ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ

Προκήρυξη πολυήμερης εκδρομής του Λυκείου Μονάχου

Διαμαρτυρία ΕΛΜΕ Βαυαρίας για τα κενά στα σχολεία Μονάχου και Νυρεμβέργης

Επίσκεψη του 1ου Γυμνασίου Μονάχου στο Βαυαρικό Κοινοβούλιο

Στο πλαίσιο ενός ανοιχτού, εξωστρεφούς και αποτελεσματικού σχολείου που εκπαιδεύει τους / τις μαθητές,-τριες σε δεξιότητες προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης μέσα από δράσεις και προγράμματα βιωματικού χαρακτήρα, μαθητές και μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Μονάχου πραγματοποίησαν την Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019 επίσκεψη στο Κοινοβούλιο της Βαυαρίας.
                Κατά την επίσκεψή τους στο Κοινοβούλιο οι μαθητές και οι μαθήτριες ξεναγήθηκαν στο επιβλητικό κτίριο και ενημερώθηκαν για την ιστορία του. Περιηγήθηκαν την αίθουσα της Ολομέλειας, κάθισαν στα έδρανα των Βουλευτών, έμαθαν για τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου και τον τρόπο που ψηφίζουν οι Βουλευτές και χάρηκαν τη μεγαλοπρέπεια του χώρου.
                Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την προσφορά προς τους/τις μαθητές,-τριες ενός μικρού γεύματος και ενός συμβολικού αναμνηστικού.
                Υπεύθυνοι για τη διοργάνωση της επίσκεψης ήταν η Διευθύντρια κ. Άννα Βαρβάρη και η καθηγήτρια κ. Χάιδω Πανταζάκου.

Το νέο ΔΣ της ΕΛΜΕ Βαυαρίας

ΛΥΚΕΙΟ ΜΟΝΑΧΟΥ: Το νέο ΔΣ του Συλλόγου Γονέων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΣΥΝΘΕΣΗ ΝΕΟΥ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Μονάχου στα πλαίσια της ετήσιας εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης που έλαβε μέρος την 27.10.2019, παρουσιάζει την εκλογή και σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου:

Πρόεδρος: ΑΓΓΕΛΗΣ Δημήτριος

Αντιπρόεδρος:         ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ Χρήστος

Α’ Γραμματέας: ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Λυδία

Β’ Γραμματέας: ΚΑΤΕΛΟΥΖΟΥ Μάγδα

Ταμίας: ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ Λάμπρος

Α’ Μέλος:         ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Αγγελική

Β’ Μέλος:         ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Γεώργιος

 

Ευελπιστούμε στη συνέχιση της αρμονικής, ειλικρινούς και εποικοδομητικής συνεργασίας με όλους τους φορείς που συμβάλουν και στηρίζουν την εκπαίδευση των παιδιών μας.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Αγγέλης Δημήτριος

Η Γραμματέας

Γιαννακοπούλου Λυδία

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων σας προσκαλεί την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 5 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» του Ι.Ν. των Αγίων Πάντων (Ungererstraße 131, 80805 München) σε Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση.

 

Θέματα ημερήσιας διάταξης:

·Εκλογή προεδρείου 

·Απολογισμός δράσης απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου 

·Οικονομικός απολογισμός

·Έγκριση πεπραγμένων και απαλλαγή του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου 

·Εκλογή εφορευτικής επιτροπής για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. και της εξελεγκτικής επιτροπής

·Εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. και της εξελεγκτικής επιτροπής.

 

Επισημαίνουμε ότι σε περίπτωση μη απαρτίας, θα υπάρξει αναμονή μιας ώρας βάση καταστατικού, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση με όσα μέλη είναι παρών.

 

Καλούμε όλους τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών όλων των βαθμίδων ελληνικών σχολείων του Μονάχου να συμμετέχουν στη γενική συνέλευση.

Η παρουσία σας κρίνεται απαραίτητη.

 

 

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος  Η Γραμματέας

 

Αντωνάκη Ιωάννα Δήμα Eυθυμία

Οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ

ODHGIES.pdf
Adobe Acrobat Dokument 685.7 KB

1o ελληνικό δημοτικό σχολείο Μονάχου Καλοκαιρινή εκδήλωση -Sommerfest -

Η επιμονή τους να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση επιβραβεύθηκε. Τέλεια οργάνωση από την σχολική Επιτροπή που με πολύ κέφι φρόντισε για όλα.Ο Παναγιώτης Σκανδάλης προσφέρθηκε και έστησε αφιλοκερδώς όλα τα σημεία σήμανσης για να κλείσει ο δρόμος έβαλε το τελευταίο λιθαράκι για να γίνει το Sommerfest.Την δασκάλα της 6η τάξης που μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε και έστησε μια πολύ όμορφη θεατρική παράσταση. Τα παιδιά της ορχήστρας. η Δέσποινα Παπαδοπούλου και ο Στέλιος Μακρόπουλος πάρα την δυνατή βροχή έπαιζαν ασταμάτητα και με τα τραγούδια τους και την μουσική ξεσήκωσαν τον κόσμο.

