Dachau: To πρόγραμμα της ενορίας του Αγ. Στεφάνου για το επόμενο τριήμερο

Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας έλαβε μέρος στον επίσημο ενταφιασμό (μετά από 72 χρόνια) θυμἀτων του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης Μονάχου.

Όπως είναι γνωστό στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Μονάχου (στο δημοτικό διαμέρισμα Άλλαχ) που λειτούργησε από το 1943 μέχρι το 1945, πολλοί συνάνθρωποί μας άφησαν την τελευταία τους πνοή, υποκύπτοντας στα κάθε είδους βασανιστήρια των ναζιστών. Μεταξύ των κρατουμένων υπήρχαν και πολλοί ορθόδοξοι, Έλληνες, Ρώσσοι, κ.α.

 

Στα πλαίσια προσφάτων εκσκαφών για ανέγερση κατοικιών στο χώρο αυτό, βρέθηκαν προ ολίγων μηνών 12 σκελετοί σε τάφους μέσα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Επειδή η αναγνώριση της ταυτότητας των σκελετών δεν ήταν εύκολη για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η μεταφορά τους στο νεκροταφείο Νταχάου και ο διαθρησκευτικός ενταφιασμός τους εκεί όπου είναι θαμένα και άλλα θύματα του ναζιστικού καθεστώτος.

 

Στις 15 Δεκεμβρίου 2017 έλαβε χώρα επίσημη τελετή ενταφιασμού των 12 σκελετών με συμμετοχή των αρμοδίων βαυαρικών Αρχών, εκπροσώπων των διαφόρων θρησκευμάτων Μονάχου, του Δήμου Μονάχου και τοπικών συλλόγων.

 

Συγκινητική ήταν η παρουσία του 85 ετών κ. Ernst Grube, ο οποίος είναι ένας από τους επιζήσαντες των Στρατοπέδων Συγκέντρωσης και νυν πρόεδρος του "Συλλόγου Επιζησάντων Κρατουμένων του Στρατοπέδου Νταχάου και των περιφερειακών στρατοπέδων του" (Lagergemeinschaft Dachau).

 

Επίσης παρέστη και ο ιστορικός κ. Klaus Mai, ο οποίος ασχολείται από ετών με την ιστορία του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης Μονάχου και πρωτοστάτησε και στην ανεύρεση των σκελετών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και τον ενταφιασμό τους σε επίσημο χώρο.

 

Την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας εκπροσώπησε ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία.

 

Στην αίθουσα του κοιμητηρίου εκφώνησαν σχετικές ομιλίες η διευθύντρια του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης Νταχάου κ. Dr. Gabrielle Hammermann, ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Στρατοπέδου Νταχάου, στρατηγός κ. Jean-Michel Thomas και ο εκπρόσωπος του Δήμου Μονάχου κ. Marian Offman.

 

Ακολούθως όλοι οι επίσημοι και οι προσκεκλημένοι μετέβησαν με πομπή στον τόπο όπου ευρίσκοντο τα 12 φέρετρα. Εκεί εκπρόσωποι των διαφόρων θρησκευμάτων διάβασαν σύντομες προσευχές. Συμμετείχαν ο καθολικός επιτετραμμένος κ. Ludwig Schmidinger, ως εκπρόσωπος του Καρδιναλίου Μονάχου, ο ευαγγελικός επιτετραμμένος κ. Dr. Björn Mensing, ως εκπρόσωπος του Ευαγγελικού Επισκόπου Βαυαρίας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Nikolai Zabelitch, ως εκπρόσωπος της Επισκοπής Βερολίνου της Ρωσσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας, ο κ. Siddik Tekingür, Ιμάμης του Τουρκικού-Ισλαμικού Συλλόγου Νταχάου και ο ραββίνος κ. Steven E. Langnas, ως εκπρόσωπος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Μονάχου και Άνω Βαυαρίας.

 

Ακολούθως τα φέρετρα τοποθετήθηκαν στους τάφους, συνοδεία μουσικής με σαξόφωνο και με νότες και μελωδίες κυρίως από πρώην κρατουμένους.

 

Η Βαυαρική τηλεόραση έδειξε στιγμιότυπα από την εκδήλωση και τελετή ενταφιασμού. Επίσης η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφέρθηκε στην τελετή με μεγάλο και λεπτομερές ρεπορτάζ και φωτογραφίες

To πρόγραμμα των τριών ορθόδοξων ενοριών στο Μόναχο τα Χριστούγεννα

Για πρώτη φορά δίνονται εφέτος στη δημοσιότητα οι Έλληνες αιχμάλωτοι και θύματα στο ναζιστικό Στρατόπεδο Συγκέντρωσης στο Μόναχο (1943 -1945)

Στο Μόναχο, στο δημοτικό διαμέρισμα Ludwigsfeld, υπήρξε  ναζιστικό Στρατόπεδο Συγκέντρωσης, το μεγαλύτερο σε έκταση εξωτερικό παράρτημα του διαβοήτου Στρατοπέδου Συγκέντρωσης Νταχάου. Ως γνωστό το Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου είχε 193 εξωτερικά παραρτήματα σε διάφορες πόλεις της Βαυαρίας. Τα 169 παραρτήματα ήταν μόνο για άνδρες και τα 24 μόνο για γυναίκες.

Λόγω μεγάλης έλλειψης τεχνικών και εργατών για τη ναζιστική πολεμική βιομηχανία δημιουργήθηκαν δίπλα σε βαυαρικά εργοστάσια κατασκευής μηχανών και εξαρτημάτων πολεμικών αεροπλάνων και αρμάτων, παράγκες για φυλακισμένους του ναζιστικού καθεστώτος, με σκοπό την καταναγκαστική εργασία για την παραγωγή πολεμικού υλικού. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε και στο Μόναχο το στρατόπεδο συγκέντρωσης Ludwigsfeld, δίπλα από εργοστάσιο της BMW Μονάχου.

Το στρατόπεδο δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο 1943 και αποτελείτο από 22 ξύλινες παράγκες που διασκευάστηκαν από προυπάρχοντες σταύλους αλόγων. Στις παράγκες δεν υπήρχαν ντουλάπες, μόνο τριώροφα απλά κρεβάτια με αχυρόστρωμα.

Στο στρατόπεδο αυτό έμειναν περίπου 10.000 φυλακισμένοι από 30 εθνικότητες. Τις τελευταίες εβδομάδες πριν την απελευθέρωση οι ναζιστές μετέφεραν εκεί και άλλους κρατουμένους από άλλα εξωτερικά παραρτήματα, ώστε ο συνολικός αιρθμός των κρατουμένων να ανέλθει στις 20.000.

Οι αιχμάλωτοι ήταν κυρίως Εβραίοι, Ρώσσοι, Πολωνοί, Γερμανοί, Ιταλοί, Ούγγροι, Γιουγκοσλαύοι, Ισπανοί Γάλλοι, Ολανδοί, Βούλγαροι και άλλων εθνικοτήτων.

Υπήρχαν και Έλληνες αιχμάλωτοι, όπως πιστοποιείται από τις τρεις ακόλουθες λίστες του αρχείου του στρατοπέδου, που μέχρι τώρα διερευνήθηκαν:

    Λίστα της 3ης Μαίου 1945 (μετά την απελευθέρωση) στην οποία αναφέρονται 12 Έλληνες, με Επίθετο, Όνομα, ημερομηνία γέννησης και τόπο καταγωγής των.
    Λίστα θανάτων όπου αναφέρεται και ο αριθμός 4 Ελλήνων, με ημερομηνίες γεννήσεως και θανάτου των.
    Λίστα αιχμαλώτων που μπόρεσαν και απέδρασαν από το στρατόπεδο. Αναφέρονται και δύο Έλληνες, με ονοματεπώνυμο και ημερομηνία απόδρασης.

Υπάρχει η υπόνοια ότι στο διάστημα της λειτουργίας του στρατοπέδου αυτού υπήρχαν και άλλοι Έλληνες.

Όσοι αιχμάλωτοι ήταν βαρειά άρρωστοι και μελλοθάνατοι τους έστελναν οι ναζί στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου για να πεθάνουν εκεί, αυτούς όμως πού πέθαιναν μέσα στο στρατόπεδο τους έθαβαν σε μαζικούς τάφους στον ίδιο χώρο

Στις 26 Απριλίου 1945 διατάχθηκε μερική μεταφορά των αιχμαλώτων οδικώς, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες από το Ludwigsfeld, το Νταχάου και άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης με προορισμό το Ötztal στο Τυρόλο της Αυστρίας. O Χίτλερ είχε ήδη αποφασίσει να μεταφέρει την πολεμική του βιομηχανία στο Τυρόλο, το Salzburg και στο Steiermark. Η μαζική αυτή βασανιστική μεταφορά και πεζοπορεία ονομάστηκε „Πορεία Θανάτου του Νταχάου“ και λάμβανε χώρα πάντα βράδυ για να μη γίνεται αντιληπτή από τις συμμαχικές δυνάμεις, μέσα στο κρύο και υγρασία, με πείνα, αρρώστειες και θανάτους και επί τόπου εκτελέσεις των βασανισθέντων και καταβεβλημένων θυμάτων, που δεν μπορούσαν πλέον να σταθούν στα πόδια τους.

Την ημέρα της απελευθέρωσης του στρατοπέδου Ludwigsfeld, στις 30 Απριλίου 1945, μετρήθηκαν στο στρατόπεδο αυτό επιζήσαντες 8.970 άνδρες και 1.027 γυναίκες.

Τον Σεπτέμβριο 1945 οι αμερικανοί κατεδάφησαν τις 22 ξύλινες παράγκες, με εξαίρεση μόνο το κτίριο που χρησίμευε ως μαγειρίο. Το έτος 1955 έγινε εκταφή οστών από τα διάφορα μέρη του στρατοπέδου και μεταφορά των οστών σε κανονικό νεκροταφείο.

Στο μεταξύ διάστημα κτίστηκαν στη περιοχή του στρατοπέδου κοινωνικές κατοικίες και σχεδιάστηκε να κτιστούν μελλοντικά και άλλες πολυκατοικίες δίπλα από το εναπομείναν κτίριο-μαγειρίο του στρατοπέδου.

Η υλοποίηση της κατασκευής νέων κατοικιών εμποδίστηκε από τον ιστορικό και μέλος του συμβουλίου του δημοτικού διαμερίσματος Ludwigsfeld, κ. Klaus Mai, ο οποίος στηριζόμενος σε διηγήσεις πρώην κρατουμένων στο στρατόπεδο, υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρχουν ακόμη μέχρι σήμερα και μαζικοί τάφοι στο χώρο αυτό. Με απόφαση του Δήμου Μονάχου έλαβε χώρα το 2016, επισταμένη και επιστημονική διερεύνηση όλου του οικοπέδου του στρατοπέδου και ανευρέθηκαν πράγματι τάφοι με 12 σκελετούς.

Το Ίδρυμα Βαυαρικών Στρατοπέδων Συγκέντρωσης, ο Δήμος Μονάχου και η τοπική αυτοδιοίκηση της συνοικίας Ludwigsfeld, σχεδιάζουν μια διαθρησκευτική τελετή εκταφής των οστών και ενταφιασμό τους σε νεκροταφείο της περιοχής.

Κάθε χρόνο η γερμανική Πολιτεία τελεί τον Νοέμβριο την "Ημέρα Λύπης  (πένθους) του Λαού". Πρόκειται για μια επίσημη πολιτειακή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα των 2 Παγκοσμίων Πολέμων, με διαθρησκευτική τελετή και ομιλία από τον πρόεδρο της ΟΔΓ στη Γερμανική Βουλή.

Στα πλαίσια αυτής της Ημέρας Μνήμης έλαβε χώρα στις 26 Νοεμβρίου 2017, ειδική τελετή στον χώρο του πρώην Στρατοπέδου Συγκέντρωσης Μονάχου-Ludwigsfeld με ανάγνωση των ονομάτων των θυμάτων. Εφέτος έγινε μνεία των ρώσσων αιχμαλώτων που άφησαν την τελευταία τους πνοή στον τόπο αυτό του μαρτυρίου.

Στην εκδήλωση της Ημέρας Μνήμης παρέστη και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο οποίος με παράκληση και πρόσκληση του κ. Klaus Mai και των διοργανωτών, διάβασε μια προσευχή για την ανάπαυση των θυμάτων του ναζισμού.

Παρευρέθησαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Συλλόγου Θυμάτων Νταχάου και άλλων αντιναζιστικών συλλόγων. Η οικογένεια του ιστορικού κ. Klaus Mai είχε και αυτή δικά της θύματα στο στρατόπεδο αυτό και κατέθεσε στεφάνι.

Στις φωτογραφίες ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης με τον κ. Klaus Mai και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Συλλόγου Θυμάτων Νταχάου και άλλων αντιναζιστικών συλλόγων.
Από αριστερά: Manfred Grunert, BMW Group Classic, Markus Auerbach, Bezirksausschussvorsitzender 24 (SPD), Dr. Rainer Grossmann, stellvertretender BA-Vorsitzender 24 (CSU), Apostolos Malamoussis, Erzpriester des Ökumenischen Patriarchats Bischöflicher Beauftragter für die staatlichen Belange im Freistaat Bayern, Gerlinde Dunzinger, Initiative Gedenkstätte Allach, Klaus Mai, Bezirksausschuss 24, Vorsitzender Unterausschuss Kultur und Budget (SPD), Ilse Macek. Gegen Vergessen für Demokratie e.V., Adi Trumpf, Dr. Jürgen Müller-Hohagen, stellv. Präsident der Lagergemeinschaft Dachau
Οι φωτογραφίες διετέθησαν ευγενώς από τον κ. Klaus Mai.  Η φωτογραφία με τον π. Απόστολο και τον κ. Mai με τις νιφάδες του χιονιού, διατίθεται από τον π. Απόστολο.
 Με ευχές
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Η πηγή των πληροφοριών για το Στρατόπεδο  Συγκέντρωσης Ludwigsfeld προέρχονται από το προσφάτως εκδοθέν βιβλίο του κ. Klaus Mai με τίτλο  "Der KZ-Außenanlagerkomplex Dachau-Allach in München-Ludwigsfeld".

Ι. Ναοί Μονάχου (Αγίων πάντων, Αγίου Γεωργίου και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος)ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ

«Περίπου 500 σπίτια έχουν καταστραφεί, ενώ η Μάνδρα είναι απροσπέλαστη εξαιτίας της λάσπης και των συντριμμιών στους δρόμους.

 

Η επόμενη μέρα βρίσκει πολλούς κατοίκους άστεγους και άλλους να προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται από τις περιουσίες τους.»

 

Το παραπάνω κείμενο, μέρος του άρθρου της ιστοσελίδας «newsbomb.gr», περιγράφει την μεγάλη καταστροφή που υπέστη αυτή η περιοχή της Δυτικής Αττικής.

 

Οι τρεις ενορίες του Μονάχου σε συνεργασία, κάνουν έκκληση για βοήθεια προς όλους όσους μπορούν να βοηθήσουν. 

Αύριο θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις στους Ι. Ναούς της πόλεως (Αγίων πάντων, Αγίου Γεωργίου και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος) 

Όσοι μπορούν, ας φέρουν τρόφιμα ή ρουχισμό στην ενορία των Αγίων Πάντων, στις εξης ώρες: 

Απο 12:00 έως 2:00 το μεσημέρι 

ή 

από τις 5:00 εως 8:00 το απόγευμα!

Τα τρόφιμα και ο ρουχισμός θα συγκεντρωθούν στο φουαγιέ πριν την μεγάλη αίθουσα της ενορίας!

Θα αποσταλούν εκτάκτως την Δευτέρα νωρις το πρωί, με νταλίκα που θα τα μεταφέρει δωρεάν στους κατοίκους της πληγείσας περιοχής!

Εξαίρετο κόσμημα Ορθοδοξίας στο Μόναχο η νέα αγιογράφηση του IN των Αγ. Πάντων

Η εικονογράφηση του Ιερού Ναού Αγίων Πάντων Μονάχου συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Στις 8 Νοεμβρίου 2017, περατώθηκε η μεγάλων διαστάσεων παράσταση αγίων που είχαν ιδιαίτερη σχέση με το ζωικό βασίλειο. Το θέμα ήταν επιλογή και επιθυμία της δωρήτριας κ. Σάσκιας Greipl-Κωσταντινίδη και του συζύγου της Σταύρου Κωσταντινίδη, δικηγόρου και προέδρου της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου, σε ανάμνηση του μακαρίτη πατέρα της Σάσκιας, Prof. Erich Greipl. Ο πατέρας της ήταν μεγάλος επιχειρηματίας, μεγαλομέτοχος της εταιρείας ΜΕΤΡΟ και MEDIA MARKT και μέλος του προεδρείου της, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Μονάχου και Άνω Βαυαρίας και πρόεδρος πολλών ευαγών ιδρυμάτων. Είχε ιδιαίτερη ΣΥΝΕΧΕΙΑ https://doryforos-europa.blogspot.de/2017/11/in.html

Πρόεδρος της Θεολογικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Μονάχου ο δρ Κων/νος Νικολακόπουλος

Νέος Πρόεδρος για τα δυο επόμενα 2 χρόνια της ορθόδοξης θεολογικής σχολής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου εκλέχτηκε ο δρ θεολ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος, καθηγητής βιβλικής θεολογίας

 

Στις 16.01.1979 ιδρύθηκε η έδρα Ορθόδοξης Θεολογίας στην Καθολική Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Στις 20 Φεβρουαρίου του 1985 ιδρύθηκε το Ινστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας στο οποίο εντάχθηκε η έδρα αυτή.
Από το θερινό εξάμηνο 1994 με απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Μονάχου (LMU) το Ινστιτούτο Ορθοδόξου Θεολογίας έλαβε μορφή μικρής Θεολογικής Σχολής και από το 1997 διοικείται από ανάλογο πρός τις άλλες σχολές όργανο (Fachbereichsrat), αποτελούμενο από 7 Καθηγητές (4 Ορθοδόξους και 3 άλλων σχολών) και λοιπούς εκπροσώπους (επιστημονικούς συνεργάτες, φοιτητές, κ.λπ.) του Πανεπιστημίου. Από το 1997 το Τμήμα χορηγεί δίπλωμα ορθοδόξου θεολογίας και από το Μάρτιο 1999 έχει τεθεί σε ισχύ και ο κανονισμός απονομής διδακτορικών διπλωμάτων.

Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας στην έναρξη του ακαδημαικού εξαμήνου του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου

Από πολλών ετών έχει καθιερωθεί να λαμβάνει χώρα δύο φορές το χρόνο η έναρξη του ακαδημαικού εξαμήνου του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου με Θεία Λειτουργία και δεξίωση αντίστοιχα στις διάφορες ορθόδοξες Ενορίες του Μονάχου. Σκοπός αυτής της εκ περιτροπής φιλοξενίας είναι η γνωριμία των φοιτητών με τις ενορίες των διαφόρων ορθοδόξων εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών που εκπροσωπούνται στο Μόναχο, η ενημέρωσή τους για το ενοριακό έργο και για τα θέματα που τις απασχολούν, ως επίσης και η σύσφιξη των σχέσεων των ορθοδόξων φοιτητών με τις ενορίες, στις οποίες θα κληθούν να προσφέρουν τη διακονία τους, ως κληρικοί, ιεροκήρυκες, κατηχητές και θεολόγοι καθηγητές στα σχολεία.

 

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017 η Ενορία Αγίων Πάντων Μονάχου φιλοξένησε και πάλι το Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου, τους καθηγητές, τους επιστημονικούς βοηθούς, τους φοιτητές διαφόρων εθνικοτήτων και βαυαρούς φίλους της Ορθοδοξίας. Τη Θεία Λειτουργία τέλεσαν ο προϊστάμενος του ναού Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, ο ελβετικής καταγωγής αρχιμανδρίτης π. Κοσμάς, ο οποίος ανήκει στη Σερβική Εκκλησία της Αυστρίας και Ελβετίας και είναι ταυτόχρονα και προπτυχιακός φοιτητής και ο εκπρόσωπος των φοιτητών του Τμήματος, ο Πρεσβύτερος-Οικονόμος π. Πλούταρχος Κωσταντινίδης και ο ιεροδιάκονος π. Νικόλαος Τζώρτζης. Παρἐστησαν επίσης συμπροσευχόμενοι ο υπεύθυνος για τους ορθόδοξους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο ρουμάνος Πρωτοπρεσβύτερος Mircea Basarab. Τη χορωδία του ναού πλαισίωσαν με την υπέροχη βυζαντινή μελωδία, ο καθηγητής και Πρόεδρος (Κοσμήτορας) του Τμήματος κ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος και ο καθηγητής Αθανάσιος Βλέτσης.

 

Ο Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος Σιώμος καλοσώρισε στον χαιρετισμό του, στον κατάμεστο ιερό Ναό, τους καθηγητές και φοιτητές και αναφέρθηκε στη δυνατότητα σπουδών στο Τμήμα και την προσφορά του στον ορθόδοξο, στον διορθόδοξο και στον διεκκλησιαστικό χώρο, προσκαλώντας και άλλους νέους ανθρώπους να πλαισιώσουν, με προπτυχιακές ή ακόμη και διδακτορικές σπουδές, το έργο του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας.

 

Ακολούθησε δεξίωση στο „Πολιτιστικό Κέντρο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος“, όπου έλαβε χώρα γνωριμία και με τους νέους φοιτητές. Ο Κοσμήτορας κ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος, ο καθηγητής κ. Αθανάσιος Βλέτσης, και ο επιστημονικός συνεργάτης-σύμβουλος Δρ. Δρ. Ανάργυρος Αναπλιώτης αναφέρθηκαν σε θέματα σπουδών και προγραμμάτων του εξαμήνου, ενώ ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης εστίασε τον χαιρετισμό του στην προσφορά του Τμήματος της Ορθόδοξης Θεολογίας στις Ορθόδοξες Ενορίες των Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών που εκπροσωπούνται στη Γερμανία. Αναφέρθηκε επίσης και στο Σύνδεσμο Ορθοδόξων Ιερέων του Μονάχου, ως ενός οργάνου που σκοπό έχει, μεταξύ των άλλων, και τη στήριξη του έργου του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας. Λίαν ενθαρρυντική για τους φοιτητές ήταν και η προσωπική μαρτυρία του Αρχιμανδρίτη Γεωργίου Σιώμου, σχετικά με τη γνωριμία του με το Τμήμα, την έλευσή του στο Μόναχο, την περάτωση των θεολογικών σπουδών του και τη διακονία του στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας.

 

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε και η παρουσία βαυαρών φίλων του Τμήματος, όπως του διπλωματούχου μηχανικού κ. Manfred Kay, της συζύγου του και εκπαιδευτικού πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Bettina Kay-Fries, και της καθηγήτριας θεολόγου στη Μ.Εκπαίδευση για το μάθημα των Θρησκευτικών στους μαθητές του Καθολικού δόγματος κ. Dr. Rebecca Milena Fuchs, οι οποίοι παρακολουθούν τακτικά μαθήματα του Τμήματος, στα πλαίσια του προγράμματος σπουδών για ενήλικες-συνταξιούχους (Seniorenstudium).

Ας σημειωθεί εδώ ότι οι παραδόσεις του Τμήματος είναι ανοικτές για όλους τους ενδιαφερομένους, εκτός των κανονικών φοιτητών, στα πλαίσια του Seniorenstudium.Στα πλαίσια αυτά, αλλά και βέβαια μέσα από τους διαφόρους συνδιασμούς σπουδών (π.χ. σπουδές Ορθὀδοξης Θεολογίας ως δεὐτερη ειδικότητα) παρακολουθούν μαθήματα ορθοδόξου Θεολογίας αρκετά μέλη άλλων χριστιανικών εκκλησιών, τα οποία έρχονται έτσι σε γνωριμία με την πλούσια παράδοση της Ορθοδόξου πίστεως και Εκκλησίας. Λεπτομέρειες μπορούν να βρούν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα του Τμήματος (www.orththeol.uni-muenchen.de) ή να απευθύνονται στον υπεύθυνο ενημέρωσης για προγράμματα σπουδών Δρ. Αναπλιώτη.

Η εγκάρδια και φιλική συνάντηση έλαβε τέλος με την επιθυμία για τακτικές συναντήσεις φοιτητών, καθηγητών και κληρικών, και εκτός μαθημάτων και παραδόσεων της Σχολής, για αλληλοστήριξη και κοινή μαρτυρία Ορθοδοξίας στο χώρο που ζούμε.

 

 π. Απόστολος Μαλαμούσης

Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

Επιτετραμμένος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας  για την Ορθόδοξη σπουδάζουσα νεολαία στο Πανεπιστήμιο Μονάχου

Φωτογραφίες: Kay / Μαλαμούσης

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΒΑΥΑΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΊΑ                                            ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας σε εκδήλωση του κ. Christian Ude, πρώην Αρχιδημάρχου Μονάχου, για τα 70α γενέθλιά του.


Η Ιερά Μητρόπολις Γερμανίας παρέστη σε μια άκρως εντυπωσιακή τελετή και εκδήλωση, για τα 70α γενέθλια του πρώην Αρχιδημάρχου Μονάχου κ. Χρίστιαν Ούντε (Christian Ude). Ο κ. Ούντε εόρτασε με τα μέλη της οικογενείας του και με προσωπικούς του φίλους τα γενέθλιά του, στην ωραιότατη αίθουσα κοντσέρτων του πασίγνωστου Θεάτρου Πρινζρεγκεντεν (Prinzregententheater) του Μονάχου.


Ο κ. Ούντε, μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας (SPD), διετέλεσε επί σειρά ετών Αρχιδήμαρχος Μονάχου (1993 μέχρι 2014). Στη διάρκεια της θητείας του, ως αρχιδημάρχου, στήριξε με κάθε τρόπο τις υποθέσεις της ελληνικής παροικίας Μονάχου και ιδιαίτερα τα θέματα της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο Μόναχο.


Επιγραμματικά αναφέρω μερικά από αυτά:
    Στήριξε τον ιστορικό ελληνορθόδοξο Ναό, τη Σαλβάτορκιρχε, στην προσπάθεια συλλογής χρημάτων για την απαραίτητη ανακαίνιση του ιστορικού αυτού ναού, που κτίστηκε το 1494. Για το σκοπό αυτό έγινε μέλος της μεικτής Ελληνο-Βαυαρικής Ερανικής Επιτροπής, μετείχε σε εκδηλώσεις διαφήμησης της προσπάθειας και ανέβηκε όλα τα σκαλοπάτια μέχρι το υψηλότερο σημείο του κωδωνοστασίου της ιστορικής Σαλβάτορκιρχε, όπου και φωτογραφήθηκε μαζί με τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, για τα ΜΜΕ, για να παροτρύνει τη βαυαρική κοινωνία σε δωρεές, για την ανακαίνιση του ναού. Η υστερογοτθική Σαλβάτορκιρχε παραχωρήθηκε το 1828 από τον Βασιλέα της Βαυαρίας Λουδοβίκο Α΄ στους ορθοδόξους Έλληνες του Μονάχου για την τέλεση των λειτουργικών τους αναγκών. Ο Βασιλέας Λουδοβίκος Α' είναι, ως γνωστό, ο πατέρας του Βασιλέα Όθωνα της Ελλάδος.


    Συνέπραξε καθοριστικά, από το 2004, μετά από πρόταση και ενέργειες του τότε Αρχιερατικού Επιτρόπου Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση στην καθιέρωση της ετήσιας Ελληνο-Βαυαρικής Πολιτιστικής Ημέρας στην κεντρική πλατεία του Μονάχου την Odeonsplatz.


    Επίσης συνέπραξε καθοριστικά, μετά από πρόταση και ενέργειες του Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση και στην καθιέρωση της ετήσιας τελετής Αγιασμού των υδάτων του ποταμού Ίζαρ, στο κέντρο της πόλης Μονάχου, την ημέρα των Θεοφανείων.


    Στο θέμα αγοράς ενός οικοπέδου του δήμου Μονάχου από την Ελληνική Κυβέρνηση, για το κτίσιμο ενός ελληνικού σχολείου, παρέσχε πουσιοπάροχα την απαραίτητη στήριξη.


    Μετείχε πολλάκις σε πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις της Εκκλησίας μας και της Παροικίας μας, επαινώντας τους Έλληνες και προβάλλοντάς τους ως πρότυπο επιτυχημένης ενσωμάτωσης και πολυμερούς δημιουργικής προσφοράς στη βαυαρική κοινωνία .


