ΠΑΙΔΙΚΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΕΛΩΔΙΑ

04.10.2020

 

Φωτογραφίες: Γιάννη Σαρακατσάνη

 

Για τη θεατρική ομάδα μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

 

Συνέντευξη με την Ηρώ Κωστράκη

 

Tο 2012 με την προτροπή και επιμονή του Πατέρα Γεώργιου Βλέτση που υπήρξε πρωτοστάτης και προστάτης αυτής της προσπάθειας δημιουργήθηκε η χορωδία «Μελωδία» και από κει και πέρα άνθισε όλα αυτά τα χρόνια και καρποφόρησε η δουλειά αυτών των παιδιών που βρήκαν τρόπο έκφρασης μέσω της μουσικής. Η «Μελωδία» στηρίζεται από την Ενορία Αγίων Πάντων Μονάχου. Ωστόσο λειτουργεί ανεξάρτητα όσον αφορά τις επιλογές ρεπερτορίου και παραστάσεων και απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό. Η χορωδία (που αποτελεί το "έτερον ήμισυ" της ομώνυμης θεατρικής ομάδας) διευθύνεται από την Μαρία Κρινίτι.

 

Η πολυεθνική σύνθεση είναι ένα από τα γνωρίσματα της «Μελωδίας», τα μέλη της οποίας ηλικιακά κυμαίνονται από 8 έως 18 χρονών. Εκτός από την Ελλάδα, τα παιδιά που συμμετέχουν προέρχονται και από την Γερμανία, Σουηδία, Κροατία και Ιταλία.

 

Περνώντας στο ρεπερτόριο, αυτό περιλαμβάνει ελληνικά παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια, κλασικούς αλλά και σύγχρονους συνθέτες καθώς και βυζαντινούς ύμνους.

 

Η χορωδία χωρίζεται σε δύο ομάδες. Την ομάδα των μικρών όπου συμμετέχουν παιδιά μικρότερων ηλικιών που ξεκινούν να αναπτύσσουν τις φωνητικές τους ικανότητες και να παίρνουν τις πρώτες μουσικές γνώσεις όπως να διαβάζουν και να γράφουν νότες, τεχνική αναπνοής, τοποθέτηση της φωνής και μουσικό ρεπερτόριο. Στην ομάδα των μεγάλων (προχωρημένων) τα μεγαλύτερα παιδιά επεκτείνουν το ρεπερτόριό τους σε πολυφωνικά κομμάτια και μαθαίνουν την σωστή έκφραση μέσω του τραγουδιού ανάλογα με την εποχή και το ύφος του.

 

Η μεγάλη ομάδα είναι και αυτή που εμφανίζεται στο ευρύ κοινό, που με τις εμφανίσεις όλα αυτά τα χρόνια έχει πάρει το «βάπτισμα του πυρός» και έχει μάθει να στέκεται στη σκηνή απέναντι στο κοινό. Σε κάποιες επιλεγμένες παραστάσεις έχει κάνει την εμφάνισή της και η μικρή ομάδα με δικό της ρεπερτόριο ώστε να αρχίσουν τα παιδιά να εξοικειώνονται με την σκηνή και με το κοινό που έχουν απέναντί τους. Στην συναυλία της Κυριακής θα συμμετέχει και η μικρή χορωδία.

 

Εκτός βέβαια από το μουσικό μέρος η χορωδία δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν να συνεργάζονται, να πειθαρχούν ως μέλη ενός συνόλου που η εύρυθμη λειτουργεία του βασίζεται και στην πειθαρχεία καθώς και να αναπτύξουν τις διαπροσωπικές σχέσεις.

 

Οι πρόβες γίνονται στο πολιτιστικό κέντρο της Ενορίας Αγίων Πάντων κάθε Σάββατο απόγευμα και διαρκούν 1,5 ώρα για κάθε ομάδα. Αν και για τα δεδομένα μιας χορωδίας ο χρόνος αυτός είναι πολύ λίγος, εντούτοις  η «Μελωδία» έχει ξεπεράσει τα όρια του Μονάχου καθώς έχει διακριθεί με το ασημένιο βραβείο το 2017 στο διαγωνιστικό μέρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών «Voices for Peace» στην Ασίζη της Ιταλίας και επίσης έχει συμμετάσχει το 2018 ως προσκεκλημένη χορωδία στο φεστιβάλ παιδικών χορωδιών Θεσσαλονίκης.  Στο συγκεκριμένο φεστιβάλ, εκτός από την παρουσίαση του δικού της προγράμματος, συμμετείχε μαζί με άλλες 7 χορωδίες στην συναυλία του Νότη Μαυρουδή! 