Πρόγραμμα εξετάσεων Ελλήνων του εξωτερικού για ΑΕΙ και ΤΕΙ 2019

Από το Υπουργείο  Παιδείας  και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται  το  Πρόγραμμα εξετάσεων μαθημάτων γενικής παιδείας, ομάδων προσανατολισμού και ειδικών μαθημάτων, υποψηφίων της ειδικής κατηγορίας «Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό», για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έτους 2019 καθώς και η προθεσμία υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα  ΤΕΦΑΑ. ως ακολούθως :

https://doryforos-europa.blogspot.com/2019/07/2019_23.html

Έκδοση αποτελεσμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας Μαΐου 2019

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων  ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των Εξετάσεων  του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας περιόδου Μαΐου 2019, για τις  γλώσσες :  Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική και Ισπανική, για τα επίπεδα :

https://doryforos-europa.blogspot.com/2019/07/2019.html

Aπό τη σημερινή καλοκαιρινή εκδήλωση των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) Φωτογραφίες Fotis Marantos

Από τη σημερινή αποχαιρετιστήρια εκδήλωση του 2ου Ελληνικού Γυμνασίου Μονάχου

Όπως επισημαίνει ένας γονέας 

"Τελικά η επιμονή τους να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση παρά τη έντονη βροχόπτωση επιβραβεύθηκε. Τέλεια οργάνωση από τους δασκάλους με τα σκετσ και τα χορευτικά αλλά και από το σύλλογο γονέων του σχολείου που ειχαν φροντίσει για τα πάντα!!!! Συγχαρητηρια!!!"

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η Γεν. Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου

Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου Μονάχου το Σλαββατο 6 Ιουλίου 2019

Ενημέρωση προς διευκόλυνσή σας σχετικά με την κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων για συμμετοχή στις πανελλήνιες εξετάσεις 2019:

 

Σας ενημερώνουμε για τα έγγραφα, τα οποία χρειάζεται το Προξενείο Μονάχου έτσι ώστε να δοθεί βεβαίωση, την οποία προσκομίζετε μαζί με το μηχανογραφικό δελτίο.

 

Όσοι επιθυμείτε μπορείτε (πέρα από την δυνατότητα να καταθέσετε τα έγγραφα στο Προξενείο Μονάχου) να παραδώσετε τα έγγραφα σε κλειστό φάκελο στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019 από τις 18:00 έως 19:00 στους χώρους των Αγίων Πάντων.

 

Τα 50 € να είναι σε ξεχωριστό ανοιχτό φάκελο έτσι ώστε να μπορεί να σας δοθεί απόδειξη.

 

Την αίτηση σε εκτυπώσιμη μορφή μπορείτε να τη βρείτε στην ιστοσελίδα μας: 

https://sgk-m.com/panellinies-eksetaseis-2019/

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Ε.Ι.Δ.Σ. Μονάχου «Σωκράτης»

Δύο ημέρες η κυρία Χαρδαλούπα πραγματοποίησε παρεμβάσεις σε όλους τους μαθητές του σχολείου μας για θέματα του Σχολικού και Διαδικτυακού Εκφοβισμού, για τα δικαιώματα των παιδιών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Με πολλή αγάπη και άλλο τόσο μεράκι απαντούσε στις ερωτήσεις των μαθητών και κατάφερε να αγγίξει τις ψυχές μας.


Επίσης μίλησε σε γονείς για το φαινόμενο του Διαδικτυακού Εκφοβισμού και έδωσε χρήσιμες συμβουλές.


Ήταν μια απίστευτα ωραία εμπειρία!


Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Ε.Ι.Δ.Σ. Μονάχου «Σωκράτης»

Ένας γονέας γράφει για την χθεσινή εκδήλωση του 2oυ Eλληνικού Σχολείου Μονάχου "Πυθαγόρας" για τη συμπλήρωση 60 χρόνων της εργατικής μετανάστευσης και 50 χρόνων ελληνικών σχολείων στο Μόναχο

Το 2ο δημοτικό σχολείο Μονάχου "Πυθαγόρας" , όπως μας έχει συνηθίσει χρόνια τώρα για άλλη μια φορά οργάνωσε μια ιδιαίτερη εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων ελληνικής εργατικής μετανάστευσης και 50 χρόνων λειτουργίας ελληνικών σχολείων στο Μόναχο. Στιγμές συγκίνησης, χαράς με πολλά ακόμα απερίγραπτα συναισθήματα άφησαν τους περίπου 100 ακροατές κολλημένους στις θέσεις τους για πάνω από 2,5 ώρες.  Τα χειροκροτήματα για την παράσταση των παιδιών ξεσήκωσαν πραγματικά την γειτονιά που θα μιλάει καιρό γι αυτό το απόγευμα καθώς και όλους όσους το παρακολούθησαν. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν οι τρεις συγγραφείς που ήταν καλεσμένες για την ημέρα αυτή και συγκεκριμένα οι Τσακμάκη, Αρτζανίδου και Μητσιάλη οι οποίες μίλησαν για την μετανάστευση και τους λόγους που ασχολήθηκαν με αυτήν.

 

Ήταν μια πετυχημένη συλλογική δουλειά που συνέβαλαν όλοι ο καθένας από το δικό του μετερίζι. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, ο σύλλογος γονέων αλλά και ο σύλλογος της φύλαξης έδωσαν ότι καλύτερο μπορούσαν  για την επιτυχία αυτή. Άξιοι συγχαρητηρίων όλοι τους. Μα πάνω και πρώτα  από όλους τα παιδιά του θεατρικού και της χορωδίας που ζωντάνεψαν την άψυχη σκηνή κάνοντάς μας να ταξιδέψουμε αρκετές δεκαετίες πίσω στέλνοντας το δικό τους μήνυμα για τα ελληνικά σχολεία.

Ο Βασίλης Λινίδης, με την βοήθεια της Ρούλας Μπαχουτασβίλη, αφιέρωσαν δύο 24ωρα στην διακοπές να ζωγραφίσουν την αυλή μας στο πρώτο ελληνικό Δημοτικό Σχολείο με διάφορα παιχνίδια.

 

Η χαρά των παιδιών μετά της διακοπές μόλις μπήκαν στην αυλή ήταν μεγάλη.

 

Επιστολή που έστειλαν στο Δορυφόρο γονείς του σχολείου με την παράκληση για δημοσίευση

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» κοντά μας!

 

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Ε.Ι.Δ.Σ. Μονάχου «Σωκράτης» σας προσκαλεί σε διάλεξη με θέμα «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο: E-kfovismos?Delete.» με ομιλήτρια την ψυχολόγο του τμήματος Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κυρία Ιωάννα Χαρδαλούπα.

 

Μέσα από την πολύ αγάπη που έχουμε στα παιδιά μας τους χαρίζουμε απλόχερα πολλά δώρα όπως κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Γνωρίζουμε όμως τους κινδύνους που διατρέχουν οι νέοι σήμερα;

 

Πέμπτη 2 Μαίου  6 μ.μ.

Private Griechische Schule Sokrates

Zamdorfer Str. 26, 81677 Μόναχο

 

11.04.2019 Aρθρο της BILD για την απόφαση του Δήμου για το σχολείο

Στην ηλεκτρονική έκδοση της ε/φ Bild (Bild online) φιλοξενείται σήμερα ρεπορτάζ/ ανταπόκριση του Karsten Riechers από το Μόναχο με υπέρτιτλο «Tο δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε», τίτλο «Το ελληνικό σχολείο θα κατεδαφιστεί» και υπότιτλο «Ο τραγέλαφος γύρω από το σχέδιο ανέγερσης ελληνικού σχολείου στο Berg am Laim περνά στην επόμενη φάση». 

 

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το δημοτικό συμβούλιο του Μονάχου αποφάσισε στο πλαίσιο μίας μυστικής σύσκεψης και κατόπιν μακροσκελούς συζήτησης, να κατεδαφίσει με ταχείς ρυθμούς το απομεινάρι της οικοδομής του σχολείου που βρίσκεται εντός του οικοπέδου. Με αυτό πλέον ως δεδομένο, η πόλη του Μονάχου σήκωσε και έναν φράκτη πέριξ του οικοπέδου και παρακολουθεί την διαδικασία, ενώ με αυτόν τον τρόπο ‘ενταφιάζεται’ οριστικά και μετά από πολλά χρόνια το σχέδιο ανέγερσης ελληνικού σχολείου στο συγκεκριμένο χώρο. 