    Στήριξε επίσης με κάθε τρόπο την Ορθόδοξη Εκκλησία μας στο θέμα Διεκκλησιαστικού και Διαθρησκειακού διαλόγου μεταξύ των Εκκλησιών και των λοιπών θρησκευμάτων που εκπροσωπούνται στο Μόναχο.


    Επίσης έδωσε προτεραιότητα σε θέματα ενσωμάτωσης των κατοίκων της πόλης που δεν έχουν γερμανική υπηκοότητα και εκπόνησε και στήριξε πολλαπλά σχετικά προγράμματα των μεταναστών και ιδιαίτερα της εκκλησίας μας.


Η Ιερά Μητρόπολις Γερμανίας τίμησε τον κ. Ούντε με τον Χρυσό Σταυρό της Μητροπόλεως το 2012.


Στην εκδηλωση για τα 70α γενέθλιά του προσκάλεσε ο κ. Ούντε τα πολυάριθμα μέλη της οικογένειάς του και πολλούς φίλους του και συνεργάτες του. Από πλευράς των Ορθοδόξων Εκκλησιών και της Ελληνικής Παροικίας Μονάχου προσκάλεσε τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, τον οποίο και χαιρέτησε εγκάρδια στην προσφώνησή του. Ο πρώην Αρχιδήμαρχος κ. Ούντε και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης συνδέονται από πολλών ετών με βαθειά φιλία, αλληλοεκτίμηση, αλληλοσεβασμό και αλληλοστήριξη του κοινού έργου τους, για το καλό της βαυαρικής κοινωνίας και διαίτερα της ελληνορθόδοξης παροικίας Μονάχου.


Η εκδήλωση άρχισε με ελληνική μουσική και στις ομιλίες που επακολούθησαν έγινε αναφορά στη σχέση του κ. Ούντε με την Ελλάδα και ιδιαίτερα με την Μύκονο, όπου έχει αγοράσει μια κατοικία και είναι επίσης και επίτιμος δημότης της νήσου.


Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση, στην οποία ο κ. Ούντε συνωμίλησε ιδιαίτερα με τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, κατεχώρησε τη θερμή αφιέρωση:  Ο Χρίστιαν Ούντε στην οικογένεια Μαλαμούση για τον πολυετή δεσμό (ή και μακροχρόνια κοινωνία και φιλία) στο βιβλίο του ΟΜΙΛΙΕΣ, που επέδωσε στον π. Απόστολο και φωτογραφήθηκε μαζί του. Ο π. Απόστολος παρεχώρησε και μια δήλωση στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Μονάχου, münchen.tv, για το τιμώμενο πρόσωπο.


Ο κ. Ούντε παρεκάλεσε τους προσκεκλημένους, αντί δώρων για τα γενέθλιά του, να καταθέσουν χρήματα στο φιλανθρωπικό και ανθρωπιστικό ίδρυμα AΝΘΡΩΠΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, που βοηθεί και στηρίζει ορφανά και φτωχά παιδιά της Αιθιοπίας.


Με  ευχές
Απόστολος Μαλαμούσης,  Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου
Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία


Φωτογραφία με την οικογένεια Ούντε και καρικατούρα με τον κ. Ούντε στο γραφείο, με ελληνικό κρασί και πίνακα της Μυκόνου. (φωτο: Wolfgang Rucka)

Τριπρόσωπη Ορθόδοξη μαρτυρία σε επιστημονική Ημερίδα της Ομάδας των Χριστιανικών Εκκλησιών Βαυαρίας

Κάθε χρόνο η „Ομάδα των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας, ACKiB“ (ένας επίσημος βαυαρικός θεσμός) διοργανώνει επιστημονική ημερίδα με θέματα επίκαιρα, που άπτονται των εκκλησιαστικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και μορφωτικών θεμάτων και προβλημάτων που απασχολούν τον σύγχρονο κόσμο.

Εφέτος η επιστημονική ημερίδα έλαβε χώρα στη πόλη Αουγκσμπουργκ (Augsburg) της Βαυαρίας, στις 13 Οκτωβρίου 2017, με τον τίτλο:

«Εθνικισμός, απομόνωση, δυσφήμιση και χριστιανική πίστη»

Στις εργασίες του συνεδρίου έλαβαν μέρος εκπρόσωποι ενός ευρέως φάσματος χριστιανικών εκκλησιών της Βαυαρίας.

Στην έναρξη ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, ιερατικώς προιστάμενος της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου μετέφερε την ευλογία της Εκκλησίας μας και ανέφερε στην πνευματική του εισήγηση μεταξὐ των ἀλλων και τα εξής:

Η Εκκλησία τόνιζε εξ αρχής ότι η κρίση την οποία ζούμε στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη είναι πρωτίστως πνευματική κρίση. Αποδεχόμενοι όμως αυτήν την αρχή θα πρέπει να αναλάβουμε και την ανάλογη ευθύνη και να δούμε την τυχόν προσφορά της Εκκλησίας, των εκκλησιών και των Χριστιανών, υποδεικνύοντας στον μαστιζομενο λαό λύσεις και τρόπους εξόδου από την δυστυχία, τρόπους αναστάσεως.

Σχετικά με το κύριο θέμα της ημερίδας να σταθούμε σε τρία μόνο σημεία της ψυχοσύνθεσης που συμβάλουν σε μία ναζιστική ή φασιστική συμπεριφορά, όπως μας τα παρουσιάζει σε ένα άρθρο ο π. Βασίλειος Θερμός.

1. Η εσωτερική επιθετικότητα που βρίσκει ιδεολογικό μανδύα για να εξωτερικεύεται αγνοώντας την χριστιανική αρετή της αυτογνωσίας και τη μετάνοια.

2. Η προσωπική ναρκισσιστική εξύψωση που συνδέεται με την αντίληψη της εκλεκτής μερίδος ή του εκλεκτού λαού αντικαθιστώντας το οικουμενικό και καθολικό μήνυμα της αναστάσεως με κάτι αποκλειστικό και κατ' εξοχήν κοσμικό.

3. Η μέθη (της εξουσίας/ του θυμού) που σχετίζεται ακόμη και με τον έρωτα, όπου όταν είναι υγιής υπάρχει χώρος και δυνατότητα αγάπης και πέραν του αγαπημένου προσώπου, όπου όμως πάσχει αποκλείει, και μισεί.

Εμείς ως χριστιανοί εφόσον πιστεύουμε στην ενανθρώπιση του Κ.Υ.Ι.Χ ότι συνανεστράφει με τους ανθρώπους, ότι όντως δέχτηκε και αγίασε την ανθρώπινη φύση, ότι έγινε αδελφός και φίλος και όλα, και εμείς οφείλουμε να απαντάμε κατά παρόμοιο τρόπο όπως στην παραβολή του Καζαντζάκη στο φτωχουλη του θεού στην ερώτηση " ποιός είναι; Εσύ, Θεέ μου!"

Ακολούθως ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, μέλος του προεδρείου της ACKiB, καλοσώρισε τους συνέδρους, υπογραμμίζοντας στον χαιρετισμό του και τα ακόλουθα:

Εθνικιστικές αντιλήψεις αναβιώνουν, όχι μόνο σε μακρινές ηπείρους, αλλά και στο κέντρο της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο ως δομή, αλλά και ως όραμα, αμφισβητείται από πολλούς πολίτες. Λαϊκιστικά κόμματα εισέρχονται στα κοινοβούλια · σε μερικές περιπτώσεις αναλαμβάνουν ακόμη και τη διακυβέρνηση μιας χώρας.

Ξενοφοβικά συνθήματα καθίστανται σε πολλές περιπτώσεις αποδεκτά από την κοινωνία. Εχθρικές προς τους αλλοδαπούς απόψεις και θεωρίες προβάλλονται ως έγκυρες απαντήσεις στην προσφυγική κρίση. Μειονότητες δυσφημίζονται. Ψευδείς ειδήσεις αποπροσανατολίζουν τους ανθρώπους. H ρητορική του μίσους βρίσκει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νέους τρόπους έκφρασης.

Για το λόγο αυτό αποφάσισε η ACKiB να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, που είναι δυστυχώς λίαν επίκαιρο.

Ακολούθως ο θεολόγος κ. Γεώργιος Βλαντής, διευθυντής της ACKiB και κύριος υπεύθυνος για την οργάνωση και διεξαγωγή των εργασιών του συνεδρίου, ανέπτυξε το θεολογικό διάγραμμα του συνεδρίου και αναφέρθηκε σε τεχνικά θέματα για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εργασιών του.

Η επιστημονική συνεργάτις του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας, Δρ. Χίλκε Ρέμπενστορφ, ανέπτυξε διεξοδικά και με παρουσίαση επιστημονικών ερευνών και συμπερασμάτων το θέμα «Εθνικισμός, ακροδεξιός λαικισμός και εκκλησίες».

Το θέμα συζητήθηκε λεπτομερώς και στις τέσσερις ομάδες εργασίας που συγκροτήθηκαν μετά την εισήγηση με σκοπό την περαιτέρω εμβάθυνση στο θέμα.

Οι ομάδες ασχολήθηκαν με τις ακόλουθες θεματικές: α) Εκκλησιαστική Ακολουθία ως οδός αποφυγής του ολοκληρωτισμού, β) Εθνικισμός και Εκκλησίες, γ) Πώς θα αντιμετωπίσω τους λαϊκιστές και δ) Χειραγώγηση και ΜΜΕ.

Την τρίτη ομάδα συντόνισε ο σέρβος ορθόδοξος θεολόγος κ. Nenad Zivkovic.

Η πρώην Επίσκοπος των Μεθοδιστών της Γερμανίας κ. Rosemarie Wenner ανέπτυξε το θέμα «Εθνικισμός, απομόνωση, δυσφήμιση και διαχριστιανικές σχέσεις».

Αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία του εθνικισμού από τον 19ο αιώνα και στις σχέσεις της ρωμαιοκαθολικής και Ευαγγελικής εκκλησίας της Γερμανίας με το ναζιστικό καθεστώς. Η συνεργασία όλων των Εκκλησιών, ο αλληλοσεβασμός και η αλληλοστήριξη δημιουργούν γέφυρες μεταξύ λαών και πολιτισμών, ώστε να αποφεύγονται οι διαιρέσεις και οι προστριβές, σημείωσε η εισηγήτρια.

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά της εισηγήτριας και σε κείμενα συγχρόνων ορθοδόξων θεολόγων, καθηγητών πανεπιστημίου, όπως λ.χ. του Σεβ. Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρου.

Η Ημερίδα έλαβε τέλος με μερικούς ύμνους και προσωπικές εμπειρίες από νεοναζιστικά μορφώματα της αρχιερατικής επιτρόπου της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Νυρεμβέργης κ. Christine Schürmann.

Στην Ημερίδα παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Σέρβος πρεσβύτερος της Σερβικής Ορθόδοξης Ενορίας στη πόλη Αουγκσμπουργκ π. Μίκο Μάτιτς και ο Σέρβος πρεσβύτερος της Σερβικής Ορθὀδοξης Ενορίας στην πόλη Ρεγκενσμπουργκ π. Μπόγιαν Σίμιτς.

Η ενεργός συμμετοχή στην ACKiB του Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση, ως μέλους του προεδρείου, του Αρχιμανδρίτη Γεωργίου Σιώμου, ως μέλους της Διαρκούς Επιτροπής και του θεολόγου κ. Γεωργίου Βλαντή ως διευθυντή της, δίνει μια όμορφη μαρτυρία ορθόδοξης ζωής, λατρείας και πνευματικότητας στα μέλη των άλλων Εκκλησιών, που χαίρονται για την Ορθόδοξη παρουσία και επαινούν παντοιοτρόπως τη συμβολή της.

Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες της Γερμανίας θεωρούν ως ιδιαίτερη ευλογία Θεού το ότι το Συμβούλιο των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας έχει ως διευθυντή έναν Έλληνα ορθόδοξο θεολόγο, τον κ. Βλαντή, ο οποίος είναι βαθύς γνώστης της θεολογίας μας και των ιδιαιτεροτήτων των Ορθοδόξων Εκκλησιών που εκπροσωπούνται στη Γερμανία (και ιδιαιτέρως στη Βαυαρία), καθώς επίσης και της ζωής και θεολογίας των άλλων αδελφών Εκκλησιών.

Στις φωτογραφίες ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και ο διευθυντής κ. Γεώργιος Βλαντής.

Η Ιερά Μητρόπολις Γερμανίας και η Bahnhofsmission (Ιεραποστολή του Σιδηροδρομικού Σταθμού) Μονάχου.

Ένα θερμό ευχαριστώ της Εκκλησίας μας.

Στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου λειτουργεί μια κοινωνική υπηρεσία με τον τίτλο Bahnhofsmission (Ιεραποστολή του Σταθμού), με σκοπό την παροχή πρώτων βοηθειών σε επισκέπτες, ταξιδεύοντες και άλλους ανθρώπους που έχουν μείνει κυριολεκτικά στο δρόμο. Η υπηρεσία αυτή συμπληρώνει εφέτος 120 χρόνια διακονίας και εθελοντικής προσφοράς και υπάγεται στις δύο μεγάλες εκκλησίες, την ρωμαιοκαθολική και την ευαγγελική εκκλησία Μονάχου. Η υπηρεσία στελεχώνεται από 130 εθελοντές και 14 μόνιμους υπαλλήλους, που εργάζονται με βάρδιες νυχθημερόν, ενώ το 2016 περίπου 30 μεταφραστές πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους.

Ιδρύθηκε τον περασμένο αιώνα με σκοπό την παροχή συμβουλών και προστασίας των νεαρών γυναικών νεανίδων, που από τη βαυαρική ύπαιθρο μετέβαιναν στο Μόναχο για εξεύρεση εργασίας και κατοικίας. Με την μεταλλαγή και εξέλιξη του Μονάχου από αγροτική σε βιομηχανική πρωτεύουσα της Βαυαρίας, αυξήθηκαν και οι ανάγκες παροχής ευρύτερης προσφοράς της Bahnhofsmission σε άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούν το σταθμό του Μονάχου ως συγκοινωνιακό κόμβο, ή πέφτουν θύματα κλοπής πορτοφολιών, διαβατηρίων κ.λ.π.ή μετά από οικογενειακές προστριβές, η απώλειας στέγασἠς των, δεν έχουν "που την κεφαλήν κλίναι".

Η υπηρεσία αυτή βοήθησε και αρκετούς έλληνες μετανάστες συμπατριώτες μας που κατέληξαν εκεί μετά από έωλες υποχέσεις για ανύπαρκτες θέσεις εργασίας, ή από τη συμπεριφορά ασυνειδήτων εργοδοτών που τους "πέταξαν στο δρόμο", χωρίς να τους πληρώσουν τα δεδουλευμένα μεροκάματα και δεν είχαν έτσι τη δυνατότητα επιστροφής τους στην Πατρίδα. Η Bahnhofsmission τηλεφωνούσε στην Εκκλησία μας στο Μόναχο και μας παρακαλούσε να τη βοηθήσουμε σε θέματα μετάφρασης και συμβολής μας στην επιστροφή των συμπατριωτών μας στην Ελλάδα. Και μέχρι σήμερα ακόμη έχουμε περιπτώσεις κατάληξης συμπατριωτών μας στην Bahnhofsmission.

Η Υπηρεσία αυτή στεγάζεται δίπλα από την γραμμή 11, εκεί όπου απεβιβάζοντο οι χιλιάδες έλληνες μετανάστες της δεκαετίας του ΄60, με σκοπό την προσωρινή τους διαμονή τους σε υπόγεια καταφύγια του σταθμού του Μονάχου και τη σταδιακή προώθησή τους στις πόλεις και στα εργοστάσια που τους είχαν ορίσει ήδη από την Ελλάδα. Η γραμμή 11 και η όλη διαδικασία της τότε υποδοχής έχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια τραυματικών εμπειριών στους έλληνες μετανάστες. Έχουν γραφεί πολλά για την γραμμή 11 και παίχθηκε και ένα θεατρικό έργο.

Στα πλαίσια της μελλοντικής ευρύτερης και εκ βάθρων ανακατασκευής των κτηριακών εγκαταστάσεων του σταθμού Μονάχου, ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης δραστηριοποιείται και με άλλους μεταναστευτικούς συλλόγους να ιδρυθεί εκεί και ένα μικρό μουσείο με τον τίτλο:  Γραμμή 11.

Η Bahnhofsmission συνέδραμε στο έργο της υποδοχής των πρώτων ελλήνων μεταναστών στη δεκαετία του ΄60, καθώς επίσης και στην υποδοχή των προσφύγων από Συρία και άλλες εμπόλεμες περιοχές, προς διετίας.

Η υπηρεσία Bahnhofsmission τιμήθηκε από το Συμβούλιο των Λαικών Καθολικών του Μονάχου με το "Μετάλλιο Πάτερ Ρούπερτ Μάγιερ", ένα βραβείο τιμής, ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης. Η τελετή έλαβε χώρα στη μεγάλη αίθουσα του Παλαιού Δημαρχείου Μονάχου, στις 8 Οκτωβρίου 2017, με συμμετοχή εκατοντάδων συνεργατών και εθελοντών της θυσιαστικής αυτής διακονίας. Το βραβείο παρέλαβαν οι δύο διευθύντριες της υπηρεσίας, η κ. Μπεττίνα Σπαν και η κ. Μπάρμπαρα Τόμα. Η Δήμαρχος Μονάχου για κοινωνικά θέματα κ. Χριστίνε Στρομπλ, ο αντινομάρχης Μονάχου κ. Ερνστ Βάιντενμπους και ο Επίσκοπος Ρούπερτ Στόλμπεργ εξήραν στον χαιρετισμό τους τη σπουδαία κοινωνική και ανθρωπιστική προσφορά της Bahnhofsmission.

H πρόεδρος του  Συμβουλίου των Λαικών Καθολικών του Μονάχου  κ. Γιοχάννα Ρουμσέτελ, πρώην Νομάρχης της πόλης Μονάχου, αναφέρθηκε στην φιλανθρωπική, εκκλησιαστική και κοινωνική δομή της υπηρεσίας  και στην αρμονική συνεργασία της με όλες τις τοπικές εκκλησίες. Η κ. Ρούμσετελ συνδέεται φιλικά με τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση και με την ελληνική παροικία Μονάχου και έχει επανειλημμένα δείξει εμπράκτως τα φιλελληνικά και φιλορθόδοξα αισθήματά της.

Την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας εκπροσώπησε ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και το Συμβούλιο των Χριστιανικών Εκκλησιών Βαυαρίας, ο διευθυντής του κ. Γεώργιος Βλαντής.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης επισκέφθηκε σήμερα την Bahnhosmission και μετέφερε στις δύο διευθύντριες το ευχαριστώ της Εκκλησίας μας για το όλο έργο τους και κυρίως για την προσφορά τους στους έλληνες συμπατριώτες μας. Σημειώνεται ότι ο π. Απόστολος συνδέεται από πολλών ετών με την Bahnhofmission και πολλές φορές παρενέβη για να συνδράμει το έργο της υπηρεσίας αυτής και να βοηθήσει τους συμπατριώτες μας σε θέματα μετάφρασης και επιστροφής τους στην Πατρίδα μας.

Με ευχές

Απόστολος Μαλαμούσης

Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

Αρχιερατικός Επίτροπος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία
Φωτογραφίες
Στήλη υποδοχής στην είσοδο της Bahnhofsmission με καλοσώρισμα και στα ελληνικά.
Ο πρωτοπρεβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης με τις δύο διευθύντριες της Bahnhofsmission, την κ. Μπεττίνα Σπαν και την κ. Μπάρμπαρα Τόμα, στην είσοδο της Bahnhofsmission, στη Γραμμή 11. του Σιδιριδρομικού Σταθμού Μονάχου.

π. Απόστολος ΜαλαμούσηςΑρχιερατικός - Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία                                        Ανοικτή επιστολή Προς τη μαθητιώσα νεολαία του Ελληνικού Λυκείου Μονάχου

Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές,

Πληροφορήθηκα από δημοσιεύματα στον τύπο τα διαβήματά σας προς το Ελληνικό Γενικό Προξενείο Μονάχου και προς το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας για τη φετεινή έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού στο Λύκειο Μονάχου.

Στη μακροχρόνια ιερατική μου διακονία στο Μόναχο έχω ασφαλώς πολλούς από σας βαπτίσει, και γαλουχήσει στα νάματα της Ορθοδοξίας μας. Για το λόγο αυτό έχω μαζί σας μια όμορφη πνευματική σχέση, η οποία δεν με αφήνει αδιάφορο στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, ως μαθητιώσα νεολαία στο Λύκειο Μονάχου. Επίσης η ιερατική μου μέριμνα για τον μαθησιακό αυτό χώρο σηματοδοτείται και από το γεγονός, ότι επί σειρά ετών, από το 1982 μέχρι το 2011, υπηρέτησα στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο Μονάχου ως καθηγητής Θεολόγος, αφουγκραζόμενος καθημερινά τις αγωνίες και τα οράματα των μαθητριών και μαθητών μου, μερικοί από τους οποίους είναι ήδη οι γονείς σας.

Συμμερίζομαι τη διαμαρτυρία σας για τη μέχρι σήμερα έλλειψη καθηγητών σε όλους βασικούς τομείς μάθησης και για το φόβο σας και την αγωνία σας, ότι δεν θα μπορέσετε να λάβετε, με την κατάλληλη και απαραίτητη κατάρτιση, μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2018.

Γνωρίζω επίσης και κατανοώ πλήρως τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες της Πατρίδας μας, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Πιστεύω όμως ότι η οικονομική αυτή κρίση δεν πρέπει και δεν μπορεί να μετατραπεί σε κρίση παιδείας και μόρφωσης της νεολαίας μας, ιδιαίτερα στη διασπορά. Ο κάθε έλληνας συμπατριώτης μας και συγκεκριμμένα οι γονείς σας, ξενητεύθηκαν με σκοπό καί όραμα να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους ένα καλύτερο μέλλον με ελληνική παιδεία, αλλά και απρόσκοπτη ενσωμάτωση στη χώρα που ζουν και εργάζονται.

Πληροφορήθηκα με ικανοποίηση, ότι το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας υποσχέθηκε να στείλει καθηγητές στο Λύκειο Μονάχου μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2017. Ελπίζω να μπορέσει το Υπουργείο μας να υλοποιήσει τη δέσμευση που ανέλαβε.

Σε περίπτωση όμως που θα υπάρξει δυστοκία εκπλήρωσης των προσδοκιών σας και αναγκαστείτε να προβείτε και πάλι σε κινήσεις διαμαρτυρίας, θα είμαι μαζί σας στο αγώνα, συμπαραστάτης και συνεπίκουρος του δικαιώματός σας, να έχετε τα ίδια συνταγματικά δικαιώματα, ως πρός τη μάθηση και την παιδεία, όπως τα έχει και η ελληνική μαθητιώσα νεολαία που ζει στη Μητέρα Ελλάδα.

Με ευχές και πατρική αγάπη

π. Απόστολος Μαλαμούσης

Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία
 

Παιδικές ομάδες χορού του πολιτιστικού Κέντρου ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΌΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΊΟΣ

Για 4η συνεχόμενη χρονιά οι παιδικές ομάδες χορού του πολιτιστικού Κέντρου ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΊΟΣ ξεκινούν το νεο κυύλο μαθημάτων τους
Μουσικοκινητική αγωγή
Μπαλέτο
Μοντέρνος χορός

Ορθόδοξος αγιασμός των υδάτων της μεγαλύτερης λίμνης της Βαυαρίας

Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας τέλεσε στις 24 Σεπτεμβρίου 2017 την ακολουθία του αγιασμού των υδάτων της λίμνης Χιμσεε (Chiemsee) στα πλαίσια βαυαρικής διεκκλησιαστικής εκδήλωσης για την προστασία του περιβάλλοντος

Όπως είναι γνωστό ο αείμνηστος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Δημήτριος καθώρισε το 1989 με πατριαρχική εγκύκλιο τη 1η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Η 1η Σεπτεμβρίου επιλέχθηκε για το λόγο ότι είναι η πρώτη ημέρα του εκκλησιαστικού έτους. Η πρωτοβουλία του μακαριστού πατριάρχου Δημητρίου αγκαλιάστηκε από όλα τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία και τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες.

Είναι τοις πάσι γνωστό, το ότι η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με ιδιαίτερο ζήλο και ανύστακτο ενδιαφέρον ασχολείται με το θέμα αυτό, διοργανώνοντας συνεχώς διεθνή και οικουμενικά συνέδρια. Για το λόγο αυτό χαρακτηρίστηκε διεθνώς και ως „πράσινος πατριάρχης“

Ο Πάπας Φραγκίσκος με εγκύκλιό του το 2015, χαιρέτισε επίσημα την πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προέτρεψε τους ρωμαιοκαθολικούς πιστούς σ΄όλο τον κόσμο να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και να καθιερώσουν τον Σεπτέμβριο ως  περίοδο προσευχής για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Επίσης και πολλές προτεσταντικές εκκλησίες ενστερνίστηκαν τις πρωτοβουλίες των προκαθημένων των Εκκλησιών.

Στα πλαίσια αυτής της κοινής χριστιανικής αγωνίας για τη συνεχή καταστροφή της υλικής δημιουργίας του Θεού, και της δημιουργίας παναθρώπινης συνείδησης, με προσευχές και έργα, για την προστασία του περιβάλλοντος, οι ενορίες της Βαυαρίας που βρίσκονται πέριξ της λίμνης Χιμσεε, διοργάνωσαν διεκκλησιαστική εκδήλωση αγιασμού της λίμνης.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε περιοδεία-λιτανεία με ειδικά ναυλωμένο πλοίο στις τέσσερις προβλήτες/αποβάθρες που υπάρχουν πέριξ της λίμνης, με τη συνοδεία εκκλησιαστικών ύμνων και αναγνωσμάτων από την Αγία Γραφή. Και στις τέσσερις αποβάθρες/προβλήτες παρέστησαν εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών των πόλεων της περιοχής, με συνοδεία χορωδιών και βαυαρικής μουσικής.

Αποκορύφωμα της θρησκευτικής λιτανείας ήταν ο ορθόδοξος αγιασμός της λίμνης  που τέλεσε ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, συνεπικουρούμενος  και από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Βαυαρίας, Αρχιμανδρίτη Πέτρος Κλιτς. Ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του καθηγητή της Ορθόδοξης Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, ελλογιμωτάτου κ. Κωνσταντίνου Νικολακοπούλου, απέδωσε θαυμάσια και με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τους ορθόδοξους ύμνους του αγιασμού. Σε μια συμβολική, εληνοβαυαρική κίνηση, που έδειχνε ότι οι πηγές και τα ύδατα της λίμνης Chiemsee αποτελούν δώρο Θεού για όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως ομολογίας και εθνικότητας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης προέτρεψε τους εκπροσώπους της ρωμαιοκαθολικής και ευαγγελικής εκκλησίας να ρίψουν και εκείνοι, στο τέλος της ακολουθίας του αγιασμού, το Σταυρό στη λίμνη.

Τον Σταυρό ανέδυσαν από τα νερά ειδικοί βαυαροί ναυαγοσώστες, ενώ αρκετά ψαροκάικα και τουριστικά πλοιάρια παρακολούθησαν την όλη τελετή. Η παρουσία και συμμετοχή της Ηγουμένης Ιωάννας, προισταμένης της παλαἰφατης ρωμαιοκαθολικής γυναικείας μονής που είναι κτισμένη από τον 8ο μ.Χ. αιώνα  σε νησάκι στο μέσο της λίμνης, στο αποκαλούμενο „Νησί των Γυναικών“, χαιρετίστηκε ιδιαίτερα. Επίσης εντυπωσιακή ήταν και η συνοδεία της λιτανείας με ένα πλοιάριο, στολισμένο με βαυαρική παράδοση. Ένα τέτοιο πλοιάριο έφερε την ονομασία "Πλοιάριο του Γάμου"  και μετέφερε μελλονύμφους και προσκυνητές στη λίμνη. Αποτελεί μακραίωνη παράδοση της Βαυαρίας το έθιμο, να συνοδεύει το "Πλοιάριο του Γάμου" όλες τις επίσημες τελετές που λαμβάνουν χώρα στη λίμνη.

