Νίκος Μωυσιάδης ή αλλιώς το «δικό μας παιδί »

29.10.2020

 

Λίγοι είναι οι Έλληνες μουσικοί που έχουν γεννηθεί, μεγαλώσει στο Μόναχο και που έχουν συνδέσει την παρουσία τους και με την πολιτιστική δράση των συλλόγων. Ένας από αυτούς είναι ο Νίκος Μωυσιάδης

 

Η σχέση του με την ποντιακή λύρα ξεκινάει από το σπίτι όταν αξιοποίησε μια ποντιακή λύρα που είχε για διακόσμηση ο πατέρας του. «Τότε άρχισα να γρατζουνώ» μας είπε … Σε ηλικία 11 ετών ο Νίκος αρχίζει μαθήματα αρμόνιου σε γερμανικό ωδείο αλλά η αγάπη του για την ποντιακή λύρα τον οδηγεί να την μάθει μόνος του.

 

Αρχικά συνόδευσε τα παιδιά του μικρού χορευτικού στις πρόβες του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου.

 

Θυμάται ότι, ο Παναγιώτης Σαββίδης (χοροδιδάσκαλος) είχε ένα ραφείο στο Μόναχο, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκμάθηση της ποντιακής λύρας, καθώς τον καλούσε χρόνια ολόκληρα να πηγαίνει στο ραφείο και να παίζει λύρα ενώ αυτός τραγουδούσε «Τότε ήταν και η εποχή, που μαζί με τους κολλητούς φίλους μου Θεόφιλο Πουταχίδη και Ηλία Τσαλπαρά δεν αφήναμε γλέντι και λεπτό την λύρα από τα χέρια μας »

 

 Από τα 16-17 του χρόνια συμμετέχει στις μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις του συλλόγου συνοδεύοντας το τότε βασικό σχήμα που αποτελούσαν οι Γιάννης Πανίδης, Θεόδωρος Βουλγαρίδης, Χρήστος Παρασίδης

 

 Όταν ο Γιάννης Πανίδης επιστρέφει στην Ελλάδα ο Νίκος αναλαμβάνει πλέον τη συνοδεία και του μεγάλου χορευτικού ενώ είναι λυράρης και στο βασικό μουσικό σχήμα του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου.

 

 Σε διάφορες εκδηλώσεις συνοδεύει μουσικά μεγάλους καλλιτέχνες του Ποντιακού τραγουδιού όπως τον Χρύσανθο, τον Κώστα Θεοδοσιάδη, τον Παρχαρίδη Αλέξη , τον Στάθη Νικολαίδη, τον Σοφιανίδη Γιώργο, τον Γιάννη Κουρτίδη, τον Γίωργο Ιωαννίδη, τον Θεόφιλο Πουταχίδη, τον Παναγιώτη Θεοδωρίδη κ.α. και λυράρηδες όπως το Γωγοπούλ, τον Γιώργο Ατματζίδη, τον Δημήτρη Καρασαββίδη, τον Γιάννη Σανίδη, τον Μπάμπη Κεμαναντζίδη κ.α.

 

 

Αφού πηγαίνει να εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία στην Ελλάδα επιστρέφει και πάλι στο Μόναχο και εντάσσεται ξανά στην υπηρεσία του συλλόγου Ποντίων Μονάχου.

 

Στην μουσική του πορεία, βρίσκονται και άλλοι καλλιτέχνες κοντά του τους οποίους και συνοδεύει όπως τον Κώστα Αγέρη σε Τηλεοπτική και ραδιοφωνική εκπομπή, Γιάννη Παπαγερίδη κ.α.

 

Από το 2006 και για 4 χρόνια εντάσσεται στο μουσικό σχήμα GENIMA BAND ενώ το 2013/14 σταματάει ως λυράρης χορευτικού από το σύλλογο Ποντίων «για να δοθεί η δυνατότητα και σε νεότερους» μας λέει.

 

Το 2014 ξεκινά την διδασκαλία ποντιακής λύρας στο ελληνικό Ωδείο «Kalliton» στο Μόναχο,δίνοντας την δυνατότητα σε νέες και νέους να έρθουν κοντά στην Ποντιακή παράδοση.

 

Στην ήδη μεγάλη του διαδρομή δεν παραλείπει να κάνει αναφορές και σ άλλες συνεργασίες που είχε όπως με το Νίκο Χονδρογιάννη και Αμαναντίδη Μιχάλη (διαδοχικά διευθυντές της χορωδίας «Φιλαρμονία «στο Μόναχο) αλλά και με άλλους καλλιτέχνες όπως τον γνωστό Ματθαίο Τσαχουρίδη τον τραγουδιστή Πέτρο Ιακωβίδη σε τηλεοπτική εκπομπή, τον Κώστα Αργυρό στο ξεκίνημα του, τον Ανδρέα Στάμο, τον Σώτη Βολάνη κ.α.

 

Ο Νίκος Μωυσιάδης συνεχίζει να συμμετέχει ενεργά σε διάφορες παραδοσιακές, λαΪκές και έντεχνες εκδηλώσεις και καλλιτεχνικά σχήματα.

 

Στο τέλος της συζήτησής μας, ο Νίκος δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά, στην προσφορά των συλλόγων και των οργανωμένων φορέων του Ελληνισμού.

 

«Η προώθηση της πολιτιστικής και εθνικής μας κληρονομιάς εδώ στο εξωτερικό γίνεται μέσω αυτών» επισήμανε