Συνέντευξη με τον Πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομάδας FC Hellas Μünchen Γεώργιο Κίτσιο

Κύριε Κίτσιο, συγχαρητήρια για την πρώτη θέση στη σεζόν και την άνοδό σας στην επόμενη κατηγορία. Ήταν στο σχεδιασμό σας η πρωτιά ;
Κύριε Τάτση σας ευχαριστώ που μας δίνεται την ευκαιρία μέσω του πανγερμανικα αναγνωρισμένου έντυπου ενημερώσεις της ομογένειας "Δορυφόρος" να παρουσιάσουμε το έργο της FC Hellas. Η ομάδα μας έχει στόχο μöeσω ενος μακροχρόνιου πλανου ξεκινövντας απöo φέτος την άνοδο σε υψηλότερες κατηγορίες του γερμανικού ερασιτεχνικού ποδοσφαöiρου.

Πείτε μας λίγα λόγια για το δυναμικό της ομάδας (πόσοι αθλητές, πόσες ομάδες, πόσοι Έλληνες κλπ) αλλά και για εσάς προσωπικά καθώς είστε χρόνια Πρόεδρος της ομάδας.
Διατελώ πρόεδρος του ΔΣ της FC Hellas τα τελευταία 11 χρόνια και δηλώνω ιδιαίτερα υπερήφανος ότι είμαστε ο ελληνικός ποδοσφαιρικός σύλλογος στο Μόναχο που προπονεί στις αθλητικές του εγκαταστάσεις ομάδες όλων των ηλικιών. Ξεκινώντας από 6 χρονών μέχρι την ομάδα ενηλίκων. Καθώς επίσης και ομάδα παλαιμάχων. Η πλειοψηφία των αθλητών είναι Έλληνικης καταγωγής.

Τα χορευτικά συγκροτήματα των ελληνικών συλλόγων αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο πρόβλημα γιατί τα παιδιά του λυκείου αποχωρούν για σπουδές στην Ελλάδα και έτσι από το Σεπτέμβριο πρέπει να ανανεώνουν τα δυναμικό τους. Συμβαίνει το ίδιο και σε εσάς με τα ελληνόπουλα ;
Έχουμε κατάφέρει μέσα από την οργάνωση των παιδικών και εφηβικών τμημάτων μας να επανδρώνονται με παίκτες οι μεγαλύτερες ομάδες μας σε περίπτωση αποχωρήσεις κάποιων παικτών για σπουδές στην Ελλάδα. Παράλληλα, σε συνεργασία με άλλους ποδοσφαιρικούς συλλόγους σε Γερμανία και με ομάδες Α Εθνικής στην Ελλάδα έχουμε δραστηριοποιηθεί στο τομέα των μεταγραφών.

Είστε ικανοποιημένος με τη συνεργασία με το Δήμο και την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Βαυαρίας. Χώροι προπόνησης χειμώνα - καλοκαίρι, σταθερή έδρα δε πρέπει να αποτελούν πρόβλημα. Έτσι δεν είναι ;
Οι επιτυχίες των ομάδων μας και η συνεχόμενη πρόοδος του συλλόγου μας είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και υποστήριξης της βαυαρικής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου που σε συνεργασία με τον Δήμο του Μονάχου μας έχουν παραχωρήσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις στην Demleitnerstr στο κέντρο του Μονάχου. Καθώς επίσης μετά από μεσολάβηση του δήμου, για τις μικρές ηλικίες που χρειάζονται προπόνηση σε κλειστό χώρο τον χειμώνα είναι στην διάθεση μας 2 κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις.

Οικονομικά που στηρίζεται η ομάδα; Η άνοδος στην Kreisliga θα προσθέσει και άλλα έξοδα ; Ποια είναι η συμμετοχή των ελλήνων επαγγελματιών; Στηρίζουν το σύλλογο ;
Χάρη στον μεγάλο αριθμό των μελών μας οι οποίοι ενισχύουν την ομάδα μας οικονομικά με την συνδρομή τους. Όπως πολύ σωστά προαναφέρατε στην ερωτηση σας, η άνοδος στις μεγάλες κατηγορίες επιφέρει κάποια πρόσθετα έξοδα. Έχουμε την τύχη να έχουμε την οικονομική υποστήριξη από πολλούς Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι αναγνωρίζουν την προσφορά και το έργο του συλλόγου μας. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα εκ μέρους του ΔΣ καθως επίσης και όλης της ομάδας να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους μέχρι τώρα μας έχουνε στηρίξει και συνεχίζουν να μας στηρίζουν οικονομικά και ηθικά. Χωρίς την δική τους στηρίξει τίποτα δεν θα ήτανε εφικτό.


Έχετε και επαγγελματικά στελέχη στην ομάδα σας – σε διοικητικό επίπεδο – ή όλοι εργάζονται εθελοντικά ;
Οι επιτυχίες της ομάδας μας είναι αποτέλεσμα ομαδικής και εθελοντικής προσφοράς. Σε άψογη συνεργασία ΔΣ του συλλόγου, μελών, προπονητών και παιχτών.

