Απάντηση Μέρκελ σε Πετσάλνικο για σχολικό κτίριο Μονάχου

Το γραφείο της Καγκελάριου Μέρκελ απάντησε στην επιστολή του πρώην Προέδρου της ελληνικής Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου σχετικά με το υπό ανέγερση σχολικό διδακτήριο στο Μόναχο.
Η Καγκελάριος ενημερώνει τον

Πετσάλνικο ότι παραπέμπει το θέμα στο καθ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών από όπου θα λάβει και επί της ουσίας απάντηση.

Η απάντηση της Μέρκελ μπορεί να θεωρηθεί μια τυπική διαδικαστική ενέργεια μπορεί όμως να εκτιμηθεί θετικά με δεδομένο ότι στην επιστολή δεν επικαλείται την απόφαση του Δήμου του Μονάχου. Σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός ότι κατά την επίσκεψη του Υπ. Εξωτερικών Στάινμάγιερ προ λίγων εβδομάδων στην Αθήνα έγιναν παρεμβάσεις για το θέμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και τον Πρωθυπουργό ίσως να αφήνει μια χαραμάδα ελπίδας για θετική ανατροπή των δεδομένων. 

Στη συζήτηση Τσίπρα - Στάινμάιερ το θέμα του σχολείου στο Μόναχο

Στη συζήτηση που είχε ο γερμανός Υπ. Εξωτερικών Βάλτερ Στάινμάιερ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα του τέθηκε και το θέμα του σχολείου στο Μόναχο του οποίου η ανέγερση σταμάτησε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης τον περασμένο Ιούλιο. 
Αυτό αναφέρει άρθρο του δημοσιογράφου Γιώργου Παππά στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (6.12.2016).
Πάντως γεγονός είναι ότι βρίσκεται στον "αέρα" σκέψη της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης να προχωρήσει σε εναλλακτική πρόταση που θα καλύπτει και τις δυο πλευρές (ελλ. πλευρά και Δήμο Μονάχου). Το πως βέβαια αυτή η πρόθεση θα γίνει και πράξη είναι ένα άλλο θέμα.
Download
TANEA___________________________20161206
Adobe Acrobat Dokument 163.3 KB

Σχόλιο του δημοσιογράφου Γιώργου Παππά για επικείμενο ταξίδι Steinmeier στην Αθήνα και ελλ. σχολείο

Βερολίνο 28.11.2016

"To σχόλιό μου στη σημερινή Berliner Morgenpost για το επικείμενο, και τελευταίο, ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Σταϊνμάιερ στην Αθήνα πριν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γερμανίας. Στην ατζέτνα θα έχει προσφυγικό, κυπριακό και τις απειλές Ερντογάν. Αλλά και το θέμα του ελληνικού σχολείου του Μονάχου αντιμέτωπος με το ερώτημα: μπορεί ένα δημοτικό συμβούλιο να ασκεί εξωτερική πολιτική;" ΕΔΩ 

Ανοιχτή επιστολή ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΟΝΑΧΟΥ για σχολικό κτίριο

Μόναχο 26.11.2016

Σε ανακοίνωση - ανοιχτή επιστολή - προχώρησε σήμερα η Ένωση Ελληνικών Συλλόγων Μονάχου για το σχολικό κτίριο κάνοντας μια συνολική αναφορά στο ιστορικό, στην αναγκαιότητα νομικής διεκδίκησης, τις προτεραιότητες για τον Ελληνισμό, την στάση της γερμανικής πλευράς.

Ολόκληρη η ανακοίνωση εδω

Στο επίκεντρο των συζητήσεων Lammert - Πετσάλνικου το σχολείο του Μονάχου

Bερολίνο 25.11.2016. 

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής κ. Norbert Lammert στο Bundestag, είχε σήμερα ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες στο Βερολίνο. Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν θέματα των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να αποχωρήσει από αυτήν και εκτιμήθηκαν οι συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν στις σχέσεις Ευρώπης – ΗΠΑ μετά την εκλογή του νέου Προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Με αφορμή τα προβλήματα που γεννώνται από το προσφυγικό κύμα που προκαλείται από τις εχθροπραξίες στην Συρία και στην γύρω περιοχή, ο κ. Πετσάλνικος παρουσίασε αναλυτικά το μεγάλο βάρος προσφύγων που σηκώνει η Ελλάδα και τις στάσεις που τηρεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας Erdogan.
Ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής, υπογράμμισε επίσης στον κ. Lammert ότι τα προγράμματα που επιβάλουν συνεχώς οι δανειστές στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν οδηγούν σε έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά έχουν ως αποτέλεσμα να βυθίζεται ολοένα και περισσότερο σε αυτήν, χωρίς να διαμορφώνονται προϋποθέσεις ουσιαστικής ανάπτυξης.
Τέλος, ο κ. Πετσάλνικος παρουσίασε αναλυτικά στον κ. Lammert το ειδικότερο πρόβλημα που αφορά κυρίως τους Έλληνες του Μονάχου, όπου οι πρόσφατες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, δημιουργούν τον κίνδυνο να ματαιωθεί η ολοκλήρωση του μεγάλου Ελληνικού εκπαιδευτικού συγκροτήματος που βρίσκεται υπό κατασκευή. Υπογράμμισε ότι τυχόν ματαίωση αυτού του project, θα είναι ένα πολύ αρνητικό γεγονός για την Ελληνική παιδεία και τον Ελληνικό πολιτισμό στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, όπου μάλιστα ο αριθμός των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται εκεί έχει ξεπεράσει τις 27.000, πράγμα που σημαίνει ότι οι Έλληνες στο Μόναχο σήμερα είναι περισσότεροι από ότι ήταν ακόμα και στην δεκαετία του 1970! Ο κ. Πετσάλνικος παρέδωσε στον κ. Lammert και αντίγραφο της επιστολής που έχει αποστείλει πριν από μερικές εβδομάδες τόσο στην Καγκελάριο κ. Merkel, όσο και στον Πρόεδρο του SPD κ. Gabriel και ζήτησε από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Βουλής να ασκήσει και εκείνος την επιρροή του, ώστε να μην ματαιωθεί η ανέγερση του Ελληνικού σχολείου που αποτελεί ανάγκη αλλά και όραμα για την Ελληνική παροικία του Μονάχου.

NΔ για σχολικό διδακτήριο: Συγκρότηση διακομματικής επιτροπής και αποστολή Βουλευτών στο Μόναχο

Με επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής για το Ελληνικό Σχολικό Συγκρότημα του Μονάχου οιΒουλευτές Έβρου Αν. Δημοσχάκης (Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ), και Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος επισκέφτηκαν προχτές (18/11) τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση και του πρότειναν τη συγκρότηση adhoc διακομματικής επιτροπής και την αποστολή Βουλευτών στο Μόναχο, ώστε να ενημερωθούν ο Δήμαρχος της Βαυαρικής πόλης, οι δημοτικές παρατάξεις, η Βαυαρική κυβέρνηση, η Ελληνική Κοινότητα και οι παράγοντές της.

Η απάντηση του Δημάρχου Μονάχου στον Πετσάλνικο για το σχ. κτίριο

Ο Δήμαρχος του Μονάχου Dieter Reiter απάντησε στην επιστολή του πρώην Προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου αναφορικά με το ελληνικό σχολικό διδακτήριο στο Μόναχο.
Ο Δήμαρχος περιορίζεται να αναφερθεί στις "υπομονετικές προσπάθειεςτου Δήμου" και στο δεσμευτικό για τις δυο πλευρές συμβόλαιο από το 2015 το οποίο δεν τηρήθηκε. Συνέχεια 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΝΑΧΟΥ: ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΜΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΟΝΑΧΟΥ                                                         Του Γιώργου Βλαχόπουλου, Νομ. Συμβούλου Ελλην. Δημοσίου

Με αφορμή την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα πολιτική ηγεσία στο Υπουργείο Παιδείας και με την πεποίθηση ότι η πολιτική της Κυβέρνησης έχει συνέχεια, δίδεται η ευκαιρία να τονιστεί η σημασία αυτής της συνέχειας στο θέμα του Ελληνικού Σχολείου Μονάχου, όπως αυτή έχει διατυπωθεί ανεπανάληπτα από το 2013 συνεχώς και τελευταία, με δήλωση του τ.Υπουργού Παιδείας κ. Μπαλντά (στο δικαστήριο) και του τ.Υφυπουργου Παιδείας κ.Πελεγρίνη (με επιστολή του της 6.9.16 προς το Δημο Μονάχου). Μάλιστα, ο κ.Πελεγρίνης δήλωσε ότι η ελληνική Πολιτεία θα εξαντλήσει όλα τα εξώδικα και δικαστικά μέσα. Συνέχεια 

Σχολείο Μονάχου: Ανικανότητα του Ελληνικού Δημοσίου ή έλλειψη πολιτικής για τον Απόδημο;

Του Κώστα Τάτση 

 

Αποφεύγοντας να κάνουμε υποθέσεις και παραμένοντας επικεντρωμένοι σε στοιχεία που γνωρίζουμε όλοι, μπορούμε πολύ εύκολα να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα για το λόγο που εξελίχθηκε αρνητικά για τον Ελληνισμό η υπόθεση με το σχολικό διδακτήριο του Μονάχου.

Από την εποχή (τέλος του 2008) που το

ελληνικό δημόσιο πήρε την άδεια οικοδόμησης στο οικόπεδο -το οποίο είχε αγοράσει το 2001- πέρασαν 5 περίπου χρόνια μέχρι να ξεκινήσει η ανέγερση.

Σίγουρα, τα χρόνια για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία δεν ήταν από τότε τα καλύτερα. Τη στιγμή που οι περικοπές δαπανών σε όλους τους τομείς και στην Παιδεία, διαδέχονταν  η μία την άλλη,  το ελληνικό σχολείο στο Μόναχο αποτελούσε δευτερεύον ζήτημα. Συνέχεια

Αυτή ήταν η εισήγηση στην ολομέλεια του Δήμου (που υπερψηφίστηκε) σχετικά με το σχολείο

Στην ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου του Μονάχου στις 19.10.2016 αποφασίστηκε οριστικά (από πλευράς Δήμου) η μετεγγραφή του οικοπέδου, το οποίο είχε αγοράσει η Ελλάδα και προοριζόταν για ελληνικό σχολείο.

Είχε προηγηθεί, όπως είναι γνωστό, η πρώτη απόφαση τον Ιούλιο, ενώ η δεύτερη συνεδρίαση αποδείχτηκε ότι λειτούργησε τελικά ως νομιμοποίηση της πρώτης. Η εισήγηση ΕΔΩ

Ερώτηση 30 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στους αρμόδιους Υπουργούς για σχολείο Μονάχου

Ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης, κατέθεσε γραπτή ερώτηση, την οποία συνυπέγραψαν άλλοι 29 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, και τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, για τις σοβαρές κυβερνητικές ευθύνες με αφορμή την απόφαση της Ολομέλειας του Δήμου Μονάχου για την κατεδάφιση του υπό ανέγερση σχολικού συγκροτήματος, που θα στέγαζε τα Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκειο στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας.

 

Οι  Βουλευτές στα ερωτήματά τους, μεταξύ άλλων, καλούν την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί ολιγώρησε χαρακτηριστικά και δεν πρόλαβε τις καταληκτικές ημερομηνίες. Επίσης για ποιο λόγο δεν αποδεσμεύθηκαν τα σχετικά κονδύλια, καθώς και το αν  η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε νομική δυνατότητα, προκειμένου να αποτραπεί η υλοποίηση της οδυνηρής αυτής απόφασης.

 

Αναλυτικά η ερώτηση:

Επιστολή Πετσάλνικου σε Μέρκελ και Γκάπριελ για σχολικό κτίριο Μονάχου

Προσωπική επιστολή στην Καγκελάριο Angela Merkel και στον Πρόεδρο της SPD και αντικαγκελάριο Sigmar Gabriel απέστειλε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, με θέμα το υπό ανέγερση ελληνικό σχολείο στο Μόναχο, του οποίου η ολοκλήρωση κινδυνεύει μετά από τις γνωστές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Μονάχου, που επιδιώκει να πάρει πίσω το οικόπεδο και να γκρεμιστεί το υπό κατασκευή σχολείο!!
Στην επιστολή του ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής αναφέρεται στο ιστορικό της απόφασης για την ανέγερση αυτού του σχολικού συγκροτήματος και την αγορά του οικοπέδου το 2001 όταν είχε την αρμοδιότητα για την εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων του εξωτερικού στο Υπουργείο Παιδείας.

 

Τέλος, στην επιστολή του ο Φ. Πετσάλνικος τονίζει ότι θα ήταν πολύ αρνητική εξέλιξη τόσο για την ποιοτική εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων στο Μόναχο, όσο και για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, και ζητά από τόσο από την Merkel όσο κα από τον Gabriel να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί αυτή η αρνητική εξέλιξη για το ελληνικό σχολείο και να βρεθεί η δυνατότητα ολοκλήρωσης της λειτουργίας του ως σύγχρονης εκπαιδευτικής μονάδας για τα παιδιά που αυτά κα οι γονείς τους είναι ταυτόχρονα πολίτες της Ελλάδας, Ευρωπαίοι πολίτες και δημότες του Μονάχου.

Πελεγρίνης: Δικαστική προσφυγή για σχολικό κτίριο Μονάχου και αναζήτηση εξωδικαστικής λύσης

Σε απάντηση του Υφυπουργού Παιδείας Θ. Πελεγρίνη στη χθεσινή επιστολή του Συλλόγου Κρητών Μονάχου αναφέρει ότι η "ελληνική πλευρά έχει ήδη αποφασίσει τη δικαστική προσφυγή προκειμένου να διαφυλάξει τα συμφέροντά της".

Παράλληλα επισημαίνει ότι το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε διαβούλευση με τον Γερμανό Πρέσβη στην Αθήνα προκειμένου να βρεθεί εξωδικαστική λύση.

 

Όλη η επιστολή :

Αξιότιμε κύριε Αντωνάκη,

Απαντώντας στην επιστολή του Κρητικού Συλλόγου Μονάχου και περιχώρων προς το Υπουργείο μας, σας διαβεβαιώνουμε ότι συμμεριζόμαστε τη θλίψη και την αγωνία σας ως προς την αρνητική για τη χώρα μας τροπή που έλαβε η υπόθεση της ανέγερσης του ελληνικού σχολείου στο Μόναχο.

Θέλουμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι η ελληνική πλευρά έχει ήδη αποφασίσει τη δικαστική προσφυγή προκειμένου να διαφυλάξει τα συμφέροντά της.

Ταυτόχρονα βρισκόμαστε σε διαβούλευση με τον Γερμανό Πρέσβη στην Αθήνα προκειμένου να βρεθεί εξωδικαστική λύση που θα διασφαλίζει το συμφέρον του έθνους μας.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Μετά τιμής,

Θεοδόσης Ν. Πελεγρίνης

Άρθρο του δημοσιογράφου Γιώργου Παππά στην Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" για το σχολικό κτίριο στο Μόναχο

TANEA_20161015 - Kopie.pdf
Adobe Acrobat Dokument 156.8 KB

Ανακοίνωση Συλλόγου Κρητών Μονάχου για σχολικό κτίριο

Σε ανακοίνωση - επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας για το σχολικό κτίριο προχώρησε ο Σύλλογος Κρητών Μοάχου.

Ακολουθεί η ανακοίνωση

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ο Κρητικός Σύλλογος Μονάχου και περιχώρων νιώθει την ανάγκη να τοποθετηθεί αναφορικά με την δυσάρεστη τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα σε σχέση με την κατασκευή του  Ελληνικού σχολείου στο Μόναχο.

Διαχρονικό όνειρο και διαχρονικός στόχος της ελληνικής παροικίας του Μονάχου, ήταν η ανέγερση Ελληνικού σχολείου στο Μόναχο.

Συνέχεια ΕΔΩ 

Απάντηση της Δημοτικής Ομάδας Μονάχου του SPD  στις Ελλ. Κοινότητες

Χωρίς να προσθέτει κάποιο νέο στοιχείο από τα ήδη γνωστά ήταν το περιεχόμενο επιστολής - απάντησης της Δημοτικής Ομάδας του SPD στην επιστολή των Ελληνικών Κοινοτήτων Μονάχου, Κάρλσφλεντ και Haar.

 

Σημειώνεται ότι η απάντηση του SPD ήρθε μόλις χθες, δηλ. μετά την απόφαση του Δήμου για το οικόπεδο.

