To πρόγραμμα για το Πάσχα στις Ορθόδοξες Εκκλησίες Μονάχου, Geretsried, Garmisch. (καθώς και πρόγραμμα Landshut)

Στο ΙΝ Μεταμορφώσεως του Σωτήρος θα τελεστεί την Κυριακή 25 Μαρτίου 2018 η δοξολογία για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου παρουσία της Γ. Προξένου της Ελλάδας στο Μόναχο

"Messa da Requiem, Verdi" in der Allerheiligenkirche München

ΙΝ Αγίων Πάντων - πολιτιστικό κέντρο

Διοργανώνει μαθήματα προετοιμασίας για τις εισαγωγικές εξετάσεις των Μουσικών Τμημάτων των Ελληνικών πανεπιστημίων.
Τα μαθήματα απευθύνονται στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και αφορούν τα δυο ειδικά μαθήματα των πανελλήνιων εξετάσεων στο οποία εξετάζονται οι ενδιαφερόμενοι μαθητές.
Δεν απαιτούνται γνώσεις μουσικής ή μουσικού οργάνου

Πληροφορίες δίνονται από τον κ. Τίρλα Σωκράτη (καθηγητή Θεωρητικών και Σύνθεσης) τηλ. 01603410238 info@musiktonst.de

Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας στην 150η Ετήσια Ημέρα Μνήμης για τον μεγάλο φιλορθόδοξο και φιλέλληνα Βασιλέα της Βαυαρίας Λουδοβίκο Α΄(+1868-2018)

Ως γνωστό, ο Βασιλέας της Βαυαρίας Λουδοβίκος Α΄(*1786, + 1868) υπήρξε ο μοναδικός ευρωπαίος ηγέτης που στήριξε με κάθε τρόπο την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Όταν ήταν ακόμη διάδοχος του βασιλικού θρόνου της Βαυαρίας, με ποιήματα και διάφορες ενέργειες ενεθάρρυνε τους σκλαβωμένους έλληνες να "διώξουν την ημισέληνο για να λάμψει και πάλι ο ήλιος της δημοκρατίας", όπως χαρακτηριστικά έγραφε. Οι ενέργειές του ήταν και σε αντίθεση με την τότε πολιτική του πατέρα του, Μαξιμιλιανού, που στήριζε το οθωμανικό κράτος. Όταν το 1825, μετά το θάνατο του πατέρα του, έγινε βασιλέας της Βαυαρίας, έστειλε βαυαρικό στρατό και χρήματα για ενίσχυση των Ελλήνων επαναστατών και το 1828 προσκάλεσε στο Μόναχο 30 νέους, παιδιά των αγωνιστών του 1821, για να σπουδάσουν  και να προετοιμαστούν να αναλάβουν διοικητικές και κρατικες θέσεις στην ελεύθερη πλέον Ελλάδα.  Για τους νέους έλληνες σπουδαστές παρεχώρησε με βασιλικό διάταγμα το 1828 τον Ναό του Σωτήρος, τη γνωστή ιστορική Σαλβάτορκιρχε, δίπλα από το ανάκτορο του Μονάχου, για να τελείται η θεία Λειτουργία με το τυπικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας και στην ελληνική γλώσσα. Το 1832 πρότεινε τον δευτερότοκο υιό του Όθωνα για βασιλέα της Ελλάδος. Επίσης φρόντισε να ανεγερθούν στο Μόναχο δημόσια κτίρια με αρχαιοελληνική κλασσική τέχνη, έτσι ώστε να ονομαστεί το Μόναχο Η Αθήνα του Ίζαρ (Ίζαρ λέγεται ο ποταμός που διασχίζει τη πόλη).
 
Είναι ο πρώτος ηγεμόνας και βασιλέας της τότε Ευρώπης που έδωσε το 1829 στην Ορθόδοξη Εκκλησία τα ίδια κρατικά δικαιώματα που είχαν οι άλλες εκκλησίες, η ρωμαιοκαθολική και η ευαγγελική. Επίσης πρὀσφερε στους Έλληνες φοιτητές και άλλους επιχειρηματίες τη δυνατότητα για ζουν στη Βαυαρία και να καλλιεργούν απρόσκοπτα τα ήθη και έθιμά τους . Αποτελεί ο βασιλέας Λουδοβίκος μοναδικό παράδειγμα προδρόμου της ιδέας της σημερινής Ευρωπαικής Ένωσης.
 