 

Όπως επισημαίνεται στη συνέχεια, το απόγευμα της Τρίτης, από ελληνικής πλευράς υπήρξε μία έγγραφη ενημέρωση προς τις δημοτικές αρχές, όπου δηλώνεται η κατά αρχάς σύμφωνη γνώμη της ως προς τις απαιτήσεις της πόλης για την επιστροφή του οικοπέδου και την νέα ανέγερση ενός γυμνασίου. Το εν λόγω έγγραφο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, φέρει την υπογραφή της ελληνίδας Προξένου στο Μόναχο, κας Παναγιώτας Κωνσταντοπούλου, αλλά εχθές ήταν ασαφές εάν αυτή η υπογραφή είναι καν νομικώς δεσμευτική ή εάν απαιτείται σχετική απόφαση από το ελληνικό κοινοβούλιο. Αυτό το ζήτημα αναμένεται να διευκρινιστεί τώρα από το νομικό τμήμα του δήμου έως την επόμενη σύσκεψη της αρμόδιας επιτροπής σε περίπου τέσσερις εβδομάδες, καταλήγει το δημοσίευμα. Το άρθρο της BILD

09.04.2019 Mια μέρα πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στο Δημοτικό Συμβούλιο η Süddeutsche Zeitung δημοσιεύσει άρθρο και φιλοξενεί και δηλώσεις του δικηγόρου Σταύρου Κωσταντινίδη ο οποίος θεωρεί ότι η αντίδραση του Δήμου στην ήδη συμφωνία δεν είναι ότι το καλύτερο "kein guter Still" και ο οποίος αφήνει εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι η Ελληνική πλευρά θα προσφύγει νομικά "Sicherlich wird nicht kampflos aufgegeben."

Το άρθρο

ΑΝΑΤΡΟΠΗ !!! ( ; )

 

Λίγες μόνο ώρες μετά τις ανακοινώσεις του Γεν. Γραμματέα Νέας Γενιάς στους εκπροσώπους των ελληνικών φορέων Μονάχου δημοσιεύματα των σημερινών εκδόσεων τόσο της Merkur όσο και της TZ αναφέρουν ότι ο Δήμος αποσύρει την πρόταση καθώς η περίφραξη που έβαλε ο ίδιος ο Δήμος δημιουργεί νέα νομικά δεδομένα (υπέρ του Δήμου).

 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο Δήμος θα προτείνει 3,9 εκ € αντί 6,7 εκ €. Μάλιστα η Ελλάδα θα πληρώσει την κατεδάφιση (κόστος 680.000 € σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, 3 εκ € σύμφωνα με τη γερμανική)

06.04.2019

Για τον επίλογο της ιστορίας του ελληνικού ιδιόκτητου σχολείου δεν υπήρξε ενδιαφέρον 

 

Λίγοι ήταν αυτοί που έδειξαν ενδιαφέρον στο να παρακολουθήσουν το επίσημο τέλος της ιστορίας του ελληνικού ιδιόκτητου σχολείου στο Μόναχο και να συμμετέχει στην ανοιχτή συζήτηση στην οποία παραβρέθηκε ο γεν. Γραμματέας Νέας Γενιάς Παυσανίας Παπαγεωγίου παρουσία της Γεν. Προξένου Παναγιώτας Κωνσταντινοπούλου.

 

Τα λιγότερα από 35 άτομα που παραβρέθηκαν στη συνάντηση πληροφορήθηκαν ότι το σχολείο που θα χτιστεί από τους γερμανούς και θα είναι έτοιμο το αργότερο σε 5 έτη θα έχει χωρητικότητα 500 μαθητών και καταρχήν θα πάει το δημοτικό και γυμνάσιο του Zamdorfer str. Το σχολείο θα είναι διαθέσιμο για τα ελληνόπουλα όσο υπάρχουν Έλληνες μαθητές. Η πρώτη αξιολόγηση σχετικά με τον αριθμό μαθητών θα γίνει μετά από 25 χρόνια.

 

Φωτογραφίες για το Δορυφόρο Γιώργος Κίτσιος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΝΑΧΟΥ
Briennerstr. 46, 80333 München,
Τηλέφωνο: 089496071 -72 , Fax: 089406062
E-Mail: semuenchen@sch.gr

Οι εγγραφές για την Α' Δημοτικού στα τέσσερα ελληνικά δημοτικά σχολεία του Μονάχου έχουν προγραμματιστεί να γίνουν την ερχόμενη Τετάρτη, 03 Απριλίου 2019.
Οι διευθύνσεις των σχολείων για τους ενδιαφερόμενους γονείς είναι:
1. 1ο Δημοτικό Μονάχου, Hinderbaerenbadstrasse 71-73, 81373 München, Τηλ. 089-74357414, Φαξ 089-74357415
2. 2ο Δημοτικό Μονάχου «Πυθαγόρας», Ernstbergerstr. 3a, 81241 München, Τηλ. 089-82979230, Φαξ 089-82085015
3. 4ο Δημοτικό Μονάχου «Αριστοτέλης», Edmund Rumplerstr. 9, 80939 München, Τηλ. 089-14869677, Φαξ 089-14347642
4. 5ο Δημοτικό Μονάχου «Σωκράτης», Zamdorferstr. 26, 81667 München, Τηλ. 089-60665097, Φαξ 089-96049607

