ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τι ισχύει για ταξίδια Ελλάδα-Γερμανία-Ελλάδα

Τα βίντεο είναι επίκαιρα στο τεχνικό του μέρος. Τα στοιχεία / πληροφορίες για τα ταξίδια ενδεχομένως έχουν αλλάξει καθώς είχαν αναφορά στο χρόνο που είχε δημιουργηθεί το βίντεο.

ΒΙΝΤΕΟ: Βήμα βήμα πως συμπληρώνουμε το ελληνικό και γερμανικό PLF

Πως συμπληρώνουμε τη φόρμα για ταξίδι με πλοίο από Γερμανία προς Ελλάδα

Πως συμπληρώνουμε τη φόρμα επιβάτη για ταξίδι από Ελλάδα προς Γερμανία μέσω Ιταλίας

 

Τελευταία ανανέωση 22 Ιουλίου 2021

 

Ο Δορυφόρος στην προσπάθειά του να ενημερώνει συνεχώς τους Έλληνες στην Γερμανία / Ευρώπη για ταξίδια προς την Ελλάδα προχωράει στη δημοσίευση ειδικού αφιερώματος με ερωταπαντήσεις  οι οποίες θα ανανεώνονται κάθε φορά που θα αλλάζουν κάποια από τα δεδομένα για τα ταξίδια προς την Ελλάδα ή προς την Γερμανία. 

 

    ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ 11 ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Προσοχή : Το τεστ αντιγόνων δεν είναι το self test στα σουπερ μάρκετ. Γίνεται επίσης σε κέντρα τεστ.

 

18.06.2021

 

Η νέα Κοινή Κυβερνητική Απόφαση (ΚΥΑ) για τα ξίδια στην Ελλάδα. Αναγνωρίζεται και το Raridtest και πλέον από 12 ετών 

 

Από 4 Ιουνίου 2021 είναι διαθέσιμη στο επιβατηγό κοινό της ακτοπλοΐας η ηλεκτρονική δήλωση υγείας (https://sea.travel.gov.gr), την οποία είναι υποχρεωμένοι όλοι οι ταξιδιώτες να συμπληρώνουν πριν από την επιβίβασή τους στα ακτοπλοϊκά πλοία κατά τις μετακινήσεις τους από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και αντίστροφα.

Το πιστοποιητικό πρέπει να συμπληρώνεται εντός 24 ωρών πριν από το εκάστοτε ταξίδι με πλοίο.

 

Η υποβολή της δήλωσης υγείας θα εξακολουθήσει να είναι δυνατή και σε έγχαρτη μορφή για εκείνους τους ταξιδιώτες που δεν διευκολύνονται στην έκδοση της ηλεκτρονικής.

 

29.05.2021

Aφορά ταξιδιώτες από Ελλάδα μέσω Ιταλίας με πλοίο. To PLF - φόρμα επιβάτη στο λινκ https://app.euplf.eu/#/form 

 

Aνανέωση 29.06.2021

 

Α: Πτήσεις από Ελλάδα προς Γερμανία / τεστ

 

Όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων θα εισέρχονται στην Ελλάδα με αρνητικό PCR τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους ή τεστ αντιγόνων Rabid test το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 48 ώρες πριν την άφιξη στην Ελλάδα. 

Πρέπει να κάνουν και τα παιδιά τεστ ;

Όλοι οι ταξιδιώτες άνω των 12 ετών 

Τι ισχύει για όσους έχουν εμβολιαστεί ;

Αν έχουν περάσει 14 μέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού ο ταξιδιώτης δεν χρειάζεται να προσκομίσει αρνητικό τεστ;  Συνεχίζει όμως να έχει την υποχρέωση συμπλήρωση της φόρμας επιβάτη (PLF)

Αναγνωρίζεται το γερμανικό Impfpass (κίτρινο βιβλιαράκι);

Ναι, η Ελλάδα αναγνωρίζει το Impfpass ως αποδεικτικό εμβολιασμού έως ότου κυκλοφορήσει το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Eπιπλέον διάφορα φαρμακεία στην Γερμανία εκτυπώνουν το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού (και σε έντυπη μορφή). 

Τι ισχύει για όσους έχουν αναρρώσει ;

Οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα και από την ηπειρωτική χώρα προς νησιωτικούς προορισμούς θα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό/βεβαίωση νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν. 