Ποιος είναι ο στόχος για την επόμενη χρονιά ;
Η επόμενη χρονιά θα θέλαμε να είναι η συνέχεια της φετινής, ανεβάζοντας τον πήχη των επιτυχιών κάθε χρόνο πιο ψηλά. Ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η λειτουργία, από την επόμενη σαιζόν Ακαδημίας ποδοσφαίρου υπό την καθοδηγήση και επιβλέψη προπονητών από επαγγελματικές ομάδες του γερμανικού πρωταθλήματος, στις εγκαταστάσεις μας.


Έχουμε παρακολουθήσει την ομάδα σας και έχουμε παρατηρήσει ότι προχωράτε – επιδιώκετε συνεργασίες με ακαδημίες ελληνικών ομάδων όπως π.χ. με τον Ατρόμητο Αθηνών.
Θεωρούμε μεγάλη μας τιμή ότι παρακολουθείτε την πορεία του συλλόγου μας και η παρατήρηση σας είναι πολύ σωστή. Έχουμε επιδίωξη και έχουμε πετύχει συνεργασίες με ομάδες στην Ελλάδα Α Εθνικής κατηγορίας. Η πρώτη μας συνεργασία ήταν με την ομάδα του Παναθηναϊκού. Δώθηκε η ευκαιρία στον σύλλογό μας να επισκεφθούμε αυτό το ιστορικό σωματείο στην Ελλάδα και η ευκαιρία στα παιδιά μας να γνωρίσουν από κοντά πολλούς αστέρες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Καθώς επίσης και απόκτηση εμπειρίας μέσα από ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις της ομάδας μας με Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Ατρόμητο και Πανιώνιο. Στην συνέχεια δεχτήκαμε πρόσκληση στην οποία και ανταποκρίθηκαμε από ιστορικά σωματεία της Θεσαλλονίκης στη οποία ανταποκριθηκαμε με μεγάλη μας χαρά. Έτσι η ομάδα μας ολοκλήρωσε τον κύκλο των εμπειριών της αντίμετωπιζοντας τις ομάδες του ΠΑΟΚ, Άρη και Ηρακλή. Την μεγαλύτερη τιμή όμως μας την έκανε ο Ατρόμητος Αθηνών ο οποίος μέσω του υπεύθυνου των ακαδημιών του, κυρίου Απόστολου Αποστόλου και μέσω της προσέγγισής του του έχει τοποθέτηση την ομάδα μας υπό την αιγίδα του ιστορικού αυτού συλλόγου των Αθηνών με ότι αυτό συνεπάγεται. Είδη έχουμε προγραμματίσει από την επόμενη σεζόν οργανωμένες επισκέψεις και αναμετρήσεις του συλλόγου μας στην Ελλάδα.

Νιώθετε ως ένας ελληνικός σύλλογος μεταξύ των άλλων συλλόγων πολιτιστικών, κοινωνικών ή θεωρείται σωστό να περιορίζεστε στον αθλητισμό ;
Είμαστε ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος ο οποίος όμως δεν νοιάζεται μόνο για τις αθλητικές επιδόσεις των αθλητών του, αλλά και για τον ρόλο τους ως άνθρωποι στην κοινωνία μας. Συνεργαζόμαστε άψογα με τους πολιτιστικούς συλλόγους του Μονάχου. Καθώς επίσης και με την ελληνική κοινότητα του Χααρ που στήριξε το πρώτο τουρνουά Inklusion που συμμετείχαν άτομα με ειδικές ανάγκες, και οργανώθηκε από την υπεύθυνη των ακαδημιών του συλλόγου μας κυρία Κατερίνα Λαϊκ, την οποία ευχαριστούμε θερμά για την πρωτοβουλία της.

Η σχέση σας με τους άλλους ελληνικούς αθλητικούς συλλόγους ποια είναι ; Ανταγωνιστική ή σχέση συνεργασίας ;
Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα. Αυτή την νοοτροπία έχουμε υιοθέτηση και με αυτή την νοοτροπία απευθυνόμαστε σε όλους τους συλλόγους. Είμαστε πρόθυμη να συζητήσουμε με όποιον αθλητικό σύλλογο ζητήσει την συνεργασία μας, πάντα με γνώμονα την θετική προβολή του Ελληνισμού.


 Υπάρχει σχέση με την ΕΠΟ ; Έχει ποτέ ασχοληθεί με τις Ελλάς Μονάχου και γενικότερα με τις ελληνικές ομάδες στο εξωτερικό ;
Δεν γνωρίζω εάν υπάρχει επαφή της ΕΠΟ με άλλες ελληνικές ομάδες. Όσο αφορά εμάς ουδέποτε μας έχει γίνει κάποια νύξη.


Σας ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο σας και πολλές επιτυχίες ακόμη