Οι γονείς μπορούν να απευθύνονται στα σχολεία για πληροφορίες

Το Λύκειο Μονάχου τιμά τον παγκοσμίου φήμης Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή

Μαθήτριες και μαθητές του Λυκείου Μονάχου επισκέφθηκαν σταθμούς της ζωής και δράσης του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στο Μόναχο


Όπως είναι γνωστό το Λύκειο Μονάχου μετονομάζεται από εφέτος σε Ελληνικό Λύκειο Μονάχου- Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή.


Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή υπήρξε διεθνώς ανεγνωρισμένος μαθηματικός, ισάξιος του Albert Einstein. Έζησε με την οικογένειά του στο Μόναχο και δίδαξε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Μονάχου. Η φήμη του, ως εξαίρετου μαθηματικού  απλώθηκε σ΄όλο τον κόσμο και έτυχε μεγάλης εκτίμησης και θαυμασμού από τους διακεκριμμένους μαθηματικούς διεθνώς και ιδιαίτερα από τον Albert Einstein, με τον οποίο συνεργάστηκε σε πολλά θέματα μαθηματικών. Μεταξύ των δύο μεγάλων ανδρών της επιστήμης υπήρχε αλληλοσεβασμός και βαθειά εκτίμηση


Ο Καραθεοδωρή διέμενε με την οικογένειά του στην οδό Rauchstr. 8, δίδασκε στη Μαθηματική Σχολή Μονάχου, υπήρξε Εκκλησιαστικός Επίτροπος στον ιστορικό Ναό Σαλβάτορκιρχε, απέθανε και ετάφη στο κοιμητήριο Waldfriedhof. Στον τάφο τοποθετήθηκε ένας υπερμεγέθης κίονας, ιωνικού ρυθμού, στον οποίο αναγράφηκαν το όνομά του και τα ονόματα της συζύγου του Ευφροσύνης και του τέκνου του Στεφάνου.
Η μαθηματική επιστημονική βαυαρική κοινωνία τίμησε τον Καραθεοδωρή με την ονοματοδοσία της μεγάλης αίθουσας διδασκαλίας της Μαθηματικής Σχολής τoυ Πανεπιστημίου Μονάχου σε  „Αίθουσα Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή“ (2002) και στην μετονομασία ενός υπάρχοντος μαθηματικού συλλόγου σε „Καραθεοδωρή- Εταιρεία για τη προώθηση των μαθηματικών στην Οικονομία, στο Πανεπιστήμιο και στο Σχολείο, του Λουδοβικείου-Μαξιμιλιανού Πανεπιστημίου Μονάχου“.(2013)


Το Λύκειο Μονάχου με πρόταση του καθηγητή μαθηματικών Μιλτιάδη Αδάμ και σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου των καθηγητών του Λυκείου αποφάσισε τη μετονομασία του Λυκείου σε Ελληνικό Λύκειο Μονάχου-Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή πράξη που ενέκρινε ήδη η αρμόδια σχολική υπηρεσία.


Στα πλαίσια των εκδηλώσεων της μετονομασίας του Λυκείου και της σχεδιαζόμενης στους προσεχούς μήνες μεταφοράς του ιωνικού κίονα από τον τάφο του Καραθεοδωρή στον προαύλιο χώρο του Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου, 25 μαθήτριες και μαθητές από την Β΄και Γ΄τάξη του Λυκείου Μονάχου πραγματοποίησαν στις 19 Μαρτίου 2019 πορεία μνήμης και τιμής στον Καραθεοδωρή σε τρεις τόπους και χώρους Μονάχου, που σχετίζονται με τον Καραθεοδωρή.


Αρχικά μετέβησαν με συνοδεία των καθηγητών Μιλτιάδη Αδάμ και Κωνσταντίνο Τσούμο στον τάφο του Καραθεοδωρή και έλαβαν μέρος σε επιμνημόσυνη δέηση. Το μνημόσυνο τέλεσαν ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης και ο Πρεσβύτερος-Οικονόμος Πλούταρχος Κωσταντινίδης. Ο καθηγητή του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου Δρ. Αθανάσιος Βλέτσης παρέστη, ως μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας Μονάχου και έψαλλε τους σχετικούς ύμνους.  Επί του τάφου και μπροστά από τον κίονα τοποθετήθηκε μια εικόνα του Χριστού και ένας δίσκος με κόλλυβα.Ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ενημέρωσε τη μαθητιώσα νεολαία για τους κεκοιμημένους της οικογένειας Καραθεοδωρή που αναπαύονται στον τάφο αυτό, για την οσονούπω μεταφορά του κίονα  και την τοποθέτησή του στην αυλή του Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου και για τη σημασία των κολλύβων στην ορθόδοξη παράδοση και λατρεία. Ο κ. Αδάμ αναφέρθηκε στην παγκόσμια ακτινοβολία του έργου του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.