 

" Οι διαπραγματεύσεις για επανάκτηση του οικοπέδου από την πόλη ξεκίνησαν ήδη από το 2012. Η ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου στις 19.10.16 ασχολήθηκε ακόμη μια φορά με το θέμα. Διαπιστώθηκε έντονα ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης όσον αφορά τις νέες προθεσμίες αποπεράτωσης του έργου και την δυνατότητα τήρησης του χρονοδιαγράμματος αυτού. Η έλλειψη εμπιστοσύνης πηγάζει από το ότι ήδη δυο φορές δεν τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα.  Για το λόγο αυτό, ο Δήμος αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία να παραμείνει στην απόφασή του και μελλοντικά, θα χτίσει στο οικόπεδο ένα δημόσιο σχολείο".

 

Σημειώνουμε ότι παράλληλα, το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο απέτρεψε την αλλαγή κλειδαριών από πλευράς του Δήμου, ο οποίος, στο πλαίσιο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας, είχε αποφασίσει να αλλάξει τις κλειδαριές εισόδου στο οικόπεδο.

Επίσης, χθες η ηγεσία του Υπ. Παιδείας της Ελλάδας συναντήθηκε για το θέμα αυτό για άλλη μια φορά με τον Γερμανό Πρέσβη στην Αθήνα. 

Στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ η υπόθεση του σχολείου στο Μόναχο

Στο βραδυνό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ υπήρξε χθες αφιέρωμα στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το σχολικό διδακτήριο στο Μόναχο.

Στο λεπτό 39,45 "
http://www.skai.gr/player/TV/?mmid=280408

Σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα " Καθημερινή" για το σχολικό κτίριο στο Μόναχο

Νέα Δημοκρατία " να προχωρήσει η κυβέρνηση σε νομικά μέτρα για το σχολικό κτίριο Μονάχου"

Σε ανακοίνωση προχώρησε ο Υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Υπεύθυνος του Τομέα Απόδημου Ελληνισμού, βουλευτής Έβρου, Αναστάσιος Δημοσχάκη με αφορμή την απόφαση του Δημοιτκού Συμβουλίου της πόλης του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Ακολουθεί η ανακοίνωση: 

Προχωράει σε ασφαλιστικά μέτρα η ελληνική πλευρά

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ανέθεσε σε δικηγορικό γραφείο την εντολή να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης του Δήμου Μονάχου για το σχολικό διδακτήριο

Ελλ. Κοινότητα Κάρλσφελντ: "ΑΠΟΦΡΑΔΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ 19.10.16"

Σε ανακοίνωση με αφορμή τηνσημερινή απόφαση του Δήμου του Μονάχου προχώρησε η Ελληνική Κοινότητα Κάρλσφελντ με κριτική στις ελληνικές κυβερνήσεις, όλους τους αρμόδιους αλλά καυτηριάζοντας και την απόφαση του Δήμου.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Σχεδόν ομόφωνα (78-2) αποφάσισε ο Δήμος την κατεδάφιση του σχολικού κτιρίου

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ελληνικής Κοινότητας Κάρλσφελντ η ολομέλεια του Δήμου Μονάχου αποφάσισε στη σημερνιή του συνεδρίαση με ψήφους 78-2 την κατεδάφιση του σχολικού διδακτηρίου.

Ερώτηση ΚΚΕ στον Υπουργό για σχολικό κτίριο στο Μόναχο

Σε ερώτηση για την κατάσταση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Δελής και Σταύρος Τάσσος αναφέρονται και στο σχολικό κτίριο του Μονάχου.

Συγκεκριμένα:

- Ποιες οι ευθύνες για την απώλεια του συγκροτήματος στο Μόναχο; Ποιος θα αναλάβει την πολιτική και ποιος την αστική ευθύνη για το θέμα; Μπορεί ο υπουργός να δικαιολογήσει την ανοχή στις καθυστερήσεις ανέγερσης και τους χειρισμούς των εντεταλμένων για το θέμα; Ένα κτιριακό συγκρότημα αξίας εκατομμυρίων ευρώ δεν εγκαταλείπεται στην τύχη των εργολάβων και των κάθε λογής κορακιών. Πώς έγινε δυνατό να συνεχίζεται το "περίεργο" καθεστώς καθυστερήσεων στην ανέγερση και τελικά το έργο να ακυρωθεί;

- Πόση είναι η επιστροφή χρημάτων από το Βαυαρικό κράτος προς την ελληνική πλευρά για την ακύρωση της συμφωνίας ανέγερσης του Ελληνικού Σχολείου στο Μόναχο; Θα εφαρμοστούν οι ρήτρες παράδοσης του έργου (οικονομικές ποινές) - αν υπάρχουν τέτοιες στους υπεύθυνους για την καθυστέρηση του έργου;

- Τα χρήματα που θα επιστραφούν θα διοχετευθούν στην Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στη Βαυαρία/Γερμανία; Θα ενισχυθούν τα Τμήματα Μητρικής Γλώσσας; Υπάρχει σχέδιο για ανεύρεση άλλου ιδιόκτητου χώρου στέγασης των Ελληνικών Σχολείων;

Ολόκληρη η "ερώτηση" των βουλευτών στη σελίδα μας https://doryforos-europa.blogspot.de/2016/10/blog-post_96.html

Τον γερμανό Πρέσβη κάλεσε το ΥΠΕΠΘ για σχολείο

Συνάτηση με τον γερμανό Πρέσβη είχε χθες το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να προωθηθεί το αίτημα για να συνεχιστεί το έργο του σχολικού διδακτηρίου στο Μόναχο. 

Παράλληλα σχεδιάζονται διάφορες παρεμβάσεις σε πολιτικό επίπεδο.

Νέα παρέμβαση Ελληνικής Κοινότητας Κάρλσφελντ για σχολικό κτίριο. " το σχολείο να χτιστεί και να εξασφαλιστεί η στέγαση των ελληνοπαίδων ανεξάρτητα πλέον από το ιδιοκτησιακό καθεστώς "

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των Κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου,                         Υπουργείο Υποδομών ,Υπουργείο Παιδείας, Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου, Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Μόναχο, κυρίες και κύριοι των ΜΜΕ,

 

αγαπητοί Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,

 

όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το σχολικό κτίριο το οποίο προοριζότανε για τα ελληνόπουλα το αργότερο στις 19.10.2016 θα αποτελεί οριστικό παρελθόν, είτε καταδαφιστεί είτε συνεχιστεί το χτίσιμο για να γίνει γερμανικό δημόσιο σχολείο.(ακόμα και μετά από μία τυχόν χρόνια δικαστική διαμάχη που θα κοστίσει επιπρόσθετα στο κράτος, σε μια χαμένη (βάση των συμβολαίων που έχουν υπογραφεί) εξ αρχής υπόθεση!)

Προτείνουμε για το λόγο αυτό, άμεσα, να εξεταστούν με βάση το παραπάνω συμπέρασμα νέα ενδεχόμενα που μπορούν να προταθούν στην γερμανική πλευρά  ώστε το σχολείο να χτιστεί και να εξασφαλιστεί η στέγαση των ελληνοπαίδων ανεξάρτητα πλέον από το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Τέλος καλούμε για μια ακόμη φορά την Κυβέρνηση να αποκαλύψει και να ξεσκεπάσει όλους αυτούς, που μέχρι σήμερα κοροΐδεψαν, με το αζημίωτο φυσικά, τον ελληνισμό του Μονάχου και ήταν οι υπαίτειοι που χάθηκε τόσο άδικα, το “ Όνειρο της Παρoικίας“, στο Μόναχο της Γερμανίας. 

Σήμερα δεν είναι ακόμη η στιγμή για τις ευθύνες και το ρόλο του οποιουδήποτε στο ότι χάθηκε τόσο άδικα, το Όνειρο της Παρικοίας, στην περιοχή του Μονάχου. Για το θέμα θα επανέλθουμε αργότερα!

Πιστεύουμε όμως ακράδαντα, ότι είναι μείζοντος σημασία για το μέλλον της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και παιδείας στο εξωτερικό και απαραίτητο για την Ελλάδα, τώρα όσο ποτέ:

Η Ανέγερση ενός Ελληνικού Σχολείου και συνάμα Πολιτιστικού κέντρου στην καρδιά της Ευρώπης, που τόσο ανάγκη σε αυτές τις δύσκολες εποχές έχει ο ελληνισμός της περιοχής και χρειάζεται στρατηγικά η Πατρίδα! 

 

 Für den Vorstand

 

Balogiannis Panagiotis Krikis Athanasios

 

Vorsitzender              Schriftführer

Και η "tz" σήμερα με άρθρο για σχολικό κτίριο

ΜΜ: Erdbebensicher: Ein Abriss wird teuer

Αφιέρωμα στο μέλλον του ελληνικού σχολείου (κτίριο) έχει η Muenchner Merkur της Δευτέρας. Στο άρθρο δεν αφήνεται κανένα περιθώριο σκέψης να ανατραπεί η απόφαση του Ιουλίου, αντίθετα το ερώτημα είναι εάν μπρέπει να γκρεμιστεί ή όχι το σχολείο. Στο άρθρο γίνεται αναφορά στο ιδιαίτερο κόστος αλλά και χρόνο που κόστισε στην ελληνική πλευρά η απόφαση να χτιστεί το κτίριο με ιδιαίτερα υψηλές αντισεισμικές προδιαγραφές. Επίσης γίνεται αναφορά στην πίεση της γερμανικής πλευράς που προκύπτει από την υποχρέωσή της να ενημερώσει την Ελλάδα για την τελική απόφαση όσον αφορά το κτίριο (συνέχεια του χτισίματος ή γκρέμισμα).

Download
Muenchner Merkur
σ 36Muenchner_Merkur_Fernausgabe_-_2016-
Adobe Acrobat Dokument 921.9 KB

SZ: Το ερώτημα είναι γκρέμισμα ή συνέχεια του χτισίματος αλλά για γερμανικό σχολείο

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στη σημερινή ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας SZ αναφέρει ότι σύμφωνα με πηγές της ίδιας της εφημερίδας όσον αφορά την τελευταία συνεδρίαση του Kommunalreferat το  ερώτημα που καλείται να αποφασίσει ο Δήμος στην ολομέλειά του στις 19.10 είναι ,,γκρέμισμα της οικοδομής ή συνέχιση του χτισίματος αλλά για  γερμανικό δημόσιο σχολείο,, Το λινκ της εφημερίδας 

Στις 19 Οκτωβρίου στην ολομέλεια του Δήμου η υπόθεση του σχολικού διδακτηρίου

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής Kommunalausschuß του Δήμου και αποφάσισε την μεταφορά της υπόθεσης στην ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου στις 19.10.2016

H επιστολή Πετσάλνικου σε Seehofer και ηγεσία του Δήμου Μονάχου για ελλ. σχολείο

Δημοσιεύουμε την επιστολή του πρώην Προέδρου της Βουλής Φιλ. Πετσάλνικου προς τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας καθώς και στις ηγεσίες του Δήμου και όλων των Δημοτικών παρατάξεων του Μονάχου αναφορικά με το ελληνικό σχολικό διδακτήριο.

Ολόκληρη η επιστολή ΕΔΩ

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ

Κείμενο που στάλθηκε στο "Δορυφόρο" του πρ. Προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων Βαυαρίας με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση του ελληνικού σχολείου στο Μόναχο.

 

Χθες ο εκπρόσωπος του Ελ. Δημοσίου στις διαπραγματεύσεις με τον Δήμο του Μονάχου για την ολοκλήρωση τη ς ανέγερσης  Ελληνικού Σχολείου στο Μόναχο, ανέβασε στο διαδίκτυο (facbook etc ) την ακόλουθη ενημέρωση - είδηση αλλά και  τοποθέτηση.

Συνέχεια ΕΔΩ

Αρνητική εισήγηση από τον υπεύθυνο του Δήμου για το σχολείο.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες η εισήγηση του επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου (Kommunalreferet) σχετικά με την οικονομικοτεχνική μελέτη που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας για το σχολικό διδακτήριο είναι αρνητική.

Αυτό -και πάντα σύμφωνα με τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου- σημαίνει ότι αποτελεί απόφαση μη αναστρέψιμη.

Αν η επόμενη μέτρα θα έχει μετά την εξέλιξη αυτή ασφαλιστικά μέτρα ή όχι από ελληνικής πλευράς δεν είναι ακόμη σίγουρο αν και πολύ πιθανό. Άλλωστε η ελληνική πλευρά είχε δρομολογήσει από το καλοκαίρι διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων τα οποία τα τράβηξε πίσω ελπίζοντας προφανώς ότι θα πειστεί η γερμανική πλευρά από τη νέα πρόταση.

Επιστολή πρώην Προέδρου Βουλής Φ. Πετσάλνικου στο Δήμο για σχολικό διδακτήριο στο Μόναχο

 Επιστολή με αποδέκτες τους τρεις δημάρχους και τους εκπροσώπους των δημοτικών παραταξεων της πόλης απέστειλε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος ζητώντας από την γερμανική πλευρά να συνεχίσει η οικοδόμηση του σχολικού κτιρίου και να γίνει αποδεκτή η νέα οικονομικοτεχνική μελέτη του Υπουργείου Παιδείας.

Ο Φ. Πετσάλνικος είχε υπογράψει το συμβόλαιο αγοράς του οικοπέδου ως αν. Υπουργός Παιδείας το 2001. Την άδεια οικοδόμησης οι γερμανοί την έδωσαν το 2008.

Απουσιάζει - μέχρι στιγμής - από την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής (Kommunalreferat) το θέμα του ελληνικού σχολείου 06.10.2016.

Όπως είναι γνωστό - από ελληνικής πλευράς- στις 6 Οκτωβρίου θα συζητηθεί στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου (Kommunalreferat) το θέμα της συνέχειας του ελληνικού σχολικού διδακτηρίου. Αν η αρμόδια υπηρεσία κρίνει αρνητικά την νέα πρόταση της ελληνικής πολιτείας τότε το θέμα - στην παρούσα φάση - κλείνει και ανοίγει μόνο μέσω δικαστικής διαδικασίας (εάν το αποφασίσει σχετικά η ελληνική πλευρά).

Αν η απόφαση της επιτροπής είναι θετική μετά θα ακολουθήσει εισήγηση προς την ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου και στις 19 Οκτωβρίου θα παρθεί η τελεσίδικη απόφαση.

Πάντως το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ως θέμα συζήτησης στην δημοσιοποιημένη ημερήσια διάταξης της συνεδρίασης της επιτροπής προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. 

Γεγονός επίσης είναι ότι σε εξέλιξη βρίσκεται ένα πολιτικό "πρέσινγκ" στις δημοτικές παρατάξεις του Μονάχου για το σχολικό διδακτήριο από ελληνικούς φορείς - πρόσωπα. 

Υπουργείο Παιδείας, κόμματα, πρώην πολιτικοί αξιωματούχοι, τοπικοί συλλογικοί φορείς  και οργανώσεις αλλά ακόμη και πρόσωπα ζητούν σε διαφορετικά επίπεδα να δοθεί μια πολιτική λύση στην όλη υπόθεση.

Δημοτική Ομάδα Πρασίνων απαντά στην επιστολή των Κοινοτήτων: Να συνεχίσει το χτίσιμο στου σχολείο αλλά ως δημόσιο σχολείο της πόλης και όχι ως ελληνικό

Στην κοινή επιστολή των Ελληνικών Κοινοτήτων Μονάχου, Κάρλσφελντ και Νταχάου απάντηση η δημοτική παράταξη των Πρασίνων η οποία μεταξύ των άλλων εκφράζεται υπέρ της συνέχισης της ανέγερσης αλλά από την πλευρά του Δήμου και κατ συνέπεια να αποτελεί δημόσιο δημοτικό σχολείο της πόλης και όχι ελληνικ σχολείο. 

Επιστολή στις παρατάξεις του Δήμου από Ελλ. Κοιν. Μονάχου, Κάρλσφελντ και Haar

Κοινή επιστολή για την υπόθεση του σχολικού διδακτηρίου απέστειλαν σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Μονάχου, οι Ελληνικές Κοινότητες Μονάχου, Κάρλσφελντ και Haar.

 

Με την επιστολή τους οι Κοινότητες ζητούν από όλες τις παρατάξεις να δουν το θέμα έξω από τα νομικά και διαδικαστικά θέματα και να κατανοήσουν ότι δεν πρόκειται για ένα απλό κτίριο που αφορά την Ελληνική Πολιτεία αλλά ένα κτίριο που θα επυξηρετήσει χιλιάδες πολίτες της πόλης και τις οικογένειές τους.

