουνίου 2021) προκύπτουν δυο αλλαγές που ενδιαφέρουν άμεσα τους ταξιδιώτες της Ευρώπης:

 

α) Η ηλικία των ταξιδιωτών που πρέπει να προσκομίσει αρνητικό τεστ είναι πλέον από 6 ετών (ήταν 5). Ετσι η ηλικία έχει προσαρμοστεί και στην αντίστοιχη οδηγία της Γερμανίας.

Αρα παιδιά άνω των 6 ετών πρέπει να  προσκομίσουν αρνητικό PCR τεστ κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα και PCR ή τεστ αντιγόνων όταν εισέρχονται από την Ελλάδα στην Γερμανία.

 

β) Στη νέα οδηγία αναφέρεται ότι ταξιδιώτες που έχουν πιστοποιητικό υγείας (η Γερμανία προβλέπεται να ξεκινήσει με την έκδοση 1η Ιουλίου) μπορούν να ταξιδεψουν και με Rapid test

 

Συγκεκριμένα η NOTAM στο συγκεκριμένο σημείο αναφέρει: 

 

 

,,,επίσης οι ταξιδιώτες πτήσεων από το εξωτερικό δύναται να φέρουν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 στο οποίο περιέχονται πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό ή το αποτέλεσμα του τελευταίου ελέγχου (rapid test ή PCR) ή τη νόσηση από τον κορωνοϊό COVID-19,,

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Από 4 Ιουνίου είναι διαθέσιμη στο επιβατηγό κοινό της ακτοπλοΐας η ηλεκτρονική δήλωση υγείας (https://sea.travel.gov.gr), την οποία είναι υποχρεωμένοι όλοι οι ταξιδιώτες να συμπληρώνουν πριν από την επιβίβασή τους στα ακτοπλοϊκά πλοία κατά τις μετακινήσεις τους από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και αντίστροφα.

Το πιστοποιητικό πρέπει να συμπληρώνεται εντός 24 ωρών πριν από το εκάστοτε ταξίδι με πλοίο.

 

Η υποβολή της δήλωσης υγείας θα εξακολουθήσει να είναι δυνατή και σε έγχαρτη μορφή για εκείνους τους ταξιδιώτες που δεν διευκολύνονται στην έκδοση της ηλεκτρονικής.

 

29.05.2021

Aφορά ταξιδιώτες από Ελλάδα μέσω Ιταλίας με πλοίο. To PLF - φόρμα επιβάτη στο λινκ https://app.euplf.eu/#/form 

 

25.05.2021

Καταργήθηκε από σήμερα η υποχρέωση συμπλήρωσης του ελληνικού PLF (φόρμα επιβάτη) κατά την ΕΞΟΔΟ από την Ελλάδα για όλους τους ταξιδιώτες. 

 

Συνεχίζει να ισχύει για όσους ταξιδεύουν από Ελλάδα με προορισμό την Γερμανία η υποχρέωση συμπλήρωσης της γερμανικής φόρμας επιβάτη (όσο η Ελλάδα ανήκει στις χώρες "κινδύνου) https://www.einreiseanmeldung.de/#/

 

Eπίσης, δεν άλλαξε κάτι σε σχέση με την υποχρέωση των ταξιδιωτών από Γερμανία προς την Ελλάδα όσον αφορά τη συμπλήρωση της ελληνικής φόρμας επιβάτη travel.gov.gr

 

 

Ερωταπαντήσεις

 

Α: Πτήσεις από Ελλάδα προς Γερμανία / τεστ

Όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων θα εισέρχονται στην Ελλάδα με αρνητικό PCR τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους. 