Ακολούθως επισκέφθηκαν τον ιερό Ναό της Σαλβάτορκιρχε, όπου ο Καραθεοδωρή υπήρξε Εκκλησιαστικός Επίτροπος. Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης αναφέρθηκε στην εκκλησιαστική ζωή και δράση του Καραθεοδωρή, τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:


Όταν ο εφημέριος του ναού, Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Γαλανόπουλος συνελήφθη από την Γεστάπο και φυλακίστηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωση Νταχάου (1943 μέχρι 1945) ο Καραθεοδωρή είχε τα κλειδιά του ναού και αντιστάθηκε σθεναρά σε προσπάθειες υφαρπαγής του ναού από ρωσσική εκκλησιαστική δικαιοδοσία. Χάρις στον Καραθεοδωρή παρέμεινε η Σαλβάτορκιρχε στους Έλληνες Ορθοδόξους.


Όταν η θυγατέρα του Καραθεοδωρή, Δέσποινα  Ροδοπούλου-Καραθεοδωρή, επισκέφθηκε τη Σαλβάτορκιρχε το 2002 με δάκρυα στα μάτια διηγήθηκε αναμνήσεις της από την εποχή εκείνη, όταν ο πατέρας της κάθε Κυριακή πρωί την συνόδευε στη Σαλβάτορκιρχε, όπου και μετείχε της παιδικής χορωδίας του Ναού. Μετά τον εκκλησιασμό ο πατέρας την ξεναγούσε σε μουσεία της πόλης.


Ο κ. Αδάμ αναφέρθηκε στον Καραθεοδωρή και ιδιαίτερα στη ναζιστική περίοδο και σε προσπάθειες μερικών, δυστυχώς Ελλήνων, να σπιλώσουν τη ζωή και το έργο του. Τόνισε με έμφανση ότι ο Καραθεοδωρή δεν είχε επαφές ή συνεργασία με τους ναζιστές. Η παγκόσμιος φήμη του ως μαθηματικού και η συμμετοχή του σε διεθνή συνέδρια αποτέλεσε το εμπόδιο για τους ναζιστές να τον συλλάβουν. Εξ άλλου, όπως εν συνεχεία  τόνισε και ο π. Απόστολος, εάν ο Καραθεοδωρή ήταν έστω και φιλικά προσκείμενος στο ναζιστικό καθεστώς δε θα υπέφερε ο αρχιμανδρίτης Μελέτιος Γαλανόπουλος τρία χρόνια στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου.


Ο τρίτος σταθμός επίσκεψης ήταν η Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Μονάχου,
Εκεί στο αμφιθέατρο που έχει προς τιμή του το όνομα „Constantin Carathéodory Hörsaal“ (Αίθουσα Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή) οι μαθητές κάθησαν στα έδρανα της αίθουσας και ο κ. Αδάμ τους ενημέρωσε για το τεράστιο επιστημονικό έργο και τους τομείς των μαθηματικών και της φυσικής με τους οποίους ασχολήθηκε ο Καραθεοδωρή
 Αξίζει θερμών συγχαρητηρίων το Λύκειο Μονάχου για την τιμή που αποδίδει στον Καραθεοδωρή. Ιδιαίτερα αξίζουν επαίνων και ευχαριστιών, ο καθηγητής κ. Μιλτιάδης Αδάμ για τη πρωτοβουλία του και το συντονισμό των εκδηλώσεων, ο επίσης συμβαλλόμενος μαθηματικός Κωνσταντίνος Τσούμος, ο διευθυντής κ. Σταύρος Ελευθεριάδης και όλος ο Σύλλογος των καθηγητών, που στηρίζουν με κάθε τρόπο την όλη διαδικασία.


Η συμμετοχή όμως των μαθητριών και μαθητών του Λυκείου Μονάχου είναι όχι μόνο αξιοθαύμαστος, αλλά και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και για άλλα σχολεία. Το βίντεο που δημιούργησαν πρόσφατα για τη ζωή και το έργο του Καραθεοδωρή και η συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του Καραθεοδωρή, είναι μια ακόμη απόδειξη ότι οι μελλοντικές γενιές της Παροικίας μας στο Μόναχο θα εμπλουτίζονται από ιδανικά του Γένους μας και θα τα καλλιεργούν στη βαυαρική κοινωνία, της οποίας αναπόσπαστο μέρος είναι και οι Έλληνες.