Με ευχές
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

Bαυαρικός Oίνος Mουσείων                                                             Επίσημη παρουσίαση και προβολή Bαυαρικού Oίνου Mουσείων με ετικέτα ελληνικής μυθολογίας από το Βαυαρικό Υπουργείο Παιδείας, την Γλυπτοθήκη Μονάχου και το Βαυαρικό Εθνικό Μουσείο Μονάχου.

Κάθε χρόνο το Βαυαρικό Υπουργείο Παιδείας και τα Μουσεία της Βαυαρίας επιλέγουν ένα θέμα για την προβολή του οίνου που προσφέρουν στις επίσημες δεξιώσεις και εκδηλώσεις τους και στα εγκαίνια εκθέσεων.

 

Εφέτος το Βαυαρικό Υπουργείο Παιδείας και η Γλυπτοθήκη Μονάχου σε συνεργασία με το Βαυαρικό Εθνικό Μουσείο επέλεξαν ως θέμα προβολής του βαυαρικού οίνου της ποικιλίας Σιλβάνερ, μια παράσταση από την ελληνική μυθολογία που έχει σχέση με τον θεό Διόνυσο, τους σατύρους και τις μαινάδες.

 

Ως πρότυπο επελέγη η παράσταση του Διονύσου σε τάπητα τοίχου που σχεδιάστηκε και ζωγραφίστηκε μεταξύ των ετών 1767-1769 από τον Χρίστιαν Βινκ (Christian Wink) με την επιγραφή „Το Φθινόπωρο“. Το έργο παριστάνει τον θεό του οίνου Διόνυσο να είναι περιτρυγισμένος από ένα σάτυρο και δύο βάκχες, ως επίσης και από νεανικές μορφές. Το επάνω μέρος της παράστασης περιέχει τη χαρά του φθινοπώρου που προσωποποιείται με τέσσερις θεότητες, καθισμένες επάνω σε ένα σύνεφο.Τρεις νεανικές μορφές κρατούν στα χέρια τους τα ζώδια των τριών μηνών του φθινοπώρου, τον ζυγό, τον σκορπιό και τον τοξότη. Ο τάπητας τοίχου βρίσκεται στο Βαυαρικό Εθνικό Μουσείο.

 

Επί ένα χρόνο όλα τα βαυαρικά μουσεία θα προσφέρουν αυτή την ποικιλία του οίνου με τη μυθολογική παράσταση του Διόνυσου σε όλες τους τις επίσημες και ανεπίσημες εκδηλώσεις και εκθέσεις τους.

 

Ο Βαυαρός Υπουργός Παιδείας, Επιστημών, Ερεύνης και Τέχνης κ. Δρ. Λουδοβίκος Σπαένλε και ο διευθυντής της Γλυπτοθήκης Δρ. Φλόριαν Κνάους παρουσίασαν στις 11 Σεπτεμβρίου 2017 στους εκπροσώπους του τύπου τον Βαυαρικό Οίνο των Μουσείων, παρουσία της "Βασίλισσας του Οίνου Φραγκονίας" κ. Σιλένας Βέρνερ.

 

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης συνεχάρη τον διευθυντή της Γλυπτοθήκης Δρ. Φλόριαν Κνάους (Dr. Florian Knauss) και την διευθύντρια του Βαυαρικού Εθνικού Μουσείου κ. Δρ.Ρενάτε Εικελμαν (Dr. Renate Eikelmann) και για την επιλογή εφέτος ενός θέματος της ελληνικής μυθολογίας με τον Διόνυσο και την προβολή της στη βαυαρική κοινωνία. Στη Φραγκονία της Βαυαρίας υπάρχει και μια ποικιλία σταφυλιών που φέρει το όνομα Βάκχος, από όπου παράγεται εξαίρετος οίνος.

 

Αποτελεί αγαθή συγκυρία το γεγονός ότι προβάλουν και διαφημίζουν οι επίσημες βαυαρικές αρχές τον οίνο, με παράσταση από την ελληνική μυθολογία, μερικές ημέρες προ της έναρξης του πασίγνωστου Οκτόμπερφεστ στο Μόναχο, όπου καταναλίσκονται μέσα σε δύο εβδομάδες 6 εκατομύρια λίτρα μπύρας.

 

Στiς φωτογραφίες:

 

Ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης με τη διευθύντρια του Βαυαρικού Εθνικού Μουσείου κ. Δρ.Ρενάτε Εικελμαν   (Dr. Renate Eikelmann), μπροστά από τον τάπητα με την παράσταση του Διονύσου, κατώντας φιάλες του Βαυαρικού Oίνου Μουσείων με την παράσταση του Διονύσου. (Bildnachweis: Bayerisches Nationalmuseum, Walter Haberland)

 

Ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης με τον διευθυντή της Γλυπτοθήκης κ. Δρ. Φλόριαν Κνάους (Dr. Florian Knauss), με τις φιάλες του Βαυαρικού Οίνου Μουσείων. μπροστά από την γλυπτική παράσταση του Τρωικού πολέμου.

 

Η παράσταση αυτή ήταν κοσμούσε το δυτικό αέτωμα του ναού της Αφαίας στην Αίγινα και παριστάνει τη θεά Αθηνά να βρίσκεται, ως προστάτης, εν μέσω μάχης των 17 αιγινητών πολεμιστών στον τρωικό πόλεμο. Τα δύο αετώματα (ανατολικό και δυτικό) του ναού της Αφαίας, που είχαν ως θέμα τον τρωικό πόλεμο, αγοράστηκαν το 1828 από τον Βαυαρό Βασιλέα Λουδοβίκο Α΄, τον πατέρα του Βασιλέα Όθωνα της Ελλάδος και τοποθετήθηκαν στο πλέον κεντρικό κλίτος της Γλυπτοθήκης Μονάχου. (Bildnachweis:Staatliche Antikensammlungen und Glyptotek, fotografiert von Renate Kühling).

 

Με ευχές

 

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας στα εγκαίνια μνημείου για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στην Ολυμπιάδα του Μονάχου, το 1972

Όπως είναι γνωστό, τον Σεπτέμβριο 1972 έλαβαν χώρα στο Μόναχο οι Ολυμπιακοί αγώνες. Στις 6 Σεπτεμβρίου 1972 μια ομάδα παλαιστινίων τρομοκρατών εισέβαλε στους χώρους του Ολυμπιακού Χωριού όπου διέμεναν οι ισραηλινοί πρωταθλητές και τους κράτησε ως ομήρους, απαιτώντας την απελευθέρωση παλαιστινίων κρατουμένων στις φυλακές του Ισραήλ και δύο γερμανών τρομοκρατών, φυλακισμένων στη Γερμανία. Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις με τη βαυαρική αστυνομία και άλλες βαυαρικές και γερμανικές  Αρχές, μεταφέρθησαν οι τρομοκράτες και οι όμηροί τους στο γειτονικό στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης Fürstenfeldbruck με σκοπό τη διαφυγή τους στο εξωτερικό. Στο αεροδρόμιο υπήρξαν αλλοπρόσαλλες εξελίξεις με αποτέλεσμα να δολοφονηθούν όλοι οι 11 ισραηλινοί όμηροι και ένας γερμανός αστυνομικός.
 
Μετά από 45 χρόνια, στις 6 Σεπτεμβρίου 2017, εγκανιάστηκε στο Ολυμπιακό Χωριό του Μονάχου, κοντά στην οικία που έμεναν τότε οι ισραηλινοί πρωταθλητές, ένα αρχιτεκτονικά άριστο και συμβολικά ανεκτίμητο μνημείο για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της Ολυμπιάδας του 1972. Η Βαυαρική Πολιτεία, σε συνεργασία με το Κράτος του Ισραήλ και με τους συγγενείς των θυμάτων συμφώνησαν, μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις, στην τοποθεσία, στη δομή, στο συμβολισμό και στον διδακτικό χαρακτήρα του μνημείου.
 
Στα εγκαίνια παρέστησαν ο πρόεδρος του Ισραήλ κ. Reuven Rivlin, ο πρόεδρος της ΟΔΓ κ. Frank-Walter Steinmeier, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας κ. Horst Seehofer, η πρόεδρος της Βαυαρικής Βουλής κ. Barbara Stamm, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Βαυαρίας κ. Peter Kürspert, o Αρχιδήμαρχος Μονάχου κ. Dieter Reiter, o πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Thomas Bach,  o πρόεδρος του Κεντρικού Εβραικού Συμβουλίου Γερμανίας, κ. Josef Schuster, η πρόεδρος της Εβραικής Κοινότητας Μονάχου κ. Charlotte Knobloch, ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Ολυμπιακών Αγώνων κ. Michael Vesper, ο Νομάρχης της πόλης Fürstenfeldbruck κ. Thomas Karmasin, ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συνεδρίου Εβραίων κ. Ronald Lauder, ο Υφυπουργός Εσωτερικών της ΟΔΓ κ. Günter Krings, ο βαυαρός υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ludwig Spaenle, ο πρόεδρος των Βαυαρικών Στρατοπέδων Συγκέντρωσης, βαυαροί υπουργοί, μέλη της Γερμανικής Βουλής και άλλοι επίσημοι εκπρόσωποι της βαυαρικής κοινωνίας. Εκ μέρους της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βαυαρίας παρέστη ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία.
 
Τα εγκαίνια τελέστηκαν σε δύο χώρους. Στον εξωτερικό χώρο, στο λοφίσκο του Ολυμπιακού Πάρκου που κτίστηκε το μνημείο, παρουσία μόνο των προέδρων των δύο κρατών και των συγγενών των θυμάτων και στη γειτονική αίθουσα τελετών του εργοστασίου BMW, όπου προσήλθαν οι προσκεκλημένοι και έλαβαν μέρος στην επίσημη πολιτειακή εκδήλωση με ομιλίες, χαιρετισμούς και τη δεξίωση της Βαυαρικής Πολιτείας. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τους μουσικούς κυρία Sofiia Molchanova και τον εξαίρετο έλληνα πιανίστα, κ. Ανδρέα Σκούρα.
 
Άκρως συγκινητικές ήταν οι  ομιλίες των Προέδρων Ισραήλ και Γερμανίας, καθώς και η ομιλία της χήρας ενός των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης.
 
Φωτογραφίες από την εκδήλωση στην αίθουσα: από την ζωντανή και απ΄ευθείας αναμετάδοση της Βαυαρικής Τηλεοράσεως.
Φωτογραφίες από το μνημείο: Απόστολος Μαλαμούσης
Στη φωτογραφία 5476 από δεξιά ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και ο πρόεδρος του Ισραήλ.
 
Με ευχές
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Το Γερμανικό Ιατρικό-Ιστορικό Μουσείο φιλοξενεί, με μια εξαίρετη έκθεση και με υπέροχο τρόπο, την Ελλάδα.

Με συγκινητική και έξυπνη πρωτοβουλία της διευθύντριας του Μουσείου καθηγήτριας πανεπιστημίου κ. Μαρίας Μάριον Ρουίσινγκερ, λαμβάνει χώρα στο Γερμανικό Ιατρικό-Ιστορικό Μουσείο που εδρεύει στη βαυαρική πόλη Ίνγκολστατ μια υπέροχη, από πλευράς θεματολογίας και σκηνικής παρουσίασης έκθεση, με θέμα τη σχέση ψυχής και σώματος, όπως αυτή θεωρείτο στην αρχαιότητα. Η μεγάλη φιλέλληνας κ. Ρουίσινγκερ ομιλεί άπταιστα τα ελληνικά και έχει γράψει τη διατριβή της με θέμα „Το ελληνικό σύστημα υγείας στην εποχή του Βασιλέα Όθωνα 1833-1862“   (Das griechische Gesundheitswesen unter König Otto 1833-1862)

Το Μουσείο φιλοξενεί:

α) Εκθέματα με τον τίτλο „Η ψυχή είναι ένα χταπόδι“ που παρουσιάζουν την αρχαιοελληνική ιατρική και φιλοσοφική επιστήμη για τη σχέση ψυχής και σώματος και

β) την καλλιέργεια, στον κήπο του, του ελληνικού βουνίσιου τσαγιού, ως θεραπευτικού μέσου.

α) Η Έκθεση με τον τίτλο „Η ψυχή είναι ένα χταπόδι“.

Τα εκθέματα της έκθεσης δείχουν τις αντιλήψεις στην αρχαιότητα για τις σωματικές και ψυχικές διαδικασίες και πως αυτές μελετήθηκαν και εξελίχθηκαν από ιατρούς και φιλοσόφους από το 500 π.Χ. μέχρι το 500 μ.Χ.. Ιδιαίτερα οι απόψεις του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα και του Ιπποκράτη αποτελούν τη βάση αυτής της έρευνας.

Υπήρχε πάντα από την αρχαιότητα το ερώτημα το που εδρεύει η ψυχή στον  άνθρωπο, πως καθοδηγεί και ζωογονεί το ανθρώπινο σώμα, τι συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος είναι άρρωστος και πως μπορεί να θεραπευτεί.

Οι αρχαίοι έλληνες Στωικοί φιλόσοφοι θεωρούσαν τη ψυχή ώς ένα είδος χταποδιού που διατρέχει με τα πλοκάμια της όλο το σώμα του ανθρώπου και το ζωογονεί. Η ιατρική επιστήμη ασχολείται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα με τη θεματολογία αυτή και με βάση εμπειρικές παρατηρήσεις, αναλύσεις, ανατομικές διαπιστώσεις. κ.λ.π. προσπαθεί να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα της σχέσης και αλληλοεπίδρασης ψυχής και σώματος. Υπήρχαν δύο θεωρίες στην αρχαιότητα για το που εδρεύει η ψυχή, η μία που θεωρούσε τον νου και το νευρικό σύστημα και η άλλη που θεωρούσε την καρδιά με τις αρτηρίες και φλέβες ως τόπο και τρόπο ύπαρξης της ψυχής. Πάντως υπήρχε από τότε συμφωνία στο ότι η θρησκεία μπορούσε με τη λατρεία να ανακουφίζει ψυχοσωματικές διαταράξεις του ανθρώπου.

Στην έκθεση υπάρχουν εντυπωσιακά σχεδιαγράμματα που αποτυπὠνουν τις διάφορες ιατρικές και φιλοσοφικές παρατηρήσεις και θεωρίες, καθώς επίσης και ιατρικά εργαλεία της αρχαιότητας, που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές.

β) Το ελληνικό βουνίσιο τσάι φυτευμένο μόνιμα στον κήπο του μουσείου.

Στον κήπο του Μουσείου είναι φυτευμένα βότανα από διάφορες χώρες του πλανήτη που έχουν σχέση με την ιατρική επιστήμη και με θεραπευτικές μεθόδους. Μεταξύ αυτών δεσπόζει και το ελληνικό τσάι του βουνού, που με ιδιαίτερη φροντίδα και ενδιαφέρον φύτευσε η διευθύντρια του μουσείου, κ. Μαρία Μάριον Ρουίσινγκερ.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστησαν 140 προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων ο πρώην αρχιδήμαρχος της πόλης Ίνγκολστατ,  ο Πρωτοπρεβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία και ο παιδοχειρουργός στο νοσοκομείο Ίνγκολστατ κ. Σαραντόπουλος. Η διευθύντρια του μουσείου κ. Ρουίσινγκερ χαιρέτησε ένθερμα στα γερμανικά και στα ελληνικά, τόσο στον επίσημο χαιρετισμό της, όσο και σε σχετική ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα του μουσείου, την παρουσία του Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση.

Αξίζει τον κόπο να επισκεφθούν το Μουσείο τόσο οι Έλληνες της Βαυαρίας και της Γερμανίας, όσο και οι Έλληνες που επισκέπτονται για τουρισμό το Μόναχο.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 15 Οκτωβρίου 2017 .

Για περισσότερες πληροφορίες:

Deutsches Medizinhistorisches Museum
Anatomiestraße 18 – 20
85049 Ingolstadt
Telefon: (0841) 305-2860

Telefax: (0841) 305-2866

E-Mail: dmm@ingolstadt.de

Η φωτογραφία Engainia: γραφείο τύπου του μουσείου.

Οι λοιπές φωτογραφίες:  Μαλαμούσης

Στη φωτογραφία ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και η φιλέλληνας διευθύντρια του Γερμανικού Ιατρικού-Ιστορικού Μουσείου, καθηγήτρια κ. Μαρία Μάριον Ρουίσινγκερ

Η Ορθόδοξη Εκκλησία Μονάχου και το Τμήμα της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, εόρτασαν την Ημέρα Μνήμης, για τον ρώσσο νεομάρτυρα φοιτητή άγιο Αλέξανδρο Σμορέλλ, που θανατώθηκε το 1943 στο Μόναχο από τους ναζιστές.

Ο άγιος Αλέξανδρος ανέπτυξε ως φοιτητής στο Πανεπιστἠμιο Μονάχου μεγάλη αντιχιτλερική και αντιναζιστική δράση, ως μέλος της οργάνωσης „Άσπρο Τριαντάφυλλο“, με αποτέλεσμα τη σύλληψή του από την Γκεστάπο, την καταδίκη του σε θάνατο και τον αποκεφαλισμό του με λαιμητόμο στις 13 Ιουλίου 1943 στη φυλακή του Μονάχου.

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του αγίου Αλεξάνδρου και τα πέντε χρόνια από την αγιοποίησή του από τη Ρωσσική Εκκλησία, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, υπεύθυνος πνευματικός για την Ορθόδοξο φοιτητιώσα νεολαία στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, οργάνωσε την Ημέρα Μνήμης για τον άγιο Αλέξανδρο, με ειδική τελετή και επίσημη εκδήλωση στην Άουλα του Πανεπιστημίου Μονάχου. Η εκδήλωση αυτή τελείται για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο Μονάχου.

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Βερολίνου και Γερμανίας κ. Μάρκ, της Υπερορίου Ρωσσικής Εκκλησίας, προξήρχε της προσευχής και του τελετουργικού της Ημέρας Μνήμης, πλαισιούμενος από τον ρώσσο Πρωτοπρεβύτερο Νικολάι Αρτέμοφ, ιερατικώς προιστάμενο του καθεδρικού ρωσσικού ναού στο Μόναχο και τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο, ιερατικώς προισταμένο της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου. Ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σιώμος χαιρέτισε εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας τους επίσημους προσκεκλημένους, ενώ ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικολάι Αρτέμοφ ανεφέρθη δι΄ολίγων στη ζωή και τον μαρτυρικό θάνατο του αγίου Αλεξάνδρου, ο οποίος ήταν και μέλος της Ενορίας του. Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης καθώς επίσης και κληρικοί της ρωσσικής και ρουμανικής εκκλησίας παρέστησαν συμπροσευχόμενοι.

Η τελετἠ έλαβε χώρα, στο σημείο που ευρίσκεται ανηρτημένο αναμνηστικό μπρούτζινο ανάγλυφο με αναφορά στα θύματα του „Άσπρου Τριανταφύλλου“ στην Άουλα του Πανεπιστημίου. Τοποθετήθηκαν εκεί, για την ακολουθία, σε τρισκέλι μια εικόνα του αγίου Αλεξάνδρου και ένα καλαίσθητο αναμμένο κερί.

Ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του Δρ. Κωνσταντίνου Νικολακοπούλου, και συμμετοχή του Δρ. Αθανασίου Βλέτση, αμφοτέρων καθηγητών του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου και άλλους ιεροψάλτες απέδωσαν στα ελληνικά τούς σχετικούς ορθοδόξους ύμνους, ενώ μέλη της ρωσσικής χορωδίας του καθεδρικού ρωσσικού ναού, έψαλλαν σε ρωσσική γλώσσα τροπάρια και ύμνους.

Στην Ημέρα Μνήμης παρέστησαν ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μονάχου καθηγητής κ. Μάρτιν Βίρσινγκ και ο ανεψιός του αγίου Αλεξάνδρου, κ. Μάρκος Σμορέλλ, οι οποίοι και μίλησαν στους χαιρετισμούς τους για τη σημασία της Ημέρας Μνήμης. Παρέστησαν επίσης η διευθύντρια του Συλλόγου „Άσπρο Τριαντάφυλλο“ κ. Δρ. Χίλντεγκραντ Κροναβίτερ, η εκπρόσωπος του Καρδιναλίου Μονάχου κ. Δρ. Γκαμπριέλε Ρίτινγκερ, ο ρώσσος Γενικός Πρόξενος Μονάχου κ. Ανδρέι Γκρότσοφ και άλλοι επίσημοι, καθώς επίσης και ορθόδοξοι φοιτητές του Πανεπιστημίου. Με μεγάλο ενδιαφέρον εκαντοντάδες φοιτητές όλων των σχολών του πανεπιστημίου Μονάχου που διήρχοντο την ώρα εκείνη την κεντρική είσοδο του πανεπιστημίου ενημερώθηκαν για το γεγονός αυτό.

Η Βαυαρική Ραδιοφωνία ἐλαβε συνεντεύξεις από τους παρὀντες και μετέδωσε ειδικό ρεπορτάζ.

Με πλούσια δεξίωση, ευγενική προσφορά της Ρωσσικής Εκκλησίας Μονάχου, έλαβε τέλος η Ημέρα Μνήμης.

Φωτογραφίες Βασίλειος Αδημούδης

ομαδική φωτογραφία από δεξιά: Πρωτοπρεβύτερος Νικολάι Αρτέμοφ, καθηγητής Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, αντιπρύτανης Μάρτιν Βίρσινγκ, Δρ. Χίλντεγκραντ Κροναβίτερ, Δρ. Γκαμπριέλε Ρίτινγκερ, καθηγητής Αθανάσιος Βλέτσης και Δρ. Ανάργυρος Αναπλιώτης.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης με τον αντιπρύτανη κ. Μάρτιν Βίρσινγκ και τον κ. Μάρκο Σμορέλλ.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Όπως είναι γνωστό μια ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Μονάχου, μαζί με ένα καθηγητή τους, ανέπτυξαν αντιναζιστική δράση από το 1942 με αποτέλεσμα να συλληφθούν από την Γκεστάπο, να καταδικαστούν σε θάνατο και να εκτελεστούν με αποκεφαλισμό με λαιμητόμο στη φυλακή του Μονάχου.

Η ομάδα, που έφερε τον τίτλο „Άσπρο Τριαντάφυλλο“, αποτελείτο από τα αδέλφια Σοφία και Χανς Σολλ, Χριστόφορο Προμπστ, Βίλλυ Γκραφ, Αλεξάντερ Σμορέλλ και τον καθηγητή Κουρτ Χούμπερ. Θεωρείται ως η πλέον γνωστή και αντιπροσωπευτική αντιστασιακή ομάδα στην περίοδο του ναζισμού στη Γερμανία.

Είχαν καταγράψει σε 6 μακροσκελείς ανακοινώσεις αντιδικτατορικά συνθήματα με αναφορά στα δημοκρατικά και ουμανιστικά ιδεώδη και τα μοίραζαν με το χέρι, ή με το ταχυδρομείο σε πολίτες στο Μόναχο και σ΄όλη τη Γερμανία. Υπολογίζεται ότι οι 6 σελίδες κυκλοφόρησαν σε 9 χιλιάδες αντίτυπα, από το 1942.

Σε μια εκδήλωση του ναζιστικού αθεστώτος στις 18 Φεβρουαρίου 1943 στην κεντρική Άουλα του Πανεπιστημίου Μονάχου πέταξαν από τον επάνω διάδρομο του κεντρικού κτηρίου τις 6 σελίδες στους προσκεκλημένους, με αποτέλεσμα να γίνουν αντιληπτοί και να αρχίσει η καταδίωξή τους και η σύλληψή τους. Με συνοπτικές δικαστικές διαδικασίες καταδικάστηκαν όλοι τους σε θάνατο και εκτελέστηκαν το 1943 με αποκεφαλισμό με λαιμητόμο στη φυλακή του Μονάχου.

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ                         Η Ιερά Μητρόπολις Γερμανίας διοργάνωσε ελληνοβαυαρική Ημέρα Μνήμης για τον Βασιλέα Όθωνα της Ελλάδος, με αφορμή τα 150 χρόνια από το θάνατό του

Στον ιερό ρωμαιοκαθολικό ναό, την Τεατίνερκιρχε Μονάχου βρίσκονται οι σαρκοφάγοι των μελών του βασιλικού Οίκου Βίττελσμπαχ, που από το 1180 μέχρι το 1918 βασίλευαν στη Βαυαρία. Μετά την κατάργηση της βασιλείας το 1918 ο αρχηγός του βασιλικού Οίκου φέρει πλέον τον τίτλο: „Η Αυτού Βασιλική Υψηλότης Δούκας της Βαυαρίας“.


Κάθε χρόνο ο Δούκας της Βαυαρίας τελεί στην Τεατίνερκιρχε μνημόσυνο για όλα τα μέλη του βασιλικού Οίκου. Ο σημερινός Δούκας Φραντζ της Βαυαρίας προσκαλεί κάθε χρόνο και τον εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση να παραστεί στο μνημόσυνο, εφόσον εκεί είναι και η σαρκοφάγος του Βασιλέα Όθωνα της Ελλάδος, μέλους του βασιλικού Οίκου Βίττελσμπαχ και της Βασίλισσας Αμαλίας.


Στις 26 Ιουλίου 2017 έλαβε χώρα στο Μόναχο με πρωτοβουλία του Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούσης η Ημέρα Μνήμης για τον βασιλέα της Ελλάδος Όθωνα, με αφορμή τα 150 χρόνια από το θάνατό του.


Όπως είναι γνωστό ο Βασιλέας Όθωνας μετά την έξωσή του το 1862 διέμεινε με τη Βασίλισα Αμαλία και την αυλική του συνοδεία σ’ένα ανάκτορο στη πόλη Μπάμπεργκ της Βαυαρίας, όπου και στις 26 Ιουλίου 1867 άφησε την τελευταία του πνοή.


Σ΄όλη τη διάρκεια της εκεί διαβίωσής του δεν λησμόνησε την Ελλάδα. Κάθε μέρα καθιέρωσε να ομιλεί δύο ώρες με το προσωπικό του στα ελληνικά και τακτικά φορούσε ελληνική ενδυμασία. Στην επιθανάτια κλίνη του παρεκάλεσε τον κληρικό που τον μετέλαβε να απαγγείλει το „Πάτερ Ημών“ στα ελληνικά και άφησε την τελευταία του πνοή με τη φράση: „Ελλάδα, Ελλάδα μου, αγαπημένη μου Ελλάδα“. Σύμφωνα με την επιθυμία του η σορός του έφερε ελληνική ενδυμασία. Μεταφέρθηκε στο Μόναχο και η σαρκοφάγος του τοποθετήθηκε στην εκκλησία Τεατίνερκιρχε, όπου είναι και οι λοιποί σαρκοφάγοι του βασιλικού Οίκου Βίτελσμπαχ, από όπου είχε την καταγωγή του.


Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, το Γενικό Προξενείο Μονάχου, ο Δήμος της πόλης Όττομπρουν, το Μουσείο „Όθωνας Βασιλέας της Ελλάδος“, η Γλυπτοθήκη Μονάχου, η Ελληνική Ακαδημία Μονάχου και η Ελληνική Κοινότητα Χάαρ οργάνωσαν από κοινού μια Ημέρα Μνήμης για τον Όθωνα με δύο εκληλώσεις, α) με διεκκλησιαστική τελετή στην Τεατίνερκιρχε και β) με επίσημη εκδήλωση στην ιστορική ελληνική, ορθόδοξη Σαλβατορκιρχε.


