Συμβούλιο Γονέων 1ου Γυμνασίου Μονάχου

Σύλλογος Γονέων Μονάχου

Παράταση της απόσπασης των Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού έως 31 Μαρτίου

Παράταση της απόσπασης μέχρι 31-3-2019 των παρακάτω Αναπληρωτών Συντονιστών υπέγραψε ,  ο υπουργός Παιδείας  και αφορά τους:

1. ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ

2. ΣΟΦΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

3. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

4. ΚΟΣΥΒΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

5. ΛΥΧΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ

6. ΒΛΑΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ

7. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

8. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

Στην περίπτωση που ολοκληρωθεί πριν την ανωτέρω ημερομηνία η διαδικασία επιλογής και ο ορισμός των νέων Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού, ύστερα από Προκήρυξη επιλογής, η παράταση θα ισχύει μέχρι την ανάληψη υπηρεσίας των νέων Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού.

Οι κ.κ. Παπατσίμπας Γεώργιος, Σοφός Εμμανουήλ, Ρουμελιώτου Μυρσίνη, Κόσυβας Γεώργιος, Λυχνάκη Μαρία και Βλάχος Γεώργιος, διατηρούν το δικαίωμα συμμετοχής για επανάκριση της παράτασης απόσπασης και τοποθέτησης κατά τα οριζόμενα στις παρ. 5 και 7 του άρθρου 13 του ν.4415/2016 (Α’ 159), εφόσον πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις αναφέρει η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας

Σχολική Επιτροπή Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου Πυθαγόρας

Μετά από πολλές προσπάθειες πήραμε τη παράταση ενός χρόνου ακόμα για το κτίριο του Δημοτικού μας.
Εχοντας το φόβο ότι χάνουμε όλο και πιο πολλούς μαθητες από τα ελληνικά σχολεία,αφού διαπομπεύεται ότι λήγει φέτος το συμβόλαιο μας,κερδίσαμε με αυτήν την παράταση λίγο χρόνο ακόμα ώστε να βρούμε κάποιο κτίριο για τη Σχολικη μονάδα μας.

Έως 7 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για να δουν τα γραπτά τους οι υποψήφιοι Ελληνες Εξωτερικού για ΑΕΙ/ΤΕΙ

Από το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ότι οι υποψήφιοι, που λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία εισαγωγής στην Tριτοβάθμια Eκπαίδευση με την ειδική κατηγορία των Ελλήνων του Εξωτερικού μπορούν να λάβουν γνώση των γραπτών τους δοκιμίων με επίδειξη αυτών σε χώρο και σε χρονικό διάστημα που θα καθορίζεται από την Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων του Υπουργείου

Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων Μονάχου

Σύλλογος Γονέων Λυκείου Μονάχου

Πρόγραμμα εξετάσεων μαθημάτων υποψηφίων Ελλήνων του εξωτερικού στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έτους 2018

Από το Υπουργείο  Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται το  Πρόγραμμα εξετάσεων μαθημάτων γενικής παιδείας, ομάδων προσανατολισμού και ειδικών μαθημάτων, υποψηφίων της ειδικής κατηγορίας «Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό», για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έτους 2018.

Συνέχεια

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ  ΕΛΜΕ ΒΑΥΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ

Με λύπη διαβάσαμε την ανακοίνωση του Συλλόγου Καθηγητών του Ελληνικού Λυκείου Μονάχου και ζώντας στους ίδιους χώρους, συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους, που προπηλακίστηκαν, πιστεύοντας ότι τέτοια φαινόμενα δεν πρέπει να παρατηρούνται.
Οι αποσπασμένοι αλλά και οι συμβασιούχοι καθηγητές, που διδάσκουμε στα ελληνικά σχολεία στην Βαυαρία, προσφέρουμε  καθημερινά τον εαυτό μας μέσα σε αντίξοες συνθήκες , πολύ συχνά εργαζόμενοι περισσότερες ώρες από αυτές που αμειβόμαστε, για να καλύψουμε τα κενά και να μεταδώσουμε στους μαθητές μας όλα εκείνα τα απαραίτητα  εφόδια για την επιτυχία τους στην ζωή.
Άλλωστε, το σχολείο δεν πρέπει να προσφέρει μόνον γνώσεις, αλλά πρέπει να διαπαιδαγωγεί και να ωθεί τους μαθητές του στην βελτίωση .
 Γι αυτό το λόγο θέλουμε την συμπαράσταση των γονέων μέσα από την αναγνώριση του έργου μας,  γιατί ο στόχος μας είναι κοινός.
Κατανοούμε την πικρία κάποιων γονέων, όταν τα παιδιά τους δεν αποδίδουν στο σχολείο, όμως αυτό κατά το μεγαλύτερο μέρος δεν οφείλεται στους δασκάλους και τους καθηγητές τους .
Πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι πάνω στο τι είδους σχολεία  και τι είδους μαθητές θέλουμε να έχουμε.
Θέλουμε ένα απαξιωμένο σχολείο από γονείς και μαθητές, που τυπικά μόνο θα λέγεται σχολείο  με μαθητές επισκέπτες, ή ένα σχολείο που θα επιβραβεύει την προσπάθεια και που θα δίνει στους μαθητές του  τις απαραίτητες ικανότητες, όχι μόνο για να περάσουν σε μια σχολή αλλά και για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη μετέπειτα επαγγελματική ζωή τους .
Όταν οι γονείς απαξιώνουν τα σχολεία και τους καθηγητές τους, κάνουν άθελά τους το μεγαλύτερο κακό στα παιδιά τους με αυτήν την στάση τους.
Μέσα από την εμπειρία μας θεωρούμε ότι η πλειοψηφία των γονέων εμπιστεύεται το έργο μας. Επίσης πιστεύουμε ότι τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα έγιναν «εν βρασμό ψυχής» και θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν επικρατούσε η ψυχραιμία και η λογική μέσα από έναν καλόπιστο διάλογο γονέων και καθηγητών.
Τα ελληνικά σχολεία για να υπάρχουν και να επιτελούν το έργο τους δεν χρειάζονται μόνον κτήρια και καθηγητές, χρειάζονται πάνω από όλα μαθητές και γονείς που να τα εμπιστεύονται και όλοι μαζί να προσπαθούμε δημιουργώντας το κατάλληλο κλίμα για δουλειά και μόρφωση.
 Μόνον έτσι ενωμένοι θα πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους, που δεν είναι άλλοι από την σωστή διαπαιδαγώγηση, την μόρφωση και την επιτυχία των παιδιών μας στην ζωή.

Μόναχο, 30.07.2018
η
Ε.Λ.Μ.Ε.
ΒΑΥΑΡΙΑΣ

Διαμαρτυρία Καθηγητών του Λυκείου Μονάχου, για (μεμονωμένα) κρούσματα τραμπουκισμού γονέων ενάντια εκπαιδευτικών

Από την καλοκαιρινή εκδήλωση (με πολύ βροχή) του Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου Μονάχου "Πυθαγρόας" 21.07.2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΕΝ. ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ

Υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής στις εξετάσεις και μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή Ελλήνων του εξωτερικού στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έτους 2018
Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει ανακοινωθεί ότι  οι Έλληνες του εξωτερικού, που έχουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά (μέσω διαδικτύου) αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις, καθώς και μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις τμημάτων και σχολών που επιθυμούν να εισαχθούν, από Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018 μέχρι και Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, την οποία οι υποψήφιοι θα αναζητήσουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
                                                   https://exams-expatriate.it.minedu.gov.gr
θα είναι προσβάσιμη όλο το 24ωρο και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να συμπληρώνουν την αίτηση συμμετοχής και το μηχανογραφικό δελτίο από τις χώρες του εξωτερικού, χωρίς κατ’ ανάγκη να μετακινηθούν στην Ελλάδα, για το σκοπό αυτό.
Την πλήρη ανακοίνωση μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου ακολουθώντας τον σύνδεσμο: http://www.minedu.gov.gr/news/35852-09-07-18-ypovoli-ilektronikis-aitisis-symmetoxis-stis-eksetaseis-kai-mixanografikoy-deltiou-gia-tin-eisagogi-ellinon-tou-eksoterikoy-stin-tritovathmia-ekpaidefsi-etous-2020
Οι υποψήφιοι οφείλουν να διαβάσουν προσεκτικά την ανακοίνωση και να ακολουθήσουν τις οδηγίες που αναγράφονται σε αυτή.
Τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην προετοιμασία τους για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου 2018.

Ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Μονάχου
Γ. Παπατσίμπας, Μ.Α.
Δρ. Φιλόλογος

Έλληνες εκπαιδευτικοί Βαυαρίας: Επιστολή Διαμαρτυρίας της Ε.Λ.Μ.Ε. στο Υπ. Παιδείας

Νέα επιστολή διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ Βαυαρίας προς το Υπουργείο μας κοινοποιήθηκε σήμερα την οποία και δημοσιεύουμε:

"Αξιότιμε κύριε υπουργέ, αξιότιμη κύρια υφυπουργέ,  
                                 
Σας στέλνουμε την παρούσα επιστολή για να διαμαρτυρηθούμε για τα εξής:

Υπόμνημα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μονάχου και Περιχώρων « Ο ΠΛΑΤΩΝ» στο Υπουργείο Παιδείας

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ/ Αξιότιμη Κυρία Υφυπουργέ


Με το υπόμνημα αυτό, το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Μονάχου και Περιχώρων « Ο ΠΛΑΤΩΝ» , με τον θεσμικό του ρόλο, θα προσπαθήσει να σας ενημερώσει και να καταθέσει δύο από  τα πολλά ζητήματα που απασχολούν τους λειτουργούς της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη Βαυαρία.


