Ερώτηση του  αν. Τομεάρχη Παιδείας,Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτή Ν.Λάρισας, κ. Χρήστου Κέλλα, αναφορικά με τις καταργήσεις και συγχωνεύεσεις Ελληνικών Σχολείων στο Μόναχο

«Ο Βίκτωρ Ουγκό είχε γράψει πως “εκεί που ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή”.
Με την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όμως, τα γεγονότα αποδεικνύουν πως στη χώρα μας συμβαίνει το παράλογο. Ενώ κλείνουν σχολεία για τα ελληνόπουλα της διασποράς του Μονάχου, την ίδια ώρα “ανοίγουν” με χαριστικούς νόμους τις φυλακές.

Είναι προφανές πως η επιλογή της Κυβέρνησης να καταργήσει αυτοτελείς και ολοκληρωμένες σχολικές μονάδες, αποτελεί ένδειξη έλλειψης σεβασμού απέναντι στον Ελληνισμό της διασποράς του Μονάχου. Μαρτυρά ταυτόχρονα, τις προθέσεις της Κυβέρνησης να απαξιώσει την εθνοπολιτισμική ταυτότητα των απόδημων Ελλήνων διαμέσου της διαφαινόμενης υπονόμευσης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης».

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Αναστάτωση, οργή και απόγνωση έχουν προκαλέσει στον απόδημο ελληνισμό του Μονάχου οι αποφάσεις που έλαβε ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Μονάχου για τη λειτουργία και μεταστέγαση των αυτόνομων σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης, ερήμην των Σχολικών τους Επιτροπών και των Συλλόγων Γονέων.

Όπως καταγγέλει η Σχολική Επιτροπή του 1ου Γυμνασίου Μονάχου σε επιστολή της στους αρμόδιους φορείς, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης, χωρίς συνεννόηση και εκτός πλαισίου διαλόγου με τα νομίμως εκλεγμένα θεσμικά όργανα εκπροσώπησης των Συλλόγων Γονέων και των Παροικιακών Οργανώσεων του Μονάχου, αποφάσισε αυθαίρετα την κατάργηση και συγχώνευση αυτόνομων σχολικών μονάδων, υπηρετώντας με συνέπεια την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική υποβάθμισης της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης.
 
 Συγκεκριμένα, αποφάσισε την κατάργηση του 4ου Δημοτικού Σχολείου «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», μεταγράφοντας και μεταστεγάζοντας τους μαθητές της ανωτέρω σχολικής μονάδας στο 5ο Δημοτικό Σχολείο «ΣΩΚΡΑΤΗΣ» και τη συγχώνευση/ συστέγαση του 2ου Γυμνασίου με το 1ο Γυμνάσιο Μονάχου στο διδακτήριο που συστεγάζεται το 1ο Γυμνάσιο με το υπό κατάργηση 4ο Δημοτικό Σχολείο.

Το εν λόγω δημοτικό σχολείο βρίσκεται στο ΒΔ Μόναχο, περιοχή όπου κατοικούν οι περισσότεροι Έλληνες της πόλης και προφανώς εξυπηρετεί αυξημένες μαθητικές ανάγκες σε σύγκριση με το δημοτικό σχολείο όπου θα υποχρεωθούν να μετακινούνται σε εκ διαμέτρου αντίθετη περιοχή της πόλης, στο ΝΑ Μόναχο.

Εξάλλου, η ορθή παιδαγωγικά, οργανωτικά και διοικητικά επιλογή, όχι μόνον για γεωγραφικούς λόγους, θα ήταν η διαφύλαξη και δημιουργία αυτοτελών και ολοκληρωμένων σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως προκρίνει και η Σχολική Επιτροπή του 1ου Γυμνασίου Μονάχου, δηλαδή η συστέγαση δημοτικού σχολείου και γυμνασίου σε ένα διδακτήριο.

Η αναιτιολόγητη και παιδαγωγικά αστήρικτη απόφαση του Συντονιστή Εκπαίδευσης που πάρθηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη κρίσιμες διαστάσεις του ζητήματος, όπως τα επιπρόσθετα προβλήματα στη μετακίνηση και την ταλαιπωρία των μαθητών, την επιβάρυνση των γονέων καθώς και η αντιπαιδαγωγική επιλογή της κατάργησης αυτοτελών και ολοκληρωμένων σχολικών μονάδων, αφενός μεν αποτελεί ένδειξη έλλειψης σεβασμού απέναντι στον ιστορικής και συγχρονικής σημασίας ελληνισμό της διασποράς του Μονάχου, αφετέρου δε μαρτυρά τις προθέσεις της κυβέρνησης να απαξιώσει την εθνοπολιτισμική ταυτότητα των απόδημων Ελλήνων διαμέσου της διαφαινόμενης υπονόμευσης της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στη συνείδηση της ελληνικής ομογένειας.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
1.    Προτίθεστε να προβείτε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες ανάκλησης της συγκεκριμένης προβληματικής απόφασης, έτσι ώστε, με αίσθημα ευθύνης για τη διατήρηση της εθνοπολιτισμικής ταυτότητας των Ελλήνων μαθητών της διασποράς, να τεθεί εκ νέου σε συζήτηση η  εξεύρεση παιδαγωγικά και διοικητικά αποδεκτής συνθετικής λύσης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην κοινότητα του Μονάχου, που θα προστατεύει τα συμφέροντα των ομογενών μας μαθητών και των γονέων τους;

Ανακοίνωση (Δελτίο τύπου) Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου

Δυστυχώς για μια ακόμα φορά ο Σύλλογος μας δικαιώνεται με άσχημα αποτελέσματα για τους Έλληνες Γονείς του Μονάχου όσον αφορά τη μεταστέγαση του 2ου Γυμνασίου και του Λυκείου Μονάχου! Δυστυχώς έγιναν όλα αυτά που είχαμε παλέψει να μην δρομολογηθούν από τον επικεφαλής του συντονιστικού Γραφείου δηλ. να οδηγηθούν οι Έλληνες Γονείς θέλοντας και μη, προ τετελεσμένων γεγονότων κι υπό την ασφυκτική προθεσμία της, λιγότερο από 3 μήνες, υποχρεωτικής μετακόμισης των εν λόγω σχολείων! 

 

Καλούμε τον κ. Παπατσίμπα ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, την τελευταία στιγμή, να αναλογισθεί τις ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ και να μας πει δημόσια τι προτίθεται να κάνει για τη μεταστέγαση των 2 σχολείων!

 

Καλούμε τον κ. Παπατσίμπα να κάνει την δουλειά του και να βρει πραγματικές λύσεις  στα προβλήματα των Ελληνικών Σχολείων της περιοχής ευθύνης του ΧΩΡΙΣ “ΣΥΣΤΕΓΑΣΕΙΣ” - ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ή “ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΧΩΡΩΝ” (όπως το βαπτίσαμε τώρα) των Σχολείων μας!

 

Καλούμε τον κ.Παπατσίμπα να σταματήσει να ζητά λύσεις από τους γονείς (επιδιώκοντας μάλλον την “συνενοχή” τους παρά την συγκατάθεση τους) ενώ ο ίδιος εδώ και 13 μήνες δε μπόρεσε/ήθελε (?) να βρει και να συζητήσει ΔΗΜΟΣΙΑ μια αξιοπρεπή λύση.

 

Καλούμε την Ελληνική Πολιτεία να συνδράμει τους Έλληνες Γονείς στην αγωνιώδη μάχη που δίνουμε για την ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΙ ΕΠΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ ΕΠΕΙΔΗ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ (που έλεγε κι Πατροκοσμάς) ΕΙΝΑΙ ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ.

 

Τέλος καλούμε τους ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες Γονείς του Μονάχου, ανεξάρτητα αν τα παιδιά τους φοιτούν σε ελληνικά ή γερμανικά σχολεία, να συσπειρωθούν στην προσπάθεια που κάνουμε για να ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ!!!

 

ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ!!!!!   

 

Επερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στον υπουργό παιδείας για το  σχολείο Αριστοτέλης στο Μόναχο

Θέμα: Για το κλείσιμο του δίγλωσσου δημοτικού σχολείου Αριστοτέλης στο Μόναχο.

 

Αντιμέτωποι με το κλείσιμο του σχολείου των παιδιών τους ήρθαν οι γονείς του δίγλωσσου δημοτικού σχολείου Αριστοτέλης του Μονάχου. Με γρήγορους ρυθμούς είδαν να δίνεται ακόμα ένα χτύπημα στην ήδη υποβαθμισμένη εκπαίδευση των παιδιών τους, όταν την προηγούμενη εβδομάδα ενημερώθηκαν για την αλλαγή δρομολογίων των σχολικών λεωφορείων. Στη συνέχεια, σε συνάντηση με τον Συντονιστή Μέσης Εκπαίδευσης της προξενικής αρχής στη Βαυαρία, τους έγινε γνωστό ότι το Ελληνικό Δημόσιο αδυνατεί να πληρώνει το ενοίκιο του συγκεκριμένου σχολείου και για αυτό το λόγο συμπτύσσει τα τμήματα του συγκεκριμένου δημοτικού σε άλλα σχόλεια. 

Στα βήματα της πολιτικής υπεράσπισης των επιχειρηματικών ομίλων των προηγούμενων κυβερνήσεων η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει και στο εξωτερικό να υποβαθμίζει την εκπαίδευση των παιδιών των εργαζομένων. Τα τελευταία χρόνια ενώ δήθεν θα αντέστρεφε την πορεία της υποβάθμισης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, περνάει από την πίσω πόρτα τη σταδιακή αλλά μεθοδευμένη υποβάθμιση της εκπαίδευσης των παιδιών των μεταναστών. Την ίδια ώρα η μεταναστευτική ροή προς τη Γερμανία αυξάνεται κατακόρυφα εξαιτίας της κρίσης φτάνοντας πάνω από 3.500 παιδιά σε σχολική ηλικία μόνο στο Μόναχο, η κυβέρνηση επιλέγει να υποχρηματοδοτεί, να υποβαθμίζει, να συμπτύσσει την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, ενώ πρόσφατα έχασε οριστικά και το ιδιόκτητο σχολικό συγκρότημα στο Μόναχο, που τουλάχιστον θα έλυνε κάποια προβλήματα της υλικοτεχνικής υποδομής που αντιμετωπίζουν τα σχολεία στο Μόναχο. Μάλιστα ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων ξεκίνησε να βαφτίζει «δίγλωσσα» τα σχολεία χωρίς να έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την μετατροπή τους σε δίγλωσσα. Αντίστοιχα δε διστάζει να φροντίζει και να υπόσχεται και να υλοποιεί μέτρα για την ενίσχυση της καπιταλιστικής κερδοφορίας. 

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

· Τι προτίθεται να πράξει για να μην κλείσει ακόμα ένα σχολείο στο εξωτερικό και ειδικά στη Βαυαρία;

· Τι προτίθεται να πράξει για να αναστρέψει την πορεία υποβάθμισης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό και ειδικά των ελληνικών σχολείων σε Μοναχο. 

· Θα παρέχει ουσιαστική, ενιαία, δημόσια και δωρεάν δίγλωσση εκπαίδευση στα ελληνόπουλα ώστε να μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρις φραγμούς είτε στην Ελλάδα είτε στη Γερμανία και να μην μετατρέπονται σε φτηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα; Να μάθουν τις παραδόσεις και την ιστορία της χώρας μας.

· Θα διασφαλίσει, ανεξαρτήτως κόστους, επαρκή αριθμό καθηγητών και δασκάλων με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μόνιμη σταθερή δουλειά και εκπαίδευση όπως και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή.