Α)  Διεκκλησιαστική τελετή στην Τεατίνερκιρχε
Στην έναρξη της διεκκλησιαστικής τελετής χαιρέτισαν τους επισήμους και το πολυπληθές εκκλησίασμα ο προιστάμενος του ναού, δομινικανός κληρικός π. Παύλος Χελμάγιερ και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία. Στην τελετἠ ἐλαβαν μέρος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λεύκης κ. Ευμένιος, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, και τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο. Έψαλλε ο Βυζαντινός χορός υπό τη διεύθυνση του καθηγητή του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, κ. Κωνσταντίνο Νικολακόπουλο. Από πλευράς των άλλων εκκλησιών έλαβαν μέρος ο αιδεσ. Θωμάς Σλίχτινγκ, ως εκπρόσωπος του Καρδιναλίου Μονάχου και η ευαγγελική επίσκοπος κ. Σουζάννα Μπράιτ-Κέσλερ, ως εκπρόσωπος της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Βαυαρίας. Η χορωδία του του ναού που αποτελείται από μοναχούς του τάγματος των Δομινικανών, πλαισίωσε την τελετή με ψαλμούς και ύμνους.
Μπροστά από την αγία τράπεζα τοποθετήθηκε μια μεγάλη φωτογραφία του Βασιλέα  Όθωνα και ένας καλαίσθητος δίσκος με κόλλυβα, βάρους 20 κιλών που ετοίμασε και πρόσφερε δωρεάν ο κ Μανώλης Κουγιουμουτζής, Πρόεδρος του Κρητικού Συλλόγου Μονάχου και κάτοχος δύο ελληνικών εστιατορίων στην περιοχή του Μονάχου.
Τον δίσκο με τα κόλλυβα πλαισίωναν 6 ελληνίδες και έλληνες του Λυκείου Ελληνίδων Μονάχου με εθνικοτοπικές ενδυμασίες και 7 νέοι βαυαροί του Συλλόγου „Βασιλέας Όθωνας της Ελλάδος“ της πόλης Όττομπρουν με βαυαρικές τοπικές ενδυμασίες.
Στη διεκκλησιαστική τελετή παρέστησαν επίσης η Γενική Πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, ο Δούκας της Βαυαρίας Φρανζ, ο πρίγκηπας Βόλφγκανγκ της Βαυαρίας, ο δήμαρχος της πόλης Όττομπρουν κ. Θωμάς Λόντερερ, εκπρόσωποι άλλων βαυαρικών πόλεων κ.α.
Ο Δούκας της Βαυαρίας, ο δήμαρχος της πόλης Όττομπρουν και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Χάαρ κατέθεσαν στεφάνους στη σαρκοφάγο του βασιλέα Όθωνα.


Β) Επίσημη εκδήλωση στην ιστορική Σαλβατορκιρχε.
Ακολούθησε επίσημη εκδήλωση στον ιστορικό ναό της Σαλβάτορκιρχε με εκπροσώπους της Ελληνικής και της Βαυαρικής Πολιτείας και της βαυαρικής κοινωνίας.


Παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λεύκης κ. Ευμένιος, ο οποίος μετέφερε και τις ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, η Γενική Πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Γεώργιος Αισενράιχ, ως εκπρόσωπος του βαυαρού πρωθυπουργού και ο Δήμαρχος Μονάχου κ. Γιόσεφ Σμιτ. Ακολούθησε διάλεξη με τον διευθυντή του Μουσείου “Όθωνας Βασιλέας της Ελλάδος“ ομότιμο καθηγητή της γενετικής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Μονάχου κ. Γαν Μούρκεν, σχετικά με τη ζωή και το έργο του Βασιλέα Όθωνα. Μια βαυαρική μουσική ομάδα απέδωσε με άριστο τρόπο δύο βαυαρικά τραγούδια, το „Αποχαιρετιστήριο τραγούδι για τον Όθωνα“, όταν το 1832 αναχώρησε για την Ελλάδα και το „Τραγούδι των Βαυαρών στην ονειρευμένη τους Ελλάδα“ (1833). Τα δύο αυτά τραγούδια παρουσίασε και μετέφρασε στα ελληνικά ο γνωστός δρ.κ. Χέρμπερτ Σπέκνερ, άριστος γνώστης της εληνικής ιστορίας κατά τον 19ο αιώνα.


Μπροστά στο εικονοστάσι του ναού τοποθετήθηκαν και πάλι η φωτογραφία του Βασιλέα Όθωνα και ο δίσκος με τα κόλλυβα. Ο προιστάμενος του ναού και Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς καλοσώρισε τους επισήμους και όλους τους παρόντες και ανέπτυξε τη σημασία των κολλύβων στην ορθόδοξη λατρεία. Ο Βυζαντινός χορός με χοράρχη τον καθηγητή κ. Νικολακόπουλο έψαλλε θαυμάσια τον ύμνο: „Τη υπερμάχω..“.


Και στη Σαλβάτορκιρχε πλαισίωσαν τη φωτογραφία του Βασιλέα Όθωνα και τον δίσκο με τα κόλλυβα το Λύκειο των Ελληνίδων Μονάχου και ο σύλλογος „Βασιλέας Όθωνας της Ελλάδος“ της πόλης Όττομπρουν.


Στην επίσημη εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Δούκας της Βαυαρίας Φραντς, ο πρίγκηπας της Βαυαρίας Βόλφγκανγκ, ο αντιπρόεδρος της Βαυαρικής Βουλής κ. Ράινχολντ Βόκλετ, οι εκπρόσωποι της ρωμαιοκαθολικής και ευαγγελικής εκκλησίας, αιδεσ. Σλίχτινγκ και Βράιτ-Κέσλερ, ο αιδεσ. Δρ. Κλάουσνιτσερ, ως εκπρόσωπος της αρχιεπισκοπής Μπάμπεργκ, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Δήμαρχος της πόλης Μπάμπεργκ, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο της πόλης Όττομπρουν, o  ιστορικός και δημοσιογράφος κ. Χέρμπερτ Σπέκνερ, ο πρόεδρος του συλλόγου Φίλων του Μουσείου Όττομπρουν κ. Ντίτερ Βαξ, ο διευθυντής της Γλυπτοθήκης Μονάχου κ. Κνάους, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου κ. Σταύρος Κωσταντινίδης και πλήθος φιλελλήνων βαυαρών.


Η πόλη του Ναυπλίου, που έχει αδελφοποιηθεί το 1978 με την πόλη Όττομπρουν, εκπροσωπήθηκε στη Ημέρα Μνήμης για τον Όθωνα από την υπεύθυνη για τις διαπολιτιστικές σχέσεις του Δήμου Ναυπλίου κ. Ιουλία – Κωνσταντίνα Μπερτσνάιντερ.
Ο διευθυντής του Μουσείου “Όθωνας Βασιλέας της Ελλάδος“ και ο δήμαρχος της πόλης Όττομπρουν επήνεσαν δημόσια τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση για την έμπνευση και πρωτοβουλία που είχε να εορταστεί η Ημέρα Μνήμης για τον Βασιλέα΄Οθωνα και για την ακάματη προσπάθειά του για την άκρως επιτυχημένη διοργάνωσή της.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης μοιράστηκαν σε όλους τα κόλλυβα με το παραδοσιακό κονιάκ. Τόσο ο Δούκας της Βαυαρίας, όσο και οι λοιποί βαυαροί επίσημοι δήλωσαν ότι πρώτη φορά ήκουσαν για το συμβολισμό των κολλύβων και ότι ενθουσιάστηκαν από τη γευστικότητά τους.


Εκτενέστερη αναφορά στην Ημέρα Μνήμης για τον βασιλέα Όθωνα, με αναφορά στις ομιλίες των επισήμων και καταχώρηση πολλών φωτογραφιών, θα υπάρχει λἰαν προσεχώς στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως στο Μόναχο: hellas-bayern.de
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

----------------------------------------------------
Φωτογραφίες: Christian Lehrer
Φωτο 116. Μπροστά στη σαρκοφάγο του Βασιλέα Όθωνα: ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Δούκας Φραντζ της Βαυαρίας, ο δήμαρχος της πόλης Όττομπρουν κ. Τόμας Λόντερερ και η δημοτική σύμβουλος κ. Σέεμπεκ.
Φωτο 147: Το Λύκειο Ελληνίδων και ο βαυαρικός "Σύλλογος Βασιλέας Όθωνας της Ελλάδος"
Φωτο 229: από αριστερά: ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λεύκης κ. Ευμένιος, ο Υφυποργός Παιδείας κ. Γκέοργκ Αισενράιχ, o αιδεσ. Τόμας Σλίχτινγκ, η Γενική Πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου και η ευαγγελική επίσκοπος Σουζάνα Μπραίτ-Κέσλερ.
Φωτο: 220 ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λεύκης κ. Ευμένιος, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών.
Φωτο 399: Οι επίσημοι στη Σαλβάτορκιρχε
Φωτο 474: Ελληνοβαυαρική νότα ομορφιάς με τον Δούκα Φρανζ της Βαυαρίας (δίπλα από τη στολή Αμαλίας) τον διευθυντή του Μουσείου „Όθωνας Βασιλέας της Ελλάδος“, κ. Γιαν Μούρκεν, τον δήμαρχο Όττομπρουν κ. Τόμας Λόντερερ και τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο ΜαλαμούσηΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας συμμετείχε στην ετήσια Ημέρα Μνήμης για τα θύματα της δολοφονικής μανίας (αμοκ) στο Μόναχο.


 Μπροστά από ένα χρόνο, στις 22 Ιουλίου 2016 ένα βαυαρός δεκαοκτάχρονος νεαρός πυροβόλησε με το πιστόλι του σ΄ένα εμπορικό κέντρος του Μονάχου και εκτέλεσε εν ψυχρώ 9 αθώα θύματα, νεαρής ηλικίας. Κατόπιν αυτοπυροβολήθηκε και πέθανε.
Δεν γνώριζε στην αρχή κανείς για το εάν επρόκειτο για εξτρεμιστική ενέργεια πολλών δραστών και για το λόγο αυτό η αστυνομία απέκλεισε όλο το Μόναχο για πολλές ώρες με αποτέλεσμα τη μεγάλη ταλαιπωρία της βαυρικής κοινωνίας. Τελικά αποδείχθηκε ότι η εγκληματική πράξη ήταν μια μεμονωμένη ενέργεια ενός και μόνο νεαρού δράστη, με ρατσιστικά κίνητρα, ιδίως εναντίον των μουσουλμάνων. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο μουσουλμανικού θρησκεύματος έλληνας Χουσείν Νταιτσικ , η σορός του οποίου μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και τάφηκε στο χωριό του, στον  Άρατο της Ροδόπης.


Με απόφαση της Βαυαρικής Πολιτείας και του Δήμου Μονάχου ανετέθη σε μια κλλιτέχνιδα να προβεί, με σύμφωνη γνώμη και των συγγενών των θυμάτων, στην κατασκευή ενός μνημείου, στον τόπο των εκτελέσεων.


Η καλλιτέχνης κ. Χέρτελ ¨Έλκελ δημιούργηε ένα πελώριο μεταλλικό δακτυλίδι , διαμέτρου δυόμισυ μέτρων, που εμπεριέχει στο εσωτερικό του ένα δέντρο και φωτογραφίες με τα ονόματα των εννέα θυμάτων. Το κάτω μέρος του δακτυλιδιού εμφυτεύεται στο χώμα, κοντά στις ρίζες του δέντρου, για να δηλωθεί η αγάπη, η αιωνιότητα και ο σύνδεσμος με τον τόπο.
 Στις 22 Ιουλίου 2017 τελέστηκαν τα επίσημα αποκαλυπτήρια του μνημείου, παρουσία του Βαυαρού Πρωθυπουργού κ. Σεεχόφερ, της Προέδρου της Βαυαρικής Βουλής κ. Σταμ και του Αρχιδημάρχου Μονάχου κ. Ράιτερ. Παρέστησαν, με ειδικές προσκλήσεις, ανώτατοι εκπρόσωποι της Βαυαρικής κοινωνίας και οι συγγενείς των θυμάτων. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, ως μόνος εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βαυαρίας, και η Γενική Πρόξενος στο Μόναχο κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου. Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης κρατούσε σε όλη τη διάρκεια της τελετής μνήμης μια εικόνα της Παναγίας και ένα κερί αναμμένο, πράγμα που τα μέσα γενικής ενημέρωσης το παρουσίασαν σε ρεπορτάζ στην τηλεόραση και τις εφημερίδες.


 Πλήθος κόσμου παρευρέθη στον χώρο της τελετής, έξω από τον χώρο ασφάλειας του μνημείου, των επισήμων και των συγγενών και με δάκρυα στα μάτια ήκουσαν τις ομιλίες των βαυαρών εκπροσώπων και τις μαρτυρίες μερικών συγγενών των θυμάτων.


 Με ευχές
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας - Αρχιερατικής Επιτροπείας Βαυαρίας και της Κοινότητας Ottobrunn

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - Εορταστική εκδήλωση στο Μόναχο με αφορμή τη συμπλήρωση 70 ετών ζωής του Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση

Υπάρχει υποχρεωτική παράδοση και συνήθεια στη γερμανική κοινωνία να εορτάζονται τα γενέθλια συγγενών, οικείων, φίλων και εκπροσώπων της κοινωνίας όταν συμπληρώνεται μια δεκαετία ή μια πενταετία ζωής τους (π.χ. 60,65,70,75 κ.λ.π.)

Το εθιμοτυπικό αυτό τελετουργικό δεν μπορούσε, για λόγους ανεξάρτητα της θέλησής του, να αγνοήσει ή και να αποφύγει ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο οποίος συμπληρώνει εφέτος 70 χρόνια ζωής.

Ζει και εργάζεται από το 1972 στη Γερμανία, εκεί γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, σπούδασαν και αποκαταστάθηκαν επαγγελματικά και οικογενειακά τα παιδιά του και έχει ζυμωθεί αναπόσπαστα με το εδώ πολιτιστικό και κοινωνικό περιβάλλον της δεύτερης πλέον Πατρίδας του, της Γερμανίας.

Την Κυριακή 25 Ιουνίου 2017 η παροικία μας στο Μόναχο και η Βαυαρική κοινωνία εόρτασαν τα 70 χρόνια του π. Αποστόλου Μαλαμούση με τη Θεία Λειουργία στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου και δεξίωση στο Πολιτιστικό Κέντρο „Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος“.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά του, ήλθε επί τούτω στο Μόναχο για να προστεί της Θείας Λειτουργίας και να συγχαρεί τον εορτάζοντα. Η παρουσία του Μητροπολίτη Γερμανίας ήταν μια απρόσμενη και ευχάριστη έκπληξη για όλη την Ενορία και τον εορτάζοντα, αφού φρόντισε ο Σεβασμιώτατος να μη γνωστοποιηθεί νωρίτερα η άφιξή του και η συμμετοχή του στο εορταστικό πρόγραμμα.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο κήρυγμά στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας και τόνισε ιδιαίτερα την απόλυτη εμπιστοσύνη που πρέπει να έχει ο κάθε άνθρωπος στο Θεό και την Πρόνοιά του. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας μίλησε με θερμα λόγια και περισσή αγάπη για τη ζωή και το έργο του π. Αποστόλου και τον ευχαρίστησε για την πολυετή και πολυδιάστατη διακονία του στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας.

Ο π. Απόστολος ανταπέδωσε τις ευχαριστίες, τονίζοντας το γεγονός ότι όλοι οι κληρικοί της Μητροπόλεως Γερμανίας και ο ίδιος προσωπικά, προσφέρουν το έργο τους με την σοφή καθοδήγηση, πλούσια πατρική αγάπη, υπομονή και αμέριστη στήριξη του Ποιμενάρχη τους, Μητροπολίτη κ. Αυγουστίνου. Επίσης ο π. Απόστολος ευχαρίστησε εγκάρδια όλες τις εκκλησιαστικές, πολιτειακές, πολιτικές και δημοτικές Αρχές και υπηρεσίες της Βαυαρίας, για την πολύπλευρη στήριξη του έργου της Μητροπόλεως Γερμανίας. Ο ευχαριστήριος λόγος επισυνάπτεται.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν και συμπροσευχήθηκαν η Γενική Πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνταντινοπούλου, εκπρόσωποι των ελληνικών, βαυαρικών και ελληνοβαυαρικών οργανισμών και συλλόγων, οι καθηγητές του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου κ.κ. Αθανάσιος Βλέτσης και Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος και άλλοι εκπρόσωποι της παροικίας μας.

Η Γενική Πρόξενος τόνισε στον χαιρετισμό της τη μεγάλη προσφορά του π. Αποστόλου και την άκρως επιτυχημένη δικτύωσή του και δραστηριοποίησή του στις πολιτειακές και πολιτικές δομές της Βαυαρίας. Είπε χαρακτηριστικά ότι ο π. Απόστολος με το ταλέντο του „εάν δεν ήταν κληρικός θα μπορούσε να είναι κάλλιστα ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών, η αξιωματούχος μιας διεθνούς εταιρείας“

Ο προιστάμενος της Ενορίας Αγίων Πάντων, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και ο εφημέριος πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης επέδωσαν ως δώρο στον π. Απόστολο μια εικόνα του Χριστού που επευλογεί εξ ουρανού το κτίσμα του ιερού ναού των Αγίων Πάντων.

Στην αίθουσα τελετών ο Σεβασμιώτατος κ. Αυγουστίνος προέβη στην κοπή μιας τούρτας που είχε το σχήμα του ιερού Ναού των Αγίων Πάντων και τη μοίρασε στους επισκέπτες. Η τούρτα ήταν έμπνευση και κατασκευή των διδύμων αδελφών ζαχαροπλαστριών, Ζωής και Θεοδώρας Παλιού. Δεν έλειψε και το πασίγνωστο κρητικό τραγούδι „πότες θα κάνει ξαστεριά“ και ο Εθνικός μας Ύμνος που τραγούδησε με στεντόρια φωνή ο Μητροπολίτης μας, συνοδευόμενος από όλους τους παρόντες.

Οι επίσημες βαυαρικές Αρχές με επιστολές τους τίμησαν και επήνεσαν τον π. Απόστολο για το πολυσχιδές έργο του, ιδίως στη συμβολή του στην αρμονική συμβίωση λαών και πολιτισμών όπως λ.χ. ο πρωθυπουργός της Βαυρίας, η πρόεδρος της Βαυαρικής Βουλής, ο Αρχιδήμαρχος Μονάχου, ο Καρδινάλιος Μονάχου και πρόεδρος της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων Γερμανίας,ο ευαγγελικός Επίσκοπος Βαυαρίας και πρόεδρος της Ευαγγελικής Συνόδου της Γερμανίας, ο πρώην ομοσποδιακός υπουργός δικαιοσύνης και αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανίας κ. Φόγκελ, η πρόεδρος της Εβραικής Κοινότητας Μονάχου κ. Κνόμπλοχ, περιφεριάρχες, νομάρχοι,δήμαρχοι και άλλοι εκπρόσωποι βαυαρικών πόλεων κ.λ.π.

Οι βαυαρικές εφημερίδες „Μερκούρ“ και „Βραδυνή“ αφιέρωσαν εκτενές ρεπορτάζ για τη ζωή και το έργο του π. Αποστόλου, ενώ το παγγερμανικής εμβέλειας πρώτο κανάλι τηλεοράσεως (ARD-alpha) αφιέρωσε μια εκπομπή 45 λεπτών της ώρας με συνέντευξη και το πορτραίτο του π. Αποστόλου. Επίσης το τοπικό κανάλι Μονάχου (münchen.tv) αφιέρωσε μια 45’ εκπομπή παρουσιάζοντας τη ζωή και προσφορά του π. Αποστόλου.

Συνημμένα φωτογραφίες από τον φωτογράφο κ. Christian Lehrer.Οι φωτογραφίες είναι ελεύθερες προς δημοσιογραφική διάθεση.
Με ευχές
Αποόστολος Μαλαμούσης
Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου
Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία.
Στη φωτογραφία Kirche:
από αριστερά ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, ο Σεβ. Μητροπολιτης κ. Αυγουστίνος και ο Πρωτοπρεσβ΄πυτερος Απόστολος Μαλαμούσης.
Στη Φωτογραφία Torte-Gäste:
άπό αριστερά η Πρεσβυτέρα Αθανασία Μαλαμούση, ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, οι δίδυμες ζαχαροπλάστριες αδελφές Ζωή και Θεοδώρα Παλιού, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος, η Γενική Πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, η ευαγγελική πάστορας Μπάρμπαρα Κίττελμπέργκερ και ο ραββίνος κ. Λάγνας

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η - Απόστολου Μαλαμούση, Πρωτοπρεσβύτερου του Οικουμενικού Θρόνου(Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία).

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Κυρίες και Κύριοι,

στις 25 Ιουνίου 2017, συμπληρώνονται, με τη Χάρη του Θεού, 70 χρόνια ζωής μου.

Το γεγονός αυτό προτίθεμαι να το εορτάσω με την ευρύτερη ενοριακή οικογένεια την

ερχόμενη Κυριακή, 25 Ιουνίου, με τη Θεία Λειτουργία (στις 10 π.μ.) στον ιερό Ναό των Αγίων

Πάντων και την προσφορά καφέ και γλυκού στους παρευρισκομένους. Επιθυμία μου είναι να

πω ένα θερμό ευχαριστώ σε όλους σας, που επί 35 χρόνια με συνοδεύετε και με στηρίζετε

στο έργο της διακονίας μου στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και ιδιαίτερα στο Μόναχο και

Βαυαρία.

Είστε όλοι εγκάρδια προσκεκλημένοι.

Επειδή ο εορτασμός έχει ενοριακό – ευχαριστηριακό οικογενειακό χαρακτήρα, για τον

λόγο αυτό δεν εστάλησαν ιδιαίτερες προσκλήσεις.

· Με αφορμή τη συμπλήρωση των 70 ετών ζωής μου το γερμανικό μορφωτικό

τηλεοπτικό κανάλι ARD-alpha, θα μεταδώσει τη Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 στις 8.15

μ.μ. στο πρόγραμμα „alpha-Forum“ μια συνέντευξή μου (πορτραίτο). Η εκπομπή θα

επαναληφθεί στην Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017 στις 1 μ.μ.

· Επίσης το τηλεοπτικό κανάλι Μονάχου münchen.tv θα μεταδώσει στην εκπομπή

Lejeune, μια συνέντευξή μου (πορτραίτο), το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017 στις 8.15 μ.μ.

Η συνέντευξη αυτή θα επαναληφθεί την Κυριακή, 25 Ιουνίου, στην ίδια εκπομπή.

Σας μεταβιβάζω την παράκληση του καναλιού ARD-alpha, να σας ενημερώσω για την

εκπομπή αυτή.

 

Με ευχές

Απόστολος Μαλαμούσης, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία.

Εορτή των Αγίων Πάντων στο Μόναχο - μια ακόμη μαρτυρία Ορθοδοξίας

Στον ηλιόλουστο εορτάζοντα Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου τελέστηκε σήμερα, 11 Ιουνίου 2017, με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αρίστης κ. Βασιλείου και των κληρικών της Ενορίας, Αρχιμανδρίτη Γεωργίου Σιώμου, Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση, Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Βλέτση, Πρεσβυτέρου-Οικονόμου Πλουτάρχου Κωσταντινίδη και του ιεροδιακόνου Νικολάου Τζώρτζη. Έλαβε επίσης μέρος και ο ελβετικής καταγωγής Ηγούμενος Κοσμάς, της Σερβικής Εκκλησίας. Πλήθος πιστών εντός του ναού και στον περιαύλιο χώρο προσευχήθηκαν για τις οικογένειές τους και για το καλό της Μητέρας Ελλάδας και της δεύτερης πατρίδας τους, της Βαυαρίας.

 

Ο Θεοφιλέστατος κ. Βασίλειος αναφέρθηκε στο κήρυγμά του διεξοδικά στο θέμα της αγιότητας και τόνισε το ότι μόνο ο Θεός είναι άγιος και από τη σχέση μαζί του πηγάζει κάθε αγιότητα. Οι άνθρωποι δεν είναι άγιοι, αλλά ηγιασμένοι και η αγιότης αυτή πραγματοποιείται στη σχέση με τη Θεία Κοινωνία, όταν γίνονται Σώμα Χριστού. Ο Κύριος είπε ότι „αγιάζω εμαυτόν ίνα και αυτοί ώσι ηγιασμένοι“ (Ιωάν.17,18).

 

Αναφέρθηκε επίσης στην ονομαστική εορτή της Σεπτής Κορυφής της Ορθοδοξίας, του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και στις ακάματες προσπάθειές του να κάνει γνωστή την Ορθοδοξία σ΄όλο τον κόσμο και να υπηρετήσει την ενότητα των Ορθοδόξων, όπως αυτό συνέβη και στην Πανορθόδοξη Σύνοδο, προ ενός έτους, στην Κρήτη.

 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργία ακολούθησε λιτανεία πέριξ του ναού με τον Θεοφιλέστατο Αρίστης κ. Βασίλειο τους ιερείς της Ενορίας και με τη συμμετοχή του Αρχιμανδρίτη Πέτρου Κλιτς, προισταμένου της Σαλβάτορκιρχε. Η περιφορά εμπλουτίστηκε με τη λαμπροστολισμένη εικόνα των Αγίων Πάντων και με τη μεγαλοπρεπή Λειψανοθήκη με ρανίσματα Τιμίου Ξύλου και τεμμάχια πολλών αγίων, πού δώρησε προ διετίας ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, για ευλογία των πιστών της Ομογένειάς μας στο Μόναχο.

 

Στις ιερές ακολουθίες παρέστησαν η Γενική Πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, ο καθηγητής του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου κ. Δρ. Αθανάσιος Βλέτσης, ο Βουλευτής Κοζάνης κ. Γεώργιος Κασαπίδης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου κ. Σταύρος Κωσταντινίδης, η πρόεδρος του ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟ κ. Δρ. Βασιλεία Τριάρχη-Χέρμανν, ο πρόεδος της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης, κ. Γιάννης Επιτροπάκης και πρόεδροι πολλών ελληνικών συλλόγων.

 

Ακολούθησε λαμπρή πανήγυρη με ζωντανή μουσική και την έξοχη παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά συγκροτήματα των Συλλόγων Ηπειρωτών και Θρακιωτών Μονάχου. Ελληνικά εδέσματα και ποτά έδωσαν την απαραίτητη ελληνική νότα στη συνάντηση αυτή της αγάπης και της ενότητας του ελληνισμού στη διασπορά.

Ο προιστάμενος τη Ενορίας Αγίων Πάντων, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, με τη συμμετοχή του στα χορευτικά συγκροτήματα και την επιδεξιότητά του στους παραδοσιακούς χορούς ενθουσίασε τους πάντες, Έλληνες και Βαυαρούς.

 

Με ευχές

Απόστολος Μαλαμούσης

Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

Φωτογραφίες: Βασίλειος Αδημούdης και Νικόλαος Στεφανίδης.

Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος σέρνει το χορό

Φωτογραφίες από την γιορτή των Αγίων Πάντων 11 Ιουνίου 2017

Η Εκκλησία μας ευλόγησε τη μόνιμη στέγη του Λογοτεχνικού Καφενείου ΜονάχουΜια απαραίτητη πολιτιστική ανάσα στο Μόναχο

ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΏΝ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ Κ. ΑΛΚΗ ΖΕΗ
«Είχε κέφια ο Θεός οταν έπλασε την Άλκη Ζέη»  (Ιωάννα Παναγιώτου Μάμαλη)
Μια θαυμάσια καλλιτεχνική πρωτοβουλία εγκαθιδρύθηκε πλέον στον πνευματικό κόσμο του Μονάχου. Πρόκειται για τη μόνιμη στέγη λογοτεχνίας και διαπολιτισμικού διαλόγου με τον τίτλο «Λογοτεχνικό Καφενείο / Literarisches Café», εμπνευσμένο από την κ. Ιωάννα Παναγιώτου Μάμαλη.


Ο τίτλος του εγχειρήματος παραπέμπει στο θρυλικό πατάρι του Café Λουμίδη, από όπου πέρασαν τα «ιερά τέρατα» των Ελληνικών Γραμμάτων.


Η γνωστή στο ευρύ κοινό ως εκδότρια των περιοδικών ΔΡΑΧΜΗ και ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ φιλοξενήθηκε με τα κοινωνικοπολιτικά προγράμματά της σε διάφορους πνευματικούς χώρους, ξεκινώντας από το Πολιτιστικό Κέντρο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο Μόναχο.


Φέτος, ανήμερα της επετείου από τα 7 χρόνια ίδρυσης της ΔΡΑΧΜΗΣ, η λογοτεχνική της περιήγηση βρήκε επιτέλους την «Ιθάκη» της.


Το „Literarisches Café“ του Μονάχου στεγάζεται πλέον κατά τους θερινούς μήνες στην Aindorferstr. 22 και δεν αποτελεί χώρο εστίασης. Εδώ προσφέρεται σ’ έναν εκπληκτικά διαμορφωμένο κήπο πνευματική τροφή εξαιρετικής ποιότητας.


Ο Κήπος του Λογοτεχνικού Καφενείου, αν και προορίζεται για εκδηλώσεις στη γερμανική γλώσσα, έχει έντονο άρωμα Ελλάδας. Την τιμητική του θέση έχει λάβει κι ένα μικρό Εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.


Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης μόλις ενημερώθηκε για την πρόθεση της κας Παναγιώτου να εγκαινιάσει το χώρο ως πολιτιστική αντίπραξη, λίγο πριν ξημερώσει η αποφράδα μέρα από το κάψιμο των Βιλίων επί Ναζισμού (10.05.1933), ενθουσιάστηκε και συναίνεσε.


