Άρθρο του πρ. Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας Κώστα Καρρά

10.01.2020

Αγαπητοί φίλοι στο Μόναχο,

 

Πριν δύο χρόνια κάναμε και εμείς στην Στουτγάρδη ένα νέο ξεκίνημα. Ο ίδιος συμμετείχα και μάλιστα το ΔΣ μου ανέθεσε να ετοιμάσω μία  πρόταση αλλαγής καταστατικού. Θεωρώ πως αυτή η πρόταση θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις άλλες ΕΚ της Γερμανίας.  Σας στέλνω το εμειλ με τα σημαντικότερα ερωτήματα.  Τα ίδια ερωτήματα βρήκα και στο δικό σας ερωτηματολόγιο

 

1.       Υπάρχουν στο νέο καταστατικό κοινοτικές παρατάξεις;  

2.       Ποιος θεωρείται Φιλέλληνας;

3.       Εγγραφή μελών εκτός Στουτγάρδης. Και από πόλεις που έχουν Ελληνική Κοινότητα;

4.       Μέλη, εγγεγραμμένα μέλη, ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη. Ποια είναι η διαφορά;

 

Η δική μου απάντηση:

1.       Οι κοινοτικές παρατάξεις και κοινοτικές ομάδες δεν είναι θέμα καταστατικού. Αν υπάρχουν ή όχι το αποφασίζουν οι ίδιοι οι πολίτες. Κανένα καταστατικό δεν μπορεί να τους το απαγορεύσει. Τι αλλάζει με το νέο καταστατικό. Οι κοινοτικές παρατάξεις δεν κατεβαίνουν στις εκλογές με διαφορετικά ψηφοδέλτια. Οι υποψήφιοι όλων των παρατάξεων αλλά και αυτοί που δεν θέλουν να ανήκουν σε καμία    παράταξη αναγράφονται κατά αλφαβητική σειρά στο ένα και μοναδικό ψηφοδέλτιο.  Ο ψηφοφόρος θα επιλέξει από το ψηφοδέλτιο τα τρία (μέχρι τρία) ονόματα των υποψηφίων και οι εννέα (9) υποψήφιοι με τους περισσότερους σταυρούς εκλέγονται στο ΔΣ.

2.       Δεν έχω ξεκάθαρη απάντηση. Ίσως με το «ελληνικό έργο» που προσφέρει.

3.       Να αποφασίσει η Γενική Συνέλευση

4.       Μέλη: Όλοι οι Έλληνες είναι μέλη.  Εγγεγραμμένα μέλη: όλοι όσοι έχουν κάνει αίτηση εγγραφής μέλους και έχει εγκριθεί. Ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη: όλοι όσοι έχουν πληρώσει την ετήσια συνδρομή και έχουν το δικαίωμα να πάρουν μέρος σε εκλογές και ψηφοφορίες.     

Κατά την γνώμη μου το νέο καταστατικό είναι πιο δημοκρατικό. Και αργά ή γρήγορα θα το πάρουν και οι άλλες Ελληνικές Κοινότητες και η Ομοσπονδία.

Το καταστατικό όμως, από μόνο του, δεν θα σώσει την Κοινότητα. Πρέπει να γίνουν και άλλα πράγματα.

 

Τώρα στο δικό σας θέμα. Η επανεκκίνηση της ΕΚ Μονάχου.

Χαιρετίζω την προσπάθεια που καταβάλλεται στο Μόναχο και είμαι σίγουρος πως τα αποτελέσματα θα είναι θετικά.

