H πόλη του Μονάχου θα εγκαταστήσει στο δρόμους 8.000 καθρέφτες "Trixi"

 

Η εφεύρεση ανήκει στον Ulrich Willburger και πήρε το όνομα από την κόρη του Trixi η οποία πριν 25 χρόνια είχε τραυματιστεί από φορτηγό και από τότε είναι παράλυτη.

 

Ο συγκεκριμένος καθρέφτης ενισχύει την εικόνα στις στροφές και επιδιώκει να μειώσει τα ατυχήματα κυρίως από φορτηγά που δεν μπορούν στις στροφές να δουν τους ποδηλάτες ή πεζούς (Toter Winkel).

 

Πηγή: ΤΖ

3,1 εκατομμύρια επισκέπτες στο Münchner Christkindlmarkt

 

Στις 28 μέρες λειτουργίας του το Χριστουγεννιάτικο παζάρι (Münchner Christkindlmarkt) ήταν φέτος κατά 100.000 περισσότεροι από πέρσι .

 

Σύμφωνα με την υπηρεσία Referat für Arbeit und Wirtschaft (RAW) που είχε την ευθύνη της διοργάνωσής του υπολογίζει τους επισκέπτες σε 3,1 εκατομμύρια.

 

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση οι επισκέπτες ήταν κυρίως από Ασία, Αραβικά κράτη, Αρμενία, Αυστραλία, Γαλλία, Ιταλία, Κορέα, Αυστρία, Πορτογαλία, Ρωσία, Ισπανία, Ελβετία, Τσεχία, Τουρκία, Αμερική.

Για πρώτη φορά ο Δήμος του Μονάχου έχει απαγορεύσει σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης τη ρίψη πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών στη διάρκεια της αλλαγής του χρόνου.

Συγκεκριμένα εδώ και καιρό αποφασίστηκε η απαγόρευση να ισχύει στον πεζόδρομο της Μarienplatz μέχρι και το Stachus. Με προχθεσινή απόφαση η απαγόρευση θα ισχύει και για την Viktualienmarkt καθώς και στις ζώνες "προστασίας του περιβάλλοντος" στο Mittleren Ring.

Η απαγόρευση ισχύει από 31.12. ώρα 21 έως 1.1. στις 2 το πρωί. 

Προσοχή! Απαγορεύεται και η μεταφορά αντικειμένων στις συγκεκριμένες περιοχές. 

Aυτοί είναι οι πρώτοι δρόμοι που θα ξεκινήσει ο Δήμος την κατασκευή ποδηλατοδρόμων στο Μόναχο με σημερινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (17.12.2019)

Πρόκειται για δρόμους που δεν έχουν καθόλου ή πολύ στενούς ποδηλατοδρόμους.
Schwanthalerstraße, Brienner Straße (στο ύψος της Königsplatz) Domagk και Lindwurmstraße, Blumenstraße (μεταξύ Sendlinger-Tor-Platz και Papa-Schmid-Straße) που θα είναι τμήμα του Altstadt-Radlring. Στη συνέχεια ο Δήμος αποφάσισε κάθε τρίμηνο την κατασκευή άλλων δέκα ποδηλατοδρόμων έτσι ώστε έως το 2025 όλο το κεντρικό οδικό δίκτυο της πόλης (450 χλμ) να έχει ποδηλατοδρόμους 2,80 μ (μίνιμουμ 2,30 μ) .
Το κόστος υπολογίζεται σε 1,6 δισ €
H απόφαση του Δήμου υλοποιεί το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου όπου με πάνω από 160.000 ψήφους ήταν το μαζικότερο δημοψήφισμα της πόλης του Μονάχου.

7 "διαφορετικά" Χριστουγεννιάτικα παζάρια στο Μόναχο

Απορρίφθηκε το αίτημα του FDP να παραταθεί η λειτουργία των καταστημάτων και μετά τις 8 το βράδυ

Σήμερα στη Βουλή της Βαυαρίας συζητήθηκε η πρόταση των φιλελευθέρων να επιτρέπεται στα καταστήματα να παραμένουν ανοιχτά και μετά τις 8 το βράδυ με την αιτιολογία της ανταγωνιστικότητας και της δυνατότητας εξυπηρέτησης των πολιτών..
Η πρόταση καταψηφίστηκε από όλα τα υπόλοιπα κόμματα που στήριξαν τη επιχειρηματολογία τους στην ανάγκη προστασίας της οικογενειακής ζωής.
Πηγή: SZ

Από το 2020 με νέες προσφορές το München-Pass. Τι είναι και ποιοι μπορούν να το αξιοποιήσουν μπορείτε να διαβάσετε στο έντυπο του Δήμου στην ελληνική γλώσσα

Broschuere_Muenchen_Pass_grieschisch_201
Adobe Acrobat Dokument 448.5 KB

Για 10 σχεδόν εβδομάδες δεν θα λειτουργούν οι γραμμές του Ubahn 3 και 6 Universität και Münchner Freiheit 

 

Το ερχόμενο καλοκαίρι και στο χρονικό διάστημα μεταξύ των αγώνων ποδοσφαίρου για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και το πανηγύρι της μπύρας δηλ. από 13 Ιουλίου έως 18 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν έργα ανακαίνισης στους σταθμούς Universität και Münchner Freiheit με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν οι συγκεκριμένες στάσεις. 