Έτσι, την Κυριακή, 7 Μαΐου 2017 έλαβε χώρα ο Αγιασμός της λογοτεχνικής γωνιάς με προσκεκλημένους τους εκλεκτούς συνεργάτες του «Καφενείου». Ο αγιασμός τελέσθηκε από τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση και τον Πρεσβύτερο-Οικονόμο Πλούταρχο Κωσταντινίδη , ενώ πλαισιώθηκε από τον Βυζαντινό Χορό Ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, ελλογιμωτάτου κ. Κωνσταντίνου Νικολακοπούλου. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Γενική Πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου.
Η έναρξη των εργασιών σφραγίστηκε στις 27 Μαΐου 2017, με καλεσμένη την πολυβραβευμένη και πολυμεταφρασμένη Πρέσβειρα της Παιδικής Λογοτεχνίας στο Εξωτερικό, κ. Άλκη Ζέη.


Με τη φράση «Είχε ο Θεός κέφια οταν έπλασε την Άλκη Ζέη», χαιρέτησε η κ. Παναγιώτου Μάμαλη τον λογοτεχνικό «Κολοσσό» Άλκη Ζέη και προέβη, μαζί με την εκπαιδευτικό, καθηγήτρια του Λυκείου Μονάχου, κ. Εύα Γρίβα σε εμπεριστατωμένη παρουσίαση της ζωής και του λογοτεχνικού έργου της, με ιδιαίτερη αναφορά στα βιβλία της: Το καπλάνι της Βιτρίνας, η Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα, ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου, ο Ψεύτης Παππούς κ.α.


Η οικοδέσποινα, προς ένδειξη σεβασμού άφησε το συντονισμό της κουβέντας στην πρώην δασκάλα της κ. Γρίβα, ενώ η ίδια περιορίστηκε στο ρόλο της θεατρικής αφήγησης, κάτι που έχει κάνει ήδη επιτυχώς σε γερμανικό θέατρο υπό το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Victoria Mali. Έδειχνε μάλιστα ιδιαίτερα συγκινημένη, καθώς είχε απέναντί της τους αγαπημένους καθηγητές της από τα μαθητικά χρόνια στο Μόναχο. Με την παρουσία τους την τίμησαν οι κ.κ. Παυλίδης και Πρωτοπρεσβύτερος Μαλαμούσης και οι κ.κ. Γρίβα, Βουλγαρίδου, Olbricht.


Ακολούθησε συζήτηση με τους προσκεκλημένους. Οι δε παρεμβάσεις της κ. Άλκη Ζέη έδωσαν για μια ακόμη φορά λαμπερές πινελιές ήθους, αξιών, πνευματικής διαύγειας, αξιοπρέπειας, πολιτικού διαλόγου και δημοκρατικής ευσυνειδησίας.
Σταχυολογούμε μερικές τοποθετήσεις της σε σχετικές ερωτήσεις των προσκεκλημένων:
Θεματική Ενότητα: Εκπαίδευση
    Στην ελληνική εκπαίδευση πρέπει ν’ αλλάξουν τα πάντα!
    Ο δάσκαλος και η προσωπική του αυτοθυσία είναι το άπαν στην εκπαίδευση.
Θεματική Ενότητα: Νεότερη Ελληνική Ιστορία
    Η γυναίκα στο ΕΑΜ απέκτησε οντότητα.
    Οι εξορίες της στην Χίο και στο Παρίσι και η διαμονή της στη Μόσχα διεύρυναν τον πνευματικό και πολιτικό της ορίζοντα.
Θεματική Ενότητα: Ο ρόλος της Γυναίκας
    Η Ελληνίδα σημείωσε αξιόλογη πρόοδο στη μόρφωση και στα κοινωνικά δρώμενα και στέκεται στο ύψος των ευρωπαίων γυναικών.
Θεματική Ενότητα: Ανοιχτός Διάλογος με το κοινό
    Η σύνδεση της νεολαίας με την ορθόδοξη πίστη είναι αναγκαία, αρκεί να παρέχεται με το σωστό τρόπο.


    Η νεότερη γενιά δεν γνώρισε τις δυσκολίες και στερήσεις προγενέστερων γενεών. Πολλοί έζησαν μια περίοδο άνεσης με σπίτια, αυτοκίνητα κι άλλες διευκολύνσεις. Τώρα δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
Οι προσκεκλημένοι του 16ου «Λογοτεχνικού Καφενείου» θαύμασαν για δύο ολόκληρες ώρες τη σφριγηλότατα καθώς και τη νεανική ορμητικότητα στη σκέψη και στο λόγο της 92 ετών συγγραφέως κ. Άλκη Ζέη και της ευχήθηκαν έτη πολλά και ευλογημένα. Η ίδια αποκάλυψε ότι αυτόν τον καιρό δουλεύει το επόμενό της βιβλίο.


Ήταν μια ηλιόλουστη Κυριακή με ανταλλαγή απόψεων σε ένα άκρως υψηλό επίπεδο. Ο σύντροφος και συμβουλάτορας της ιδρύτριας του «Καφενείου», ιατρός κ. Θανάσης Μπαγκατζούνης πήρα αυθόρμητα την κιθάρα του και αφιέρωσε στην κ. Ζέη το τραγούδι Romance από την αντιπολεμική ταινία Jeaux interdits.


Η κ. Άλκη Ζέη συνοδευόμενη από την συνεργάτιδα του εκδοτικού οίκου «Μεταίχμιο» κ. Δαρεία Τζαννετάκη παρέστη επίσης, με πρωτοβουλία της Διευθύντριας του 4ου Δημοτικού Σχολείου, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ κ. Δήμητρα Μαυρίδου, σε τιμητικές εκδηλώσεις για το έργο της στα ελληνικά σχολεία Μονάχου, καθώς επίσης και σε εκδήλωση στο διεθνούς φήμης δισκοπωλείο/βιβλιοπωλείο του Μονάχου, Optimal Records.


Η Εκκλησία μας στο Μόναχο χαιρετίζει αυτές τις αξιόλογες πολιτιστικές κινήσεις, συγχαίρει τη δημιουργό και τους συνεργάτες της και εύχεται κάθε επιτυχία στον τόσο σπουδαίο λογοτεχνικό εμπλουτισμό της κοινωνίας μας.


Με ευχές
Ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία
Απόστολος Μαλαμούσης
Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμνεικού Θρόνου

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ ΒΑΥΑΡΙΑΣ                                                                                               ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΣ

Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας συμμετείχε σε εκδήλωση επιχρύσωσης ξυλίνου Σταυρού, με αναφορά στην ορθόδοξη ερμηνεία και σημασιολογία του, στο ρωμαιοκαθολικό ναό του Αγίου Ρούπερτ στο δυτικό Μόναχο. Στην περιοχή αυτή διαμένουν πολλοί μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων, μεταξύ αυτών και ορθόδοξοι πιστοί από Ελλάδα, και από άλλες ορθόδοξες χώρες. Επίσης εκεί, στον ευαγγελικό ναό της Αναστάσεως, έχει την έδρα της η Ενορία Αγίου Γεωργίου Μονάχου, με τον δραστήριο προιστάμενό της, Πρωτοπρεσβύτερο Ιωάννη Μηνά.

 

Η διεκκλησιαστική αυτή συνεργασία έλαβε χώρα στις 20 Μαίου 2017 με τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, τον Πρεσβύτερο-Οικονόμο Πλούταρχο Κωσταντινίδη, τον πολωνικής καταγωγής κληρικό της καθολικής ενορίας, Στανισλάους Ντοράβα, την αγιογράφο Άννα Αιχλινγκερ και τον μουσικό Ανδρέα Γκοετς.

 

Ο Ξύλινος Σταυρός σχηματοποιήθηκε από ένα κομμάτι ενός παλαιού πάγκου γονοκλυσίας της Εκκλησίας Αγίου Ρούπερτ, και ήταν συνυφασμένος με προσευχές αναρίθμητων πιστών, πολλών εκατονταετιών, και ποτισμένος με δάκρυα μετάνοιας και οραμάτων, απελπισίας, ελπίδας και αφοσιώσεως στο θέλημα του Θεού

 

Η βαυαρή αγιογράφος κ. Άιχλινγκεν τοποθέτησε σ’ένα τραπέζι τον Σταυρό, μαζί με τα υλικά και τεχνικά μέσα επιχρύσωσης και επέδειξε τα στάδια προεργασίας της ξύλινης επιφάνειας του Σταυρού, την επεξεργασία του χρυσού και την επιχρύσωση του Σταυρού. Παράλληλα ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης αναφέρθηκε στην έννοια του χρυσού, στη χρήση του και στο συμβολισμό του στην Παλαιά και Καινή Διαθήκη και στη διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας. Ανέπτυξε επίσης διεξοδικά την θεολογία της ορθόδοξης εικονογράφησης και αγιογράφησης των ιερών ναών και αναφέρθηκε στο συμβολισμό του χρυσού και στη θεώρησή του, ως στοιχείου και μέσου έκφρασης, με σχέδιο και χρώμα, του εν Τριάδι Θεού, των ιερών προσώπων και των αγίων της Εκκλησίας μας. Ο Πρεσβύτερος-Οικονόμος Πλούταρχος Κωσταντινίδης έψαλλε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και τη γνωστή γλυκὐτατη φωνή του τροπάρια της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού. Με τον τρόπο αυτό τιμήσαμε και τη μνήμη των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης και την ανάμνηση της εύρεσης του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη και την Ύψωσή του στον Γολγοθά.Ο μουσικός κ. Ανδρέας Γκοετς συνόδευσε με το αρμόνιο του ναού τους ορθόδοξους ύμνους.

 

Μετά το πέρας της επιχρύσωσης και της ορθόδοξης θεολογικής ερμηνείας, έλαβε χώρα λιτανεία και περιφορά του Σταυρού εντός του ναού με δεήσεις και τη συνεχή ψαλμωδία του ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ και τοποθέτησή του επί της Αγίας Τραπέζης. Εντός των προσεχών ημερών ο Σταυρός θα τοποθετηθεί μόνιμα σε περίβλεπτη θέση, στο κέντρο της αψίδας του ιερού Βήματος του ναού.

 

Παρέστησαν πολλοί βαυαροί και έλληνες κάτοικοι της περιοχής. Συγκινητική ήταν η παρουσία μικρών παιδιών, που με συγκινητικό ενδιαφέρον έλαβαν ενεργό μέρος στη διαδικασία επιχρύσωσης του Σταυρού.

 

Οι φωτογραφίες από τον κ. Robert Kinderle

 

Με ευχές

Απόστολος Μαλαμούσης

Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

"Το Μόναχο διαβάζει από καμμένα βιβλία". Αντιναζιστική εκδήλωση στο Μόναχο"

Στις 10 Μαίου 1933, στις 11 μ.μ. με διαταγή του τότε ναζιστικού κόμματος, έλαβε χώρα στη Βασιλική Πλατεία του Μονάχου, εκεί όπου βρίσκονται η Γλυπτοθήκη και το Μουσείο Αρχαίων Αγγείων, η καύση βιβλίων, περιοδικών και συγγραμμάτων 300 περίπου επιφανών γερμανών λογοτεχνών, φιλοσόφων, επιστημόνων λυρικών κ.α., που δεν συμφωνούσαν με φασιστικές ιδεολογίες.  Σημειώνεται ότι η καγκελαρία του Χίτλερ και το κτἰριο της Γκεστάπο είχαν κτιστεί δίπλα από την Βασιλική πλατεία, στην οποία ο Χίτλερ έστρωσε με πλάκες και έκανε και τις επίσημες παρελάσεις και άλλες προπαγανδιστικές εκδηλώσεις επίδειξης ισχύος.

Τη ναζιστική εκδήλωση καύσης το 1933 οργάνωσαν οι φοιτητικές νεολαίες του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνίου Μονάχου. Έλαβαν ενεργό μέρος πρυτάνεις και καθηγητές των ανωτάτων σχολών, ενώ 50 χιλιάδες βαυαρών παρευρίσκοντο στη πλατεία και χειροκροτούσαν την απάνθρωπη πράξη της καύσης των βιβλίων. Παράλληλα τραγουδούσαν και ύμνους όπως λ.χ. το φασιστικό τραγούδι: "Γερμανία, Γερμανία πάνω απ' όλα" (Deutschland Deutschland über alles).

Είχε προηγηθεί, την ημέρα εκείνη, εκδήλωση με τον τίτλο "Εορτή της Εθνικής Επανάστασης" στο Πανεπιστήμιο Μονάχου με ομιλίες του Πρύτανη, του υπουργού παιδείας και εκπροσώπων των φοιτητικών συλλόγων Γερμανίας και Μονάχου.

Στον κατάλογο των συγγραμμάτων διασήμων γερμανών ανθρώπων του πνεύματος που παραδόθηκαν στην πυρά ήταν και τα έργα του ποιητή, συγγραφέα και δημοσιογράφου Χάινριχ Χάινε, ο οποίος είχε διατυπώσει το 1820 και την περίφημη φράση ότι "εκεί όπου καίγονται βιβλία, καίγονται τελικά και άνθρωποι".

Το έτος 1987 αντικατεστάθηκαν οι πλάκες της Βασιλικής Πλατείας, που είχαν τοποθετηθεί επί Χίτλερ, με πράσινο τάπητα. Κατά περίεργο τρόπο οι αρχές του Μονάχου προσπάθησαν και με τη πράξη αυτή να αποτρέψουν την ενθύμηση της ναζιστικής θηριωδίας του 1933 και ό,τι είχε σχέση με το ναζισμό.

Το 1995 ο γνωστός καλλιτέχνης του Μονάχου Βόλφραμ Κάστνερ, προέβη σε μιά Πράξη Μνήμης της καύσης των βιβλίων με τη καύση ενός μικρού τμήματος του πρασίνου της πλατείας. Το επιχείρημα που  χρησιμοποίησε, για να λάβει τη σχετική άδεια των βαυαρικών Αρχών, ήταν το ότι δεν πρέπει να σκεπάζει το χορτάρι την ναζιστική βάρβαρη καύση των βιβλίων. Από τότε και κάθε χρόνο προβαίνει στις 10 Μαίου στη καύση του πρασίνου της πλατείας, ενώ παράλληλα προσωπικότητες της κοινωνίας του Μονάχου, πολιτικοί, επιστήμονες, σπουδαστές και μαθητές σχολείων διαβάζουν αποσπάσματα από τα συγγράμματα που εκάησαν στην πυρά του Μαίου 1933.

Εφέτος η Πράξη Μνήμης είχε τον τίτλο: "Το Μόναχο διαβάζει από καμμένα βιβλία" και τον υπότιτλο: "Για Ειρήνη και Δικαιοσύνη-ενάντια στον μιλιταρισμό και τον πόλεμο." Συνδιοργανωτές της Πράξης Μνήμης είναι 30 οργανισμοί και θεσμοί της βαυαρικής κοινωνίας , υπό την αιγίδα του διευθυντή των Βαυαρικών Στρατοπέδων Συγκέντρωσης κ. Κάρλ Φρέλλερ.

Στη Πράξη Μνήμης παρέστη και ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Εποιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία. Είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά  τον καλλιτέχνη κ. Βόλφραμ Κάστνερ και να συνομιλήσει μαζί του. Ο κ. Κάστνερ μίλησε στον π. Απόστολο και στα ελληνικά και του εκμνηστηρεύθηκε, ότι στην περίοδο της απριλιανής διακτατορίας 1967, πήγε στην Κρήτη και είχε επαφές με κρητικούς αντιχουντικούς και με άλλους που έλαβαν μέρος στην απαγωγή του γερμανού υποστρατήγου Χάινριχ Κράιπε (1944).

Ο κ. Κάστνερ αποδέχθηκε ασμένως την πρόσκληση του π. Αποστόλου να επισκεφθεί την παροικία μας στο Μόναχο και να μιλήσει για το έργο του.

Σις δύο φωτογραφίες ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης με τον καλλιτέχνη και διοργανωτή κ. Βόλραμ Κάστνερ στη Βασιλική Πλατεία Μονάχου και με μαθητές βαυαρικών σχολείων. (Φωτογράφος ο κ. Klaus Weißenberg)

 

Με ευχές

Απόστολος Μαλαμούσης, Πρωτοπρεσβύτεος του Οικουμενικού Θρόνου

Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ ΒΑΥΑΡΙΑΣ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ ΕΠΕΥΛΟΓΗΣΕ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ ΕΝΑ ΒΑΥΑΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΟ ΕΘΙΜΟ

„Το Πρωτομαγιάτικο Δέντρο της Ανεκτικότητας“
Όπως είναι γνωστό, τοποθετείται κάθε χρόνο την πρωτομαγιά σε διάφορες πόλεις και χωριά της Βαυαρίας το λεγόμενο Δένδρο του Μαίου  (Maibaum)“.
Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα άγαμοι νέοι στήνουν την πρωτομαγιά στην κεντρική πλατεία ένα κορμό δέντρου, που είναι στολισμένος με τα χρώματα της βαυαρικής σημαίας άσπρο και μπλέ, και έχει σε οριζόντιους δοκούς διάφορα σύμβολα, ένα στεφάνι στο επάνω μέρος και ένα στέμμα στη κορυφή.  Βαυαρική μουσική, χορός με παραδοσιακές βαυαρικές στολές, και άφθονη μπύρα εμπλουτίζουν την τελετή.
Η παράδοση αυτή υπάρχει στη Βαυαρία ήδη από το έτος 1520. Το έτος 1657 απαγορεύτηκε το έθιμο με αστυνομική διάταξη με το επιχείρημα ότι είναι „αισχρό και ανάρμοστο“, πράγμα που επικυρώθηκε και από τον Μαξιμιλιανό Κώδικα Πολιτικής Νομοθεσίας (1756). Ο πατέρας του βασιλέα όΘωνα της Ελλάδος, βασιλέας Λουδοβίκος της Βαυαρίας, με απόφασή του το 1827 επανέφερε το έθιμο με αστυνομική ρύθμιση ως μη „βλαπτικό και ότι προσφέρει διασκέδαση στο λαό“. Από το 19o αιώνα σηματοδοτεί η τοποθέτηση του Δέντρου του Μαίου και την αυτονομία μιας πόλης ή ενός χωριού της Βαυαρίας.
Εφέτος έλαβε χώρα  σε κεντρική πλατεία Laim του Μονάχου η εκδήλωση „Το Δέντρο Μαίου της Ανεκτικότητας“. (Maibaum der Toleranz)  σε συνδιασμό με δημόσια διακήρυξη υπέρ των μεταναστών και προσφὐγων και κατά των ακροδεξιών μορφωμάτων.
Παρέστησαν οι εκπρόσωποι της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ο Ευαγγελικός Επίσκοπος Βαυαρίας και Πρόεδρος της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας κ. Χάινριχ Μπέντφορντ-Στρομ (Dr. Heinrich Bedford-Strohm), η πρόεδρος του „Συνδέσμου της Γερμανικής Καθολικής Νεολαίας“, κ. Λίζι Μάγιερ, η υπεύθυνη για την καθολική νεολαία Βαυαρίας κ. Ιουλία Μόκρι, καθώς επίσης και άλλοι επίσημοι.
Με την παρουσία τους τόνισαν  και διαδήλωσαν στην όμορφη αυτή βαυαρική εορτή της ανεκτικότητας, το ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στο Μόναχο είναι καλοδεχούμενοι και έχουν τη πλήρη υποστήριξή των εκκλησιών για μια αρμονική και απρόσκοπτη ενσωμάτωσή τους στη βαυαρική κοινωνία.
Η παρουσία και συμμετοχή των εκπροσώπων της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας χαιρετίστηκε ιδιαίτερα τόσο από το πλήθος των παρισταμένων Βαυαρών, όσο και από τον τοπικό τύπο.
Στο πρόγραμμα υπήρξε και μια ευχάριστη έκληξη: Το μουσικό συγκρότημα χαιρέτισε την προσέλευση του εκπροσώπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, Πρωτοπρεσβύτέρου Αποστόλου Μαλαμούση με το τραγούδι του γερμανού μουσικού Udo Jürgens "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΣΙ (Griechischer Wein)".
Όπως είναι γνωστό, ο μουσικός Udo Jürgens έγραψε τη μελωδία του τραγουδιού „Ελληνικό Κρασί“ σε χρόνο 20 λεπτών (χωρίς κείμενο) μετά από διακοπές του στη Ρόδο. Ήταν βέβαιος ότι αυτή η μελωδία θα είχε μεγάλη επιτυχία. Δύο χρόνια περἰμενε να βρεί τους κατάλληλους στίχους, μέχρις ότου ο στιχουργός Michael Kunze είχε την ιδέα να συνδέσει τους στίχους με τους Έλληνες μετανάστες που ζούσαν στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία της Γερμανίας και ιδιαίτερα στην περιοχή στον ποταμό Ρούρ.
Το τραγούδι „Ελληνικό Κρασί“ εξιστορεί τη νοσταλγία και τον πόνο για την Πατρίδα των ελλήνων μεταναστών της Γερμανίας, τη δεκαετία 1970, με την ακόλουθη περιγραφή: Κάποιος επισκέπτεται μια κρύα νύκτα μία ταβέρνα και συναντά εκεί άνδρες με καφέ μάτια και μαύρα μαλλιά, ενώ ακούγεται ξένη και μεσογειακή μουσική. Οι θαμώνες τον προσκαλούν να πιει μαζί τους κρασί, εκείνος αποδέχεται την πρόσκληση και παράλληλα  γίνεται κοινωνός της νοσταλγίας των θαμώνων να επιστρέψουν από "την ξενητειά στους πράσινους λόφους, στη θάλασσα και στον αέρα της Πατρίδας τους, στις συζύγους τους και στα παιδιά τους". Η θλίψη και τα αισθήματα της μοναξιάς συνοδεύονται με το κρασί που είναι το „αίμα της γής“ και τα „παλιά γνωστά τραγούδια“, αφού οι Έλληνες στη γερμανική πόλη που ζούν αισθάνονται ως ξένοι και απομονωμένοι.
Ο Udo Jürgens ερμήνευσε το τραγούδι το 1974, που έγινε πάραυτα γνωστό σ΄όλο τον κόσμο, ενώ το 1975 ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής προσκάλεσε στην Αθήνα και τίμησε τον κ. Udo Jürgens και τον κ. Michael Kunze για τη επιτυχέστατη δημιουργία τους.
Ο π. Απόστολος ευχαρίστησε θερμά τους μουσικούς, για την ωραία, συμβολική αφιέρωση, κρατώντας ένα ποτήρι  με βαυαρική μπύρα, σε ένδειξη της μακροχρόνιας πετυχημένης ενσωμάτωσης των Ελλήνων στη βαυαρική κοινωνία.
Με ευχές
Απόστολος Μαλαμούσης
Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου
Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόδιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία
Στη πρώτη φωτογραφία ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ευχαριστεί το μουσικό συγκρότημα με τη βαυαρική μπύρα. (Φωτογρ. Heiko Tammena)
Στη δεύτερη φωτογραφία (από αριστερά) Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, η υπεύθυνη για την καθολική νεολαία Βαυαρίας κ. Ιουλία Μόκρι, ο Ευαγγελικός Επίσκοπος Βαυαρίας και Πρόεδρος της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας Χάινριχ Μπέντφορντ-Στρομ, η Πρόεδρος του Συνδέσμου της Καθολικής Νεολαίας της Γερμανίας κ. Λίσι Μάγιερ και ο καθολικός ιερέας Γεώργιος Ρίγκερ. Στα βάθος διακρίνεται το "Πρωτομαγιάτικο Δένδρο της Ανεκτικότητας  (Φωτογρ. Heiko Tammena)

Βίντεο από την Ανάσταση στην Salvatorkirche

Φωτογραφίες μέσα από ΙΝ της Salvatorkirche αμέσως μετά το "Χριστός Ανέστη"                                                                                                       Φωτο: Janni

Φωτογραφίες από την Ανάσταση στην Salvatorkirche                                 Foto: Janni

Η Εκκλησία μας στο Μόναχο συμμετέχει στο πένθος της Κοπτικής Ενορίας Μονάχου

Η είδηση για τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε βάρος των χριστιανών Κοπτών της Αιγύπτου, συγκλόνισε για άλλη μια φορά την Εκκλησία μας στο Μόναχο. Το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης έλαβε μέρος στην πλατεία της Όπερας Μονάχου, σε μια συμβολική στάση μνημοσύνου και έκφρασης αποτροπιασμού  για τις βομβιστικές επιθέσεις με δεκάδες θύματα αθώων χριστιανών στη Αλεξάνρεια και στην Τάντα. Παρέστησαν εκπρόσωποι της κοπτικής Κοινότητας Μονάχου οι οποίοι μαζί με τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση και την ευαγγελική πάστορα Μπάρμπαρα Κιττελμπέργκερ έδειχναν με ένα πανώ τη συμμετοχή τους στο πένθος της Κοπτικής Εκκλησίας. Το πανώ υπήρχε η φράση: "Τιμούμε (μνημονεύουμε) τα θύματα των επιθέσεων του ισλαμικού κράτους στην Αίγυπτο".

 

Ακολούθως ο π. Απόστολος επισκέφθηκε τον κοπτικό ναό Αγίου Μηνά στο Μόναχο και παρέστη στην ακολουθία της Μ.Τρίτης, όπου με παράκληση και πρόσκληση του εφημερίου Διοσκόρου Ελ Άντονυ ανέγνωσε τη σχετική περικοπή του ιερού Ευαγγελίου.

 

Ο π. Απόστολος μετέφερε τις ευχές και προσευχές του Σεβ. Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου και γνωστοποίησε το ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Αλεξάνδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄ και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β΄απέστειλαν  συλλυπητήριες επιστολές στον Πατριάρχη των Κοπτών.

 

Ανέφερε επίσης ότι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής θα ήταν παραλίγo θύμα της τρομοκρατικής επίθεσης, όταν θέλησε να μεταβεί στον Kαθεδρικό Nαό των Κοπτών στην Αλεξάνδρεια για να εκφράσει και προσωπικά στον Κόπτη Πατριάρχη τα συλλυπητήριά του. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Πατριάρχης σε μία συνέντευξή του: Παραλίγο χθές να βρισκόμουν κι εγώ στην κοπτική εκκλησία, διότι μετά που τελείωσα από τη λειτουργία στον Άγιο Σάββα, είχα μάθει για την Τάντα και πήγαινα για το Κοπτικό Πατριαρχείο να συλλυπηθώ τον Πατριάρχη Θεόδωρο, αλλά είδα πολλά αυτοκίνητα. Θα ήταν δύσκολο να πλησιάσω. πήγα στο δικό μας ελληνικό Πατριαρχείο που μας χωρίζουν λίγα μέτρα, και μετά από 5΄άκουσα αυτόν τόν θόρυβο τον μεγάλο και κατάλαβα ότι κάτι κακό έγινε. Εθύς αμέσως με ενημέρωσαν ότι εξερράγη διπλα ακριβώς από εμάς, η βόμβα στον Καθεδρικό Κοπτικό Ναό του Αγίου Μάρκου. (Η Εφημερίδα, 10.04.17).

 

Με ευχές

Ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

Απόστολος Μαλαμούσης

Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

 

Στη φωτογραφία ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης στην πλατεία της Όπερας Μονάχου και στον Κοπτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Μόναχο. Οι φωτογραφίες είναι ευγενική προσφορά του κ. Ehab Aziz, της Κοπτικής Κοινότητας Μονάχου.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ-ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ ΒΑΥΑΡΙΑΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ                                                                 Η „ανάργυρος“ ιατρός του Μονάχου κ. Δρ. Αργυρή Παρασύρη-Μπάουερ εόρτασε τα εξηκοστά γενέθλιά της.

Μια μικρή προσφορά ευγνωμοσύνης  από τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση.

 

Με την παρουσία εκατοντάδων συγγενών, φίλων και γνωστών, Ελλήνων και Βαυαρών, εόρτασε στο Μόναχο η από τα Ζωνιανά-Μυλοποτάμου Κρήτης καταγομένη, ιατρός κ. Δρ. Αργυρή Παρασύρη-Μπάουερ τα εξηκοστά γενέθλιά της με ένα πρωτότυπο τρόπο.

 

Προσκάλεσε από τη Κρήτη το γνωστό μουσικό συγκρότημα „Γιώργος και Νίκος Στρατάκης“ το οποίο και μεταλαμπάδευσε κρητική μουσική και μελωδίες του Ψηρορείτη, με επιστέγασμα τον „Ερωτόκριτο“ και το „Πότες θα κάνει ξαστεριά“.

