Η συνέντευξη με τον Johannes Bogner, Λοιμοξιολόγο Διευθυντή στην Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων στην Πολυκλινική Μονάχου 

 

Συνέντευξη στον Frank Heindl (gmx. web.de) σε ελέυθερη μετάφραση από ΔΟΡΥΦΟΡΟ

 

 

Κύριε Bogner, η Bosch Healthcare Solutions ανακοίνωσε για τον Απρίλιο ένα γρήγορο τεστ για τον κορωνοιό. Θα βοηθήσει στην παρούσα φάση ;

 

Johannes Bogner:  Όσο πιο γρήγορα έχουμε αποτελέσματα από τεστ τόσο καλύτερα μπορούμε να προσδιορίσουμε τις ανάγκες μας. Υπό την έννοια αυτή ότι εξυπηρετεί τα γρήγορα τεστ βοηθάει.

Και άλλες εταιρείες εργάζονται στον τομέα αυτό και σ άλλες διαδικασίες. Καθώς με τα σημερινά PCR-Tests δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε εάν ο ασθενής είναι ήδη άνοσος στον  ιό. 

Σημασία έχει να κάνουμε τα τέστ στοχευμένα καθώς δεν έχουμε χρόνο για να εξετάζουμε ανθρώπους που δεν έχουν προσβληθεί από τον ιό. Γι αυτό θα πρέπει να εξετάζουμε γρήγορα οσoυς έχουν συμπτώματα και φυσικά τα πρόσωπα με τα οποία έχει έρθει σε επαφή.

 

Και τι κάνετε για να είστε σίγουροι αν έχει προσβληθεί ο ιός ;

 

Η δοκιμή PCR δεν μπορεί να αναγνωρίσει με αξιοπιστία σε έναν ασθενή ότι δεν έχει προσβληθεί από τον ιό. Πρέπει λοιπόν να εξετάζουμε ξεχωριστές πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας, επιπλέον υπάρχουν σχετικά χαρακτηριστικές εργαστηριακές παράμετροι, αλλά πάνω από όλα οι αλλαγές που δείχνουν μια ακτινογραφία ή τομογραφία των πνευμόνων - η Corona αφήνει πολύ χαρακτηριστικές αλλαγές και αυτές είναι οι σημαντικότερες πληροφορίες.

 

Πως είναι η κατάσταση στην κλινική σας 

 

Διευθύνω την Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων στην Ιατρική Κλινική και  Πολυκλινική IV στο Μόναχο. Από την Παρασκευή το πρωί, έχουμε 50 ασθενείς με κορωνοϊό με διαφορετικό βαθμό κρισμότητας.

Ένας μέρος είναι στην εντατική - σήμερα το πρωί ήταν 13. Μέχρι στιγμής έχουμε ένα θάνατο. Ήταν ένας ηλικιωμένος ασθενής ο οποίος στην ουσία απεβίωσε λόγω καρδιακών προβλημάτων. Αλλά ο κορωνοίός προκάλεσε πνευμονία και ενίσχυσε τη διαδικασία προς το θάνατο.

 

Αρκεί η χωρητικότητα της κλινικής σας; Έχετε στείλει απλούς ασθενείς στα σπίτια τους ;

 

Προσαρμόζουμε το σχεδιασμό μας και επεκτείνουμε τη χωρητικότητα. Ναι έχουμε δώσει εξιτήριο σε αρρώστους και δεν δεχόμαστε ασθενείς  των οποίων η θεραπεία μπορεί να αναβληθεί. Για παράδειγμα, αν χρειάζεστε κάποιος εγχείρηση ισχίου, δεν θα βρει ραντεβού .

 

Είναι οι συνεργάτες σας αρκετά "οπλισμένοι" για την κατάσταση ;

 

Δεν μπορούμε φυσικά να εκπαιδεύσουμε προσωπικό μέσα σε λίγες μέρες. Αυτό χρειάζεται δυο χρόνια εκπαίδευση. Αλλά έχουμε αρκετό εξειδικευμένο προσωπικό. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στην προστασία και την ενδυμασία προστασίας. Όλοι οι συνεργάτες εκπαιδεύονται στο πως θα ντύνεται με την ειδική στολή και πως θα χειρίζονται σωστά την μάσκα.

