Πρώτη παιδική ομάδα Ποντίων το 1969 στο Μόναχο, περιοχή Moosach

18.02.2020

Ανάρτηση στο πλαίσιο των 60 χρόνων με την υπογραφή της ελληνογερμανικής σύμβασης που αποτέλεσε την έναρξη της ελληνικής εργατικής μετανάστευσης στη Γερμανία

Φωτογραφία Papoudis Christo

Ελληνική Ταβέρνα :  "ΤΟ ΣΤΕΚΙ"

11.02.2020

Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ελληογερμανική συμφωνία για την εργατική μετανάστευση (30 Μαρτίου 1960)

 

Άρχισε να λειτουργεί το 1977 στην Klenzestraasse, από τα δυο αδέλφια Γιώργο  και Δημήτρη Φούκη από την Βήσσανη Ιωαννίνων της επαρχίας Πωγωνίου.
Ο πατέρας τους είχε μεταναστεύσει στην Γερμανία από το 1962 και σταδιακά ακολούθησε και η υπόλοιπη οικογένεια.
 Το «Στέκι» πήρε το όνομά του από το «Stammlokal». Οι πρώτοι πελάτες, ήταν φίλοι και συμμαθητές του Δημήτρη από το Γυμνάσιο Μονάχου, φίλοι και συνάδελφοι εργάτες του πατέρα, πολιτικοί φίλοι Έλληνες και Γερμανοί, φίλοι των σερβιτόρων ,ο φοιτητικός Σύλλογος Μονάχου καθώς και η Ελληνική Κοινότητα .
Το Στέκι αγαπήθηκε από τους πελάτες του λήγω της ζεστής ατμόσφαιρας, της καλής ποιότητας εδεσμάτων ,της απλότητας και προπάντων για την ποιότητα της ζωντανής Μουσικής. Ο μουσικός ήταν ο Μανώλης Κυρίτσης από τη Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Άρχιζε το πρόγραμμα με το ζεϊμπέκικο της Ευδοξίας και έκλεινε με το Ναταλί στα γαλλικά. Αξέχαστοι θα μείνουν οι ζεμπέκικοι χοροί και το συρτάκι. Θυμόμαστε ακόμη ποιος χόρευε τι.
Το Στέκι άλλαξε γειτονιά αναγκαστικά μετά από τρία χρόνια και μεταφέρθηκε στην Dreimuehlenstrasse, αφού η ιδιοκτησία αρνήθηκε την συνέχιση της λειτουργίας με το επιχείρημα ... ότι η γειτονιά ενοχλείται από την μυρωδιά των ..καλαμαριών!
Το τελευταίο βράδυ πριν κλείσει οι πελάτες βγήκαν από το μαγαζί χέρι - χέρι και χορεύοντας γύρω από το τετράγωνο! Η ταβέρνα σέρβιρε : σουβλάκι, γύρο, καλαμαράκια, παστίτσιο μουσακά, τζατζίκι, ελληνική σαλάτα (με φέτα) κ.α.Σήμερα οι ιδιοκτήτες ζουν στην Ελλάδα.

"Αναμνήσεις"
10.02.2020
Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ελληνογερμανική σύμβαση για την ελληνική εργατική μετανάστευση.

O πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου ο D.Ιωάννου κόβει την Βασιλόπιτα 1966.