 

Η δίωρη μουσική πανδαισία ενθουσίασε τους προσκεκλημένους και απηχούσε ακριβώς την γεμάτη σφυγμό ζωής και έντονη δραστηριότητα της εορταζούσης, στον επαγγελματικό και κοινωνικό της περίγυρο στο Μόναχο.

 

Μετά τις γυμνασιακές της σπουδές στον τόπο καταγωγής της μετανάστευσε στο Μόναχο, όπου κάτω από δύσκολες για την εποχή εκείνη συνθήκες σπούδασε ιατρική. Μετά από ευδόκιμη υπηρεσία σε ονομαστή πανεπιστημιακή κλινική του Μονάχου άνοιξε δικό της ιατρείο, όπου καθημερινά με πνεύμα επαγγελματικής ευσυνειδησίας και αλτρουισμού, παρέχει ιατρικές συμβουλές σε χιλιάδες συμπατριώτες μας και ασθενείς άλλων εθνικοτήτων στο Μόναχο,

 

Δεν υπάρχει εκδήλωση ελληνικών φορέων και συλλόγων στο Μόναχο που να μη γεύτηκε την ευγενική, εθελούσια προσφορά της κ. Παρασύρη. Ο Ιερός Ναός των Αγίων Πάντων με τη πλουσιοπάροχη προσφορά της για την βυζαντινή αγιογράφηση του ναού, η πολυετής πολυποίκιλη συνδρομή της στον Κρητικό Σύλλογο Μονάχου, η επί δεκαετίες στήριξη της Ελληνο-Βαυαρικής Πολιτιστικής Ημέρας, οι δωρεές της σε φιλανθρωπικά σωματεία κ.α. αποτελούν μόνο μερικά παραδείγματα της ευρύτητας της κοινωνικής της ευαισθησίας και αυτοθυσίας. Ακόμη και στη φετεινή εορτή των γενεθλίων της, παρεκάλεσε τους προσκεκλημένους αντί δώρων, να χαρίσουν χρήματα για τις επείγουσες κτηριακές εργασίες στο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο του χωριού της.

 

Η κ. Παρασύρη θέλησε και με την απόκτηση διπλώματος πιλότου και χειρισμό ιδιωτικού αεροπλάνου να γνωρίσει την ιδιαίτερη πατρίδα της απο ψηλά.  Θέλησε να ξεπεράσει και τον Ψηλορείτη με θάρρος και πίστη ότι η γη που πατούμε είναι ένα πρώτο στάδιο ζωής για αιθέριες αναζητήσεις, πράγμα που ζει και με τη ενεργή συμμετοχή της στη θρησκευτική ζωή και τον τακτικό της εκκλησιασμό στις Ενορίες Μονάχου.

 

Απέκτησε δύο θαυμάσια τέκνα, τον Νικόλαο και την Ελένη, που έμοιασαν την μητέρα τους στον αυθορμητισμό, και στην αγάπη για τη ζωή. Άριστοι χορευτές κρητικών χορών, πράγμα που διδάχθηκαν από την δασκάλα χορών μητέρα τους, ενθουσίασαν σε ποικίλες ελληνικές και ελληνοβαυαρικές εκδηλώσεις το κοινό και μετέδωσαν πολλαπλά μηνύματα κρητικού και ελληνικού πολιτισμού στη βαυαρική κοινωνία.

 

Στα γενέθλιά της απηύθηναν χαιρετισμό ο πρόεδρος του Κρητικού Συλλόγου Μονάχου κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής, η Γενική Πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου και ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος. Όλοι τους τόνισαν με ένθερμα λόγια την ευεργετική προσφορά της εορταζούσης στην παροικία μας στο Μόναχο. Επίσης άκρως συγκινητική ήταν και η προσλαλιά του τέκνου της, Νικολάου.

 

Παρέστησαν επίσης οι συγγενείς της κ. Παρασύρη, η νύφη της Κατερίνα,  ο γαμπρός της Κωστής με τους γονείς του, ο αδελφός της Νίκος, και άλλοι συγγενείς, οι Πρωτοπρεσβύτεροι Απόστολος Μαλαμούσης, Γεώργιος Βλέτσης οι Πρεσβύτεροι Πλούταρχος Κωσταντινίδης και Θωμάς Καραμήτσος μετά των συζύγων των, ο καθηγητής κ. Βασίλειος Φθενάκης, ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Κρεμαλής, πολλοί ιατροί, συνεργάτες της κ. Παρασύρη στο ιατρείο της, μέλη του Κρητικού Συλλόγου,  κ.α.

 

Το κρητικό γλέντι στο εστιατόριο ΠΟΛΙΤΕΙΑ διήρκεσε μέχρι τις πρωινές ώρες, όπου η ορχήστρα μετέβη κατ΄ευθείαν στο αεροδρόμιο για επιστροφή στην Κρήτη.

 

Η Εκκλησία μας εκφράζει και πάλι τις θερμές ευχαριστίες της προς τη ιατρό κ. Παρασύρη για την ολοπρόθυμη αγάπη της στο ενοριακό μας έργο και της εύχεται χρόνια πολλά και ευλογημένα.

 

Ο ιεροδιάκονος π. Νικόλαος Τζώρτζης αφιερώνει, εκ μέρους όλων των κληρικών Μονάχου τον  ακόλουθο εόρτιο ύμνο στην κ. Παρασύρη.

 

Χαίροις ο της Κρήτης γόνος λαμπρός,

 

πασχόντων ευεργέτις εν Μονάχω ως ιατρός,

 

Ω, Αργυρή κοσμία και Εκκλησίας τέκνον,

 

συν τέκνοις και οικείοις

 

ζήτε και εύχεσθε

 

Φωτογραφίες:  η φωτογραφία με την οικογένεια από το facebook της κ. Παρασύρη. οι δύο άλλες από τον κ.Κουγιουμουτζή.

To πρόγραμμα ακολουθιών την Μεγάλη Εβδομάδα στην Salvatorkirche

Εκδήλωση της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου με τον AυστριακόΥπουργό Εξωτερικών κ. Σεμπάστιαν Κουρτς (Sebastian Kurz) στο Μόναχο

Σύντομη συζήτηση του Υπουργού κ. Kurz με τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση


Στις 6 Απριλίου 2017 έλαβε χώρα στο Μόναχο η ετήσια δεξίωση της Ελληνικής Ακαδημίας σε συνεργασία με την Πολιτική Ακαδημία Τούτσινγκ, την Ευρωπαική Ακαδημία Βαυαρίας, την Ευρωπαική Ένωση Μονάχου, τους Νέους Ευρωπαίους, την Γερμανο-Ελληνική Εμπορική Ένωση και το Εμπορικό Επιμελητήριο της Άνω Βαυαρίας.


Επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο υπουργός εξωτερικών της Αυστρίας κ. Sebastian Kurz, ο οποίος και μίλησε με θέμα  „Η Ευρωπαική Ένωση, η πολιτική για τους πρόσφυγες και η ευρωπαική συνοχή: Ποιόν δρόμο ακολουθεί η Ευρωπαική Ένωση;“


Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα τελετών του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Άνω Βαυαρίας.


Μετά τον σύντομο χαιρετισμό από τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Άνω Βαυαρίας, κ. Dr. Eberhard Sasse, τον υψηλό επισκέπτη καλοσώρισε εκ μέρους όλων των συνδιοργανωτών ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας, δικηγόρος κ. Σταύρος Κωσταντινίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο επίκαιρο αυτό θέμα και τόνισε τα ακόλουθα:


Στο έτος 2016 ζήσαμε πολλά  (άσχημα) γεγονότα και το έτος 2017 δεν υπόσχεται κάτι καλύτερο. Στη πραγματικότητα τα προβλήματα της Ευρώπης δεν λιγόστευσαν το περασμένο 12μηνο, απεναντίας οι προκλήσεις έγιναν μεγαλύτερες. Η Ευρώπη δεν έχει μόνο προβλήματα. Η Ευρωπαική Ένωση αποτελεί από την ίδρυσή της προ 60 ετών, μια ιστορία επιτυχίας και είναι ένα μοναδικό έργο ειρήνης. Από μια αρχική εμπορική συνεργασία πρώην αντιπάλων, έγινε μια διεθνής και πλούσια σε επιρροή ένωση κρατών. Ειρήνη, Ελευθερία και Ευημερία είναι οι κεντρικοί κίονες πάνω στις οποίες στηρίζεται η ευρωπαική ιδέα και αποτελούν παράδειγμα μίμησης και σημεία προσανατολισμού και για άλλες περιοχές του πλανήτη μας. Η Γερμανία και η Ευρώπη δεν έζησαν ποτέ στο παρελθόν μια τέτοια διάσταση  ελευθερίας, ειρήνης, ευημερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως τα τελευταία έτη. Πρέπει όμως η τωρινή κρίση της Ευρωπαικής Ένωσης να ξεπεραστεί και η Ερωπαική Ένωση, με ενωμένες δυνάμεις, να προετοιμαστεί για το μέλλον, ως μία ένωση αξιών. Δεν πρέπει να συζητούμε για το εάν χρειαζόμαστε περισσότερη ή λιγώτερη Ευρώπη. Το ερώτημά μας πρέπει να είναι: „Που χρειαζόμαστε ευρωπαικές λύσεις. Ποιούς στόχους πρέπει να πετύχουμε με κείμενα και αποφάσεις για ενσωμάτωση. Που θα πρέπει να αναζητηθούν οι δραστηριότητες και ικανότητες των μελών-κρατών“. Πρέπει να εδραιώσουμε την Ευρώπη εκ των έσω και να την κάνουμε ικανή να αντιστέκεται σε εξωτερικές ανασφάλειες και αβεβαιότητες. Η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίζει κρίσεις ταχέως και με προσανατολιστικό στόχο. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει με καλύτερο επικοινωνιακό τρόπο την αξία της και να την κάνει βιώσιμη στους ανθρώπους.


Δεν επιτρέπεται να δεχθούμε να χρησιμοποιείται η Ευρώπη ως τόπος προβολής φὀβων της παγκοσμιοποίησης και μπάλα παιχνιδιού για τους λαικιστές. Γι΄αυτό χρειαζόμαστε τα ανάλογα πολιτικά πρόσωπα, τα στρατηγικά κεφάλια που θα κάνουν αυτή την Ευρώπη ικανή για το μέλλον και θα την ισχυροποιήσουν. Η Ευρώπη ζεί και δεν πρέπει να μιλάμε για το θάνατό της. Λειπει όμως προς το παρόν, στη διοικητική της οργάνωση, μια εμπνευσμένη μελλοντική στρατηγική, καθώς επίσης και διαφάνεια και αποδεικτικά στοιχεία. Παρά ταύτα όμως ένα είναι ήδη βέβαιο. Οι ευτυχέστεροι άνθρωποι ζουν στην Ευρώπη. Οι πόλεις που έχουν υψηλότερες αξίες ζωής βρίσκονται στην Ευρώπη. Η καλύτερη φροντίδα υγείας υπάρχει στην Ευρώπη. Από την Ευρώπη προέρχονται οι περισσότερες επιχειρήσεις που έχουν αναφορά στο χρηματηστήριο και οι περισσότεροι ολυμπιονίκες. Στην Ευρώπη γεννήθηκε η Δημοκρατία. Το μόνο που λείπει τώρα τελευταία στην Ευρώπη είναι η αυτοσυνειδησία.


Και αυτό αλλάζει με αργούς ρυθμούς, αλλά !!
Από τότε που πέραν του Ανταντικού διοικεί ο Ντόνλαντ Τράμπ και πολλά που είχαν κατακτήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες, από το Κράτος Δικαίου μέχρι και το ελεύθερο εμπόριο αμφισβητούνται, κάτι άλλαξε και στη Ευρώπη. Από τότε που εθνικιστές και λαικιστές σ΄αυτή τη πλευρά του Ατλαντικού απειλούν τις δικές τους ευρωπαικές αξίες, αρχίζουν και μεγαλώνουν οι ενάντιες δυνάμεις. Το βλέπει κανείς στο Βερολίνο, στη Βιέννη ή στη Λισαβώνα, καθώς επίσης και κάθε Κυριακή εδώ στο Μόναχο, όπου κάθε Σαββατοκύριακο χιλιάδες βγαίνουν στους δρόμους για να γιορτάσουν αυτή την Ευρώπη.


Το διαπιστώνει κανείς και στην εμπορική ανάκαμψη που υπάρχει στον πλανήτη μας. Η Ευρώπη που θεωρείται αποσβυσμένη αποτελεί ξαφνικά και πάλι μια προοπτική. Δεν είναι ένα επεισόδιο του παρελθόντος αλλά μια υπόσχεση για το μέλλον. Είναι μια εναλλακτική λύση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τους απολυταρχικούς ηγέτες στις γειτονικές μας χώρες. Κανείς δεν πρέπει πλέον να επεξηγεί την υπαρξιακή αναγκαιότητα της Ενωμένης Ευρώπης, αυτή είναι ξαφνικά αυτονόητη.


Είνα κάτι, όπως μία νεο-ίδρυση της Ευρώπης.
Η σημερινή εκδήλωση σκοπό έχει να συμβάλλει στο να σκεφτούμε βαθύτερα, ή ακόμη και να δώσουμε ώθηση και παρορμήσεις για μια λύση, αγαπητέ Σεμπάστιαν και ελπίζω ότι στο τέλος δεν θα πέσουμε όλοι με τη σειρά από τον ολυμπιακό πύργο του Μονάχου, επειδή όλα φαίνονται μαύρα και ζοφερά. Το θέμα είναι άκρως ενδιαφέρον και χαίρομαι για την διάλεξη του Υπουργού Εξωτερικών κ. Σεμπάστιαν Κουρτς και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει.
Ακολούθως έλαβε τον λόγο ο υπουργός κ. Kurz, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά σε θέματα  που αφορούν την περαιτέρω συνοχή της Ευρώπης και τα νέα δεδομένα, μετά και την έξοδο της Μ. Βρετανίας, και στο προσφυγικό, που ταλανίζει την Ευρώπη και όχι μόνο. Τόνισε ότι το προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη συμμετοχή και συμβολή όλων των μελών-κρατών της ΕΕ και ότι η λύση δεν είναι μόνο η υποδοχή των προσφύγων, αλλά κυρίως η καταπολέμηση των αιτιών πολέμου και προσφυγιάς και οι επενδύσεις σε χώρες που πλήτονται από ανεργία και φτώχεια. Το κλείσμο των συνόρων είναι για τον υπουργό αναγκαίο κακό για να καταπολεμηθούν οι κακοποιές ομάδες μαφίας εμπόρων που κερδίζουν από τον πόνο και τη δυστυχία των προσφύγων, προσφέροντάς τους βέβαιο πνιγμό στη Μεσόγειο, για να πλουτίζουν οι ίδιοι. Γνωρίζει τα προβλήματα της Ελλάδας και της Ιταλίας για την περίθαλψη των προσφύγων, πιστεύει όμως ότι πρέπει να αλλάξει η στρατηγική της Ευρώπης, με το να λάβει μέτρα που θα αποθαρρύνουν ανθρώπους να διακινδυνεύουν μια προσφυγιά. Η Ευρώπη πρέπει να λύσει τα προβλήματα των προσφύγων στα κράτη, στον τόπο και χώρο που δημιουργούνται. Η συζήτηση που ακολούθησε και με τον τρόπο που την συντόνισε η διευθύντρια της Πολιτικής Ακαδημίας, καθηγήτρια κ. Ursula Münch, ήταν άκρως πολυδιάστατη και ενδιαφέρουσα.


Στην κατάμεστη αίθουσα τελετών περευρέθηκαν επίσημοι εκπρόσωποι της βαυαρικής κοινωνίας, όπως λ.χ. η βαυαρή Υπουργός για θέματα Ευρώπης, κ. Μέρκ, ο αντιπρόεδρος της Γερμανικής Βουλής, Ευρωβουλευτές, μέλη της Βαυαρικής Βουλής, του Δημοτικού Συμβουλίου Μονάχου, ο διεθυντής της Αστυνομίας Μονάχου, Νομάρχες και Περιφεριάρχες της Βαυαρίας, επιχειρηματίες, Πρέσβεις και Γενικοί Πρόξενοι, μεταξύ των οποίων και η Γενική Πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, κ.α.


Την Ορθόδοξη Εκκλησία εκπροσώπησε ο Ο Αρχιερατικός Επιτετραμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, και τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία ο διεθυντής του καθολικού γραφείου Βαυαρίας κ. Λόρεντς Βολφ.
Ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης χαιρέτισε ιδιαίτερα τον αυστριακό υπουργό κ. Kurz και του τόνισε την ανάγκη, να στηρίξει η χώρα του την Ελλάδα στην κρίση που διέρχεται και ιδιαίτερα στο προσφυγικό για το καλό όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και κυρίως για το καλό της Ευρώπης και συνεπώς και της Αυστρίας.


Την εκδήλωση κάλυψαν τηλεοπτικά δύο τηλεοπτικά συνεργεία και αρκετοί δημοσιογράφοι.
Συνημμένες φωτογραφίες: Christian Lehrer
Με ευχές
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Αρχιερατικός Επιτετραμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου

Συνεδριάσεις των Συμβουλίων των Χριστιανικών Εκκλησιών Βαυαρίας και Μονάχου

Ο Ιερός Ναός των Αγίων Πάντων Μονάχου και το Πολιτιστικό Κέντρο „Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος“ φιλοξένησαν σε ξεχωριστές εαρινές συνεδριάσεις για το έτος 2017 τη Διαρκή Επιτροπή του „Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών Βαυαρίας, ACKiB„ και την Ολομέλεια του „Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών Μονάχου, ACKiM„.

Είναι γνωστό το ότι στα προεδρεία και των δύο Ομάδων Εργασίας μετέχει, ως εκπρόσωπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο οικοδεσπότης Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, προϊστάμενος της Ενορίας των Αγίων Πάντων Μονάχου, καλοσώρισαν τους αντιπροσώπους των Εκκλησιών, τους ξενάγησαν στον περικαλλή Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων και τους δεξιώθηκαν στο πολιτιστικό Κέντρο „Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος“.

Συνεδρίαση του „Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών Βαυαρίας, ACKiB„

Η συνεδρίαση έλαβε χώρα στις 24 Μαρτίου 2017 από 9.30 π.μ. μέχρις 4 μ.μ.

Μετείχαν των εργασιών οι ορθόδοξες εκκλησίες της Βαυαρίας, ελληνική, ρωσσική, ρουμανική και βουλγαρική άλλες 15 εκκλησίες διαφόρων ομολογιών, καθώς επίσης και συνεργαζόμενοι οικουμενικοί οργανισμοί.

Η ημερήσια διάταξη της „ACKiB“ περιελάμβανε θέματα όπως λ.χ. την αποτίμηση της συνεδρίασης του Ιανουαρίου 2017, σε συνδυασμό και με την εκλογή του νέου προεδρείου, την επιλογή θεμάτων για τις επόμενες συνεδριάσεις και τον ορισμό επιτροπών, την παρουσιάση και το σχολιασμό κειμένου της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας με θέμα „Οικουμένη στον 21 αιώνα. Προϋποθέσεις – Θεολογική θεμελίωση – Προοπτικές“, τον προγραμματισμό διεκκλησιαστικών εκδηλώσεων για το 2017, ενημέρωση για πολυειδείς και πολύμορφες εκδηλώσεις των τοπικών Εκκλησιών και ενοριών κ.α.

Ο διεθυντής της ACKiB, ορθόδοξος θεολόγος κ. Γεώργιος Βλαντής, παρουσίασε με δεξιοτεχνία τις εργασίες του προεδρείου και αναφέρθηκε διεξοδικά στις πολυποίκιλες επαφές που είχε με εκκλησιαστικούς βαυαρικούς φορείς, καθώς επίσης και στις θετικές επιπτώσεις μιας ενεργούς παρουσίας της αρμονικής συνεργασίας των Εκκλησιών στη βαυαρική κοινωνία.

Συνεδρίαση του „Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών Μονάχου, ACKiΜ„

Η συνεδρίαση έλαβε χώρα στις 4 Απριλίου 2017 από 2.30 μ.μ. μέχρις 5 μ.μ.

Μετείχαν των εργασιών οι τρεις ορθόδοξες ενορίες Μονάχου, ελληνική, ρουμανική και βουλγαρική και άλλες δώδεκα εκκλησίες Μονάχου, διαφόρων ομολογιών, καθώς επίσης και συνεργαζόμενοι οικουμενικοί οργανισμοί.

Η ημερήσια διάταξη της „ACKiΜ“ περιελάμβανε θέματα όπως λ.χ. αποτίμηση προηγηθέντων εκκλησιαστικών εκδηλώσεων, γνωστοποίηση προγραμμάτων των κατά τόπους ενοριών, σχεδιασμός μελλοντικών κοινών εκδηλώσεων, και συμμετοχή στη γενέθλια εορτή της πόλης Μονάχου, τον Μάιο 2017. Το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η ομιλία του διευθυντή του „Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών Βαυαρίας, ACKiB“, κ. Γεωργίου Βλαντή με θέμα: „Παρατηρήσεις για την πορεία του οικουμενικού διαλόγου στις Εκκλησίες-Μέλη του Συμβουλίου των Εκκλησιών της Βαυαρίας. Ερωτήματα και προκλήσεις“

Με ευχές

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

Το πρόγραμμα των εκκλησιών στο Μόναχο την Μεγάλη εβδομάδα

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΕΊΑ ΒΑΥΑΡΊΑΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ                                                      Τελετή μνήμης για ένα Μουσουλμάνο στο Μόναχο

Με ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτωση τελέστηκε στο μεγάλο νοσοκομείο „Σβάμπικερ Κρανκενχάους“ του Μονάχου τελετή μνήμης για τον τουρκικής καταγωγής μουσουλμάνο Αχμετ Ίντσελ.,  58 ετών. O  Ίντσελ θέλησε με τη σύζυγό του και τις δύο θυγατέρες του, που σπουδάζουν στο Μόναχο, να κάνει προ ημερών τις ετήσιες διακοπές στην Αυστραλία, όπου σε μιά κατάδυσή του στη θάλασσα έπαθε καρδιακή συγκοπή και άφησε εκεί την τελευταία του πνοή.


Ο μακαρίτης Ίντσελ ήταν η ψυχή των μουσουλμάνων στο νοσοκομείο, αφού με την νυχθημερόν ανιδιοτελή προσφορά του σε θέματα μετάφρασης και συνοδείας ασθενών σε ιατρούς και εξετάσεις, συντελούσε στην αποτελεσματική θεραπεία των ασθενών. Είχε ειδικευτεί σε διάφορους τομείς υγείας, ήταν μέλος του „Συμβουλίου Ηθικής“ του νοσοκομείου για θέματα ζωής και θανάτου των ασθενών και της „Ομάδας συμπαράστασης“ μελλοθανόντων και των συγγενών των. Ήταν παράλληλα και ειδικός σύμβουλος σε τούρκους συμπατριώτες του, που κατείχαν πολιτικά αξιώματα, στο Συμβούλιο Μεταναστών του Δήμου Μονάχου,  στο Δημοτικό Συμβούλιο Μονάχου, στη Βαυαρική Βουλή και στο Τουρκικό Προξενείο.


Με δική του πρωτοβουλία πέτυχε στο να διαμορφωθεί μέσα στο νοσοκομείο „Σβάμπικερ Κρανκενχάους“ ειδικός χώρος προσευχής για τις θρησκευτικές ανάγκες των μουσουλμάνων, ως επίσης και χώρος τέλεσης μουσουλμανικών ηθών και εθίμων για την κηδεία θανόντων συμπατριωτών του. Επίσης συνέβαλε, μαζί με τους εκπροσώπους των χριστιανικών εκκλησιών Μονάχου στο να δημιουργηθεί στο μεγάλο ανατολικό νεκροταφείο Μονάχου το ειδικό μνήμα „Πεταλούδες“ για έμβρυα και για νεογνά που πεθαίνουν κατά τη γέννα ή αμέσως μετά.  Είχε ως χόμπυ τη δημοσιογραφία και με μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι αποθανάτιζε εκδηλώσεις, τούρκων και βαυαρών, μουσουλμάνων και χριστιανών και έγραφε σχετικά ρεπορτάζ στις τουρκικές εφημερίδες „Χουριέτ“, „Μερχαμπά“ και „Ζαμάν“.


Είχε ιδιαίτερη συμπάθεια στην ορθόδοξη Εκκλησία μας, επισκέφθηκε πολλές φορές τον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου και διατηρούσε θερμή φιλία με τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, με τον οποίο συνεργάστηκε σε πολλά θέματα, σχετικά με το νοσοκομείο „Σβάμπικερ Κρανκενχάους“, με τον τάφο „Πεταλούδες“ και με ποικίλες τουρκικές και μουσουλμανικές εκδηλώσεις. Έτρεφε σεβασμό και μεγάλη εκτίμηση για τον φίλο του π. Απόστολο Μαλαμούση και τον προέβαλε πάντα ως πρότυπο ενσωμάτωσης και προβολής της πίστης και της θρησκείας, πράγμα που έλειπε, όπως έλεγε, από τους ιμάμηδες. Τη φιλική του σχέση και συνεργασία διατήρησε και με τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο και τον Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Βλέτση.


Στην τελετή μνήμης παρέστησαν οι εφημέριοι του νοσοκομείου, ο ρωμαιοκαθολικός Μάρτιν Μόλζνερ, και ο ευαγγελικός πάστορας Γκίντερ Μπράιτ, καθώς επίσης και ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και μετέφεραν στη χήρα σύζυγο τις εγκάρδιες ευχαριστίες για τον αλτρουισμό του μακαρίτη και τα θερμά τους συλλυπητήρια. Επίσης παρέστησαν ως εκπρόσωποι της μουσουλμανικής κοινότητας Μονάχου ο κ. Τόκα και ο κ. Ίναν, ο διευθυντής του νοσοκομείου κ. Γκίντερ Μίλλα, ο υπεύθυνος του τμήματος παθολογίας κ. Άλφρεντ Ριπερτίνγκερ, ο εκπρόσωπος του συνδικάτου εργαζομένων στο νοσοκομείο, πολλοί συνεργάτες και φίλοι του μακαρίτη. Η ιταλικής καταγωγής μουσικός κ. Σάρα Κόκκο πλαισίωσε μουσικά με άρπα την τελετή μνήμης.


Στην πρόσκληση υπήρχε ένα τυπωμένο έργο τέχνης με αραβικά γράμματα, από το βιβλίο „Ο προφήτης“ του συγγραφέα Χαλίλ Γκιμπράν και με τον υπότίτλο: „Συμβαίνει πάντα να μη γνωρίζει η αγάπη το δικό της βάθος – μέχρι τη στιγμή του χωρισμού“.


Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης είχε εγκάρδια συνομιλία με τη χήρα-σύζυγο του μακαρίτη, η οποία τόνισε την ιδιαίτερη αγάπη και συμπάθεια του συζύγου της στο πρόσωπο του π. Αποστόλου.


Οι τουρκικές εφημερίδες αφιέρωσαν ρεπορτάζ για τον αδικοχαμένο συμπατριώτη τους.
Με ευχές
Πρωτοπρεσβύτερος  Απόστολος Μαλαμούσης
Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ ΒΑΥΑΡΙΑΣΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Ωραιότατη και πρωτοπορειακή κοσμοπολίτικη εκδήλωση των Ελλήνων Ομογενών Μονάχου, Στουτγκάρδης και Βιέννης


Απόδοση ποιημάτων του Κωνσταντίνου Καβάφη με μουσικά όργανα και τρεις μουσικούς, μία υψίφωνο, μία μεσοσοπράνο και ένα βαρύτονο.


Μια σπάνια και πρωτότυπη μελοποιημένη παρουσίαση ποιημάτων του Καβάφη έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Μονάχου, που οργάνωσε η Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου, με αφορμή τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της.


Ο ιατρός, συνθέτης και μουσικός κ. Δρ. Αθανάσιος Σίμογλου μετέφρασε στα γερμανικά και μελοποίησε 36 ποιήματα του Καβάφη για μουσική εκτέλεση με βιολί, βιόλα, τσέλο, κόντραμπας φλογέρα, ομπόε, κλαρινέττε, φαγγότο και πιάνο. Ο κ. Σίμογλου κατάγεται από το Διδυμότειχο και σπούδασε μουσική στο Εθνικό Ωδείο Βορείου Ελλάδος και στο Μιλάνο, όπου παράλληλα με τη μουσική σπούδασε και ιατρική. Το 1981 εγκαταστάθηκε στη Στουτγκάρδη, όπου και εργάζεται ως ιατρός.