Σε ποιες περιπτώσεις ο ταξιδιώτης πρέπει να μπει σε καραντίνα ;

Έχει καταργηθεί η καραντίνα για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες που θα προσκομίσουν αρνητικό τεστ κορωνοιού ή βιβλίο εμβολιασμού ή βεβαίωση νόησης.

Υπενθυμίζουμε όμως ότι σ όλους τους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξή τους. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 14 μέρες.

 

Β. Ταξδία με πλοία από Ιταλία - Ελλάδα

Οι ταξιδιώτες άνω των 12 ετών που εισέρχονται στη χώρα μέσω των λιμανιών της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF μέχρι και μία μέρα πριν από το ταξίδι και οφείλουν να έχουν μαζί 

 

 • είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωσή του, 
 • είτε αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών ή τεστ αντιγόνων Rabid test το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 48 ώρες πριν την άφιξη στην Ελλάδα, που να έχει διενεργηθεί από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας, 
 • είτε βεβαίωση νόσησης ή θετικής διάγνωσης, ισχύος 2 έως 9 μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης.
Ταξιδιώτες από Ελλάδα μέσω Ιταλίας με πλοίο πρέπει να συμπληρώνουν την ιταλική φόρμα επιβάτη -PLF - στο λινκ https://app.euplf.eu/#/form 

 

 

Γ. Tι ισχύει για ταξιδιώτες μέσω χερσαίων συνδέσεων

Χερσαία σύνορα 

Οι τουρίστες μπορούν να εισέλθουν στη χώρα από τα χερσαία σύνορα Προμαχώνα, Ορμενίου, Ευζώνων, Νυμφαίας, Νίκης, Δοϊράνης, Κρυσταλλοπηγής, Κήπων, Κακαβιάς, Καστανιών και Εξοχής, Προμαχώνα, Ορμενίου, Νυμφαίας, Ευζώνων, Νίκης, Δοϊράνης, Καστανιών, Κήπων, Κρυσταλλοπηγής, Κακαβιάς, καθώς και (από 2.7.2021) Εξοχής, σε εικοσιτετράωρη βάση,

 

1. Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τρόπου εισόδου στη Χώρα, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr, με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα πριν από την άφιξή τους στη Χώρα. Η απόδειξη συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF, που αποστέλλεται αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα στον επιβάτη από το σύστημα, θεωρείται αναγκαίο ταξιδιωτικό έγγραφο. Έγκυρη φόρμα PLF, με κωδικό QR, θεωρείται αναγκαία για την είσοδο σε κάθε πύλη εισόδου της Χώρας.

2. Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τρόπου εισόδου στη Χώρα, οφείλουν:

α) να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή και σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο  του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στο διαβατήριο, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου, τον αριθμό των δόσεων και την ημερομηνία διεξαγωγής τους ή

β) να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19, που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) βα) εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα ως προς τον εργαστηριακό έλεγχο με PCR και εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα ως προς τον έλεγχο με rapid test, ββ) από εργαστήρια αναφοράς της Χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της Χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της Χώρας και βγ) φέρουν βεβαίωση της ως άνω διάγνωσης, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στο διαβατήριο.

Εναλλακτικά, οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, φέρουν πιστοποιητικό νόσησης κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR ή κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test). 

Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν. 

Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς της Χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της Χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της Χώρας. Το πιστοποιητικό νόσησης έχει συνταχθεί στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στο διαβατήριο.

 

Εναλλακτικά, οι ταξιδιώτες προς την Ελλάδα δύνανται να φέρουν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 87), η οποία κυρώθηκε με 37458 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος B’ 2878/01.07.2021 το άρθρο 1 του ν. 4806/2021 (Α’ 95), είτε αντίστοιχων ρυθμίσεων άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο περιέχονται πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό ή το αποτέλεσμα του τελευταίου ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) ή εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για τον κορωνοϊό COVID-19, ή τη νόσηση από τον κορωνοϊό COVID-19, κατά περίπτωση, τηρουμένων των προβλεπόμενων

 

Δ. Τι ισχύει για εσωτερικά ταξίδια σε νησιά

Από τις 5 Ιουλίου, για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται:

 

Για τους ενήλικες:

 

 • α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, 
 •  
 • β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες,
 •  
 • γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

 

Για ανήλικους 12 έως 17 ετών: Οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test

 

Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα. 