Επειδή το 1802, επί βασιλείας του πατέρα του, το κράτος δήμευσε με βαρβαρότητα το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας της Βαυαρίας, με καταστροφή ναών και μοναστηριών και αναγκαστική υφαρπαγή εκκλησιαστικής περιουσίας, κινητής και ακίνητης, προέβη ο Βασιλέας Λουδοβίκος σε κινήσεις  μερικής επανόρθωσης της βάρβαρης δήμευσης και της αρνητικής απήχησης στο λαό. Έκτισε νέα Μοναστήρια, μεταξύ αυτών και το Μοναστήρι Άγιος Βονιφάτιος, στο κέντρο του Μονάχου και άφησε διαθήκη, όταν πεθάνει να τοποθετηθεί η σαρκοφάγος του μέσα την Μονή αυτή και όχι στην εκκλησία των ανακτόρων, που ήταν όλοι οι λοιποί σαρκοφάγοι του βασιλικού οίκου.
 
Με αφορμή τα 150 χρόνια από τον θάνατο του Βασιλέα Λουδοβίκου Α΄έλαβε χώρα στις 28 Φεβρουαρίου 2018 στο μοναστήρι Άγιος Βονιφάτιος εκκλησιαστική τελετή, παρουσία του Herzog Franz (του Δούκα Φραντζ) της Βαυαρίας και μελών του βασιλικού Οίκου, και άλλων επισήμων.  Την ακολουθία τέλεσαν ο Ηγούμενος της Μονής κ. Ιωάννης και Ηγούμενοι ιερών Μονών που έκτισε ή στήριξε παντοιοτρὀπως ο βασιλέας Λουδοβίκος Α΄. Στην τελετή παρέστησαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς, εφημέριος της Σαλβάτορκιρχε και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία. Η παρουσία των δύο κληρικών εκπροσώπων της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας τόνισε τις πατροπαράδοτες φιλικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Βαυαρίας και την ευγνωμοσύνη των ελληνορθοδόξων πιστών προς τον Βασιλέα Λουδοβίκο Α΄για την βαυαρική παραχώρηση, εσαεί, της Σαλβάτορκιρχε στους Έλληνες του Μονάχου.
 
Ο σημερινός απόγονος του βασιλέα Λουδοβίκου Α΄φέρει τον τίτλο Δούκας Herzog) της Βαυαρίας και θα ήταν ο σημερινός βασιλέας, εάν υπήρχε ακόμη βασιλεία στη Βαυαρία. Ο Δούκας Φρανζ είναι φιλέλληνας και προ τεσσάρων ετών, όταν εόρτασε το 80α γενέθλιά του, παρεκάλεσε τους φίλους και υψηλούς επισκέπτες στην εορτή του, να διαθέσουν, αντί δώρων, χρήματα για τη στήριξη απόρων πολύτεκνων οικογενειών στην Ελλάδα, που επλήγησαν ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση. Συγκέντρωσε το ποσό των 385 χιλιάδων ευρώ και το παρέδωσε, μέσω της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, στην ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄τίμησαν, για το λόγο αυτό, σε δύο ξεχωριστές πανηγυρικές εκδηλώσεις στο Μόναχο τον Δούκα της Βαυαρίας.
 
Στις φωτογραφίες ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης στην εκδήλωση με τον Δούκα της Βαυαρίας Φρανζ, μπροστά στη σαρκοφάγο του Βασιλέα Λουδοβίκου Α΄και με τον Ηγούμενο π. Ιωάννη, της Μονής Άγιος Βονιφάτιος στο Ναό και στη δεξίωση. (Fotos:Robert Kinderle)
 
Με ευχές
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Συμμετοχή της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στη διοργάνωση της  75ης Ετήσιας Ημέρας Μνήμης για τα θύματα του φοιτητικού κινήματος "Άσπρο Τριαντάφυλλο" από τους ναζιστές (1943).

Εφέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια από τη σύλληψη, δίκη και εκτέλεση όλων των μελών του "Άσπρου Τριαντάφυλλου".


 Όπως είναι ήδη γνωστό, υπήρξε στο Μόναχο από το 1942 μέρι 1943 μια αντιναζιστική οργάνωση με την επωνυμία " Άσπρο Τριαντάφυλλο", που συγκροτήθηκε από φοιτήτριες, φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου Μονάχου, με σκοπό την αντίσταση κατά του φασισμού και του Χιτλερικού καθεστώτος.
 
Βασικό μέλος της οργάνωσης "Άσπρο Τριαντάφυλλο" ήταν και ο ρώσσος ορθόδοξος φοιτητής της ιατρικής Αλεξάντερ Σμορέλ.
 
Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την ονομασία της ομάδας  Άσπρο Τριαντάφυλλο. Μεταξύ αυτών είναι και η εκδοχή ότι το όνομα δόθηκε από τον Αλέξανδρο Σμορέλλ, που  είχε επηρεαστεί από έργο του Ντοστογιέφσκι Αδελφοί Καραμαζώφ.
 