Η πόλη του Μονάχου σχεδιάζει την αύξηση του αριθμού ποδηλάτων που θα προσφέρει για ενοικίαση

 

Επιπλέον 1.200 ποδήλατα σχεδιάζει να αγοράσει ο Δήμος του Μονάχου και ταυτόχρονα να δημιουργήσει 125 επιπλέον θέσεις ενοικίασης.

 

Το έργο, που έχει προϋπολογισμό περίπου 5 εκ €, θα βρίσκεται κυρίως εκτός του κέντρου της πόλης καθώς 80 από τις 125 επιπλέον θέσεις ενοικίασης θα βρίσκονται σε περιοχές που βρίσκοται στα όρια του Δήμου,

 

Ετσι συνολικά το Μόναχο θα διαθέτει προς ενοικίαση 4.440 ποδήλατα και 250 χώρους ενοικίασης.

Στο αεροδρόμιο άνοιξε ήδη το πρώτο Χριστουγεννιάτικο παζάρι στο Μόναχο (16.11.2019)

Μετά από 3 χρόνια εργασιών εγκαινιάστηκε από το Δήμαρχο της πόλης Dieter Reiter η πισίνα στο Ολυμπιακό Πάρκο του Μονάχου, Olympiaschwimmhalle .... Στη νέα πισίνα θα βρείτε και την πρώτη παγγερμανική καμπίνα πάγου σε πισίνα !!!

Η μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μόναχο είναι το Christkindlmarkt στην Marienplatz που ξεκινάει στις 27 Νοεμβρίου (έως 24 Δεκεμβρίου)

50 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το Μόναχο θα υποδεχτεί τους Ευρωπαικούς αγώνες σε 6 αθλήματα.

 

Από 11 έως 21 Αυγούστου 2022 θα διεξαχθούν στο Μόναχο οι πανευρωαπικοί αγώνες των αγωνισμάτων του Στίβου, ποδηλασίας, Γκόλφ, ενόργανης γυμναστικής, κωπηλασίας και τρίαθλου αποφάσισε η οργανωτική επιτροπή του European Championships.

 

Υπολογίζεται ότι θα συμμετέχουν πάνω από 4.000 αθλητές και στην πόλη θα πραγματοποιηθούν για τους αγώνες 100.000 επιπλέον διανυκτερεύσεις.

 

Παράνομη η κατεδάφιση του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού στο Μόναχο;

Αυτό τουλάχιστον πιστεύει η πρωτοβουλία 'Münchner Architektur und Kultur" η οποία κατέθεσε μήνυση, σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ.

Η επιχειρηματολογία που συνοδεύει τη μήνυση είναι ότι ο κεντρικός σταθμός αποτελεί διατηρητέο οικοδόμημα. Η μήνυση είναι ενάντια στην Deutsche Bahn, την αρμόδια επικεφαλής της υπηρεσίας υποδομών Elisabeth Merk καθώς και τον διευθύνων σύμβουλο της υπηρεσίας για διατηρητέα Mathias Pfeil.

Σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά των εργασιών κατεδάφισης έπρεπε να προηγηθεί έγκριση από την αρμόδια επιτροπή διατηρητέων οικοδομών .

Η Deutsche Bahn πάντως δεν βλέπει κανένα λόγο που θα οδηγούσε στη διακοπή των εργασιών, καθώς όπως αναφέρει "μόνο τα ανάγλυφα στην είσοδο και το κεντρικό ρολόι ήταν διατηρητέα και τα οποία έχουν αποθηκευτεί και θα τοποθετηθούν στο νέο κτίριο".

Στο Postpalast στο Maxvorstadt (κοντά στην Hackerbrücke) θα χτίσει τα νέα κεντρικά της γραφεία στο Μόναχο η Google. 

 

Σε 41 000 τ.μ. θα χτιστούν χώροι γραφείων που τα επόμενα χρόνια θα δημιουργήσουν 1.500 επιπλέον θέσεις εργασίας, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

 

Στα σημερινά γραφεία της εταιρείας στην Erika-Mann-Straße εργάζονται σήμερα 1.000 εργαζόμενοι .

 

Πηγή: ΤΖ 29.10.2019

To Δημοτικό Συμβούλιο του Μονάχου έδωσε χθες 16.10.2019 το πράσινο φως για τη νέα γραμμή U9 η οποία θα είναι 10 χλμ και θα συνδέει το Sendling με το Schwabing με έξι στάσεις  με στόχο  την αποσυμφόρηση των γραμμών 3 και 6.


Συγκεκριμένα θα δημιουργούν επιπλέον σταθμoί στην Theresiewiese (Οktoberfest), Elisabethplatz,

Pinakotheken, Hauptbahnhof, θα ενωθούν οι στάσεις Impler-Poccistr ενώ  θα συνδεθεί επιπλέον με τις στάσεις Münchner Freiheit (U6, U3) και Theresienstr. (U2)


To έργο με προϋπολογισμό περίπου 3 δις δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν το 2030

 

Πηγή: MVG

Στις 19 Οκτωβρίου, για τελευταία φορά φέτος, το μικρό πανηγύρι Kirchweihdult στην Mariahilfplatz .