Επανερχόμαστε στο φλέγον θέμα που αφορά, τους με τριετία αποσπασμένους εκπαιδευτικούς στα ελληνικά σχολεία της Βαυαρίας και σας ενημερώνουμε για τα εξής:


1.    Η απόσπαση των Ελλήνων μόνιμων εκπαιδευτικών, όπως γνωρίζετε, γίνεται για τρία σχολικά έτη με μηνιαίο επιμίσθιο (1294€) με δυνατότητα παράτασης, κατόπιν αίτησης του εκπαιδευτικού, για 1+1 ακόμη έτη άνευ επιμισθίου, εφόσον, βέβαια, οι ανάγκες της Υπηρεσίας το απαιτούν.


Το δίγλωσσο εκπαιδευτικό μοντέλο επεκτείνεται για το σχολικό έτος 2018-2019 στην ΣΤ΄ τάξη με αντίστοιχα ΑΠΣ, ώστε στη συνέχεια να εισαχθεί ομαλά και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από την επιτυχία του δίγλωσσου εκπαιδευτικού μοντέλου εξαρτάται η ουσιαστική ύπαρξη και λειτουργία των Ελληνικών Σχολείων της Βαυαρίας. Το συντομότατο αυτό χρονικό διάστημα στην πράξη είναι παιδαγωγικά και διδακτικά αλυσιτελές, ιδιαίτερα δε στη Βαυαρία, όπου με τη συνεργασία του Ελληνικού και Γερμανικού Παιδαγωγικού Ινστιτούτου έχει θεσμοθετηθεί και λειτουργεί το Δίγλωσσο Σχολείο, για τους παρακάτω σοβαρούς παιδαγωγικούς λόγους:


Οι προϋποθέσεις για την επιτυχή λειτουργία του  δίγλωσσου εκπαιδευτικού μοντέλου είναι:


I.    Η άριστη κατάρτιση των εκπαιδευτικών, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν επαρκώς στις αυξημένες απαιτήσεις του έργου τους κι αυτό απαιτεί πολυάριθμες, επίπονες και πολυέξοδες, παράλληλες με το έργο τους επιμορφώσεις σε βάθος χρόνου, τουλάχιστον διετίας.


II.    Η στενή συνεργασία των εκπαιδευτικών των ελληνόγλωσσων μαθημάτων με εκείνους των γερμανόγλωσσων στην ίδια τάξη-τμήμα. Η εγκαθίδρυση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των εκπαιδευτικών απαιτεί μακροχρόνια καθημερινή συνεργασία και συντονισμό μεταξύ τους.

III.    Εντατική ενδοσχολική επιμόρφωση και συνεργασία με όμορα γερμανικά σχολεία.

IV.    Απαιτείται μακροχρόνια παραμονή των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες επειδή η βραχυχρόνια παραμονή τους, από το διευθυντή ως τους εκπαιδευτικούς της τάξης, και η αίσθηση της προσωρινότητας, είναι ισχυρός αρνητικός παράγοντας εις βάρος του προσφερόμενου παιδαγωγικού έργου. Αποδυναμώνει την παιδαγωγική και μορφωτική αποστολή του σχολείου, αφού με την οικοδόμηση των παιδαγωγικών σχέσεων εκπαιδευτικών-μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών μεταξύ τους, αυτές διακόπτονται.

V.    Το Βαυαρικό Υπουργείο Παιδείας, το οποίο και χρηματοδοτεί την ελληνική υποχρεωτική εκπαίδευση, έχει προτείνει ήδη προ πολλών ετών και δια της Ελληνογερμανικής Διακρατικής Σύμβασης την αναγκαιότητα απόσπασης των Ελλήνων εκπαιδευτικών για τουλάχιστον επτά έτη. 


Και οι πέντε αυτές προϋποθέσεις τίθενται εν αμφιβόλω, όταν σε τρία μόλις χρόνια το σύνολο των εκπαιδευτικών θα πρέπει να αντικατασταθεί, μια και στα Ενταγμένα Ελληνικά Σχολεία της Βαυαρίας τοποθετούνται μόνο εκπαιδευτικοί που διανύουν την τριετία με επιμίσθιο.


2.    Επίσης για τους εκπαιδευτικούς με παράταση χωρίς επιμίσθιο, η παραμονή σ’ αυτά τα σχολεία, έστω και μέχρι την συμπλήρωση της πενταετίας τους, είναι απαγορευτική λόγω της ΚΥΑ ΦΕΚ1740/Β/15-6-2016 που ισχύει μόνο για τα Ενταγμένα Σχολεία της Βαυαρίας.

 

Οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στη Βαυαρία δεν μπορούν να παραμείνουν στα σχολεία που έχουν τοποθετηθεί , κάτι που ισχύει για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε σχολεία του εξωτερικού. Εδώ έχει καταργηθεί η ισονομία. 

Τέλος τονίζουμε:
Α) Την αναγκαιότητα αύξησης του χρόνου απόσπασης με το ειδικό επιμίσθιο, από 3 σε τουλάχιστον 5 έτη για όλους.


Β) Κατάργηση  της ΚΥΑ ΦΕΚ1740/Β/15-6-2016 που ισχύει μόνο για τα Ενταγμένα Σχολεία της Βαυαρίας και δεν επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να παραμείνουν πέρα της τριετίας σε αυτά.


Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.


Ευελπιστούμε στις δέουσες ενέργειες από μέρους σας.


 Με εκτίμηση
                                                      Για το Δ.Σ.
         Ο Πρόεδρος                                                           Η  Γ. Γραμματέας    

     Λανόπουλος Θωμάς                                                 Γεωργίου Ευαγγελή

 

Επιστολή διαμαρτυρίας 15μελούς μαθητικού συμβουλίου Ελληνικού Λυκείου Μονάχου στο Υπουργείο Παιδείας

ΘΕΜΑ: Μηχανογραφικό Δελτίο 2018

Ευχαριστούμε πολύ, τόσο για την γρήγορη απάντηση σας στην επιστολή μας για την υποστελέχωση του Λυκείου μας, όσο και για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει για την ικανοποίηση του αιτήματος μας.

Αξιοποιόντας την ευκαιρία από την απαντητική επιστολή σας, να σας κοινοποιούμε τους προβληματισμούς και τις σκέψεις μας για την αναβάθμιση των παρεχόμενων Γνώσεων από το Σχολείο μας, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε την έλλειψη από το Μηχανογραφικό Δελτίο μας του προηγούμενου έτους (2017) κάποιων Σχολών παρόλο που οι συγκεκριμένες σχολές υπήρχαν στο αντίστοιχο των Ελλαδιτών μαθητών (πχ Εμπορικού Ναυτικού και Πυροσβεστικής Ακαδημίας).

Θεωρώντας ξεκάθαρη παραβίαση της Συνταγματικής Αρχής της Ισότιμης Αντιμετώπισης των Ελλήνων Πολιτών, παρακαλούμε να αποκαταστήσετε αυτήν την αδικία και να ενεργήσετε άμεσα για την πλήρη εξίσωση των Μηχανογραφικών Δελτίων των Ομογενών Μαθητών με τα αντίστοιχα των Μαθητών των Ελλαδικών Λυκείων.

Με Εκτίμηση για το 15μελές

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Γκεσούλης Γεώργιος Ιωάννης Αγγέλης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΝΑΧΟΥ  ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΜΑΘΕΙΑΣ

Ο Συντονιστής Εκπαίδευσης συγχαίρει τους μαθητές των ελληνικών σχολείων για την επιτυχή συμμετοχή τους στις εξετάσεις πιστοποίησης γερμανομάθειας DSD, όπως και τους εκπαιδευτικούς που δίδαξαν στις τάξεις των δημοτικών και των γυμνασίων. Με βάση τους πίνακες επιτυχόντων που μας στάλθηκαν, προκύπτουν τα εξής αποτελέσματα:

Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας Β1 έλαβαν 76 μαθητές της ΣΤ τάξης επί συνόλου 88 που έλαβαν μέρος στην εξέταση.

Στους μη επιτυχόντες συμπεριλαμβάνονται και όσοι δεν προσήλθαν στη γραπτή ή/και προφορική εξέταση. Σε ελάχιστες περιπτώσεις εκκρεμεί η συμπερίληψη του βαθμού των προφορικών εξετάσεων. Πρακτικά σχεδόν όλοι όσοι συμμετείχαν στις εξετάσεις έλαβαν τίτλο σπουδών επιπέδου Β1.

Παρακαλούνται οι διευθυντές/διευθύντριες να ενημερώσουν τους μαθητές τους με προσωπική επιστολή προς τον κηδεμόνα για την επιτυχία τους στην εξέταση. Τα διπλώματα θα αποσταλούν στα σχολεία για να τα δώσουν στους μαθητές τους, μόλις αυτά παραληφθούν από το Γραφείο Εκπαίδευσης.

Σημειώνεται ότι τα σχολεία μας συμμετείχαν εθελοντικά για πρώτη φορά το Μάρτιο 2018 στη συγκεκριμένη εξέταση DSD I (=επίπεδο γλωσσομάθειας Α2/Β1), ενώ προγραμματίζεται η συμμετοχή τους και στην εξέταση DSD II (επίπεδο γλωσσομάθειας Β2/Γ1).

Μόναχο, 12 Ιουνίου 2018

Ελληνικά Σχολεία Βαυαρίας: Επιστολή Εκπαιδευτικών στον Υπουργό Παιδείας

Την επιστολή που έστειλε στο Υπουργείο  Παιδείας, σήμερα 9/6/2018, η ΕΛΜΕ (Ένωση Λειτουργούν Μέσης Εκπαίδευσης) μας κοινοποίησε σήμερα το Δ.Σ. του συνδικαλιστικού οργάνου των Ελήνων εκπαιδευτικών στο κρατίδιο της Βαυαρίας

 

 

Ακολουθεί η επιστολή 

15μελές Μαθητικό Συμβούλιο Λυκείου Μονάχου: Επιστολή σε Υπουργείο Παιδείας

ΘΕΜΑ: Υποστελέχωση Διδακτικού Προσωπικού ΓΕΛ Μονάχου

    Αφορμή για την επιστολή μας αυτή, είναι η διαφαινόμενη έλλειψη καθηγητών για τη νέα σχολική χρονιά 2018 – 2019. Η εγκύκλιος που βγήκε πριν από λίγο καιρό, όχι μόνο δεν μας καθυσυχάζει, αλλά σε συνδυασμό με τα γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος, που αφορούν το ίδιο θέμα, ενισχύουν τους φόβους μας.

    Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι, ότι αφενός έχουμε καθηγητές-και μάλιστα σε "δύσκολες" ειδικότητες όπως Μαθηματικός κλπ-οι οποίοι ενώ δεν έχουν εξαντλήσει το χρονικό περιθώριο που ορίζει ο Νόμος, δυστυχώς ανακαλούνται, κι αφετέρου υπάρχει επιτόπιο προσωπικό το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί κατάλληλα, έτσι ώστε το σχολείο μας να μην παρουσιάζει κανένα πρόβλημα υποστελέχωσης.

    Ως εκλεγμένο συνδικαλιστικό όργανο των μαθητών του ΓΕΛ Μονάχου, ζητούμε από το Υπουργείο Παιδείας κι ειδικότερα από εσάς να πράξετε ότι είναι δυνατόν έτσι ώστε όχι μόνο να μην φύγουν οι καθηγητές από εδώ, χωρίς να εξαντλήσουν ΟΛΗ την θητεία τους, αλλά να προστεθούν και καινούργιοι για να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του Σχολείου μας, του μεγαλύτερου Ελληνικού Λυκείου εκτός Ελλάδας.


Με Εκτίμηση
για το 15μελές


Ο Πρόεδρος                             Ο Γραμματέας

 Γκεσούλης Γεώργιος              Ιωάννης Αγγέλης

Ανακοίνωση Συλλόγου και Κηδεμόνων Μονάχου

Aνακοίνωση Δημοτικού Σχολείου "Σωκράτης" για την εγγραφή μαθητών στην 1η δημοτικού σχολείου στις 11 Απριλίου (ημέρα Τετάρτη) από ώρα 14.00 έως 19.00. Κατά την εγγραφή είναι απαραίτητη η παρουσία του ίδιου του παιδιού

Ένσταση στην πρόταση του Δημάρχου για το οικόπεδο από Bayernpartei και Grünen. Θέλουν όλο το οικόπεδο για δικό τους σχολείο. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει άρθρο της Sascha Karowski στην TZ

https://www.tz.de/muenchen/stadt/berg-am-laim-ort43346/was-passiert-mit-griechischen-schule-in-berg-am-laim-9592729.html

Ανοιχτή επιστολή αποσπασμένων εκπαιδευτικών με επιμίσθιο στο Λύκειο Μονάχου

Κοινή επιστολή Συλλόγου Γονέων Μονάχου και σχολικών επιτροπών

Κοινή επιστολή ΕΛΜΕ και Πλάτωνα

O Σύλλογος Γονέων Μονάχου δημοσίευσε την κοινή επιστολή σχολικών επιτροπών προς το Υπουργείο Παιδείας

1ο Γυμνάσιο Μονάχου

Απόσπασμα από την αποχαιρετιστήρια εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του κου Krück (υπεύθυνου του υπουργείου Βαυαρίας για τα Ελληνικά σχολεία) από το σύνολο των Ελληνικών σχολείων Μονάχου

Εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου στις 12 Νοεμβρίου 2017

Ανακοίνωση - επιστολή Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου

Στην εκπομπή της Real με Ν. Χατζηνικολάου αναφορά στα κενά εκπαιδευτικών σε ελληνικά σχολεία Γερμανίας

Στη σημερινή πρωϊνή εκπομπή της Real με το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου έγινε αναφορά στα κενά εκπαιδευτικών στα ελληνικά σχολεία στη Γερμανία
Στο λεπτό 11:20
 http://www.real.gr/audiofiles/639497.mp3

Υπ. Παιδείας: Έως και Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 οι εγγραφές ομογενών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Οι υποψήφιοι με τις ειδικές κατηγορίες των Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό, που εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, εγγράφονται από Τετάρτη 4 Οκτωβρίου έως και Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017.

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν και τα δικαιολογητικά που οφείλουν να προσκομίσουν στη Γραμματεία της Σχολής ή στο Τμήμα εισαγωγής τους είναι στο έγγραφο που ακολουθεί.

Επιστολή συλλόγου Κρητών Μονάχου στο Υπουργείο Παιδείας

Προς Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Υπόψη κυρίου Υπουργού, κ. Κωνσταντίνου Γαβρόγλου.

Θέμα: Έλλειψη εκπαιδευτικών στα ελληνικά σχολεία στο Μόναχο.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ο Κρητικός Σύλλογος Μονάχου και περιχώρων, ένας από τους αρχαιότερους ελληνικούς συλλόγους της Γερμανίας, ο οποίος δραστηριοποιείται πολιτιστικά με επιτυχία στη γερμανική κοινωνία και σε καθημερινή βάση χτίζει γέφυρες μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων συμβάλλοντας θετικά στην εικόνα της πατρίδας μας στη τοπική κοινωνία, επανέρχεται με ένα θέμα που αφορά στην ομογένεια και συγκεκριμένα, στην πολύπαθη εκπαίδευση των ελληνόπουλων του Μονάχου και τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης πάνω στο θέμα.

Χρόνια τώρα λαμβάνουμε σαν ομογένεια διαβεβαιώσεις, από όλες τις κυβερνήσεις και από την τωρινή κυβέρνηση της πατρίδας μας, ότι δεν μας έχετε ξεχάσει σε ό,τι αφορά την παρεχόμενη εκπαίδευση των παιδιών μας, ότι το ελληνικό κράτος κάνει το παν ώστε τα παιδιά μας να λαμβάνουν, εφόσον το επιθυμούν, ελληνική εκπαίδευση, ότι ακούτε και προσπαθείτε να λύνετε τα προβλήματά μας και ότι είμαστε οι καλύτεροι πρεσβευτές της πατρίδας μας στο εξωτερικό. Ακούμε συνέχεια λόγια μεγάλα και υποσχέσεις τρανταχτές χωρίς όμως πραγματικό αντίκρισμα.

Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις σχετικά με το υπάρχον πρόβλημα της έλλειψης εκπαιδευτικών στα ελληνικά σχολεία του Μονάχου, το οποίο γιγαντώνεται και πνίγει παιδιά, γονείς και όσους εκπαιδευτικούς έχουν απομείνει. Βλέπουμε τα ελληνικά σχολεία στο Μόναχο ακέφαλα, ανοργάνωτα, χωρίς σχέδιο και στρατηγική για το μέλλον. Βλέπουμε να μας έχετε παρατήσει στο έλεος του χρόνου, ποντάροντας μάλλον στο γεγονός ότι ο χρόνος λύνει αρκετά από τα προβλήματα και αργά ή γρήγορα θα λύσει και αυτό, αφού λόγω της αδιαφορίας και της απραξίας του Ελληνικού κράτους οι γονείς θα αναγκαστούν να στραφούν σε γερμανικές σχολικές μονάδες και στο γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα για να μην χαντακώσουν και άλλο τα παιδιά τους.

Τα ελληνικά σχολεία στο Μόναχο, κύριε υπουργέ, αυτή τη στιγμή δεν έχουν εκπαιδευτικούς. Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Μόναχο, ειδικά το ελληνικό λύκειο, όπου η κατάσταση είναι τραγική, ξεκίνησαν και συνεχίζουν τη λειτουργία τους με τρομερές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Και το ελληνικό κράτος πάει από υπόσχεση σε υπόσχεση, από ημερομηνία σε ημερομηνία, ροκανίζοντας και πάλι το χρόνο.

Ζητάμε εδώ και τώρα λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά σχολεία και η παρεχόμενη εκπαίδευση ειδικά για το Μόναχο αλλά και της Γερμανίας γενικότερα. Ζητάμε τη στελέχωση όλων των ελληνικών σχολείων στο Μόναχο με κατάλληλο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό. Επίσης, ζητάμε άμεση λύση στο μείζον πρόβλημα της στέγασης των σχολείων μας και απαιτούμε αυτές οι λύσεις να έχουν διάρκεια.

Διότι αυτά τα σχολεία, κύριε Υπουργέ, δεν φτιάχτηκαν για να γκρεμιστούν, αλλά για να μορφώσουν ανθρώπους οι οποίοι αύριο θα υπερασπίζονται την πατρίδα μας και τα συμφέροντά της σε όλες τις γωνιές του κόσμου, εκεί που δεν τα υπερασπίζονται αρκετές φορές και όπως θα έπρεπε αυτοί που έχουν εκλεχθεί από τον ελληνικό λαό για να κάνουν αυτή τη δουλειά.

Με εκτίμηση,

Δ.Σ Κρητικού Συλλόγου Μονάχου και περιχώρων

ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 για την κατάσταση στα Λύκεια της Γερμανίας

Άρθρο του δημοσιογράφου Γιώργου Παππά στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ για την κατάσταση των ελληνικών σχολείων

Εκπαιδευτικοί παντρεμένοι με κατοίκους εξωτερικού: ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΛΑΣΠΗ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ

Αξιότιμοι κύριοι του υπουργείου,


στο από 29.09.2017 δελτίο τύπου αναληθώς ισχυρίζεστε ότι για την άνευ  προηγουμένου καθυστέρηση στελέχωσης των σχολείων του εξωτερικού, ευθύνονται οι εκπαιδευτικοί τους οποίους εμφανίζετε ως ένα αλληλοσπαραζόμενο κλάδο. Συνέχεια

Η απάντηση των Συλλόγων Γονέων Λυκείων Γερμανίας στη δέσμευση του Υπουργού

Θετικό βήμα χαρακτηρίζουν οι Σύλλογοι Γονέων Λυκείων Γερμανίας σε κοινή δήλωση τη δέσμευση του Υπουργού Παιδείας για κάλυψη των κενών εκπαιδευτικών μέχρι στις 15 Οκτωβρίου.

