Τι ισχύει με το τεστ σ όσους ταξιδέψουν αεροπορικώς έως 14 Ιουνίου στην Αθήνα 

 

01.06.2020

Δεχτήκαμε από πολλούς, κυρίως γονείς των οποίων τα παιδιά τους έχουν προγραμματισμένη πτήση στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου, το ερώτημα αν θα μπορούσε ένα τεστ ανίχνευσης του ιού στη Γερμανία να είναι αρκετό ώστε να αποφύγουν το τεστ στην Αθήνα.

 

Επικοινωνήσαμε με τις αρμόδιες υπηρεσίες και μας πιστοποίησαν ότι δεν γίνεται δεκτό άλλο τεστ και ότι όλοι οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ ανίχνευσης στην Αθήνα. 

 

Αυτό συνεχίζει να ισχύει έως 15 Ιουνίου εκτός και αν αλλάξει κάτι τις επόμενες μέρες.

Πριν λίγο ξεκαθάρισε όλη η διαδικασία όσον αφορά τις πτήσεις από Γερμανία προς Ελλάδα.

 

30.05.2020

Έχουμε σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις τ ακόλουθα:

 

Πτήσεις μέχρι 14 Ιουνίου:

Ο ταξιδιώτης υποβάλλεται σε τέστ για τον κορωνοϊό στο αεροδρόμιο των Αθηνών. Παραμονή μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα σε ξενοδοχείο των Αθηνών. (Τεστ και διαμονή χωρίς κόστος για τον επιβάτη).

Μέχρι 14 Ιουνίου πτήσεις θα πραγματοποιούνται μόνο στο αεροδρόμιο των Αθηνών.

Μπορεί όμως ο ταξιδιώτης να χρησιμοποιήσει άλλη πτήση για άλλο αεροδρόμιο της χώρας μέσω Αθήνας. Πρέπει όμως να υπολογίζει στην κράτηση ότι θα παραμείνει στην Αθήνα μέχρι και 24 ώρες. Σημείωνεται εδώ ότι υπήρξαν τις τελευταίες μέρες περιπτώσεις όπου τα αποτελέσματα βγήκαν μέσα σε 5-6 ώρες.

 

Από 15 Ιουνίου.

Οι πτήσεις θα έχουν πλέον δυο προορισμούς. Εκτός του αεροδρομίου των Αθηνών θα προσγειώνονται αεροπλάνα από το εξωτερικό (Γερμανία) και στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Χωρίς τεστ και καραντίνα για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες. Στους επισκέπτες από τις παρακάτω χώρες θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος.

 

Οι χώρες, σύμφωνα με το Υπουργείου Τουρισμού, που θα έχουν μετά τις 15 Ιουνίου σύνδεση με την Ελλάδα θα είναι : Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.

 

Από 1η Ιουλίου: Θα διευρυνθεί ο κατάλογος με τις χώρες ενώ θα ανοίξουν και όλα τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας.

 

Eλλάδα: Παρατείνεται έως τέλος Μαΐου η υποχρεωτική καραντίνα

18.05.2020

 

Παρατείνεται έως τέλος Μαΐου η υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών όλων των επιβατών που εισέρχονται στην Ελλάδα.

 

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, την Πολιτική Προστασία και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), προχώρησε στην έκδοση αεροπορικής οδηγίας (Notam) που αφορά περιορισμούς επιβατών

οι οποίοι εισέρχονται από το εξωτερικό στην Ελλάδα για λόγους προστασίας από την πανδημία Covid-19.

 

Συγκεκριμένα με την αεροπορική οδηγία (Notam) παρατείνεται έως την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59 το μέτρο της υποχρεωτικής προληπτικής καραντίνας 14 ημερών για επιβάτες (όλων των εθνικοτήτων) που φτάνουν στην χώρα μας από το σύνολο των διεθνών προορισμών.

