Musikinstitut GENIMA

17.11.2020

 

Μουσική παιδεία, αγάπη για τις νότες, ανάπτυξη ταλέντου. Όλα αυτά, αλλά και ακόμα περισσότερα (όσα αμέτρητα μπορεί να κερδίσει κάποιος από την ενασχόλησή του με τη μουσική) “γεννά” το Ωδείο “GENIMA” που από το 2002 λειτουργεί στην καρδιά του Μονάχου.

 

Σε αυτό το φιλόξενο σπίτι της μουσικής το οποίο ξεκίνησε με 5 δωμάτια και 4 καθηγητές μουσικής, ένα γραφείο που αποτελούνταν από ένα διάδρομο, αναπτήχθηκε σιγά σιγά με κόπο, ζήλο και κάθε βοήθεια που μπόρεσε να προσφέρει ο κάθε αληθινός φίλος, με υπομονή και υπερηφάνεια.

 

Σήμερα έφτασε στα 400 τ.μ. με 15 καθηγητές Μουσικής να αγκαλιάζει πάνω από 600 μαθητές. Οι προσπάθειες για κάθε ειδόυς καλυτέρευση δεν πέρνουν τέλος.

 

Οι ήχοι, το ταλέντο, οι δεξιότητες αναπτύσσονται από μια ομάδα έμπειρων καθηγητών, με επικεφαλής τον ιδιοκτήτη του Ωδείου, Γιώργο Παπαγεωργίου, καθηγητής μουσικής και ο ίδιος, αφού σπούδασε μουσικοπαιδαγωγική στο Μόναχο.

 

Για μας, μουσική σημαίνει τα πάντα.“ Στο Ωδείο δεν διδάσκεται μόνο η κλασική

μουσική ή μόνο η ελληνική παραδοσιακή. Ο Μαθητής μπορεί να πειραματιστεί σε όποιο είδος του αρέσει „και εμείς είμαστε εκεί για να τον βοηθήσουμε”, λέει ο κ. Παπαγεωργίου.

 

Οι συναυλίες που διοργανώνονται δύο με τρεις φορές το χρόνο είναι αυτό που

ενθουσιάζει όλους όσους φοιτούν στο Ωδείο ή θα ήθελαν να απολαύσουν μια βραδιά με διάφορα είδη μουσικής.

 

Πάντα από παιδιά και ενήλικες που με μεγάλη προσπάθεια και αυτοπεποίθηση

ανεβαίνουν στη σκηνή, δείχνοντας τι κατάφεραν με κόπο και μεράκι. Διώτη η μουσική δεν γνωρίζει περιορησμούς ούτε σε ηλικία, ούτε στο είδος αυτής. Ούτε είναι η μουσική αποκλειστικά μόνο για αυτούς που έχουν λίγο παραπάνω ταλέντο.

 

Ο καθένας μπορεί να περάσει όμορφες στιγμές με τη μουσική...

 

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, που όλα αυτά τα χρόνια οι Έλληνες του Μονάχου -και όχι

μόνο- εμπιστεύονται τη μουσική παιδεία των παιδιών τους και την προσωπική τους

στο “GENIMA”.

 

Το 2016 κλείνοντας δέκα χρόνια καλλιτεχνικής πορείας η GENIMA-Band, το οποίο

μουσικό συγκρότημα γεννήθηκε στο μουσικό περιβάλλον του Musikinstitut GENIMA, που είναι η μητρική στέγη της μπάντας, οργάνωσε συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο Μόναχο, όπου μοιράστηκαν τη σκηνή και γιόρτασαν έτσι τα μουσικά τους γενέθλια.

Η GENIMA-Band ξεκίνησε εκείνο το ιδιαίτερο βράδυ παίζοντας ελληνικά ροκ κομμάτια, και υποδέχθηκε τον «βασιλιά του ελληνικού ροκ» επί σκηνής.