 

Ταυτόχρονα δηλώνουν ότι θα παρακολουθούν τις διαδικασίες και ότι μετά τις 15 του μηνός θα ξεκινήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν τηρηθεί

η δέσμευση.

 

Ακολουθεί η ανακοίνωση:https://doryforos-europa.blogspot.de/2017/10/blog-post_1.html

Ερώτηση της Βουλευτή Χαράς Κεφαλίδου στον ΥΠΕΠΘ για σχολεία Γερμανίας

Η Βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κατατέθεσε σήμερα Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου, αναφορικά με τις τεράστιες ελλείψεις εκπαιδευτικών που υπάρχουν στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, αλλά και προνομιακή μεταχείριση από την πλευρά του Υπουργείου για συγκεκριμένες αποσπάσεις χωρίς τήρηση του σχετικού Νόμου. 
Ακολουθεί η ερώτηση:

Υπ. Παιδείας: Έως τις 15.10 η κάλυψη θέσεων εκπαιδευτικών στα ελλ. σχολεία της Γερμανίας

Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου σε σχέση με κενά σε διδακτικό προσωπικό που παρατηρούνται σε ελληνικά σχολεία της Γερμανίας, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σημειώνει:
Παρά τον έγκαιρο σχεδιασμό, σε ελληνικά σχολεία της Γερμανίας υπήρξε σημαντικός αριθμός ενστάσεων εκπαιδευτικών έναντι συναδέλφων τους στα Διοικητικά Δικαστήρια της Ελλάδος.
Η διαδικασία αυτή είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν κενά σε θέσεις διδακτικού προσωπικού κατά τις πρώτες ημέρες λειτουργίας των σχολείων, τα οποία θα καλυφθούν με το πέρας της διαδικασίας που προβλέπεται σε περιπτώσεις ενστάσεων, δηλαδή το αργότερο έως τις 15 Οκτωβρίου.

Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων Ελλήνων Εξωτερικού για ΑΕΙ και ΤΕΙ

Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκαν τα ονόματα των εισαγομένων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των τέκνων Ελλήνων του Εξωτερικού, των τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό και των Ελλήνων αποφοίτων ξένων λυκείων του εξωτερικού.
Τα ανωτέρω αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στους ενδιαφερόμενους από το διαδίκτυο (στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Π.Ε.Θ., http://results.it.minedu.gov.gr). Συνέχεια

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Epsilon Tv τα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού καναλιού πανελλαδικής εμβέλειας Epsilon Tv με παρουσιαστή τον Νίκο Ευαγγελάτο η κατάσταση στα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας με τις μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς.

Από το λεπτό 01.08.01 έως 1.11.30

Οι μαθητές του Λυκείου Μονάχου πριν από λίγο στο Γενικό Προξενείο για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη εκπαιδευτικών

Γερμανία: Κοινή ανακοίνωση των Γονέων όλων των Ελληνικών Λυκείων

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
                                                                                  
Προς : Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Γερμανία, Θρησκευμάτων 
Υπόψη :  κ.  Υπουργού Κ. Γαβρόγλου
Κοιν :  Γραφείο Πρωθυπουργού 
- Υπόψη :  κ. Πρωθυπουργού
- Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων 

- Υπόψη :  κ. Υφυπουργού Κ. Ζουράρι 

Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" για την καταγγελία των μαθητών του Λυκείου Μονάχου

Ανακοίνωση μαθητών Λυκείου Μονάχου

Μαθητές του Ελληνικού Λυκείου Μονάχου

Μόναχο. 25 Σεπτεμβρίου 2017

 

Προς: Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων

Υπόψην: κ.Υπουργού Κ.Γαβρόγλου

Κοιν:-Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων

Υπόψην: κ. Υφυπουργού Κ.Ζουράρη

-Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων

  Δ/νση ΔΙΠΟΔΕ

-Γενικό Προξενίο της Ελλάδος στο Μόναχο

 Υπόψην: κ. Κωνσταντινοπούλου

-Γραφείο εκπαίδευσης Μονάχου

 Υπόψην:κ.Παπατσίμπα

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Όπως γνωρίζετε η σχολική μας χρονιά ξεκίνησε με τον χειρότερο για εμάς τρόπο. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη καθηγητών(μόλις 10 για 300 μαθητές) και μάλιστα βασικών ειδικοτήτων, γεγονός που αν συνεχιστεί θα καταστήσει δύσκολη τη συμμετοχή των μαθητών της Γ! Λυκείου στις πανελλαδικές εξετάσεις. Γνωρίζουμε ότι παρόμοιο πρόβλημα έχει εμφανιστεί και σε άλλα ελληνικά σχολεία της ομογένειας τα οποία και αντέδρασαν. Ήρθε η σειρά μας να τονίσουμε για άλλη μια φορά τη σημασία της σωστής λειτουργίας ενός ελληνικού σχολείου της ομογένειας και όχι της υπολειτουργίας του. Γι αυτό ζητούμε την όσο το δυνατόν πιο σύντομη απόσπαση επαρκούς διδακτικού προσωπικού.

 

Ευχόμαστε και ελπίζουμε να υπάρξει άμεση απάντηση σε αυτό το φλέγον ζήτημα. Απαιτούμε να λάβετε υπόψη σας επιτέλους τη σοβαρότητα της κατάστασης, να μην αγνοείτε και να επιληφθείτε των προβλημάτων. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

 

Μετά τιμής

 

Οι μαθητές του Ελληνικού Λυκείου Μονάχου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΕΛΛΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας κατέθεσε εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας ο Βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλιας


Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
Ιδιαίτερα έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα του εξωτερικού όσο και στην ελληνική διασπορά εν γένει, η πρωτοφανής δυσλειτουργία της διαδικασίας νέων αποσπάσεων και παρατάσεων αποσπάσεων των εκπαιδευτικών στα σχολεία του εξωτερικού για το σχολικό έτος 2017-18.


Συγκεκριμένα, όπως έχουμε έγκαιρα προειδοποιήσει με ερώτησή μας, η νέα υπουργική απόφαση (Φ821/85747/Η2/1888-31.05.2017) που καθορίζει τη διαδικασία αποσπάσεων εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, με τις διατάξεις που εισάγει, οδηγεί στην αποψίλωση των σχολείων του εξωτερικού από έμπειρους εκπαιδευτικούς και σε πρωτοφανή μαρασμό την εκπαίδευση των ομογενών μαθητών.


 Ωστόσο, αυτό που προκαλεί έκδηλη αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα και στον ελληνισμό της διασποράς, όπως καταγγέλλουν με επιστολές τους τόσο ο Σύλλογος Γονέων του Ελληνικού Λυκείου του Μονάχου όσο και το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας «δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη τους οριστικούς αξιολογικούς πίνακες των προς απόσπαση εκπαιδευτικών, ενώ τα σχολεία του εξωτερικού υποδέχονται ήδη τους μαθητές σε άδειες αίθουσες, δημιουργώντας την αίσθηση της διάλυσης και της έλλειψης προγραμματισμού αναστατώνοντας γονείς και μαθητές, οι οποίοι ήδη βλέπουν να χάνονται δεκάδες διδακτικές ώρες»


Ο παραλογισμός της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι στην εμμονική στάση  που κρατά στο θέμα των παρατάσεων απόσπασης των εκπαιδευτικών που βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό, αφού όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί, « το σχολικό έτος στην περιοχή του Ντύσσελντορφ ξεκινά στις 30 Αυγούστου ενώ οι αποσπάσεις των εν λόγω εκπαιδευτικών λήγουν τυπικά στις 31 του ίδιου μήνα και στην περίπτωση που οι παρατάσεις δεν υπογραφούν τις επόμενες ημέρες θα πρέπει οι συνάδελφοι να αναλάβουν υπηρεσία στη Γερμανία, δύο ημέρες αργότερα να γυρίσουν στην Ελλάδα, για να επιστρέψουν στη Γερμανία μετά την υπογραφή της παράτασης...»


Τέλος, φανερή είναι επίσης η αίσθηση αυθαιρεσίας απέναντι στους εκπαιδευτικούς από το γεγονός ότι, ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβαρύνει αναίτια τον οικονομικό προϋπολογισμό με επιμίσθια, βάζοντας «μαχαίρι» στα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, εντούτοις, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, «χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς επαρκή δικαιολογία τα χρήματα δεν πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των συνάδελφων για την πληρωμή του επιμισθίου του Ιουνίου».
Κατόπιν των ανωτέρω


Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
1.    Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες νέων αποσπάσεων και παρατάσεων αποσπάσεων, προκειμένου να στελεχωθούν τα σχολεία σύμφωνα με και με τις επιστολές τόσο του συλλόγου γονέων του Λυκείου Μονάχου, όσο και του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας;


2.    Προτίθεστε, τελικά, εφόσον συνεχιστεί η εικόνα δυσλειτουργίας των σχολικών μονάδων, με πρωτοφανή έλλειψη εκπαιδευτικών, όπως αναφέρεται και στις προαναφερθείσες επιστολές, να επαναφέρετε σε ισχύ πάγια διάταξη προηγούμενων νομοθετημάτων για τη διαδικασία αποσπάσεων των εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, βάσει της οποίας, «οι εκπαιδευτικοί κατατάσσονται σε δύο (2) πίνακες επιλογής, Α χωρίς επιμίσθιο και Β με επιμίσθιο, κατά χώρα, γλώσσα και κλάδο, με βάση τον συνολικό αριθμό μορίων που συγκεντρώνουν. Η επιλογή από τον πίνακα Β (απόσπαση με επιμίσθιο) πραγματοποιείται μετά από εξάντληση του πίνακα Α (απόσπαση χωρίς επιμίσθιο)» συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην εξοικονόμηση πόρων και την επαρκή στελέχωση των σχολικών μονάδων όλων των τύπων του εξωτερικού;

Επιστολή διαμαρτυρίας Συλλόγου Λυκείου Μονάχου στο Υπουργείο Παιδείας

ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ

Δημοτικό Σχολείο Μονάχου Αριστοτέλης - Σχολική Επιτροπή

 

Μαγικές ήταν οι στιγμές που ζήσαμε φέτος στο σχολείο μας κατά την διάρκεια των επισκέψεων των συγγραφέων μας, στα πλαίσια του προγράμματος φιλαναγνωσίας.