 

Δεν φοβούνται οι συνεργάτες σας μήπως κολλήσουν οι ίδιοι με τον ιό ;

 

Βασικά ο κορωνοιός δεν είναι μια επικίνδυνη ασθένεια. Το 95% των ασθενώς την ξεπερνάει αθόρυβα. Αλλά η αίσθηση ότι υπάρχει και αυτό το 5% είναι ένα θέμα που πρέπει να το επεξεργαστεί κανείς και ψυχολογικά. Όχι μόνο εγώ αλλά όλοι οι συνεργάτες έχουμε προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. 

Και αυτό μας κάνει να διαφέρουμε από τους ανθρώπους που πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ. Δεν τους είναι συνειδητός ο κίνδυνος. Κανονικά δεν θα έπρεπε κανείς να κυκλοφορεί χωρίς να προστατεύει στόμα και μύτη. 

 

Χωρίς μάσκα δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε στο σπίτι μας 

 

Δεν είναι η μάσκα μόνο γι αυτούς που έχουν προσβληθεί με τον ιό ;

 

Ο καθένας πιστεύει ότι η μάσκα δεν βοηθάει. Είναι ένα επικίνδυνο Fake News. Είναι λογικό ότι η προστασία του στόματος και της μύτης βοηθάει να μην εισπνέουμε τον ιό. Ακόμη και ένα απλό χαρτί ή ένα πανί είναι καλύτερο από το τίποτα. 

 

Έχει η κλινική σας αρκετές στολές προστασίας και μάσκες ;

 

Έχουμε ακόμη για αρκετό καιρό. Αν και δεν είναι τίποτα σταθερό στην εποχή αυτή, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξουν νέες πηγές εφοδιασμού και θα προμηθευτούμε και άλλα αν και όποτε χρειαστεί.

 

Έρχονται ασθενείς και με ελαφριά συμπτώματα στο νοσοκομείο ;

 

Δυστυχώς έρχονται πολλοί ασθενείς με σχετικά ελαφριά συμπτώματα, οι οποίοι ποτέ δεν θα ερχόταν στο νοσοκομείο αν δεν υπήρχε ο κορωνοϊός. Δεν θα έπρεπε να έρχονται όμως. Είναι κατανοητό γιατί πολλοί άνθρωποι δεν νιώθουν ασφάλεια στο σπίτι. Σε πολλές περιπτώσεις είναι τελείως μόνοι. Φοβούνται και θέλουν να δουν ένα γιατρό. Υπάρχει ένα μωσαϊκό από λόγους που οδηγούν τους ανθρώπους στο νοσοκομείο. Αλλά έρχονται και ασθενείς με σοβαρά περιστατικά και με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Ακόμη και νέοι είναι σε περιπτώσεις με βαριά κρούσματα.

 

Δεν αφορά δηλαδή μόνο τους ηλικιωμένους η συγκεκριμένη ασθένεια ;

 

Έχουμε ασθενείς σε ηλικίες μεταξύ 25 έως 85 ετών. Άρα και ανθρώπους νέους σε ηλικία οι οποίο κατά περίπτωση έχουν βαριά συμπτώματα. Θέλω να προειδοποιήσω. Η ηλικία δεν προστατεύει από τον κορωνοιό, αυτό που προστατεύει είναι η προστασία ματιών και μύτης.

 

Μπορεί η κατάσταση στη Γερμανία να εξελιχθεί όπως στη Γαλλία όπου ιατροί αντί να βοηθούν απλά συνοδεύουν τους ασθενείς στο θάνατο επειδή δεν υπάρχουν αναπνευστικά μηχανήματα ;

 

Αυτό δεν μπορεί κανείς να το ξέρει. Ελπίζουμε φυσικά ότι θα έχουμε την τύχη να μην φθάσουμε μέχρι στο σημείο αυτό.

Μπορεί αν κατορθώσουμε να επεκτείνουμε τη διάδοση χρονικά ώστε να αντέξουν οι μονάδες εντατικής.