ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ

Δημοτικό Σχολείο Μονάχου Αριστοτέλης - Σχολική Επιτροπή

 

Μαγικές ήταν οι στιγμές που ζήσαμε φέτος στο σχολείο μας κατά την διάρκεια των επισκέψεων των συγγραφέων μας, στα πλαίσια του προγράμματος φιλαναγνωσίας.

 

Η δημιουργία, η πρωτοβουλία, η έμπνευση σε όλους τους τομείς ξεκίνησαν ήδη με την προετοιμασία μας για την υποδοχή τους. Ένα ολόκληρο εργαστήρι στήθηκε στο σχολείο μας ετοιμάζοντας τα πλακάτ, τα τραγούδια, τα θεατρικά και τις συνεντεύξεις μας.

 

Περίσσεψαν τα χαμόγελα των παιδιών στο υπέροχο ταξίδι με τα βιβλία των συγγραφέων, της Άλκης Ζέη και της Αλεξάνδρας Μητσιάλη. Απογειώθηκε η φαντασία και η δημιουργικότητα των μαθητών μας ζωντανεύοντας τους ήρωες των βιβλίων, συζητώντας μέσα στην τάξη, προετοιμάζοντας τις δραστηριότητες που σχεδιάσαμε.

 

Η θεατρική παράσταση που βασίστηκε στο βιβλίο της Αλεξάνδρας Μητσιάλη "Το Απίστευτο σχέδιο της Μυρτώς και του Περικλή" που με τόση ψυχή στήριξαν μαθητές και μαθήτριες εντυπωσίασε τους πάντες. Το Μαύρο Θέατρο με το οποίο παρουσιάσαμε σε κάθε μια από τις συγγραφείς μας το βιογραφικό της, ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για τα παιδιά και μάγεψε όχι μόνο αυτά αλλά και τις ίδιες. Οι πολύωρες συναντήσεις των παιδιών με τις συγγραφείς, κατά τη διάρκεια των οποίων έθεσαν ερωτήσεις, πήραν απαντήσεις, συζήτησαν για πλήθος θεμάτων, έφερε σε επαφή τα παιδιά με τον κόσμο των λογοτεχνικών ηρώων, της συγγραφής, με τα μυστικά της έμπνευσης και της δημιουργίας.

 

Το τρίωρο βιωματικό εργαστήρι για εκπαιδευτικούς που πραγματοποίησε η Αλεξάνδρα Μητσιάλη με θέμα "Ο ξένος, ο άλλος, ο διαφορετικός" βασισμένο σε τρία από τα βιβλία της έφερε σε επαφή τις/τους εκπαιδευτικούς με τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος, της δημιουργικής γραφής, διαθεματικές εργασίες και πρωτότυπα παιχνίδια που τους εφοδίασε ακόμα περισσότερο για την προσέγγιση της λογοτεχνίας μέσα στην τάξη.Το κέρδος τεράστιο!Προπάντων κερδίσαμε αναγνώστες!!! Ναι, αναγνώστες, που διαβάζουν τα λογοτεχνικά τους βιβλία στο σπίτι, στην τάξη ακόμα και στο διάλειμμα, που κουβεντιάζουν ενθουσιασμένα μεταξύ τους για όσα διαβάζουν, που καμαρώνουν για τις αφιερώσεις τους, που δεν προλαβαίνουν να τελειώσουν ένα βιβλίο και είναι έτοιμοι να αρχίσουν το επόμενο. Τι καλύτερο θα μπορούσαμε να φανταστούμε εκπαιδευτικοί και γονείς για τον εμπλουτισμό της σκέψης, την καλλιέργεια της γλώσσας, το σμίλευμα της προσωπικότητας των παιδιών μας; Η αναγνωστική μας λέσχη περιμένει τώρα και τους γονείς να πάρουν μέρος την επόμενη χρονιά.

 

Γιατί το ταξίδι μας δεν πρέπει να τελειώσει. Μόλις αρχίσαμε να ανοίγουμε πανιά στους μεγάλους ωκεανούς του πνεύματος και της τέχνης και τα μεγάλα ταξίδια μας περιμένουν.

Από την καλοκαιρινή εκδήλωση του δημοτικού σχολείου Αριστοτέλης ( φωτογραφίες από τη σελίδα του σχολείου: Δημοτικό Σχολείο Μονάχου Αριστοτέλης - Σχολική)

ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ARISTOTELES

Η Σχολική Επιτροπή καλεί μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς του σχολείου μας με τις οικογένειες, τους γνωστούς και φίλους τους στην καθιερωμένη καλοκαιρινή γιορτή που διοργανώνουμε στο προαύλιο χώρο του σχολείου
το Σάββατο 15 Ιουλίου 2017, ώρα 13:00 – 20:00
Σας περιμένει ποικίλο πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν τα παιδιά του σχολείου μας, μουσική, φαγητό στα κάρβουνα, ποτά και γλυκά*.