Οι αλλαγές στο πρόγραμμα των δρομολογίων της Aegean από Βαυαρία

 

18.05.2020

Αλλαγές στις πτήσεις δημοσιεύτηκαν στο πορτάλ της Aegean όσον αφορά τις πτήσεις της έως μέσα Ιουνίου από Μόναχο και Νυρεμβέργη.

 

Οι όποιες αλλαγές που ανακοινώνουμε αφορούν στη σημερινή ημερομηνία και δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τυχόν αλλαγές που θα προκύψουν από αποφάσεις π.χ. της Ε.Ε.

 

Από Μόναχο για Αθήνα (απευθείας πτήση)

Από 21 Μαίου έως 18 Ιουνίου κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή (πρωινή πτήση Α3803 στις 11.15 π.μ.)

 

Από Μόναχο για Θεσσαλονίκη (απευθείας πτήση)

Από 1η Ιουνίου έως 8 Ιουνίου κάθε Δευτέρα - Πέμπτη και Σάββατο (πρωινή πτήση Α3501, 10.20 π.μ.)

Από 8 Ιουνίου έως 22 Ιουνίου εμφανίζονται πτήσεις κάθε Δευτέρα, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή.

 

(Σημείωση που έχει παρατηρηθεί: Υπάρχει η δυνατότητα της ενδιάμεσης πτήσης. Δηλαδή ταξιδιώτης που θέλει να ταξιδέψει π.χ. Δευτέρα για Αθήνα μπορεί να πετάξει με την πτήση για Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια για Αθήνα. Ανάλογα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι πτήσεις της Αθηνας με ανταπόκριση για Θεσσαλονίκη.)

 

Από Νυρεμβέργη

Εχουν ακυρωθεί, προς στιγμήν, όλες οι πτήσεις για Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Βάση σημερνού προγράμματος θα ξεκινήσουν πάλι από 1η Αυγούστου.

 

Επαναλαμβάνουμε ότι η παραπάνω ενημέρωση στηρίζεται σε σημερινά στοιχεία χωρίς να μπορεί να υπάρχει εγγύηση για νέες μεταβολές του προγράμμτος

 

Υπενθυμίζουμε, όπως ενημερώσαμε, ότι το αεροδρόμιο του Μονάχου θέτει υποχρεωτική τη χρήση ατομικής προστατευτικής μάσκας τόσο για τους χώρους του αεροδρομίου όσο και στις πτήσειςDas 

Tι σημαίνει η σημερινή, νέα, Αεροπορική ΟΔΗΓΙΑ για ταξιδιώτες από Γερμανία με προορισμό την Ελλάδα

 

Τα "επίσημα" νέα της ημέρας (15 Μαίου 2020)

 

1. Σε σχέση με την αεροπορική οδηγία: Μέχρι 31 Μαίου παραμένουν όλα όπως τα γνωρίζαμε. Δηλαδή.

Πτήσεις από Γερμανία μόνο με προορισμό την Αθήνα, έλεγχο (τεστ) με 24ωρη (περίπου) αναμονή σε ξενοδοχείο της Αθήνας.

Πτήσεις με αεροπορικές εταιρείες στο διάστημα μεταξύ 15 Μαίου και 31 Μαίου είτε θα ακυρωθούν είτε θα γίνουν μέσω Αθήνας καθώς γίνονται πλέον εσωτερικά δρομολόγια.

 

 

2. Η Σλοβενία ανακοίνωσε χθες αργά το βράδυ ότι ανοίγει τα σύνορα για τους ευρωπαίους πολίτες χωρίς την 7ήμερη καραντίνα.

Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία ανακοίνωσαν επίσης ότι από σήμερα ανοίγουν τα σύνροα . Για πολίτες από τρίτες χώρες παραμένει η 14ήμερη καραντίνα.

 

3. Το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας καταργεί από σήμερα την καραντίνα για όσους επιστρέφουν στο κρατίδιο από το εξωτερικό.

H Θουρυγγία ανακοίνωσε πριν λίγο ότι τα επόμενα 24ωρα θα καταργήσει την καραντίνα για Ευρωπαίους Πολίτες που θα έρχονται στο κρατίδιο.