 

Το Αuer Dult στην Mariahilfplatz διοργανώνεται από το 1905 τρεις φορές κάθε χρόνο. Μια την άνοιξη -Maidult-, μια το καλοκαίρι - Jakobidult-  και μια το Φθινόπωρο - Kirchweihdult.

 

To πανηγύρι θα έχει διάρκεια 9 ημερών δηλ. έως στις 27.10.2019

Μεγάλη νύχτα των Μουσείων 2019
90 μουσεία ανοίγουν τη "μεγάλη νύχτα των μουσείων" στις 19 Οκτωβρίου στο Μόναχο από ώρα 7 μ.μ. έως στις 2 τα ξημερώματα.
Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από εκδηλώσεις, μουσικές και πολιτιστικές.
Το ενιαίο εισιτήριο κοστίζει 15 ευρώ και μ αυτό επιτρέπεται η είσοδος σ όλα τα μουσεία αλλά και στα ειδικά λεωφορεία που θα κυκλοφορούν τη συγκεκριμένη νύχτα
Συγκεκριμένα: Κάθε 10 λεπτά θα κυκλοφορούν από την Odeonsplatz οι γραμμές 90: Tour Zentral,91: Tour Innenstadt, 92: Tour West, 93: Tour Schwabing, 94: Tour Ost.
Η γραμμή 95 Nord θα συνδέει κάθε 20 λεπτά τα μουσεία από το Βοτανικό Κήπο με το MTU-Gelände,  το BMW Museum και το FC Bayern Erlebniswelt.
Το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε στη σελίδα https://www.muenchner.de/museumsnacht/2019/programm/

Στο Μόναχο ο τελικός του Champions-League το 2022

Πριν λίγα λεπτά η αρμόδια επιτροπή της Ουεφα σε συνεδρίασή της στην Λιουμπλιάνα αποφάσισε ο τελικός ποδοσφαίρου της διοργάνωσης Champions-League θα πραγματοποιηθεί στο Allianz Arena

10η νύχτα ποδηλάτου (Münchner Radlnacht) το Σάββατο στο Μόναχο

Στις 10 Αυγούστου στις 20.30 θα ξεκινήσει στο Königsplatz η διαδρομή της 10ης νύχτας ποδηλάτου στο Μόναχο. Η διαδρομή των 17,5 χλμ θα είναι μέσα από το κέντρο του Μονάχου. 

 

(Königsplatz,Brienner- και Nymphenburger Straße μέχρι Hackerbrücke και από εκεί Theresienwiese, Implerstraße προς τον ποταμό Isar και από την Tierparkbrücke zum στην Candidplatz και μετά Prinzregentenstraße, Altstadtringtunnel, Karolinenplatz και επιστροφή στην Königsplatz).

 

Πέρσι σύμφωνα με τους οργανωτές συμμετείχαν 16.000 ποδηλάτες στην "9η νύχτα ποδηλάτου"

 

Φωτογραφίες από προηγούμενες "νύχτες ποδηλάτου"

Aπό σήμερα 1η Αυγούστου ισχύει ολοήμερη απαγόρευση αλκοόλ στον κεντρικό σταθμό

 

Μέχρι χθες η απαγόρευση ήταν από τις 10 το βράδυ έως στις 6 το πρωί. Από σήμερα η απαγόρευση θα ισχύει για ολόκληρο το 24ωρο.

 

Η απαγόρευση ισχύει τόσο στη χρήση αλκοόλ όσο και στη μεταφορά αλκοόλ για χρήση στο χώρο του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού του Μονάχου και στους γύρω δρόμους έως στη Paul-Heyse-Unterführung.

Tο φετινό καλοκαιρινό φεστιβάλ Tollwood

Για τo πρώτο Tollwood το 1988 στα ΜΜΕ υπήρξε μόλις ένα μικρό δημοσίευμα.

 

41 χρόνια μετά  έχει καθιερωθεί ως μια από τις κεντρικές εκδηλώσεις της πόλης και διοργανώνεται δυο φορές το χρόνο (το καλοκαίρι στο Ολυμπιακό Πάρκο και το χειμώνα στην Theresienwiese). 

 

Οι διοργανωτές υπολογίζουν ότι και φέτος περίπου 900.000 επισκέπτες θα έχουν βρεθεί στο Ολυμπιακό Πάρκο το μουσικό φεστιβάλ το οποίο το χαρακτηρίζει η οικολογική προσέγγιση (όλα τα προϊόντα είναι οικολογικά), οι συναυιλίες και τα φόρουμ.

 

Ο Δορυφόρος επισκέφτηκε χθες το Tollwood (τελευταίο Σάββατο του καλοκαιρινού φεστιβάλ)

Broadway-Hits unter freiem Himmel:

 

Beim zweiten OPER-FÜR-ALLE-Event am Samstag (20 Juli) spielt das Bayerische Staatsorchester unter der Leitung seines Generalmusikdirektors Kirill Petrenko Broadway-Hits.

 

Das Open-Air-Konzert am Marstall-Platz ist wie immer kostenlos!

https://www.staatsoper.de/fe…/operfueralle/operfueralle.html

Το Σάββατο 20 Ιουλίου το μεγάλο "καλοκαιρινό νυχτερινό όνειρο" (Sommernachtstraum) στο Ολυμπιακό Πάρκο στο Μόναχο

Από τις 4 μ.μ. με συναυλίες και θα ολοκληρωθεί στις 10 μ.μ. με το, καθιερωμένο πλέον, πάρτυ με βεγγαλικά και πυροτεχνήματα.