 

Η δημιουργία, η πρωτοβουλία, η έμπνευση σε όλους τους τομείς ξεκίνησαν ήδη με την προετοιμασία μας για την υποδοχή τους. Ένα ολόκληρο εργαστήρι στήθηκε στο σχολείο μας ετοιμάζοντας τα πλακάτ, τα τραγούδια, τα θεατρικά και τις συνεντεύξεις μας.

 

Περίσσεψαν τα χαμόγελα των παιδιών στο υπέροχο ταξίδι με τα βιβλία των συγγραφέων, της Άλκης Ζέη και της Αλεξάνδρας Μητσιάλη. Απογειώθηκε η φαντασία και η δημιουργικότητα των μαθητών μας ζωντανεύοντας τους ήρωες των βιβλίων, συζητώντας μέσα στην τάξη, προετοιμάζοντας τις δραστηριότητες που σχεδιάσαμε.

 

Η θεατρική παράσταση που βασίστηκε στο βιβλίο της Αλεξάνδρας Μητσιάλη "Το Απίστευτο σχέδιο της Μυρτώς και του Περικλή" που με τόση ψυχή στήριξαν μαθητές και μαθήτριες εντυπωσίασε τους πάντες. Το Μαύρο Θέατρο με το οποίο παρουσιάσαμε σε κάθε μια από τις συγγραφείς μας το βιογραφικό της, ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για τα παιδιά και μάγεψε όχι μόνο αυτά αλλά και τις ίδιες. Οι πολύωρες συναντήσεις των παιδιών με τις συγγραφείς, κατά τη διάρκεια των οποίων έθεσαν ερωτήσεις, πήραν απαντήσεις, συζήτησαν για πλήθος θεμάτων, έφερε σε επαφή τα παιδιά με τον κόσμο των λογοτεχνικών ηρώων, της συγγραφής, με τα μυστικά της έμπνευσης και της δημιουργίας.

 

Το τρίωρο βιωματικό εργαστήρι για εκπαιδευτικούς που πραγματοποίησε η Αλεξάνδρα Μητσιάλη με θέμα "Ο ξένος, ο άλλος, ο διαφορετικός" βασισμένο σε τρία από τα βιβλία της έφερε σε επαφή τις/τους εκπαιδευτικούς με τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος, της δημιουργικής γραφής, διαθεματικές εργασίες και πρωτότυπα παιχνίδια που τους εφοδίασε ακόμα περισσότερο για την προσέγγιση της λογοτεχνίας μέσα στην τάξη.Το κέρδος τεράστιο!Προπάντων κερδίσαμε αναγνώστες!!! Ναι, αναγνώστες, που διαβάζουν τα λογοτεχνικά τους βιβλία στο σπίτι, στην τάξη ακόμα και στο διάλειμμα, που κουβεντιάζουν ενθουσιασμένα μεταξύ τους για όσα διαβάζουν, που καμαρώνουν για τις αφιερώσεις τους, που δεν προλαβαίνουν να τελειώσουν ένα βιβλίο και είναι έτοιμοι να αρχίσουν το επόμενο. Τι καλύτερο θα μπορούσαμε να φανταστούμε εκπαιδευτικοί και γονείς για τον εμπλουτισμό της σκέψης, την καλλιέργεια της γλώσσας, το σμίλευμα της προσωπικότητας των παιδιών μας; Η αναγνωστική μας λέσχη περιμένει τώρα και τους γονείς να πάρουν μέρος την επόμενη χρονιά.

 

Γιατί το ταξίδι μας δεν πρέπει να τελειώσει. Μόλις αρχίσαμε να ανοίγουμε πανιά στους μεγάλους ωκεανούς του πνεύματος και της τέχνης και τα μεγάλα ταξίδια μας περιμένουν.

Από την καλοκαιρινή εκδήλωση του δημοτικού σχολείου Αριστοτέλης ( φωτογραφίες από τη σελίδα του σχολείου: Δημοτικό Σχολείο Μονάχου Αριστοτέλης - Σχολική)

ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ARISTOTELES

Η Σχολική Επιτροπή καλεί μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς του σχολείου μας με τις οικογένειες, τους γνωστούς και φίλους τους στην καθιερωμένη καλοκαιρινή γιορτή που διοργανώνουμε στο προαύλιο χώρο του σχολείου
το Σάββατο 15 Ιουλίου 2017, ώρα 13:00 – 20:00
Σας περιμένει ποικίλο πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν τα παιδιά του σχολείου μας, μουσική, φαγητό στα κάρβουνα, ποτά και γλυκά*.

(* όσες μητέρες θέλουν να βοηθήσουν παρακαλούνται να φέρουν σπιτικά γλυκά)
Η παρουσία σας θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά.

Για τη Σχολική Επιτροπή

Η πρόεδρος                     Η γραμματέας

Παναγιώτα Βουλγαράκη Κεράσα Τσιφλίδου

Από την καλοκαιρινή εκδήλωση του 1ου δημοτικού σχολείου Μονάχου

Υπ. Παιδείας: Από 6/7 έως 13/7 οι δηλώσεις για εξετάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ Ελλήνων εξωτερικού

Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι οι Έλληνες του εξωτερικού, που έχουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά (μέσω διαδικτύου) αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις, καθώς και μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις τμημάτων και σχολών που επιθυμούν να εισαχθούν, από Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017 μέχρι και 13 Ιουλίου 2017. Συνέχεια

Ανακοίνωση Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Μονάχου

Σήμερα 4/7/2017 το Δ.Σ του Συλλόγου μας επισκέφτηκε την Γεν. Πρόξενο κ. Κωνσταντινοπούλου στους χώρους του Γεν.  Προξενείου  Μόναχου ενώ υπήρχε συνάντηση με τον Συντονιστή Εκπαίδευσης  κ. Παπατσίμπα τον ιδιοκτήτη του κτηρίου στο Moosfeld και τον δικηγόρο κ. Κωνσταντινίδη με θέμα την μεταστέγαση του Λυκείου.

Μετά την λήξη της συνάντησης  ο κ. Παπατσίμπας μας ενημέρωσε ότι επήλθε συμφωνία προσωρινής παραμονής  του Λυκείου στο ήδη υπάρχων κτήριο ,μέχρι  να αποπερατωθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης και μεταστέγασης μας στο νέο κτήριο στην περιοχή του Οbersendling. Αναμένεται επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο του Συντονιστή μέχρι το τέλος της σχολικής περιόδου.

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Μονάχου

Έκτακτη ανακοίνωση

 

Ενημέρωση που είχαμε από τον Ostermeier, νέο ενοικιαστή του κτηρίου στο Moosfeld, όντως δεν μπόρεσε να πάρει άδεια το γερμανικό σχολείο και έτσι μπορούμε να πάρουμε την παράταση που θα χρειαστούμε έως να είναι έτοιμο το κτήριο στο Obersendling

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Μονάχου

Έκτακτη ανακοίνωση 

Ενημέρωση που είχαμε από τον Ostermeier, νέο ενοικιαστή του κτηρίου στο Moosfeld, όντως δεν μπόρεσε να πάρει άδεια το γερμανικό σχολείο και έτσι μπορούμε να πάρουμε την παράταση που θα χρειαστούμε έως να είναι έτοιμο το κτήριο στο Obersendling

Ανακοίνωση του αν. Τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ., βουλευτή Ν. Λάρισας, κ. Χρήστου Κέλλα (απάντηση στην ανακοίνωση του Υφ. Παιδείας)

“ΠΟΝΤΙΟΣ ΠΙΛΑΤΟΣ” Ο ΖΟΥΡΑΡΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ 

«Φτάσαμε στο τέλος του διδακτικού έτους στη Βαυαρία με το πρωτοφανές γεγονός οι Ενώσεις Γονέων του Μονάχου να προσπαθούν απεγνωσμένα την ύστατη ώρα να υποκαταστήσουν την ανύπαρκτη κυβερνητική πολιτική, αναζητώντας οι ίδιοι λύση για τα προβλήματα στέγασης των σχολείων της περιοχής». 

 «Για μια φορά ακόμη οι ελληνικές οικογένειες του Μονάχου βρίσκονται σε απόγνωση, ως συνέπεια της αναστάτωσης που έχει προκληθεί από την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας στο θέμα της μεταστέγασης του ελληνικού λυκείου της πόλης.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ζουράρις, πιστός στο δόγμα “ποιος ζει ποιος πεθαίνει”, αντί, συναισθανόμενος την ευθύνη της θέσης του, να αναζητήσει λύσεις για τα θέματα της εκπαίδευσης των Ελλήνων μαθητών του Μονάχου, “κουκουλώνει” το πρόβλημα μεταθέτοντας την ευθύνη σε υπηρεσιακούς παράγοντες,  ωσάν να μην είναι και αυτοί οργανικά μέλη του ίδιου του Υπουργείου.

 

Όμως, αυτή τη φορά δεν υπάρχει καν το άλλοθι της άγνοιας . Τόσο οι σύλλογοι γονέων του Μονάχου όσο και εμείς, ως τομέας Παιδείας, με ερώτησή μας από τον Νοέμβριο του 2016, τον είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα. Γνώριζε ότι έπρεπε να κινηθεί γρήγορα για την ανανέωση των συμβάσεων ενοικίασης των σχολικών διδακτηρίων. Γνώριζε ότι υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο οι εκατοντάδες μαθητές του λυκείου «να βρεθούν στο δρόμο», αλλά δεν έκανε τίποτε για να το αντιμετωπίσει.