(* όσες μητέρες θέλουν να βοηθήσουν παρακαλούνται να φέρουν σπιτικά γλυκά)
Η παρουσία σας θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά.

Για τη Σχολική Επιτροπή

Η πρόεδρος                     Η γραμματέας

Παναγιώτα Βουλγαράκη Κεράσα Τσιφλίδου

Από την καλοκαιρινή εκδήλωση του 1ου δημοτικού σχολείου Μονάχου

Υπ. Παιδείας: Από 6/7 έως 13/7 οι δηλώσεις για εξετάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ Ελλήνων εξωτερικού

Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι οι Έλληνες του εξωτερικού, που έχουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά (μέσω διαδικτύου) αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις, καθώς και μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις τμημάτων και σχολών που επιθυμούν να εισαχθούν, από Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017 μέχρι και 13 Ιουλίου 2017. Συνέχεια

Ανακοίνωση Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Μονάχου

Σήμερα 4/7/2017 το Δ.Σ του Συλλόγου μας επισκέφτηκε την Γεν. Πρόξενο κ. Κωνσταντινοπούλου στους χώρους του Γεν.  Προξενείου  Μόναχου ενώ υπήρχε συνάντηση με τον Συντονιστή Εκπαίδευσης  κ. Παπατσίμπα τον ιδιοκτήτη του κτηρίου στο Moosfeld και τον δικηγόρο κ. Κωνσταντινίδη με θέμα την μεταστέγαση του Λυκείου.

Μετά την λήξη της συνάντησης  ο κ. Παπατσίμπας μας ενημέρωσε ότι επήλθε συμφωνία προσωρινής παραμονής  του Λυκείου στο ήδη υπάρχων κτήριο ,μέχρι  να αποπερατωθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης και μεταστέγασης μας στο νέο κτήριο στην περιοχή του Οbersendling. Αναμένεται επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο του Συντονιστή μέχρι το τέλος της σχολικής περιόδου.

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Μονάχου

Έκτακτη ανακοίνωση

 

Ενημέρωση που είχαμε από τον Ostermeier, νέο ενοικιαστή του κτηρίου στο Moosfeld, όντως δεν μπόρεσε να πάρει άδεια το γερμανικό σχολείο και έτσι μπορούμε να πάρουμε την παράταση που θα χρειαστούμε έως να είναι έτοιμο το κτήριο στο Obersendling

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Μονάχου

Έκτακτη ανακοίνωση 

Ενημέρωση που είχαμε από τον Ostermeier, νέο ενοικιαστή του κτηρίου στο Moosfeld, όντως δεν μπόρεσε να πάρει άδεια το γερμανικό σχολείο και έτσι μπορούμε να πάρουμε την παράταση που θα χρειαστούμε έως να είναι έτοιμο το κτήριο στο Obersendling

Ανακοίνωση του αν. Τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ., βουλευτή Ν. Λάρισας, κ. Χρήστου Κέλλα (απάντηση στην ανακοίνωση του Υφ. Παιδείας)

“ΠΟΝΤΙΟΣ ΠΙΛΑΤΟΣ” Ο ΖΟΥΡΑΡΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ 

«Φτάσαμε στο τέλος του διδακτικού έτους στη Βαυαρία με το πρωτοφανές γεγονός οι Ενώσεις Γονέων του Μονάχου να προσπαθούν απεγνωσμένα την ύστατη ώρα να υποκαταστήσουν την ανύπαρκτη κυβερνητική πολιτική, αναζητώντας οι ίδιοι λύση για τα προβλήματα στέγασης των σχολείων της περιοχής». 

 «Για μια φορά ακόμη οι ελληνικές οικογένειες του Μονάχου βρίσκονται σε απόγνωση, ως συνέπεια της αναστάτωσης που έχει προκληθεί από την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας στο θέμα της μεταστέγασης του ελληνικού λυκείου της πόλης.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ζουράρις, πιστός στο δόγμα “ποιος ζει ποιος πεθαίνει”, αντί, συναισθανόμενος την ευθύνη της θέσης του, να αναζητήσει λύσεις για τα θέματα της εκπαίδευσης των Ελλήνων μαθητών του Μονάχου, “κουκουλώνει” το πρόβλημα μεταθέτοντας την ευθύνη σε υπηρεσιακούς παράγοντες,  ωσάν να μην είναι και αυτοί οργανικά μέλη του ίδιου του Υπουργείου.

 

Όμως, αυτή τη φορά δεν υπάρχει καν το άλλοθι της άγνοιας . Τόσο οι σύλλογοι γονέων του Μονάχου όσο και εμείς, ως τομέας Παιδείας, με ερώτησή μας από τον Νοέμβριο του 2016, τον είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα. Γνώριζε ότι έπρεπε να κινηθεί γρήγορα για την ανανέωση των συμβάσεων ενοικίασης των σχολικών διδακτηρίων. Γνώριζε ότι υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο οι εκατοντάδες μαθητές του λυκείου «να βρεθούν στο δρόμο», αλλά δεν έκανε τίποτε για να το αντιμετωπίσει.