 

Στην επιστροφή από τα νησιά συνιστάται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

 

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, καθώς και

 

α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει

 

β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις, ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.

 

 Όσον αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις αξιολογούνται από την κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες.  

 

Ε. Περιοριστικά μέτρα σε ταξίδια από Ελλάδα με προορισμό την Γερμανία

 

Τι ισχύει :

Όσοι επιστρέφουν ή ταξιδεύουν από Ελλάδα στην Γερμανία ισχύουν με βάση την τελευταία Ομοσπονδιακή Υπουργική απόφαση (13.05.2021) τα παρακάτω:

 

1. Ποιοι πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό τεστ κορωνοιού ;

Δεν χρειάζεται να προσκομίσουν αρνητικό τεστ κορωνοιού :

 

 • Παιδιά κάτω των 6 ετών 
 • Όσοι έχουν ολοκληρώσει την τελευταία δόση του εμβολιασμού (τουλάχιστον 14 μέρες πριν την είσοδο στην Γερμανία)
 • Όσοι έχουν αναρρώσει από τον ιό (να έχουν περάσει τουλάχιστον 28 μέρες από την ανάρρωση αλλά όχι περισσότερο από 6 μήνες).

Οι ταξιδιώτες που δεν ανήκουν σε καμία από τις τρεις προαναφερόμενες κατηγορίες μπορούν να εισέλθουν στην Γερμανία είτε με αρνητικό τεστ αντιγόνων που θα έχει διενεργηθεί τις τελευταίες 48 ώρες ή 72 ώρες πριν με τεστ PCR. Το τεστ αφορά ταξιδιώτες με αεροπλάνο, ΙΧ, λεωφορείο, τρένο.

 

Kαραντίνα:

Η υποχρέωση καραντίνας δεν ισχύει για εμβολιασμένους, αποθεραπευθέντες και έχοντες αρνητικό τεστ

Επίσης όσοι έχουν υποβληθεί σε τεστ κορωνοιού έχουν τη δυνατότητα να «ανεβάσουν» το τεστ στη σελίδα – φόρμα επιβάτη και με τον τρόπο αυτό να μην μπουν σε καραντίνα.  

Οι ταξιδιώτες που θα εισέλθουν στην Γερμανία με ΙΧ ή τρένο θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό τεστ κορωνοιού στις αρμόδιες υπηρεσίες δυο μέρες μετά την είσοδό τους στη χώρα

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
 
Λεπτομέρειες για τη συμπλήρωση της ελληνικής φόρμας επιβάτη

Σημείωση: Ένα από τα λάθη που θα πρέπει να αποφύγετε όταν δημιουργήσετε τον “λογαριασμό σας” είναι να μην κάνετε αυτόματη μετάφραση μέσω google. Αυτό οδηγεί σε λάθη στις σελίδες με αποτέλεσμα να μην μπορέσετε να ολοκληρώσετε τη δήλωση.

 

Όλοι οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στην Ελλάδα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τη φόρμα επιβάτη PLF στη σελίδα travel.gov.gr και αυτό ανεξάρτητα αν ταξιδεύουν με ΙΧ, πλοίο, αεροπλάνο, λεωφορείο

Πότε πρέπει το αργότερο να συμπληρωθεί  η αίτηση ;

Το αργότερο μια ημερολογιακή ημέρα πριν την είσοδο του ταξιδιώτη στην Ελλάδα.

Μπορώ να κάνω μια δήλωση για ολόκληρη την οικογένεια ;

Όχι, για κάθε μέλος της οικογένειας άνω των 12 ετών πρέπει να γίνεται ξεχωριστή αίτηση. Παρότι ότι γίνεται αναφορά σε οικογενειακή δήλωση, υπάρχουν αεροπορικές εταιρείες που ζητούν αίτηση για κάθε ταξιδιώτη.

Μπορώ να κάνω παραπάνω από μια αίτηση από τον  λογαριασμό μου ; 

Ναι, μπορείτε να κάνετε και για εσάς και για άλλους αίτηση από τον ίδιο λογαριασμό “account” . Βέβαια όλοι οι κωδικοί θα έρθουν στο ίδιο εμαιλ με το οποίο λειτουργεί ο λογαριασμός.