 

 

 Οι βουλευτές   

Θανάσης Παφίλης 

Γιάννης Γκιόκας 

Γιάννης Δελής  

 

Απάντηση Σχολικής Επιτροπής 1ου Γυμνασίου Μονάχου στον Συντονιστή Εκπαίδευσης

sxoliki gymnasio(1).pdf
Adobe Acrobat Dokument 367.0 KB

Απάντηση Συντονιστή Εκπαίδευσης στη Σχολική Επιτροπή 1ου Γυμνασίου Μονάχου

ANTWORT von 30052017.pdf
Adobe Acrobat Dokument 324.8 KB

Ανακοίνωση επιτροπής Παιδείας Ελλ. Κοινότητας Haar

Άγαπητοι γονείς και κηδεμόνες 

Η επιτροπή παιδείας της ελληνικής κοινότητας Χααρ Μονάχου και περιχώρων θεωρώντας καθήκον της και υποχρέωση της να συνεισφέρει στην αναζήτηση κτιρίου για τις ανάγκες των ΠΑΙΔΙΩΝ μας ενεργοποιήθηκε και ΒΡΗΚΕ κτίριο το οποίο κρίθηκε από ορισμένους "εμπειρογνώμονες" εκπροσώπους γονέων ως ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ !!!!!!!!!!!!! 

Λόγο περιοχής !!!!!!!

Μόλις 6 χιλιόμετρα 

από την τωρινή τοποθεσία των σχολείων μας !!!!!!

Μάλιστα είχαν και αντιπροτάσεις του στυλ .....

Καλύτερα στο Dachau παρά στο Χααρ !!!!! 

Καλύτερα απογευματινό παρά στο Χααρ !!!! 

Αν ειναι δυνατόν.... έλεος .!!!!!

Πρέπει να αναφέρω επίσης το εξής εξωφρενικό !!!!

Κανένας από τα συλλογικά όργανα των γονεων ΔΕΝ 

Επικοινώνησε μαζί μας για να ενημερωθεί 

Που ακριβώς είναι το σχολείο ;;

Ποσό θα κοστίσει ;;;;

Τι προδιαγραφές έχει ;;;;

Τα σχόλια δικά σας .

Αλήθεια έγινε κάποια συγκέντρωση για ενημέρωση και να ρωτήσουν και τους υπόλοιπους γονείς ;;;;;

Δυστυχώς μετά από αυτή την αντιμετώπιση το κτίριο στο Χααρ ΧΑΘΗΚΕ !!!!!!!

Ευχόμαστε τέλος Ιουλίου να έχει βρεθεί κτίριο "κατάλληλο"

Ώστε να μην μείνει στον δρόμο το 2ο γυμνάσιο ΚΑΙ το λύκειο .

Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του .!!!

 

Με εκτίμηση 

Η επιτροπή παιδείας της ελληνικής κοινότητας Χααρ

Ανακοίνωση σχολικής επιτροπής 4ου Δημοτικού Σχολείου

Σχολική επιτροπή του 1ου Γυμνασίου Μονάχου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H σχολική επιτροπή του 1ου Γυμνασίου Μονάχου ζητάει με επιστολή του προς το Προξενείο (Γεν.Πρόξενο, Συντονιστή) να τηρηθεί η δέσμευση του ΓΓ Νέας Γενιάς στην τελευταία του επίσκεψη στο Μόναχο και να είναι εντός Μονάχου το νέο κτίριο που θα στεγάσει του χρόνου το Γυμνάσιο αλλά και να έχει πρωινή λειτουργία.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΟΝΑΧΟΥ

"Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και περιχώρων καλεί τα μέλη του σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 06 Απρ 2017 στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ναού Αγ.Πάντων κι ώρα 19:30. Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει συζήτηση για τη μεταστέγαση του Λυκείου Μονάχου και διαδικαστικά θέματα του Συλλόγου!"

Ανακοίνωση 2ου Δημοτικού Σχολείου (ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ) για την παρέλαση στο Μόναχο με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

Σεβαστές συμπατριώτισσες, σεβαστοί συμπατριώτες,

Η πρωτοβουλία μας για μια μαθητική παρέλαση με την συμμετοχή όλων των συλλόγων της παροικίας στις 25 Μαρτίου 2017 από ότι είδατε δεν ευδοκίμησε.

Θέματα οργάνωσης υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα σε οτιδήποτε καινούργιο. Δυστυχώς στην προκειμένη περίπτωση δεν μπόρεσαν να ξεπεραστούν εγκαίρως. Θα θέλαμε παρόλα αυτά όμως να

ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που μας στήριξαν στην 5μηνη αυτή προσπάθεια με οποιονδήποτε τρόπο και να σας διαβεβαιώσουμε ότι η προσπάθειά μας δεν σταματά εδώ. Σκοπός μας ήταν , είναι

και θα είναι η προβολή των σχολείων μας και συσπείρωση ολόκληρης της ελληνικής παροικίας του Μονάχου πίσω από αυτά. Πιστεύουμε δε ακράδαντα, ότι μόνο με την θέληση και την συμβολή

όλων μας μπορεί κάτι τέτοιο να επιτευχθεί . Μας το έχει διδάξει άλλωστε αυτό και η ιστορία μας.

Ενωμένοι είχαμε πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα . Χρόνια πολλά !!!

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ

H ομάδα που είχε αναλάβει την πρωτοβουλία να διοργανωθεί παρέλαση αύριο στην Königsplatz ενημερώνει ότι τελικά η παρέλαση ΔΕΝ θα γίνει.

Παρακαλεί δε να ενημερωθεί ο κόσμος έτσι ώστε να μην προκύψουν προβλήματα με τις αρχές της πόλης από τυχόν παρουσία ατόμων που δεν γνωρίζουν για την ακύρωση της παρέλασης.

Θα ακολουθήσει σύντομα ανακοίνωση της πρωτοβουλίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ των ελληνικών δημοτικών σχολείων

Αγαπητοί γονείς,

 

Σας κάνουμε γνωστό ότι την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017  και από ώρα 14.00΄ έως 19.00΄, θα γίνουν οι εγγραφές των μαθητών / μαθητριών που θα φοιτήσουν από το ερχόμενο σχολικό έτος 2017 / 2018 στην Α΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου.

 

Εγγράφονται:

 

1. Υποχρεωτικά τα παιδιά που γεννήθηκαν από 01.10.2010 έως και 30.09.2011

 

2. Τα παιδιά που γεννήθηκαν από 01.10.2011 έως και 31.12.2011 μετά από αίτηση των γονέων και εφόσον η πνευματική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών το επιτρέπει.            Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να υποβληθούν σε Τεστ Σχολικής Ωριμότητας από επιτροπή δασκάλων, σε ημερομηνία που θα σας ανακοινωθεί την ημέρα των εγγραφών.

 

3. Τα παιδιά που γεννήθηκαν από 01.01.2012  εάν υπάρχει γνωμάτευση από σχολικό  Ψυχολόγο  (SCHULPSYCHOLOGISCHES  GUTACHTEN).

 

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την εγγραφή είναι:

· Διαβατήριο του παιδιού,  Διαβατήρια των γονέων

· Πιστοποιητικό γέννησης, πιστοποιητικό του Δήμου ή της Κοινότητας, όπου το παιδί είναι γραμμένο στην Ελλάδα. Για τα παιδιά που γεννήθηκαν στη Γερμανία είναι απαραίτητο και το γερμανικό πιστοποιητικό.

· Πιστοποιητικό υγείας από την αρμόδια Υπηρεσία της πόλης του Μονάχου. 

Ραντεβού στο τηλέφωνο     089 / 233 96 363

· Βιβλιάριο εμβολίων.

· Δήλωση κατοικίας (Anmeldebescheinigung)  γονέων και μαθητή | μαθήτριας

 

Κατά την εγγραφή είναι απαραίτητη η παρουσία του ίδιου του παιδιού.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε να απευθύνεστε στη Διεύθυνση του Σχολείου.

 

Τέλος παρακαλούμε την ανακοίνωση αυτή να την γνωστοποιήσετε και σε άλλους γονείς οι οποίοι ενδιαφέρονται να γράψουν το παιδί | τα παιδιά τους στην Α΄  τάξη του Δημοτικού.

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου

Με επιτυχία για δεύτερη συνεχή χρονιά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υλοποίησε παρεμβάσεις πρόληψης με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων ελληνικών σχολείων στη Νυρεμβέργη. Οι παρεμβάσεις εστίασαν στις θεματικές της ενδοσχολικής βίας, του σχολικού εκφοβισμού, της ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο (του διαδικτυακού εκφοβισμού και του εθισμού στο διαδίκτυο) και της παιδικής κακοποίησης.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

"Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και περιχώρων χαιρετίζει την δέσμευση του ΓΓ Νέας Γενιάς κ. Παπαγεωργίου για την πρωινή λειτουργία του 2ου Γυμνασίου και του Λυκείου Μονάχου και περιμένει να το δει και στην πράξη."

Δέσμευση για πρωϊνή λειτουργία του Λυκείου και Γυμνασίου Μονάχου

Στη σημερινή συνάντηση με τις σχολικές επιτροπές στους χώρους του Γεν. Προξενείου ο Γεν. Γραμματέας Νέας Γενιάς Π. Παπαγεωργίου δεσμεύτηκε ότι το Λύκειο και το Γυμνάσιο στο Μόναχο θα έχουν του χρόνου πρωινή λειτουργία

Υπουργείο Παιδείας: Πίνακας επιλογής υποψηφίων εκπαιδευτικών προς απόσπαση στις σχολικές μονάδες περιοχής ευθύνης των Συντονιστικών Γραφείων στο Εξωτερικό

Ypepth-2016-2017 (1).pdf
Adobe Acrobat Dokument 410.8 KB

Από την εκδήλωση του σχολείου Πυθαγόρας (24.02.2017)

Βίντεο από τη συζήτηση στην ελλ. Βουλή για σχολείο Μονάχου

Με αφορμή "επίκαιρης ερώτησης" που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Σάββας Αναστασιάδης πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής συζήτηση για το ελληνικό υπό ανέγερση σχολικό διδακτήριο

Άρθρο / σχόλιο στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" για εκπαιδευτικό στο Μόναχο

NEA.pdf
Adobe Acrobat Dokument 1.0 MB

Ανακοίνωση - πρόσκληση της σχολικής επιτροπής του Δημοτικού σχολείου ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ

Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

 

Το 2016 φτάνει πλέον στην δύση του και το 2017 αρχίζει να φαίνεται στην άκρη του ορίζοντα. Μιά χρονιά που σημαίνει πολλά για τα ελληνικά σχολεία στο Μόναχο. Τα σχολεία μας έχουν την τιμιτική τους . 50 Χρόνια !!!!! Μισός αιώνας  ύπαρξης τους εδώ στο Μόναχο δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα. Ειδικά αυτήν την δεδομένη στιγμή που η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό και ειδικότερα εδώ στο Μόναχο βάλλεται απο παντού με αποκορύφωμα την καταστροφική απόφαση του Δήμου Μονάχου για το υπό ανέγερση ελληνικό σχολείο στο Berg am Laim. Θέλοντας να ξεφύγουμε λοιπόν απο αυτήν την εσωστρέφεια που μας ταλαιπωρεί όλα αυτά τα χρόνια  και να δείξουμε ότι ειμαστε εδώ και «ακόμα ζωντανοί» καλούμε την κα πρόξενο, τον κο συντονιστή εκπαίδευσης , τους αντιπροσώπους της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας ,τις σχολικές επιτροπές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείου καθώς  τους ελληνικούς συλλόγους και  κοινότητες και την Eνωση αυτών  την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16.12.2016 και ώρα 18:00 στους χώρους  του δημοτικου σχολείου Αριστοτελης, Edmund-Rumpler str 9, 80939 München για μια  συζήτηση με τους αντιπροσώπους όλης της ελληνικής παροικίας που τόσα χρόνια κρατούν την ελληνική σημαία ψηλά. 

    Με έναν και μόνο σκοπό την γενική συσπείρωση όλων των Ελληνων γύρω από αυτά ,χωρίς πολιτικές αντιπαλότητες ,μικροσυμφέροντα και καχυποψίες και με αφορμή τον εορτασμό ενός τέτοιου γεγονότος  περιμένουμε αντιπροσώπους απο κάθε σύλλογο (εως 3 ατομα το πολύ). Πιστεύουμε ότι είναι υποχρέωση όλων μας να τα τιμήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να τους δώσουμε παλι την  αίγλη που τους αξίζει.