Ο Αλεξάντερ Σμορέλ γεννήθηκε το 1917 στο Orenburg της Ρωσσίας. Σε ηλικία 4 ετών ήρθε με τους γονείς του στο Μόναχο, όπου και μετά τη φοίτησή του στο γερμανικό δημοτικό και το γυμνάσιο, ενεγράφη στην ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Μονάχου.
 
Ως φοιτητής δραστηριοποιήθηκε στην αντιναζιστική οργάνωση "Άσπρο Τριαντάφυλλο", συνελήφθη από την Γκεστάπο, δικάστηκε σε θάνατο στις 19 Απριλίου 1943 από το χιτλερικό Λαικό Δικαστήριο στο Μόναχο και στις 13 Ιουλίου εκτελέστηκε με αποκεφαλισμό, με τη λαιμητόμο των φυλακών Μονάχου.
 
Η ρωσσική ορθόδοξη Εκκλησία τον κατέταξε το 2012 στο αγιολόγιό της, ως νεομάρτυρα.
 
Με αφορμή το φετεινό 75ο τραγικό ιωβηλαίο του "Άσπρου Τριαντάφυλλου", διάφοροι φορείς, οργανώσεις, σχολεία και σύλλογοι της Βαυαρίας οργάνωσαν μια σειρά εκδηλώσεων προς τιμή των ηρώων και παραδειγματισμό της κοινωνίας.
 
Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετέχει, ως συνδιοργανωτής, και η  Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, διά του Αρχιερατικού Επιτετραμμένου για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση.
 
    Στις 18 Φεβρουαρίου έλαβε χώρα η πρώτη επίσημη εκδήλωση στο ρωμαιοκαθολικό πανεπιστημιακό Ναό του Μονάχου. Διοργανωτές ήταν η Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή Μονάχου, η Ευαγγελική Εκκλησία της Βαυαρίας, η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, η Ευαγγελική και η Καθολική Φοιτητική Μέριμνα του Πανεπιστημίου Μονάχου, η Ορθόδοξη Ποιμαντική Μέριμνα του Πανεπιστημίου Μονάχου, η Ευαγγελική Νεολαία Μονάχου και το "Σοφία-Σολ-Γυμνάσιο" του Μονάχου. Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος διάβασε απόσπασμα από μια επιστολή του μέλους του Άσπρου Τριαντάφυλλου, Χανς Σολ στο οποίο αναφέρεται στην υπηρεσία του ως στρατιώτου στη Ρωσσία (1942) και εκφράζει, ως ρωμαιοκαθολικός, το θαυμασμό του για την Ορθοδοξία. Ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών, υπό τη διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Νικολακοπούλου, καθηγητή στο Τμήμα ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου πλαισίωσε με βυζαντινούς ύμνους την εκδήλωση. (Φωτογραφία 9076 και 9096 Kinderle).

    Στις 14 Φεβρουαρίου ο Καρδινάλιος Μονάχου και πρόεδρος της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων Γερμανίας, Αρχιεπίσκοπος Μαρξ, τέλεσε στον καθεδρικό ναό του Μονάχου ακολουθία, με αφορμή την έναρξη της νηστείας του Πάσχα και αφιέρωσε το κήρυγμά του στο μαρτυρικό θάνατο των μελών του Άσπρου Τριαντάφυλλου. Στην λιτανεία της ακολουθίας τέθηκε επικεφαλής και τοποθετήθηκε δίπλα στην αγία τράπεζα ο Σταυρός που ευρίσκετο στον προθάλαμο εκτελέσεων της φυλακής Σταντελχάιμ Μονάχου. Ο προθάλαμος είχε το όνομα: "Το κελλί των φτωχών αμαρτωλών". Το Σταυρό αυτό ενατένισαν για τελευταία φορά, διαβαίνοντας την είσοδο προς τη λαιμητόμο, όλα τα εκτελεσθέντα με αποκεφαλισμό μέλη του Άσπρου Τριαντάφυλλου, μεταξύ αυτών και ο αγ. Αλέξανδρος Σμορέλ. Στην εκδήλωση του καρδιναλίου παρέστη και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης. (Φωτογραφία 6044 ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης μπροστά στον ιστορικό Τίμιο Σταυρό. (Foto Kiderle)