Έτσι φτάσαμε στο τέλος του διδακτικού έτους στη Βαυαρία, με το πρωτοφανές γεγονός, οι ενώσεις γονέων του Μονάχου να προσπαθούν απεγνωσμένα την ύστατη ώρα να υποκαταστήσουν την ανύπαρκτη κυβερνητική πολιτική αναζητώντας οι ίδιοι λύση για τα θέματα των ελληνικών σχολείων. Και τούτο διότι, παρά τις καθησυχαστικές υποσχέσεις όλον αυτόν τον καιρό δια στόματος του κ. Ζουράρι (απάντηση του κ. Ζουράρι στην ερώτηση των βουλευτών του Τομέα Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας στις 22-12 2016 και δελτίο τύπου του κ. Ζουράρι στις 31-5-2017 που ανακοίνωνε την επίλυση του στεγαστικού ζητήματος των σχολικών μονάδων του Μονάχου), λύση του προβλήματος στέγασης των σχολείων της περιοχής, δε βρέθηκε.

Τώρα, στο και πέντε, ο αρμόδιος Υφυπουργός, αποποιούμενος της αποκλειστικής πολιτικής και διοικητικής του αρμοδιότητας στα θέματα ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, μετακυλύει τη δική του ευθύνη σε υφισταμένους του. Παραδίδοντας, μάλιστα, μαθήματα ελληνογνωσίας και ελληνοπρέπειας, υπόσχεται και πάλι προσωρινές και κυρίως προβληματικές λύσεις που δεν πείθουν κανέναν πλέον στη διασπορά του Μονάχου. 

 

Γιατί και στο θέμα της στέγασης των σχολείων, όπως και στο θέμα της ανέγερσης σχολικού διδακτηρίου στο ελληνικό οικόπεδο, στο Μόναχο, μοίραζε ελπίδες και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, όπως αποδείχθηκε.

Προτρέπουμε τον κ. Ζουράρι, να αφήσει τα προσχήματα και τις μεγαλοστομίες και να αναλάβει επιτέλους την πολιτική και διοικητική του ευθύνη στα καίρια ζητήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, αναγνωρίζοντας ότι η ελληνική παιδεία για τη διασπορά αποτελεί αποστολή μείζονος εθνικής σημασίας».

 

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Μεταναστών Μονάχου

Σχετικά με τις εξελίξεις στα ελληνικά σχολεία του Μονάχου

 

Τους τελευταίους μήνες οι γονείς και οι μαθητές των ελληνικών σχολείων του Μονάχου και ειδικά του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μονάχου ήρθαν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κλεισίματος του σχολείου τους και την συγχώνευσή του στα υπόλοιπα δημοτικά σχολεία. Παράλληλα, ορατός υπήρξε ο κίνδυνος να συγχωνευτούν και τα 2 γυμνάσια του Μονάχου, ενώ πρόβλημα στέγασης έχει προκύψει και για το λύκειο του Μονάχου. 

Αφορμή αποτέλεσε για μια ακόμη φορά η αδυναμία πληρωμής του ενοικίου του κτιρίου από πλευράς του ελληνικού υπουργείου. Η άμεση οργάνωση και κινητοποίηση των γονιών έκανε δυνατό να αποφευχθεί κατ' αρχήν το κλείσιμο του δημοτικού σχολείου, παραμένει όμως ανοιχτό το θέμα της στέγασης του Λυκείου. Γίνεται ξεκάθαρο λοιπόν ότι όταν οργανωνόμαστε και παλεύουμε συλλογικά μπορούμε να εμποδίζουμε αρνητικές εξελίξεις.

Ως επιτροπή Αγώνα Μεταναστών στο Μόναχο στηρίζουμε τον αγώνα των γονιών ενάντια σε οποιοδήποτε κλείσιμο σχολείου, όταν φυσικά δεν εξασφαλίζεται εναλλακτική λύση που να καλύπτει ολοκληρωμένα τις ανάγκες των μαθητών. Θέλουμε όμως να αναδείξουμε ότι μπορεί η συγκεκριμένη εξέλιξη μερικώς να αποφεύχθηκε, παραμένει όμως η αιτία που οδηγεί στη συνεχή υποβάθμιση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, που δεν είναι άλλη από την πολιτική που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια από τις ελληνικές κυβέρνήσεις. 

Για αυτό το λόγο, δεν πρέπει να μας ξεγελούν οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού υπουργείου παιδείας με τα καλοπιάσματα και την αποπροσανατολιστική τους στάση, γιατί είναι αυτοί που ευθύνονται για το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις πολλών ελληνικών σχολείων τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία, αλλά και αντίστοιχα στην Ελλάδα, για το κλείσιμο πολλών Τμημάτων Μητρικής Γλώσσας, για τα κενά σε διδάσκοντες και τις χαμένες ώρες, για τις μόνιμες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή (κτίρια, βιβλία). Είναι αυτοί που ευθύνονται για τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο χωρίς δικαιώματα των δασκάλων, που αμοίβονται με απολαβές που δεν ανταπεξέρχονται στα αυξημένα έξοδα της ζωής στο Μόναχο. Είναι αυτοί, τέλος, που ευθύνονται για την οριστική απώλεια του υπο ανέγερση κτιρίου που θα στέγαζε ελληνικό σχολείο στο Μόναχο.

