Πρωτοβουλία Ελλήνων Ιατρών Μονάχου

 

04.05.2020

 

Τον Δεκέμβριο του 2019, η πόλη Wuhan της επαρχίας Hubei στην Κίνα έγινε το κέντρο μιας επιδημίας πνευμονίας αγνώστου αιτιολογίας με παγκόσμια εμπλοκή. Στις αρχές του Ιανουαρίου 2020 Κινέζοι επιστήμονες απομόνωσαν τον νέο κορωνοϊό από την ομάδα των ασθενών στο Wuhan. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κοροναϊού (2019-nCoV). Η επιδημία πιστεύεται ότι ξεκίνησε από τοπική αγορά θαλασσινών και άγριων βρώσιμων ζώων. Ο κορωνοϊός που απομονώθηκε έγινε επίσημα γνωστός από τις 11 Φεβρουαρίου 2020 ως Severe acute respiratory syndrome (SARS) coronavirus 2 (SARS-CoV-2) και είναι ο νέος ιός που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Μέσω ταξιδιωτών η νόσος μεταδόθηκε σε άλλες περιοχές της Κίνας, της Ασίας, της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας. Έτσι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) χαρακτήρισε το φαινόμενο ως Πανδημία. 

 

Οι κορωνοϊοί  ανακαλύφθηκαν τη δεκαετία του '60 και αποτελούν μεγάλη οικογένεια RNA- Iών με περίβλημα. Οι κοροναϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το 1/3 των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωνοϊούς. Ορισμένοι κορωνοϊοί προκαλούν νόσο στον άνθρωπο και άλλοι κυκλοφορούν μόνο μεταξύ θηλαστικών και πτηνών (καμήλα, αγελάδες, γάτες, νυχτερίδες κ.α.). Όλοι προκαλούν αναπνευστικά, εντερικά, ηπατικά και νευρολογικά νοσήματα. Σπανίως κορωνοϊοί ζώων αναμιγνύονται με ανθρώπινους και τότε διασπείρονται στους ανθρώπους. Αυτό συνέβη το 2002-2003 με τη γνωστή επιδημία SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome, Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) και το 2012 την MERS (Middle East Respiratory Syndrome, Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής).

 

Οι κορωνοϊοί μεταδίδονται με παρόμοιο τρόπο, όπως όλοι οι ιοί που προσβάλουν το αναπνευστικό, πρωταρχικά με τα σταγονίδια και τα μολυσμένα χέρια. 

 

Η θνητότητα από τη νόσο υπολογίστηκε αρχικώς στο 2% . Όπως διαπιστώνεται, η θνητότητα ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το υποκείμενο νόσημα κυμαίνεται από 0,5% έως και πάνω από 15%. Οι άνδρες προσβάλλονται συχνότερα από όσο οι γυναίκες. Η ηλικία ≥60 ετών και τα υποκείμενα νοσήματα είναι προδιαθεσικοί παράγοντες (υπέρταση, διαβήτης, χρόνιο αναπνευστικό νόσημα, καρκίνος κ.α.). Οι περισσότερες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ήταν ελαφρές. Οι ασθενείς που νόσησαν σοβαρά παρουσίασαν δύσπνοια, ταχύπνοια, χαμηλό κορεσμό οξυγόνου Ο2 ≤93%. Η νόσος μπορεί να γίνει σοβαρότερη, να παρουσιαστεί αναπνευστική δυσχέρεια, μπορεί επιδεινούμενη και να οδηγήσει σε νοσηλεία στο νοσοκομείο ή στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή ακόμα και στην απώλεια του ατόμου αυτού.

 

Συμπτώματα της νόσου

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της λοίμωξης είναι:

 

• Πυρετός 

• Ξηρός βήχας 

• Αναπνευστική δυσχέρεια 

Η δυσπεψία και η διάρροια είναι ασυνήθεις εκδηλώσεις, ωστόσο, παρατηρείται στο 50% περίπου των νοσηλευόμενων. Άλλα σημεία είναι η ανοσμία, η απώλεια γεύσης, οι μυαλγίες, η κεφαλαλγία και ο πονόλαιμος. Ο χρόνος επώασης (ο χρόνος μεταξύ εγκατάστασης του ιού στον οργανισμό μας και της έναρξης των συμπτωμάτων της λοίμωξης) για τον COVID-19 μπορεί να κυμαίνεται από 1 έως και 14 ημέρες (κατά μέσο όρο 5-6 ημέρες).

 

Δεν διατίθενται φάρμακα με διαπιστωμένη αποτελεσματικότητα κατά του ιού. Αυτή τη στιγμή γίνονται κλινικές δοκιμές με φάρμακα που είχαν δοκιμαστεί κατά του ιού Ebola, κατά του ιού HIV και δοκιμάζεται το παλαιό και γνωστό φάρμακο κατά της ελονοσίας χλωροκίνη. Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο για την προφύλαξη από τη νόσο, αν και όλες οι χώρες εργάζονται με γοργούς ρυθμούς για τη παραγωγή ενός ασφαλούς εμβολίου, έτσι το μόνο που μένει για προφύλαξη είναι η αποφυγή έκθεσης.

 

Προφύλαξη από τη νόσο COVID-19

Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για λοίμωξη ιδιαίτερα μεταδοτική και ο άνθρωπος δεν έχει αντισώματα κατά του ιού, άρα είναι ευάλωτος. 

Όσα είναι γνωστά για την προφύλαξη από κάθε ιό, απλά ισχύουν και για τον COVID-19:

1. Μην έρχεσαι σε επαφή με άτομο άρρωστο

2. Αν δεν έχεις πλύνει τα χέρια σου μην αγγίζεις το πρόσωπό σου

3. Αν βήχεις ή φταρνίζεσαι, κάλυψε το στόμα και τη μύτη σου με χάρτινο μαντήλι και πέταξέ το στα σκουπίδια

4. Τακτικά καθάριζε και απολύμανε αντικείμενα και επιφάνειες που χρησιμοποιούνται συχνά

5. Πλένε τα χέρια σου συχνά με σαπούνι και νερό τουλάχιστον για 20-30 δευτερόλεπτα, ιδιαίτερα πριν το φαγητό, μετά τη χρήση της τουαλέτας και μετά από φύσημα της μύτης, βήχα ή φτάρνισμα

6. Καθάρισε τα χέρια σου με διάλυμα οινοπνεύματος, αν δεν διατίθενται σαπούνι και νερό

7. Συνιστάται η χρήση μάσκας για την αποφυγή μετάδοσης οπιουδήποτε ιού, που μπορεί να φέρεις, σε άλλους.

8. Ένα παιδί μπορεί να νοσεί και να μην εκδηλώνει κανένα ή ελάχιστα σημεία της νόσου (φορέας), σε αντίθεση με τον μεγαλύτερο που πιο σπάνια δεν θα εκδηλώσει τη νόσο.

 

Συνεπώς ακολουθούμε τις οδηγίες και:

1. Όσο είναι δυνατό μένουμε σπίτι

2. Με το πρώτο σύμπτωμα δεν πηγαίνουμε στον γιατρό, ούτε στο νοσοκομείο 

3. Επικοινωνούμε συχνά με τον γιατρό μας και παίρνουμε τηλεφωνικά οδηγίες

4. Αν παρουσιάσουμε δυσκολία στην αναπνοή, ζητάμε ιατρική βοήθεια και μεταφορά σε νοσοκομείο, αν η δύσπνοια επιδεινώνεται.

 

 

Αναφορές:

1. Paul-Ehrlich-Institut, Bundesinstitut für Impfstoffe und biomedizinische Arzneimittel: 

https://www.pei.de/DE/newsroom/dossier/coronavirus/coronavirus-inhalt.html;jsessionid=F8F2F48490205C245E0B70B7CBF5F5DB.1_cid353

2. Robert-Koch-Institut

https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/nCoV.html

 

www.iatriki-muc.de

 

01.05.2020

 

Η διαχείριση και οι θεραπευτικές εξελίξεις στον τομέα της καρδιακής ανεπάρκειας βρέθηκαν πρόσφατα στο επίκεντρο εκδήλωσης της Πρωτοβουλίας Ελλήνων Ιατρών Μονάχου και Περιχώρων, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου 2020 στο Μόναχο. Η εκδήλωση απευθυνόταν σε ιατρούς των ειδικοτήτων της Γενικής Ιατρικής και της Καρδιολογίας. Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο καρδιολόγος PD Dr. med. Κωνσταντίνος Ριζάς, Οberarzt Uniklinikum Grosshadern, ενώ τη συζήτηση συντόνισαν οι καρδιολόγοι Dr. med. Παρασκευή Πετρακοπούλου Oberärztin Klinikum Fürstenfeldbruck και Dr. med. Πανωραία Στύλλου, Oberärztin Isaklinikum.

 

H καρδιακή ανεπάρκεια έχει εξελιχθεί σε παγκόσμια μάστιγα, µε τους ειδικούς να προβλέπουν πως 1 στους 5 ενήλικες θα εµφανίσει τη νόσο σε κάποια φάση της ζωής του. Η καρδιακή ανεπάρκεια έχει ένα ευρύ φάσμα αιτιολογιών, με κύρια αιτία τη στεφανιαία νόσο. Η συχνότητα εµφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας είναι αυξηµένη τόσο στους υπερτασικούς όσο και στους διαβητικούς και τους παχύσαρκους. Είναι χαρακτηριστικό ότι αποτελεί την πιο συχνή αιτία νοσηλείας για τους ασθενείς άνω των 65 ετών.

 

Η προοδευτική γήρανση του πληθυσµού, που ήδη καταγράεται, θα επηρεάσει τη συχνότητα της καρδιακής ανεπάρκειας τα επόµενα χρόνια, δημιουργώντας προκλήσεις στους επαγγεματίες υγείας οι οποίοι πρέπει να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τα προβλήματα ενός πληθυσμού με υψηλό ποσοστό συννοσηροτήτων. Η πρόληψη και η έγκυρη διάγνωση έχουν μεγάλη σημασία. Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί σήμερα να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τη βοήθεια ειδικών θεραπειών και με την βελτίωση του τρόπου ζωής, ο ασθενής μπορεί να απολαμβάνει μια φυσιολογική ζωή.

 

Η εκδήλωση είχε ιδιαίτερη επιτυχία και εντάσσεται στις προσπάθειές μας για συνεχή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συναδέλφων στις καρδιαγγειακές παθήσεις, που εκτός από πολύ συχνές, έχουν σημαντική νοσηρότητα και θνητότητα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συναδέλφους, που με μεγάλο ενθουσιασμό συμμετείχαν ενεργητικά στην εκδήλωση. Η Πρωτοβουλία Ελλήνων Ιατρών Μονάχου και Περιχώρων προγραμματίζει μελλοντικές εκδηλώσεις ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων και σε άλλους ιατρικούς και οδοντιατρικούς τομείς.

 

www.iatriki-muc.de

info@iatriki-muc.de