    Στις 22 Φεβρουαρίου έλαβε χώρα η  Ημέρα Μνήμης στο χώρο, μέσα στη φυλακή Σταντελχάιμ Μονάχου, όπου εκτελέστηκαν με λαιμητόμο τα μέλη του Άσπρου Τριαντάφυλλου. Μετά την ανάγνωση κειμένων που έγραψαν οι ίδιοι οι εκτελεσθέντες, από φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Μονάχου, πένθιμη μουσική με κόρνα, αφή επτά κεριών, κατάθεση  επτά άσπρων τριανταφύλλων και ευχές από τους τρεις εκπροσώπους των εκκλησιών, που είναι επιτετραμμένοι για τη σπουδάζουσα νεολαία του Πανεπιστημίου Μονάχου, του καθολικού ιερέα κ. Holger Adler, του ευαγγελικού πάστορα κ. Dr. Friedemann Steck και του ορθοδόξου Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση, μετέβησαν οι προσκεκλημένοι στο διπλανό κοιμητήριο, όπου είναι οι τάφοι των εκτελεσθέντων. Στην εκδήλωση στη φυλακή παρέστησαν ο διευθυντής της φυλακής, συγγενείς των θυμάτων, εκπρόσωποι οργανισμών και συλλόγων, ως επίσης και ο ρώσσος Πρωτοπρεσβύτερος Νικολάι Αρτέμοφ.  Η λαιμητόμος ευρίσκεται σε αποθήκη του Βαυαρικού Εθνικού Μουσείου στο Μόναχο, όπου για λόγους επιστημονικής έρευνας και μελέτης έχει αποσυνδεθεί στα βασικά του σκέλη, με μελλοντική προοπτική επανασύνδεσής του και αποκαταστάσής του.   (Η φωτογραφία 6614 είναι από σχετικό ρεπορτάζ της Βαυαρικής Τηλεόρασης  και του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης που παρέστησαν και μαγνητοσκόπησαν την τελετή).

    Στις 19 Απριλίου θα λάβει χώρα μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο Μονάχου και στην αίθουσα όπου δικάστηκαν και καταδικάστηκαν τα μέλη του" Άσπρου Τριαντάφυλλου", ειδική εκδήλωση σε συνεργασία με όλους τους συμβαλλομένους φορείς και με το Βαυαρικό Υπουργείο Δικαιοσύνης. Στη φωτογραφία 345 ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου Μονάχου. Πίσω του η φωτογραφία του Αλεξάνδρου Σμορέλλ, τρίτη από αριστερά (Φωτ. Μαλαμούσης).

Ενορία Αγ. Πάντων. Δυο μουσικές παραστάσεις για μαθητές

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΒΑΥΑΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΛΑΜΟΥΣΗΣ              ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
 
Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας στην Ημέρα Μνήμης για τα θύματα αναπήρων από το χιτλερικό καθεστώς.

Μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση και προσωπική εξομολόγηση του πρώην Ομοσπονδιακού Υπουργού Οικονομικών και νυν επιτίμου προέδρου του Χριστανοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας (CSU) στον  Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση.

Στις 26 Ιανουαρίου 2018 η Βαυαρική Βουλή και το κρατικό Ίδρυμα Βαυαρικών Στρατοπέδων Συγκέντρωσης, τέλεσαν στη πόλη της Βαυαρίας Ούρσμπεργκ (Ursberg) την Ημέρα Μνήμης για τους ανθρώπους - θύματα του Χίτλερ-που δολοφονήθηκαν επειδή είχαν σωματική, ή πνευματική και ψυχική αναπηρία.

Επίσημοι ομιλητές ήταν η πρόεδρος της Βαυαρικής Βουλής κ. Μπάρμπαρα Σταμ, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Βαυαρικών Στρατοπέδων Συγκέντρωσης, πρώην βαυαρός υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Καρλ Φρέλλερ, ο υπουργός εσωτερικών της Βαυαρίας κ. Γιοαχίμ Ηέρμαν, και ο πρώην Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών και νυν επίτιμος πρόεδρος του Χριστανοδημοκρατικού Κόμματος της Βαυαρίας (CSU), κ. Δρ. Τέο Βάιγκελ.

Παρέστησαν οι επιζώντες του ολοκαυτώματος, ο Γερμανός κ. Γκρούπε και ο Λιθουανός κ. Ναόρ, υπουργοί, νομάρχες βουλευτές της βαυαρικής Βουλής όλη η γυναικεία μοναστική αδελφότητα του Αγίου Ιωσήφ, που διακονεί το ίδρυμα, μαθητές και μαθήτριες του γυμνασίου κ.α.

Η τελετή Μνήμης περιελάμβανε δύο επί μέρους εκδηλώσεις
Abba Naor...
Trauerakt erinnert an die Opfer der Nazis - weiter lesen auf Augsburger-Allgemeine: http://www.augsburger-allgemeine.de/bayern/Trauerakt-erinnert-an-die-Opfer-der-Nazis-id43986901.html

α) κατάθεση στεφάνων στο "Μνημείο της Ευθανασίας", όπως αποκαλείται, στον προαύλιο χώρο της Μονής του Αγίου Ιωσήφ και

β) ομιλίες, προβολή βίντεο-ντοκουμέντο με τα τραγικά γεγονότα και χορωδιακή παρουσίαση των αναπήρων του ιδρύματος, στην αίθουσα τελετών του σχολικού συγκροτήματος.

Ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης προσκλήθηκε από τους διοργανωτές να παραστεί στη Ημέρα Μνήμης. Όταν έφθασε στον χώρο τελετής, στη πόλη Ursberg , επισκέφθηκε πρώτα τον ιερό ναό του ιδρύματος, όπου με έκπληξη είδε ότι μέσα στο ναό παρευρίσκετο μόνος και προσευχόμενος ο πρώην Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών και νυν επίτιμος πρόεδρος του Χριστανοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας (CSU), κ. Δρ. Τέο Βάιγκελ.

Στην άκρως φιλική συζήτηση που ακολούθησε εντός του ναού (λόγω και της πολυετούς γνωριμίας) ο κ. Βάιγκελ εκμνηστηρεύθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση στον π. Απόστολο ένα "βάρος" που είχε στη συνείδησή του, σχετικά με τα όσα συνέβησαν στο ίδρυμα αναπήρων και το οποίο είχε την ακόλουθη ιστορική προέλευση, διαδρομή και επίδραση στη ζωή του. Η προσωπική του μαρτυρία είναι η ακόλουθη.

Γεννήθηκα το 1939 σ΄ένα διπλανό χωριό που απέχει δύο μόνο χιλιόμετρα από την πόλη Ursberg, το ίδρυμα αναπήρων και τον ιερό ναό που βρισκόμαστε τώρα. Στον ναό αυτό βαπτίστηκα και υπηρετούσα ως παπαδάκι στις ιερές ακολουθίες. Μετά τον πόλεμο επισκέφθηκα το δημοτικό σχολείο σ΄αυτό εδὠ το ἰδρυμα. Από κανένα δεν άκουσα και δεν έμαθα για τις ναζιστικές θηριωδίες που έλαβαν χώρα από το 1940 μέχρι το 1945 στο χώρο αυτό, που είμουν και ζούσα κάθε μέρα. Ούτε οι δάσκαλοι, ούτε ο καθολικός ιερέας, ούτε οι μοναχές, ούτε και οι γονείς μου και οι συγγενείς μου, μίλησαν σχετικά. Όλοι οι κάτοικοι απέκρυπταν επιμελώς τα γεγονότα αυτά, δεν είθελαν να μιλήσουν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το να μην υπάρχει για πολλά χρόνια μια αξιοπρεπής τιμή και μνήμη των αναπήρων θυμάτων. Πολύ αργότερα έμαθα για τα θύματα των αναπήρων. Η συμπεριφορά των κατοίκων, των γονέων μου και όλων όσοι ζούσαν τότε και γνώριζαν τα τραγικά γεγονότα και δεν μιλούσαν, με πληγώνει ιδιαίτερα, δεν μπορώ να τους δικαιολογήσω. Αυτό με βαραίνει συνειδησιακά και για το λόγο αυτό δέχθηκα να εκφωνήσω στη σημερινή Ημέρα Μνήμης τον επίσημο λόγο, ως αποκατάσταση της αδικίας απέναντι στα θύματα και ως φόρο τιμής.

Στην επίσημη ομιλία του στην Ημέρα Μνήμης ο κ. Βάιγκελ αναφέρθηκε στο ιστορικό, σκιαγραφώντας τη ζωή μερικών θυμάτων και την τότε συμπεριφορά της βαυαρικής κοινωνίας.

Φωτογραφίες: ο Πρωτοπρεσβύτερος Αποστολος Μαλαμούσης στη κατάθεση των στεφάνων και με την πρόεδρο της Εβραικής Κοινότητας κ. Κνόμπλοχ και τον πρώην Ομοσπονδιακό Υπουργό κ. Βάιγκελ. Πίσω από τον κ. Βάιγκελ είναι ο πρόεδρος των Σίντι-Ρομά Βαυαρίας.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από τη Βαυαρική Βουλή. Φωτογράφος ο κ. Ρολφ Πος.

Bildhinweis ist: Bildarchiv Bayerischer Landtag, Foto: Rolf Poss
 
Σύντομο ιστορικό

Στη πόλη Ούρσμπεργκ της Βαυαρίας η ρωμαιοκαθολική εκκλησία  έκτισε  τον 19ο αιώνα ένα μεγάλο κέντρο-ίδρυμα αναπήρων, με χώρους μόνιμης διαμονής και διάφορα εργαστήρια απασχόλησης τους, εφόσον οι λιγοστές τους δυνάμεις, σωματικές και πνευματικές, το επέτρεπαν.

