"Επειδή δεν υπάρχει πλανήτης Β"                                                   Έκθεση στο μουσείο Villa Stuck για τα 40χρονα της Vogue

Φωτογραφίες και κείμενο για ΔΟΡΥΦΟΡΟ, Σ.Μ.

 

Στο πλαίσιο των 40 γενεθλίων της γερμανικής Vogue, η οποία πρωτοεμφανίστηκε τον Απρίλη του 1928 με έδρα το Βερολίνο,  αφιερώνεται μια έκθεση στο μουσείο Villa Stuck, όπου ιδέες από το χτές, το σήμερα, αλλά κυρίως το αύριο βρίσκονται στο προσκήνιο.

 

Πίσω από τα λαμπερά εξώφυλλα του κάθε περιοδικού όμως, θα δούμε οτι κρύβεται πολυ χειρωνακτική εργασία, από την φωτογράφηση μέχρι την κειμενοποιήση και την σελιδοποίηση του. Έργο ατελείωτων εργασιακών ωρών που συνδέει την Vogue με την βιομηχανία της μόδας.

 

Μία αλυσίδα ρούχων δίχως αρχή και τέλος, είναι το νόημα σε μια από τις παρακάτω φωτογραφίες, που γεννάει το ερώτημα, πού καταλήγουν όλοι αυτοί οι όγκοι ρούχων που παράγονται και στην συνέχεια  χρησιμοποιούνται και πετιούνται.

 

Με τον τίτλο "επειδή δεν υπάρχει πλανήτης Β", έρχεται η επόμενη εικόνα, με το ηχηρό μήνυμα της ανακύκλωσης. Εκατομμύρια τόνοι πλαστικών κάθε χρόνο βρίσκουν τον δρόμο τους στην θάλασσα, εκ των οποίων μόνο το 1/3 μένει στην επιφάνεια της ενώ το υπόλοιπο βυθίζεται στον πυθμένα της. Με την βοήθεια ισπανών ψαράδων, ο ιδιοκτήτης της Ecoalf, Javier Goyeneche, ανασύρει τόνους πλαστικών, ώστε να τα επεξεργαστεί σαν ίνες για να παράξει μ' αυτές ρούχα. Το γλυπτό αναπαριστά ακριβώς την διαδικασία παραγωγής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το αδιάβροχο μπουφάν ειναι κατασκευασμένο απο PET- μπουκάλια.

 

Μια άλλη μέθοδος την οποία μελετά η Miriam Eichinger είναι αυτή της παραγωγής ινών απο βακτηριακή κυτταρίνη. Συγκεκριμένα, πειραματίζεται με μύκητες και βακτήρια που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ τους, καλύπτοντας επιφάνειες.

 

Ενδιαφέρον προκαλεί και η φουτουριστική εγκατάσταση στο τέλος της έκθεσης, για το πώς μπορεί ένα μικρό δωμάτιο να μεταμορφωθεί σε έναν πολλαπλών διαστάσεων χώρο, αφήνοντάς μας να αναρωτηθούμε ποιό είναι το μέλλον της τέχνης. "Η τέχνη της συγχώνευσης". Μιας συγχώνευσης από υλικά, τεχνική, όραμα και καινοτομία.

 

Η έκθεση διαρκεί μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2020. Museum Villa Stuck, Prinzregentenstr.60, München. Ώρες λειτουργίας: 11.00 π.μ - 18.00 μ.μ