Με ευχές π. Απόστολος Μαλαμούσης

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΒΑΥΑΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Τσούμος
στην τελευταία φωτογραφία ο καθηγητής κ. Αδάμ Μιλτιάδης και στον πίνακα  της Μαθηματικής Σχολής οι ευχαριστίες των μαθητριών και μαθητών του Λυκείου και η αφιέρωση: "Είμαστε περήφανοι για τον Καραθεοδωρή".

Επιστολή της ΕΛΜΕ Βαυαρίας για την εξαγγελθείσα 4-ετία με επιμίσθιο και τις νέες  ρυθμίσεις

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,


Στο πλαίσιο ενός εποικοδομητικού διαλόγου εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου και των διατάξεων που αφορούν στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, συντάξαμε αυτή την επιστολή, όπως αυτή συνδιαμορφώθηκε σε πρόσφατη Γενική Συνέλευσή μας, με την οποία θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα εξής:


Α. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε τις πρόσφατες δηλώσεις σας της 5ης Μαρτίου για παράταση του χρόνου απόσπασης των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού πέραν της τριετίας με επιμίσθιο. Επιτέλους, έστω και μερικώς, φαίνεται να υλοποιείται η αύξηση του χρόνου χορήγησης του επιμισθίου κατά έναν επιπλέον χρόνο, αρχής γενομένης από το σχολικό έτος 2019-2020.


Να υπενθυμίσουμε ότι το πάγιο αίτημά μας ήταν και εξακολουθεί να είναι η χορήγηση επιμισθίου για πέντε συνολικά έτη απόσπασης των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού με στόχο την αύξηση του παραγωγικού χρόνου εργασίας των εκπαιδευτικών, την ομαλότητα και τη συνέχεια στην εκπαίδευση των μαθητών, την ορθολογικότερη στελέχωση των σχολείων και ως κίνητρο για νέες αποσπάσεις. Ως εκ τούτου ελπίζουμε στην υλοποίηση της 5-ετίας με επιμίσθιο από τον επόμενο χρόνο.


Παρ’ όλα αυτά, προκειμένου να μην υπάρξει θέμα άνισης μεταχείρισης που θα προκαλέσει αντιπαραθέσεις και διχασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα και προβλήματα στα σχολεία προτείνουμε η επικείμενη ρύθμιση για 4-ετία με επιμίσθιο να συμπεριλάβει, εκτός από κάθε νέο εκπαιδευτικό που θα αποσπάται στο εξωτερικό, και όλους τους εκπαιδευτικούς που αποσπάστηκαν στο εξωτερικό και δεν έχουν πάρει συνολικά πάνω από τρία χρόνια επιμίσθιο.


Β. Επιπλέον, με στόχο την πιο έγκαιρη στελέχωση των σχολείων μας θα θέλαμε να σας προτείνουμε οι παρατάσεις των αποσπάσεων χωρίς επιμίσθιο πέραν της 5-ετίας για τις ανάγκες της υπηρεσίας, που είναι εκτός της ρύθμισης των Μεταβατικών Διατάξεων του νόμου 4415/2016, να γίνονται αμέσως μετά την εξάντληση του αρχικού πίνακα των αποσπάσεων και πριν την προκήρυξη των συμπληρωματικών εγκυκλίων για παρατάσεις. Για τον σκοπό αυτό σας προτείνουμε την κατάρτιση πίνακα κατάταξης  αυτών των εκπαιδευτικών με χρήση διαφανών και αντικειμενικών κριτηρίων, ώστε οι προς παράταση αυτοί εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν με βάση τα κενά που δεν καλύφθηκαν αν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν παράταση απόσπασης και ποια είναι η σειρά τους.


Γ. Θα θέλαμε, επίσης, να σας υπενθυμίσουμε το πάγιο αίτημά μας για την θεσμοθέτηση πενταμελών Ειδικών Μεικτών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ένα για κάθε Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης, με πρόεδρο ανά συμβούλιο τον Συντονιστή και μέλη δύο υπαλλήλους του γραφείου ή τους Διευθυντές των δύο μεγαλύτερων σχολείων, Πρωτοβάθμιας ο πρώτος και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ο δεύτερος και δύο αιρετούς εκπαιδευτικούς, έναν από την Πρωτοβάθμια και έναν από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με αρμοδιότητες και λειτουργία κατά το πρότυπο της ημεδαπής.  Πιστεύουμε ότι η θέσπισή τους θα λύσει σημαντικά θέματα,όπως της διαχείρισης του προσωπικού και της κρίσης των στελεχών εκπαίδευσης. Για το ζήτημα αυτό σας έχουμε ήδη αποστείλει ολοκληρωμένη πρότασή μας, που αποτελεί εκτός των άλλων και κοινή πρόταση όλων των συνδικαλιστικών εκπαιδευτικών φορέων της Γερμανίας.