Την όλη εργασία και ανιδιοτελή προσφορά προς τους αναπήρους την προσέφεραν νυχθημερόν οι μοναχές του Αγίου Ιωσήφ (τάγματος του αγίου Φραγκίσκου), που έχουν τη μοναστική τους αδελφότητα σε Ιερά Μονή, στον ίδιο χώρο.

Για τον Χίτλερ οι ανάπηροι ήταν παράσιτα της κοινωνίας και έπρεπε να εξαφανιστούν από προσώπου της γης. Το απάνθρωπο κυνικό σύνθημα του ναζιστικού καθεστώτος για τους ανάπηρους ανθρώπους ήταν: "Όποιος εμποδίζει (εκριζώνει) τα παράσιτα, προωθεί τα άλλα που έχουν αξία".

Το 1940 ζήτησε το ναζιστικό καθεστώς από την προισταμένη-ηγουμένη του μοναχικού τάγματος και του ιδρύματος να παραδώσει τους φακέλλους με τα προσωπικά στοιχεία των αναπήρων του ιδρύματος. Η Ηγουμένη Κατερίνα αρνήθηκε να εκτελέσει την εντολή, παρά ταύτα όμως οι ναζιστές πήραν δια της βίας πάνω από 500 ανάπηρους, μεταξύ αυτών και παιδιά και τα μετέφεραν σε στρατόπεζα εξόντωσης. 379 ανάπηροι από το ίδρυμα αυτό βρήκαν φρικτό θάνατο.

Σήμερα αυτό το εκκλησιαστικό ίδρυμα των αναπήρων έχει παραρτήματα σε 30 πόλεις της Βαυαρίας και καλύπτει της ανάγκες 4 χιλιάδων αναπήρων.

Η Ιερά Μητρόπολις Γερμανίας στην Εβδομάδα Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών

Κάθε χρόνο, κατά κανόνα τον Ιανουάριο, εορτάζεται στη Γερμανία, η Εβδομάδα Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών. Πρόκειται για μία παράδοση που έχει την απαρχή της στον 19ο αιώνα.

Το Συμβούλιο των Χριστιανικών Εκκλησιών της Γερμανίας (ACK) στο οποίο συμμετέχει εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, ως αντιπρόεδρος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Μύρων, διοργανώνει κάθε χρόνο την κεντρική σχετική εκδήλωση σε κάποια πόλη της Γερμανίας, με συμμετοχή της  ACK του επιμέρους κρατιδίου της Γερμανίας, όσο και της πόλης, όπου λαμβάνει χώρα η σχετική τελετή. Σημειώνεται ότι και σε άλλες πόλεις οι τοπικές Εκκλησίες διοργανώνουν κοινές εκδηλώσεις.

Εφέτος η κεντρική εκδήλωση της ACK Γερμανίας έλαβε χώρα στην ιστορική πόλη Άουγκσμπουργκ (Augsburg) της Βαυαρίας, με σύμπραξη της ACK Βαυαρίας και της ACK Άουγκσμπουργκ.

Στο προεδρείο της  ACK Βαυαρίας, ως γνωστό, εκπροσωπεί όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες της Βαυαρίας και τις αρχαίες Ανατολικές Εκκλησίες Βαυαρίας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ενώ ως διευθυντής της ACK Βαυαρίας έχει εκλεγεί ο θεολόγος κ. Γεώργιος Βλαντης.

Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας στην Κοπή της Βασιλόπιτας της Ομογένειας στο Μόναχο

Ο νέος Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς προσκάλεσε στις 20 Ιανουαρίου 2018 τους κληρικούς των ενοριών Μονάχου και τους προέδρους των ελληνικών οργανισμών και συλλόγων Μονάχου στην τελετή κοπής της Βασιλόπιτας 2018, στη Σαλβάτορκιρχε Μονάχου.
Η τελετή έλαβε χώρα στη Σαλβάτορκιρχε παρουσία και της Γενικής Προξένου κ. Παναγιώτας Κωνσταντινοπούλου. Παρέστησαν επίσης ο κ. Σταύρος Κωσταντινίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου, ο κ. Κώστας Ορφανίδης, εκ μέρους του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟ, η κ. Φανή Αθέρα, πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου, η κ. Ελένη Βούλγαρη, πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Μονάχου και των Τμημάτων Μητρικής Γλώσσης, ο κ. Δημήτριος Δρογγίτης εκ μέρους του Ελληνικού Σπιτιού και Συλλόγου Ιονίων Νήσων, η κ. Θεοδώρα Τζιτζιλάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Μακεδόνων Μονάχου, ο κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής, πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών και πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Μονάχου, ο κ. Χρήστος Γουλιαμάνης, πρόεδρος του Συλλόγου Θρακιωτών Μονάχου, ο κ. Σπύρος Ξενάκης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μονάχου, ο κ. Απόστολος Κώτσης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Χάαρ, μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής καθώς ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης, Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Μηνάς, Πρεσβύτερος Αλέξανδρος Κατερινόπουλος, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο Πρεσβύτερος-Οικονόμος Πλούταρχος Κωσταντινίδης.