 

Τα παραπάνω αποτελούν στοιχεία μόνο από επίσημες ανακοινώσεις. Πιστεύουμε ότι στην παρούσα φάση όπου τα δεδομενα αλλάζουν συνεχώς δεν βοηθούν εκτιμήσεις και υποθέσεις που μόνο μπέρδεμα μπορούν να προκαλέσουν.

 

Τα επίσημα νέα της ημέρας (14 Μαίου 2020)

 

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων μας σκεφτήκαμε να συνοψίζουμε όλα τα ερωτήματα που μας  στέλνονται ανά ημέρα και να απαντάμε συνολικά, προύπόθεση βέβαια να έχουμε εξασφαλίσει επίσημη πληροφορία / ενημέρωση.

 

Σήμερα θέλουμε να μεταφέρουμε τις παρακάτω πληροφορίες σχετικά με ερωτήματα που μας τέθηκαν:

 

1. Η Ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι "αύριο (σ.σ. Παρασκευή)  θα ανακοινωθούν λεπτομερώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα που αφορούν τις αεροπορικές, τις ακτοπλοϊκές και τις οδικές μεταφορές. Έτσι, τόσο οι ταξιδιώτες όσο και οι επαγγελματίες του χώρου θα γνωρίζουν τους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούν".

 

2. Σερβία: Σύμφωνα με την Πρεσβεία δεν επιτρέπεται η οδική διέλευση, αναμένονται όμως σύντομα αλλαγές.

 

3. Σλοβακία: Η οδική διέλευση από τη Σλοβακία επιτρέπεται, υπό την προϋπόθεση ότι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν μαζί τους άδεια εξαίρεσης από την καραντίνα, που εκδίδει η αρμόδια σλοβακική Αρχή. Ειδικά για τους Έλληνες που επιθυμούν να διασχίσουν τη Σλοβακία, η άδεια αυτή αποκτάται κατόπιν αίτησής τουςπρος την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Μπρατισλάβα (στην ηλεκτρονική διεύθυνση gremb.brt@mfa.gr ), το αργότερο 4 εργάσιμες ημέρες πριν από τη διέλευση (δεδομένου ότι οι εδώ αρμόδιες Αρχές απαιτούν να τους περιέλθει η αίτηση με ρηματική διακοίνωση της Πρεσβείας 3 εργάσιμες ημέρες το αργότερο πριν από τη διέλευση). Στην αίτηση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισυνάψουν: υπεύθυνη δήλωση (στα αγγλικά) ότι επιστρέφουν στην Ελλάδα και θα σεβαστούν την υποχρέωση να διασχίσουν τη Σλοβακία χωρίς να κάνουν στάση, παρά μόνο για ανεφοδιασμό στα σημεία που θα τους υποδείξει η αρμόδια σλοβακική Αρχή.

 

4. Αυστρία . Επιτρέπεται η διέλευση όταν μπορεί να αποδειχτεί ότι ο ταξιδιώτης θα συνεχίσει το ταξίδι του εκτός Αυστρίας. Πρέπει να υπάρχει χαρτί από το κράτος τελικού προορισμού.

 

5. Για πληροφορίες σχετικά με τη δυνατότητα διέλευσης και τις προϋποθέσεις μπορείτε να απευθύνεστε είτε στις εδώ Πρεσβείες εκάστης χώρας διέλευσης, είτε στις κατά τόπους ελληνικές Πρεσβείες.

