Η Χριστίνα Χατζηπαρασίδου εξηγεί τι ακριβώς είναι τα συνοικιακά συμβούλια που θα εκλέξουμε στις 15 Μαρτίου (ταυτόχρονα με την εκλογή Δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου)

(Η Χριστίνα είναι υποψήφια στο συνοικιακό συμβούλιο της Schwanthalerhöhe για το οποίο δηλώνει ότι της αρέσει πολύ )

 

Η πόλη του Μονάχου έχει διάφορα διοικητικά και πολιτικά όργανα .Ξεκινώντας με τους δημάρχους (Oberbürgermeister, Bürgermeister) και το δημοτικό συμβούλιο.

Ένα ακόμη πολιτικό όργανο που θα ψηφίσουμε στις ερχόμενες εκλογές στις 15 Μαρτίου είναι και οι αντιπρόσωποι για τα 25 συνοικιακά συμβούλια. 

 

Μέσω του ενημερωτικού μου αυτού άρθρου θα ήθελα να ενημερώσω για το τι ακριβώς είναι τα συνοικιακά συμβούλια.

 

Συνοικιακά Συμβούλια υπάρχουν στο Μόναχο από το 1947 αλλά απ ευθείας από τους πολίτες εκλέγονται από το 1996.

 

Από το 2001 τα Συνοικιακά Συμβούλια έχουν δικό τους (μικρό) προϋπολογισμό από τον οποίο μπορούν να χρηματοδοτούν πρωτοβουλίες , δραστηριότητες και εκδηλώσεις στην περιοχή τους.

 

Ο Πρόεδρος του κάθε Συνοικιακού Συμβουλίου εκλέγεται από το ίδιο το Συμβουλίου.

Το συνοικιακό συμβούλιο είναι ο πιο άμεσος τρόπος να συμμετέχουμε και να συνδιαμορφώνουμε στον τόπο που ζούμε. Είναι μία γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών και της πόλης δηλ, του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Το συνοικιακό συμβούλιο οργανώνει μια φορά το χρόνο ανοιχτή συνέλευση στην οποία μπορεί να συμμετέχει κάθε κάτοικος της συνοικίας και να καταθέσει αίτημα το οποίο θα συζητηθεί. 

 

Μπορεί να συζητάει και να προωθεί στο Δήμο θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών όπως θέματα συγκοινωνίας, σχολείων, νηπιαγωγείων, ώρες κοινής ησυχίας, σήμααση δρόμων κλπ

 

Δικαίωμα ψήφου εκτός τους γερμανούς έχουν οι πολίτες με υπηκοότητα κράτους μέλους της ΕΕ που ζουνε στη συγκεκριμένη περιοχή και κατοικούν σ αυτή τουλάχιστον δύο μήνες . Ο αριθμός των εκλεγμένων αλλάζει ανά συνοικία (με  βάση τον αριθμό κατοίκων) .

Στο συνοικιακό συμβούλιο της Schwanthalerhöhe όπου είμαι υποψήφια , εκλέγονται 17 μέλη τα οποία είναι υπεύθυνα να υλοποιήσουν και να υποστηρίξουν σε βάση κάποιου μικρού Προϋπολογισμού τις διάφορες ιδέες και την αιτήσεις των κατοίκων, Για διαμόρφωση χώρων σχολείων παιδικές χαρές πάρκα αλλά και εκδηλώσεων.

Εγώ προσωπικά έχω μεγαλώσει με την οικογένειά μου στην περιοχή του Westend και έχω δημιουργήσει και την δική μου οικογένεια στην ίδια συνοικία. Μια συνοικία που φημίζεται για τον ανοιχτό της χαρακτήρα ,της ζωντανές περιοχές , τις πολλές και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Όπου ακόμη γνωρίζεις τον γείτονα σου και υπάρχει ο Μανάβης ο φούρναρης και το καφέ της γειτονιάς.

 

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που πολλοί έλληνες έχουν επιλέξει αυτή την συνοικία για να δημιουργήσουν τις οικογένειές τους.

Θεωρώ σημαντικό να ακούγεται και η φωνή των ελλήνων, Που αποτελούν μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας εκεί, αλλά και να δραστηριοποιούμαστε στην κοινωνία που ζούμε για να είναι αυτή που επιθυμούμε.

Γι’αυτό να μην ξεχάσουμε να ψηφίσουμε κι εμείς στις 15 Μαρτίου στις δημοτικές εκλογές.

 

Με εκτίμηση

 

Χριστίνα Χατζηπαρασίδου