Παράλληλα, αυτή η ελληνική κυβέρνηση δεν διστάζει να συμφωνεί και να ψηφίζει, πριν ένα μήνα, και τέταρτο μνημόνιο με βαριά μέτρα εις βάρος του λαού μας, που υποφέρει κάτω από τις συνέπειες των προηγούμενων τριών μνημονίων και της οικονομικής κρίσης των τελευταίων οκτώ χρόνων. Με τα μέτρα αυτά μειώνει για μια ακόμη φορά συντάξεις και μισθούς, μέσα και από την αύξηση της φορολογίας και την περαιτέρω περικοπή επιδομάτων, χτυπά έμμεσα και άμεσα εργατικά δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει φοροελαφρύνσεις, επιδοτήσεις και διευκολύνσεις όπως η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στους εφοπλιστές, τους επιχειρηματίες του εμπορίου, τους μεγαλοξενοδόχους, τους τραπεζίτες κτλ. Παραμένει, λοιπόν, ο κίνδυνος κλεισιμάτων και συγχωνεύσεων σχολείων αφού συνεχίζει να εφαρμόζεται η ίδια πολιτική. 

Μήπως όμως τα σχολεία στη Βαυαρία δεν κινδυνεύουν επειδή τα έξοδά τους καλύπτονται κυρίως από το βαυαρικό κράτος; Η προσπάθεια «απαλλαγής» του Ελληνικού ΥΠΕΠΘ από το «έξοδο» της παροχής Ελληνικής Παιδείας στα παιδιά των μεταναστών στη Γερμανία και αλλού, είναι στην πρώτη γραμμή της ατζέντας ΚΑΘΕ Ελληνικής Κυβέρνησης εδώ και 10ετίες! Με το πρόσχημα του «πιλοτικού» δίγλωσσου προγράμματος στο Μόναχο και την ταυτόχρονη απαξίωση γυμνασίων και λυκείων, με τα εμπόδια στην απρόσκοπτη χρηματοδότηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών, αλλά και με το μάτι κλεισμένο σε εργολάβους και καλοθελητές που καραδοκούν στη γωνία για να «προσφέρουν» ιδιωτική εκπαίδευση σε όποιον έχει τα «μέσα» να το κάνει, οι Έλληνες μετανάστες ζουν πάντα με το άγχος και την ελπίδα ότι τα παιδιά τους δεν θα πεταχτούν στα κατώτερα σχολεία του γερμανικού εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά θα μπορέσουν ισότιμα να διεκδικήσουν το μέλλον τους. 

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι πρωτοπόρο, με βάση τις αναλύσεις και γερμανικών ινστιτούτων και κέντρων, στο διαχωρισμό και ξεκαθάρισμα των μαθητών από τα 10 τους κιόλας χρόνια σε αυτά που "παίρνουν τα γράμματα" και έχουν πρόσβαση στα καλύτερης ποιότητας σχολεία (Gymnasium) και σε αυτά που "δεν τα παίρνουν" και οδηγούνται στα υποβαθμισμένα σχολεία 2ης κατηγορίας (Realschule και Mittelschule ή Hauptschule και Gesamtschule σε άλλα κρατίδια). Ταυτόχρονα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γερμανικών σχολείων όπου οι γονείς καλούνται να καλύπτουν οι ίδιοι έξοδα π.χ. για τον καθαρισμό του σχολείου ή για τα βιβλία των παιδιών τους. Μπορούμε, συνεπώς, να καταλάβουμε ότι η κατεύθυνση και από το γερμανικό κράτος είναι η αναγνώριση των πτυχίων των ελληνικών σχολείων ως ισοδύναμα των κατώτερων γερμανικών σχολείων, μην εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα επαγγελματικά δικαιώματα και αφήνοντας τα παιδιά μας, όπως και τα παιδιά των Γερμανών εργαζομένων, έρμαια στο καθεστώς της μαθητείας (Ausbildung) χωρίς δικαιώματα και με χαμηλούς ή ανύπαρκτους μισθούς.

Αντίστοιχα, θεωρούμε ότι αποτελεί στάχτη στα ματιά των γονιών και των μαθητών η μετεξέλιξη κάποιων ελληνικών σχολείων σε δίγλωσσα που επισφράγισε και ο νόμος του 2016, χωρίς ουσιαστικά μέτρα για το πρόγραμμα, τη δομή και το περιεχόμενο, την εκπαίδευση-επιμόρφωση και επιλογή των κατάλληλων εκπαιδευτικών. 