 

„Δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια του απέναντι , υπάρχει η ανάγκη του μαζί“

Ανακοίνωση Συντονιστή Εκπαίδευσης Γεν. Προξενείου Μονάχου

Μόναχο 30.11.2016

Ανακοίνωση

Με αφορμή το «δελτίο τύπου» της 30-11-2016 του φερομένου ως Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και προς αποφυγή δημιουργίας αναληθών εντυπώσεων έχουμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις:

1. Κανονικά το Γραφείο Εκπαίδευσης δεν απαντά σε ανώνυμες εγκλήσεις ή αιτιάσεις, διότι αυτή η τακτική έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε αέναη αλληλογραφία με αγνώστους που κανείς ποτέ δεν γνωρίζει ποια συμφέροντα ενδέχεται να εκπροσωπούν. Επίσης, καταρχήν το Γραφείο Εκπαίδευσης δεν αναμειγνύεται σε θέματα λειτουργίας συλλογικών οργάνων των γονέων.

2. Από έγγραφα που έχουν περιέλθει στην υπηρεσία μας ο ανωτέρω σύλλογος έπαψε να υφίσταται εδώ και δύο μήνες, αφότου παραιτήθηκε η πλειοψηφία των μετεχόντων στο Δ.Σ. Και μόνο για λόγους ηθικής τάξης θα ήταν ενδεδειγμένο  κάποιοι να είναι περισσότερο προσεκτικοί στη χρήση των τίτλων συλλογικών οργάνων.

3. Σε μέλη του ανωτέρω Δ. Σ. ο Συντονιστής Εκπαίδευσης έχει αποστείλει γραπτή προσωπική απάντηση, εκλαμβάνοντας ως δικαιολογημένη την ανησυχία τους ως γονείς. Δεν καταλαβαίνουμε όμως γιατί αυτή η απάντηση να μην θεωρείται «απάντηση». Αυτό εννοείται ως «σιγή ιχθύος»;

4. Η λειτουργία του Γραφείου Εκπαίδευσης στηρίζεται στις αρχές της διαφάνειας, της οργάνωσης και της συστηματικής αντιμετώπισης κάθε ζητήματος. Από την αρχή επιδιώξαμε την αγαστή συνεργασία με όλα τα συλλογικά όργανα σε πνεύμα συνεργασίας και συμπαράταξης για την επίλυση κοινών προβλημάτων με κριτήρια την ορθή λογική και το μέτρο του δυνατού. Με το Δ.Σ. του ανωτέρω Συλλόγου, όσο τηρούνταν η αρχή της αντιπροσωπευτικότητας, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης συζήτησε πολλάκις τα θέματα της λειτουργίας των σχολείων στο Μόναχο. Δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι είναι εύκολη υπόθεση η εκμίσθωση διδακτηρίων υπό συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας. Για το λόγο αυτό και ζήτησε τη βοήθεια του ανωτέρω συλλόγου στην ανεύρεση διδακτηρίου. Έλαβε την αποστομωτική απάντηση ότι αυτό ήταν δική του αρμοδιότητα. Οι συζητήσεις αυτές κρίνονται εκ των υστέρων μάλλον ως ατελέσφορες.

5. Αν το ανωτέρω Δ.Σ. είχε πραγματική επικοινωνία με τους γονείς του Μονάχου που προθυμοποιήθηκαν να μας υποδείξουν κτήρια κατάλληλα για διδακτήρια θα γνώριζε ότι αυτή τη στιγμή διατίθενται π.χ. στο Obersendling τρία τουλάχιστον διδακτήρια για τα οποία δεν χρειάζεται να γίνει καμία απολύτως μετατροπή, εκμισθώνονται άμεσα (ab sofort) και τα οποία το Γενικό Προξενείο βολιδοσκοπεί. Θα θέλαμε μάλιστα εδώ δημόσια να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στη σχολική επιτροπή του 2ου Δημοτικού που μας ανακοίνωσε ότι έχει ήδη βρει διδακτήριο για ενδεχόμενη μεταστέγαση του σχολείου η οποία και θα υλοποιηθεί κατά το σχολικό έτος 2019-2020. Αυτό εννοούμε εμείς ως έμπρακτο ενδιαφέρον για το μέλλον των σχολείων μας. Όσοι πάλι κάθονται άπρακτοι μετρώντας απλώς αντίστροφα το χρόνο, δεν νομίζουμε ότι στο τέλος της αντίστροφης μέτρησης θα παρακολουθήσουν κάποια εκτόξευση. Παρακαλούνται να προσεδαφιστούν το συντομότερο δυνατό.

Ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Μονάχου

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου

Δελτίο τύπου

Σαράντα μέρες έχουν περάσει  από το έγγραφο του συλλόγου μας προς τις αρμόδιες τοπικές αρχές (Γραφείο Εκπαίδευσης, Προξενείο Μονάχου) σχετικά με  την μετεγκατάσταση του Λυκείου και 2ου Γυμνασίου Μονάχου και ακόμα καμία απάντηση ή τοποθέτηση Δημόσια ή προς τον Σύλλογο μας δεν έγινε. Αποτέλεσμα  είναι οι 550 άμεσα ενδιαφερόμενοι μαθητές και  οι οικογένειές τους που φοιτούν στα παραπάνω σχολεία  αλλά και ολόκληρη η παροικία να μην γνωρίζει τι γίνεται και οι τοπικές αρχές να τηρούν  <<σιγή ιχθύος>>.

Πιστεύουμε πλέον ότι τα χρονικά περιθώρια και η υπομονή μας  έχουν εξαντληθεί.

Καλούμε λοιπόν δημόσια,  τους επικεφαλής των αρμοδίων τοπικών αρχών, Συντονιστικού Γραφείου και του Γενικού Προξενείου Μονάχου, ως οφείλουν,   να μας ενημερώσουν άμεσα και  με κάθε λεπτομέρεια, τι έχουν κάνει, σε ποιο σημείο βρισκόμαστε και τι οδηγίες έχουν για το θέμα αυτό.

Να θυμίσουμε ότι μόλις 244 μέρες απομένουν  μέχρι την 31η  Ιουλίου 2017  που τα δυο σχολεία θα πρέπει να μετακομίσουν. Περιμένουμε και μετράμε αντίστροφα ………

Το Δ.Σ.

30/11/2016

Πυθαγόρας Μονάχου: "Ένα σχολείο μια ιστορία"

"Στα πλαίσια του θεσμού που πέρυσι ξεκίνησε στο σχολείο μας - Ενα σχολείο μια ιστορία- έγινε η πρώτη συνάντηση σήμερα στον χώρο που μας ενώνει" αναφέρει η ανακοίνωση της σχολικής επιτροπής αναφερόμενη στο κάλεσμα πρώην μελών που διαχρονικά υπηρέτησαν τη σχολική επιτροπή. 

Εγκαινιάστηκε το δεύτερο ελληνογερμανικό νηπιαγωγείο στο Μόναχο

Το δεύτερο ελληνογερμανικό νηπιαγωγείο (μαζί με βρεφικό σταθμό) εγκαινιάστηκε τις προάλλες στο Μόναχο και συγκεκριμένα στην περιοχή Milbertshofen. Το νηπιαγωγείο στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜOΝΩΝ ΜΟΝΑΧΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σε απάντηση κάποιων αθλιοτήτων, που διακινούνται από κύκλους «δήθεν ενδιαφερόμενων» «παραγόντων», με πραγματικό σκοπό την σπίλωση και την ακύρωση του έργου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχων, καθώς και ότι θεσμικά αυτός αντιπροσωπεύει, έχουμε να δηλώσουμε ότι ΣΤΑΘΕΡΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΔΣ ΗΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΙΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ (ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ) ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ ΚΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΚΑΠΟΙΟ Ή ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ Δ.Σ. ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ.

Ως εκ τούτου παρακαλούμε τους γονείς, όταν θέλουν να μάθουν τις θέσεις του ΔΣ για κάποια θέματα των ελληνικών σχολείων της περιοχής μας, να απευθύνονται στα μέλη του ΔΣ και μόνο σε αυτά.

  Μετά τιμής

 Δ.Σ.

Υπουργείο Παιδείας / Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας: «Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας»

Το πρόγραμμα «Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας» αφορά μαθήματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης/κατάρτισης/επιμόρφωσης διδασκόντων την ελληνική σε παιδιά και σε ενηλίκους στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα υλοποιείται εξ ολοκλήρου από απόσταση και αποτελείται από οχτώ θεματικές ενότητες, που καλύπτουν το βασικό, καθώς και το πιο ειδικό πεδίο της γνώσης για τη διδασκαλία της ελληνικής ως Γ2.

Ο δεύτερος κύκλος των Διαδρομών, θα υλοποιηθεί από τις αρχές Δεκεμβρίου 2016, θα είναι διάρκειας 10 - 11 μηνών και θα έχει κόστος συμμετοχής 1.200 Ευρώ. Η καταβολή διδάκτρων αφορά τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, καθώς οι Διαδρομές συνιστούν πλέον αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.

Download
diadromes-deltio-typou-2017.pdf
Adobe Acrobat Dokument 159.4 KB

Έγγραφο Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο ΥΠΕΠΘ για "Μετάθεση εκπαιδευτικών στα σχολεία του Μονάχου"

Προς : Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας  & Θρησκευμάτων

Υπόψη : Υφυπουργού Παιδείας Θ. Πελεγκρίνη

Κοιν:    

1. Γραφείο Εκπαίδευσης Μονάχου

Υπόψη : Δρ. Παπατσίμπα

2. Γενικό  Προξενείο της Ελλάδος στο  Μόναχο

Υπόψη : Γενικής Προξένου κας Π. Κωνσταντινοπούλου               

 

Ο Σύλλογος μας από το τέλος του προηγούμενου σχολικού έτους είχε επισημάνει στις αρμόδιες αρχές στο Μόναχο, υπεύθυνες για την Ελληνική εκπαίδευση, την επαναλαμβανόμενη, κάθε έτος, καθυστέρηση μεταθέσεων εκπαιδευτικού  προσωπικού   και σε μερικές περιπτώσεις  την  έλλειψη μέχρι  το τέλος του σχολικού  έτους,  εκπαιδευτικών  στα σχολεία μας.

  Ελπίζαμε ότι αυτό το σχολικό έτος θα αποτελούσε λαμπρή εξαίρεση στο θέμα αυτό και όλοι οι εκπαιδευτικοί θα ήταν στην υπηρεσία τους έγκαιρα , δυστυχώς η ελπίδα αυτή έσβησε. 

Σήμερα σχεδόν αρχές Νοεμβρίου και τα σχολεία μας ακόμα  λειτουργούν με πολλά κενά από εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Η κατάσταση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση των σχολείων μας, την ελλιπή μάθηση των παιδιών μας και το κλονισμό της εμπιστοσύνης,  από πλευρά των  γονέων,  στα  Ελληνικά σχολεία . 

Σαν αρμόδια υπηρεσία για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων  του εξωτερικού θα θέλαμε να μας γνωρίσετε άμεσα , τι ακριβώς προτίθεστε να κάνετε  για να επιλύσετε το θέμα για το παρόν σχολικό έτος και πως  θα το αντιμετωπίσετε στο μέλλον.

 

Μετά τιμής

Ο Πρόεδρος                                                                                 Ο Γραμματέας

 

Πέτρος Καρκάρης                                                                          Δημήτρης Κόντη

Έγγραφο Συλλόγου Γονέων Μονάχου προς ΥΠΕΠΘ για : Μετεγκατάσταση του Λυκείου Μονάχου και του  2ου Γυμνασίου Μονάχου

Προς : Γραφείο Εκπαίδευσης Μονάχου

Υπόψη : Δρ. Παπατσίμπα

Κοιν:    1. Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας  & Θρησκευμάτων

Υπόψη : Υφυπουργού Παιδείας Θ. Πελεγκρίνη

2. Ελληνικό Προξενείο Μονάχου

Υπόψη : Γενικής Προξένου κας Π. Κωνσταντινοπούλου               

 

Το Φεβρουάριο του 2016 η αρμόδια αρχή σας  για τα θέματα Παιδείας στο Μόναχο ανέλαβε την ευθύνη της καταγγελίας της σύμβασης του κτιρίου, που στεγάζεται  το Λύκειο Μονάχου και το 2ο Γυμνάσιο Μονάχου. Ταυτόχρονα ανέλαβε και την υποχρέωση της ανεύρεσης κτιρίου που θα πληροί όλες τις εκπαιδευτικές  προϋποθέσεις για την μετεγκατάστασης τον Ιούλιο το 2017 τα δυο σχολεία. 