17 ποιήματα του Καβάφη, μεταξύ των οποίων „Ιθάκη“, „Θερμοπύλες“, „Περιμένοντας τους βαρβάρους“, „Κεριά“, „Φωνές“, „Η πόλις“, „Καλαμάρι“, κ.α. απέδωσαν με εξαιρετική επιτυχία η „Oρχήστρα Δωματίου ΟΡΦΕΑΣ“ (Βιέννη), με συνοδεία τις θαυμάσιες φωνές της υψιφώνου Μαρίας Κωστράκη (Μόναχο), της μεσοσοπράνου Έλσας Γιαννουλίδου (Βιέννη) και του βαρυτόνου Τίμου Συρλαντζή (Στουτγκάρδη).


Την Oρχήστρα διηύθυνε ο διεθνούς φήμης, διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μιχάλης Οικονόμου, ο οποίος, ως γνωστό, διηύθυνε και μια Φιλαρμονική Ορχήστρα σε γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, καθώς επίσης, ως μαέστρος και άλλα μουσικά σχήματα παγκοσμίως.


Την εκδήλωση, που ήταν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Γερμανία, χαιρέτησαν η γενική πρόξενος στο Μόναχο, κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου και ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος.


Η γενική πρόξενος κ. Κωνσταντινοπούλου μετέφερε τον χαιρετισμό του Πρέσβη κ. Δασκαρόλη, επήνεσε τη Λέσχη για το έργο της και αναφέρθηκε στη διαπολιτισμική διάσταση της ενορχήστρωσης των ποιημάτων Καβάφη.


Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος χαιρέτησε εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας την εκδήλωση, αναφέρθηκε στην ετυμολογία της λέξεως „Καβάφης“ που έχει περσική ρίζα και σημαίνει „Υποδηματοποιός“ και τόνισε την πορεία του ανθρώπου μέσα από την ποίηση του Καβάφη σε μονοπάτια της ζωής. Επίσης τόνισε την ευεργετική πολιτιστική προσφορά της Λέσχης και την ευχαρίστησε για τη μακρόχρονη στενή συνεργασία με την Εκκλησία μας σε διάφορες εκδηλώσεις και ιδιαίτερα στην Ελληνο-Βαυαρική Πολιτιστική Ημέρα.


Η εισαγωγή στη θεματική ποιητική και μουσική ενότητα και η  παρουσίαση του προγράμματος έλαβε χώρα από τη καταξιωμένη δημοσιογράφο της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας κ. Φανή Αθέρα, η οποία υπήρξε μακροχρόνιο δραστήριο μέλος της Λέσχης Ελλήνων Επιστημόνων και προ ημερών εκλέχθηκε ως πρόεδρος της. Η κ. Αθέρα αναφέρθηκε στους σκοπούς της Λέσχης, που είναι η φιλία μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών, η καλύτερη αλληλογνωριμία και διαδυκτίωση, η καλλιέργεια των σχέσεων μεταξύ των λαών και πολιτισμών και η αρμονική συνεργασία με τους άλλους οργανισμούς και συλλόγους. 
Ανέπτυξε τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της ζωής και του έργου του αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, την επίδρασή του στη σύγχρονη λυρική ποίηση και την ευρύτερη πολιτιστική του ταυτότητα, ως Έλληνα (λόγω γλώσσας), ως Κοσμοπολίτη (λόγω παράδοσης της Μεσογείου) και ως Ανατολίτη (λόγω συναισθήματος). Η μουσική εκτέλεση ποιημάτων του Καβάφη με μελοποιήσεις στα ελληνικά και γερμανικά και με κοσμοπολίτικη συμμετοχή ορχήστρας και μουσικών, εμπλουτίζει τον πολιτιστικό και καλλιτεχνικό χώρο που ζούμε.


Η όλη εκδήλωση καταχειροκροτήθηκε από τους Έλληνες και Γερμανούς που παρέστησαν, στη μουσική αυτή απόλαυση. Μετά την περαίωση του προγράμματος η Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων δεξιώθηκε τους μουσικούς στο εστιατόριο ΠΟΛΙΤΕΙΑ.


Το εν λόγω μουσικό συγκρότημα έδωσε δύο ακόμη παραστάσεις (με περιορισμένο πρόγραμμα) για τα ελληνικά δημοτικά, γυμνάσια και το  λύκειο Μονάχου.


Με ευχές
Ο. Απόστολος Μαλαμούσης
Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

Στη φωτογραφία (πρώτη σειρά από δεξιά): ο μουσικοσυνθέτης ιατρός Δρ. Σίμογλου, η πρόεδρος της Λέσχης  κ. Αθέρα, η υψίφωνος κ.Κωστράκη, ο μαέστρος κ. Οικονόμου και η μεσοσοπράνο κ. Γιαννουλίδου, εν μέσω των μουσικών.

Aντιρατσιστική διαδήλωση στο Μόναχο

Στις 21 Μαρτίου 2017 έλαβε στο Μόναχο, με αφορμή και την Διεθνή Ημέρα κατά του Ρατσισμού, μεγάλη αντιρατσιστική πορεία και διαδήλωση στο κέντρο του Μονάχου.

Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Στάχους, με χαιρετισμούς εκπροσώπων των πολιτικών πτερὐγων της Βαυαρικής Βουλής, συνεχίστηκε με μια στάση και ομιλίες στο Μνημείο Ολοκαυτώματος και κατέληξε στην κεντρική πλατεία της πόλης την Marienplatz, όπου και τον τελικό λόγο έλαβαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης. Στη διοργάνωση μετείχαν ο Σύλλογος κατά των Διακρίσεων και του Ρατσισμού Βαυαρίας και το Συμβούλιο Μεταναστών του Δήμου Μονάχου.

Το σύνημα της εκδήλωσης ήταν Αντίο στον ρατσισμό και μπράβο στη πολαπλότητα (ποικιλία).

Από πλευράς ελληνικής παροικίας παρέστησαν ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, η εκδότρια του ελληνογερμανικού περιοδικού ΔΡΑΧΜΗ και νεοεκλεγέν μέλος του Συλλόγου κατά των Διακρίσεων και του Ρατσισμού Βαυαρίας (Netzwerk Rassismus- und Diskriminierungsfreies Bayern e.V.) κ. Ιωάννα Παναγιώτου - Μάμαλη και ο κοινωνικός λειτουργός κ. Παύλος Δέλκος.

Στην ομιλία της η νεοεκλεγείσα πρόεδρος του Συμβουλίου Μεταναστών του Δήμου Μονάχου, κ. Δήμητρα Λάνγκ, χαιρέτισε εγκάρδια τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση και τον ευχαρίστησε θερμά για την πολυποίκιλη προσφορά του στα θέματα των μεταναστών. "Είμαστε περήφανοι για σας", είπε χαρακτηριστικά η κ. Λάνγκ.

Στις πρόσφατες εκλογές του Συμβουλίου Μεταναστών Μονάχου εξελέγησαν πρόεδρος η βουλγαρικής καταγωγής κοινωνική παιδαγωγός  κ. Δήμητρα Λάνγκ και αντιπρόεδρος η ελληνικής καταγωγής δικηγόρος κ. Θεοδώρα Σισμάνη.

Η κ. Δήμητρα Λάνγκ ζει από 16ετίας στο Μόναχο και εργάζεται στην Υπηρεσία Νεολαίας του Δήμου Μονάχου και στο Συμβούλιο Αυτοβοήθειας του Δήμου Μονάχου.

Η κ. Θεοδώρα Σισμάνη κατάγεται από έλληνες γονείς, γεννήθηκετο 1980 στο Μόναχο, επισκέφθηκε γερμανικό γυμνάσιο στο Μόναχο και σπούδασε νομικά στα πανεπιστήμια Άουγσμπουργ και Μονάχου. Η ειδικότητά της είναι η παροχή νομικών συμβουλών σε επιχειρήσεις, το εμπορικό δίκαιο κ.λ.π.

Στις φωτογραφίες στην αντιρατσιστική διαδήλωση στην Marienplatz:

(στη πρώτη φωτογραφία) η κ. Ιωάννα Παναγιώτου - Μάμαλη με τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση. (Foto Pagagiotou-Mamali)

(στη δεύτερη φωτογραφία από δεξιά) η πρόεδρος του Συμβουλίου Μεταναστών Μονάχου κ. Δήμητρα Λάνγκ, ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και η αντιπρόεδρος του Στμβουλίου Μεταναστών Μοονάχου κ. Θεοδώρα Σισμάνη. (Foto AM)

Με ευχές

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχ΄ςσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

"Μουσική για τον Ένα Θεό".

Διαθρησκειακό κοντσέρτο έλαβε χώρα στις 18 Μαρτίου 2017 στο Μέγαρο Μουσικής Γκάσταικ Μονάχου, με χριστιανική, εβραική και μουσουλμανική θρησκευτική μουσική από τον 15ο αιώνα μέχρι την εποχή του Μπαρόκ.

 

Περισσότεροι από 100 μουσικοί και χορωδοί χριστιανικών εκκλησιών, μουσουλμανικών κοινοτήτων και εβραικών συναγωγών παρουσίασαν 30 διαχρονικές θρησκευτικές μουσικές αρμονίες και παραδόσεις των θρησκειών τους, συνθέτοντας ένα θαυμάσιο άκουσμα και θέαμα πολιτισμικότητας και συγγένειας ιδεών και ενότητας, σε σχέση με τη λατρεία και ύμνηση του ενός Θεού όλων των ανθρώπων.

 

Μελωδικές συνθέσεις από σεβαρδική (εβραική) ισπανική παράδοση, ιταλική, ισπανική, μαλτέζικη και δανο-γερμανική εκκλησιαστική υμνολογία, βενετσιάνικη όπερα του Βιβάλντη, γερμανική όπερα του Händel και του Πάχελμπελ, τουρκική, αλεβίτικη και Γιεμενίτικη ενόργανη μουσική και τραγούδι, σουφική μυστική παράδοση και Ψαλμοί του Δαβίδ με την εβραική σάλπιγγα (Schofar) συναγωγών, αποτελούσαν το βασικό πρόγραμμα του κοντσέρτου. Η ονομαστή χορωδία του ρωμαιοκαθολικού καθεδρικού Ναού Μονάχου απέδωσε εξαίσια ύμνους της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

 

Άκρως εντυπωσιακός ήταν ο χορός των Δερβίσηδων. Οι Δερβίσηδες εισέρχονται στη σκηνή με σταυρωμένα τα χέρια για να υποδηλώσουν τον αριθμό ένα, μια μαρτυρία για την ενότητα με το Θεό. Στις αμέτρητες περιστροφές τους ανοίγουν τα χέρια τους και τείνουν το δεξί τους χέρι προς τον ουρανό, για να λάβουν την αγαθωσύνη και φιλανθρωπία του Θεού, ενώ ρίχνουν το βλέμμα τους στο αριστερό χέρι, που στρέφεται προς τη γή για να μεταδώσει τα δώρα του Θεού στους ανθρώπους που είναι κοντά στους χορευτές δερβίσηδες. Η μαύρη κελεμπία τους συμβολίζει τον τάφο, το άσπρο ένδυμά τους το σάβανο και το κάλυμμα της κεφαλής τους την πέτρα του τάφου. Επτά κουμπιά στο πουκάμισο συμβολίζουν τις αισθήσεις, ακοή, όραση, όσφρηση και γεύση.

 

Πάνω από 1500 επισκέπτες Μονάχου απήλαυσαν το υπέροχο κοντσέρτο και καταχειροκρότησαν τους μουσικούς και τις χορωδίες.

 

Παρέστησαν ο πρώην Αρχιδήμαρχος Μονάχου κ. Χρίστιαν Ούντε, ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο ραββίνος Στέβεν Λάγκνας και ο ιμάμης Βενιαμίν Ίντριτς. Παρέστησαν επίσης και αρκετοί έλληνες, μεταξύ των οποίων η δημοσιογράφος του βαυαρικού ραδιοφώνου κ. Ελένη Ηλιάδου.

 

Η τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφος της βαυαρική ραδιοφωνίας -τηλεοράσεως κ. Όζλεμ Σαρίκαγια χαιρέτησε τους καλεσμένους, αναφέροντας στο λόγο της μεταξύ των άλλων και τα ακόλουθα.

 

Ουτοπία έινια ένας τόπος που δεν υπάρχει. Είναι ένας ονειρεμένος, ιδανικός τόπος, που γενήθηκε από τις δικές μας επιθυμίες και νοσταλγίες. Ουτοπία είναι απλά μια ιδέα ενός ειρηνικού και καλύτερου κόσμου. Έξω βιώνουμε αυτή τη στιγμή το αντίθετο από ένα καλύτερο κόσμο. Ένα κόσμο που προσδιορίζει με μίσος, αγανάκτηση και φόβους τη σκέψη μας, τα αισθήματά μας και τις πράξεις μας. Όμως τώρα σ΄αυτήν εδώ την αίθουσα είμαστε σ΄ένα τέλειο χώρο, σ΄ένα χώρο που τα διαφορετικά είναι ισότιμα, που οι παγκόσμιες θρησκείες δεν αλληλοπολεμούνται αλλά σέβονται η μία την άλλη και αλληλοπεριχωρούνται.

 

Το μοναδικό αποψινό μήνυμα είναι ΣΕΒΑΣΜΟΣ, να μιλάμε ο ένας με τον άλλο ειλικρινά και ισότιμα.

Εαρινή Συνεδρίαση της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνέλευσης στη Γερμανία. Μόναχο, 5 - 7 Μαρτίου 2017

 

Οι Επίσκοποι των διαφόρων ορθοδόξων εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών της Γερμανίας, συγκροτούν την Ορθόδοξο Επισκοπική Συνέλευση στη Γερμανία (Orthodoxe Bischofskonferenz in Deutschland - OBKD), με σκοπό την από κοινού διακονία της ορθόδοξης ζωής, λατρείας και μαρτυρίας και την κοινή εκπροσώπηση στις γερμανικές εκκλησιαστικές, πολιτειακές και πολιτικές Αρχές.

Η OBKD είναι το ανώτατο όργανο συντονισμού και εκπροσώπησης όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών της Γερμανίας. Πρόεδρός της είναι ο Μητροπολίτης Γερμανίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Αυγουστίνος.

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας τελέστηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στο ρωσσικό Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Νεομαρτύρων και Ομολογητών της Ρωσσίας, του Μητροπολίτη κ. Αυγουστίνου (Οικουμενικό Πατριαρχείο) για λόγους υγείας συμπροσευχομένου, συλειτουργούντων του  Μητροπολίτη κ. Ισαάκ (Πατριαρχείο Αντιοχείας), του Αρχιεπισκόπου κ. Θεοφάνη (Πατριαρχείο Μόσχας), του Αρχιεπισκόπου κ. Μάρκου (Υπερόριος Ρωσσική Εκκλησία), του Επισκόπου κ. Σεργίου (Πατριαρχείο Σερβίας), του Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ (Πατριαρχείο Ρουμανίας), και των βοηθών Επισκόπων κ. Αγαπητού (Υπερόριος Ρωσσική Ορθόδοξος Εκκλησία) και Κροστάνδης κ. Σοφιανού (Πατριαρχείο Ρουμανίας) και πλειάδος κληρικών των διαφόρων εν Γερμανία ορθοδόξων εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών.                                            

Το εσπέρας της Κυριακής της Ορθοδοξίας χορωδίες των ορθοδόξων ενοριών του Μονάχου έψαλλαν στη δική τους γλώσσα και εκκλησιαστική παράδοση τροπάρια και ύμνους, στον κατάμεστο Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου. Έλαβαν μέρος οι ακόλουθες χορωδίες: Ο „Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών“, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου Κωνσταντίνο Νικολακόπουλο, η χορωδία “Άγιος Παϊσιος“ της Ενορίας  του Πατριαρχείου Αντιοχείας, η χορωδία της ρωσσικής ενορίας της Αναστάσεως, η χορωδία της ρωσικής γυνακείας Ιεράς Μονής της Αγίας Ελισάβετ, η χορωδία του ρωσσικού Ιερού Καθεδρικού Ναού των Αγίων Νεομαρτύρων και Ομολογητών της Ρωσσίας, η χορωδία της σερβικής ενορίας Άγιος Μάρτυς-Βασιλεύς Γιόβαν Βλαντιμίρ, η χορωδία της ρουμανικής ενορίας Γεννήσεως του Χριστού, η χορωδία της βουλγαρικής ενορίας Άγιος Κλήμης της Αχρίδος, η χορωδία της γεωργιανής ενορίας Άγιος Βασιλεύς Βάχτανγκ Γκοργκασάλι, η χορωδία „Γκομίδας“ της αρμενικής ενορίας και η χορωδία της κοπτικής ενορίας Άγιος Μηνάς.

Ο εμπλουτισμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας με τη συμβολή χορωδιών των ορθοδόξων ενοριών Μονάχου έλαβε χώρα εφέτος για 13η φορά. Με πρωτοβουλία του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου διοργανώνεται η συνάντηση των Ορθοδόξων Εκκλησιαστικών Χορωδιών στο Μόναχο, η οποία φιλοξενείται κάθε χρόνο και από μια διαφορετική Ορθόδοξη Ενορία. Φιλόξενος οικοδεσπότης εφέτος ήταν η Ενορία των Αγίων Πάντων Μονάχου, με τον προιστάμενό της Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο. Την όλη προετοιμασία και τον συντονισμό των χορωδιών έχει  αναλἀβει εξ υπαρχής ο θελόγος κ. Γεώργιος Βλαχώνης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μέλη της OBKD. Ο πρόεδρός της κ. Αυγουστίνος, τόνισε στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων και τα εξής: Μέχρι τώρα οι Oρθόδοξοι ζούσαν στις χώρες τους και στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και οι γερμανοί έγραφαν για την Ορθοδοξία, ενώ τώρα οι Oρθόδοξοι με τη μετανάστευση και την εγκαταβίωσή τους στη Γερμανία, μπορούν να μιλήσουν οι ίδιοι για το τι είναι Oρθοδοξία και να μεταλαμπαδεύσουν στη Γερμανία την ορθόδοξη πνευματικότητα, λατρεία και ζωή

Την Δευτέρα, 6 Μαρτίου, έλαβε χώρα ολοήμερη συνεδρίαση της OBKD στο σερβικό ενοριακό κέντρο στο Μόναχο και ασχολήθηκε με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Την Τρίτη, 7 Μαρτίου, τα μέλη της OBKD, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ. Μάρκ o Σεβ. Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ, ο Θεοφ. Επίσκοπος κ. Βαρθολομαίος, ο Θεοφ. Επίσκοπος κ. Αγαπητός, ο Θεοφ. Επίσκοπος κ. Σοφιανός, ο Γενικός Γραμματέας της κ. Νικολάι Τον και ο Ταμίας της Πρεσβύτερος Ράντομιρ Κόλουντιτς, καθώς και τα μέλη των επιμέρους επιτροπών, ο επιτετραμμένος για τις διαχριστιανικές σχέσεις Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Μύρων, επισκέφθηκαν το Τμήμα Ορθοδοξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου και είχαν μια άκρως ενδιαφέρουσα συνάντηση με τους καθηγητές και φοιτητές. Παρέστησαν επίσης ο Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς, ο Ηγούμενος Μαξίμ Σμιτ οι Πρωτοπρεσβύτεροι Απόστολος Μαλαμούσης, Μιρτσέα Μπάσαραμπ και  Αλέξανδρος Ναν, ο Πρεσβύτερος Ευγένιος Μουρσίν, ο διευθυντής του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας κ. Γεώργιος Βλαντής, η εισηγήτρια για ορθόδοξα θέματα στο Οικουμενικό Κέντρο του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Γερμανίας κ. Μαρίνα Κυρούδη, η επιτετραμμένη για το μάθημα των ορθοδόξων θρησκευτικών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεσφαλία, κ. Κέρστιν Κέλλερ και ο γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, θεολόγος δρ. Κωνσταντίνος Βλιαγκόφτης. Παρέστη επίσης πλειάς ορθοδόξων φοιτητών και φοιτητριών από διάφορες εθνικότητες,  με τον εκπρόσωπό τους, Ιλία Νασύροφ, παρά το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο έχει διακοπές εξαμήνου και το θερινό ακαδημαικό εξάμηνο δεν έχει ακόμη αρχίσει.

 Ο πρόεδρος της Τμήματος, καθηγητής κ. Αθανάσιος Βλέτσης προσφώνησε καταλλήλως τους επισκέπτες και παρουσίασε γενικά το έργο του Τμήματος της Ορθοδόξου Θεολογίας, ενώ ο επίκουρος καθηγητής Ανάργυρος Αναπλιώτης αναφέρθηκε σε επί μέρους θέματα σπουδών και στη δυνατότητα συνδιασμού τους με σπουδές σε άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου. Ένα από τα κύρια θέματα στην επακολουθήσασα συζήτηση ήταν και το μάθημα των ορθοδόξων θρησκευτικών σε γερμανικά σχολεία (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και επαγγελματικές σχολές), στα οποία υπάρχουν ορθόδοξοι μαθητές. Το Τμήμα της Ορθοδόξου Θεολογίας συνδράμει και θα συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις τις πολυετείς προσπάθειες και ενέργειες της OBKD για την καθιέρωση του μαθήματος των ορθοδόξων θρησκευτικών σ΄όλα τα κρατίδια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

 Ο Μητροπολίτης Γερμανίας τόνισε το σημαντικό γεγονός της ύπαρξης Ορθοδόξου Θεολογίας στο πανεπιστήμιο Μονάχου και αναφέρθηκε διεξοδικά στην ιστορία της ίδρυσης της πρώτης Έδρας και Ινστιτούτου Ορθοδόξου Θεολογίας και της μετεξέλιξης σε Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας, με περισσότερες έδρες. Τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι ορθόδοξοι Μητροπολίτες, Αρχιεπίσκοποι και Επίσκοποι της Γερμανίας, έχουν αγκαλιάσει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας και το στηρίζουν παντοιοτρόπως. Ήδη αρκετοί πτυχιούχοι της σχολής έχουν χειροτονηθεί κληρικοί και διακονούν στις ενορίες των ορθοδόξων επισκοπών της Γερμανίας.  Όπως τόνισε και ο πρόεδρος, καθηγητής Αθανάσιος Βλέτσης, η ορθόδοξη θεολογία στο πανεπιστήμιο Μονάχου έχει ακριβώς αυτή την αποστολή, να διακονεί το έργο των ορθοδόξων επισκοπών στη Γερμανία, να συμβάλλει στο θεολογικό διάλογο και να παρέχει ορθόδοξη ακαδημαική μαρτυρία στον δυτικό λεγόμενο εκκλησιαστικό και κοινωνικό χώρο.

 Ακολούθως η OBKD περάτωσε τις εργασίες της συνελεύσεώς της στη βιβλιοθήκη του Τμήματος της Ορθοδόξου Θεολογίας.

 Με ευχές

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Συνάντηση των Ορθοδόξων Εκκλησιαστικών Χορωδιών στο Μόναχο

Με πρωτοβουλία του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου διοργανώνεται για 13η συνεχή χρονιά η συνάντηση των Ορθοδόξων Εκκλησιαστικών Χορωδιών στο Μόναχο. Πρόκειται για μια συναυλία στην οποία συμμετέχουν 11 συνολικά χορωδίες από τις διάφορες Ορθόδοξες Ενορίες του Μονάχου, η οποία διοργανώνεται την Κυριακή της Ορθοδοξίας και φιλοξενείται κάθε χρόνο και από μια διαφορετική Ορθόδοξη Ενορία. Οικοδεσπότης φέτος είναι η Ελληνορθόδοξη Ενορία των Αγίων Πάντων: η Συναυλία, στην οποία κάθε χορωδία θα ερμηνεύσει εκκλησιαστικούς ύμνους από τη ξεχωριστή δική της μουσική παράδοση, θα γίνει στο Ι.Ναό των Αγίων Πάντων (Ungererstr. 131, München, Haltestelle: Nordfriedhof), την Κυριακή 5 Μαρτίου και ώρα 18:00. Τη συναυλία θα χαιρετήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ.Αυγουστίνος, ως πρόεδρος της Συνελεύσεως των Ορθοδόξων Επισκόπων στη Γερμανία (Orthodoxe Bischofskonferenz in Deutschland), και θα τιμήσουν με την παρουσία τους Ορθόδοξοι Επίσκοποι από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες στη Γερμανία, οι οποίοι από αύριο αρχίζουν την εαρινή Σύνοδό τους στο Μόναχο. 

Μετά το τέλος της συναυλίας ο Ι. Ναός παραθέτει δεξίωση σε όλους στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος».

Η είσοδος στη συναυλία είναι για όλους ελεύθερη.

 

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Καθηγητής Αθανάσιος Βλέτσης

Την Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, που αποτελείται από 90 μουσικούς και 60 μέλη χορωδίας, θα δώσει μία συναυλία στο Μόναχο με θέμα: „Συναυλία Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης“

 

Η συναυλία θα λάβει χώρα στην αίθουσα Herkulessaal των ανακτόρων Μονάχου και χρηματοδοτείται κυρίως από το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, με τη στήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Εβραικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. 

 

Στις 6 Μαρτίου 1943 άρχισαν οι πρώτες προδιαγραφές για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης από το ναζιστικό καθεστώς και στις 15 Μαρτίου 1943 ακολούθησε η συστηματική αναγκαστική απέλαση των Εβραίων από τη Θεσσαλονίκη και μεταφορά τους στα διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας.

 

Από τους 46.091 Εβραίους που μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μόλις 1950 επέζησαν και επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή ένα ποσοστό 4%. Μέσα σε λίγα χρόνια αφανίστηκε η μεγαλύτερη σαφαρδική εβραική κοινότητα της Ευρώπης και μια πολιτιστική ζωή 500 ετών στη πόλη της Θεσσαλονίκης.

 

Πολλοί Έλληνες και ιδιαίτερα η εκκλησιαστική ηγεσία προσπάθησαν να σώσουν τους Εβραίους από τη ναζιστική θηριωδία. Ένα πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο τότε Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Γεννάδιος, ο οποίος προμήθευσε τούς Εβραίους με πλαστά πιστοποιητικά ορθόδοξης βάπτισης, για να εξαπατήσει τους ναζιστές. Επίσης ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Δαμασκηνός υπέγραψε μαζί με 27 κορυφαία στελέχη της ελληνικής κοινωνίας μια αιχμηρή επιστολή στην οποία τονίζει τον αδιάλυτο δεσμό Ελλήνων και Εβραίων και αποκαλούσε του Εβραίους ΕΛΛΗΝΕΣ. Η επιστολή αυτή είναι μοναδική ως προς τον χαρακτήρα, το περιεχόμενο, το ύφος και τον σκοπό, σ΄όλη την τότε ναζιστικοκρατούμενη Ευρώπη.

 

Η συναυλία Μνήμης έχει σκοπό να θυμίσει τη τραγική ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στη ναζιστική περίοδο και να κάνει γνωστό αυτό το Ολοκαύτωμα στη βαυαρική κοινωνία.

 

Εμείς, οι Έλληνες του Μονάχου, συνδεόμαστε με την Εβραική Κοινότητα Μονάχου και συμμετέχουμε στη τραγική τους ιστορία και για το λόγο ότι και εμείς ζήσαμε, ως Έλληνες στην ιστορία μας, απελάσεις και γενοκτονίες και είχαμε ανάλογη εμπειρία ζωής. 

 

Στη συναυλία θα παιχθούν έργα Εβραίων και Ελλήνων συνθετών και η 3. Συμφωνία του Μίκη Θεοδωράκη. Εισιτήρια προπωλούνται στο γραφείο www.muenchenticket.de

 

Όλοι οι Έλληνες και βαυαροί φιλέλληνες είναι εγκάρδια 

προσκεκλημένοι να παρευρεθούμε στη συναυλία.