 

Τα επίκαιρα θέματα της ψήφου από το τόπο διαμονής αλλά και αυτό της ονομασίας  „Μ.Κ.Α“ μιας οδούς/πλατείας στο Αμβούργο μας έκαναν ολοφάνερο το χαμηλό επίπεδο οργάνωσης μας. Και αυτό που χρειαζόμαστε, σαν Έλληνες της διασποράς, είναι «δραστήριες και δημοκρατικές» οργανώσεις. Έτσι θα μας αγκαλιάσει και θα μας αναγνωρίσει όχι μόνον ο Ελληνισμός, αλλά η κοινωνία εκεί που ζούμε. Χρειαζόμαστε ελληνικές οργανώσεις που θα έχουν άποψη  και θα μπορούν να παρεμβαίνουν και να παίρνουν θέση σε όλα τα θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα. Ελληνικές  οργανώσεις σε τοπικό, παγγερμανικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.  Η ΕΕΕΔ.ΒΒ κάνει πρόταση στην ΟΕΚ να διοργανώσει Ημερίδα με τα θέματα:

(1) Ο ρόλος των ΕΚ στην «Μετα-Gastarbeiter» εποχή.  (2) Η επανεκκίνηση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

 

Σε αυτήν την Ημερίδα η ΕΕΕΔ.ΒΒ μπορεί να βοηθήσει με εισηγήσεις. Και αν η Ημερίδα γίνει στην Βάδην Βυρτεμβέργη μπορεί να συμμετέχει και στην οργανωτική Επιτροπή.  Ακόμη η  ΕΕΕΔ.ΒΒ αν χρειαστεί μπορεί σε συνεργασία με τους συλλόγους της Βάδης-Βυρτεμβέργης να διοργανώσει αυτήν την ΗΜΕΡΙΔΑ. 

 

Οι Ελληνικές Κοινότητες του 20. Αιώνα  είχαν επιτυχίες επειδή ενδιαφερόντουσαν για τα προβλήματα των Ελλήνων Gastarbeiter. Κάτω η Δικτατορία, σχολική μόρφωση των παιδιών μας, δικαίωμα ψήφου και πολιτικά δικαιώματα. Κοντά σε αυτά  δεν έλειπαν  και οι εθνικές εκδηλώσεις. Δύσκολα προβλήματα, αλλά απολύτως κατανοητά στους Έλληνες μετανάστες. Ο κόσμος αναγνώριζε την οργάνωσή του και γι αυτό και ορισμένες ΕΚ πχ  Στουτγάρδη και Μόναχο είχαν πάνω από 4.000 μέλη.

 

Με τον ερχομό της οικονομικής κρίσης τα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι ΕΚ και γενικά οι Ελληνικές Οργανώσεις της Διασποράς πήραν μια άλλη μορφή. Έγιναν πολύπλοκα και για την μεγάλη πλειοψηφία των συμπατριωτών μας ακατανόητα. Δυστυχώς αυτό ισχύει και για τους Έλληνες Επιστήμονες. Έτσι οι συμπατριώτες μας εγκατέλειψαν τις ΕΚ αλλά και τους συλλόγους Επιστημόνων. Όχι όμως τους εθνικοτοπικούς συλλόγους. Και η εξήγηση είναι απλή. Κανείς Αρκάς δεν θα σταματήσει να αγαπά την Αρκαδία, επειδή θύμωσε με τις ελληνικές κυβερνήσεις, που οδήγησαν την Ελλάδα σχεδόν στο γκρεμό.

 

Εάν σήμερα υπάρχουν  ακόμη συμπατριώτες, μέσα σε αυτούς βρίσκομαι και εγώ,  που πιστεύουν σε κάποιο μέλλον του Θεσμού «Ελληνική πολιτική Κοινότητα» και θέλουν την επανεκκίνησή των, τότε θα πρέπει να αρχίσουμε με μια ΗΜΕΡΙΔΑ.  Ελπίζω σε μια ΗΜΕΡΙΔΑ που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει, πχ μέσα στο μήνα Μάιο, να μας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε τόσον για την επανεκκίνηση των ΕΚ  όσο και για την επανεκκίνηση του ΣΑΕ. Ήδη η ΕΕΕΔ.ΒΒ έχει έρθει σε επαφή με τον νυν Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κώστα Βλάση και με τον πρώην  Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Γρηγόρη Νιώτη.  

 

Κώστας Καρράς

Πρώην Πρόεδρος της ΟΕΚ