Από το αρχείο του Λάκη Σπυριδωνίδη @LakisSpiridonidis

Ομάδα μπάσκετ Ελλήνων μαθητών στο Μόναχο αρχές του 1970

Μάρτιος 1960 - Μάρτιος 2020 : 60 χρόνια  από την ημέρα υπογραφής της "Σύμβαση Περί Επιλογής και Τοποθετήσεως Ελλήνων εργατών εις γερμανικάς επιχειρήσεις"

31.01.2020

Η τρίτη γενιά Ελλήνων μεταναστών ...δροσίζεται στο συντριβάνι της Sendlingertorplatz στο Μόναχο.! Καλοκαίρι τέλος δεκαετίας 1970. Οικογένεια Αθ. Γ. Φούκη(Βήσσανη Ιωαννίνων)

Φωτογραφία της Zoi Fouki Sourdi από 

Οι πρώτοι Έλληνες Μετανάστες στην Γερμανία

Την ευχαριστούμε 

Freizeitheim Westend 1977

21.01.2020

Πριν πολλά χρόνια ο χώρος του Freizeitheim ήταν τα βράδια Disco και αρκετά ελληνόπουλα της εποχής βρισκόντουσσν εκεί όπως δείχνουν οι φωτογραφίες φίλου αναγνώστη.

Μια από τις φωτογραφίες είναι από αντίστοιχη εκδήλωση στο Ελληνικό Σπίτι Βέστεντ

H Eλένη Τσακμάκη, επικεφαλής ομάδας που ετοιμάζει έκθεση με αρχείο για την εργατική μετανάστευση στη Γερμανία (με αφομρή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την έναρξή της) μιλάει στο ΔΟΡΥΦΟΡΟ

27.12.2019

Κυρία Τσακμάκη, στις 30 Μαρτίου 2020 θα συμπληρωθούν 60 από τότε που υπογράφηκε η Γερμανοελληνική "Σύμβαση Περί Επιλογής και Τοποθετήσεως Ελλήνων εργατών εις γερμανικάς επιχειρήσεις". Εσείς αναλάβατε να πραγματοποιήσετε διάφορες δράσεις για την επέτειο αυτή. Πριν μας πείτε τι ακριβώς σχεδιάζετε πείτε μας τι σας ώθησε να πάρετε αυτήν την πρωτοβουλία;

 

Ένας λαός πρέπει να γνωρίζει την ιστορία του και οι Έλληνες μετανάστες έγραψαν ιστορία εδώ και πρέπει να την μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές. Όπως είναι γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια τώρα έχω ασχοληθεί με όλα τα θέματα των Ελλήνων μεταναστών με διάφορους τρόπους. Με λογοτεχνία, με θεατρικά που παίχτηκαν, παιδικά βιβλία, αναγνώσεις και πολλά άλλα πάντα με κύριο θέμα τη μετανάστευση. Λόγω του ότι είμαι κι εγώ μια μετανάστρια της δεκαετίας του 1960 και τα έζησα όλα, δυσβάσταχτους χωρισμούς από τα αγαπημένα μου πρόσωπα ακόμη και από τα παιδιά μου.  Δεν ήθελα όμως να σταματήσω την ιστορία αυτή γράφοντας μόνο τη δική μου ζωή τη στιγμή που χιλιάδες συμπατριώτες μου έζησαν τα ίδια και έτσι ασχολήθηκα συγκεκριμένα με την ιστορία του εργαζόμενου Έλληνα μετανάστη στη γερμανική κοινωνία. Μετά από αυτό μου ήρθε η ιδέα να κάνω κάτι διαφορετικό, πιο ζωντανό από ότι μόνο να τα γράφω.  Άρχισα λοιπόν να συλλέγω αντικείμενα, μνήμες, περιστασιακά ντοκουμέντα , φωτογραφικό υλικό για να συμπληρώσω το έργο που άρχισα γράφοντας σχετικά με το θέμα τη ζωή του Έλληνα μετανάστη και των ταλαιπωρημένων παιδιών του, αλλά και των επόμενων γενεών που ζούνε εδώ. 