Σήμερα οκτώ μήνες αργότερα και ενώ απομένουν μόλις  εννέα μήνες από την ημερομηνία μετεγκατάστασης των σχολείων καμία ουσιαστική πληροφόρηση ή κάποια ενέργεια δεν γνωρίζουμε από την υπηρεσία σας προς την κατεύθυνση αυτή. Η ανησυχία μας ως γονείς που στέλνουμε τα παιδιά μας στα ελληνικά σχολεία είναι μεγάλη και οι ανοχές μας εξαντλημένες.

 

  Είναι γνωστό η διαδικασία αδειοδότησης ενός σχολικού κτιρίου από τις αρμόδιες Βαυαρικές αρχές είναι χρονοβόρες και αυστηρές. Έχουμε λοιπόν την αίσθηση, ότι κινούμεθα ακόμα μια φορά  στο χείλος του γκρεμού. Τα χρονικά περιθώρια είναι ήδη πολύ στενά και οποιαδήποτε ώρα καθυστέρησης την θεωρούμε αδιανόητη.

 

 Τελευταία η  Ελληνική Εκπαίδευση στο Μόναχο έχει δεχτεί μεγάλα πλήγματα όπως, οι εξελίξεις για το ανεγειρόμενο  Ελληνικό συγκρότημα και  η καθυστέρηση εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία μας. Πλήγματα  που πιστεύουμε ότι οφείλονται σε ολιγωρία και προχειρότητα πράγμα  που δεν θέλουμε να  ξανασυμβεί.  

 

Κάνουμε ύστατη έκκληση στην  αρμόδια υπηρεσία σας να δρομολογήσει  άμεσα και να αφυπνίσει όλους τους αρμόδιους φορείς και να  ολοκλήρωση άμεσα  αυτό που πριν από οκτώ μήνες επωμίστηκε , υποσχέθηκε και οφείλει , την ανεύρεση κτιρίου που θα  μεταφερθεί το Ιούλιο του 2017 το Λύκειο Μονάχου και το 2ο Γυμνάσιο Μονάχου.

Νέα επιστολή της σχολικής επιτροπής του δημοτικού σχολείου ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας

Πέρασαν ήδη 40 μέρες απο την έναρξη της σχολικής χρονιάς και η  κατάσταση στα όρια της παράνοιας. Στην τελευταία μας επικοινωνια με τον Υφυπουργό στις 13.10.2016 από το προξενείο Μονάχου, νόμιζαμε ότι τα είχαμε δει όλα. Αλλά για μία ακόμη φορά κατάφερε να μας διαψεύσει. Τίποτα δεν είχαμε δει  τελικά. Ο αρθμός των μαθητών μειώθηκε και άλλο. Τα παιδιά εως και αυτήν την στιγμή που μιλάμε δεν έχουν καν πρόγραμμα. Οι εκπαιδευτικοί που μας υποσχεθήκατε χάθηκαν κάπου στον δρόμο η σε κάποιο παράλληλο σύμπαν. Ο κλοιός αρχίζει και σφίγγει. Οι γερμανοί πιέζουν πλέον ασφυκτικά και κάποιοι υπεύθυνοι σε καίριες θέσεις συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα. Εχουμε στείλει εως τώρα πέντε επιστολές σε Υπουργείο και ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε χωρίς να απαντηθεί ουτε μία!!!!! ΟΙ ελλείψεις συνεχίζουν να υπάρχουν και τα κενά σε βασικότατα μαθήματα γερμανομάθειας επίσης. Σαν γονείς έχουμε την υποχρέωση να υπερασπιστούμε και να παλαίψουμε για το καλό των παιδιών μας. Η εκπαίδευση κυρίες και κύριοι θέλει συνέπεια και συνέχεια, πράγμα που ειδικά φέτος λείπει παντελώς από όλα τα σχολεία της Βαυαρίας για κάποιες εμμονές  που αποδείχτηκαν λανθασένες τελικά εκ του αποτελέσματος. Αποφασίστε επιτέλους τι σημαίνει τελικά παιδεία για εσάς, πως την αντιλαμβάνεστε και κάντε τα αυτονόητα για αυτά τα παιδιά που μέχρι σήμερα τα έχετε αφήσει στο έλεος του Κυρίου !!!!!

Σε κατάληψη του Γεν. Προξενείου Μονάχου οι γονείς των ελλ. σχολείων Βαυαρίας

Σε κατάληψη των χώρων του Γενικού Προξενείου Μονάχου προχώρησαν αυτή τη στιγμή γονείς των ελληνικών σχολείων Μονάχου και Νυρεμβέργης για να διαμαρτυρηθούν για τα μεγάλα κενά εκπαιδευτκών που υπάρχουν στα σχολεία (κυρίως δημοτικά).

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών είχαν προχωρήσει σε κατάληψη του Γραφείου του Συντονιστή Εκπαίδευσης και είχαν από εκεί τηλεφωνική συνομιλία με τον Υφυπουργό Παιδείας - αρμόδιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό - που προαφνώς δεν ικανοποίησε τα αιτήματά τους.

Πάντως η αγανάκτηση δεν περιορίζεται μόνο στους γονείς και μαθητές. Προ ημερών και η βαυαρική πλευρά είχε ζητήσει να καλυφθούν τα κενά εκπαιδευτικών (η Βαυαρική κυβέρνηση επιχορηγεί τα σχολεία).

Δημοτικό Σχολείο Pasing: Η γερμανική πλευρά ζητάει εξηγήσεις για κενά εκπαιδευτικών

Μαρτυρίες γονέων του συγκεκριμένου σχολείου στο Μόναχο μας μετέφεραν την είδηση - που και εμείς ως Δορυφόρος πιστοποιήσαμε - ότι η γερμανική πλευρά ζήτησε εξηγήσεις για τα κενά των εκπαιδευτικών που υπάρχουν στο συγκεκριμένο σχολείο και ζητάει να κατατεθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα. 

Έκκληση απόγνωσης από την σχολική επιτροπή ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ προς το Υπουργείο και τις αρμόδιες υπηρεσίες

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

Γράφω μια φορά ακόμα με κίνδυνο να γίνω γραφικός αλλά προφανώς δεν έχει ιδρώσει το αυτί κανενός υπεύθυνου και εως τώρα ενώ η κατρακύλα συνεχίζεται. Σήμερα εφυγαν άλλα 2 παιδιά και αυριο φεύγει ένα ακόμα. Την Δευτέρα είναι αργία και την Τρίτη ένας άλλος γονέας παίρνει και τα δύο του παιδιά και τα πάει σε γερμανικό σχολείο δίπλα στο σπίτι του. Ενας γονέας που εδώ και 3 χρόνια, για να πάει το παιδί του σε ελληνικό σχολείο έκανε 160 χλμ !!!!!!!!!!! την ημέρα παρακαλώ. Δεν μιλάμε τωρα για τα έξοδα που τα καλύπτει όλα μόνος του. Η κατηφόρα δεν έχει τέλος και είμαστε ακόμα στην αρχή της χρονιάς. Με παιδιά που αποχωρούν, τους αποσπασμένους επαιδευτικούς να κάνουν ανάκληση απόσπασης και με τους γονείς στα κάγκελα και λόγω του άμμεσου κινδύνου που περιμένει στην γωνία (Βαυαρικό Υπουργείο Παιδείας) εμείς προτείνουμε την πιο εφικτη λύση της επαναφοράς των υπό διωγμο εκπαιδευτικών ΣΗΜΕΡΑ κιόλας!!!!!!!!!!! Σε διαφορετική περίπτωση είστε υποχρεωμένοι απέναντι στα ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ να πάτε σε μιά αλλη λύση γρηγορότερη και αποδοτικότερη. Ο χρόνος και η υπομονή έχουν ήδη εξαντληθεί από την δική μας πλευρά.

Μετά τιμής

Καραμαγκιόλης Βασίλειος

Καθηγητές Βαυαρίας κατηγορούν Φίλη για "ελλιπέστατη πληροφόρηση"

H Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκαπίδευσης στη Βαυαρία απαντάει με διαμαρτυρία στα όσα ισχυρίστηκε ο Υπουργός ΠαιδείαςΦίλης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό real.gr. για τους εκπαιδευτικούς της Βαυαρίας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση: 

Για μια ακόμη φορά διαπιστώνουμε με λύπη ότι ο Υπουργός Παιδείας κ. Φίλης βάλλει εναντίον των εκπαιδευτικών που υπηρετούν 

Συνέχεια 

Ελλ. Κοιν. Νυρεμβέργης: "κ. Φίλη, οφείλετε να αποδείξετε"

Συνεχίζουν οι αντιδράσεις στις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας για τους εκπαιδευτικούς της Βαυαρίας.
Σε ανακοίνωση προχώρησε και η Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης (είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Κοινότητας Κάρλσφελντ).

Η ανακοίνωση:

Κύριε Φίλη εκτίθεστε!
Πρώτιστα εσείς και κατόπιν οι διάκοι και πληροφοριοδότες σας. Συνέχεια

Η Ελλ. Κοιν. Κάρλσφελντ απαντάει σε Φίλη (ανοιχτή επιστολή)

Υπουργός ψάχνει εκατομμυριούχους, πρώην εκπαιδευτικούς στην Βαυαρία!! (πάντα και για όλα αναφέρονται στην προ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εποχή) την ίδια στιγμή που τα κενά σε εκπαιδευτικούς στην Βαυαρία και σε ολόκληρη την Γερμανία, κυρίως σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων είναι τεράστια, τα χρόνια προβλήματα ΣυνέχειαΕΔΩ

Εκπαιδευτικοί έβγαζαν στη Βαυαρία σε διάρκεια δεκαετίας μέχρι 800.000 € ισχυρίζεται ο Φίλης

Σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από λίγο στη real.gr στο Νίκο Χατζηνικολάου αναφερόμενος στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού αναφέρθηκε για σκάνδαλα εκπαιδευτικών στην Γερμανία και κυρίως "στο κρατίδιο της Βαυαρίας".

Συνέχεια 

Τα εξεταστικά κέντρα για τις πανελλαδικές Ελλήνων εξωτερικού

Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σε συνέχεια του από 25/07/2016 Δελτίου Τύπου με το οποίο ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εξέτασης των μαθημάτων Γενικής Παιδείας και Ομάδων Προσανατολισμού για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των υποψηφίων που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες των τέκνων Ελλήνων του εξωτερικού και των τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό, ανακοινώνεται ο τόπος εξέτασης και τα εξεταστικά κέντρα στα οποία θα εξεταστούν οι ανωτέρω υποψήφιοι.       

             ΤΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

             Οι εξετάσεις σ’ όλα τα μαθήματα, διενεργούνται στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τη δήλωση του κάθε υποψηφίου.

             Οι υποψήφιοι θα παραλάβουν το Δελτίο Εξεταζομένου τους, από το εξεταστικό κέντρο στο οποίο θα προσέλθουν για εξετάσεις, την ημέρα έναρξης των εξετάσεων.

             Τα εξεταστικά κέντρα για τη διεξαγωγή των εξετάσεων αυτών θα λειτουργήσουν :

1) Στην Αθήνα και συγκεκριμένα:

             α) στο 7ο Γενικό Λύκειο Αθηνών (Πρατίνου 19, είσοδος από Σπύρου Μερκούρη, Τ.Κ. 11634, Παγκράτι, τηλ.: 210-7217885, fax.: 210-7217889) θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των οποίων τα επώνυμα αρχίζουν από Α μέχρι και Λ και

             β) στο 9ο Γενικό Λύκειο Αθηνών (Τρώων 2, Τ.Κ.11851, Θησείο τηλ.: 210-3474157, fax: 210-3468766), θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των οποίων τα επώνυμα αρχίζουν από Μ μέχρι και Ω.

2) Στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα:

             α) στο 14ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης (Γ. Παπανδρέου – Θ. Σοφούλη 13, Τ.Κ. 54655 Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310-412090, 2310-413976 και fax: 2310-413976), θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των οποίων τα επώνυμα αρχίζουν από Α μέχρι και Λ και

             β) στο 18ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης (Παπάφη 130Α, Τ.Κ. 54453 Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310-910655, 2310-941414 και fax.: 2310-941414) θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των οποίων τα επώνυμα αρχίζουν από Μ μέχρι και Ω.

             Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες εξετάζονται, εφόσον έχουν αποστείλει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με το παραπάνω πρόγραμμα, τις ίδιες ώρες και στα ίδια μαθήματα στο Γυμνάσιο Νέου Φαλήρου, Δαβάκη Πίνδου & Διαμαντή 2, τ.κ. 18547, Νέο Φάληρο τηλ. 210-4812109 όπου θα εδρεύει η αρμόδια επιτροπή, από όπου και θα παραλάβουν το δελτίο εξεταζομένου.

Τα πρακτικά στην επιτροπή της Βουλής για ελληνόγλωση εκπαίδευση

Ολοκληρώθηκε χθές στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής (στη συνέχεια θα καταταθεί στην ολομέλεια) η συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση (περιλαμβάνει ακόμη διατάξεις για όλες τις βαθμίδες τηε εκπαίδευσης, την ιδιωτική εκπαίδευση 
και την εκπαίδευση προσφύγων).

Οι συνεδριάση στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων ξεκίνησε την Δευτέρα, ακολούθησε ακορόαση φορέων και ολοκληρώθηκε χθες με την 2η συνεδρίαση.

Τα πρακτικά των τριών συναντήσεων δημοσιεύτηκαν στην σελίδα του Υπουργείου:
http://www.minedu.gr/eidiseis/22594-03-08-16-osa-eipothikan-stin-epitropi-morfotikon-ypotheseon-gia-to-nomosxedio

Πρόγραμμα εξετάσεων Ελλήνων εξωτερικού για ΑΕΙ και ΤΕΙ

Από το Υπουργείο  Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται το  πρόγραμμα εξέτασης των μαθημάτων γενικής παιδείας και ομάδων προσανατολισμού, για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την ειδική κατηγορία «Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό», έτους 2016. Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν από 6 έως και 9 
Σεπτεμβρίου 2016 σε εξεταστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα εξετάσεων που ακολουθεί. ΣΥΝΕΧΕΙΑ 

Ανακοίνωση Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων καταδικάζει το χθεσινό περιστατικό τυφλής βίας που σημειώθηκε στην πόλη μας με δράστη κάποιο μαθητή και θύματα αθώους και στην πλειοψηφία τους νέους ανθρώπους! Επίσης εκφράζει την οδύνη και την συμπαράσταση του στα θύματα και τις οικογένειες τους! Να υπενθυμίσουμε εδώ την πάγια θέση μας ότι Ο ΜΟΝΟΣ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΙ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΠΑΡΟΜΟΙΩΝ συμβάντων είναι Η ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΑ ΙΔΕΩΔΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΕΛΜΕ ΒΑΥΑΡΙΑΣ: Να ανακληθεί η Υπ. Απόφαση για τις αποσπάσεις εκπ/κών

Με δημόσια ανακοίνωσή – καταγγελία προς το Υπουργείο Παιδείας η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης - Βαυαρίας ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας να ανακληθεί η Υπ. Απόφαση για τις αποσπάσεις εκπ/κών και να εφαρμοστούν όσα προβλέπονται από την προκήρυξη .

Ακολουθεί η ανακοίνωση : http://doryforos-europa.blogspot.de/2016/07/blog-post_58.html

Σε δημόσια διαβούλευση το σχ. νόμου για ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δημοσιοποιήθηκε και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την "ελληνόλγωσση εκπαίδευση - διαπολιτισμική εκπαίδευση".

Για να δαιβάσετε το σχέδιο νόμου ακολουθήστε το λινκ
http://www.opengov.gr/ypepth/?p=3168

Ενημερωτικά για εξετάσεις Ελλήνων Εξωτερικού για ΑΕΙ-ΤΕΙ, αστυνομία, σχολή αξιωματικών

Αναγόρευση Υπ. Παιδείας Βαυαρίας σε επίτιμο διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών

Στην Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή αναγόρευσης του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων, Επιστημών και Τεχνών της Βαυαρίας, Dr. Ludwig Spaenle, σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.Συνέχεια ΕΔΩ

Συνάντηση Spaenle με Φίλη και Πελεγρίνη στην Αθήνα

Συνάντηση του υπουργού Νίκου Φίλη και του υφυπουργού Θεοδόση Πελεγρίνη με τον υπουργό παιδείας της Βαυαρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα στο πλαίσιο της επίσεκψης του τελευταίου προκειμένου να αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχεια ΕΔΩ

Υπ. Παιδείας: Διευκρίνιση για τις πανελλαδικές εξετάσεις των ομογενών

Ως προς το ζήτημα που ετέθη σχετικά με τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα στα ελληνικά σχολεία της Ομογένειας, και ειδικότερα στο πεδίο των Θετικών Σπουδών, σας ενημερώνουμε ότι εντός της ημέρας θα εκδοθεί εγκύκλιος από το ΥΠΠΕΘ με την οποία το μάθημα της Βιολογίας έχει συμπεριληφθεί με αυξημένο συντελεστή βαρύτητας (1,7).

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

H Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης, ο Σύλλογος Ποντίων και οι Σχολικές Επιτροπές των Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων Νυρεμβέργης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Παλλάδιον-Μόναχο και τη στήριξη του Συντονιστικού Γραφείου Εκπαίδευσης στη Βαυαρία, του Συλλόγου Γονέων Μονάχου και Περιχώρων και την Ακαδημία για την Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών και Στελεχών Εκπαίδευσης Ντίλλιγκεν προσκαλούν στις 18 Απριλίου 2016, ώρα 18:00 γονείς και εκπαιδευτικούς των Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων Μονάχου και όλους όσους έχουν ενδιαφέρον στη Διάλεξη-Συζήτηση με θέμα:

«ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΠΡΟΛΗΨΗ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ»

και εισηγητές τους παιδοψυχολόγους των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σείριος» της Θεσσαλονίκης:

Γάκη Ελένη, Χαντζαρίδου Αφροδίτη, Τσούνης Ανδρέας, Βλαχοπούλου Ιωάννα και Ζαχαρτζή Ναταλία.

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σειράς «Γονείς και Εκπαιδευτικοί σε Διάλογο» του Ιδρύματος Παλλάδιον στους χώρους του Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου «Αριστοτέλης» και του 1ου Ελληνικού Γυμνασίου Μονάχου Edmund-Rumpler-Str. 9 (U-Bahn 6-Garching-Forschungszentrum, Στάση Freimann).

Eγκύκλιος παρατάσεων των εκ/κών που υπηρετούν στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού

Το Υπουργείο Παιδείας, ανακοίνωσε ότι μετά τη δημοσίευση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος εκπαιδευτικών για απόσπαση στο εξωτερικό για το σχολικό έτος 2016-2017 δημοσιεύθηκε σήμερα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και η εγκύκλιος παρατάσεων των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού για το σχολικό έτος 2016-17 (ΑΔΑ: Ω6ΝΦ4653ΠΣ-ΟΤΖ). Πατήστε ΕΔΩ

ΥΠΕΘ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚ/ΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017 KAI ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΤΟΣ 2017 ΝΟΤΙΟΥ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟΥ . Όλη ανακοίνωση ΕΔΩ

Συνάντηση ΕΛΜΕ Γερμανίας με Υφυπουργό Παιδείας . Ανακοίνωση ΕΛΜΕ

Στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην Γερμανία και στις εκπαιδευτικές ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει το κάθε κρατίδιο, επικεντρώθηκε η συνάντηση του υφυπουργού Παιδείας με τους εκπροσώπους των Ε.Λ.Μ.Ε. Βαυαρίας, Ε.Λ.Μ.Ε. Βάδης Βυρτεμβέργης και του Συλλόγου Δασκάλων Β. Ρηνανίας – Βεστφαλίας όπως προκύπτει από δημοσίευμα της σχετικής με θέματα εκπαίδευσης ιστοσελίδα essos.gr αλλά και όπως προκύπτει από την ανακοίνωση των φορέων που δημοσιεύουμε στο τέλος. ΣΥΝΕΧΕΙΑ εδω

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Παιδείας στην Γερμανία

Το Ντίσελντορφ, το Μόναχο και τη Στουτγάρδη θα επισκεφτεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υφυπουργός Παιδείας καθ. Θεοδόσης Πελεγρίνης μεταξύ 8 και 10 Μαρτίου, όπου θα έχει συναντήσεις με ομολόγους του στα αντίστοιχα κρατίδια, στο πλαίσιο του διαλόγου  που έχει ξεκινήσει για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης. 

Αφορά μαθητές του Μονάχου και της ευρύτερης περιφέρειας. Πληροφορίες για τις εγγραφές των υποψηφίων για τις εξετάσεις Πιστοποίησης Επάρκειας της Ελληνομάθειας.

Oι εγγραφές των υποψηφίων για τις εξετάσεις Πιστοποίησης Επάρκειας της Ελληνομάθειας Μαϊου 2016 στο Erding έχουν ξεκινήσει και θα πραγματοποιηθούν όπως και το 2015 μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος

(διαθέσιμο στο http://www.greek-language.gr/certifi…/application/index.html )

Το περιβάλλον αυτό δίνει τη δυνατότητα διαδικτυακής πρόσβασης μέσω Η/Y στην ηλεκτρονική αίτηση των εξετάσεων Μαϊου 2016 και στο ερωτηματολόγιο. Οι εγγραφές θα ολοκληρωθούν στις 13 Μαρτίου 2016, οπότε και θα κλείσει η εφαρμογή των ηλεκτρονικών εγγραφών.

Δείγματα θεμάτων βρίσκονται αναρτημένα ή αναρτώνται στην ιστοσελίδαhttp://www.greeklanguage.gr/certification/node/12

 Das Zentrum für Griechische Sprache in Thessaloniki gibt ein Neugriechisch-Zertifikat in

den 6 Stufen des Europäischen Referenzrahmens heraus: A1 für Kinder von 8 bis 12 Jahren,
A1 für Jugendliche und Erwachsene, und A2, B1, B2, C1 und C2.

Die Prüfungen sind kommunikativ und ähnlich den

anderen international anerkannten

Prüfungen: Sie bestehen aus den Teilen

Hörverstehen, Leseverstehen, Schriftlicher Ausdruck

und eine mündliche Prüfung.

Prüfungstermine:

A1 für Kinder A1 und A2 für Erwachsene und B1:               Dienstag,     10.05.2016

B2 und C1:                                                                                    Mittwoch,      11.05.2016

C2:                                                                                                  Donnerstag, 12.05.2016

Schriftliche Prüfung: vormittags

Mündliche Prüfung: unmittelbar nach der schriftlichen Prüfung

Die genauen Zeiten der mündlichen Prüfung werden erst nach Anmeldeschluss festgelegt

und den Teilnehmern schriftlich mitgeteilt.

Prüfungsort:

Volkshochschule im Lkr. Erding, Lethner Str. 13, 85435 Erding,

direkt an der S-Bahn Haltestelle Erding

Gebühren:

A1 für Kinder (8-12 Jahre), A1 für Erwachsene                  75,00 Euro

A2, B1                                                                           75,00 Euro

B2, C1, C2                                                                     83,00 Euro

Anmeldung vom 01. Februar bis spätestens 13. März 2016

Anmeldung via Internet unter:

http://www.greek-language.gr/certification/application/index.html

Informationen zu den Prüfungen:

 - Volkshochschule Erding, Frau Eleni Lehner,

08122 / 9787-2102, eleni.lehner@vhs-erding.de

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου  

Το ΔΣ του Συλλόγου ανακοίνωσε εκλογική γενική συνέλευση την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 15.00 σην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου των Αγίων Πάντων. 