Πρέπει να κάνουν και τα παιδιά τεστ ;

Όλοι οι ταξιδιώτες άνω των 6 ετών 

Τι ισχύει για όσους έχουν εμβολιαστεί ;

Αν έχουν περάσει 14 μέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού ο ταξιδιώτης δεν χρειάζεται να προσκομίσει αρνητικό τεστ ;  

Αναγνωρίζεται το γερμανικό Impfpass (κίτρινο βιβλιαράκι);

Ναι, η Ελλάδα αναγνωρίζει το Impfpass ως αποδεικτικό εμβολιασμού έως ότου κυκλοφορήσει το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Τι ισχύει για όσους έχουν αναρρώσει ;

Οφείλουν να προσκομίσουν βεβαίωση νόσησης ισχύος 2 έως 9 μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης που έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή. 

Σε ποιες περιπτώσεις ο ταξιδιώτης πρέπει να μπει σε καραντίνα ;

Έχει καταργηθεί η καραντίνα για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες που θα προσκομίσουν αρνητικό τεστ κορωνοιού ή βιβλίο εμβολιασμού ή βεβαίωση νόησης.

Υπενθυμίζουμε όμως ότι σ όλους τους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξή τους. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 14 μέρες.

 

Β. Ταξδία με πλοία από Ιταλία - Ελλάδα

Οι ταξιδιώτες άνω των 6 ετών που εισέρχονται στη χώρα μέσω των λιμανιών της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF μέχρι και μία μέρα πριν από το ταξίδι και οφείλουν να έχουν μαζί 

 

  • είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωσή του, 
  • είτε αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών, που να έχει διενεργηθεί από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας, 
  • είτε βεβαίωση νόσησης ή θετικής διάγνωσης, ισχύος 2 έως 9 μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης.

Ταξιδιώτες από Ελλάδα μέσω Ιταλίας με πλοίο πρέπει να συμπληρώνουν την ιταλική φόρμα επιβάτη -PLF - στο λινκ https://app.euplf.eu/#/form 

 

Γ. Tι ισχύει για ταξιδιώτες μέσω χερσαίων συνδέσεων

Οι συνοριακοί σταθμοί Προμαχώνα και Ορμενίου θα είναι ανοιχτοί σε 24ώρη βάση ενώ ο σταθμός των Ευζώνων από 07 έως στι 23.00

Για τις υπόλοιπες χερσαίες πύλες εισόδου ισχύουν επιπρόσθετα οι εξής προϋποθέσεις:

Έλληνες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανηλίκων τέκνων τους, κάτοχοι άδειας παραμονής, κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς, πρόσωπα που έχουν την κύρια κατοικία τους στην Ελλάδα, καθώς και πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα για τις απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές και ιατρικές μετακινήσεις που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, δύνανται να εισέρχονται στη χώρα και μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου 

Κακαβιάς από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα 

και 

Κήπων από τις 7 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ.

Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο εισόδου από το συνοριακό σταθμό Κακαβιάς είναι 400 άτομα ημερησίως, χωρίς να υπολογίζονται οι οδηγοί φορτηγών.

Η διέλευση φορτηγών για τη μεταφορά εμπορευμάτων είναι δυνατή μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου:

Προμαχώνα, Ορμενίου, Ευζώνων, Κήπων, Εξοχής και Νυμφαίας από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ και Κακαβιάς από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

Οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα μέσω χερσαίων συνδέσεων, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, υποχρεούνται να συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form) στη διαδικτυακή πύλη http://travel.gov.gr μέχρι και μία μέρα πριν από το ταξίδι και οφείλουν να έχουν μαζί είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωσή του, είτε αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών, που να έχει διενεργηθεί από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας, είτε βεβαίωση νόσησης ή θετικής διάγνωσης, ισχύος 2 έως 9 μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης.

 

Δ. Τι ισχύει για εσωτερικά ταξίδια σε νησιά

Από την Παρασκευή 14 Mαίου πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν προς και από τα νησιά (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου τους να διαθέτουν

 

  • είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση),
  • είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών
  • είτε βεβαίωση νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες)

 

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 6 ετών.