 

Τηλέφωνα ελληνικών Πρεσβειών στις πιθανές χώρες διέλευσης

-Πρεσβεία της Ελλάδος στην Αυστρία: +431 50615

-Πρεσβεία της Ελλάδος στην Τσεχία:+420 222250943, 222250955

- Πρεσβεία της Ελλάδος στην Ουγγαρία: +3614132621

- Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρουμανία: +40212094170-4

- Πρεσβεία της Ελλάδος στη Βουλγαρία: +35928433085-6

- Πρεσβεία της Ελλάδος στη Σερβία: +381113331900

- Πρεσβεία της Ελλάδος στη Σλοβενία: +38614201400 και 410

- Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κροατία: +38514810444, +38514810437

- Πρεσβεία της Ελλάδος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη: +38733560550

- Πρεσβεία της Ελλάδος στο Μαυροβούνιο: +3822065554, +38220618170

- Πρεσβεία της Ελλάδος στην Αλβανία: +35542274668-70

- Πρεσβεία της Ελλάδος στη Βόρεια Μακεδονία: +38923219260

Τι ισχύει για ΤΕΣΤ και καραντίνα ΑΥΤΗ τη στιγμή για ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ταξίδια στην Ελλάδα 

 

13.05.2020

Επειδή δεχόμαστε πάρα πολλά ερωτήματα σε σχέση με το θέμα του ΤΕΣΤ, καραντίνα και κόστος συγκεντρώνοντας τις πληροφορίες αποκλειστικά και μόνο των επίσημων ανακοινώσεων έχουμε τα παρακάτω. 

 

Με βάση τις ΕΠΙΣΗΜΕΣ ανακοινώσεις όποιος ταξιδέψει αεροπορικώς στην Ελλάδα  υποβάλλεται σε ΤΕΣΤ για κορωνοϊό στην Αθήνα και μεταφέρεται σε ξενοδοχείο της Αθήνας. Δεν υπάρχει κόστος για τον ταξιδιώτη. Ο ταξιδιώτης περιμένει στο ξενοδοχείο περίπου 24 ώρες για τα αποτελέσματα.

 

Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό φεύγει για τον τελικό του προορισμό και μένει σε κατ οίκον καραντίνα.

 

Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό παραμένει στο ξενοδοχείο για 14 μέρες.

 

Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση το τι θα συμβεί αν πας στην Ελλάδα και έχεις κάνει τεστ από γιατρό στη Γερμανία. Αν δηλαδή οι ελληνικές αρχές θα το δεχτούν ή όχι. Πολύ περισσότερο δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για αιματολογική εξέταση που αναφέρεται ή για πιστοποιητικά.

 

Μέχρι την Παρασκευή 15 Μαίου ισχύει η αεροπορική ΟΔΗΓΙΑ (NOTAMS) στις πτήσεις από και προς Ελλάδα (μέχρι τότε ισχύει και η απαγόρευση μετακίνησης στις διαδρομές πλοίων από Ιταλία /ΦΕΚ). 

 

Κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή αν η ΟΔΗΓΙΑ (και το ΦΕΚ) θα παραταθεί ή αν θα τροποποιηθεί σε κράτη και αεροδρόμια. 

 

Όσον αφορά τα ΙΧ υπάρχουν κράτη που ζητούν ιατρικό πιστοποιητικό όπως π.χ. Τσεχία και Πολωνία ενώ άλλα κράτη όπως Ελβετία δεν ζητούν .

 

Όσον αφορά την καραντίνα κατά την επιστροφή (στη Γερμανία). Σήμερα ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας ζήτησε από τα Ομόσπονδα Κρατίδια (είναι αρμοδιότητά τους) να μην υπάρχει καραντίνα. Το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας (Niedersachsen) ήδη με δικαστική απόφαση από την Κυριακή έχει καταργήσει εν μέρη την καραντίνα για ταξιδιώτες που εισέρχονται από το εξωτερικό στο συγκεκριμένο κρατίδιο.

 

Δική μας εκτίμηση (Δορυφόρος) είναι ότι: Καθημερινά οι εξελίξεις αλλάζουν. Ιδιαίτερα όσοι έχουν σχεδιασμό διακοπών για μετά τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουν υπομονή και να περιμένουν τις όποιες αλλαγές που θα δρομολογηθούν σε επίπεδο Ελλάδας, Γερμανίας και Ευρωπακής Ένωσης συνολικά.