Στην τελευταία σελίδα της φόρμας μου ζητάει να συμπληρώσω όνομα, επίθετο και ηλικία μέλους οικογένειας/συνταξιδιώτη. Έχω με τον τρόπο αυτό δηλώσει και την οικογένειά μου ;

Όχι, η συγκεκριμένη συμπλήρωση δεν αποτελεί δήλωση του συνταξιδιώτη αλλά δήλωση μόνο του ταξιδιώτη. 

Παράδειγμα: Ταξίδι οικογένειας που την αποτελούν ο Γιώργος, η Μαρία και το ανήλικο παιδί τους  η Σοφία.

Ο Γιώργος κάνει τη δική του δήλωση και συμπληρώνει συνταξιδιώτες την Μαρία και την Σοφία

Η Μαρία κάνει ξεχωριστή δήλωση και συμπληρώνει συνταξιδιώτες τον Γιώργο και την Σοφία.

Το ανήλικο παιδί δεν χρειάζεται να κάνει ξεχωριστή αίτηση.

Πρέπει να συμπληρώσω την ελληνική φόρμα επιβάτη και όταν φεύγω από την Ελλάδα ;

Όχι, η υποχρέωση να συμπληρωθεί η ελληνική φόρμα για ταξίδι από την Ελλάδα προς το εξωτερικό έχει καταργηθεί .

Πότε θα λάβω τον κωδικό ;

Την ίδια μέρα που θα κάνετε / συμπληρώσετε την φόρμα (νέα ρύθμιση, ισχύει από 19 Ιουλίου)

Μπορώ να κάνω διόρθωση στα στοιχεία που έχω δώσει ;

Ναι, μέχρι μια ημερολογιακή ημέρα πριν το ταξίδι μπορεί ο ταξιδιώτης να αλλάξει/συμπληρώσει στοιχεία στην υποσελίδα = Mein Amaturenbrett (πάνω δεξιά).

Ποιον προορισμό δηλώνω όταν έχω ενδιάμεση στάση. Π.χ. Για αεροπορικό ταξίδι Στουτγάρδη - Αθήνα- Αλεξανδρούπολη.

Δηλώνεις την πρώτη περιοχή μόλις εισέλθεις στην χώρα . Στην προκειμένη περίπτωση την Αθήνα.

Δήλωσα ως προσωρινή κατοικία το σπίτι μου στο χωριό που δεν έχει δρόμο και αριθμό ; Αν όμως δεν συμπληρώσω τα πεδία δεν επιτρέπεται να συνεχίσω παρακάτω.

Γράφεις ως διεύθυνση το όνομα του χωριού και προσθέτεις έναν οποιοδήποτε αριθμό.

Εχω κάνει δυο διαφορετικά εμβόλια. Τι δηλώνω στην σχετική ερώτηση αφού δεν μου δίνει τη δυνατότητα να επιλέξω δυο διαφορετικά εμβόλια ;

Στην περίπτωση αυτή δηλώνετε το δεύτερο εμβόλιο 

Εχω κάνει μόνο ένα εμβόλιο καθώς είχα νοήσει. Θεωρούμε εμβολιασμένος ;

Ναι στην περίπτωση αυτή συμπληρώνεται εμβολιασμένος και δηλώνετε το εμβόλιο. Καλό είναι έχετε μαζί πιστοποιητικό νόσησης (θετικό τεστ).

Πως μετράμε τις 14 μέρες μετά τον εμβολιασμό ;

Κατά κανόνα η πρώτη μέρα, δηλ, η μέρα που εμβολιαστήκατε δεν υπολογίζεται στις 14 μέρες. 

Η πτήση μου είναι στις 00.30, το QR-Code θα το λάβω τη νύχτα, δεν έχω μαζί μου κινητό (smart phon). Πως θα μπορέσω να πετάξω ;

Από 22 Ιουλίου ο κωδικός στέλνετε πλέον την ίδια στιγμή που γίνεται η αίτηση

Μπορώ να συμπληρώσω την αίτηση και σε έντυπη μορφή; 

Όχι, η αίτηση επιβάτη PLF μπορεί να γίνει μόνο ηλεκτρονικά