Δ. Επίσης, σύμφωνα με τον νόμο 4415/16, άρθρο 16, παράγραφο 12,το επιμίσθιο περικόπτεται στην περίπτωση συνεχόμενης άδειας πέραν των δύο μηνών. Καταργεί επομένως η παραπάνω διάταξη το νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ομαλής χρήσης των συγκεκριμένων αδειών (άδειες κύησης, λοχείας, ανατροφής τέκνου, αναρρωτικές) στο εξωτερικό. Προτείνουμε, λοιπόν, να καταργηθεί το συγκεκριμένο εδάφιο και να αποσυνδεθεί το επιμίσθιο από την παροχή διδακτικού έργου.


Ε. Ζητούμε ακόμη, την κατάργηση του άρθρου που δίνει το δικαίωμα στον εκάστοτε Συντονιστή να επιβάλει σε κάποιους αποσπασμένους στο εξωτερικό εκπαιδευτικούς απλήρωτες υπερωρίες χωρίς την συγκατάθεση τους, καθώς και την πληρωμή κάθε υποχρεωτικής προσαύξησης ωραρίου, όπως ισχύει και στην Ελλάδα.


Ζ. Ολοκληρώνοντας, για τη σωστή διαχείριση των τοποθετήσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία της Βαυαρίας και την αρμονική και ισόνομη κάλυψη οργανικών-λειτουργικών κενών, προτείνουμε την τροποποίηση ή κατάργηση της ΚΥΑ 2/12870/ΔΕΠ/29-3-2016 (ΦΕΚ1740/Β/15-6-2016). Η εν λόγω ΚΥΑ, όπως σας έχουμε τονίσει επανειλημμένα και σε προηγούμενες επιστολές μας, είναι αναχρονιστική, εκδόθηκε στις 29-3-2016 και εφαρμόζεται ακόμη, ειδικά ως προς τις τοποθετήσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού, μόνον στην Βαυαρία, καταστρατηγώντας έτσι κάθε έννοια ισονομίας με τον υπόλοιπο κόσμο και παραβλέποντας τον μεταγενέστερο Νόμο 4415/2016 που εκδόθηκε στις 06-9-2016, στον οποίον ούτε καν αναφέρεται.

Με στόχο πάντα την επίλυση των προβλημάτων της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην Βαυαρία, αλλά και γενικότερα στο εξωτερικό, προσβλέπουμε στη διατήρηση του καλού κλίματος και αναμένουμε την θετική ανταπόκρισή σας για το καλό των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού και ειδικότερα των μαθητών μας.

Μετά τιμής 
για την
ΕΛΜΕ Βαυαρίας


 Ο Πρόεδρος                                                                                      Η  Γενική Γραμματέας


 Καλλέργης Νίκος                                                                                            Σκεύα Σοφία

Συμβούλιο Γονέων Α Γυμνασίου

Υπουργείο Παιδείας: Παράταση επιμισθίου κατά ένα έτος για τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς στο εξωτερικό

Την παράταση του επιμισθίου (επίδομα εξωτερικού) για τους εκπαιδευτικούς που αποσπώνται στις σχολικές μονάδες ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης της Διασποράς, κατά ένα έτος, αποφάσισαν από κοινού ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Γαβρόγλου και η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη. Με τον τρόπο αυτό, το επιμίσθιο θα καταβάλλεται για 4 χρόνια, με τη ρύθμιση να

περιλαμβάνεται στο επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και με ισχύ από την επόμενη σχολική χρονιά.

Η Υφυπουργός Παιδείας σε δηλώσεις της στο «Πρακτορείο FM 104.9» αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας για την υποστήριξη και αναβάθμιση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα, στο επικαιροποιημένο θεσμικό πλαίσιο, τη ρύθμιση για διατήρηση της οργανικής θέσης των αποσπασμένων εκπαιδευτικών, καθώς και την έγκαιρη τοποθέτηση του προσωπικού.
Πηγή: Υπουργείο Παιδείας 

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ ΜΑΪΟΥ 2019

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) είναι ο μοναδικός φορέας του Υπουργείου Παιδείας για τη χορήγηση επίσημων τίτλων Πιστοποίησης της Ελληνομάθειας. Ακολουθώντας το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις γλώσσες, το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας έχει ιδιαίτερη χρηστικότητα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.Συνέχεια

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου