16 χρόνια "Παιδιά βοηθούν παιδιά" της Νεολαίας του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου

"Βοηθήστε μας για να βοηθήσουμε εκείνα τα παιδιά που διψάνε για οτιδήποτε ελληνικό" τόνισε  στις 28 Ιουνίου 2003 στους χώρους του EinWeltHaus στο χαιρετισμό της η νεολαία του συλλόγου Ποντίων Μονάχου, ημέρα που πραγματοποιείται η πρώτη εκδήλωση "παιδιά βοηθούν παιδιά"

 

Η πρόταση προς τη νεολαία είχε έρθει από το τότε Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου με στόχο να βοηθηθούν Ελληνόπουλα "εκεί στα παράλια του Πόντου και της αζοφικής θάλασσας για να μάθουν τη μητρική τους γλώσσα."

 

Από τότε η εκδήλωση καθιερώνεται και αποτελεί μια από τις μόνιμες εκδηλώσεις του οργανωμένου Ελληνισμού του Μονάχου και ίσως η μόνη νεολαίας. 

 

Μάλιστα στη δεύτερη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2004 ήταν μία θεατρική παράσταση, η Λυσιστράτη  του Αριστοφάνη  συμπαραγωγή του Συλλόγου Ποντίων με το σύλλογο Θρακιωτών καθώς και το 3οΔημοτικό Σχολείο Μονάχου.

 

Η 3η εκδήλωση στις 11.06.2005 αποτελεί σταθμό για το σκοπό που καθιερώθηκε η εκδήλωση καθώς στην εκδήλωση γίνεται αδελφοποίηση - παρουσία της Προέδρου Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας Αλεξάνδρας Προτζένκο - με το σχολείο του Μάγγους της Ουκρανίας. 

 

Σύμφωνα μάλιστα με επιστολή σε μια αίθουσα που τα ελληνόπουλα της Ουκρανίας μαθαίνουν ελληνικά ονομάστηκε  «Αίθουσα ελληνομάθειας εξοπλίστηκε με την υποστήριξη της Νεολαίας του Ποντιακού Συλλόγου στο Μόναχο». 

 

Οι εκδηλώσεις συνεχίζουν πλέον κάθε χρόνο και τα χρήματα που συγκεντρώνονται με βασικό προορισμό την Ουκρανία είτε για στήριξη του Ελληνικού Διαγνωστικού Ιατρικού Κέντρου για την παροχή διαγνωστικής και ιατρικής βοήθειας στον πολυεθνικό πληθυσμό της Αζοφικής είτε στηρίζοντας τη διεξαγωγή της ΙΒ’ Πανουκρανικής Ολυμπιάδας Μαθητών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο 46οΣχολείο Μαριούπολης, Ειδικής Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας, που βρίσκεται στο Στάρι Κριμ.

 

Οι εκδηλώσεις συνέχισαν με διάφορες "εκπλήξεις" στο περιεχόμενό τους όπως π.χ.  αναπαράσταση „Παραδοσιακού Ποντιακού Γάμου“ ή τη  συμμετοχή σε εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων φοιτητών από τα Ιωάννινα.

 

Το κέντρο βάρος στη συνέχεια φεύγει από την Ουκρανία και στρέφεται σ άλλα ιδρύματα, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, όπως π.χ. το σπίτι της Βεργίνας στη Βέροια ΄ξ πέρσι σε ίδρυμα στην Καστοριά.

 

Φέτος η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 16 Νοεμβρίου στην αίθουσα SDI Kultur Lounge, Baierbrunnerstr. 28, 81 379 München.

Έναρξη ώρα 6 μ.μ.