Η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.

Οι ταξιδιώτες θα τυπώνουν και θα συμπληρώνουν χειρόγραφα pfd με υπεύθυνη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος την οποία θα υποδεικνύουν στους ελέγχους. Παράλληλα ολοκληρώνεται το ψηφιακό σύστημα όπου θα αναρτώνται τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων.

Εκτός από τα self test για ταξίδια σε νησιά ισχύει και το πιστοποιητικό εμβολιασμού που εκδίδει μόνος του ο πολίτης από την πλατφόρμα εμβολιασμών, ενώ μπορεί να χρησιμοποιήσει και πιστοποιητικό αντισωμάτων αν έχει νοσήσει και έχει επαρκή αντισώματα από διαγνωστικό κέντρο.

 

Ε. Περιοριστικά μέτρα για ταξίδια από Ελλάδα με προορισμό την Γερμανία

 

Τι ισχύει :

Όσοι επιστρέφουν ή ταξιδεύουν από Ελλάδα στην Γερμανία και με το δεδομένο ότι η Ελλάδα θεωρείται ακόμη «επικίνδυνη» περιοχή (15.05.2021) ισχύουν με βάση την τελευταία Ομοσπονδιακή Υπουργική απόφαση (13.05.2021) τα παρακάτω:

1. Πρέπει να συμπληρωθεί πριν το ταξίδι η γερμανική φόρμα επιβάτη (https://www.einreiseanmeldung.de/#/)

(αν ο ταξιδιώτης είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας πρέπει να συμπληρώσει και την ελληνική φόρμα travel.gov.gr)

2. Ποιοι πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό τεστ κορωνοιού ;

Δεν χρειάζεται να προσκομίσουν αρνητικό τεστ κορωνοιού :

 

  • Παιδιά κάτω των 6 ετών 
  • Όσοι έχουν ολοκληρώσει την τελευταία δόση του εμβολιασμού (τουλάχιστον 14 μέρες πριν την είσοδο στην Γερμανία)
  • Όσοι έχουν αναρρώσει από τον ιό (να έχουν περάσει τουλάχιστον 28 μέρες από την ανάρρωση αλλά όχι περισσότερο από 6 μήνες).

 

Οι ταξιδιώτες που δεν ανήκουν σε καμία από τις τρεις προαναφερόμενες κατηγορίες μπορούν να εισέλθουν στην Γερμανία είτε με αρνητικό τεστ αντιγόνων που θα έχει διενεργηθεί τις τελευταίες 48 ώρες ή 72 ώρες πριν με τεστ PCR

Kαραντίνα:

Η υποχρέωση καραντίνας δεν ισχύει για εμβολιασμένους, αποθεραπευθέντες και έχοντες αρνητικό τεστ

Επίσης όσοι έχουν υποβληθεί σε τεστ κορωνοιού έχουν τη δυνατότητα να «ανεβάσουν» το τεστ στη σελίδα – φόρμα επιβάτη και με τον τρόπο αυτό να μην μπουν σε καραντίνα.  

Οι ταξιδιώτες που θα εισέλθουν στην Γερμανία με ΙΧ ή τρένο θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό τεστ κορωνοιού στις αρμόδιες υπηρεσίες δυο μέρες μετά την είσοδό τους στη χώρα

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Λεπτομέρειες για τη συμπλήρωση της ελληνικής φόρμας επιβάτη

Σημείωση: Ένα από τα λάθη που θα πρέπει να αποφύγετε όταν δημιουργήσετε τον “λογαριασμό σας” είναι να μην κάνετε αυτόματη μετάφραση μέσω google. Αυτό οδηγεί σε λάθη στις σελίδες με αποτέλεσμα να μην μπορέσετε να ολοκληρώσετε τη δήλωση.