Έτσι φτάσαμε στο τέλος του διδακτικού έτους στη Βαυαρία, με το πρωτοφανές γεγονός, οι ενώσεις γονέων του Μονάχου να προσπαθούν απεγνωσμένα την ύστατη ώρα να υποκαταστήσουν την ανύπαρκτη κυβερνητική πολιτική αναζητώντας οι ίδιοι λύση για τα θέματα των ελληνικών σχολείων. Και τούτο διότι, παρά τις καθησυχαστικές υποσχέσεις όλον αυτόν τον καιρό δια στόματος του κ. Ζουράρι (απάντηση του κ. Ζουράρι στην ερώτηση των βουλευτών του Τομέα Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας στις 22-12 2016 και δελτίο τύπου του κ. Ζουράρι στις 31-5-2017 που ανακοίνωνε την επίλυση του στεγαστικού ζητήματος των σχολικών μονάδων του Μονάχου), λύση του προβλήματος στέγασης των σχολείων της περιοχής, δε βρέθηκε.

Τώρα, στο και πέντε, ο αρμόδιος Υφυπουργός, αποποιούμενος της αποκλειστικής πολιτικής και διοικητικής του αρμοδιότητας στα θέματα ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, μετακυλύει τη δική του ευθύνη σε υφισταμένους του. Παραδίδοντας, μάλιστα, μαθήματα ελληνογνωσίας και ελληνοπρέπειας, υπόσχεται και πάλι προσωρινές και κυρίως προβληματικές λύσεις που δεν πείθουν κανέναν πλέον στη διασπορά του Μονάχου. 

 

Γιατί και στο θέμα της στέγασης των σχολείων, όπως και στο θέμα της ανέγερσης σχολικού διδακτηρίου στο ελληνικό οικόπεδο, στο Μόναχο, μοίραζε ελπίδες και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, όπως αποδείχθηκε.

Προτρέπουμε τον κ. Ζουράρι, να αφήσει τα προσχήματα και τις μεγαλοστομίες και να αναλάβει επιτέλους την πολιτική και διοικητική του ευθύνη στα καίρια ζητήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, αναγνωρίζοντας ότι η ελληνική παιδεία για τη διασπορά αποτελεί αποστολή μείζονος εθνικής σημασίας».

 

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Μεταναστών Μονάχου

Σχετικά με τις εξελίξεις στα ελληνικά σχολεία του Μονάχου

 

Τους τελευταίους μήνες οι γονείς και οι μαθητές των ελληνικών σχολείων του Μονάχου και ειδικά του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μονάχου ήρθαν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κλεισίματος του σχολείου τους και την συγχώνευσή του στα υπόλοιπα δημοτικά σχολεία. Παράλληλα, ορατός υπήρξε ο κίνδυνος να συγχωνευτούν και τα 2 γυμνάσια του Μονάχου, ενώ πρόβλημα στέγασης έχει προκύψει και για το λύκειο του Μονάχου. 

Αφορμή αποτέλεσε για μια ακόμη φορά η αδυναμία πληρωμής του ενοικίου του κτιρίου από πλευράς του ελληνικού υπουργείου. Η άμεση οργάνωση και κινητοποίηση των γονιών έκανε δυνατό να αποφευχθεί κατ' αρχήν το κλείσιμο του δημοτικού σχολείου, παραμένει όμως ανοιχτό το θέμα της στέγασης του Λυκείου. Γίνεται ξεκάθαρο λοιπόν ότι όταν οργανωνόμαστε και παλεύουμε συλλογικά μπορούμε να εμποδίζουμε αρνητικές εξελίξεις.

Ως επιτροπή Αγώνα Μεταναστών στο Μόναχο στηρίζουμε τον αγώνα των γονιών ενάντια σε οποιοδήποτε κλείσιμο σχολείου, όταν φυσικά δεν εξασφαλίζεται εναλλακτική λύση που να καλύπτει ολοκληρωμένα τις ανάγκες των μαθητών. Θέλουμε όμως να αναδείξουμε ότι μπορεί η συγκεκριμένη εξέλιξη μερικώς να αποφεύχθηκε, παραμένει όμως η αιτία που οδηγεί στη συνεχή υποβάθμιση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, που δεν είναι άλλη από την πολιτική που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια από τις ελληνικές κυβέρνήσεις. 

Για αυτό το λόγο, δεν πρέπει να μας ξεγελούν οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού υπουργείου παιδείας με τα καλοπιάσματα και την αποπροσανατολιστική τους στάση, γιατί είναι αυτοί που ευθύνονται για το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις πολλών ελληνικών σχολείων τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία, αλλά και αντίστοιχα στην Ελλάδα, για το κλείσιμο πολλών Τμημάτων Μητρικής Γλώσσας, για τα κενά σε διδάσκοντες και τις χαμένες ώρες, για τις μόνιμες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή (κτίρια, βιβλία). Είναι αυτοί που ευθύνονται για τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο χωρίς δικαιώματα των δασκάλων, που αμοίβονται με απολαβές που δεν ανταπεξέρχονται στα αυξημένα έξοδα της ζωής στο Μόναχο. Είναι αυτοί, τέλος, που ευθύνονται για την οριστική απώλεια του υπο ανέγερση κτιρίου που θα στέγαζε ελληνικό σχολείο στο Μόναχο.

Παράλληλα, αυτή η ελληνική κυβέρνηση δεν διστάζει να συμφωνεί και να ψηφίζει, πριν ένα μήνα, και τέταρτο μνημόνιο με βαριά μέτρα εις βάρος του λαού μας, που υποφέρει κάτω από τις συνέπειες των προηγούμενων τριών μνημονίων και της οικονομικής κρίσης των τελευταίων οκτώ χρόνων. Με τα μέτρα αυτά μειώνει για μια ακόμη φορά συντάξεις και μισθούς, μέσα και από την αύξηση της φορολογίας και την περαιτέρω περικοπή επιδομάτων, χτυπά έμμεσα και άμεσα εργατικά δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει φοροελαφρύνσεις, επιδοτήσεις και διευκολύνσεις όπως η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στους εφοπλιστές, τους επιχειρηματίες του εμπορίου, τους μεγαλοξενοδόχους, τους τραπεζίτες κτλ. Παραμένει, λοιπόν, ο κίνδυνος κλεισιμάτων και συγχωνεύσεων σχολείων αφού συνεχίζει να εφαρμόζεται η ίδια πολιτική. 

Μήπως όμως τα σχολεία στη Βαυαρία δεν κινδυνεύουν επειδή τα έξοδά τους καλύπτονται κυρίως από το βαυαρικό κράτος; Η προσπάθεια «απαλλαγής» του Ελληνικού ΥΠΕΠΘ από το «έξοδο» της παροχής Ελληνικής Παιδείας στα παιδιά των μεταναστών στη Γερμανία και αλλού, είναι στην πρώτη γραμμή της ατζέντας ΚΑΘΕ Ελληνικής Κυβέρνησης εδώ και 10ετίες! Με το πρόσχημα του «πιλοτικού» δίγλωσσου προγράμματος στο Μόναχο και την ταυτόχρονη απαξίωση γυμνασίων και λυκείων, με τα εμπόδια στην απρόσκοπτη χρηματοδότηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών, αλλά και με το μάτι κλεισμένο σε εργολάβους και καλοθελητές που καραδοκούν στη γωνία για να «προσφέρουν» ιδιωτική εκπαίδευση σε όποιον έχει τα «μέσα» να το κάνει, οι Έλληνες μετανάστες ζουν πάντα με το άγχος και την ελπίδα ότι τα παιδιά τους δεν θα πεταχτούν στα κατώτερα σχολεία του γερμανικού εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά θα μπορέσουν ισότιμα να διεκδικήσουν το μέλλον τους. 

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι πρωτοπόρο, με βάση τις αναλύσεις και γερμανικών ινστιτούτων και κέντρων, στο διαχωρισμό και ξεκαθάρισμα των μαθητών από τα 10 τους κιόλας χρόνια σε αυτά που "παίρνουν τα γράμματα" και έχουν πρόσβαση στα καλύτερης ποιότητας σχολεία (Gymnasium) και σε αυτά που "δεν τα παίρνουν" και οδηγούνται στα υποβαθμισμένα σχολεία 2ης κατηγορίας (Realschule και Mittelschule ή Hauptschule και Gesamtschule σε άλλα κρατίδια). Ταυτόχρονα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γερμανικών σχολείων όπου οι γονείς καλούνται να καλύπτουν οι ίδιοι έξοδα π.χ. για τον καθαρισμό του σχολείου ή για τα βιβλία των παιδιών τους. Μπορούμε, συνεπώς, να καταλάβουμε ότι η κατεύθυνση και από το γερμανικό κράτος είναι η αναγνώριση των πτυχίων των ελληνικών σχολείων ως ισοδύναμα των κατώτερων γερμανικών σχολείων, μην εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα επαγγελματικά δικαιώματα και αφήνοντας τα παιδιά μας, όπως και τα παιδιά των Γερμανών εργαζομένων, έρμαια στο καθεστώς της μαθητείας (Ausbildung) χωρίς δικαιώματα και με χαμηλούς ή ανύπαρκτους μισθούς.

Αντίστοιχα, θεωρούμε ότι αποτελεί στάχτη στα ματιά των γονιών και των μαθητών η μετεξέλιξη κάποιων ελληνικών σχολείων σε δίγλωσσα που επισφράγισε και ο νόμος του 2016, χωρίς ουσιαστικά μέτρα για το πρόγραμμα, τη δομή και το περιεχόμενο, την εκπαίδευση-επιμόρφωση και επιλογή των κατάλληλων εκπαιδευτικών. 

Θέλουμε να εκφράσουμε τον εξής προβήματισμό: Τα παιδιά μας που ζουν και μεγαλώνουν στην Γερμανία, έχουν ανάγκη από διαφορετικό σχολείο από αυτό που έχουν ανάγκη τα παιδιά των Γερμανών, των Τούρκων και των άλλων εθνικοτήτων; Όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη από ολοκληρωμένη μόρφωση, που θα καλλιεργεί την κριτική τους σκέψη και θα τα εξελίσσει σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες ενταγμένες στο κοινωνικό περιβάλλον όπου ζουν. Έχουν ανάγκη από μόρφωση ενιαία, δημόσια και δωρεάν για όλους που θα τους εξασφαλίζει τα απαραίτητα επαγγελματικά δικαιώματα για ίσες ευκαιρίες στη μετέπειτα ζωή τους στη Γερμανία. Απαραίτητο συστατικό αυτού του σχολείου θα πρέπει φυσικά να είναι η παροχή μαθημάτων ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, εθίμων και παραδόσεων της χώρας μας, με ευθύνη του ελληνικού υπουργείου παιδείας, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα σε κάθε παιδί να συνεχίσει τη ζωή του είτε επιλέξει να παραμείνει στη Γερμανία, είτε να επιστρέψει στην Ελλάδα. 

Η Επιτροπή Αγώνα Μεταναστών θα καταβάλλει όλες τις δυνάμεις της για την στήριξη του αγώνα των γονιών ενάντια στην υποβάθμιση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης. Καλούμε σε διαρκή οργάνωση, ενημέρωση, συζήτηση, επαγρύπνιση και πάλη των γονιών, των καθηγητών και των μαθητών, γιατί μόνο ενωμένοι μπορούμε να παλέψουμε αποτελεσματικά για τα δικαιώματά μας.

 

 

Επιτροπή Αγώνα Μεταναστών Μονάχου

https://epitropimonachou.wordpress.com/

epitropi.agona.monachou@gmail.com

Έκτακτη ενημέρωση Συλλόγου Γονέων Λυκείου Μονάχου

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Λυκείου Μονάχου, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την γραμματέα του υφυπουργού του Υπουργείου Παιδείας κας Μηχαιλήδου και σε συνάντηση που είχαμε σήμερα 21.6.2017 με την Γ.Π κα.Κωνσταντινοπούλου μας πληροφόρησε σχετικά με την μεταστεγαση του Λυκείου ότι: υπάρχει κτήριο άμεσα διαθέσιμο και κατάλληλο στην περιοχή του Obersendling επί της οδού Wolfranshausener str. στο οποίο ο ιδιοκτήτης συμφωνεί να μας το παραχωρήσει.

 

Αυτή την στιγμή η Γ.Π κα.Κωνσταντινοπούλου περιμένει τα αρχιτεκτονικά σχέδια για τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν καθώς επίσης και τον χρόνο αποπεράτωσης.Την επόμενη εβδομάδα θα μας ενημερώσει με ότι νεότερα έχει επι του θέματος.

Ανακοίνωση Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου

Tροποποιήσεις για την παράταση απόσπασης εκπαιδευτικών στο εξωτερικό

Νέα εγκύκλιο με δύο τροποποιήσεις για την παράταση απόσπασης εκπαιδευτικών στο εξωτερικό για το σχολικό έτος 2017-2018 και το ημερολογιακό έτος 2018 του Νοτίου Ημισφαιρίο, εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Η πρώτη αλλαγή αφορά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στον οικείο Σ.Ε. , η οποία αλλάζει αντί τις 23-6-17 ως εξής: “Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στον οικείο Συντονιστή Εκπαίδευσης μέχρι 28 - 6 -2017”.

Επίσης προστίθεται στην παράγραφο για τους εκπαιδευτικούς που διανύουν το 5ο έτος απόσπασης:  "Εφιστούμε την προσοχή ότι οι ως άνω αιτήσεις θα εξεταστούν ύστερα από την εξάντληση των κυρωμένων πινάκων απόσπασης εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, για το σχολικό έτος 2017-2018 και 2018 του Νοτίου Ημισφαιρίου, μόνον εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν κενά και αφού πρώτα εκδοθεί σχετική διαπιστωτική πράξη λήξης της απόσπασής τους”.

Ανακοίνωση Συλλόγου Γονέων Λυκείου

Aνακοίνωση Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Επιτροπών Σχολείων Μονάχου

Αγαπητοί γονείς,


Όπως όλοι γνωρίζετε, το θέμα για το κτίριο που θα στεγαστεί το Λύκειο την επόμενη σχολική χρονιά είναι ακόμα μετέωρο.


Η συντονιστική επιτροπή σε άμεση συνεργασία με την γενική πρόξενο κ. Κωνσταντινοπούλου, εξαντλεί κάθε δυνατή περίπτωση για την στέγαση του Λυκείου.


Συγκεκριμένα, για το κτίριο στην Lindwurmstr. λάβαμε απάντηση από την εταιρεία διαχείρισης η οποία μας ενημερώνει για την ύπαρξη και άλλων ενδιαφερομένων αλλά οριστικά θα έχουμε την απάντηση τους μέσα στον Ιούλιο (στο τέλος του κειμένου παραθέτουμε την απάντηση όπως την λάβαμε).


Με την εποπτεία της γενικού προξένου κ Κωνσταντινοπούλου, διενεργούνται συνομιλίες με την εταιρεία διαχείρισης νέου κτιρίου στο Obersendling (όχι στη Hoffmannstr.51) το οποίο και εξυπηρετεί τις ανάγκες του Λυκείου (σύμφωνο και το διδακτικό προσωπικό του Λυκείου).


Για το συγκεκριμένο κτίριο θα έχουμε άμεσα εξέλιξη η οποία και θα ανακοινωθεί.
Βέβαια παράλληλα η συντονιστική επιτροπή ψάχνει και κοιτάει και άλλους χώρους για την γρήγορη στέγαση του Λυκείου.


Για όλες τις εξελίξεις στο θέμα του κτιρίου η συντονιστική επιτροπή θα σας ενημερώνουμε άμεσα.

Με εκτίμηση
για την Συντονιστική Επιτροπή Σχολικών Επιτροπών Σχολείων Μονάχου
Ο Πρόεδρος                                                                                      Η γραμματέας
Νικόλαος Μηλιώτης                                                                        Κεράσα Τσιφλίδου


Συνημμένα: Η απάντηση της εταιρείας διαχείρισης του κτιρίου στην Lindwurmstr 125
Sehr geehrte Frau Vulgaraki,
soeben konnte ich kur mit dem Eigentümer der Lindwurmstraße 125 telefonieren.
Derzeit gibt es zwei Interessenten die die Schlungsflächen komplett anmieten möchten; daher würde er die Immobilie derzeit ungerne teilen.
Bis Mitte Juli soll hier eine Entscheidung getroffen werden, sehr gerne kann cih Sie dann informieren, ob einer der Interessenten angemietet hat. Wenn nicht dann könnten wir über eine Teilung sprechen.
Da ich mich ab jetzt in einer Besichtigungstour befinde, wäre es prima, wenn Sie Frau Constantinopolus Bescheid geben könnten.
Bei Rückfragen gerne einfach eine Email schicken dann kümmere ich mich gerne drum.
Ihnen einen schönen Tag.
Mit freundlichen Grüßen
i.A. Alina Geidel
Immobilienfachwirtin (IHK) Beraterin Bürovermietung
ELLWANGER & GEIGER Real Estate GmbH
Unternehmensgruppe ELLWANGER & GEIGER Privatbankiers

Δημοτικό Σχολείο Μονάχου Αριστοτέλης - Σχολική Επιτροπή

Κείμενο και φωτογραφίες: σχολική επιτροπή

 

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ ΥΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΕΣΒΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ.

Καραβάκια που μας ταξιδεύουν τα βιβλία της ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ

Το σχολείο μας γιορτάζει! Μια μεγάλη κυρία της λογοτεχνίας μας, η αγαπημένη μας Αλκη Ζέη ήρθε για λίγες μέρες στην πόλη μας, επισκέφτηκε το σχολειό μας, μας άφησε να φορέσουμε τα σπανιόλικα παπούτσια της, να ανοίξουμε τη μωβ ομπρέλα και να γράψουμε με το δικό της μολύβι φάμπερ. Μέσα από τις φιγούρες του μαύρου θεάτρου νιώσαμε τόσο φωτεινά! Παίξαμε μαζί στη Σάμο, θυμηθήκαμε το καπλάνι και τον Πέτρο, περπατήσαμε κοντά στις ράγιες, μιλήσαμε με την Κωνσταντίνα και τη Σάσα που της άρεσε να βλέπει τις ράγιες των τρένων.Ακολουθήσαμε τα βήματα της Αλίκης στη χώρα των μαρμάρων και παίξαμε χωρίς τα παπούτσια του Αννίβα, μόνο με μια χάρτινη μπάλα. Ηταν τόσο όμορφο αυτό μας το παιχνίδι, με το θέατρο , με τις λέξεις, χόρευαν οι αράδες στα βιβλία της και δεν χορταίναμε το κρυφτό με τους φίλους μας τους ήρωες που τόσο καιρό κάναμε καλή παρέα μαζί , μαζί και με τον ψεύτη τον παππού και με τη γιαγιά με τις ‘’άλλες’’ ιστορίες τους. Εκείνες τις ιστορίες που μιλούσαν για αγώνες για την ελευθερία, την προκοπή, τη μόρφωση, για μεγάλες φιλίες, για ηρωικές εποχές. Εποχές μακρινές, αλλά όχι ξένες. Εκείνες τις ημέρες, ‘’γράψαμε’’ και εμεις τη δική μας ιστορία. Και η αγαπημένη μας συγγραφέας ήταν εδώ, όταν ακούσαμε τα χαρμόσυνα νέα: Το σχολείο μας δεν καταργείται, ο δικός μας ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ παραμένει, φωτεινή εστία του ελληνισμού στο Μόναχο! Αγαπημένο σχολείο, το υπερασπιστήκαμε όλοι μαζί, με τόλμη και επιμονή σε δύσκολους καιρούς. Μαζί, μαθητές και μαθήτριες, οι δάσκαλοι και οι δασκάλες μας, οι Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του Μονάχου καθώς και πλήθος κόσμου. Μαθαίνουμε τώρα μαζί ,εκείνα τα σοφά τα λόγια του μεγάλου αρχαίου Ελληνα φιλοσόφου που το σχολείο μας πήρε το όνομά του ,του Αριστοτέλη από τα Στάγειρα της Μακεδονίας: ουδ ‘εστιν αγαθός ο μη χαίρων ταις καλαίς πράξεσιν…και την αρετήν επαινούμεν δια τας πράξεις και τα έργα. Ήταν δύσκολος ο δρόμος μας ως εδώ , μα όλα μπερδεύτηκαν γλυκά. Και η λογοτεχνία και το θέατρο και η ιστορία και το σχολείο μας και ο παππούς Αριστοτέλης . Συνεχίζουμε λοιπόν , πιο χαρούμενα και ακόμη πιο δημιουργικά, στέλνοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους φίλους και όλες τις φίλες του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ μας.