VHS Μονάχου (Λαϊκό Πανεπιστήμιο Μονάχου)

Για μαθητές ελληνικών σχολείων
Βοηθητικά μαθήματα για μαθητές της 5ης και 6ης Δημοτικού, του Γυμνασίου και Λυκείου.
Τα τμήματα θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους στις 5.10.2015.
Υπάρχουν επίσης τμήματα προετοιμασίας εξετάσεων Quali, Mittlerer Reife.
Τα μαθήματα θα γίνονται στους χώρους του ΛΠ στην Landwehrstr 46
Κόστος ανά εξάμηνο 60€
Πληροφορίες:
Δ. Καρακαστάνης: 089 3689598
VHS: 089 544240-0

Κάλυψη των 340 κενών θέσεων εκπαιδευτικών στα σχολεία στο εξωτερικό ανακοίνωσε η Υπ. Παιδείας

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε η υπερεσιακή Υπουργός Παιδείας Αγγελική Κιάου αναφέρθηκε και στα σχολεία στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα η Υπουργός επισήμανε:

Ελήφθη άδεια του ΣτΕ (7.9.2015) για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό. Τοποθετήθηκαν ήδη οι συντονιστές εκπαίδευσης και υπογράφονται οι αποσπάσεις για την κάλυψη 340 περίπου κε νών θέσεων. Τα 2/3 των κενών είχαν ήδη καλυφθεί με αποσπάσεις από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Το πρόγραμμα εξετάσεων των ομογενών για ΑΕΙ και ΤΕΙ

Oδηγίες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό

http://doryforos-europa.blogspot.gr/2015/06/o-2015-2016.html

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΛΣΦΕΛΝΤ - ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ

Επειδή τα σχολεία δεν είναι προβληματικές επιχειρήσεις για να ανοίγουν και να κλείνουν με βάση οικονομικούς δείκτες, αλλά.

Είναι κύτταρα γνώσης και πολιτισμού, που μέσα σε αυτά πρέπει να αναπτύσσονται οι κλίσεις των μαθητών, η κριτική σκέψη, να καλλιεργείται η διάθεση για μάθηση και η συλλογικότητα,απευθυνόμαστε σε Εσάς.

 

Αξιότιμε Πρωθυπουργέ της Ελλάδος κ. Τσίπρα,

 

Αξιότιμε Υπουργέ Παιδείας κ. Μπαλτά,

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι

 

Επειδή η εκπαίδευση των ελληνοπαίδων του εξωτερικού αποτελεί μια άλλη έκφανση της δημόσιας παρεχόμενης εκπαίδευσης στην Ελλάδα και ως εκ τούτου οι όποιες ενέργειες σας, έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης των ελληνοπαίδων.

 

Ζητάμε από  την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να μας ενημερώσει:

 

Τι προτίθεται να κάνει έτσι ώστε να σταματήσει η μόνιμη πλέον αγωνία του Συντονιστικού γραφείου, της Διέυθυνσης των Λυκείων, των Σχολικών Επιτροπών των Λυκείων των γονέων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών, αν κάθε επόμενο μήνα, θα έχουν την πολυτέλεια οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, να μπαίνουν στην τάξη για μάθημα ή θα τους έχουν κάνει έξωση λόγω αδυναμίας πληρωμών των ενοικίων!!!

 

Καλούμε την ελληνική Κυβέρνηση, πριν πληρώσει από το υστέρημα του ελληνικού λαού, τους τοκογλύφους δανειστές, να πληρώσει τις υποχρεώσεις απέναντι στον ελληνικό λαό και ειδικότερα απέναντι στα ελληνόπουλα του εξωτερικού που επιμένουν η γλώσσα τους να είναι ελληνική.

 

Επειδή στην προηγούμενη επιστολή μας (09.02.2015) δεν πήραμε καμία απάντηση, συνηθισμένο γεγονός και από τους προκατόχους σας, θα σας παρακαλούσαμε γι’ αυτό το σημαντικό θέμα αν δεν μας ενημερώσετε,τουλάχιστον να το επιλύσετε πριν δημιουργηθούν λίγο πριν την εξεταστική περίοδο πρόσθετα προβλήματα στους μαθητές μας.

Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο Πυθαγόρας  

Το Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο Πυθαγόρας διοργανώνει καλοκαιρινή εκδήλωση στις 11 Ιουλίου στον προαύλιο χώρο του σχολείου από ώρα 11.00 έως 20.00 στην Ernstbergerstr 3a, 81241 München/Pasing

Έλληνες μαθήτριες και μαθητές από γερμανικά σχολεία του Μονάχου ζητάει το ερευνητικό πρόγραμμα "Mehrschriftlichkeit"

Το ερευνητικό πρόγραμμα "Mehrschriftlichkeit" του πανεπιστήμιο Ludwig- Maximilians ζητά δίγλωσσους Έλληνες μαθητές και μαθήτριες, οι οποίοι πηγαίνουν στην 9. ή 10. τάξη σε γερμανικό σχολείο.

Οι μαθητές και μαθήτριες που παίρνουν μέρος στην έρευνα πρέπει να γράψουν δύο σύντομα κείμενα στα γερμανικά, δύο σύντομα κείμενα στα ελληνικά και να δώσουν 2 σύντομες συνεντεύξεις, μια στα ελληνικά και μια στα γερμανικά.

Στο τέλος της έρευνας, δίνουμε με όλους τους συμμετέχοντες από ένα πιστοποιητικό συμμετοχής υπογεγραμμένο από την επικεφαλής του προγράμματος Prof. Dr. Claudia Riehl, καθώς κι ένα Gutschein αξίας 15 ευρώ (Media Markt), ώστε να τους ευχαριστήσουμε για τη συμμετοχή και τη βοήθειά τους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην κυρία Τασιοπούλου e-mail tasiopoulou@daf.lmu.de τηλέφωνα επικοινωνίας 089 2180-6840 και 0176-77134050

Στο ειδικό ποσοστό εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και τα παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν δύο χρόνια στο εξωτερικό

Σε απάντηση του Υπουργείου Παιδείας σε σχετικό δημοσίευμα της
εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» γίνεται γνωστό ότι στο ειδικό ποσοστό εισαγωγής στην
τριτοβάθμια εκπαίδευση των ελληνοπαίδων στο εξωτερικό θα ενταχθούν πλέον
και τα παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν δύο χρόνια στο εξωτερικό.
Η επιχειρηματολογία του Υπουργείου εστιάζεται στο γεγονός της
«μεγάλης ροής νεο-μεταναστών Ελλήνων σε χώρες όπως η Γερμανία».
Επίσης, από την ίδια απάντηση προκύπτει ότι το Υπουργείο δίνει τη δυνατότητα
στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν με απόσπαση στο εξωτερικό και είναι
γονείς παιδιών τα οποία θα φοιτήσουν του χρόνου στην Γ’ Γυμνασίου ή στην
Γ’ Λυκείου, να παρατείνουν για ένα έτος την απόσπασή τους.
Είναι γεγονός ότι η ένταξη στην κατηγορία με το ποσοστό ήταν ανέκαθεν
ένα θέμα τριβής μεταξύ γονέων και Υπουργείου. Έτσι, είχε προκύψει
το ξεχωριστό ποσοστό για τα παιδιά των αποσπασμένων δημοσίων
υπαλλήλων από αυτά των άλλων εργαζομένων. Όπως επίσης, εντάσεις
προκαλούσε πάντα η παράταση της θητείας των εκπαιδευτικών. Τώρα, λόγω
της κρίσης, ίσως τα συλλογικά όργανα των γονέων να αντιμετωπίσουν τις
αποφάσεις του Υπουργείου με ,,επιείκεια,, 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΝΑΧΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η


Αγαπητοί γονείς,

σας πληροφορούμε ότι την Πέμπτη 16 Απριλίου και ώρα 17:30 στους χώρους του σχολείου μας  (Εrnstbergerstr  3α, 81241 Pasing) θα διεξαχθεί  εκδήλωση με θέμα:


" Η βία στα σχολεία "

                    

Ομιλήτρια θα είναι η υπεύθυνη του

Κέντρου Σχολικής Συμβουλευτικής Μονάχου (ΚΕ.Σ.ΣΥ)

Δρ Αλεξάνδρα Κακουλίδου

Είσοδος : Ελεύθερη

Ανακοίνωση ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΡΛΣΦΑΛΕΝΤ για εκπαίδευση

Σε ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό και Υπουργό παιδείας προχώρησε η Ελληνική Κοινότητα Κάρλσφελντ. Δημοσιεύουμε την επιστολή που μας στάλθηκε 


ΠΡΟΣ:                                                                                                                                                                Αρ.Πρωτ.1/2015

• Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κο. Τσίπρα

• Τον Υπουργό Παιδείας κο. Μπαλτά

• Την Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

ΚΟΙΝ :

• Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων • Βουλευτές • Γραφείο ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε

• Ειδική Γραμματεία Π.Ο.Δ.Ε • Προξενείο - Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας

• Συνομοσπονδία γονέων Γερμανίας • Συλλόγους Γονέων Γερμανίας

• Μ.Μ.Ε.

 

Με την εκπαίδευση των ελληνοπαίδων του εξωτερικού εξακολουθούμε να ζούμε  ένα φαινόμενο όπου «Η λογική γίνεται παραλογισμός», όπου πρέπει να ερωτηθούν τα « μέντιουμ και οι προφήτες» εφόσον το επίσημο κράτος εδώ και δεκαετίες  «κάνει τα πάντα για να μην κάνει τίποτα». Διότι αυτοί που έχουν τη θεσμική ευθύνη να εκπονήσουν και να εφαρμόσουν την εκπαιδευτική πολιτική της χώρας μας είναι προφανώς μόνο « απλοί διαχειριστές των εξουσιαστικών δομών του κράτους, δημοσιοσχεσίτες και καριερίστες ».

Επειδή τα σχολεία δεν είναι προβληματικές επιχειρήσεις για να ανοίγουν και να κλείνουν με βάση οικονομικούς δείκτες, αλλά.

 Είναι κύτταρα γνώσης και πολιτισμού, που μέσα σε αυτά πρέπει να αναπτύσσονται οι κλίσεις των μαθητών, η κριτική σκέψη, να καλλιεργείται η διάθεση για μάθηση και η συλλογικότητα,απευθυνόμαστε σε Εσάς.

Αξιότιμε Πρωθυπουργέ της Ελλάδος κ. Τσίπρα,

Αξιότιμε Υπουργέ Παιδείας κ. Μπαλτά,

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι

 

 

Επειδή η εκπαίδευση των ελληνοπαίδων του εξωτερικού αποτελεί μια άλλη έκφανση της δημόσιας παρεχόμενης εκπαίδευσης στην Ελλάδα και ως εκ τούτου οι όποιες διαφοροποιήσεις έχουν να κάνουν με την παρέμβαση της χώρας υποδοχής και πρέπει να γίνονται όχι μόνιμα και απερίσκεπτα σε βάρος του ελληνόγλωσσου προγράμματος.

Επειδή η Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στη Γερμανία, δεν παρέχει ισότιμους τίτλους σπουδών με τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη χώρα υποδοχής και δεν δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές τους να εισαχθούν στα εκπαιδευτικά  ιδρύματα στη χώρα αυτήν.                    

Για  το λόγο αυτό όμως, ξεκίνησαν το 2001  μεταρρυθμίσεις, δηλ. λειτουργία δίγλωσσου σχολικού προγράμματος και διάλογος με τις γερμανικές εκπαιδευτικές αρχές, για αναγνώριση της ισοτιμίας και δημιουργία ενός ελληνο-γερμανικού απολυτηρίου.               ( Η ελληνικές Κυβερνήσεις μέχρι τώρα, δεν το ζήτησαν και δεν το διαπραγματεύθηκαν ποτέ! )  

Ζητάμε από  την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να μας ενημερώσει πότε ήταν η τελευταία φορά που συνεδρίασε η κοινή ελληνογερμανική επιτροπή για την εκπαίδευση, τι έγινε τα τελευταία χρόνια για την αλλαγή των σχολικών προγραμμάτων και που βρίσκονται σήμερα.