Θέλουμε να εκφράσουμε τον εξής προβήματισμό: Τα παιδιά μας που ζουν και μεγαλώνουν στην Γερμανία, έχουν ανάγκη από διαφορετικό σχολείο από αυτό που έχουν ανάγκη τα παιδιά των Γερμανών, των Τούρκων και των άλλων εθνικοτήτων; Όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη από ολοκληρωμένη μόρφωση, που θα καλλιεργεί την κριτική τους σκέψη και θα τα εξελίσσει σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες ενταγμένες στο κοινωνικό περιβάλλον όπου ζουν. Έχουν ανάγκη από μόρφωση ενιαία, δημόσια και δωρεάν για όλους που θα τους εξασφαλίζει τα απαραίτητα επαγγελματικά δικαιώματα για ίσες ευκαιρίες στη μετέπειτα ζωή τους στη Γερμανία. Απαραίτητο συστατικό αυτού του σχολείου θα πρέπει φυσικά να είναι η παροχή μαθημάτων ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, εθίμων και παραδόσεων της χώρας μας, με ευθύνη του ελληνικού υπουργείου παιδείας, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα σε κάθε παιδί να συνεχίσει τη ζωή του είτε επιλέξει να παραμείνει στη Γερμανία, είτε να επιστρέψει στην Ελλάδα. 

Η Επιτροπή Αγώνα Μεταναστών θα καταβάλλει όλες τις δυνάμεις της για την στήριξη του αγώνα των γονιών ενάντια στην υποβάθμιση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης. Καλούμε σε διαρκή οργάνωση, ενημέρωση, συζήτηση, επαγρύπνιση και πάλη των γονιών, των καθηγητών και των μαθητών, γιατί μόνο ενωμένοι μπορούμε να παλέψουμε αποτελεσματικά για τα δικαιώματά μας.

 

 

Επιτροπή Αγώνα Μεταναστών Μονάχου

https://epitropimonachou.wordpress.com/

epitropi.agona.monachou@gmail.com

Έκτακτη ενημέρωση Συλλόγου Γονέων Λυκείου Μονάχου

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Λυκείου Μονάχου, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την γραμματέα του υφυπουργού του Υπουργείου Παιδείας κας Μηχαιλήδου και σε συνάντηση που είχαμε σήμερα 21.6.2017 με την Γ.Π κα.Κωνσταντινοπούλου μας πληροφόρησε σχετικά με την μεταστεγαση του Λυκείου ότι: υπάρχει κτήριο άμεσα διαθέσιμο και κατάλληλο στην περιοχή του Obersendling επί της οδού Wolfranshausener str. στο οποίο ο ιδιοκτήτης συμφωνεί να μας το παραχωρήσει.

 

Αυτή την στιγμή η Γ.Π κα.Κωνσταντινοπούλου περιμένει τα αρχιτεκτονικά σχέδια για τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν καθώς επίσης και τον χρόνο αποπεράτωσης.Την επόμενη εβδομάδα θα μας ενημερώσει με ότι νεότερα έχει επι του θέματος.

Ανακοίνωση Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου

Tροποποιήσεις για την παράταση απόσπασης εκπαιδευτικών στο εξωτερικό

Νέα εγκύκλιο με δύο τροποποιήσεις για την παράταση απόσπασης εκπαιδευτικών στο εξωτερικό για το σχολικό έτος 2017-2018 και το ημερολογιακό έτος 2018 του Νοτίου Ημισφαιρίο, εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Η πρώτη αλλαγή αφορά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στον οικείο Σ.Ε. , η οποία αλλάζει αντί τις 23-6-17 ως εξής: “Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στον οικείο Συντονιστή Εκπαίδευσης μέχρι 28 - 6 -2017”.

Επίσης προστίθεται στην παράγραφο για τους εκπαιδευτικούς που διανύουν το 5ο έτος απόσπασης:  "Εφιστούμε την προσοχή ότι οι ως άνω αιτήσεις θα εξεταστούν ύστερα από την εξάντληση των κυρωμένων πινάκων απόσπασης εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, για το σχολικό έτος 2017-2018 και 2018 του Νοτίου Ημισφαιρίου, μόνον εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν κενά και αφού πρώτα εκδοθεί σχετική διαπιστωτική πράξη λήξης της απόσπασής τους”.

Ανακοίνωση Συλλόγου Γονέων Λυκείου

Aνακοίνωση Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Επιτροπών Σχολείων Μονάχου

Αγαπητοί γονείς,


Όπως όλοι γνωρίζετε, το θέμα για το κτίριο που θα στεγαστεί το Λύκειο την επόμενη σχολική χρονιά είναι ακόμα μετέωρο.


Η συντονιστική επιτροπή σε άμεση συνεργασία με την γενική πρόξενο κ. Κωνσταντινοπούλου, εξαντλεί κάθε δυνατή περίπτωση για την στέγαση του Λυκείου.