 

Εισιτήρια υπήρχαν σε δυο κατηγορίες. Για την κατηγορία 1 που εξασφάλιζε καλύτερη θέα στο σοου με τα πουροτεχνήματα τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί. Υπάρχουν ακόμη εισιτήρια στην κατηγορία 2 που κοστίζουν 39 €. 

 

Υπάρχουν βέβαια και τα VIP που συνοδεύονται από δείπνο στο εστιατόριο στον Ολυμπιακό Πύργο που κοστίζουν 229 € ανά άτομο

 

Φωτογραφίες  Münchner Sommernachtstraum

Σήμερα Christopher Day στο Μόναχο. Από το μεσημέρι για 40η φορά γιορτάζουν πάνω από 10.000 πολίτες τη γιορτή στο κέντρο της πόλης Φωτογραφίες: ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ

Σε έκκληση στους πολίτες του Μονάχου να γίνουν Εθελοντές για τους τελικούς του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου που θα γίνει στο Μόναχο το 2020 προχώρησαν από κοινού ο επίτιμος δημότης και πρώην αρχηγός της εθνικής Γερμανίας και της Μπάγερν Μονάχου Philipp Lahm και ο Δήμαρχος της πόλης Dieter Reiter.

 

Οι εθελοντές μπορούν να δηλωθούν στη σελίδα της πόλης https://eventvolunteers.de/de/MUC2020/Event

Καταργείται από 1η Αυγούστου το εισιτήριο εισόδου στους σταθμούς του Ubahn (Bahnsteigkarte).

 

Με απόφαση της εταιρείας των ΜΜΜ Μονάχου θα καταργηθεί από 1η Αυγούστου η Bahnsteigkarte (0,40 €) και η είσοδος στους σταθμούς των UBahn π.χ. ως συνοδός, θα είναι ελεύθερη. Κάρτα εισόδου θα συνεχίσει μεν να υπάρχει. θα ισχύει για 30 λεπτά αλλά θα είναι δωρεάν.

6 ώρες περισσότερο ανοιχτό την εβδομάδα το περιφερειακό διοικητήριο Μονάχου (Kreisverwaltungsreferat) από 1η Ιουλίου.

 

Το νέο ωράριο θα είναι από αύριο Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή από 7.30 έως 13.30 . Τρίτη και Πέμπτη από 8.30 έως 13.30 και από 14.00 έως 18.00

Σήμερα 26 Iουνίου ξεκινάει το καλοκαιρινό Tollwood στο Olympiapark

Το πρόιγραμμα από σήμερα έως στις 21 Ιουλίου μπορείτε να το βρείτε https://www.tollwood.de/kalender-sommer-2019/…

 

Φωτογραφίες αρχείου

Το Μόναχο έχει την Παρασκευή 14 Ιουνίου τα 861α γενέθλιά του. Το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Ιουνίου στο κέντρο της πόλης θα γίνουν διάφορες εκδηλώσεις.Δείτε το επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Αύριο 1η Ιουνίου ανοίγει και πάλι, μετά το 2011, το πάρκο "Hermann-von-Siemens-Sportpark"

 

7,3 από τα 13,5 εκτάρια του πάρκου θα είναι προσβάσιμα για τους πολίτες. Γεγονός που ο Δήμος Μονάχου καλεί σε πολιτιστική και αθλητική εκδήλωση από τις 10 π.μ. έως στις 4 μ.μ.

 

Στις 11 θα μιλήσει ο Δήμαρχος Dieter Reiter 

Ξεκίνησε από χθες 16 Μαίου ο υπαίθριος κινηματογράφος στη λίμνη του Olympiapark (έως στις 14.09.2019)

 

Το πρόγραμμα και συνολικά τις εκδηλώσεις μπορείτε να τις δείτε στην ιστοσελίδα του https://www.kinoamolympiasee.de 

Frauenkirche Μονάχου: Υπάρχει διαφορά στο ύψος και πόσο;

 

Είναι το ψηλότερο κτίριο του Μονάχου (εσωτερικά του περιφερειακού δρόμου) και για το λόγο αυτό μπορεί να το δεις εύκολα ο καθένας.

 

Αν και στα σχολεία οι μαθητές μαθαίνουν ότι η διαφορά είναι 1 μέτρο (100 μ και 99 μ) τελικά η διαφορά ύψους είναι μόλις 12 εκατοστά (98,57μ και 98,45μ).

 

Φωτογραφία: Δορυφόρος

Ένα μοναδικό για τη Γερμανία πείραμα πάρκινγκ ξεκίνησε από προχθές στο Μόναχο

 

Συγκεκριμένα σε τμήμα της Luisenstr στο Maxvorstadt θα έχουν δικαίωμα να παρκάρουν τα ΙΧ από 11 το βράδυ έως 9 το πρωί. Από εκεί  και πέρα ο χώρος θα είναι διαθέσιμος μόνο για ποδήλατα δηλ από τις 9 το πρωί έως το βράδυ στις 11

Το πείραμα θα διαρκέσει δυο χρόνια και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα αποφασιστεί η καθιέρωσή του και σ άλλες περιοχές.