 

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ξεκίνησε το πρόγραμμά του παίζοντας το «Χρόνια πολλά» και έκλεισε την αξέχαστη αυτή βραδιά τραγουδώντας μαζί με την GENIMA-Band «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ».

 

Το 2017 το ωδείο GENIMA βραβεύτικε από τον δήμο του Μονάχου με το „Phönix-Preis“.

Πρόκειτε για ένα βραβείο που κάθε χρόνο απονέμει ο Δήμος σε επιχειρήσεις –

οργανισμούς, των οποίων οι διευθυντές - ιδιοκτήτες έχουν μεταναστευτικό υπόβαθρο. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις που επιλέγονται κάθε χρονιά διακρίνονται για την προώθηση της πόλης, την οικονομία της καθώς και την προώθηση των καλών σχέσεων μεταξύ των πολιτών όλων των εθνοτήτων.

 

Στη τελετή στο παλιό δημαρχείο της πόλης, όπου πραγματοποιήθηκε η απονομή του βραβείου Phönix 2017, το μεγαλύτερο χειροκρότημα στην αίθουσα άνηκε στην Μελίνα από το GENIMA που ταργούδησε το "δεν σε φοβάμαι, με την Ελλάδα εγώ ξυπνάω και κοιμάμαι".

 

Μεγάλη στιγμή δικαίωσης για τον Γιώργο Παπαγεωργίου, επικεφαλής και ιδιοκτήτης του Ωδείου GENIMA στο Μόναχο. Η στιγμή αποτελεί τιμή και για τον Ελληνισμό της πόλης.

 

Εφόσον όπως έδειξε το παρελθόν, το Musikinstitut GENIMA δεν παραμένει ποτέ στάσiμο, το οποίο ωφείλετε στην „ θετική ανησυχία“ του Κυρίου Παπαγεωργίου και της δυνατής του Ομάδας, αποφασίσανε για το επόμενο μεγάλο βήμα, την πλέον 4η επέκταση του Ωδείου.

 

Από το Σεπτέμβριο του 2019 μεταφερθήκανε οι χώροι του ωδείου GENIMA στην

Sendlingerstr. 23, σε ακόμα πιο κεντρικό σημείο του Μονάχου, με μεγαλύτερους,

σύγχρονους, υπέροχους και πιο άνετους χώρους, όπως και την ευελιξία επικοινωνίας αυτού.

 

Τώρα πλέον ο καινούργιος πεζόδρομος της Sendlingerstr., χαίρεται με τις πολλαπλές μελωδίες που ξεχύνονται από τα παράθυρα του ωδείου και έτσι βεβαιώνεται και ζει η ανάγκη κεντρικής επικοινωνίας της κουλτούρας με Jazz, Blues, Rock, κλασική και Ελληνική Μουσική, με τα μουσικά συναισθήματα κάθε χώρας.

 

Και το μέλλον?

 

Η πορεία του GENIMA είναι σαν το „τρένο που τελικά ποτέ δεν φτάνει...“

 

Υπάρχουν ακόμα τόσα πολλά που είναι στο προσεχώς και μακροχρόνιο μέλλον.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας, και η ανάγκη της επαφής των ανθρώπων με την μουσική και την κουλτούρα λόγο της εξελιξής αυτής, όμως και η ανάγκη κοινωνικής επαφής, η εξέλιξη στα συστήματα μουσικής τεχνολογίας και του e-Learning, όλα αυτά δίνουν

φοβερές ικανότητες εξέλιξης και πάντα νέους στόχους.

 

Ο κύριος Παπαγεωργίου ως προς το μέλλον του GENIMA, λέει αναφερόμενος στο ταξίδι του Οδυσσέα προς την Ιθάκη, πως, δεν θα φτάσουμε ποτέ, γιατί ταξιδεύοντας για την „Ιθάκη“ βρίσκεις τόσες „άλλες Ιθάκες...“ που θέλεις να κατακτήσεις πνευματικά...

 

Και είναι τόσο πιο ωραία να ταξιδεύεις παρά να φτάνεις.....