Συγκεκριμένα, για το κτίριο στην Lindwurmstr. λάβαμε απάντηση από την εταιρεία διαχείρισης η οποία μας ενημερώνει για την ύπαρξη και άλλων ενδιαφερομένων αλλά οριστικά θα έχουμε την απάντηση τους μέσα στον Ιούλιο (στο τέλος του κειμένου παραθέτουμε την απάντηση όπως την λάβαμε).


Με την εποπτεία της γενικού προξένου κ Κωνσταντινοπούλου, διενεργούνται συνομιλίες με την εταιρεία διαχείρισης νέου κτιρίου στο Obersendling (όχι στη Hoffmannstr.51) το οποίο και εξυπηρετεί τις ανάγκες του Λυκείου (σύμφωνο και το διδακτικό προσωπικό του Λυκείου).


Για το συγκεκριμένο κτίριο θα έχουμε άμεσα εξέλιξη η οποία και θα ανακοινωθεί.
Βέβαια παράλληλα η συντονιστική επιτροπή ψάχνει και κοιτάει και άλλους χώρους για την γρήγορη στέγαση του Λυκείου.


Για όλες τις εξελίξεις στο θέμα του κτιρίου η συντονιστική επιτροπή θα σας ενημερώνουμε άμεσα.

Με εκτίμηση
για την Συντονιστική Επιτροπή Σχολικών Επιτροπών Σχολείων Μονάχου
Ο Πρόεδρος                                                                                      Η γραμματέας
Νικόλαος Μηλιώτης                                                                        Κεράσα Τσιφλίδου


Συνημμένα: Η απάντηση της εταιρείας διαχείρισης του κτιρίου στην Lindwurmstr 125
Sehr geehrte Frau Vulgaraki,
soeben konnte ich kur mit dem Eigentümer der Lindwurmstraße 125 telefonieren.
Derzeit gibt es zwei Interessenten die die Schlungsflächen komplett anmieten möchten; daher würde er die Immobilie derzeit ungerne teilen.
Bis Mitte Juli soll hier eine Entscheidung getroffen werden, sehr gerne kann cih Sie dann informieren, ob einer der Interessenten angemietet hat. Wenn nicht dann könnten wir über eine Teilung sprechen.
Da ich mich ab jetzt in einer Besichtigungstour befinde, wäre es prima, wenn Sie Frau Constantinopolus Bescheid geben könnten.
Bei Rückfragen gerne einfach eine Email schicken dann kümmere ich mich gerne drum.
Ihnen einen schönen Tag.
Mit freundlichen Grüßen
i.A. Alina Geidel
Immobilienfachwirtin (IHK) Beraterin Bürovermietung
ELLWANGER & GEIGER Real Estate GmbH
Unternehmensgruppe ELLWANGER & GEIGER Privatbankiers

Δημοτικό Σχολείο Μονάχου Αριστοτέλης - Σχολική Επιτροπή

Κείμενο και φωτογραφίες: σχολική επιτροπή

 

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ ΥΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΕΣΒΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ.

Καραβάκια που μας ταξιδεύουν τα βιβλία της ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ

Το σχολείο μας γιορτάζει! Μια μεγάλη κυρία της λογοτεχνίας μας, η αγαπημένη μας Αλκη Ζέη ήρθε για λίγες μέρες στην πόλη μας, επισκέφτηκε το σχολειό μας, μας άφησε να φορέσουμε τα σπανιόλικα παπούτσια της, να ανοίξουμε τη μωβ ομπρέλα και να γράψουμε με το δικό της μολύβι φάμπερ. Μέσα από τις φιγούρες του μαύρου θεάτρου νιώσαμε τόσο φωτεινά! Παίξαμε μαζί στη Σάμο, θυμηθήκαμε το καπλάνι και τον Πέτρο, περπατήσαμε κοντά στις ράγιες, μιλήσαμε με την Κωνσταντίνα και τη Σάσα που της άρεσε να βλέπει τις ράγιες των τρένων.Ακολουθήσαμε τα βήματα της Αλίκης στη χώρα των μαρμάρων και παίξαμε χωρίς τα παπούτσια του Αννίβα, μόνο με μια χάρτινη μπάλα. Ηταν τόσο όμορφο αυτό μας το παιχνίδι, με το θέατρο , με τις λέξεις, χόρευαν οι αράδες στα βιβλία της και δεν χορταίναμε το κρυφτό με τους φίλους μας τους ήρωες που τόσο καιρό κάναμε καλή παρέα μαζί , μαζί και με τον ψεύτη τον παππού και με τη γιαγιά με τις ‘’άλλες’’ ιστορίες τους. Εκείνες τις ιστορίες που μιλούσαν για αγώνες για την ελευθερία, την προκοπή, τη μόρφωση, για μεγάλες φιλίες, για ηρωικές εποχές. Εποχές μακρινές, αλλά όχι ξένες. Εκείνες τις ημέρες, ‘’γράψαμε’’ και εμεις τη δική μας ιστορία. Και η αγαπημένη μας συγγραφέας ήταν εδώ, όταν ακούσαμε τα χαρμόσυνα νέα: Το σχολείο μας δεν καταργείται, ο δικός μας ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ παραμένει, φωτεινή εστία του ελληνισμού στο Μόναχο! Αγαπημένο σχολείο, το υπερασπιστήκαμε όλοι μαζί, με τόλμη και επιμονή σε δύσκολους καιρούς. Μαζί, μαθητές και μαθήτριες, οι δάσκαλοι και οι δασκάλες μας, οι Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του Μονάχου καθώς και πλήθος κόσμου. Μαθαίνουμε τώρα μαζί ,εκείνα τα σοφά τα λόγια του μεγάλου αρχαίου Ελληνα φιλοσόφου που το σχολείο μας πήρε το όνομά του ,του Αριστοτέλη από τα Στάγειρα της Μακεδονίας: ουδ ‘εστιν αγαθός ο μη χαίρων ταις καλαίς πράξεσιν…και την αρετήν επαινούμεν δια τας πράξεις και τα έργα. Ήταν δύσκολος ο δρόμος μας ως εδώ , μα όλα μπερδεύτηκαν γλυκά. Και η λογοτεχνία και το θέατρο και η ιστορία και το σχολείο μας και ο παππούς Αριστοτέλης . Συνεχίζουμε λοιπόν , πιο χαρούμενα και ακόμη πιο δημιουργικά, στέλνοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους φίλους και όλες τις φίλες του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ μας.