Οι υπαίθριες πισίνες στο Μόναχο και ο χάρτης με τα ΜΜΜ που δημοσίευσε η σελίδα muenchen.de                                                          Φέτος για παιδιά έως 18 ετών η είσοδος είναι ελεύθερη. Αν έφτιαχνε και λίγο ο καιρός....

Frühlingsfest: O "μικρός αδερφός" που δεν τον ήθελε κανείς, γιορτάζει τα 55χρονα γενέθλιά του.

Όταν το 1965 άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το ανοιξιάτικο πανηγύρι κανείς σχεδόν δεν του έδινε πιθανότητες επιβίωσης.

 

Ο Δήμος δεν ήθελε να δημιουργήσει ανταγωνιστή στο μεγάλο πανηγύρι του Οκτωβρίου (Oktoberfest).

5 χρόνια το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριπτε τις αιτήσεις εκθετών και εμπόρων να συμμετέχουν στο πανηγύρι. Με παρέμβαση του τότε Δημάρχου Hans Jochen Vogel θα επιτραπεί τελικά το πανηγύρι αλλά η διοίκηση του Δήμου θα βάλει πολλούς περιοριστικούς όρους, Ετσι οι μπυραρίες δεν επιτρεπόταν να σερβίσρουν μπύρα μετα τις 8.30 το βράδυ. Σιγά σιγά όμως καθιερώθηκε μέσω των παράλληων προγραμμάτων και εκδηλώσεών και κυρίως πριν 10 χρόνια όταν συμμετείχε με σκηνή το Hippodrom.

 

Σήμερα αποτελεί μια από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις της πόλης.

 

Μέχρι 12 Μαίου

 

Φωτογραφίες Δορυφόρος

Το 2030 το Μόναχο θα ξεπεράσει τους 1,7 εκ κατοίκους
1609 Ελληνες ήρθαν το 2017 και 692 έφυγαν από το Μόναχο

Η νέα έκθεση πρόβλεψης του πληθυσμού της πόλης του Μονάχου που θα παρουσιαστεί την βδομάδα αυτή στο Δήμο αναφέρει μεταξύ άλλων τα παρακάτω στοιχεία :
Πληθυσμός στις 31 Μαρτίου 2019: 1.544.300
Το 2017 ήρθαν στο Μόναχο 118.085 πολίτες ενώ έφυγαν 143.207. Οι μισές από της μετακινήσεις έγιναν μέσα στη Γερμανία.
Πολίτες 190 διαφορετικών εθνοτήτων ζουν στο Μόναχο. Ο αριθμός των πολιτών από τη Μεγάλη βρετανία αυξήθηκε κατά 19% (λόγω της συζήτησης για το Brexit).
56,9% των κατοίκων της πόλης έχει γερμανικό διαβατήριο 27,6 κάτοικοι έχουν μεταναστευτικό υπόβαθρο και 27,6% είναι αλλοδαποί.
Το 2017 ήρθαν στο Μόναχο 3668 Ρουμάνοι ( έφυγαν 1659), 3600 Κροάτες (1234), Ιταλοί 3078 (1657) Βόσνιοι 2464 (793), Πολωνοί 1976 (1192).
Από Ηπείρους εκτός Ευρώπης οι περισσότεροι ήρθαν από ΗΠΑ 1813 (1599), Νιγηρία 1927, Ινδία 2004 (874)

Σε 12 σημεία της πόλης το νερό από τα συντριβάνια είναι πόσιμο 

 

Πόσιμο νερό από 12 συντριβάνια στο κέντρο της πόλης, 8 συντριβάνια στην Viktualienmarkt και τα συντριβάνια Kräutlmarktbrunnen am Marienplatz, am Kosttor, στο Tal (Merkurbrunnen) και στο Rindermarkt. 

Εννέα από αυτά θα λειτουργούν όλο το χρόνο. 

Foto: Kräutlmarktbrunnen vor dem Alten Rathaus

Από αύριο Πέμπτη 18.04.2019 θα μπορούν οι πολίτες να πηγαίνουν και πάλι χωρίς ραντεβού στο Kreisverwaltungsreferat και στα Bürgebüro

 

Ο Δήμος μετά από πιέσεις και διαμαρτυρίες των πολιτών θα επιτρέψει και πάλι την εξυπηρέτηση χωρίς προηγούμενα να υπάρχει ηλεκτρονικό ραντεβού. 

 

Το ποσοστό θα είναι περίπου 30% του συνόλου των ραντεβού και θα καλύπτεται κυρίως από όσους έχουν κλείσει ηλεκτρονικά επίσκεψη αλλά δεν θα εμφανίζονται. 