Τρισάγιο στη μνήμη του Μητροπολίτη Σύμης κυρού Χρυσοστόμου στο Μόναχο.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος με εγκύκλιό του προς τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους και τους Ιερατικώς προισταμένους και Εφημερίους της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας  αναγγέλει την εις Κύριον εκδημία του Μητροπολίτη Σύμης κυρού Χρυσοστόμου, ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών εφημέριος της Ενορίας Τριών Ιεράρχών στο Αννόβερο και κατόπιν βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης επισκοπής Παμφίλου.
 
Καθώρισε δε με την εγκύκλιό του να λάβει χώρα σ΄όλες τις ενορίες της Γερμανίας νεκρώσιμο τρισάγιο την Κυριακή 14 Ιανουαρίου τρ. έτ.
Η εγκύκλιος του Σεβ. Μητροπολίτη Γερμανίας επισυνάπτεται.
 
Στην ενορία Αγίων Πάντων Μονάχου τελέστηκε σήμερα το νεκρώσιμο τρισάγιο από τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο, τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, τον Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Βλέτση και τον διάκονο Νικόλαο Τζώρζη.
Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αννόβερο, αναφέρθηκε στην ομιλία του τις πολλές και παντοειδείς αναμνήσεις που είχε από τον κυρό Χρυσοστόμου, όταν εκείνος υπηρετούσε ως εφημέριος και ως βοηθός επίσκοπος στο Αννόβερο. Η καλωσύνη, η μεγάλη καρδιά, η απλότητα και η εργατικότητα του μακαριστού Μητροπολίτη Σύμης, άφησαν ανεξίτηλα σημάδια ενός γνησίου ορθοδόξου επισκόπου, που εκφράστηκε όχι μόνο στο ποιμαντικό και λειτουργικό του έργο, αλλά και στη δημιουργία μόνιμης μικρής πατρίδας των Ελλήνων του Αννοβέρου, με την εκ βάθρων ανέγερση του περικαλλούς ναού των Τριών Ιεραρχών και του Ενοριακού Κέντρου. Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος γαλουθήθηκε πνευματικά κοντά στο ανάστημα του "Παππού", όπως χαρακτηριστικά αποκαλούσαν στο Αννόβερο, τον αείμνηστο κυρό Χρυσόστομο.
 
Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης αναφέρθηκε στη μακροχρόνια σχέση και φιλία με τον κυρό Χρυσόστομο, από την εποχή που ο νεαρός Χρυσόστομος Δημητριάδης εγκατέλειψε μέ βάρκα διά νυκτός τη γενέτειρά του Ίμβρο, ένεκα εχθρικών εκδηλώσεων του τούρκων της νήσου και κατέφυγε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και από στην Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας της Χαλκιδικής, με κοντά παντελονάκια, όπως χαρακτηριστικά τον συνάντησε και τον θυμάται ακόμη ο π. Απόστολος. Τελείωσε μαζί με τον π. Απόστολο την Εκκλησιαστική Σχολή της Αγίας Αναστασίας και κατόπιν σπούδασε θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Χειροτονήθηκε κληρικός και υπηρέτησε την Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας, ως εφημέριος. Ο π. Απόστολος θυμάται ακόμη την ενεργητικότητα του μακαριστού Χρυσοστόμου, το χιούμορ του, την κοινωνικότητά του και την περισσή αγάπη από τους προσκυνητές της Ιεράς Μονής. Όταν αργότερα πήγε στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, αναγκάστηκε πάλι δια νυκτός να δραπετεύσει, μετά από δύο θλιβερά γεγονότα: α) κακοποιοί λήστευσαν το διαμέρισμά του, χωρίς η αστυνομία να παρέμβει εγκαίρως. β) ένα πρωινό μεταβαίνοντας από την οικία του στο γραφείο της ενορίας,  δρασκέλησε τα σκαλοπάτια του γειτονικού ρωμαιοκαθολικού ναού στα οποία έκειτο νεκρός, δολοφονημένος από τη μαφία, ο καθολικός ιερέας. Αμέσως μετέβη στο αεροδρόμιο και ήλθε στη Γερμανία στην οικία του πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση και μετά από μερικές ημέρες, μετέβη στη Βόννη, στο οίκημα της Μητροπόλεώς μας.
 