Η μεγάλη κυρία της Λογοτεχνίας, Άλκη Ζέη έγραψε για το σχολείο μας:

"Όταν βλέπεις παιδιά να ζωντανεύουν τους ήρωες του βιβλίου σου νιώθεις μεγάλη ικανοποίηση γιατί καταλαβαίνεις πως όχι μόνο το αγάπησαν αλλά και το κατάλαβαν πέρα για πέρα. Και βέβαια τα παιδιά δεν μπορούν από μόνα τους να κάνουν αυτό το κατόρθωμα, ξέρεις πως πίσω τους κρύβεται η δασκάλα που κόπιασε πολύ για να φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα."

Δήλωση αν. Τομεάρχη Παιδείας της Ν.Δ Βουλευτή Χ. Κέλλα για το στεγαστικό πρόβλημα των ελληνικών σχολείων στο Μόναχο

Ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ν.Δ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με αφορμή επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Επιτροπών Σχολείων Μονάχου, στην οποία αναφέρεται πως το Υπουργείο ψευδώς διαβεβαίωσε τους Έλληνες του Μονάχου ότι διευθέτησε το πρόβλημα στέγασης του Λυκείου σχολίασε "τη νέα δυσμενή εξέλιξη για τον Ελληνισμό του Μονάχου" τονίζοντας : 

 

«Πιστή στο δόγμα της ακατάσχετης ψευδολογίας, η κυβέρνηση, αντί για μαθήματα ελληνικής γλώσσας στα ελληνόπουλα του Μονάχου, παραδίδει μαθήματα αναξιοπιστίας και εμπαιγμού. 

 

Την ώρα που ο υφυπουργός μιλά για λύση στα ζητήματα στέγασης σχολικών μονάδων και εύρεσης συγκεκριμένου χώρου, ο χώρος αυτός έχει ήδη ενοικιαστεί και εκατοντάδες  ομογενείς μαθητές του Μονάχου, έναν μόλις μήνα πριν τη λήξη του διδακτικού έτους, βρίσκονται χωρίς σχολικό διδακτήριο.

 

Η… δήθεν “κοινωνικά και εθνικά ευαίσθητη” κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως διατείνεται ο Υφυπουργός Παιδείας, “κατάφερε” να φέρει σε πρωτοφανή απόγνωση την ελληνική παροικία.

 

Με την ιδεοληπτική συμπεριφορά τους για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση απαξιώνουν τα ελληνικά σχολεία στη συνείδηση των ομογενών μαθητών. 

 

Ας αντιληφθούν πως η ελληνική παιδεία για τη διασπορά, αποτελεί αποστολή μείζονος εθνικής σημασίας».

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΟΝΑΧΟΥ

Απάντηση στην, από 23.05.2017, επιστολή της ελληνικής κοινότητας Μονάχου 

 

Με έκπληξη διαβάσαμε στον «Δορυφόρο» την δημοσιευμένη επιστολή της Ελληνικής Κοινότητας δια μέσου του προέδρου της κου Ξενάκη. Θεωρούμε καθήκον μας να ενημερώσουμε τους Έλληνες του Μονάχου ότι σε όλη την διάρκεια της προσπάθειας μας, η συμβολή της κοινότητας ήταν ανύπαρκτη, τόσο σε ηθικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Είναι σύνηθες φαινόμενο, και δυστυχώς πολύ λυπηρό, συμπατριώτες μας να προσπαθούν να οικειοποιηθούν νίκες, σε  αγώνες που δεν έλαβαν ποτέ μέρος. 