Από 26 Απριλίου έως 12 Μαίου φέτος το Frühlingsfest (μικρό Oktoberfest) στην Τheresienwiese

Η νέα στατιστική σχετικά με την εγκληματικότητα για το 2018 επιβεβαίωσε το Μόναχο για ακόμη μια χρονιά ως την πιό ασφαλή μεγαλούπολη (άνω 1 εκ κατοίκους) της Γερμανίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για το 2018, στο Μόναχο καταγράφηκαν 6469 αξιόποιες πράξεις ανά 100.000 κατοίκους ενώ σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως Φρανκφούρτη η Βερολίνο καταγράφηκαν διπλάσια αδικήματα (14.000).
Η ασφαλέστερη πόλη της Γερμανίας με κατοίκους άνω των 100.000 είναι η Φύρτη (Φραγκονία)

Διεθνής Ειδική  Έκθεση Δομικών Μηχανημάτων και Μηχανημάτων Οδοποΐας

Η Βauma είναι η μεγαλύτερη Διεθνής Έκθεση Δομικών Μηχανημάτων και Μηχανημάτων Οδοποιίας. Η έκθεση δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάζονται αναλυτικά τα μηχανήματα του κλάδου σε λειτουργία καθώς παρουσιάζει μηχανήματα γεώτρησης, αντλίες, μηχανήματα και συγκροτήματα επεξεργασίας σιδήρου-μπετόν, γερανούς, μηχανήματα διάνοιξης και κατασκευής υπογείων σηράγγων, μηχανήματα οδοποιίας και μια ποικιλία από εργαλεία, συσκευές, εξαρτήματα και ανταλλακτικά δομικών μηχανημάτων.


Από 8 έως 14 Απριλίου στην  Messe München
Δευτέρα έως Παρασκευή : 9:30 έως 18:30
Σάββατο 8:30 έως 18:30 και Κυριακή 9:30 έως 16:30
Τιμές εισιτηρίων εισόδου
Ημερήσιο εισιτήριο: 35 € (online 24 €) - Τριήμερο εισιτήριο  69 € (online 49 €) - Εισιτήριο 7 ημερών: 85 € (online 62 €)

Στις 6 Ιουνίου τα εγκαίνια του νέου εμπορικού κέντρου Forum Schwanthalerhöhe στο Βεστεντ

Σε 40.000 τ.μ. ανακαινισμένους χώρους θα μπορούν οι επισκέπτες να βρουν καταστήματα γνωστών εμπορικών αλυσίδων όπως Hugendubel, Saturn, H&M, Orsay, Foot Locker και Toys'R'Us . Επίσης VollCorner, Edeka und Lidl. Αλλά και εστιατόρια όπως L'Osteria-Asia Gourmet ή και καφέ .

Το νέο κλειστό γήπεδο στο Ολυμπιακό Πάρκο του Μονάχου

Το νέο κλειστό γήπεδο στο Ολυμπιακό Πάρκο του Μονάχου, που θα είναι έδρα της EHC Red Bull (Χόκεϊ επί πάγου) και της ομάδας μπάσκετ της FC Bayern θα ονομάζεται „SAP Garden“

Σε δημόσια ψηφοφορία το όνομα „SAP Garden“ επικράτησε με 45,3% έναντι των ονομάτων SAP Park (44,8) και SAP Live (9,9)

Το γήπεδο θα είναι έτοιμο στη σεζόν 2021/2022 θα κοστίσει 100 εκ € και θα το χρηματοδοτήσει η αυστριακή Red Bull. Θα έχει χωρητικίτητα 11.500 θεατών.

Οι οικονομικοί αριθμοί του Μονάχου

Πόση έιναι η αγοραστική δύναμη, οι επενδύσεις , τα χρέη και άλλα στοιχεία 

Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου -Wirtschaftsreferat- παρουσίασε διάφορα οικονομικά στοιχεία για την πόλη του Μονάχου

 

Αγοραστική δύναμη 

32.856 € έχει ο κάθε κάτοικος της πόλης (μέσο όρο) για την κατανάλωση σε αγαθά (ετησίως). Ο μέσος όρος στη Βαυαρία είναι 25.797 €. Αλλά και σε σύγκριση με τις άλλες πόλεις της Γερμανίας το Μόναχο έχει μεγαλύτερο μέσο όρο. 

Συγκεκριμένα Βερολίνο 21.595 €, Stuttgart 25.492 €, Hamburg 26.163 €.

 

Επενδύσεις 

221 εκ. € θα επενδύσει η πολη μέχρι το 2022 στα ΜΜΜ μεταξύ αυτών για την επέκταση της γραμμής  U5 στο Pasing.

479 εκ € θα δοθούν έως το 2022 για ανασκευές το οδικού δικτύου ενώ 1,21 δισ € για κατοικίες.

3,28 δισ και πάλι μέχρι το 2022 για την επέκταση σχολείων και νηπιαγωγείων, ποσό που αποτελεί το 435 του συνόλου των δημ΄σοισων επενδύσεων .

 

Χρέη 

680 εκ € χρέη είχε η πόλη τέλος του 2018 που αντιστοιχεί σε 446 € ανά κάτοικο. Το ποσό είναι πολύ μικρότερο από το 2005 όπου στον κάθε κάτοικο αναλογούσε το ποσό των 2.650€ 

 

Αεροδρόμιο

46,3 εκ επιβάτες ταξίδεψαν το 2018 από και στο αεροδρόμιο της πόλης, σχεδόν 2 εκ επιβάτες περισσότεροι από το 2017

 

Φοιτητές

120.733 φοιτητές παρακολουθούσαν το χειμερινό εξάμηνο 2017/18 από τους οποίους 23 234 είχαν άλλη εθνότητα (19,2%). Οι περισσότεροι φοιτητές ήταν στο πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilians (50 527) και στην TU (40 196). Το Μόναχο είναι με 34,4% η δεύτερη πόλη στη Γερμανία με το μεγαλύτερο ποσοστό καδημαικών (34,4% όλων των εργαζομένων)  

 

Τζίρος επιχειρήσεων 

22,1 δισ € τζίρο πραγματοποιούν παραγωγικές επιχειρήσεις στην πόλη ετησίως που αναλογεί σε 22,4% του συνολικού τζίρου της πόλης. 