Για να γυρίσουμε στο Μόναχο, φέτος και για 3η συνεχόμενη χρονιά, στο πλαίσιο των Ελληνοβαυαρικών πολιτιστικών ημερών (θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον και θα γίνει σταθερό μέρος του προγράμματος),  η «Μελωδία» δείχνοντας έμπρακτα και στηρίζοντας την άποψη ότι η μουσική ενώνει ανθρώπους και λαούς θα δώσει συναυλία μαζί με την χορωδία δωματίου του ουμανιστικού γυμνασίου Albrecht-Altdorfer από το Regensburg. Οι προηγούμενες συναυλίες ήταν το 2017 πάλι με το γυμνάσιο του Regensburg και το 2018 με την χορωδία δωματίου του γυμνασίου Wittelsbacher του Μονάχου. 

 

Την παραπάνω άποψη, ότι δηλ. η μουσική ενώνει ανθρώπους και λαούς ενισχύει και το γεγονός ότι η «Μελωδία»  φέτος, όπως έπραξε και τα τελευταία 2 χρόνια θα συμμετάσχει στις χριστουγεννιάτικες εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Μονάχου τραγουδώντας στο μπαλκόνι του Δημαρχείου ελληνικά κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια εναλλάξ με συμμετοχές από Βαυαρούς  μουσικούς και τραγουδιστές που κάνουν το ίδιο στην βαυαρική γλώσσα! 

 

Κλείνοντας και πριν να παραθέσουμε όλες τις εμφανίσεις της «Μελωδίας» μέχρι σήμερα να εκφράσουμε τα συγχαρητήριά μας στα παιδιά και την διευθύντρια κα Μαρία Κρινίτι για την καταπληκτική δουλειά που κάνουν όλοι μαζί, το αποτέλεσμα της οποίας μπορείτε να δείτε και κυρίως να ακούσετε την Κυριακή 30.6 στην εκκλησία των Αγίων Πάντων. 

Εμφανίσεις της «Μελωδίας»:

 

28.11.2014 – Gasteig

 

Benefizkonzert: „20 Jahre ohne Manos Hadjidakis“.

 

Das Polytropon Ensemble, der griechische Kinderchor Melodia und das Orpheus Kammerorchester Wien präsentierten ausgewählte Werke von Manos Hadjidakis.

 

17.3.2015 - LMU Große Aula

 

Akademische Feier mit Konzert zum 20-jährigen Jubiläum der griechischen Kulturstiftung Palladion

 

mit ausgewählten Liedern der beiden bedeutendsten Komponisten Griechenlands Manos Hatzidakis und Mikis Theodorakis gespielt und gesungen von “Polytropon Ensemble” und dem Kinderchor „Melodia“

21.3.2015 – BMW Welt 

 

Münchner StiftungsFrühling - Stiftung Palladion

 

Zum 90. Geburtsjahr von M. Hadjidakis und M. Theodorakis singt der Kinderchor Melodia unter der Leitung von Maria Criniti ausgewählte Lieder der beiden bedeutendsten Komponisten Griechenlands. 

 

22.6.2015 - Άγιοι Πάντες Μονάχου

 

Παρουσίαση επιλεγμένων τραγουδιών σε εκδήλωση της εκκλησίας

 

22.11.2015 - Άγιοι Πάντες Μονάχου

 

Η Μελωδία τραγουδάει σε εκδήλωση παρουσία του Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνου

 

 

27.11.2016 - Άγιοι Πάντες Μονάχου

 

Ouvertüre - Χριστουγεννιάτικη συναυλία με ελληνικά και ξένα τραγούδια.

 

 

19-23.4.2017 – Ασίζη, Ιταλία

 

Συμμετοχή στο διεθνές φεστιβάλ χορωδιών  «Voices for Peace»

 

Ασημένιο Βραβείο στο διαγωνιστικό μέρος στην κατηγορία παιδικών χορωδιών.

 

Παρουσίαση προγράμματος στο μη διαγωνιστικό κομμάτι

 

 

18.7.2017 - Staatliche Antikensammlungen

 

1η Ελληνοβαυαρική Συνάντηση Χορωδιών

 

Συναυλία μαζί με την χορωδία δωματίου του γυμνασίου Albrecht-Altdorfer Regensburg

 

 

 

27-28.4.2018- Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

 

Συμμετοχή στο 8ο Φεστιβάλ Παιδικών – Νεανικών Χορωδιών με πρόγραμμα 5 τραγουδιών.

 

Συμμετοχή στην συναυλία του Νότη Μαυρουδή τραγουδώντας με άλλες 7 χορωδίες.

 

1.7.2018 – Künstlerhaus München

 

2η Ελληνοβαυαρική Συνάντηση Χορωδιών

 

Συναυλία μαζί με την χορωδία δωματίου του γυμνασίου Wittelsbacher του Μονάχου.

 

 

email:    kinderchor.melodia@gmail.com

 

facebook:  https://www.facebook.com/kinderchor.melodia/

 

youtube:  https://www.youtube.com/channel/UCeGMlEcE9els4uJaz_Ad-1g