 

Πιστεύετε ότι έχει σημασία αυτή η επέτειος για τον Ελληνισμό, του λέει πλέον κάτι ή απευθύνετε μόνο σε μια συγκεκριμένη γενιά ;

 

Η επέτειος αυτή των 60 χρόνων έχει μεγάλη σημασία για όλο τον ελληνισμό και για όλο το διάστημα της ύπαρξής του εδώ στη Γερμανία. Μέσα από την οικογένεια, τα βιώματα τις εκδηλώσεις διαφόρων συλλόγων, εκκλησίας, ελληνικών κοινοτήτων  και άλλων φορέων έχει περάσει ακόμη και στα σημερινά παιδιά το πνεύμα αυτό που έζησαν όλοι οι μετανάστες για όλο το διάστημα των 60 χρόνων.  Από το 2008 περίπου κορυφώθηκε ένα νέο μεταναστευτικό κύμα Ελλήνων στη Γερμανία και στο εξωτερικό. Έχουν κοινά στοιχεία οι μετανάστες του 2010 με αυτούς της δεκαετίας του 60 και 70  και αν ναι ποια είναι αυτά;

 

Ναι, έχουν αρκετά κοινά στοιχεία κι εμείς τότε ήρθαμε λόγο της ανεργίας και της ανέχειας να καλυτερέψουμε τη ζωή μας, έτσι και τώρα οι περισσότεροι έρχονται για οικονομικούς λόγους  για την επιβίωση και για μια καλύτερη ποιότητα ζωής και δουλειάς, με τη διαφορά οι σημερινοί μετανάστες  έχουν άλλα ποιοτικά στοιχεία. Είναι επιστήμονες, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, γνωρίζουν ξένες γλώσσες, και έχουν καλλίτερες δυνατότητες επικοινωνίας. Τότε δεν υπήρχαν πολλά τηλέφωνα και η επικοινωνία με τα παιδιά μας ήταν τα γράμματα που περιμέναμε με αγωνία τον ταχυδρόμο και τα ταξίδια μας δραματικά. 

 

Πείτε μας τώρα τι σχεδιάζετε για τη συγκεκριμένη επέτειο, τις εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν.

 

Με το υλικό που μάζεψα όπως σας είπα προηγούμενος έχω σαν στόχο να πραγματοποιήσω μια έκθεση που η διάρκειά της θα είναι δυο εβδομάδες από της 7 μέχρι 21 Μαρτίου του 2020 στην Schrenk strasse 8. Σχετικά θα υπάρχουν θέματα που βασίζονται στη ζωή του Έλληνα μετανάστη, σε δυο γλώσσες, ελληνικά γερμανικά. Δηλαδή τί αφήσαμε πίσω μας φεύγοντας από την πατρίδα και τί δημιουργήσαμε όλα αυτά τα χρόνια εδώ στην δεύτερη πατρίδα μας.      

Σε όλη την διάρκεια της έκθεσης τα πρωινά θα την επισκέπτονται σχολεία και τα απογεύματα θα έχουμε διάφορες εκδηλώσεις. Ομιλίες, Φιλμ, Λογοτεχνία, ελληνική μουσική, και άλλα διάφορα.  

 

Αυτό το εγχείρημα στηρίζετε σε ντοκουμέντα και στοιχεία. Θέλετε να απευθύνετε μέσω του Δορυφόρου κάποια έκκληση για το που μπορούν να σας σταλούν ;

 

Θα ήθελα να απευθυνθώ στους συμπατριώτες μου, στους συλλόγους και όποιοι άλλοι έχουν να προσφέρουν κάτι στον εμπλουτισμό της συλλογής μου για τον σκοπό αυτό, να απευθυνθούν αποκλειστικά σε μένα, στα τηλέφωνα. 089.62423020 ή 0176.78688718 ή στο εμαιλ μου. Eleni.tsakmaki@gmx.deΘα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσους μου εμπιστεύτηκαν το πολύτιμο υλικό τους. Θα σας περιμένω όλους να ζήσουμε όλοι μαζί αξέχαστες συγκινητικές και ευχάριστες στιγμές. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. 

 

Σας ευχαριστούμε πολύ, καλή επιτυχία 

 

Κι εγώ σας ευχαριστώ