26 δισ € είναι ο τζίρος στο εμπόριο, ξενοδοχεία, εστίαση, επικοινωνία που αντιστοιχεί σε 26,4% του συνόλου του τζίου. 

31,8 δισ €  είναι ο τζίρος ασφαλιστικών, οικοξομικών και επενδυτικών επιχειρήσεων 

Τέλος 18,6 δισ €  είναι ο τζίρος ιδιωτικών και δημοσίων υπηρεσιών, τομέας εκπαίδευσης και υγείας. 

 

Ενοίκια γραφείων 

19 € ανά τ.μ. είναι ο μέσος όρος ενοικίου για γραφεία από 17,30 € ανά τ.μ. το 2017. Πιό οικονομικά είναι π.χ. στην Κολωνία  Köln (13,80 €/m²) και Αμβούργο (15,70 €) αντίθετα πιό ακριβό είναι το Βερολίνο με 21,70 € ανά τ.μ. 

Ο Δήμος Μονάχου παρουσίασε την εικόνα σχετικά με τα ενοίκια κατοικιών για το 2019. Σε σύγκριση με το 2017 τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 4,1% . Έτσι ο μέσος όρος ανά τ.μ. φθάνει τα 11,69 €

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη νέα γραμμή του  Ubahn 9

Η ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου του Μονάχου αποφάσισε σήμερα να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή της νέας γραμμής του υπόγειου σιδηρόδρομου 9. Επιπλέον, τ δημοτικό συμβούλιο ψήφισε υπέρ της επέκτασης του  U5 στο Freiham. 

 

Νέα γραμμή U9, επέκταση του U5

Το πιο σημαντικό έργο στο πλαίσιο αυτό είναι η νέα γραμμή U9, η οποία θα ανακουφίσει, μετά την ολοκλήρωσή της,  τις γραμμές U3 και U6 . Η διαδρομή θα οδηγήσει από το Dietlinden στην Implerstraße μέσω του κέντρου της πόλης. Νέοι σταθμοί πρόκειται να κατασκευαστούν, μεταξύ άλλων, στο Pinakotheken, στην Elisabethplatz και στην Esperantoplatz. Η νέα γραμμή στο χρόνο θα σταματάσει και στον κεντρικό σταθμό. Η πραγματοποίηση του U9 δεν μπορεί να αναμένεται πριν από το τέλος της δεκαετίας του 2030.

 

Επέκταση της γραμμής U5  από Laimer Platz στο Pasing, η επίσημη έναρξη της κατασκευής θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ήδη 2021.  Τώρα θα εξεταστεί κατά πόσον θα επεκταθεί πέρα από αυτό στο Freiham. SWM και MVG και το Τμήμα Πολεοδομίας και κανόνων δόμησης πρέπει ως εκ τούτου να κάνει μια προμελέτη για την επέκταση του U5-West στο κέντρο της Freiham συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων εγκαταστάσεωνκαι πάρκινγκ. Για να γεφυρωθεί το χάσμα εν τω μεταξύ, θα δοκιμαστεί μια γρήγορη γραμμή λεωφορείου μεταξύ του Freiham και του κέντρου του Μονάχου.

Αναβάθμιση κεντρικών σταθμών του μετρό

Ο σταθμός του μετρό Sendlinger Tor βρίσκεται ήδη σε φάση μεγάλης ανακαίνισης. Οι σταθμοί του μετρό στην Odeonsplatz, τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και το Theresienwiese πρόκειται να ακολουθήσουν. Η επέκταση αυτών των γραμμών είναι πιθανό να αυξήσει τον αριθμό των επιβατών, ειδικά σε αυτούς τους σταθμούς. 

 

Eπέκταση του U4 και της νέας γραμμής U26

Επέκταση του U4 

Η επέκταση του U4 από το Arabellapark στην Englschalking περιλαμβάνεται ήδη στο σχέδιο τοπικών μεταφορών. Επιπλέον, πρέπει να εξεταστεί κατά πόσον μια επέκταση πέρα από το S8, για παράδειγμα στο Messestadt West, έχει νόημα. 

 

U26

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, μια σύνεδση μεταξύ του Kieferngarten (U6) και θα μπορούσε να ανακουφίσει με τέσσερις νέους σταθμούς την κυκλοφορία στην περιοχή αυτή. Ειδικά καθώς δημιουργείται ένας νέος οικισμός στην περιοχή των πρώην στρατοπέδων . Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη διαδρομή.