 

Ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

 

 

 

Απόστολος Μαλαμούσης 

Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

Θεατρική παράσταση στο Μόναχο με θέμα τη δολοφονία του συμπατριώτη μας Θεοδώρου Βουλγαρίδη και του τούρκου Χαμπίλ Κίλιτς από τους νεοναζιστές (NSU)Vollansicht

„Α π ο φ ά σ ε ι ς“

 

Με τον τίτλο αυτό παίζεται επί τριετία στο ονομαστό Θέατρο των ανακτόρων Μονάχου ένα θεατρικό έργο με θέμα τις δολοφονίες των δύο θυμάτων της νεοναζιστικής οργάνωσης (NSU) στο Μόναχο. Πρόκειται για την ιστορία του συμπατριώτη μας Θεοδώρου Βουλγαρίδη, που δολοφονήθηκε στις 15 Ιουνίου 2005 και του τούρκου Χαμπίλ Κίλιτς, που δολοφονήθηκε στις 29 Αυγούστου 2001.

 

Το θεατρικό έργο δείχνει τις αστοχίες, παραλείψεις, εχθρικές ανακριτικές διαδικασίες και απάνθρωπες συμπεριφορές των αστυνομικών και ανακριτικών αρχών απέναντι στις δύο οικογένειες των θυμάτων. Οι αστυνομία και οι εφημερίδες απέδωσαν τους φόνους σε τούρκικη μαφία και στον υπόκοσμο.

 

Με τις μεθόδους αυτές των αρμοδίων αρχών κινδύνευσαν οι άμεσοι συγγενείς των θυμάτων, σύζυγοι, γονείς, παιδιά και αδέλφια να θεωρηθούν ως δράστες ή συμμέτοχοι των δολοφονιών. Η κοινωνική τους απομόνωση ήταν αβάσταχτη και ο στιγματισμός βαρύς. Οικογενειακοί φίλοι και γείτονες τους γύρισαν τα νώτα και η κόρη του τούρκου έπρεπε με απόφαση της διευθύντριας του σχολείου να αλλάξει σχολικό περιβάλλον, από φόβο δήθεν μήπως η μαφία βάλλει στο στόχαστρο και το σχολείο της.

 

Ο Γαβριήλ Βουλγαρίδης, αδελφὀς του μακαρίτη Θεοδώρου, αναγκάστηκε δια νυκτός να εγκαταλείψει το Μόναχο και την υπέροχη εργασία του και να φύγει με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά του στην Ελλάδα. Αλλά και εκεί βρήκε, δυστυχώς, εχθρικό κλίμα και ζούσε στην ανεργία. Η οικογένεια του τούρκου έμεινε στο Μόναχο περιφρονημένη από όλους.

 

Όταν το 2011 αποκαλύφθηκε ότι οι δράστες ήταν γερμανοί νεοναζιστές, τότε ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης συνάντησε τον Γαβριήλ στη Θεσσαλονίκη, τον έπεισε να επιστρέψει στο Μόναχο και του συμπαραστάθηκε στην εξεύρεση κατοικίας και εργασίας, με παρεμβάσεις του στις επίσημες βαυαρικές και γερμανικές Αρχές. Η συμπαράσταση του στην οικογένεια Γαβριήλ είναι μέχρι σήμερα αδιάλειπτη, ώστε να θεωρείται μέλος της οικογενείας.

 

Επίσης ο π. Απόστολος στήριξε και στηρίζει συνεχώς παντοιοτρόπως και την οικογένεια του τούρκου θύματος Κίλιτς, αποκτώντας έτσι μια θαυμάσια οικογενειακή σχέση εμπιστοσύνης και να θεωρείται από την θυγατέρα του τούρκου θύματος ως „πατέρας“ της.

 

Η συγγραφέας κ. Χριστίνα Ούμπφενμπαχ μελέτησε την όλη υπόθεση των δύο θυμάτων με συνεντεύξεις με τις οικογένειες των θυμάτων με τις δικαστικές διεργασίες, τις ανακριτικές μεθόδους και τα δημοσιεύματα στον τύπο και στις εφημερίδες. Ως καρπός της έρευνάς της έγραψε το θεατρικό έργο με τον τίτλο „ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ“ (URTEILE), που προγραμματίστηκε να παίζεται όσο διαρκεί στο Μόναχο η δίκη για τους νεοναζιστέςς δολοφόνους.

 

Στις 16 Φεβρουαρίου παίχθηκε για προτελευταία φορά το θεατρικό έργο παρουσία του Γαβριήλ Βουλγαρίδη και της συζύγου του, της χήρας και της μητέρας του τούκου Κίλιτς και του πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση. Η οικογένεια Βουλγαρίδη και ο π. Απόστολος είχαν δει την παράσταση ακόμη δύο φορές, ενώ η οικογένεια Κίλιτς για πρώτη φορά. Η οικογένεια Κίλιτς είχε συναισθηματική και κοινωνική δυσκολία να δεί το έργο, όμως πείστηκε από τον π. Απόστολο να παραστεί στη θεατρική παράσταση, συνοδευόμενη απ’αυτόν.

 

Στο θεατρικό έργο τρεις ηθοποιοί, δύο γερμανοί ο κ. Paul-Wolff Plottegg και ο κ. Gunther Eckes και η εξαιρετική τουρκάλα ηθοποιός, κ. Demet Gül, ενσαρκώνουν και παρουσιάζουν σε δύο μέρη τα πρόσωπα που μετέχουν στο όλο δράμα. Από τη μια μεριά ενσαρκώνουν τον Γαβριήλ Βουλγαρίδη, και την οικογένεια Κίλιτς (τη σύζυγο-χήρα του τούρκου, τη μητέρα του και τη θυγατέρα του), καθώς επίσης τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, ένα συνάδελφο και μια γερμανίδα φίλη του Κίλιτς, να καταθέτουν τη μαρτυρία τους για την προσωπική ζωή των θυμάτων και τους συγγενείς να υποφέρουν από τις πολύωρες ταπεινωτικές συνεχείς υποψίες και ανακριτικές μεθόδους των αρχών. Από την άλλη μεριά υποκρίνονται τον ανακριτή, τον αστυνομικό, τη διευθύντρια του σχολείου και τους δημοσιογράφους, να παρουσιάζουν την υπόθεση, όπως τους βόλευε.

 

Μεγάλη η συγκίνηση και πολλά τα δάκρυα για τους συγγενείς, αφού για μια ακόμη φορά έζησαν τις δραματικές στιγμές και ώρες που πέρασαν.

 

Το θεατρικό έργο είναι μια στεντόρεια φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στο νεοναζισμό και στην αδυναμία των αρχών, ηθελημένη ή μη, να πράξουν στο ακέραιο το έργο τους.

 

Μετά το πέρας της παράστασης οι συγγενείς των θυμάτων ευχαρίστησαν τους ηθοποιούς, τη συγγραφέα του θεατρικού έργου, τη σκηνοθέτη και όλους όσοι συνέπραξαν στο έργο και φωτογραφήθηκαν μαζί τους.

 

Η συγγραφέας Χριστίνα Ούμπφενμπαχ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση για τη συμβολή και συμβουλή του στις δύο οικογένειες των θυμάτων και ιδιαίτερα στο γεγονός ότι έπεισε και συνόδευσε την οικογένεια Κίλιτς στη θεατρική παράσταση, γράφοντας σε μέιλ στις 17.2.2017 τα εξής

Αγαπητέ π. Απόστολε,

Πολλές ευχαριστίες για το ότι έφερες στο θέατρο την οικογένεια Κίλιτς. Ήταν για μένα πολύ σπουδαίο να δουν το έργο.

Είσαι ένας άνθρωπος που μετατρέπεις τον κόσμο σ΄ένα καλύτερο τόπο, είσαι ένας γεφυροποιός, που κατορθώνεις διασυνδέσεις και συνάφειες, που δεν είναι νοητές (αυτονόητες).

Είναι θαυμάσιο τό ότι σ΄ έχω γνωρίσει.

Χριστίνα Ούμπφενμπαχ

Στη φωτογραφία (από αριστερά):

Η σύζυγος-χήρα κ. Κίλιτς, η μητέρα του μακαρίτη κ. Κίλιτς, η κ. Χριστίνα Βουλγαρίδη, σύζυγος του Γαβριήλ, ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο ηθοποιός κ. Gunther Eckes, ο κ. Γαβριήλ Βουλγαρίδης, ο ηθοποιός κ. Paul-Wolff Plottegg, η τουρκάλα ηθοποιός κ. Demet Gül, η ερευνήτρια κ. Turney Öldner και η συγγραφέας κ. Χριστίνα Ούμπφενμπαχ.

Στη δεύτερη φωτογραφία ο ηθοποιός κ. Paul-Wolff Plottegg υποδύεται τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση και ο ηθοποιός κ. Gunther Eckes τον κ. Γαβριήλ Βουλγαρίδη, αδελφό (Bruder)του θύματος, στη συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη, όπου ο π. Απόστολος έπεισε τον Γαβριήλ να επιστρέψει στο Μόναχο.

 

Επίσημη επίσκεψη της κ. Ντονάτα φον Σενκ, αντιπροέδρου του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού στην Ενορία Αγίων Πάντων Μονάχου

 

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017 επισκέφθηκε επίσημα την Ενορία Αγίων Πάντων Μονάχου, η αντιπρόεδρος του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού, που εδρεύει στο Βερολίνο, κ. Ντονάτα φον Σενκ

Η κ. Σενκ ασχολείται ιδιαίτερα με εμπόλεμες χώρες, ὀπως Συρία, Ιράκ και τους πρόσφυγες, και με χώρες της Αφρικής που πλήττονται από φτώχεια, όπως Ουγκάντα κ.α. Εκπονεί  κοινωνικά προγράμματα του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού για τις χώρες αυτές και συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση σε θέματα της αρμόδιότητάς της.

Η κ. Σενκ και ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης γνωρίστηκαν προ ετών στο Βερολίνο, στη „Διάσκεψη Κορυφής για Θέματα Ενσωμάτωσης“ που εμπνεύστηκε, οργάνωσε και διηύθυνε η καγκελάριος κ. Μέρκελ, καθώς επίσης και στο „Συμβούλιο Ενσωμάτωσης“ που οργάνωσε, στη Καγκελαρία η αρμόδια Ομοσπονδιακή Υπουργός για θέματα Μετανάστευσης, Ενσωμάτωσης και Προσφύγων και έκτοτε τους συνδέει μια στενή σχέση φιλίας και αλληλοεκτίμησης.

Η κ. Σενκ αποδέχθηκε ευχάριστα την πρόσκληση του Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση, και εκκλησιάστηκε στον ιερό ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου, με το σύζυγό της και δύο εγγόνια της. Παρηκολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη Θεία Λειτουργία που τέλεσαν ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και ο Πρεσβύτερος-Οικονόμος Πλούταρχος Κωσταντινίδης , εντυπωσιάστηκε από την εξαίρετη βυζαντινή αγιογράφηση του ναού και ενθουσιάστηκε από το γεγονός ότι ο ναός ήταν κατάμεστος, με πολλά παιδιά.

Ο προιστάμενος του ναού, Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος Σιώμος προσφώνησε εγκάρδια την επισκέπτρια, και προσκάλεσε το εκκλησίασμα σε μια συνάντηση και συζήτηση μαζί της, στη βιβλιοθήκη της Ενορίας. Επίσης προσφώνησε κατάλληλα και τους παρισταμένους βουλευτές κ. Σάββα Αναστασιάδη (Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ) και κ. Γεώργιο Λαζαρίδη (Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της ΑΝΕΛ).

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας η κ. Σενκ συναντήθηκε με εκπροσώπους της παροικίας μας στη βιβλιοθήκη της Ενορίας και συζήτησε μαζί τους θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Στη συζήτηση, που διήρκεσε μιά περίπου ώρα, έλαβαν μέρος ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, η πρόεδρος του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟ, δρ. Βασιλεία Τριάρχη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου κ. Σταύρος Κωσταντινίδης, η καθηγήτρια Πολυτεχνείου κ. Δανάη Καλτσίδου-Κλόστερ, η διευθύντρια του ελληνικού σχολείου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, κ. Δήμητρα Μαυρίδου, η καθηγήτρια του Λυκείου Μονάχου κ. Εύα Γρίβα, ο καθηγητής της μουσικής δρ. Δημήτριος Πάλος (Παπαδόπουλος) η κ. Αναστασία Ντικ, μέλος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων Ευρώπης, οι ιατροί κ. Θεοδώρα Οικονομίδου, κ. Πάρις Αλεξάντερ και κ. Ανδρέας Μοράκης, η δικηγόρος κ. Φωτεινή Μπογιατίνη, ο κ. Λάκης Σπυριδωνίδης, μέλος του Ποντιακού Συλλόγου Μονάχου, η αρμόδια για μαθήματα για παιδιά αλλοδαπών, κ.Χριστίνα Οικονομίδου, ο Σύμβουλος γερμανικών επιχειρήσεων κ. Βασίλειος Αδημούδης κ.α.

Αμέσως μετά ο π. Απόστολος παρέθεσε γεύμα στη κ. Σενκ στο εστιατόριο ΠΟΛΙΤΕΙΑ του κ. Μανώλη Κουγιουμουτζή. Ο κ. Κουγιουμουτζής καλοσώρισε εγκάρδια την κ. Σενκ και της επέδωσε και το προσφάτως εκδοθέν χρονικό (άλμπουμ) του Κρητικού Συλλόγου Μονάχου, με τον τίτλο: „ΑΦΙΕΡΩΜΑ 1965-2015, 50 χρόνια Πολιτιστικής Παρουσίας και Προσφοράς στο Μόναχο και στη Γερμανία“.

Η κ. Σενκ παρέλαβε με ιδιαίτερη χαρά το άλμπουμ για να το επιδώσει στο σύζυγό της που είχε διδαχθεί ελληνικά στο γερμανικό γυμνάσιο.

Με ευχές

Ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεί

Απόστολος Μαλαμούσης

Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν ευγενικά από τον κ. Βασίλειο Αδημούδη.

Στη φωτογραφία Ekklisia-1 από αριστερά ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο βουλευτής κ. Λαζαρίδης, ο βουλευτής κ. Αναστασιάδης και η οικογένεια Σενκ.

Στη φωτογραφία Schenk-Bibliothek η κ. Σενκ, ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, η κ. Αναστασία Ντικ και ο κ. Σταύρος Κωσταντινίδης

Ομόφωνη επανεκλογή του Πρωτοπρεσβυτέρου  Αποστόλου Μαλαμούση στο προεδρείο του „Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας“

Ομόφωνη επανεκλογή του Πρωτοπρεσβυτέρου  Αποστόλου Μαλαμούση στο προεδρείο του „Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας“

και επίσημος πανηγυρικός διορισμός του κ. Γεωργίου Βλαντή, ως Διευθυντή του Συμβουλίου

Από 3 μέχρι 4 Φεβρουαρίου 2017 έλαβαν χώρα στη πόλη Άουγκουσμπουργκ (Augsburg) της Βαυαρίας οι εργασίες της Ολομέλειας του „Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας“.

 Σε αυτό μετέχουν 19 εκκλησίες και εκκλησιαστικοί οργανισμοί της Βαυαρίας. Την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας εκπροσωπεί από ετών ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία. Μετέχουν επίσης εκπρόσωποι της ρωσσικής, σερβικής, ρουμανικής εκκλησίας και εκπρόσωποι της αρμενικής, κοπτικής (Αιγύπτου) και συριακής εκκλησίας

 Στα πλαίσια των εργασιών του Συμβουλίου έλαβαν χώρα δύο σημαντικά, για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βαυαρίας, γεγονότα:

 Εκλογή του νέου προεδρείου για το χρονικό διάστημα 2017-2020.

 Η διεξαγωγή των εκλογών είχε, με βάση το καταστατικό, την ακόλουθη διαδικασία:

Κάθε ομάδα εκκλησιών πρότεινε, μετά από εσωτερική διαβούλευση, στην ολομέλεια, τον υποψήφιο εκπρόσωπό της για το νέο προεδρείο.

 Ο αντιπρόσωποι της ομάδας της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των αρχαίων ανατολικών Ορθοδόξων Εκκλησιών (αρμενικής, κοπτικής και συριακής) πρότειναν παμψηφεί τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, ως εκπρόσωπό τους στο προεδρείο. Η Ολομέλεια του „Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας“, σε μυστική ψηφοφορία, εξέλεξε παμψηφεί τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, ως μέλος του τετραμελούς προεδρείου της.

 Ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο για την ευλογία και έγκρισή του για την επανεκλογή του, καθώς επίσης και όλους τους εκπροσώπους των ορθοδόξων και των άλλων βαυαρικών εκκλησιών για την εμπιστοσύνη και εκτίμηση στο πρόσωπό του.

Πανηγυρική τοποθέτηση του κ. Γεωργίου Βλαντή στη θέση  του Διευθυντή του „Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της  Βαυαρίας“.

Για πρώτη φορά από το 1974, έτος ίδρυσης του Συμβουλίου, εξελέγη προ μηνών από όλες τις εκκλησίες της Βαυαρίας, ένας Ορθόδοξος για τη θέση αυτή. Ο κ. Βλαντής ενθουσίασε όλα τα μέλη του Συμβουλίου με την άριστη θεολογική του κατάρτηση, το επικοινωνιακό του ταλέντο, το χάρισμά του να συνθέτει απόψεις και να διευθύνει δημιουργικά συνεδριάσεις επιτροπών και για το λόγο αυτό η εκλογή του και τοποθέτησή του ως Γενικού Διευθυντή υπερψηφίστηκε από όλους.

Στη σεμνή τελετή ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ανέγνωσε  - με ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου -  μια ευχή από το Μεγάλο Ευχολόγιο της Εκκλησίας μας, ενώ ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών Μονάχου, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, κ. Κωνσταντίνου Νικολακοπούλου, έψαλε υπέροχα τρεις ορθοδόξους ύμνους και το απολυτίκιο του Αγίου Γεωργίου. Στη βυζαντινή χορωδία μετείχαν επίσης Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, προϊστάμενος της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου, ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου κ. Αθανάσιος Βλέτσης και οι κ.κ. Νικόλαος Λαμπρινάκος, Θεοδόσιος Παπαγεωργίου και ο σέρβος φοιτητής της θεολογίας κ. Ντέγιαν Ρίστιτς.

Ο κ. Γεώργιος Βλαντής είναι επίσης ενεργό μέλος και πολύτιμος συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος (Βόλος) και συμβάλλει τα μέγιστα στις ελληνοβαυαρικές και διεκκλησιαστικές σχέσεις.

Στις συνημμένες φωτογραφίες το προεδρείο και ο διευθυντής του Συμβουλίου, καθώς επίσης και η πανηγυρική τοποθέτηση του κ. Βλαντή.

Πανηγυρική εορτή των Τριών Ιεραρχών στο Μόναχο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε στις 29 και 30 Ιανουαρίου στο Μόναχο η εορτή των Τριών Ιεραρχών

Υψηλός προσκεκλημένος επισκέπτης και κύριος λειτουργός και ομιλητής, ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, κ. Αρσένιος.

Ο Σεβ. κ. Αρσένιος έλαβε μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις για τους Τρεις Ιεράρχες προσκεκλημένος του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου και με την αρμόζουσα εκκλησιαστική άδεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γερμανίας κ. Αυγουστίνου.

Ο Σεβ. κ. Αρσένιος τέλεσε την παραμονή της εορτής των Τριών Ιεραρχών την ακολουθία του Εσπερινού στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου, περιστοιχούμενος από τους ιερείς των Ενοριών Μονάχου, Αρχιμανδρίτη Πέτρο Κλιτς, Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο, Αρχιμανδρίτη Κοσμά (της Σερβικής Εκκλησίας) τους Πρωτοπρεσβυτέρους Γέωργιο Βλέτση και Ιωάννη Μηνά, τον Πρεσβύτερο-Οικονόμο Πλούταρχο Κωσταντινίδη και τους ιεροδιακόνους Νικόλαο Τζώρτζη και π. Στέφανο Τόμα (της Ρουμανικής Εκκλησίας). Ο Σεβ. Μητρ. κ. Αρσένιος αναφέρθηκε στο κήρυγμά του στους Τρείς Ιεράρχες και στη σημασία τους στην εποχή μας.

Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Τσάμπελιτς (Εκκλησία Ρωσσίας), η Γενική Πρόξενος Μονάχου κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπού­λου, καθηγητές και φοιτητές του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας, ο ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου κ. Βασίλειος Φθενάκης, η πρόεδρος του ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟ κ. Βασιλική Τριάρχη, οι πρόεδροι των συλλόγων Λυκείου Ελληνίδων κ. Ελένη Βούλγαρη, Κρητικών κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής, Θρακιωτών κ. Χρήστος Γκουλιαμάνης, της Ελληνικής Κοινότητας Χάαρ κ. Απόστολος Κώτσης, και Κοινότητας Μονάχου κ. Γεώργιος Ξενάκης, του Δορυφόρου κ. Κωνσταντίνος Τάτσης, εκπαιδευτικοί των Ελληνικών Σχολείων του Μονάχου και πολλοί επιστήμονες και άνθρωποι των τεχνών, καθώς επίσης και ορθὀδοξοι πιστοί από τις Ενορίες Μονάχου.

 Ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών Μονάχου, υπό την διεύθυνση του καθηγητή του Τμήματος της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, Πρωτοψάλτου κ. Κωνσταντίνου Νικολακοπούλου, απέδωσε θαυμάσια τους ύμνους του εσπερινού και της αρτοκλασίας.

Ήδη πριν από τον εσπερινό ο Σεβ. κ. Αρσένιος τίμησε με την παρουσία του την εορταστική εκδήλωση του Συλλόγου Βυζαντινής Μουσικής Μονάχου και ευλόγησε το κόψιμο της Βασιλόπιττας του Συλλόγου.

Μετά το πέρας του εσπερινού ο Σεβ. κ. Αρσένιος και όλο το εκκλησίασμα μετέβησαν στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου „ Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος“ για τη δεξίωση που παρέθεσε ο ιερός Ναός για την εορτή των γραμμάτων.

Την επόμενη ημέρα ο Σεβ. κ. Αρσένιος τέλεσε τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία στον ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μονάχου, τη γνωστή Σαλβάτορκιρχε, η οποία είναι και ο πανεπιστημιακός ναός του Τμήματος Ορθδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου.

Έλαβαν μέρος οι κληρικοί, ο Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς, ο Αρχιμανδρίτης Κοσμάς (της Σερβικής Εκκλησίας), ο Πρεσβύτερος Θωμάς Καραμήτσος και ο διάκονος Στέφανος Τόμα (της Ρουμανικής Εκκλησίας).

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. κ. Αρσένιος αναφέρθηκε στη σημασία των Τριών Ιεραρχών και την επίδρασή τους στη θεολογική σκέψη.

Τους βυζαντινούς ύμνους έψαλε με την πρέπουσα ιεροπρέπεια ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών Μονάχου υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Νικολακοπούλου.

Παρευρέθησαν η Γενική Πρόξενος Μονάχου κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου οι καθηγητές Τμήματος Ορθδόξου Θεολογίας κ. Αθανάσιος Βλέτσης, κ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος και οι επισκέπτες καθηγητές π. Joan-Vasile Leb (Ρουμάνος),  Bojidar Andonov (Βούλγαρος), π. Mircea Basarab (Ρουμάνος), ο ακαδημαικός επιμελητής Δρ. Δρ. Ανάργυρος Αναπλιώτης, βοηθοί και φοιτητές του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, μαθητές και μαθήτριες από τα Ελληνικά Σχολεία του Μονάχου με τους δασκάλους και καθηγητές τους και πολλοί πιστοί από τις ορθόδοξες Ενορίες Μονάχου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ κ. Αρσένιος παρεκάθησε στον εσώστη  του ναού σε πρωινό καφέ μαζί με τους φοιτητές διαφόρων εθνικοτήτων του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας.

Ακολούθως ο Σεβ. κ. Αρσένιος επισκέφθηκε το Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τους καθηγητές, τους συνεργάτες και τους φοιτητές. Ο Σεβ. ενημερώθηκε για το έργο που επιτελεί το Τμήμα στην  έρευνα και στη διδασκαλία, αλλά και για τη γενικότερη προσφορά του στην Ορθόδοξη Εκκλησία και στον οικουμενικό διάλογο.

Μετά την επίσκεψή του στο Γενικό Προξενείο Μονάχου, όπου τον υποδέχθηκε εγκάρδια η Γενική Πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, ο Σεβασμιώτατος κ. Αρσένιος αναχώρησε οδικώς για τη Βιέννη.

Οι φωτογραφίες από τον εσπερινό τον ιερό ναό των Αγίων Πάντων προσφέρθηκαν ευγενικά από τον κ. Βασίλειο Αδημούδη, ενώ οι φωτογραφίες από τη Θεία Λειτουργία στη Σαλβάτορκιρχε από τον κ. Κωνσταντίνο Μάλλατ. Οι φωτογραφίες στη Θεολογική Σχολή από τους καθηγητές κ. Βλέτση και κ. Νικολακόπουλο.

Περισσότερο φωτογραφικό υλικό θα βρείτε στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας μας : hellas-bayern.de  (στη στήλη: επίκαιρα)

Με ευχές

ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέςσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

Απόστολοσ Μαλαμούσης

Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

Δημοσίευμα της Munchner Merkur για την κοπή βασιλόπιτας στην Ελληνική Κοινότηττα Geretsried

Η Άννα Κορακάκη, η χρυσή Ολυμπιονίκης της σκοποβολής στο Μόναχο

 

Στα πλαίσια της προετοιμασίας τους για τους επόμενους παγκόσμιους αγώνες σκοποβολής ήρθαν στο Μόναχο η χρυσή ολυμπιονίκης στη σκοποβολή Άννα Κορακάκη, και ο αδελφός της Διονύσιος Κορακάκης, συνοδευόμενοι από τον πατέρα τους και προπονητή τους κ. Τάσο Κορακάκη.

 

Ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο κ. Απόστολος Κώτσης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Χάαρ, πληροφορηθέντες μέσω του τύπου την έλευσή τους, επισκέφθηκαν την πρώτη ημέρα το χώρο διαγωνισμού και έζησαν από κοντά με θαυμασμό τις προσπάθειες του Διονυσίου Κορακάκη στη σκοποβολή.

 

Την επόμενη ημέρα, στους αγώνες της Άννας Κορακάκη παρέστησαν εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, καθώς επίσης και η Γενική Πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κονότητας Χάαρ, Απόστολος Κώτσης.

 

Με περισσό ενθουσιασμό χειροκροτήσαμε την οικογένεια Κορακάκη και ιδιαίτερα την Άννα, για το γεγονός ότι μας έκανε περήφανους σ΄όλο τον κόσμο και ανέβασε όλη την Ελλάδα στο χρυσό σκαλοπάτι των ολυμπιακών αγώνων. Και στο Μόναχο πήρε η Άννα την περασμένη παρασκευη χρυσό μετάλλιο.

 

Μετά το πέρας των αγώνων, ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ξενάγησε την Άννα, τον αδελφό της Διονύσιο και τον πατέρα τους Τάσο στα αξιοθέτα του Μονάχου. Ακολούθως η οικογένεια Κορακάκη ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, η Γενική Πρόξενος Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου και ο κ. Απόστολος Κώτσης παρεκάθησαν σε δείπνο στον εστιατόριο „Παλλάς Αθηνά“, (Pallas Athene) που το λειτουργεί ο κ. Παναγιώτης Παρασύρης, συμπολίτης (από τη Δράμα) της οικογένειας Κορακάκη. Ο κ. Παρασύρης εξαιρετικά συγκινημένος από την τιμητική επίσκεψη παρέθεσε λουκούλιο δείπνο και αβραμιαία φιλοξενία.

Η οικογένεια Κορακάκη ενθουσιασμένη από τις πολλαπλές δραστηριότητες της Ελληνικής Κοινότητας Χάαρ, αποδέχθηκε ασμένως την πρόταση του προέδρου κ. Κώτση και έγιναν μέλη της Κοινότητας.

Επειδή η τωρινή επίσκεψη στο Μόναχο της χρυσής Άννας και της οικογένειάς της δεν επέτρεπε την ανάλογη από την παροικία μας υποδοχή, για το λόγο αυτό η Εκκλησία μας, το Προξενείο μας  και Κοινότητα Χάαρ υποσχεθήκαμε και δεσμευτήκαμε να τιμήσουμε επάξια την χρυσή Ολυμπιονίκη στην επόμενη επίσκεψή της στο Μόναχο, το τρίτο δεκαήμερο του Μαίου.

Στισ φωτογραφίες η οικογένεια Κορακάκη, ο πρωτοπρεσβύτερος Αποστολος Μαλαμούσης, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Χάαρ Απόστολος Κώτσης