Ως βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, παρέστη στην τελετή εγκαινίων του ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου, που τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος. Πολλές φορές επισκέφθηκε τις Ενορίες Μονάχου για τη τέλεση της Θείας Λειτουργίας.
 
ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ !
 
Φωτογραφίες από την Τέλεση Τρισαγίου στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου
(από αριστερά) Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ιεροδιάκονος Νικόλαος Τζώρτζης, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης.
Foto: π. Απόστολος Μαλαμούσης

Δημοσίευμα της Μ Μerkur για Ελληνική Κοινότητα Geretsried

Zum sechsten Mal fand im Geretsrieder Hallenbad die Gewässersegnung der griechisch-orthodoxen Kirche statt. Dazu warf Archimandrit Georgios Siomos dreimal hintereinander ein zuvor in Weihwasser getauchtes Holzkreuz ins Becken.
© Hans Lippert
Im Hallenbad
Griechische Gemeinde segnet Gewässer: Die Grundlage allen Lebens
Es ist ein schöner Brauch in Geretsired geworden: Die Griechische Gemeinde führt die Gewässersegnung im Hallenbad durch. Danach gibt es die Vasilopita.
https://www.merkur.de/lokales/wolfratshausen/geretsried-ort46843/griechische-gemeinde-segnet-gewaesser-grundlage-allen-lebens-9503686.html

Αφιέρωμα της Hellas TV στον ΙΝ των Αγίων Πάντων

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΜΟΝΑΧΟΥ

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και ευχές για ένα καλύτερο έτος για την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, εόρτασαν οι ελληνορθόδοξοι πιστοί της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου την ανατολή του Νέου Έτους 2018 στο Μόναχο.

 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε η ακολουθία Κοπής της Βασιλόπιττας από τον προιστάμενο του Ναού, Αρχιμανδρίτη π. Γεώργιο Σιώμο, πλαισιούμενο από τον καλλικέλαδο 89 ετών Πρεσβύτερο-Οικονόμο Πλούταρχο Κωσταντινίδη και τον ιερολογιώτατο Διάκονο π. Νικόλαο Τζώρτζη. Παρέστησαν ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης, οι οποίοι για λόγους ελαφράς ασθενείας δεν μπόρεσαν να λάβουν μέρος στη Θεία Λειτουργία. Στο ιερό αναλόγιο έψαλλαν καλλικέλαδα ο καθηγητής του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, ελλογιμώτατος κ. Αθανάσιος Βλέτσης και ο αρχιψάλτης κ. Πασχάλης Δουγαλής με τη χορωδία του.

 

Στην κοπή της Βασιλόπιττας ο Αρχιμανδρίτης π. Σιώμος, αφιέρωσε τα πρώτα τεμμάχια του άρτου στον Σωτήρα και Λυτρωτή, στην Παναγία Μητέρα και στον άγιο Βασίλειο. Αναφέρθηκε στο Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και στον Ποιμενάρχη μας κ. Αυγουστίνο και επέδωσε το τεμμάχιον άρτου στον Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου, π. Απόστολο Μαλαμούση. Ακολούθως επέδωσε τον άρτο στους συμπρεσβυτέρους, στο Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου, στο Ίδρυμα ΠΑΛΛΑΔΙΟ και στην εορτάζουσα πρόεδρο του κ. Βασιλεία Τριάρχη-Χέρμανν, στην κ. Αναστασία Ντίκ, μέλος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων Ευρώπης, στον κ. Θεόδωρο Σιακαβάρα, μέλος του Συλλόγου Κοζανιτών, στους Επιτρόπους και στην κ. Αγάπη Σιακαβάρα, την μακροβιώτερη και αρχαιὀτερη κυρία της Ορθόδοξης Διακονίας της Ενορίας, στους Ψάλτες και στο λοιπό εκκλησίασμα.

 

Συγκινητική ήταν η επίδοση των τεμμαχίων, της Ελλάδας και της Βαυαρίας στα δύο αδέλφια, τον δωδεκάχρονο Ηλία και την δεκάχρονη Ελεάνα Οικονομίδης που προέρχονται από μεικτό γάμο και υπηρετούν, ως παπαδάκια, στον Ναό κάθε Κυριακή και μεγάλη εορτή.

 

Τη νοστιμώτατη Βασιλόπιττα παρεσκεύασαν οι δύο χαριτωμένες νεαρές αδελφές ζαχαροπλάστριες του Μονάχου Θεοδώρα και Ζωή Παλιού.Το νόμισμα το βρήκε η κ. Όλγα Συρανίδου, η οποία υπηρετεί εθελοντικά και αφιλοκερδώς την Ενορία, φροντίζοντας για τη γενική καθαριότητα του Ναού και του Πνευματικού Κέντρου.