Οι ΑΛΛΑΓΕΣ ολοκληρώθηκαν, (έτσι μας λένε) ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΤΙΤΛΩΝ όμως ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ!

Στον τομέα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης,  με την έναρξη της σχολικής χρονιάς το  2013/14,  εφαρμόστηκε για άλλη μια φορά, αλλαγή αναλυτικού προγράμματος, με σκόπο τη δημιουργία ενός Νέου Σχολείου. Και έρχεται η εφαρμογή των διακηρύξεων τους, για να φανερώσει  τι πραγματικά είχαν στο νου τους όταν δημοσιοποιούσαν τις ωραίες εξαγγελίες.

Έρχεται να επιβεβαιώσει τον «δόλο», την «απάτη», την «ανικανότητα», την «ανεπάρκεια» των κυβερνώντων μέχρι πρότινος, του Υπουργείου παιδείας! Αντιμετωπίζοντας τα σχολεία μας σαν να είναι προβληματικές επιχειρήσεις για να ανοίγουν και να κλείνουν με βάση οικονομικούς δείκτες. Εφαρμόζοντας τη βάρβαρη εκπαιδευτική πολιτική  αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις της, στις ήδη πραγματικά επιδεινωθείσες, συνθήκες λειτουργίας των σχολείων στη Γερμανία και  στην περιοχή μας.

Χωρίς έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό, χωρίς να ολοκληρωθεί επεξεργασία νέων αναλυτικών και ωρολογίων προγραμμάτων, χωρίς κατάλληλα βιβλία, εποπτικά μέσα και γενικότερα υποδομές. Και  «δήθεν» μόλις οριστικοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του δίγλωσσου προγράμματος στα Δημοτικά Σχολεία, θα ακολουθήσει «ο δήθεν» σχεδιασμός και υλοποίηση αντίστοιχου προγράμματος και για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το οποίο θα συνοδεύεται από την ανύπαρκτη αναγνώριση των Γερμανικών αρχών.

Τώρα αν δει κανείς τη στάση των κυβερνήσεων, όπου, εδώ και δεκαετίες Διάλογος δεν υπάρχει (ως προς τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν με στόχο την βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και αν υπήρχε σε ελάχιστες συναντήσεις με αρμόδιους πετάχτηκαν οι προτάσεις μας στον «σκουπιδοντενεκέ της ιστορίας»). Απέναντι στους αγώνες και τα αιτήματα των Ελληνικών Κοινοτήτων και των Σχολικών Οργάνων Γονέων Βαυαρίας και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα. Πολιτικές που όξυναν τα προβλήματα, αδιαφορία για τα αιτήματα και επίδειξη αυταρχισμού, ήταν αυτά που ζήσαμε μέχρι τώρα, και ελπίζουμε να μην συνεχισθούν και από την νέα ηγεσία του Υπουργείου και της Κυβέρνησης.

Δυνατότητες ενημέρωσης δεν υπάρχουν για τις τυπικές ή άτυπες επιτροπές ουσιαστικής, διαδικαστικής ή νομοτεχνικής (ως προς εκπαιδευτικούς στόχους, την αναμόρφωση των σχολικών προγραμμάτων και τη συγγραφή νέων βιβλίων), τόσο των μαθητών όσο και των γονέων και κηδεμόνων  και της Ομογένειας, έχουμε την αίσθηση ότι μετατράπηκε σε «καμπάνια προώθησης», που δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις θύμιζε πρακτικές marketing εμπορικών επιχειρήσεων, χάνοντας τον παιδαγωγικό σκοπό της και διαταράσσοντας το σχολικό κλίμα, αλλά και την ελληνική παροικία στην περιοχή.

Αξιότιμε Πρωθυπουργέ της Ελλάδος κ. Τσίπρα

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι του Ελληνικού Κοινοβουλίου

η πατρίδα μας, θεωρείται ένα οργανωμένο Κράτος Δικαίου που υπογράφει,  επικυρώνει  διεθνή και ευρωπαϊκά κείμενα περί προστασίας θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων και περιλαμβάνει σχετικές συνταγματικές διατάξεις  οι οποίες έχουν περάσει από τη βουλή.     Στο άρθρo 16 ορίζεται,  ότι η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευµατική, επαγγελµατική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες, όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωµα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθµίδες της.

¨Ομως με ευθύνη της Ελληνικής και της Γερμανικής κυβέρνησης μεταφέρεται η ευθύνη της εκπαίδευσης στην οικογένεια, βάζοντας τους γονείς να πληρώνουν για Δασκάλους (ΤΕΓ), βιβλία , για φωτοτυπίες, για υλικοτεχνική υποδομή, λειτουργικά έξοδα και φυσικά, αναγκάζοντάς τους να δίνουν υπέρογκα ποσά στην παραπαιδεία.

Το Σύνταγμά μας κατοχυρώνει το δικαίωμα και την ελευθερία, που αφορά την προστασία της αξίας του ανθρώπου, την μόρφωση, την εκπαίδευση, την εργασία, χωρίς διακρίσεις.

Στο άρθρo 2 του Συντάγματος ορίζεται ότι ο σεβασµός και η πρoστασία της αξίας τoυ ανθρώπoυ απoτελoύν την πρωταρχική υπoχρέωση της Πoλιτείας,  στο άρθρο 4 θεσπίζεται η αρχή της ισότητας και ορίζεται ότι οι ΄Ελληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόµου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 1) Ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση της ΕΛΠΙΔΑΣ, για να διασφαλιστεί το δικαίωμα όλων των παιδιών των μεταναστών στη Γερμανία στην πρόσβαση στη δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση, στην ισότιμη αντιστοίχηση των ελληνικών σχολείων συνολικά (είτε βρίσκονται στην Ελλάδα είτε στη Γερμανία) με αυτά της Γερμανίας, για να σταματήσει ο διαχωρισμός των παιδιών των μεταναστών σε μαθητές 2ης κατηγορίας στη Γερμανία, και να είναι τα παιδιά μας ισότιμοι πολίτες στην Ευρώπη;

ΕΡΩΤΗΣΗ 2) Ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση έτσι ώστε ν΄ανοίξουν και πάλι τα σχολεία που η προηγούμενη κυβέρνηση έκλεισε στην περιοχή μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3) Ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση έτσι ώστε να σταματήσει η υποβάθμιση των σχολείων μας, σε όλα τα επίπεδα.                                                      Από εκπαιδευτικούς, υλικοτεχνική υποδομή, βιβλία έως κατάλληλα σχολικά κτήρια.

 

 

Ερώτηση 4) Ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση έτσι ώστε να διασφαλισθεί η αποπεράτωση του ελληνικού σχολείου στο Μόναχο μετά από πάνω από 20 χρόνια κοροιδίας από τις ελληνικές αρμόδιες αρχές, με ποιό στρατηγικό σχέδιο, όπως και την απόδοση ευθυνών σε όλους αυτούς που έπαιξαν στις πλάτες του απόδημου ελληνισμού και των παιδιών μας, κοροιδεύοντας και σπαταλώντας τα χρήματα του ελληνικού δημοσίου εδώ και  20 χρόνια και μέχρι σήμερα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5) Πότε θα γίνει η επόμενη διακρατική συνάντηση για θέματα Παιδείας και αν θα συμμετάσχει αντιπρόσωπος των Συλλογικών οργάνων και Φορέων του ελληνισμού.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6) Σχεδιάζει η Κυβέρνηση και πότε, ν’ αναλάβει τις ανάλογες πρωτοβουλίες  για μία μόνιμη μακροχρόνια επίλυση, στο μεγάλο πρόβλημα της εκπαίδευσης και Παιδείας των ελληνοπαίδων στη Γερμανία, παίρνοντας  υπόψιν:

α)Τις προτάσεις της Ομογένειας, των Συλλογικών οργάνων και Φορέων στη Γερμανία

β)Τις σημερινές συνθήκες και απαιτήσεις της εποχής, δίνοντας διέξοδο και ίσες ευκαιρίες τόσο στην επαγγελματική όσο και στην Πανεπιστημιακή εκπαίδευση,  στην Ελλάδα και στην Γερμανία,

γ) Λαμβάνοντας υπόψιν το μεγάλο ρεύμα της Νέας Μετανάστευσης των ελλήνων, έτσι ώστε να  στηρίξει έμπρακτα τον Απόδημο ελληνισμό, στο μεγάλο πρόβλημα της εκπαίδευσης των ελληνοπαίδων στην Γερμανία και οχι μόνο.

Τέλος, σας καλούμε να υλοποιήσετε την χρόνια υπόσχεση των προηγούμενων κυβερνήσεων και υπευθύνων του Υπουργείου Παιδείας, για την πραγματοποίησει σε πόλη της Γερμανίας, Συνέδριο με θέμα την εκπαίδευση των ελληνοπαίδων στη Γερμανία και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν με στόχο την βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.              ( Η Ελληνική Κοινότητα Κάρλσφελντ/Μονάχου διαθέτει το Συνεδριακό χώρο αν ζητηθεί. )

ΥΣ1: Με ποιούς τρόπους σκοπεύει η σημερινή Κυβέρνηση να στηρίξει τους χιλιάδες Νέους Μετανάστες, που αναγκάσθηκαν λόγω της πολιτικής των προηγούμενων Κυβερνήσεων να στηρίξει . πχ: Πληροφοριακά, Οικονομικά, Νομικά κλπ.

ΥΣ2: Ο Έλληνισμός, είναι ο μόνος λαός  στην Ευρώπη που δεν έχει δικαίωμα ψήφου στη χώρα υποδοχής.                                                                                                  Απαιτούμε να υλοποιηθεί με νόμο του κράτους, η Ψήφος του Μετανάστη!

(Για τα 2 αυτά θέματα ΥΣ:1/2, η Ελληνική Κοινότητα Κάρλσφελντ θα τοποθετηθεί  ξεχωριστά)

                             Για το Δ.Σ. της Ελληνικής Κοινότητας Κάρλσφελντ     

                                                          

Balogiannis Panagiotis                                                                      Krikis Athanasios

Vorsitzender                                                                                            Schriftführer

Τηλ:01784142890                                                                       Τηλ:00491607423024

Σας παρακαλούμε να το προωθήσετε όπου η Ε.Κ.Κ δεν μπόρεσε και Εσείς νομίζετε ότι θα έπρεπε να σταλεί !

Δημοτικό Σχολείο Μονάχου Πυθαγορας  

H σχολική επιτροπή διοργανώνει ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 6 μ.μ. στο Bürgerhaus Karlsfeld

Ανακοίνωση ΕΑΜ (πρόσκειται στο ΚΚΕ) για σχολικό Μονάχου

Η Επιτροπή Αγώνα Μεταναστών Μονάχου καταγγέλλει ενέργειες υποβάθμισης και κατάργησης της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης και καλεί σε ανοιχτή σύσκεψη, την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου.


Ακολουθεί η επιστολή της Επιτροπής Αγώνα Μεταναστών Μονάχου:


Για την κατάσταση στα ελληνικά σχολεία στο Μόναχο

18.01.2015

Η Επιτροπή Αγώνα Μεταναστών Μονάχου, καταγγέλλει στους Έλληνες μετανάστες, τις συστηματικές και μεθοδευμένες ενέργειες της Ελληνικής Κυβέρνησης για την παραπέρα υποβάθμιση και κατάργηση της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στο εξωτερικό, με βάση το νόμο που έχει ήδη ψηφιστεί το 2011. Αυτό αποδεικνύει η κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα σχολεία του Μονάχου και που μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται. Καταγγελίες γονέων φτάνουν διαρκώς για ελλείψεις προσωπικού που οδηγούν σε χαμένες διδακτικές ώρες και ενδεχομένως θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών.

Καταγγελίες γονέων για επανατοποθετήσεις εκπαιδευτικών, για δυσκολίες στην τήρηση του στοιχειώδους ωρολόγιού προγράμματος, για μέτρα αστυνομικού χαρακτήρα απέναντι στους διδάσκοντες – με την κάλυψη της εφαρμογής της αξιολόγησης – που σε συνδυασμό με την παντελή απουσία του οργανωμένου κινήματος γονέων – μαθητών – καθηγητών, δίνουν τη χαριστική βολή στην ουσιαστική μόρφωση των παιδιών μας.

Ταυτόχρονα, διαρκής είναι η προσπάθεια να περάσει στα χέρια ιδιωτικών φορέων (με κρατικά χρήματα) ένα μέρος της εκπαίδευσης των Ελλήνων μεταναστών, ακολουθώντας τη λογική της παράδοσης των προσοδοφόρων τομέων στα χέρια επενδυτικών κεφαλαίων. Αφού με τον ίδιο νόμο η Ελληνική Κυβέρνηση, πιστή στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ουσιαστικά δεν υποχρεώνεται πλέον σε οποιαδήποτε παροχή απέναντι στα παιδιά των μεταναστών και τα αφήνει όλα στα χέρια των επιχειρηματιών, της εκκλησίας και διάφορων φορέων. Όλα, βέβαια, με τη συγκάλυψη συνθημάτων περί εθνικής ενότητας και ελληνισμού!

Μην γελιόμαστε: Καμία κάλπικη υπόσχεση δεν πρόκειται να τηρηθεί, κανένας δεν θα βοηθήσει τα παιδιά των Ελλήνων Μεταναστών παρά μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι γονείς τους, οργανωμένοι και με σαφή προσανατολισμό και στόχο.

Οι υπάλληλοι της ελληνικής κοινότητας πχ. προξενείο, συντονιστής, κλπ. μαζί με τα πολιτικά επιτελεία όλων των μεγάλων αστικών κομμάτων (Γερμανία και Ελλάδα), χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την κατάντια των ελληνικών σχολείων μπροστά στους γονείς, ενώ στο περιθώριο απεργάζονται την επόμενη μέρα που μόνο οι έχοντες θα έχουν να παρέχουν στα παιδιά τους πραγματικά ελληνόγλωσση εκπαίδευση, ενώ η πλειοψηφία σπρώχνεται να «αποθηκευτεί» στα ταξικά σχολεία ανειδίκευτου – μισοειδικευμένου (Realschule και Hauptschule), πρακτικά αμόρφωτου εργατικού δυναμικού της Γερμανίας.

Δεν είναι προσωπική επιλογή ενός καλού ή κακού Υπουργού, όπως δυστυχώς, χρόνια τώρα παρουσιάζεται. Είναι επιλογή της αστικής τάξης, να μένουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών αμόρφωτα τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα αφού τα παιδιά μας και εμείς, αποτελούμε το εργατικό δυναμικό που θα καλύψει τα κενά στην κερδοφορία τους. Είναι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων της κάθε χώρας που εδώ και χρόνια έχουν δρομολογηθεί ενώ σε κάποιες χώρες όπως η Γερμανία ήδη υλοποιούνται εδώ και δεκαετίες.

Καλούμε όλους τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές να στήσουν τις δικές τους εστίες αντίστασης. Να δημιουργήσουν επιτροπές αγώνα, να αλλάξουν τους συσχετισμούς στα εκλεγμένα όργανα του κινήματος των Γονέων και Κηδεμόνων, έτσι ώστε να παλέψουν για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό, όλες οι ανάγκες σε συγγράμματα, υποδομές και αναλώσιμα. Να παλέψουν για να καταργηθεί τώρα ο νόμος για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση των Ελλήνων του εξωτερικού, να υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση για τη λειτουργία των ελληνικών σχολείων από τον γερμανικό και ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό, να μην κλείσει κανένα ελληνικό σχολείο, να ανοίξουν αυτά που κλείσανε (Δημοτικό σχολείο στο Νταχάου) και να αναβαθμιστούν τα ήδη υπάρχοντα. Έχουμε πάντα σαν στόχο τις σύγχρονες ανάγκες μας που για να καλυφθούν χρειάζονται ένα ενιαίο, δημόσιο, αποκλειστικά δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο θα παρέχει ταυτόχρονα

μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, εθίμων και παραδόσεων της χώρας μας με ευθύνη του ελληνικού υπουργείου παιδείας, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα σε κάθε παιδί να συνεχίσει τη ζωή του είτε παραμείνει στη Γερμανία, είτε στην Ελλάδα.

Καλούμε όλους σε ανοιχτή σύσκεψη, την Κυριακή 1 Φλεβάρη στο Eine Welt Haus, Schwantalerstrasse 80, για να συζητήσουμε και να οργανώσουμε τις επόμενες κινήσεις μας σχετικά με τα προβλήματα στην εκπαίδευση των παιδιών μας.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ – ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΑΚΤΙΟΥΝΤΑΙ

Επιτροπή Αγώνα Μεταναστών Μονάχου

Εκλογική Γενική Συνέλευση Συλλόγου Γονέων Μονάχου

To ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου καλεί σε εκλογική γενική συνέλευση την Κυριακή 30 Νοεμβρίου και ώρα 3 μ.μ. στην αιθουσα του Πνευματικού Κέντρου του ΙΝ των Αγίων Πάντων Ungererstr 131, 80805 München.

Πρόγραμμα Επιμόρφωσης ομογενών Δασκάλων Ελληνικής Γλώσσας

Ξεκίνησε, την 1η Αυγούστου, στο ξενοδοχείο Porto Palace της Θεσσαλονίκης, το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Ομογενών Δασκάλων Ελληνικής Γλώσσας που υλοποιείται από την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ( ΚΕΓ).

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 60 ομογενείς δάσκαλοι από την Ουκρανία, τη Ρωσία, την Αρμενία, το Καζαχστάν και τη Γεωργία που διδάσκουν την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό, σε ελληνικές κοινότητες και σχολεία .

Στόχος του Προγράμματος αποτελεί, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της ελληνομάθειας των συμμετεχόντων με την ταχύρρυθμη επιμόρφωσή τους στη διδακτική μεθοδολογία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας. Εκτός των καθημερινών εντατικών μαθημάτων και πρακτικής άσκησης, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης, μια ολοήμερη εκπαιδευτική εκδρομή με ξενάγηση στη Βεργίνα, στους Μακεδονικούς Τάφους στα Λευκάδια, στη Σχολή Αριστοτέλους και στη Νάουσα, παρακολούθηση και συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις καθώς και συναντήσεις με φορείς της Θεσσαλονίκης.

 

Η δαπάνη του Προγράμματος, που ολοκληρώνεται στις 12 Αυγούστου, καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού .

 

Πηγή: ΓΓΑΕ

Πρόγραμμα εξετάσεων για ΑΕΙ και ΤΕΙ ελληνοπαίδων στο εξωτερικό

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται το Πρόγραμμα Εξέτασης των μαθημάτων Γενικής Παιδείας και Κατεύθυνσης για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των υποψηφίων που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες των τέκνων Ελλήνων του εξωτερικού και των τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό.

Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν από 8 έως και 12 Σεπτεμβρίου 2014 σε εξεταστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα εξετάσεων:

Α΄ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ

ΔΕΥΤΕΡΑ 8 -9-2014 Νεοελληνική Γλώσσα

Β΄ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΤΡΙΤΗ 9-9-2014 Νεοελληνική Λογοτεχνία Μαθηματικά

ΤΕΤΑΡΤΗ 10-9-2014 Αρχαία Ελληνικά Βιολογία

ΠΕΜΠΤΗ 11-9-2014 Ιστορία Φυσική

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12-9-2014 Λατινικά Χημεία

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται για όλα τα μαθήματα η 15.30 μ.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος ορίζεται σε τρεις (3) ώρες. Η προσέλευση των υποψηφίων στις αίθουσες εξέτασης γίνεται 30 λεπτά τουλάχιστον πριν από την έναρξη των εξετάσεων.

Γ΄ ΕΞΕΤΑΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Οι υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες εξετάζονται, εφόσον έχουν αποστείλει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με το παραπάνω πρόγραμμα, τις ίδιες ώρες και στα ίδια μαθήματα από επιτροπή που θα λειτουργήσει στο Βαθμολογικό Κέντρο. Για την παραλαβή του Δελτίου Εξεταζομένου και για τον τόπο εξέτασης, λαμβάνουν σχετική ειδοποίηση πριν την έναρξη των εξετάσεων από τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Δ΄ ΤΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

Οι εξετάσεις σ’ όλα τα μαθήματα, διενεργούνται στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τη δήλωση του κάθε υποψηφίου.

Οι υποψήφιοι θα παραλάβουν το Δελτίο Εξεταζομένου τους, από το εξεταστικό κέντρο στο οποίο θα προσέλθουν για εξετάσεις, την ημέρα έναρξης των εξετάσεων, και το οποίο θα γνωστοποιηθεί με σχετικό δελτίο τύπου.

Ε΄ ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΦΑΑ

Το αναλυτικό πρόγραμμα για τις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων καθώς και ο χρόνος Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για επιλογή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα οριστεί με νεότερη Υπουργική Απόφαση.

Από 7 μέχρι και 14 Ιουλίου 2014 οι αιτήσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ των ελληνοπαίδων στο εξωτερικό

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι οι Έλληνες του εξωτερικού, που έχουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά (μέσω διαδικτύου) αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις και μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις τμημάτων και σχολών που επιθυμούν να εισαχθούν, από 7 μέχρι και 14 Ιουλίου 2014. Περισσότερα στην κεντρική σελίδα μας www.doryforos-europa.blogspot.com

Τροπολογία για τα ελληνικά σχολεία εξωτερικού

Άλλες δυο χρονιές παράταση για τις εγγραφές στην Α Λυκείου στα ελληνικά σχολεία στο εξωτερικό δόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας.

Έτσι στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προστέθηκε άρθρο (34) όπου η φράση <<καταργούνται σταδιακά από το σχολικό έτος 2014-2015>> αντικαθίσταται με την φράση <<καταργούνται σταδιακά από το σχολικό έτος 2016-2017>>. Με την τροπολογία στην ουσία οι μαθητές που τον Σεπτέμβριο θα φοιτήσουν στην Β γυμνασίου μπορούν να συνεχίσουν κανονικά σε τάξεις των Λυκείων.

VHS - Βοηθητικά μαθήματα για μαθητές Ελληνικών Σχολείων

Από τέλη Φεβρουαρίου 2014 αρχίζουν τα τμήματα του δευτέρου εξαμήνου του Λαϊκού Πανεπιστημίου Μονάχου (VHS). Αυτά είναι:

α) Τμήματα βοηθητικά για την 5η και 6η τάξη Δημοτικού.

β) Τμήματα βοηθητικά για όλες τις τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου.

γ) Τμήματα προετοιμασίας για τις εξετάσεις του Quali, για μαθητές της 3ης Γυμνασίου.

δ) Τμήματα προετοιμασίας για τις εξετάσεις του Mittlere Reife, για μαθητές της 10ης τάξης.

Τα μαθήματα θα γίνονται, τις καθημερινές και τα Σάββατα, στους χώρους του Λαϊκού Πανεπιστημίου Μονάχου (VHS),

Landwehrstr. 46, κοντά στον Hauptbahnhof.

Η εξαμηνιαία συμμετοχή των μαθητών είναι 60 EUR.

Κάθε τμήμα είναι 10μελές και λειτουργεί μια φορά την εβδομάδα ένα διδακτικό δίωρο. Δίνεται όμως η δυνατότητα για μικρότερα τμήματα και συμμετοχή των μαθητών σε περισσότερα τμήματα. Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται μέχρι τις 21.03.2014 :α) Στο τηλ.: 36 895 98 (Δημ. Καρακατσάνης), και β) Στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Μονάχου (VHS), Landwehrstr. 46/3ος όροφος, τηλ.: 544240-0

Φιλικά

Η Διεύθυνση(VHS)