Όλοι οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στην Ελλάδα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τη φόρμα επιβάτη PLF στη σελίδα travel.gov.gr και αυτό ανεξάρτητα αν ταξιδεύουν με ΙΧ, πλοίο, αεροπλάνο, λεωφορείο

Πότε πρέπει το αργότερο να συμπληρωθεί  η αίτηση ;

Το αργότερο μια ημερολογιακή ημέρα πριν την είσοδο του ταξιδιώτη στην Ελλάδα.

Μπορώ να κάνω μια δήλωση για ολόκληρη την οικογένεια ;

Όχι, για κάθε ενήλικο μέλος της οικογένειας πρέπει να γίνεται ξεχωριστή αίτηση. Παρότι ότι γίνεται αναφορά σε οικογενειακή δήλωση, υπάρχουν αεροπορικές εταιρείες που ζητούν αίτηση για κάθε ταξιδιώτη.

Μπορώ να κάνω παραπάνω από μια αίτηση από τον  λογαριασμό μου ; 

Ναι, μπορείτε να κάνετε και για εσάς και για άλλους αίτηση από τον ίδιο λογαριασμό “account” . Βέβαια όλοι οι κωδικοί θα έρθουν στο ίδιο εμαιλ με το οποίο λειτουργεί ο λογαριασμός.

Στην τελευταία σελίδα της φόρμας μου ζητάει να συμπληρώσω όνομα, επίθετο και ηλικία μέλους οικογένειας/συνταξιδιώτη. Έχω με τον τρόπο αυτό δηλώσει και την οικογένειά μου ;

Όχι, η συγκεκριμένη συμπλήρωση δεν αποτελεί δήλωση του συνταξιδιώτη αλλά δήλωση μόνο του ταξιδιώτη. 

Παράδειγμα: Ταξίδι οικογένειας που την αποτελούν ο Γιώργος, η Μαρία και το ανήλικο παιδί τους  η Σοφία.

Ο Γιώργος κάνει τη δική του δήλωση και συμπληρώνει συνταξιδιώτες την Μαρία και την Σοφία

Η Μαρία κάνει ξεχωριστή δήλωση και συμπληρώνει συνταξιδιώτες τον Γιώργο και την Σοφία.

Το ανήλικο παιδί δεν χρειάζεται να κάνει ξεχωριστή αίτηση.

Πρέπει να συμπληρώσω την ελληνική φόρμα επιβάτη και όταν φεύγω από την Ελλάδα ;

Όχι, η υποχρέωση να συμπληρωθεί η ελληνική φόρμα για ταξίδι από την Ελλάδα προς το εξωτερικό αφορά μόνο τους μόνιμους κάτοικους στην Ελλάδα.

Πότε θα λάβω τον κωδικό ;

Την προηγούμενη μέρα του ταξιδιού σας (εισόδου στην Ελλάδα). 

Μπορώ να κάνω διόρθωση στα στοιχεία που έχω δώσει ;

Ναι, μέχρι μια ημερολογιακή ημέρα πριν μπορεί ο ταξιδιώτης να αλλάξει/συμπληρώσει στοιχεία στην υποσελίδα = Mein Amaturenbrett (πάνω δεξιά).

Ποιον προορισμό δηλώνω όταν έχω ε

νδιάμεση στάση. Π.χ. Για αεροπορικό ταξίδι Στουτγάρδη - Αθήνα- Αλεξανδρούπολη.

Δηλώνεις την πρώτη περιοχή μόλις εισέλθεις στην χώρα . Στην προκειμένη περίπτωση την Αθήνα.

Δήλωσα ως προσωρινή κατοικία το σπίτι μου στο χωριό που δεν έχει δρόμο και αριθμό ; Αν όμως δεν συμπληρώσω τα πεδία δεν επιτρέπεται να συνεχίσω παρακάτω.

Γράφεις ως διεύθυνση το όνομα του χωριού και προσθέτεις έναν οποιοδήποτε αριθμό.

 

Eλλάδα: Πόσα άτομα επιτρέπονται στα ΙΧ