Τι προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση στο Δήμο για το ελλ. σχολείο

Σε συνάντηση που είχαν χθες ο επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου (Kommunlareferat) Axel Markwadt και ο νομικός εκπρόσωπος της ελληνικής πολιτείας Γιώργος Βλαχόπουλος συμφωνήθηκαν τα παρακάτω:

Τι απαντάει ο νομικός σύμβουλος του Δημοσίου Γ. Βλαχόπουλος για ερώτηση Πρασίνων και άλλα δημοσιεύματα

Στα δημοσιεύματα διαφόρων ενδιαφερομένων ομάδων και Κοινοτήτων στο περιοδικό «Δορυφόρο online», όπου αντικατοπτρίζουν τις θέσεις τους, ας μου επιτραπεί να παραθέσω την επίσημη άποψή μου, όσο μου επιτρέπει το επαγγελματικό απόρρητο, προκειμένου να αποφευχθεί η συνεχής παραφιλολογία, που μόνο προσωπικά συμφέροντα αυτοπροβολής μπορεί να εξυπηρετεί.

Συνέχεια 

Ερώτημα της δημοτικής ομάδας των Πρασίνων προς τον Δήμαρχο της πόλης δείχνει "τελειωμένη" την υπόθεση του ελληνικού σχολείου

Ερώτημα με αριθμό  14-20 / F 00695 προς το Δήμαρχο του Μονάχου κατέθεσε στις 20.09.2016 η Δημοτική Ομάδα του κόμματος των "Πρασίων - Ρόζα Λίστα.

Μέσα από το ερώτημα βγαίνουν κάποιες ειδήσεις που αν ισχύουν σημαίνει ότι:

Εδώ και μερικές βδομάδες ο κάτοχος του οικοπέδου είναι ο Δήμος, δηλαδή έχει ήδη γίνει η μετεγγραφή.

Επίσης από το ερώτημα φαίνεται ότι η γερμανική πλευρά θεωρεί δεδομένη την απόφαση του Ιουλίου και τα θέματα που την απασχολούν είναι οι προδιαγραφές του χτισίματος και εάν αυτές ανταποκρίνονται στην βαυαρική νομοθεσία, άν πρέπει να γκρεμιστεί η εάν θα συνεχιστεί η οικοδόμηση για να εξυπηρετήσει γερμανικό σχολείο, αν η Ελλάδα έχει οικονομικές απαιτήσεις σε περίπτωση που συνεχιστεί η οικοδόμηση του σχολείου. Ερώτημα υπάρχει επίσης σχετικά με την αντισεισμική δόμηση της οικοδομής που είναι με ελληνικές προδιαγραφές και εδώ τίθεται το ερώτημα αν αυτό και σε ποιό βαθμό αυξάνει το κόστος σε περίπτωση γκρεμίσματος.

Ολόκληρη η επίσημη ερώτηση των Πρασίνων, που αναμένεται να απαντηθεί μέχρι τον Οκτώβριο. 

Anfrage:

Wie geht es weiter mit der sogenannten „Griechischen Schule“?

Seit wenigen Wochen ist die LHM als Eigentümerin des Grundstücks in der Hachinger-BachStraße eingetragen, auf dem das halbfertige Schulgebäude der sogenannten „Griechischen Schule“ steht. Der Stadtrat hat vor der Sommerpause einen entsprechenden Beschluss gefasst. Die zuständigen Referate – Kommunalreferat, Referat für Bildung und Sport und Baureferat – sind seitdem beauftragt mit Hilfe externer Gutachter die Qualität des Rohbaus zu prüfen und die Brauchbarkeit für eine Münchner Schule zu eruieren. Nach Kenntnis der Antragsteller soll in Kürze eine Entscheidung darüber fallen, ob der Rohbau abgerissen oder weitergebaut wird und für welche Nutzung dieses Gebäude dann in Zukunft gedacht ist.

Dabei scheint es derzeit keinen Konsens unter den Referaten zu geben. Insbesondere das Referat für Bildung und Sport erhebt scheinbar sehr hohe Ansprüche an ein künftiges Nutzungskonzept, das in dem ursprünglich geplanten und weiterzubauenden Gebäude des derzeitigen Rohbaus nicht untergebracht werden kann. Auch ist derzeit noch unklar, ob die weiteren Entscheidungen auf Verwaltungsebene fallen oder ob der Stadtrat nochmals beschlussmäßig damit befasst wird.

Unseres Erachtens ist die Sachlage aber von so hoher Brisanz und Wichtigkeit, dass der

Stadtrat schnellstmöglich über den Sachstand informiert werden und mit der Entscheidung befasst werden muss.

Deshalb bitten wir um Beantwortung folgender Fragen:

1.) Schulstandards:

a) Entsprechen die bisherigen Planungen und der aktuelle Rohbau den Anforderungen

der BayBO für ein Schulgebäude?

b) Liegt ein entsprechender Nachweis der Prüfstatik vor?

c) Wurden bei der Regierung von Oberbayern eine schulaufsichtliche Genehmigung und entsprechende Fördermittel beantragt? Wurde die Genehmigung erteilt, wurden

Fördergelder in Aussicht gestellt bzw. bereits genehmigt?

2.) Kann man nach derzeitigem Sachstand davon ausgehen, dass der Rohbau

grundsätzlich geeignet wäre, zu einer Grund- oder Mittelschule nach bayerischem

Standard ausgebaut zu werden?

3.) Hat das RBS ein Raumprogramm erarbeitet, das sich nach der vorhandenen

Gebäudestruktur richtet, mit gewissen Einschränkungen im Vergleich zum städtischen

Lernhausprogramm? Welche Einschränkungen zum Lernhausprogramm müssten

hingenommen werden, um den Bau nicht abzureißen? Welche anderen

Einschränkungen zum standardmäßigen Nutzerbedarfsprogramm für den Neubau

einer Grund- oder Mittelschule in München müssten hingenommen werden?

4.) Kosten:

a) Wie hoch belaufen sich etwa die bisherigen Bau- und Planungskosten plus finanzielle

Verpflichtungen aus bereits vergebenen Bauaufträgen des griechischen

Auftraggebers?

b) Ist es richtig, dass die Rohbaustatik nach griechischen Maßstäben erdbebensicher

berechnet wurde und deshalb überdimensionierte Bauteile eingebaut wurden, die zu

erhöhtem Abbruchaufwand und -kosten führen würden? Gibt es bereits gutachterliche

Schätzungen für die Abbruchkosten?

c) Ist es richtig, dass die griechische Regierung als Auftraggeber im Falle eines

Gebäudeabbruchs all diese Kosten tragen müsste und dass ggfs. dann auch keine

staatlichen Fördergelder ausgereicht werden?

d) Hätte die griechische Regierung einen finanziellen Ausgleichsanspruch, wenn das

Gebäude zu einer Münchner Regelschule weitergebaut werden würde? Wenn ja, in

welcher Höhe etwa?

5.) Die LHM hat sich zum Prinzip der Nachhaltigkeit verpflichtet. Ist es aus Sicht des

Baureferats ein verantwortlicher Umgang mit Rohstoffen, Ressourcen und Energie,

falls das Gebäude abgebrochen wird?

6.) Bis wann könnte eine weitergebaute Grund-Mittelschule in B-a-L. eröffnen? Welcher

zeitliche Vorteil ergäbe sich für eine fertig gebaute Grund-Mittelschule für die

örtliche „Schulgemeinde“ im Vergleich zu einem Neubau inklusive Planungsvorlauf und

Baugenehmigungsverfahren?

Wir bitten, wie in der Geschäftsordnung des Stadtrates vorgesehen, um eine fristgemäße

Bearbeitung unseres Antrages.

Fraktion Die Grünen-rosa liste

Initiative:

Herbert Danner

Anna Hanusch

Jutta Koller

Sabine Krieger

Oswald Utz

Mitglieder des Stadtrates

Ελλ. Κοιν. Κάρλσφελντ για σχολικό κτίριο : "Κάποιος μας δουλεύει"

Σε νέα ανακοίνωση προχώρησε η Ελληνική Κοινότητα Karlsfeld για το σχολικό διδακτήριο του Μονάχου με την οποία στην ουσία θεωρεί ότι η αρνητική εξέλιξη δεν θα αντραπεί.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Η ΕΛΠΙΔΑ ΠΕΡΑΣΕ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΧΑΘΗΚΕ...

Σχολείο στο Μόναχο: "Κάποιος μας δουλεύει"

Κυρίες και κύριοι της Συγκυβέρνησης, των Κομμάτων της αντιπολίτευσης, των ΜΜΕ,       συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,
       
Η Ελληνική Κοινότητα του Κάρλσφελντ στήριξε από την αρχή και με ειλικρίνεια το χτίσιμο του ελληνικού σχολείου στο Μόναχο, όπως και ολόκληρος ο ελληνισμός της περιοχής.

Τον Ιούλιο σας είχαμε ενημερώσει δημόσια για την αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την ώρα που κάποιοι άλλοι πανηγύριζαν, στέλνοντας λάθος μηνύματα. 

Δυστυχώς και σήμερα και ελπίζοντας ότι θα διαψευστούμε, σας ενημερώνουμε ότι τα νέα δεν είναι καλά, σε αντίθεση με αυτά που και πάλι από τους ίδιους κύκλους η κυβερνητικούς εκπροσώπους ακούγονται, με αποτέλεσμα για μια ακόμη φορά να κρατούν την παροικία σε αδράνεια.

Οι πληροφορίες μας λένε, ότι δεν υπάρχουν ελπίδες ανατροπής της αρνητικής απόφασης του Ιουλίου από πλευράς του Δήμου, αντίθετα το μόνο που τους απασχoλεί είναι:         

Αν θα γκρεμίσουν το κτήριο ή θα το συνεχίσουν για δική τους χρήση με τις δικές τους προδιαγραφές.

Αλλά ανεξάρτητα αν πάμε σε δικαστική αντιπαράθεση ή όχι, το σχολείο δεν θα μπορεί να συνεχίζει να χτίζεται!

Οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι από ελληνικής πλευράς όμως, αν μπορούν ας μας απαντήσουν,( γιατί λέγονται και ακούγονται διάφορα) και στα παρακάτω ερωτήματα;

Α) Τελικά κατατέθηκαν χρήματα σε συγκεκριμένο λογαριασμό στη Stadtsparkasse, πότε και πόσα ;
Β) Ήταν η 30η Ιουνίου καταλητική ημερομηνία; Γιατί δεν κινητοποιηθήκαμε έγκαιρα ; Γιατί δεν βγάζετε στη δημοσιότητα το αρχικό συμβόλαιο και όλες τις επιπλέον συμφωνίες! ΟΛΕΣ!! (να σταματήσει η παραφημολογία).
Γ)  Ποιος ήταν ο προυπολογισμός του έργου και ποιος είναι αυτή τη στιγμή, με βάση της νέας πρότασης που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στις αρχές του μήνα στο Δήμο?                                        

Δ) Αν πράγματι υπάρχουν διαθέσιμα τα χρήματα, θα εξεταστούν άλλες δυνατότητες που μαζί με τα χρήματα που θα μας επιστραφούν(οι πληροφορίες μας λένε, δεν θα επιστραφεί ούτε 1€)να χτιστεί σε άλλο σημείο το σχολείο?                                                                   
Ε) Τελικά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ακύρωσε ή όχι τον νομικό εκπρόσωπο; Και αν συζητήθηκε, Γιατί?

Αν δεν απαντήσετε τότε θα αποδειχτεί ότι παίξατε και σ αυτό το θέμα ένα παιχνίδι εντυπώσεων, το γνωστό παιχνίδι της "σκληρής διαπραγμάτευσης"  απλά για να μας πείτε στη συνέχεια ότι έφταιγαν οι προηγούμενοι.

Έστω και τώρα πείτε στον Ελληνισμό του Μονάχου, στον Ελληνισμό της Βαυαρίας την αλήθεια. Με στοιχεία !!

Εμείς και ο ελληνισμός της περιοχής, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μέχρι την τελευταία στιγμή με επαφές και αρμόδιους της πόλης του Μονάχου, για θετική έκβαση, ενάντια στην συνεχιζόμενη από όλες τις κυβερνήσεις, Υποβάθμιση της ελληνόγλωσσης παιδείας και εκπαίδευσης των ελληνοπαίδων στην περιοχή μας.

Υ.Γ. Υπενθυμίζουμε στους φορείς του Μονάχου και περιχώρων την ανοιχτή πρόσκληση σε συνάντηση για το συγκεκριμένο θέμα στις 25.09 και ώρα 13:30 στην στους χώρους της
Ε.Κ.Κάρλσφελντ, Adalbert-Stifter-str.3, 85757 Karlsfeld
  
 Für den Vorstand

Balogiannis Panagiotis Krikis Athanasios
Vorsitzender Schriftführer          (Tel:00491607423024)

Υπουργείο Παιδείας: Ανακοίνωση για κατάθεση φακέλου στο Δήμο Μονάχου

O Υφυπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Θεοδόσης Ν. Πελεγρίνης, υπέβαλε σήμερα στον Axel Markwardt, Διευθυντή Δημοτικών Υποθέσεων του Δήμου Μονάχου, ενδελεχή πρόταση (με πλήρη οικονομικά στοιχεία και αυστηρό χρονοδιάγραμμα) για τη συνέχιση της ανέγερσης
του  ελληνικού σχολείου στο Μόναχο, βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ της ελληνικής και της βαυαρικής πλευράς στις 28 Ιουλίου 2016, η οποία όριζε ότι η εν λόγω πρόταση θα έπρεπε να υποβληθεί έως την 9ηΣεπτεμβρίου 2016.
Ο κύριος Markwardt, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υφυπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, παρουσία του πληρεξούσιου δικηγόρου του Δημοσίου, Γεώργιου Βλαχόπουλου, εξέφρασε την ευαρέσκεια του για την εμπρόθεσμη υποβολή της πρότασης και υποσχέθηκε ότι θα την εξετάσει συντόμως- εντός της προσεχούς εβδομάδας.

Επικοινωνία Πελεγρίνη - Μάρκβαρτ για σχολικό διδακτήριο

O νομικός Σύμβουλος της Ελληνικής Πολιτείας Γ. Βλαχόπουλος παρέδωσε σήμερα με εντολή του Υφ. Παιδείας Θ. Πελεγρίνη σε πρωτότυπο (είχε προηγηθεί προχθές μεμαιλ) την συγκροτημένη πρόταση της Ελλ. Δημοκρατίας με χρονοδιάγραμμα και βεβαίωση χρηματοδότησης στον Διευθυντή Οικονομικών και Διοικητικών Υποθέσεων του Δήμου Μαρκβαρτ. Σε σύντομη συνομιλία με τον Υπουργό ο Μαρκβαρτ ευχαρίστησε για την εμπρόθεσμη κατάθεση πλήρους φακέλου (δυο ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας υποσχόμενος να την εξετάσει ευνοϊκά.

 

Παράλληλα πηγές από το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρουν την προώθηση φακέλου και στο αντίστοιχο γερμανικό Υπουργείο εξωτερικών μέσω του Προέδρου της SPD και αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Gabriel.

Νέα πρόταση κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας στην Διεύθυνση Οικονομικών του Δήμου για το σχολικό διδακτήριο.

Κατατέθηκε σήμερα στην Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Μονάχου από την ελληνική πλευρά (Υπουργείο Παιδείας) συγκεκριμένη πρόταση όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της ανέγερσης (ολοκλήρωσης) του σχολικού διδακτηρίου στο Μόναχο.

Επίσης κατατέθηκε και συγκεkριμένο σχέδιο χρηματοδότησής του έργου.

Ωπως είναι γνωστό η πρόταση θα κριθεί καταρχήν από τις Οικονομικές Υπηρεσίες και στη συνέχεια θα κατατεθεί στην ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το σχολικό διδακτήριο θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου 2018.

Πρώτες πληροφορίες του Δορυφόρου θέλουν το σχέδιο να κρίθηκε από τους γερμανούς - καταρχήν - θετικό.

"Τρέχουν" οι διεργασίες για το οικόπεδο

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες όσον αφορά το θέμα του οικοπέδου και της ανέγερσης του σχολικού διδακτηρίου στο Μόναχο οι διαβουλεύσεις φέρονται να είναι σε καλό δρόμο, καθώς η ΚτυΠ (Κτηριακές Υποδομές Δημοσίου) επιβεβαίωσε την χρηματοδότηση και κατατέθηκε χρονοδιάγραμμα χωρίς μάλιστα να χρειαστεί νέα οικονομικοτεχνική μελέτη.

Επίσης, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους όρισε με απόφασή του τον δικηγόρο Γ. Βλαχόπουλο εκπρόσωπό του για κάθε παραπέρα διαδικασία που θα προκύψει.

Όπως είναι γνωστό μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου η ελληνική πλευρά πρέπει να καταθέσει στον Οικονομικό Διευθυντή του Δήμου συγκεκριμένη πρόταση ο οποίος στη συνέχεια θα την εισηγηθεί στην ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου με σκοπό την αναίρεση της απόφασης που θέλει την επιστροφή της ιδιοκτησίας του οικοπέδου στην πόλη του Μονάχου.

Συνέντευξη νομικού συμβούλου Γ.Βλαχόπουλου για σχολείο στο Μόναχο στην "Φωνή της Ελλάδας"

Συνέντευξη στην ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΤ "φωνή της Ελλάδας" παρεχώρησε ο νομικός σύμβουλος της ελληνικής Πολιτείας για την υπόθεση του σχολικού διδακτηρίου Γιώργος Βλαχόπουλος.

 

Με αφορμή δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου που αφορούν στο Ελληνικό Σχολείο Μονάχου και κάνουν λόγο για διακοπή των διαδικασιών ανέγερσής του και επιστροφή του οικοπέδου στο γερμανικό Δημόσιο, ο κ. Γιώργος Βλαχόπουλος, πληρεξούσιος δικηγόρος του Ελληνικού Δημοσίου, Επιτετραμένος για το Ελληνικό Σχολείο Μονάχου, μιλώντας σήμερα στη Φωνή της Ελλάδας και στην εκπομπή «Η Ελλάδα στον κόσμο» με τον Γιώργο Διονυσόπουλο και τον Θοδωρή Ψαλιδόπουλο, εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι το σχολείο θα έχει τεθεί σε λειτουργία το αργότερο μέχρι το 2018. Όπως ανέφερε ο κ. Βλαχόπουλος, το ελληνικό υπουργείο Παιδείας και ιδιαίτερα ο υφυπουργός κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς του γερμανικού κράτους και του δήμου Μονάχου, ενώ το θέμα βρίσκεται ψηλά και στην ατζέντα των ελληνογερμανικών σχέσεων. Σύμφωνα με τον δικηγόρο, η τελική απόφαση που θα τακτοποιεί το ζήτημα αναμένεται να ληφθεί στις 24 Οκτωβρίου σε σχετική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Μονάχου.

"Περίεργο" δημοσίευμα της SZ για ελλ. σχολείο στο Μόναχο

Μόνο "περίεργο" μπορεί να χαρακτηριστεί σημερινό άρθρο της Süddeutsche Zeitung με τίτλο "τέλος για το ελληνικό σχολείο στο Μόναχο"

Το άρθρο κάνει αναφορά στην -γνωστή- ιστορική διαδρομή του οικοπέδου καταλήγοντας στο ερώτημα αν τελικά το διδακτήριο - που θα ανήκει πλέον στον Δήμο - θα χτιστεί μέχρι τέλους ή θα χτιστεί από την αρχή.

Και στο σημείο αυτό γίνεται αναφορά στο διπλανό Michaeli-Gymnasium και στο πρόβλημα στέγασης των μαθητών του, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι το σημερινό "ελληνικό σχολείο" θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον από το γερμανικό γυμνάσιο.

Μάλιστα εκτιμάει ότι επειδή το χτίσιμο γερμανικών σχολείων στο Δήμο γίνεται με συγκεκριμένες παιδαγωγικές προδιαγραφές μάλλον ο Δήμος θα επιλέξει το χτίσιμο από την αρχή.

Γιατί θεωρούμε περίεργο το άρθρο;

Στο άρθρο υπάρχει αναφορά σε φύλακα που προσέχει το οικόπεδο. Όμως είναι πλέον γνωστό - ο Δορυφόρος διαθέτει και τα σχετικά έγγραφα - ότι μετά την τελευταία συνάντηση του Υφυπουργού Παιδείας με τον Οικονομικό Διευθυντή τα "κλειδιά" δόθηκαν πάλι -στις 28 Ιουλίου- στην ελληνική πλευρά.

"Περίεργο" είναι το άρθρο γιατί αυτή ακριβώς η συμφωνία στις 28 Ιουλίου προβλέπει ότι η ελληνική πλευρά θα καταθέσει μέχρι 9 Σεπτεμβρίου νέα οικονομικοτεχνικό πλάνο το οποίο στη συνέχεια θα κατατεθεί από την αρμόδια υπηρεσία στην ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου στις 6 Οκτωβρίου. Συνεπώς τι νόημα έχει η αναφορά σε μια υπόθεση, χαρακτηρίζοντάς την ως "τελειωμένη" όταν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα διαπραγμάτευσης.

Τέλος "περίεργο" μπορεί να θεωρηθεί το θέμα που ανακύπτει όσον αφορά το πρόβλημα του διπλανού γερμανικού γυμνασίου. 

Μήπως τελικά η συγκατοίκηση θα είναι το διαπραγματευτικό χαρτί της γερμανικής πλευράς για να αποφύγει τις δικαστικές περιπέτειες;  

Άρθρο της SZ http://www.sueddeutsche.de/muenchen/berg-am-laim-aus-fuer-griechische-schule-in-muenchen-1.3123602

Κινητικότητα στην υπόθεση της ανέγερσης του σχολικού διδακτηρίου

Το αργότερο στις 9 Σεπτεμβρίου η ελληνική πλευρά πρέπει να καταθέσει στον οικονομικό διευθυντή μια οικονομικοτεχνική μελέτη για τη συνέχιση του έργου της ανέγερσης.

Ήδη "τρέχουν" μια σειρά από επαφές και συναντήσεις που στόχο έχουν να βρεθεί η χρυσή τομή έτσι ώστε η πρόταση της ελληνικής πλευράς να έχει από πριν συμφωνηθεί με την πλευρά του Δήμου δηλαδή πριν την 9η Σεπτεμβρίου.

 

Τουλάχιστον στο συγκεκριμένο επίπεδο επαφών το κλίμα θεωρείται θετικό από τους συμμετέχοντες ενώ παράλληλα γίνονται και κινήσεις σε πιο ψηλό πολιτικό επίπεδο.

Πήρε πίσω την εντολή για ασφαλιστικά μέτρα για το οικόπεδο η ελληνική πλευρά

Η απόφαση της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει μέσω δικηγορικού γραφείου Μονάχου σε ασφαλιστικά μέτρα αμέσως μετά την απόφαση του Δήμου Μονάχου για το οικόπεδο ακυρώθηκε με νέα απόφαση.

 Η ανάκληση της απόφασης προέκυψε επειδή η μετέπειτα (της απόφασης) συζητήσεις με το Δήμο αφήνουν, προς στιγμή, περιθώρια η υπόθεση να λυθεί χωρίς δικαστική αντιπαράθεση.

Συγκρατημένη αισιοδοξία από τον νομικό της ΚτΥΠ για το οικόπεδο στο Μόναχο

Ως "παράταση στο τελευταίο λεπτό" βλέπει την τελευταία εξέλιξη σχετικά με την ανέγερση του σχολικού διδακτηρίου ο δικηγόρος στο  Μόναχο και νομικός εκπρόσωπος της Κτηματικής Υπηρεσίας του δημοσίου (ΚτΥΠ) Σταύρος Κωσταντινίδης.Εδώ όλη η συζήτηση

Επιστροφή κλειδιών οικοπέδου από τον Δήμο

Σήμερα η εκπρόσωπος του Δήμου Μονάχου στα πλαίσια συμφωνίας για επανεξέταση των θεμάτων που αφορούν το ελληνικό Σχολείο παρέδωσε τα κλειδιά του εργοταξίου στον εξουσιοδοτημένο νομικό σύμβουλο της Ελληνικής Πολιτείας σε συνέχεια της χθεσινής συμφωνίας.

Συνέντευξη Πελεγρίνη και Κρίκη στην ΕΡΤ για σχολείο

Στην πρωινή ζώνη της ΕΡΤ μίλησαν για το οικόπεδο και την ανέγερση του σχολικού διδακτηρίου ο Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Κάρλσφελντ Θανάσης Κρίκης και ο Υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσιος Πελεγρίνης.

Από λεπτό 2.06.15
http://webtv.ert.gr/katigories/enimerosi/29iol2016-proini-zoni-0700-1000/.

Θετική εξέλιξη στη συζήτηση στο Δήμο για το οικόπεδο.

Στη συνάντηση μεταξύ αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου και της ελληνικής πλευράς με επικεφαλής τον υφυπουργό Παιδείας Θ. Πελεγρίνη σημειώθηκε καταρχήν συμφωνία για τη συνέχεια.
Ο Δήμος Μονάχου δέχεται να επανεξετάσει την απόφαση αν κατατεθεί συγκεκριμένη μελέτη από ελληνικής πλευράς. Μέχρι τότε παγώνουν οι εργασίες οικοδόμησης.

Συγκεκριμένα η ελληνική πλευρά οφείλει να καταθέσει την οικονομικοτεχνική μελέτη το αργότερο μέχρι 9 Σεπτεμβρίου 2016. Στην συνέχεια την πρόταση θα καταθέσει η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου στην επόμενη ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου στις 6.10.2016.

Αύριο Παρασκευή στις ώρα 13.00 θα επιστραφούν εκ νέου τα κλειδιά στην ελληνική πλευρά η οποία θα έχει την ευθύνη του χώρου του οικοπέδου. Και οι δυο πλευρές αναγνωρίζουν το τελεσίδικο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 6.10.2016. Που σημαίνει ότι εάν δεν αλλάξει η απόφαση του Δήμου τα κλειδιά θα επιστραφούν στην γερμανική πλευρά και το οικόπεδο θα ανήκει οριστικά στον Δήμο.

Ο Πελεγρίνης σε συνάντηση με Δήμο Μονάχου για το οικόπεδο

Ο Υφυπουργός Παιδείας Θ. Πελεγρίνης θα συμμετέχει στην αυριανή συνάντηση του Δήμου Μονάχου με την ελληνική αντιπροσωπεία (Γενι. Προξενείο).

Μετά την επιστολή του Υπ. Παιδείας ο Δήμος καλεί σε συνάντηση

Αντίδραση υπήρξε από τον Δήμο στη χθεσινή επιστολή του Υφυπουργού Παιδείας Θ. Πελεγρίνη. Έτσι ο Δήμος (νομική και διοικητική υπηρεσία του Kommunalreferat) καλεί αύριο την Γεν. Πρόξενο και τους συνεργάτες της καθώς και, τον νομικό σύμβουλο Γ. Βλαχόπουλου σε συνάντηση. 

Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας: Δεν γίνεται αποδεκτή η απόφαση του Δήμου για το οικόπεδο

Όπως προέκυψε από την χθεσινή ενημέρωση των φορέων στο Προξενείο του Μονάχου η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται την απόφαση του Δήμου να πάρει την κυριαρχία του οικοπέδου.

Με επιστολή του Υφυπουργού Παιδείας, Θ. Πελεγρίνη στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου επισημαίνεται μια σειρά από θέματα που δεν συνυπολόγισε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τόσο στην ίδια την απόφαση να θεωρήσει δικό του το οικόπεδο, όσο και την πράξη της υπηρεσίας την αμέσως επομένη μέρα της απόφασης να αλλάξει κλειδαριές στο οικόπεδο και να απαγορεύσει την είσοδο στην κατασκευαστική εταιρεία.

Ανακοίνωση Υπουργείου Παιδείας για την απόφαση του Δήμου Μονάχου

Το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση μετά την χθεσινή απόφαση του Δήμου Μονάχου για το οικόπεδο.

Η ανακοίνωση:

Στις 20 Ιουλίου 2016 ο Δήμος Μονάχου του γερμανικού κρατιδίου της Βαυαρίας αποφάσισε να επιστραφεί στην κατοχή του το οικόπεδο το οποίο είχε παραχωρήσει το 2001 έναντι μικρού τιμήματος στο ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να οικοδομηθεί το ελληνικό σχολείο.

Πρόκειται ασφαλώς περί οδυνηρής για την χώρα μας εξέλιξη.

Η κύρια αιτία που οδήγησε τον Δήμο Μονάχου στην αρνητική για την χώρα μας απόφασή του ήταν η απώλεια της αξιοπιστίας μας, όπως δηλώθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση του σχολείου παράγοντες του Μονάχου. Επί περίπου 15 χρόνια, είχε κυριολεκτικώς βαλτώσει το έργο παρά τις διαβεβαιώσεις των εκάστοτε, στο χρονικό αυτό διάστημα, ελληνικών αρχών ότι θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις των.

Μόλις από τον περασμένο Σεπτέμβριο, του 2015, υπό την παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων άρχισε να σημειώνεται σημαντική πράγματι πρόοδος στο υπό ανέγερση οικοδόμημα – όχι όμως τόση, ώστε να άρει την αναξιοπιστία μας στα μάτια των βαυαρικών αρχών.

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ανάκτησης της αξιοπιστίας μας. Δυο φορές ο υφυπουργός Παιδείας, Θεοδόσης Πελεγρίνης, επισκέφθηκε το Μόναχο για τον σκοπό αυτόν:

-Την πρώτη, στις 10 Μαρτίου 2016, οπότε, μαζί με την Γενική Πρόξενο Μονάχου, Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, επισκέφθηκε τον Υπουργό Παιδείας της βαυαρικής κυβέρνησης, L. Spanley.

-Την δεύτερη, στις 10 Ιουνίου 2016, οπότε, μαζί με την Πρόεδρο των Κτηριακών Υποδομών Α.Ε., Ιωάννα Κοντούλη και την Γενική Πρόξενο Μονάχου, συναντήθηκε με τον αρμόδιο για την υπόθεση μας αντιδήμαρχoJ. Schmid.

Προς επίρρωση της αταλάντευτης βούλησης μας να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας που αφορούν στην ανέγερση του σχολείου: (α) ανοίξαμε ειδικό λογαριασμό στην Δημοτική Τράπεζα του Μονάχου για να βεβαιώσουμε τον Δήμο περί της σταθερής και απρόσκοπτης χρηματοδότησης του έργου και (β) καταθέσαμε λεπτομερές σχέδιο της προόδου των οικοδομικών εργασιών. Δυστυχώς, παρά τις ενέργειες μας, δεν κατέστη δυνατό να μεταπειστεί ο Δήμος Μονάχου.

Θα αναμείνουμε την επίσημη ενημέρωση μας από τον Δήμο, προκειμένου να αποφασίσουμε για τις περαιτέρω ενέργειες μας.

Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και ο αρμόδιος για την υλοποίηση του έργου φορέας Κτηριακές Υποδομές Α.Ε. του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων δεν πρόκειται να παραιτηθούν από την αξιοποίηση της όποιας δυνατότητας για την συνέχιση του έργου, όπως απαιτεί ο Ελληνισμός του Μονάχου και γενικότερα της Γερμανίας.

Πηγή: Υπουργείο Παιδείας 

Κώστας Τάτσης: Το κτίριο δεν θα ήταν απλά και μόνο ένα ελληνικό σχολείο στο Μόναχο

Παρά την αισιοδοξία των περισσοτέρων αρμοδίων και υπευθύνων μέχρι την παραμονή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, τελικά η απόφαση ήταν αρνητική.

Την απογοήτευση των περισσοτέρων Ελλήνων της περιοχής του Μονάχου με διαφόρους τρόπους είδαμε κυρίως, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

 

Για πολλούς από εμάς μάλιστα, το κτίριο δεν θα ήταν απλά ένα σχολικό κτίριο που θα έλυνε μακροχρόνια το πρόβλημα στέγασης των Ελλήνων μαθητών:Συνέχεια

Ο Δήμος Μονάχου αποφάσισε να μην δοθεί νέα παράταση για το σχ. κτίριο

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση του Δήμου για το οικόπεδο στο Μόναχο

Σήμερα αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Μονάχου για την τύχη του οικοπέδου που ανήκει στην ελληνική πολιτεία και στο οποίο έχει ξεκινήσει η ανέγερση του σχολικού διδακτηρίου. Συνέχεια ΕΔΩ 

ΩΔΥΝΕΝ ΜΥΣ ΚΑΙ ΕΤΕΚΕΝ…… ΤΕΡΑΣ;

Άρθρο του Δημήτρη Κουτσομητόπουλου

Το Δ.Σ. της «ΚτΥπ», της δημόσιας υπηρεσίας που έχει ΟΛΕΣ τις ευθύνες / υποχρεώσεις, σε ότι αφορά στην ανέγερση του Ελληνικού Σχολείου στο Μόναχο, έβγαλε πριν λίγες ημέρες (13.07.2016) μια απόφαση που, είναι άκρως προβληματική και ταυτόχρονα αδιαφανής

προβληματική γιατί:

- με την απόφαση ανοίγματος λογαριασμού σε τοπική γερμανική τράπεζα, που βασικά δεν ξέρουμε κατά πόσον είναι και σύννομη, αποδέχεται άκρως «μνημονιακό» όρο και πράξη που άγνωστο γιατί τον έθεσε ο Δήμος του Μονάχου, και που μάλιστα, δημόσια είχε γνωστοποιηθεί σχεδόν 5 ώρες πριν την ώρα έναρξης της συνεδρίασης του Δ.Σ της «ΚτΥπ» (15:00 ) και ουσιαστικά εκθέτει το ελληνικό δημόσιο, γιατί έμπρακτα αποδέχεται πως δεν είναι σε θέση να « εξασφαλίζει τόσο την ομαλή χρηματοδότηση του ως άνω έργου, όσο και την εμπρόθεσμή σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα εκτέλεση του» (απόσπασμα από την προαναφερόμενη απόφαση).

αδιαφανής γιατί:

- γιατί δε είναι γνωστό προς τι είναι αναγκαία η ύπαρξη Γερμανού κτηματομεσίτη - τεχνικοοικονομικού σύμβουλου κ. Reif ;

Τι πρόκειται να εκτιμήσει και σε τι θα ωφελήσει, και μάλιστα σ αυτή τη φάση, μια «εκτίμηση» του συγκεκριμένου έργου;

Με άλλα λόγια, πέραν των αναφερόμενων στην απόφαση του Δ.Σ. της "ΚτΥπ" υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν λόγω της προφανέστατης ανικανότητας της - που ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ την κάνει και υπόλογο ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, για το τι εσυνέβει μέχρι σήμερα - δεν είναι επίσης γνωστό ποιες είναι οι επιπλέον συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν τόσοκ. Reif, όσο και ο συνεργαζόμενος με αυτόν Δικηγόρος κ. Στ.Κωνσταντινίδης;

Με άλλα λόγια τι αλλάζει ή και για ποιο λόγο, πρέπει, και μάλιστα σ αυτή ακριβώς την κρίσιμη φάση, να αλλάξει στην μέχρι τώρα διαχείριση του εν λόγω έργου. Πράξη, που όσο το γιατί δεν είναι δημόσια γνωστό και ελεγκτέο , εύλογα γεννά ερωτήματα ως προς την «χρησιμότητά» της άρα είναι και εντελώς αδιαφανής, και σίγουρα, από πλευρά τακτικής, αδυνατίζει τελείως το κύρος και τις διαπραγματευτικές μας δυνατότητες απέναντι στην γερμανική πλευρά.

- δεν ξέρουμε τι περιέχει ο φάκελος που κατατέθηκε στον Δήμο του Μονάχου, και τέλος αλλά σίγουρα και όχι και το τελευταίο σ όλη αυτή την ιστορία

- δεν ξέρουμε τι εισηγείται με την επιστολή της στις 12.7, η Γεν Πρόξενος του Μονάχου

Συμπατριώτες, τα ερωτήματα αυτά έχουμε το έννομο δικαίωμα και την πολιτική υποχρέωση να τα θέσουμε. Γιατί η προσφορά της ελληνικής εκπαίδευσης στους απανταχού ευρισκόμενους Έλληνες είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας.

Αλλά και γιατί, αυτό το έργο που ΛΈΓΕΤΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΕΛΕΞΙΑ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ ΜΑΣ. Είναι η παροικία που το ονειρεύτηκε και οργανωμένα, συσπειρωμένη γύρω από τους συλλόγους και την κοινότητα και σε ελάχιστο χρόνο έκανε όλα τα βήματα που ήταν αναγκαία προκειμένου να πάρει την άδεια ανέγερσης , και αφού την πήρε(21.09.94 Αkt. Zeich. 240.9-5105-1668 ), την παρέδωσε στο Ελληνικό Κράτος και Δημόσιο (παρακάτω παραθέτω σε μορφή jpg απόσπασμα από την επιστολή έγκρισης της Κυβέρνηση της Άνω Βαυαρίας

Επειδή η παροικία, ακριβώς λόγω της αδιαφάνειας που για μια στιγμή επικράτησε στο παρελθόν, έχει άσχημες και πικρές αναμνήσεις, γι’ αυτό τον λόγο ακριβώς σε τούτη δω την κρίση την φοβερή, που παίζεται το «ελληνικό σχολείο», δεν πρέπει να κλείσει το στόμα της και πάνω απ’ όλα δεν πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο ΟΛΩΝ των εξουσιών, που πάντα, με επιχείρημα την καλλίτερη και αποδοτικότερη δράση κινούνται και δρουν κρυφά και μόνο την στιγμή του πραξικοπηματικού κτυπήματος εμφανίζονται «ανοικτά».

Οι Γερμανοί συμπολίτες μας έχουν ένα πάρα πολύ καλό σύνθημα. το Wehret den Anfängen.

Το αίτημα της παροικίας, του συνόλου των Συλλόγων πρέπει να είναι

Όλα ανοικτά στο φώς. Γιατί το φως του φοβούνται μόνο τα τρωκτικά…..που σκάβουν στο σκοτάδι λαγούμια.....

Δημήτρης Κουτσομητόπουλος 18.07.2006

** η πρώτη σελίδα απο την έγκριση

ΝΔ για οικόπεδο Μονάχου: αποτελεί όραμα του Οικουμενικού Ελληνισμού και εθνικό στόχο

Σε κοινή δήλωση ο τομεάρχης παιδείας της ΝΔ Μ. Χαρακόπουλος και ο υπεύθυνος του Τομέα Αποδήμου Ελληνισμού, Αναστάσιος Δημοσχάκης, με αφορμή τον κίνδυνο ενεργοποίησης της ρήτρας απώλειας του οικοπέδου και του κτιρίου που θα στεγάσει το Ελληνικό Σχολείο Μονάχου, λόγω καθυστερήσεων στην εκτέλεση του έργου και εν όψει της επικείμενης απόφασης του Δήμου Μονάχου, ενώ υπογραμμίζουν τα εξής:ΣΥΝΕΧΕΙΑ 

Απάντηση του αντίκλητου Νομ.Συμβούλου Ελλ. Δημοσίου Γ. Βλαχόπουλου στην ΕΚ Κάρλσφελντ

Η τύχη του Ελληνικού Σχολείου Μονάχου είναι φυσικό να ενδιαφέρει όλη την παροικία. Τις τελευταίες ημέρες εμφανίζει και η Κοινότητα Καρσφελντ μια σχετική κινητικότητα προσπαθώντας να πείσει ότι "πιέζει" (με τι πολιτικά επιχειρήματα, άγνωστο)  τους δημοτικούς συμβούλους του Μονάχου και ασκεί την επιρροή της (με ποιό τρόπο, άραγε) για να αποτρέψει μια αρνητική απόφαση, που πρέπει να θεωρείται μάλλον βέβαιο ότι δεν θα ...παρθεί. Κι αυτό, διότι τό έργο βρίσκεται σε εξέλιξη, με ολοκληρωμένο ενα πολύ μεγάλο μέρος, αν σκεφτεί κανείς ότι πριν δύο χρόνια εκεί υπήρχε ένα άφραγο χορταριασμένο οικόπεδο. Εύλογα γεννιέται λοιπόν το ερώτημα, τι νόημα έχει αυτή τη στιγμή να "υπενθυμίζει" η απομεμακρυσμένη Κοινότητα Καρσφελντ ( παίρνοντας τα ηνία απο την παροικία του Μονάχου) την "υποχρέωση" της ελληνικής Πολιτείας να "καταθέσει" χρήματα σε γερμανικό λογαριασμό της Stadtsparkasse. Πως έτσι ξαφνικά γίνεται η Κοινότητα Κάρσφελντ ο τιμητής της ελληνικής Πολιτείας και ο επίδοξος εφαρμοστής - ελεγκτής των ελληνικών υποχρεώσεων, ρίχνοντας νερό μάλλον σε γερμανικούς μύλους. Τό ενδιαφέρον των εκ της γείτονος συμπατριωτών μας, ιδιαίτερα αφότου τους δόθηκε η δυνατότητα "εσωτερικής" ενημέρωσης θα ήταν ίσως πειστικότερο, αν γινόταν σε συνεργασία με την παροικία του Μονάχου, κάτι που δεν φαίνεται να είναι έτσι.

Μια νομικά και πολιτικά νηφάλια αντιμετώπιση του θέματος οδηγεί , ακόμα και τώρα και μετά την ουσιαστικότατη υπουργική παρέμβαση, στο συμπέρασμα, οτι το δημοτικό Συμβούλιο θα σεβαστεί την ελληνική παροικία Μονάχου και τις προσπάθειες της για το Σχολείο, άσχετα απο τις -αγνώστων κινήτρων και περιεχομένου- "πιέσεις" των μακρόθεν γειτόνων.

Γ. Βλαχόπουλος

Αντίκλητος Νομ.Σύμβουλος Ελλ.Δημοσίου

και Πρόεδρος Συλλόγου Στήριξης Ελλ.Σχολείου Μονάχου

Νέα παρέμβαση Ελλ. Κοινότητας Κάρλσφελντ στο Δήμο Mονάχου για το σχολικό διδακτήριο (19.7.2016)

Αγαπητοί συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Η Ελληνική Κοινότητα συνεχίζει τις δράσεις της με γνώμονα την ενότητα του Ελληνισμού της ευρύτερης περιοχής και την επίτευξη του στόχου που είναι την ανέγερση σχολικού διδακτηρίου.

Έτσι και σήμερα είχαμε επαφές με το γραφείο του Δημάρχου και δημοτικούς Συμβούλους, πιέσαμε ακόμη μια φορά στο να αλλάξει η απόφαση του Δήμου!

Σήμερα το απόγευμα, θα έχουμε μία ακόμα συνάντηση με εκπρόσωπο του Δημοτικού Συμβουλίου και θα προσπαθήσουμε πριν την έναρξη της αυριανής συνεδρίασης να συναντηθούμε μαζί τους και να πιέσουμε έτσι ώστε, από την στιγμή που η ελληνική πλευρά έχει πράγματι καταθέσει μέρος των χρημάτων, να αλλάξουν την απόφασή τους.

Καλούμε τον ελληνισμό να μην εφησυχάζει  και ο καθένας από όποια πλευρά μπορεί, μέσα στα πλαίσια του νόμου, άμεσα, να πιέσει, για να αλλάξει την αρνητική στάση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην αυριανή συνεδρίαση.

    Für den  Vorstand                                                                      

Balogiannis Panagiotis                                                                     Krikis Athanasios

 

Vorsitzender                                                                                        Schriftführer

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚτΥπ ΑΕ (Η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές ΑΕ -ΚτΥπ ΑΕ- είναι ο ενιαίος κατασκευαστικός φορέας του ελληνικού κράτους, για όλες τις δημόσιες κτιριακές υποδομές -νοσοκομεία, σχολεία, δικαστήρια, σωφρονιστικά καταστήματα) σε συνεδρίασή του την Πέμπτη αποφάσισε σε συνέχεια των συζητήσεων με την γερμανική πλευρά στις παρακάτω αποφάσεις: 

 

«1. Υποβολή πρότασης στον Δήμο Μονάχου εν σχέσει με την εκτέλεση του έργου

«Ελληνικά Σχολεία στο Μόναχο Γερμανίας».

2. Άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στην Τράπεζα Stadtsparkasse München

για την εξυπηρέτηση πληρωμών του έργου: «Ελληνικά Σχολεία στο Μόναχο

Γερμανίας» και μεταφορά ποσού 3.754.563,26 Ευρώ στον εν λόγω λογαριασμό».

Το Διοικητικό Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη του την από 12.07.2016 εισήγηση του Δ/ντος Συμβούλου, το από 12.7.2016 ενημερωτικό σημείωμα της Προέδρου του ΔΣ και την από 12.7.2016 ενημερωτική επιστολή της Γενικής Προξένου της Ελλάδος στο Μόναχο

αποφασίζει παμψηφεί:

α) την έγκριση υποβολής πρότασης στον Δήμο Μονάχου, από την εταιρία μας και το Ελληνικό

Δημόσιο για έγκριση νέου χρονοδιαγράμματος του έργου: «Ελληνικά Σχολεία στο Μόναχο

Γερμανίας»,

β) την σε συνεργασία με τον δικηγόρο Μονάχου Σταύρο Κωνσταντινίδη και τον  τεχνικοοικονομικό Σύμβουλο Rene Reif, κατάρτιση, τεκμηρίωση και υποβολή, της πρότασης της εταιρείας και του  ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. Ελληνικού Δημοσίου, που θα εξασφαλίζει τόσο την ομαλή χρηματοδότηση του ως άνω έργου, όσο και την εμπρόθεσμη, σύμφωνα με νέο χρονοδιάγραμμα, εκτέλεσή του,

γ) το άνοιγμα λογαριασμού στην Τράπεζα Stadtsparkasse München για την εξυπηρέτηση πληρωμών του έργου: «Ελληνικά Σχολεία στο Μόναχο Γερμανίας» και μεταφορά ποσού 3.754.563,26 ευρώ από τον λογαριασμό της εταιρείας μας στην Τράπεζα Ελλάδος στον λογαριασμό, που θα ανοίξει η εταιρεία μας στην Τράπεζα Stadtsparkasse München.

Εξουσιοδοτεί τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας μας, να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την εφαρμογή της παρούσας.

 

Πηγή:  Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ω Ν ΤΗΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 91 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» THΣ 13ης Ιουλίου 2016

Ανακοίνωση Συλλόγου Στήριξης Ελλ.Σχολείου Μονάχου : "Δεν θα μας πάρουν κανένα οικόπεδο, όσο εμείς συνεχίζουμε να κτίζουμε με συνέπεια"

ΟΙ ' ΣΩΤΗΡΕΣ' ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας φαρσοκωμωδίας σε βάρος του Ελληνικού Σχολείου Μονάχου. Με συνεχείς "ενημερώσεις" χωρίς νομικό υπόβαθρο και με συνεχείς "διαβουλεύσεις" των οποίων τα κίνητρα και οι προσδοκίες είναι άδηλα, καλλιεργείται ενα κλίμα ηττοπάθειας και τρομοκρατίας σχετικά με το ακίνητο του Δημοσίου , που προορίζεται για το ιδιόκτητο Ελληνικό Σχολείο της Ομογένειας παγκόσμια.

Δίκαια αναρωτιέται κανείς, τι συμβαίνει; Προς τι αυτή η σπασμωδική κινητικότητα και έλλειψη νηφαλιότητας; Τι κρύβεται πίσω απο όλα αυτα;

Απο την μία πλευρά ( ή μήπως είναι η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος) η μεθοδευμένη προπαγάνδα των τοπικών γερμανικών ΜΜΕ που διαδίδουν ότι " ο Δήμος Μονάχου ζητά να πάρει απο τους ανίκανους να κτίσουν Ελληνες, το οικόπεδο πίσω", από την άλλη οι δηλώσεις στα ελληνικά ΜΜΕ, που με φαινομενική οργή εξαπολύουν μύδρους, σε αυτούς "που θα χαρίσουν το οικόπεδο στους γερμανούς"

Και όλα αυτά γιατί υπάρχουν ό ψ ι μ ο ι  χειριστές της υπόθεσης του σχολικού κτηρίου που για διάφορους λόγους ο καθενας (άλλωστε το χρήμα και η δόξα όταν μάλιστα το παίζεις "τζάμπα μάγκας" είναι κακός σύμβουλος) θέλουν να παρουσιαστούν ως "σωτήρες" σε μια υπόθεση που νομικά και ουσιαστικά δεν χρήζει σωτηρίας,  αλλά συνέπειας στην τήρηση των συμφωνημένων.

Δεν θα εκπλαγούμε αν μάθουμε αύριο ότι μια εταιρεία του Δημοσίου "διαβουλεύεται" πάνω σε μεθοδευμένο σχέδιο της γερμανικής πλευράς να δώσει "γη και ύδωρ", για μια αχρείαστη παρέκταση προθεσμίας, αντί να ζητήσει περήφανα την κατάργηση προθεσμιών, μετά απο την απόδειξη ότι το έργο πλέον κατασκευάζεται και έχει φτάσει ήδη σε ποσοστό που ξεπερνάει το 70%.

Δεν θα εκπλαγούμε αν μάθουμε αύριο ότι ο Δήμος Μονάχου ζητά -και εμείς το δεχόμαστε- να καταθέσουμε ελληνικά χρήματα σε δική του (του Δήμου) Τράπεζα / S t a d t sparkasse) ως απόδειξη της "τετρωμένης αξιοπιστίας" μας, την στιγμή που ένας αξιοπρεπής Υπουργός μας με δήλωσή του πάνω σε χαρτί με τον θυρεό της ελληνικής Πολιτείας διαβεβαίωσε - και η διαβεβαίωση έγινε δεκτή απο την Κυβέρνηση Ανω Βαυαρίας- ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να κτίσει το σχολείο και ότι τα σχετικά κονδύλια έχουν εγκριθεί και εν μέρει εκταμιευθεί. Κάτι εντελώς αναξιόπρεπο και ουσιαστικά παράνομο, αφού το ελληνικό δημόσιο χρήμα μόνο στην Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί να κατατεθεί.

Δεν θα εκπλαγούμε αν μάθουμε αύριο, ότι χρειαζόμαστε τις "συμβουλές" "γερμανού ειδικού επί της εκτιμήσεως ακινήτων" που θα ροκανίσει ελληνικό χρήμα για να μας δώσει γνωμάτευση, επι του χρηματοοικονομικού συμφέροντος απο την κατασκευή του σχολείου, σαν να πρέπει να μετριώνται όλα , και η μόρφωση των ελληνόπουλων, με το χρήμα ή σαν να μην υπήρξαν Ελληνες ειδικοί, που έκαναν αυτή τη μελέτη στην αρχή κατα την αγορά του οικοπέδου και όχι τώρα στο τέλος.

Δεν θα εκπλαγούμε, τέλος, αν μάθουμε αύριο ότι η γερμανική μεθόδευση ήταν ένα καλοστημένο παιχνίδι με έλληνες συνεργούς (ελπίζω όχι), που απο κοντή αφέλεια ενήργησαν και παραπλάνησαν παροικία, γονείς, βουλή και υπουργούς ακόμα, λέγοντας ότι "χάνουμε" το οικόπεδο, ενώ στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να χάσουμε κανένα οικόπεδο, γιατι δ ε ν θα ληφθεί η επαπειλούμενη απόφαση π ο τ έ, και απλά θα αναβάλλεται για να μας έχουν στην "πρίζα", ασκώντας το βασικό επιχείρημα καθυπόταξης κάθε περήφανου και αξιόπρεπου λαού: τον φ ό β ο.

Δεν θα εκπλαγούμε, συμπατριώτες, αν μάθουμε ότι όποια βρώμικη επίθεση έγινε σε εκείνους που πρωτοστάτησαν για να μη χαθεί το όνειρο ήταν επειδή... δεν μπορούσαν να τους καθυποτάξουν στην ραγιάδικη λογική τους, δεν μπορούσαν να θολώσουν την δ ι α ύ γ ε ι α της συνεχους και καθαρής πληροφόρησης, που είναι όπλο της δημοκρατίας, δεν μπορούσαν να αντιτάξουν κανενα επιχείρημα στην αδιάσειστη νομική επιχειρηματολογία και την διαβουλευτική τους δεινότητα.

Οχι φίλοι. Δεν θα μας πάρουν κανένα οικόπεδο, όσο εμείς συνεχίζουμε να κτίζουμε με συνέπεια.

Οταν το 2014 ξεκινήσαμε τον αγώνα, ήταν ένα αφραγο οικόπεδο. Και τότε μπορούσαν να μας το πάρουν.Και τους εμποδίσαμε, αρχίζοντας το κτίσιμο.

Σήμερα , αυτό το χώμα ειναι δικό μας και ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ

Γιατι επάνω του έχει ήδη κτιστεί -και θα συνεχίζεται να κτίζεται- το όραμα της παροικίας για ενα ελληνικό σχολείο. Με σίδερα και μπετόν. Μα πάνω απο όλα, με ένα περήφανο ελληνικό πνεύμα Παιδείας.

Ας αφήσουμε τους "σωτήρες" να σώσουν τα σεσωσμένα, αν έτσι τους αρέσει. Και η παροικία ας σωσει την αξιοπρέπειά της απέναντι στο Δήμο Μονάχου ασκώντας με σοβαρότητα τα δικαιώματα της. Δεν εκλιπαρούμε προθεσμίες, απαιτούμε σεβασμο στους ΄Ελληνες της παροικίας και στα παιδιά τους, γιατι έχουμε τα ίδια δικαιώματα, κερδισμένα με τον ιδρώτα 60 χρόνης παρουσίας στα πολιτιστικά, κοινωνικά και οικονομικά δρώμενα αυτής της πόλης.

Γ.Βλαχόπουλος,  Δικηγόρος

Πρόεδρος Συλλόγου Στήριξης Ελλ.Σχολείου Μονάχου "Κ.Καραθεοδωρή"

Υπ Υποδομών: "Ομάδες συμφερόντων στη Γερμανία πιέζουν να πάρουν το οικόπεδο για δική τους χρήση"

Με αφορμή άρθρο του πρώην Προέδρου της Βουλής  Φ. Πετσάλνικου για το οικόπεδο και το σχολικό διδακτήριο ο Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης απάντησε μέσω της εκπομπής του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8, σχετικά με το ζήτημα. ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Φ. Πετσάλνικος: Θα «χαρίσει» η Ελλάδα το ελληνικό σχολικό συγκρότημα του Μονάχου στη Γερμανία ;

Τις επόμενες μέρες, συγκεκριμένα στις 20 Ιουλίου, κρίνεται η τύχη του υπό ανέγερση μεγάλου ελληνικού σχολείου στο Μόναχο της Γερμανίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης του Μονάχου θα συνεδριάσει για να αποφασίσει αν θα κάνει «έξωση» την Ελλάδα από το σχολικό συγκρότημα που κατασκευάζεται από τη χώρα μας στο Μόναχο.
Η ιστορία της ανέγερσης και λειτουργίας στο Μόναχο ενός μεγάλου ελληνικού ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Ανακοίνωση - απάντηση Ελλ Κοινότητας Κάρλσφελτ στο Υπουργείο Παιδείας για σχολικό διδακτήριο

Σε ανακοίνωση προχώρησε η Ελληνική Κοινότητα Καρλσφελντ μετά την επίσκεψη του Υφυπουργού Παιδείας και την ανακοίνωση τύπουτου Υπουργείου σχετικά με την ανέγερση σχολικού διδακτηρίου.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ελληνικής Κοινότητας Κάρσλφελτ:. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ 

Υπ. Παιδείας: Επίσημη ενημέρωση για εξέλιξη στο σχολικό κτίριο

Μετά την επίσκεψη του Υφυπουργού Παιδείας στο Μόναχο στις 10 και 11 Ιουλίου το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με το υπό ανέγερση σχολικό διδακτήριο: Συνέχεια ΕΔΩ 

Τοποθέτηση Γ. Βλαχόπουλου στην ανακοίνωση της Ελληνικής Κοινότητας Κάρλσεφλτ

Η επιστολη της Κοινότητας Karlsfeld παρουσιάζει το όψιμο ενδιαφέρον της κοινότητας,για το σχολείο Μοναχου. Τα τρία χρονια που η Πολιτεία αγωνίστηκε για την διάσωση του οικοπέδου το ενδιαφερον ήταν ελαχιστο η μόνο κατακριτικο.Ομως ποτε δεν είναι αργά,όταν πρόκειται για τόσο μεγάλο σκοπό.
Η Πολιτεία με τον εκπρόσωπο της νομικό σύμβουλο φρόντισε απο την αρχή του εγχειρήματος να δημοσιοποιήσει σε όλους τους θεσμούς το ζήτημα του Σχολείου και με συνεχείς διαυγεις ενημερώσεις σε ιστοσελίδες και κοινωνικά δίκτυα ανέδειξε το θέμα μεχρι την Ελληνική Βουλή και τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα.
Οποιες καθυστερήσεις ολοκλήρωσης του έργου οφείλονται σε αδρανεια των δημοσιων υπηρεσιών,που όφειλαν να ελέγχου το έργο η στους υπεργολαβους,που όφειλαν να συνεχιζουν την κατασκευή εντατικά,πρέπει φυσικά να ελεγχθούν, αν δεν είναι αιτια τους η σκληρή δημοσιονομική κρίση που επληξε την πατρίδα μας.
Η ελληνική Πολιτεία χρησιμοποίησε κάθε νομιμο τρόπο για να αντιπαρέλθει με τον πιο ικανοποιητικο τρόπο τις οποίες νομικές αντιδικίες και το κατάφερε.Απο το 2013 εξοικονομήθηκαν 3 χρονια για την εκτελεση ενός έργου που οφείλουμε στα ελληνόπουλα της παροικίας.
Τωρα ειναι πια καιρός,να γίνει το θέμα του Σχολείου ο ενωτικό εκείνο κρίκος,που θα ενώσει την παροικία Μοναχου απέναντι όχι μόνο στις αδικαιολόγητες απαιτήσεις του Δήμου Μοναχού αλλα και στα πολιτειακα όργανα και τις δημόσιες υπηρεσίες,που  οφείλουν χωρίς υπαιτιες καθυστερήσεις να ολοκληρώσουν το όραμα του παροικιακου Ελληνισμού.
Γ.Βλαχοπουλος
Πληρεξ.ΝΣΚ
Επιτετρ. Για το Έλλην.σχολειο Μοναχου

Ανακοίνωση Ελληνικής Κοινότητας Καρλσφελντ για εξελίξεις στο οικόπεδο και στο υπό ανέγερση σχολικό διδακτήριο

An den Ministerpräsident von Griechenland, Herrn Tsipras

An den Oberbürgermeister der Stadt München, Herrn Reiter

An Herrn Staatsminister Dr. Spaenle, Kultusministerium

An die Vorsitzenden der Parteien im griechischen Parlament

An die Vorsitzenden der Parteien im Stadtrat der Landeshauptstadt München

 

Offener Brief zum Thema:

Bau einer griechischen Schule in Berg am Laim / 20 Jahre andauernde Planungen

 

Sehr geehrte Damen und Herren,

 

mit großem Befremden mussten wir – die in München lebenden Griechen -  in diesen Tagen wieder einmal von den Medien erfahren, dass der Bau einer Schule für mehr als 750 Kinder (mit griechischem Migrationshintergrund) in Gefahr ist.

 

Wir in Bayern sagen – auf gut deutsch – „wir haben die Schnauze voll.“

 

Lieber Ministerpräsident von Griechenland,

lieber Oberbürgermeister der Stadt München,

lieber Kultusminister,

liebe Stadträte und Abgeordnete,

eine Schule baut sich nicht dadurch, dass sich Rechtsanwälte über die finanzielle Situation streiten, sondern dass man mit Herz und Hand an die Baumaßnahmen herangeht, um für die Ausbildung unserer Münchner Kinder einen Grundstein zu legen. Dies ist Verpflichtung eines Sozialstaates und eigentlich eine Selbstverständlichkeit.

Eines ist sicher, nämlich dass seit Jahren Tausende Münchner Kinder gezwungen sind, dass der Unterricht in inakzeptablen Räumen stattfindet. Hinzu kommt, dass die Regierung von Oberbayern sowie der griechische Staat hohe Mietzahlungen für diese - für Unterrichtszwecke ungeeigneten - Räume leistet.

 

Wir – als Griechische Gemeinde Karlsfeld – fordern Sie auf, dass Sie sich alle gemeinsam an einen Tisch setzen, mit dem Ziel, eine endgültige Entscheidung zu treffen.

Wir fordern, dass Sie alle Mittel und Wege zur Verfügung stellen, um die Schule wie geplant bis September 2017 für mehr als 750 Kinder fertigzustellen.

Wir brauchen außerdem einen Lehrplan für die Kinder, die diese Schule besuchen, zukunftsorientiert und angepasst an das 21. Jahrhundert.

Wir fordern die gleiche Chance auf Bildung für alle Kinder– egal welche Nationalität, egal welche Farbe, egal welche Religion oder wie lange sie bereits im Freistaat Bayern leben.

 

Wir fordern außerdem die griechische Regierung auf zu prüfen, wer Schuld ist an dieser langjährigen Bau-Verzögerung. Bei dem oder den Schuldigen sollen alle Rechtsmittel ausgeschöpft werden, um diese Person/Personen für die grobe Verzögerung beim Bau zur Rechenschaft zu ziehen. Hier sollten harte Strafen ausgesprochen werden, da diese Person/Personen sogar einen eventuellen Verlust der Schule billigend in Kauf genommen haben.

 

Für eine endgültige und positive Entscheidung nach 20 Jahren Planungsphase wären wir – die über 30.000 in München lebenden griechischen Mitbürger -  und unsere Kinder dankbar.

Wenn ihr nicht in der Lage seid, diese Schule endgültig zu bauen, erwarten wir wenigstens, dass in Zukunft unsere Kinder ab sofort die gleichen Standards bekommen, die auch die Kinder in anderen Schulen genießen können.

     Für den Vorstand

       

 

                                                                     

           Balogiannis Panagiotis                                                                Krikis Athanasios

           Vorsitzender                                                                                             Schriftführer

 

                                                                                 Mail: athanassios.krikis@man.eu

Συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών για σχολείο Μονάχου

Ο Σύλλογος στήριξης του Ελληνικού Σχολείου Μονάχου "Κ. Καραθεοδωρή" ξεκίνησε ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών μέσω του γνωστού πορτάλ Avvaz.org με επιστολή στον Έλληνα Πρωθυπουργό έτσι ώστε να ολοκληρωθεί - να μην χαθεί - το υπό ανέγερση σχολικό διδακτήριο για τους Έλληνες μαθητές στο Μόναχο.

https://secure.avaaz.org/el/petition/PROEDRO_ELLINIKIS_DIMOKRATIAS_KAI_ELLINA_PROThYPOYRGO_SOSATE_TO_ELLINIKO_SHOLEIO_MONAHOY_1/?faztUkb

Επιγραμματικά το ιστορικό:
Το οικόπεδο το έχει αγοράσει η Ελληνική Πολιτεία το 2001 με σκοπό την ανέγερση σχολικού διδακτηρίου για τα ελληνόπουλα του Μονάχου και των περιχώρων. Το οικόπεδο πουλήθηκε στην ελληνική πλευρά με αποκλειστικό σκοπό την ανέγερση σχολικού διδακτηρίου και πουλήθηκε σε "ειδική τιμή". Μάλιστα με την αποπεράτωση του έργου η γερμανική πλευρά θα επέστρεφε το 70% της τιμής αγοράς του οικοπέδου και του κόστους της ανέγερσης (σύμφωνα με νόμο της Βαυαρίας για ιδιωτικά σχολεία).
Από τότε, 2001, υπήρξαν διάφορες ενστάσεις και γραφειοκρατικά εμπόδια που καθυστέρησαν την ανέγερση (τόσο από την ελληνική όσο και από την γερμανική πλευρά).
Η τελευταία διαπραγμάτευση όρισε την 30η Ιουνίου 2016 ημέρα που θα έχει προχωρήσει το έργο οικοδόμησης του κτιρίου μέχρι ένα συγκεκριμένο στάδιο.
Επειδή δεν έχει όμως προχωρήσει το έργο όπως ορίζεται στην συμφωνία έχει προγραμματιστεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πόλης (20 Ιουλίου) να παρθεί απόφαση με την οποία το οικόπεδο θα επιστρέψει στην ιδιοκτησία του Δήμου.
"Δ"

Στο Μόναχο ο Υφυπουργός Παιδείας Θ. Πελεγρίνης στις 10 Ιουλίου

Στο πλαίσιο των επαφών της ελληνικής Πολιτείας με το Δήμο του Μονάχου αναφορικά με το μέλλον της οικοδόμησης του σχολικού διδακτηρίου ο Υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνη θα επισπευτεί το Μόναχο στις 10 Ιουλίου. 

Άρθρο της SZ για οικόπεδο: «Ο Δήμος θέλει την επιστροφή του οικοπέδου»

Δημοσίευμα στην εφημερίδα SZ αναφέρει (σ ελεύθερη μετάφραση) ότι « έχει εξαντληθεί η υπομονή της πόλης του Μονάχου με το ελληνικό κράτος και αυτό επειδή και πάλι το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων δεν κατόρθωσε να τηρήσει την δικαστική συμφωνία, η οποία προέβλεπε ως τις 30 Ιουνίου να έχει στηθεί το κέλυφος του δημοτικού σχολείο στη Hachinger-Bach-Str. Μέχρι σήμερα, αναφέρει το δημοσίευμα, δεν είναι καν ο πρώτος όροφος έτοιμος, οπότε η πόλη θέλει την επιστροφή του οικοπέδου. Περί αυτού θα συνεδριάσει η δημοτική επιτροπή κεκλεισμένων των θυρών (σ.σ. χθες). Βάση πληροφοριών της SZ πρόκειται οι δημοτικοί σύμβουλοι να εγκρίνουν την αίτηση για επιστροφή του οικοπέδου στην κυριότητα του Δήμου (σ.σ. ανήκει στο ελληνικό κράτος). Κατά συνέπεια η πλέον διαθέσιμη περιοχή μπορεί να αξιοποιηθεί για την επέκταση σχολικών χώρων. Εδώ και χρόνια συζητείται του ελληνικού σχολείου στο οικόπεδο, το οποίο η πόλη του Μονάχου παραχώρησε το 2001 στο ελληνικό κράτος (σ.σ αγόρασε) υπό την προϋπόθεση ανέγερσης σχολικού διδακτηρίου. Επί χρόνια υπήρχε στασιμότητα, με αποτέλεσμα το Σεπτέμβριο 2015 ελληνικό κράτος και η πόλη του Μονάχου να έρθουν σε μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε μέχρι τέλη Ιουνίου να έχει στηθεί έχει στηθεί το κέλυφος. Αν αυτό αποτύχει, η πόλη μπορεί να υποβάλει αίτηση επανάκτησης του οικοπέδου. Προς το παρόν δεν είναι σαφές τι θα συμβεί με το μισοτελειωμένο κτίριο. Αν γκρεμιστεί ή αν η πόλη η ίδια φέρει εις πέρας την ανέγερση του κτιρίου. Επίσης υπό συζήτηση είναι, ποιος θα αναλάβει τα έξοδα» 

Νομικός Συμβουλος Γ. Βλαχόπουλος για σχολείο στο Μόναχο: "σύγχυση χωρίς λόγο"

Ο νομικός σύμβουλος της Πολιτείας για το θέμα της ανέγερσης σχολικού διαδκατηρίου στο Μόναχο, δικηγόρος Γιώργος Βλαχόπουλος έστειλε στο "Δορυφόρο" την παρακάτω δήλωση σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις και συζητήσεις γύρω από το θέμα:Συνέχεια ΕΔΩ

"Κόλλησε" η ανέγερση του σχολικού διδακτηρίου στο Μόναχο ;

 Ιδιαίτερη κινητικόττα παρατηρείται τις τελευταίες μέρες σχετικά με τη συνέχεια της ανέγερσης του σχολικού διδακτηρίου στο Μόναχο.

Πληροφορίες θέλουν να υπάρχουν σοβαρά θέματα όσον αφορά τη συνέχεια και αυτό επειδή δεν μπορούν να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Από την άλλη όμως υπάρχουν και διαβεβαιώσεις ότι θα ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες.

Αφορμή των εξελίξεων αυτών ήταν και η χθεσινή συνάντηση που συγκάλεσε στο προξενείο η Γενική Πρόξενος στο Μόναχο και στην οποία συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής.

Από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας εξετάζεται το ενδεχόμενο επίσκεψης του αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας στο Μόναχο.

Επειδή το θέμα της ανέγερσης του σχολείου είναι από πολλές πλευρές πολύ σοβαρό θέμα ο Δορυφόρος θα περιοριστεί μόνο σε συγκεκριμένες πληροφορίες που έχουν πιστοποιηθεί καθώς θα αφήσει τις επίσημες ανακοινώσεις στις αρχές και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας  .

"Δ" 

Από την σημερινή επίσκεψη του Υφυπουργού Παιδείας Πελεγρίνη στο οικόπεδο που χτίζεται το ελληνικό σχολικό διδακτήριο. Foto Rena Tsoga

Επίκαιρη ερώτηση Βουλευτή ΝΔ Αναστάσιου Δημοσχάκη

Προς: Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Θέμα: Αποπεράτωση Ελληνικού Σχολείου Μονάχου

 

Η Ελληνική Κοινότητα Μονάχου αποτελεί έναν μοναδικό φάρο του Ελληνισμού στο εξωτερικό. Οι Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες της Βαυαρίας διαφημίζουν την Πατρίδα στις τοπικές τους κοινότητες και αντιπροσωπεύουν την Ελληνική Παιδεία και τον Ελληνικό Πολιτισμό.

Στο πλαίσιο της στήριξης του Ελληνικού στοιχείου στο Μόναχο, το Ελληνικό Κράτος καταβάλει κάθε χρόνο 1.2 εκ. € για την κάλυψη δαπανών ενοικίων των αμιγώς Ελληνικών σχολείων όπου φοιτούν άνω των 750 Ελληνοπαίδων. Το 1991 η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εκκίνησε διαδικασίες ανέγερσης ενός ιδιόκτητου από το Ελληνικό Κράτος σχολικού συγκροτήματος με σύγχρονες και επαρκείς υποδομές.

Οι διεργασίες καρποφόρησαν το 2001, οπότε και το Ελληνικό Δημόσιο αγόρασε με ευνοϊκούς όρους οικόπεδο προς τον σκοπό αυτό από τον Δήμο Μονάχου, με ρήτρα αναστροφής της πώλησης εάν δεν ολοκληρωνόταν το έργο σε εύλογο χρονικό διάστημα. Η ρήτρα αυτή ενεργοποιήθηκε από τον Δήμο Μονάχου, εν τέλει, λόγω μη αποπεράτωσης του έργου, με κίνδυνο να απωλέσουμε την δυνατότητα να δημιουργήσουμε στο φιλελληνικό Μόναχο ένα Ελληνικό Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα, δηλαδή μια μόνιμη Ελληνική πολιτιστική παρουσία στην καρδιά της Βαυαρίας ειδικότερα και της Γερμανίας γενικότερα.

Στην περίπτωση αυτή, πέρα από το τεράστιο πολιτικό κόστος, θα προκαλείτο τεράστια ζημία για το ελληνικό δημόσιο, τουλάχιστον 15 εκ., € (σημερινή αξία του ακινήτου 10 εκ. € και μέχρι στιγμής δαπάνες 5.5 εκ. € σύμφωνα με τα στοιχεία των Κτηριακών Υποδομών ΑΕ). Από την αναστροφή της πώλησης, το ελληνικό δημόσιο θα είχε μόνο αξίωση για την επιστροφή της δαπάνης αγοράς (του τιμήματος) που ήταν μόλις 2.5 εκ €.

Αυτήν την στιγμήν, και μετά από σειρά ενεργειών της Ελληνικής Κοινότητας Μονάχου σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, μια προσπάθεια η οποία ξεκίνησε επί της προηγούμενης Κυβέρνησης, το έργο βρίσκεται σε διαδικασία ανέγερσης, όμως με σειρά προβλημάτων στην χρηματοδότηση. Η συνολική δαπάνη του έργου για την Ελληνική πλευρά δεν ξεπερνά τα 7 εκ. €, επί συνόλου 26 εκ. €, δηλαδή 30% του συνολικού κόστους, αφού το υπόλοιπο χρηματοδοτείται από την Βαυαρική Κυβέρνηση, ποσόν το οποίο μπορεί να αποσβεστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω της εξοικονόμησης των ενοικίων.

Οι Έλληνες του Μονάχου παρακολουθούν με αγωνία την διακοπτόμενη πορεία του έργου το οποίο θα αποτελέσει εχέγγυο της δυναμικής παρουσίας του Ελληνισμού στην περιοχή. Μέχρι το 2017 πρέπει να έχει αποπερατωθεί πλήρως, ενώ μέχρι τον Ιούνιο του 2016 πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες σκυροδέματος.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

·         Σκοπεύει Το Υπουργείο να αποδεσμεύσει τα απαραίτητα κονδύλια για την αποπεράτωση του έργου αυτού και να προσφέρει την μέγιστη δυνατή τεχνική και οικονομική στήριξη στον σκοπό αυτό;

 

·         Σε τι άλλες ενέργειες σχεδιάζετε να προβείτε ώστε να στηρίξετε τον Ελληνισμό του Εξωτερικού, τους ουσιωδέστερους διαφημιστές της Ελλάδας και πρεσβευτές των Ελληνικών συμφερόντων;

Τελευταία ευκαιρία για την ανέγερση του σχολικού διδακτηρίου για τα ελληνόπουλα στο Μόναχο

Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Münchener Merkur οι δυο πλευρές (Δήμος Μονάχου - Ελληνική Κυβέρνηση) συμφώνησαν ότι το αργότερο μέχρι 30 Ιουνίου 2017 θα πρέπει να έχει χτιστεί το σχολείο, Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει ο Δήμος θα πάρει πίσω το οικόπεδο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα. 

Εκδικάζεται η υπόθεση του οικοπέδου 

Στις 30.4.2015 , ώρα 11.30 στην αίθουσα 107 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Μονάχου ( Lenbachplatz 7 / U Bahn 5 -Stachus/Karlsplatz) εκδικάζεται η υπόθεση του Δήμου Μονάχου κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας για το οικόπεδο του Ελληνικού Σχολείου.

Eυχαριστούμε ακόμη τους...

Ο Δορυφόρος έτυχε να είναι ως σύλλογος από την αρχή στην ίδρυση του ΠΑΛΛΑΔΙΟΥ και να γνωρίζει τις διεργασίες για την αγορά του οικοπέδου και εν τέλη της έναρξης της κατασκευής  που αποτελεί ιστορική μέρα για τον Ελληνισμό.

Για το λόγο αυτό θεωρούμε υποχρέωσή μας, στα ονόματα που αναφέρθηκαν χθες να προσθέσουμε και άλλα που τουλάχιστον είχαν την ίδια αν όχι και μεγαλύτερη από αυτά που ακούστηκαν.

Χθες δικαίως ανακοινώθηκαν οι Φθενάκης Βασίλης, Γιώργος Βλαχόπουλος, Βασιλεία Τριάρχη, Δημήτρης Κουτσομητόπουλος, Θεόδωρος Γαβράς και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Σημαντική όμως ήταν και η συμβολή των:

Κώστα Καραχάλιο, Πρόεδρο επί σειρά ετών του Ιδρύματος

Δημήτρη Λούνδρα, Γεν. Πρόξενο στην κρίσιμη περίοδο έναρξης των διαδικασιών αγοράς του οικοπέδου,

Σταύρο Κωσταντινίδη, αντιπρόεδρο επί σειρά ετών του Παλλαδίου,

Κυριάκο Ξεπαπαδάκο, Πρόεδρο της ΝΔ με παρεμβάσεις στην CSU και τις κυβερνήσεις της ΝΔ

Μάρκο Πετράκη, σημαντική και καθοριστική συμβολή στο να δημιουργηθεί το Ίδρυμα,

Christian Ude, πρώην Δήμαρχος του Μονάχου,

Φιλ. Πετσάλνικο, αν. Υπουργός Παιδείας όταν αγοράστηκε το οικόπεδο,

Γιώργο Παπανδρέου, εγκαινίασε το Ίδρυμα ως υπουργός εξωτερικών,

Aρβανιτόπουλος, Υπουργός Παιδείας

Επίσης δεν πρέπει να μείνει απαρατήρητη η συμβολή των μόνιμων εκπροσώπων στο ΣΙ Μανώλη Κουγιουμτζή, Γιώργο Τσορακλίδη, της Δημοτικής Συμβούλου των Πρασίνων Α. Φούκη και πάνω από όλα της Κοινότητας και των συλλόγων.

H Munchener Merkur για το ελληνικό σχολείο

Stadt hält an Klage fest: Griechen bauen Schule auf eigenes Risiko


München - Trotz eines Rechtsstreits mit der Stadt wollen Münchens Griechen ihre Schule in Berg am Laim möglichst rasch fertigstellen. Am Freitag wurde bereits der Grundstein auf dem Gelände an der Hachinger-Bach-Straße 19 gelegt.


Im September 2016 werde die Schule eröffnet, kündigte Rechtsanwalt Georgios Vlachopoulos an, der als Beauftragter des griechischen Erziehungsministeriums fungiert. Die Finanzierung der Baukosten in Höhe von 26 Millionen Euro sei gesichert. Der griechische Staat habe sie bereits in seinem Haushalt stehen. „Seit Jahrzehnten träumen die Griechen in München von einem eigenen Schulgebäude“, erzählt Vassilia Triarchi-Herrmann, Vorsitzende der Stiftung Palladion. Der Verein wurde vor 20 Jahren gegründet, um diese Vision in die Realität umzusetzen. 2001 erhielt die Republik Griechenland von der Stadt das Areal in Berg am Laim zum Zwecke eines Schulbaus. Danach passierte jedoch 13 Jahre lang nichts. Griechenland ließ alle im Kaufvertrag vereinbarten Fristen verstreichen. Bis spätestens August 2012 sollte der Neubau fertiggestellt sein. Ende 2013 reichte die Stadt München deshalb Klage gegen Griechenland ein. Darin fordert die Stadt das 15.000 Quadratmeter große Areal zurück. Zumal man die Fläche mittlerweile selbst gut für den Bau einer weiteren Grundschule brauchen könne, wie es hieß. Während es Monate dauerte, um die Klage über diplomatischem Weg Athen zuzustellen, schufen die Hellenen in München Fakten. Im Mai 2014 wurde die Baugrube ausgehoben. Zur Grundsteinlegung am Freitag mit dem Segen von Erzpriester Apostolos Malamoussis, dem bischöflichen Vikar in Bayern der Griechisch-Orthodoxen Metropolie von Deutschland, gratulierten Bernhard Butz vom Bayerischen Kultusministerium, der Berg-am-Laimer Pfarrer Brian Mc Neil und Pfarrer Ekkehard Purrer vom evangelischen Dekanat München. „Wir haben fest daran geglaubt, dass unser Wunsch irgendwann in Erfüllung geht“, so Triarchi-Herrmann, „heute werden wir dafür belohnt.“ 32.000 Griechen leben aktuell im Raum München, allein in den letzten beiden Jahren seien 8000 Landsleute hinzugekommen. Ihre Kinder sollen in der zweisprachigen Schule erfahren, dass ihre beiden Kulturen gleichwertig und wertvoll sind. „Die jahrhundertelangen griechisch-bayerischen Freundschaftsbeziehungen sollen gepflegt und weiterentwickelt werden“, sagt Vassilia Triarchi-Herrmann. Doch darüber schwebt das Damoklesschwert der Klage. „Unsere Position bleibt unverändert“, verdeutlicht der Sprecher des Kommunalreferats, Bernd Plank. Die Klage sei gültig, bald stehe der erste Gerichtstermin an. „Die Griechen bauen hier auf eigenes Risiko.“ Dazu hätten sie das Recht. Denn solange es keine Entscheidung vor Gericht gebe, gehöre ihnen das Grundstück eben noch. Sollte die Stadt allerdings den Rechtsstreit gewinnen, könnten die Griechen am Ende nicht nur das Grundstück, sondern auch die neue Schule verlieren. Carmen Ick-Dietl

Στις 16 Ιανουαρίου η θεμελίωση του Ελληνικού Σχολικού διδακτηρίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Νομικού Συμβούλου του Υπ.Παιδείας Γιώργου Βλαχόπουλου η θεμελίωση του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ θα γίνει στις 16.1.2015 ωρα 11.30. (στην Hachinger Bach Str. 19, 81671 München.

Νέα για την ανέγερση του σχολικού διδακτηρίου στο Μόναχο 08.11.2014

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ με θέμα την ανέγερση Ελληνικού Σχολείου Μονάχου εστειλε στο Προξενείο ο νομικός σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας Γιώργος Βλαχόπουλος το οποίο στη συνέχεια κοινοποιήθηκε στο ΔΟΡΥΦΟΡΟ.

Η επιστολή :

 

Αξιότιμη Κα Γεν. Πρόξενε,

Ως εντεταλμένος με τον συντονισμό των διαβουλεύσεων σχετικά με την ανέγερση του Ελληνικού Σχολείου Μονάχου σας γνωρίζω κατ εντολή σας τα ακόλουθα με την παράκληση να ενημερωθεί η ελληνική παροικία για τις πρόσφατες εξελίξεις.

 

Ι. Σταδιο Κατασκευών

Η εταιρεία ΑΡΧΙΚΟΝ ΑΕ έχει εγκατασταθεί στο εργοτάξιο και επεξεργάζεται με ομάδα μηχανικών τα υπάρχοντας σχέδια και την μελέτη κατασκευής προκειμένου να τα εναρμονίσει με τις ισχύουσες γερμανικές πολεοδομικές διατάξεις, επειδή αυτά έχουν ετοιμασθεί το 2007 όμως σήμερα, 7 χρόνια αργότερα, έχουν τροποποιηθεί οι νόμιμες υποχρεώσεις για θεματα πυρασφαλειας και οικολογικής προστασίας. Για το λόγο αυτό εντός του Σεπτεμβρίου έγινε συναντηση με την Regierung von Oberbayern και των επιβλεπόντων μηχανικών, όπου συζητηθηκαν λεπτομέρειες των τροποποίησεων, ώστε να είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση των βαυαρικών αρχών , επίκειται δε και συνάντηση με την πολεοδομία Αμέσως μετά εγκαθίστανται στο εργοτάξιο μηχανήματα τοποθέτησης δοκών για τα θεμέλια και το ρίξιμο τσιμέντου βάσης (πλάκα ‘ Fundament). Προβλέπεται α) η ολοκλήρωση εργασιών φέροντος οπλισμού και τοιχοποιίας την 31.5.15 β) η ολοκλήρωση εργασιών δαπέδων και επιχρισμάτων την 30.4.16 και γ) η παράδοση και παραλαβή του έργου την 31.7.16, ώστε να γίνει έναρξη σχολικής λειτουργίας τον Σεπτεμβρίου 2016.

 

ΙΙ. Διεκδίκηση ακινήτου από τον Δημο Μονάχου

Ο Δ. Μονάχου παρότι τηρούνται οι προθεσμίες κατασκευής με αγωγή του συνεχίζει να επιδιώκει την αναστροφή της πώλησης, σύμφωνα με απόφαση του Δημ. Συμβουλίου, επειδή η ελλην. Πολιτεία δεν αποδέχτηκε να συμπεριλάβει επαχθείς όρους σε τροποποίηση της σύμβασης με τον Δήμο Μονάχου. Επι της σχετικής αγωγής κατατέθηκαν από πλευράς της ελληνικής Πολιτείας προτάσεις που αποδεικνύουν την ακυρότητα κάθε αμφισβήτησης των ελληνικών δικαιωμάτων. Επι των προτάσεων αυτών ζήτησε ο Δημος Μονάχου προθεσμία να απαντήσει μεχρι 30.11.14. Παράλληλα από τον Υπ.Παιδείας αλλά και από άλλες θεσμικές πλευρές ( Ελλάδος και Γερμανιας) πρόκειται να ασκηθεί πολιτική προσέγγιση προς τον Δ.Μονάχου για ειρηνική επίλυση της διαφοράς.

 

V. Συνεχής και λεπτομερής Ενημέρωση

Όπως είναι γνωστό έχει δημιουργηθεί από τον Φεβρουάριο 2013 σχετική ιστοσελίδα, όπου κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερώνεται άμεσα για την όλη πορεία του έργου, που αφορά την ολοκλήρωση του κοινού οράματος της ελληνικής Παροικίας στο Μόναχο, το ελληνικό σχολείο. Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα www.griechische-schule-muenchen.jimdo.com είναι ελεύθερη σε όλους.

Επιτρέψτε μου να παρακαλέσω όλους τους αποδέκτες αυτής της ενημέρωσης, λόγω της εθνικής σπουδαιότητας του θέματος, να μη παρασύρονται από ανεύθυνες πληροφορίες τρίτων ή παραπλανητικά δημοσιεύματα, καθόσον μόνο η μέσω του Ελληνικού Γεν. Προξενείου Μονάχου ενημέρωση είναι ασφαλής και εμπεριστατωμένη.

 

Με εκτίμηση

Γιώργος Βλαχόπουλος, Πληρεξούσιος Δικηγόρος

Εξουσιοδοτημένος Νομ.Συμβουλίου του Κράτους

Ενημέρωση για σχ. διδακτήριο

Ως εντεταλμένος με τον συντονισμό των διαβουλεύσεων σχετικά με την ανέγερση του Ελληνικού Σχολείου Μονάχου σας γνωρίζω κατ εντολή σας τα ακόλουθα με την παράκληση να ενημερωθεί η ελληνική παροικία για τις πρόσφατες εξελίξεις.

 

Ι. Κτηριακές Υποδομές ΑΕ / Προθεσμίες Κατασκευής

Με την κατασκευή του έργου η αρμόδια ελληνική εταιρεία (ΟΣΚ ΑΕ) η οποία συγχωνεύθηκε και φέρει την επωνυμία Κτηριακές Υποδομές ΑΕ ανέθεσε την κατασκευή του έργου στην κατασκευαστική εταιρεία ΑΡΧΙΚΟΝ ΑΕ μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό στο τέλος Φεβρουαρίου 2014. Το έργο αξίας εργασιών 26 εκ. ευρω (εμπεριέχεται ΦΠΑ) πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός 720 ημερων από την έναρξη, η οποία έπρεπε να γίνει το αργότερο εντός διμήνου από την υπογραφή της σύμβασης, δηλ. την 30.4.14. Η πρόσφατη άδεια οικοδομής ισχύει μεχρι Αυγουστο 2014 και κατά νόμο, παρατείνεται αυτόματα, όσο συνεχίζονται οι εργασίες. Προβλέπεται α) περάτωση εκσκαφής εντός του πρώτου δεκαημέρου Ιουνίου 2014, β) ολοκλήρωση εργασιών φέροντος οπλισμού και τοιχοποιίας την 31.5.15 γ) ολοκλήρωση εργασιών δαπέδων και επιχρισμάτων την 30.4.16 δ) παράδοση και παραλαβή του έργου την 31.7.16, ώστε να γίνει έναρξη σχολικής λειτουργίας τον Σεπτεμβρίου 2016.

 

ΙΙ. Εναρξη εκσκαφής 30.4.14

Ως συμβατική υποχρέωση έπρεπε να τηρηθεί η 30.4.16 για την έναρξη εκσκαφών. Τεχνικά η έναρξη εκσκαφής δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί νωρίτερα διότι εξαρτιόταν από το χρονοδιάγραμμα της υπεργολάβου γερμ. Εταιρείας. Την 30.4.14 , παρουσία της κ.Γ.Προξένου κ.Γραμματα, του Αρχ.Επιτρόπου Βαυαρίας π.Απόστολου Μαλαμούση και της Προέδρου του Παλλαδίου Ιδρύματος κ.Τριάρχη έγινε μικρή τελετή αγιασμού και έναρξης εκσκαφών, ώστε να δοθεί η απαραίτητη δημοσιότητα και προς τις γερμ. Αρχές για την ακριβή τήρηση των προθεσμιών. Ηδη τα έργα εκχωμάτωσης έχουν προχωρήσει σε αρκετό βάθος και ο χώρος έχει ασφαλισθεί με συρματόπλεγμα. Προβλέπεται το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου 2014 η θεμελίωση, στην οποία θα ενημερωθεί εμπρόθεσμα και κληθεί επισήμως η ελληνική παροικία.

Της ενάρξεως εκσκαφών προηγήθηκε την 25.4.14 ενημερωτική συνάντηση των περιοίκων από τον υποφαινόμενο και την κατασκευαστική εταιρεία, προκειμένου να αντιμετωπισθούν εκ των προτέρων αντιδράσεις των περιοίκων. Η ενέργεια αυτή χαιρετίσθηκε από τους περιοίκους θετικά.

 

ΙΙΙ. Διεκδίκηση ακινήτου από τον Δημο Μονάχου

Ο Δ. Μονάχου παρότι τηρούνται οι προθεσμίες κατασκευής συνεχίζει να επιδιώκει την αναστροφή της πώλησης, σύμφωνα με απόφαση του Δημ. Συμβουλίου, επειδή η ελλην. Πολιτεία δεν αποδέχτηκε να συμπεριλάβει επαχθείς όρους σε τροποποίηση της σύμβασης με τον Δήμο Μονάχου. Την 13.11.13 ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Ude την έγερση αγωγής, η οποία όμως, όπως διαβεβαίωσε την 11.5.14 ο αρμόδιος Υπουργός κ.Γεροντόπουλος και ο συνεργάτης του κ.Αρναούτης σε συνάντηση τους με τον υποφαινόμενο στο Esslingen με αφορμή την επίσκεψη του Παναγ. Οικουμενικού Πατριάρχη, δεν έχει ακόμα επιδοθεί στην ελληνική Πολιτεία. Παρά ταύτα ακόμα και αν πραγματοποιηθεί επίδοση αγωγής, θα είναι κατά την νομική μας εκτίμηση κενή περιεχομένου και αποτελέσματος, όσον η ελληνική πλευρά εκπληρώνει τις συμβατικές της υποχρεώσεις εντός ευλόγου χρόνου ( για τον λόγο αυτό ήταν απαραίτητη και η έναρξη εργασιών την 30.4.16) . Παράλληλα από τον Υπ.Παιδείας αλλά και από άλλες θεσμικές πλευρές ( Ελλάδος και Γερμανιας) πρόκειται να ασκηθεί πολιτική προσέγγιση προς τον Δ.Μονάχου για ειρηνική επίλυση της διαφοράς.

 

IV. Δημοσιεύματα και Παρουσίαση ελλην. Θέσεων

Ο γερμανικός Τύπος (Sueddeutsche Zeitung, Muenchner Merkur, Hallo, Haidhausener Nachrichten) έχει αφιερώσει σειρά εκτεταμένων δημοσιευμάτων, με θετικά σχόλια αλλά και αρνητικά, στα οποία παρουσιάζονται τόσον οι θέσεις της ελλ. Πολιτείας όσο και οι ενστάσεις της δημοτικής Αρχής. Ο υποφαινόμενος συνεπικουρούμενος και από τον Αρχ. Επίτροπο Βαυαρίας παρακολουθεί όλες τις δημοσιεύσεις και απαντά σε αυτές άμεσα, προβάλλοντας τις ελληνικές θέσεις.

 

V. Συνεχής και λεπτομερής Ενημέρωση

Όπως είναι γνωστό έχει δημιουργηθεί από τον Φεβρουάριο 2013 σχετική ιστοσελίδα, όπου κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερώνεται άμεσα για την όλη πορεία του έργου, που αφορά την ολοκλήρωση του κοινού οράματος της ελληνικής Παροικίας στο Μόναχο, το ελληνικό σχολείο. Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα www.griechische-schule-muenchen.jimdo.com είναι ελεύθερη σε όλους.

Επίσης προβλέπεται ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους των Επιτροπών Γονέων των ελληνικών Σχολείων Μονάχου, η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα.

Επιτρέψτε μου να παρακαλέσω όλους τους αποδέκτες αυτής της ενημέρωσης, λόγω της εθνικής σπουδαιότητας του θέματος, να μη παρασύρονται από ανεύθυνες πληροφορίες τρίτων ή παραπλανητικά δημοσιεύματα, καθόσον μόνο η μέσω του Ελληνικού Γεν. Προξενείου Μονάχου ενημέρωση είναι ασφαλής και εμπεριστατωμένη.

 

Με εκτίμηση

Γιώργος Βλαχόπουλος, Νομ.Σύμβουλος

 

Ανέγερση σχολικού διδακτηρίου. Η μεγάλη επιτυχία του Ελληνισμού του Μονάχου

Η έναρξη των εκσκαφών για το χτίσιμο του ελληνικού σχολικού διδακτηρίου αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία του Ελληνισμού του Μονάχου και μάλιστα θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι αποτελεί μιας στρατηγικής σημασίας επιτυχία.

Όπως είναι γνωστό, αυτή η ιστορία πέρασε μέσα από πολλές δοκιμασίες για σχεδόν 20 χρόνια. Είχε πολλούς πρωταγωνιστές, αλλά αυτό που έχει την τεράστια σημασία είναι ότι αυτός ο κοινός στόχος τότε για την ανέγερση σχολικού διδακτηρίου που θα έλυνε το μόνιμο πρόβλημα στέγασης των Ελλήνων μαθητών, ένωσε όλους τους φορείς και τα κόμματα υπό την Ελληνική Κοινότητα.

Αποτέλεσμα αυτής της ενότητας για τον κοινό στόχο ήταν η ίδρυση του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ με την Ελληνική Κοινότητα και 16 φορείς Μονάχου και Νταχάου να αναλαμβάνουν το εγχείρημα.

Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο, καθώς από το μηδέν έπρεπε να συντονιστούν δυο Υπουργεία Παιδείας (Ελλάδας και Βαυαρίας) αλλά και μια σειρά από άλλους φορείς (Δήμο Μονάχου, αρμόδιες υπηρεσίες ΟΣΚ). Το πρώτο βήμα, η αγορά δηλαδή του οικοπέδου το 2001 από την Ελλάδα αποτέλεσε και επιτυχία του Ελληνισμού, καθώς πέρα από τη στήριξη ανά διαστήματα από το Προξενείο, οι οργανωμένοι φορείς κινήθηκαν μόνοι τους. Για να γίνει δυνατή σήμερα, μάλιστα εν μέσω δημοσιονομικής κρίσης στη χώρα μας, η αρχή των εκσκαφών για την ανέγερσή του, ένα, επίσης, καθόλου εύκολο εγχείρημα.

 

Το δεύτερο, συνεπώς, μεγάλο επίτευγμα του Ελληνισμού είναι ότι απέδειξε στην πράξη ότι μπορεί να πετύχει μεγάλους στόχους, στόχους που θα εξυπηρετούν μακροπρόθεσμα την πολιτική του. Και αυτό ανοίγει τους ορίζοντες για νέες επιτυχίες νέα στοιχήματα. Φυσικά, η καθυστέρηση του όλου εγχειρήματος δημιούργησε επιφυλάξεις και ενίσχυσε την ελληνική καχυποψία. Ακόμη και σήμερα δεν θέλουν κάποιοι να κατανοήσουν ότι οι 100.000 γερμανικά μάρκα που συγκεντρώθηκαν το 1995 ήταν για να μπορεί να ιδρυθεί το ίδρυμα, όπως ορίζει ο νόμος, ότι τα χρήματα αυτά αποτελούν το ιδρυτικό κεφάλαιο,το οποίο βέβαια εξακολουθεί να υφίσταται και δεν μπορεί να πειραχτεί από κανένα. Συνεχίζουν όμως, να δηλητηριάζουν την κοινωνία κάποιοι θέτοντας ερωτήματα για το που πήγαν τα χρήματα. Αλλά ο Ελληνισμός σήμερα απέδειξε ότι μπορεί να πετύχει αν πραγματικά το θέλει.

 

Η τρίτη επιτυχία φυσικά, είναι αυτό καθαυτό το έργο. Ότι δηλαδή θα χτιστεί ένα σχολείο που θα εξυπηρετήσει εκατοντάδες Έλληνες μαθητές και μάλιστα, οι χώροι θα είναι έτσι διαμορφωμένοι που θα μπορούν να αξιοποιηθούν για πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις.

 

Ο ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ που από την πρώτη στιγμή στήριξε και ενίσχυσε την προσπάθεια, που είναι μέλος του Ιδρύματος Παλλάδιον, εκφράζει και την απόλυτη ικανοποίησή του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη και θέλει να συγχαρεί όλους όσους διαχρονικά βοήθησαν- άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο- στην μεγάλη αυτή επιτυχία του Ελληνισμού.

ΕΝΑΡΞΗ ΕΚΣΚΑΦΩΝ

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΜΟΝΑΧΟΥ, Ο ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΥΑΡΙΑ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΄'ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ'

και Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΜΟΝΑΧΟΥ ( ΣΥΛΛΟΓΟΙ, ΓΟΝΕΙΣ, ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ) ΤΗΝ 30.4.14 ωρα 14.00 μ.μ.

ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ HACHINGER BACH STRASSE - BERG AM LAIM στην τελετή Αγιασμού με ευκαιρία την ΕΝΑΡΞΗ ΕΚΣΚΑΦΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ (απο την Κατασκευαστική Εταιρεία ΑΡΧΙΚΟΝ ΑΕ).

Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή Ελληνικού Σχολείου στο Μόναχο

Σύμφωνα με ανακοίνωση - ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας για το θέμα της ανέγερης σχολικού διδακτηρίου στο Μόναχο δικηγόρο Γιώργο Βλαχόπουλο υπογράφηκε η σύμβαση των Κτιριακών Υποδομών ΑΕ με την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία ΑΡΧΙΚΟΝ ΑΕ, καθορστικό βήμα για την κατασκευή του ελληνικού σχολείου πριν μάλιστα υλοποοηθεί η απειλή του Δήμου Μονάχου για αγωγή αναστροφής της πώλησης.