Αφιέρωμα: Ελληνογερμανικός μουσικός σύλλογος "Philharmonia" Μονάχου

Ο σύλλογος "Philharmonia" MusikvereinMünchen, ιδρύεται το 1991 με μέλη φίλους της μουσικής. Στόχος η προώθηση της ελληνικής μουσικής (κλασική, δημοτική, ρεμπέτικη και βυζαντινοί ύμνοι), όπως και της γερμανικής μουσικής στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη θέση στους στόχους έχει η δημιουργία χορωδίας.


Πρώτος Πρόεδρος και διευθυντής της χορωδίας ήταν ο Νίκος Χονδρογιάννης, ο οποίος από το 1988-1990 διηύθυνε την χορωδία της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας στο Μόναχο.


Ο Νίκος Χονδρογιάννης παραμένει στη θέση του Προέδρου έως το 2007, όπου την Προεδρία και τη διεύθυνση της χορωδίας αναλαμβάνει ο Μιχάλης Αμανατίδης


Ο Μιχάλης Αμανατίδης γεννήθηκε στη Τσεχία και οι γονείς του είναι Έλληνες του Πόντου. Ξεκίνησε στα 4 του χρόνια με την ποντιακή λύρα για να αφιερωθεί στα 16 στο μπουζούκι.
18 χρονών είναι μέλος της μουσικής ομάδας Akropolis στην Πράγα, στην οποία έδωσε πολλές συναυλίες, ενώ το 1980 συμμετέχει σε προγράμματα της Κρατικής Ραδιοφωνίας στην Τσεχία.


Από το 1982 και για πέντε έτη βρίσκεται στην Ελλάδα και συμμετέχει σε συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες και παραγωγούς, όπως το Γιώργο Μιτσάκη, ενώ διδάσκει ως καθηγητής μουσικής στην κρατική σχολή μουσικής στη Θεσσαλονίκη.
Το 1987 ήρθε στη Γερμανία να μείνει για λίγες εβδομάδες αλλά κατέληξε να μείνει για πολλά έτη.


Πολλές οι συναυλίες σε πολλές πόλεις αλλά και χώρες, όπως στη Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Κύπρο και Τσεχία.


Η εκδήλωση, η οποία ανέδειξε τη Φιλαρμονία στη συνείδηση του Ελληνισμού του Μονάχου ήταν η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση (με τραγούδια χριστουγεννιάτικα), η οποία πραγματοποιόταν κάθε Δεκέμβριο στο πολιτιστικό κέντρο των Αγίων Πάντων στο Μόναχο (η εκδήλωση το 2017 δεν πραγματοποιήθηκε για οργανωτικούς λόγους).


Η Φιλαρμονία συνόδευσε σε συναυλίες γνωστούς καλλιτέχνες, όπως Μαρία Φαραντούρη, Γεώργιο Νταλάρα, Μαρία Δημητριάδη, Χρόνη Αηδονίδη, Αφροδίτη Μάνου, Γιάννη Καϊμάκη, Ηρώ Λεχουρίτη και Δήμητρα Θεοδοσίου.


Η χορωδία Φιλαρμονία έχει σ’ αυτή τη χρονική περίοδο 30 μέλη. Οι περισσότεροι είναι Έλληνες αλλά υπάρχουν και γερμανοί, σουηδοί, αυστριακοί.


Τελευταία εκδήλωση ήταν φέτος τον Μάρτιο η συναυλία στο Gasteig-αφιέρωμα στον Γιώργο Ζαμπέτα-όπου η αίθουσα BlackBox ήταν κατάμεστη και τα εισιτήρια είχαν πολλές μέρες πριν την εκδήλωση προπωληθεί.


Αλλες καθιερωμένες συναυλίες τα τελευταία χρόνια είναι η „Junge Talente Musizieren“ σε συνεργασία με το musisches Pestalozzi-Gymnasium στο Μόναχο.


Το 2017 μεταξύ των παραστάσεων ήταν το αφιέρωμα στον Μίκη Θεωδοράκη με συμμετοχή της Ηρω Λεχουριτη από Αθήνα στην αίθουσα του CarlOrff στο Gasteig.


Η ίδια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και στο Parktheater στο Göggingen μια συναυλία, της οποίας επιτυχία (κατάμεστη η αίθουσα) περιγράφει ο Μιχάλης ‘μουσικά από τις καλύτερες εκδηλώσεις’.


Aφιέρωμα στην Ρεμπέτικη μουσική ήτανεπίσης το 2017 η εκδήλωση στη Black Box του Gasteig, στην οποία συμμετείχαν τοπικοί καλλιτέχνες όπως Κώστας Πιτταδάκης, Βάιος Θεοδωράκης, Αντώνης Τσιαχρής, Λευτέρης Αρμύρας, Νίκος Παυλίδης, Γιώργος Λαμπρινάκος και ο Μιχάλης Αμανατίδης.


Αλλες εκδηλώσεις ήταν, πάλι για τα ρεμπέτικα, το 2016 σε συνεργασία με την ομάδα REBOUBLIKA, όπως και η ελληνική μουσική βραδιά το 2016 με τη μουσική ομάδα EUPHONIA.


Τέλος με αφορμή την 10ετή επέτειο από το θάνατο του Σταύρου Κουγιουμτζή πραγματοποιήθηκε το 2015 συναυλία στην αίθουσα του Carl-Orff στο Gasteig με τη συμετοχή του Γιώργου Νταλάρα. Από τις εκδηλώσεις, τις οποίες μνημονεύει με ιδιαίτερη υπερηφάνεια ο Μιχάλης.
Στο ερώτημά μας για την επόμενη μεγάλη δράση ο Μιχάλης Αμανατίδης σχεδιάζει με τη Φιλαρμονία συναυλία στην Τσεχία με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων Ελληνισμού στη χώρα μαζί με τον Μανώλη Μητσιά.
Διεύθυνση επικοινωνίας:
Michail Amanatidis, Großhadener Str. 25, 81375 München, Telefon: 0179/5224165