Η μεγάλη κυρία της Λογοτεχνίας, Άλκη Ζέη έγραψε για το σχολείο μας:

"Όταν βλέπεις παιδιά να ζωντανεύουν τους ήρωες του βιβλίου σου νιώθεις μεγάλη ικανοποίηση γιατί καταλαβαίνεις πως όχι μόνο το αγάπησαν αλλά και το κατάλαβαν πέρα για πέρα. Και βέβαια τα παιδιά δεν μπορούν από μόνα τους να κάνουν αυτό το κατόρθωμα, ξέρεις πως πίσω τους κρύβεται η δασκάλα που κόπιασε πολύ για να φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα."

Δήλωση αν. Τομεάρχη Παιδείας της Ν.Δ Βουλευτή Χ. Κέλλα για το στεγαστικό πρόβλημα των ελληνικών σχολείων στο Μόναχο

Ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ν.Δ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με αφορμή επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Επιτροπών Σχολείων Μονάχου, στην οποία αναφέρεται πως το Υπουργείο ψευδώς διαβεβαίωσε τους Έλληνες του Μονάχου ότι διευθέτησε το πρόβλημα στέγασης του Λυκείου σχολίασε "τη νέα δυσμενή εξέλιξη για τον Ελληνισμό του Μονάχου" τονίζοντας : 

 

«Πιστή στο δόγμα της ακατάσχετης ψευδολογίας, η κυβέρνηση, αντί για μαθήματα ελληνικής γλώσσας στα ελληνόπουλα του Μονάχου, παραδίδει μαθήματα αναξιοπιστίας και εμπαιγμού. 

 

Την ώρα που ο υφυπουργός μιλά για λύση στα ζητήματα στέγασης σχολικών μονάδων και εύρεσης συγκεκριμένου χώρου, ο χώρος αυτός έχει ήδη ενοικιαστεί και εκατοντάδες  ομογενείς μαθητές του Μονάχου, έναν μόλις μήνα πριν τη λήξη του διδακτικού έτους, βρίσκονται χωρίς σχολικό διδακτήριο.

 

Η… δήθεν “κοινωνικά και εθνικά ευαίσθητη” κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως διατείνεται ο Υφυπουργός Παιδείας, “κατάφερε” να φέρει σε πρωτοφανή απόγνωση την ελληνική παροικία.

 

Με την ιδεοληπτική συμπεριφορά τους για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση απαξιώνουν τα ελληνικά σχολεία στη συνείδηση των ομογενών μαθητών. 

 

Ας αντιληφθούν πως η ελληνική παιδεία για τη διασπορά, αποτελεί αποστολή μείζονος εθνικής σημασίας».

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΟΝΑΧΟΥ

Απάντηση στην, από 23.05.2017, επιστολή της ελληνικής κοινότητας Μονάχου 

 

Με έκπληξη διαβάσαμε στον «Δορυφόρο» την δημοσιευμένη επιστολή της Ελληνικής Κοινότητας δια μέσου του προέδρου της κου Ξενάκη. Θεωρούμε καθήκον μας να ενημερώσουμε τους Έλληνες του Μονάχου ότι σε όλη την διάρκεια της προσπάθειας μας, η συμβολή της κοινότητας ήταν ανύπαρκτη, τόσο σε ηθικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Είναι σύνηθες φαινόμενο, και δυστυχώς πολύ λυπηρό, συμπατριώτες μας να προσπαθούν να οικειοποιηθούν νίκες, σε  αγώνες που δεν έλαβαν ποτέ μέρος. 

 

Επίσης δεν αντιλαμβανόμαστε για ποιο λόγο ακριβώς ο κος Ξενάκης ευχαριστεί το κύριο συντονιστή: Για τις κωλυσιεργίες του ή για την πρόθεση του να καταργήσει το 4 δημοτικό;

 

 

Με εκτίμηση

για την Συντονιστική Επιτροπή Σχολικών Επιτροπών Σχολείων Μονάχου

Ο Πρόεδρος Η γραμματέας

Νικόλαος Μηλιώτης Κεράσα Τσιφλίδου  

 

Ανακοίνωση / κάλεσμα της συντονσιτικής επιτροπής των σχολικών επιτροπών για τη στέγαση των σχολείων

Αύριο Tρίτη, 23 Μαϊου 2017, στις 16:00 μ.μ καλούνται όλοι οι γονείς και κηδεμόνες των σχολείων Μονάχου, να παρευρεθούν στο 5ο Δημοτικό σχολείο "Σωκράτης" Zamdorfer Str. 26, 81677 München , όπου θα παραβρίσκεται κλιμάκιο του Υπουργείου παιδείας για να διεκδικήσουμε μία σωστή και αποτελεσματική στέγαση των σχολείων μας απ' το Σεπτέμβριο.

S4 Richtung Grafing, Tram 25, Bus187 Richtung Arabella Park

Πρόγραμμα εξετάσεων μαθημάτων υποψηφίων της ειδικής κατηγορίας «Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό»

Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται Πρόγραμμα εξετάσεων μαθημάτων γενικής παιδείας, ομάδων προσανατολισμού και ειδικών μαθημάτων, υποψηφίων της ειδικής κατηγορίας «Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό», για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έτους 2017


Το έγγραφο εδώ

Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Επιτροπών Σχολείων Μονάχου

Προς τον Ελληνισμό Μονάχου

 

Χθες, πραγματοποιήθηκε συνομιλία με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου στο Moosfeld, όπου στεγάζονται προς το παρόν το 2ο Γυμνάσιο και το Λύκειο με τη συντονιστική επιτροπή. Μετά την συνομιλία έγινε πλέον ξεκάθαρος ο εμπαιγμός εκ μέρους του κ. συντονιστή. Ο ιδιοκτήτης ανέφερε ότι δεν είναι εφικτή μελλοντική συνεργασία, λόγω παντελούς έλλειψης εμπιστοσύνης προς την ελληνική πλευρά εξαιτίας της ασυνέπειας της. Ως εκ τούτου οι “ διάφορες λύσεις και επιλογές” που μας παρουσιάζονται από πλευράς του κ. συντονιστή απλά δεν υφίστανται. Πρόκειται καθαρά για μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού και χρονικής καθυστέρησης, ώστε σύντομα να μας φέρουν προ τετελεσμένων γεγονότων. Τουτέστιν, για αρχή, την διάλυση του 4ου Δημοτικού σχολείου.

 

Ήρθε η στιγμή, ο καθένας για τον εαυτό του καταρχάς και όλοι μαζί εν συνεχεία, να αναλογισθούμε τις ευθύνες μας. Τις ευθύνες που απορρέουν από τον ρόλο μας ως γονείς και ως “κληρονόμοι” των εν λόγω σχολείων. Των σχολείων που δημιουργήθηκαν με υπομονή, επιμονή και αγώνα από μια γενιά που είχε όραμα και ελπίδα να προσφέρουν κάτι καλύτερο στα παιδιά τους.

 

Ήρθε η στιγμή να αναρωτηθεί ο καθένας από εμάς αν θα σκύψει για άλλη μια φορά το κεφάλι, αν θα αφήσει για άλλη μια φορά να αποφασίζουν άλλοι για το μέλλον του και το μέλλον των παιδιών του, αν θα παραμείνει για άλλη μια φορά στο ίδιο έργο θεατής.

 

Αν η απάντηση είναι όχι, τότε σας περιμένουμε σήμερα Πέμπτη 18.05.2017 και ώρα 16.00 μ.μ. έξω από το Προξενείο Μονάχου, για να αγωνιστούμε όλοι μαζί για το μέλλον των παιδιών μας! Ένας αγώνας που γίνεται έξω από κάθε κομματικό και προσωπικό συμφέρον, και αφορά όλους τους Έλληνες της ομογένειας.

 

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ πρέπει να αγωνιστούμε για να μην απογοητεύσουμε τα παιδιά μας!

 

Καθημερινά θα σας ενημερώνουμε για το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων, μέσω της ιστοσελίδας μας (http://aristotelis-schule.de), που δεν πρέπει να σταματήσουν μέχρι να επιτύχουμε!

 

Με εκτίμηση

η Συντονιστική Επιτροπή Σχολικών Επιτροπών Σχολείων Μονάχου

Δημοτικό Σχολείο Μονάχου Πυθαγόρας: Από την παράσταση διαμαρτυρίας γονέων στο Γεν. Προξενείο Μονάχου.       Φωτο Δημ. Σχολείο Πυθαγόρας