 

Επίσης δεν αντιλαμβανόμαστε για ποιο λόγο ακριβώς ο κος Ξενάκης ευχαριστεί το κύριο συντονιστή: Για τις κωλυσιεργίες του ή για την πρόθεση του να καταργήσει το 4 δημοτικό;

 

 

Με εκτίμηση

για την Συντονιστική Επιτροπή Σχολικών Επιτροπών Σχολείων Μονάχου

Ο Πρόεδρος Η γραμματέας

Νικόλαος Μηλιώτης Κεράσα Τσιφλίδου  

 

Ανακοίνωση / κάλεσμα της συντονσιτικής επιτροπής των σχολικών επιτροπών για τη στέγαση των σχολείων

Αύριο Tρίτη, 23 Μαϊου 2017, στις 16:00 μ.μ καλούνται όλοι οι γονείς και κηδεμόνες των σχολείων Μονάχου, να παρευρεθούν στο 5ο Δημοτικό σχολείο "Σωκράτης" Zamdorfer Str. 26, 81677 München , όπου θα παραβρίσκεται κλιμάκιο του Υπουργείου παιδείας για να διεκδικήσουμε μία σωστή και αποτελεσματική στέγαση των σχολείων μας απ' το Σεπτέμβριο.

S4 Richtung Grafing, Tram 25, Bus187 Richtung Arabella Park

Πρόγραμμα εξετάσεων μαθημάτων υποψηφίων της ειδικής κατηγορίας «Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό»

Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται Πρόγραμμα εξετάσεων μαθημάτων γενικής παιδείας, ομάδων προσανατολισμού και ειδικών μαθημάτων, υποψηφίων της ειδικής κατηγορίας «Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό», για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έτους 2017


Το έγγραφο εδώ

Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Επιτροπών Σχολείων Μονάχου

Προς τον Ελληνισμό Μονάχου

 

Χθες, πραγματοποιήθηκε συνομιλία με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου στο Moosfeld, όπου στεγάζονται προς το παρόν το 2ο Γυμνάσιο και το Λύκειο με τη συντονιστική επιτροπή. Μετά την συνομιλία έγινε πλέον ξεκάθαρος ο εμπαιγμός εκ μέρους του κ. συντονιστή. Ο ιδιοκτήτης ανέφερε ότι δεν είναι εφικτή μελλοντική συνεργασία, λόγω παντελούς έλλειψης εμπιστοσύνης προς την ελληνική πλευρά εξαιτίας της ασυνέπειας της. Ως εκ τούτου οι “ διάφορες λύσεις και επιλογές” που μας παρουσιάζονται από πλευράς του κ. συντονιστή απλά δεν υφίστανται. Πρόκειται καθαρά για μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού και χρονικής καθυστέρησης, ώστε σύντομα να μας φέρουν προ τετελεσμένων γεγονότων. Τουτέστιν, για αρχή, την διάλυση του 4ου Δημοτικού σχολείου.

 

Ήρθε η στιγμή, ο καθένας για τον εαυτό του καταρχάς και όλοι μαζί εν συνεχεία, να αναλογισθούμε τις ευθύνες μας. Τις ευθύνες που απορρέουν από τον ρόλο μας ως γονείς και ως “κληρονόμοι” των εν λόγω σχολείων. Των σχολείων που δημιουργήθηκαν με υπομονή, επιμονή και αγώνα από μια γενιά που είχε όραμα και ελπίδα να προσφέρουν κάτι καλύτερο στα παιδιά τους.

 

Ήρθε η στιγμή να αναρωτηθεί ο καθένας από εμάς αν θα σκύψει για άλλη μια φορά το κεφάλι, αν θα αφήσει για άλλη μια φορά να αποφασίζουν άλλοι για το μέλλον του και το μέλλον των παιδιών του, αν θα παραμείνει για άλλη μια φορά στο ίδιο έργο θεατής.

 

Αν η απάντηση είναι όχι, τότε σας περιμένουμε σήμερα Πέμπτη 18.05.2017 και ώρα 16.00 μ.μ. έξω από το Προξενείο Μονάχου, για να αγωνιστούμε όλοι μαζί για το μέλλον των παιδιών μας! Ένας αγώνας που γίνεται έξω από κάθε κομματικό και προσωπικό συμφέρον, και αφορά όλους τους Έλληνες της ομογένειας.

 

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ πρέπει να αγωνιστούμε για να μην απογοητεύσουμε τα παιδιά μας!

 

Καθημερινά θα σας ενημερώνουμε για το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων, μέσω της ιστοσελίδας μας (http://aristotelis-schule.de), που δεν πρέπει να σταματήσουν μέχρι να επιτύχουμε!

 

Με εκτίμηση

η Συντονιστική Επιτροπή Σχολικών Επιτροπών Σχολείων Μονάχου

Δημοτικό Σχολείο Μονάχου Πυθαγόρας: Από την παράσταση διαμαρτυρίας γονέων στο Γεν. Προξενείο Μονάχου.       Φωτο Δημ. Σχολείο Πυθαγόρας