 

Το αστρονομικό ρολόι στο Deutsches Museum τέθηκε πάλι σε λειτουργία

Μερικά στοιχεία για το ρολόι

Έτος κατασκευής: 1935

Εμφανίζονται: δευτερόλεπτο, λεπτό, ώρα, ημέρα της εβδομάδας, μήνας και η θέση του ήλιου στο ζωδιακό φάσμα, φάση φεγγαριού

Διάμετρος: περίπου 6,5 μ

Δείκτης ώρας: μήκος 3,78 μέτρα, βάρος 38 κιλά

Δείκτης λεπτών: μήκος 4,32 μέτρα, βάρος 36 κιλά

Δείκτης δευτερολέπτων 1,26 μ., Βάρος 2,5 κιλά

Πηγή: Deutsches Museum

Έτος κατασκευής: 1935

Εμφανίζονται: δευτερόλεπτο, λεπτό, ώρα, ημέρα της εβδομάδας, μήνας και η θέση του ήλιου στο ζωδιακό φάσμα, φάση φεγγαριού

Διάμετρος: περίπου 6,5 μ

Δείκτης ώρας: μήκος 3,78 μέτρα, βάρος 38 κιλά

Δείκτης λεπτών: μήκος 4,32 μέτρα, βάρος 36 κιλά

Δείκτης δευτερολέπτων 1,26 μ., Βάρος 2,5 κιλά

Γνωρίζατε ότι ....

οι χιλομετρικές αποστάσεις από την πόλη του Μονάχου προς τους Eθνικούς Δρόμους έχουν σημείο αναφοράς ως αρχή της μέτρησης την κολώνα με το επιχρυσωμένο άγαλμα της Παναγίας στην Marienplatz, ακριβώς μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης;

Το χριστουγεννιάτικο έλατο της Marienplatz φεύγει σήμερα Τετάρτη 9.1. και γίνεται Maibaum

Αύριο Τετάρτη το χριστουγεννιάτικο έλατο 25 μ. που βρισκόταν στολισμένο στην Marienplatz μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης θα μεταφερθεί και θα διατεθεί σε κοινότητες ή δήμους προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως Maibaum.

 

Maibaum ονομάζεται το διακοσμημένο δέντρο ή ο κορμός δέντρου, που ειδικά στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, τη Βαυαρία και την Αυστρία, στήνεται στην πλατεία του χωριού. Το ιδιαίτερο έθιμο συνδοεύεται από πολιτιστικό και χορευτικό πρόγραμμα των χωριών ή πόλεων. Η γιορτή συνήθως πραγματοποιείται στις 30 Απριλίου προς 1η Mαίου. γι αυτό λέγεται και Maibaum δηλ δ.εντρο του Μαίου.

Που με το χριστουγεννιάτικο δέντρο μου ; Όλες οι διευθύνσεις

Στα κέντρα ανακύκλωσης του Μονάχου μπορείτε να αφήσετε (χωρίς κόστος) τα χριστουγεννιάτικα δέντρα αφού προγούμενα το κόψετε.

Τα κέντρα είναι τις παρακάτω ώρες ανοιχτά: 

Δευτέρα 10:30 – 19:00 Uhr

Τρίτη έως Παρασκευή 08:00 – 18:00 Uhr

Σάββατο 07:30 – 15:00 Uhr

 

¨Εκτακτοι χώροι συγκέντρωσης θα δημιουργηθούν από τη Δευτέρα 7.1.2019 έως Τετάρτη 09.01. από ώρα 8 έως 5 μ.μ. 

München Nord 

Lindberghstraße 8a (Freimann) 

Lerchenstraße 13 (Feldmoching)

Erich-Kästner-Realschule, Petrarcastr. 1 (Hasenbergl)

Grundschule, Waldmeisterstraße 38 (Lerchenau)

Erich-Kästner-Realschule Petrarcastraße 1 (Hasenbergl) 

Grundschule, Waldmeisterstraße 38 (Lerchenau) 

Sammelplatz Hauptwiese Sophie-Scholl-Gymnasium, Karl-Theodor-Straße 92 (Schwabing) 

Staatliche Förderschule, Rothwiesenstraße 18 (Ludwigsfeld) (Abgabe nur 8–15 Uhr) 

Grundschule, Senftenauerstraße 21 (Blumenau)Grundschule, Regina-Ullmannstr. 6 (Oberföhring)

München Süd 

Thalkirchner Straße 260 (Thalkirchen) 

Tischlerstraße 3 (Großhadern) 

Grundschule, Balanstraße 153 (Obergiesing) 

Grundschule, Weißenseestraße 45 (Giesing) 

Erasmus-Grasser-Gymnasium, Fürstenriederstr. 159 (Mittersendling)

Theodolinden-Gymnasium, Am Staudengarten 2 (Harlaching)

Grundschule, Gotzmannstraße 19 (Aubing)

München Ost 

Bayerwaldstraße 33 (Perlach) 

Mauerseglerstraße 9 (Trudering) 

Savitsstraße 79 (Englschalking) 

Truderinger Straße 2a (Steinhausen)

 

München West 

Am Neubruch 23 (Moosach) 

Arnulfstraße 290 (Nymphenburg)

 

Mühlangerstraße 100 (Langwied) 

Tübinger Straße 13 (Untersendling)

Schulzentrum Moosach, Gerastraße 6 (Moosach) (Eingang: Merseburger Straße) 

Mittelschule, Feldbergstraße 85 (Trudering)

Heinrich-Heine-Gymnasium, Max-Reinhard-Weg 27 (Neuperlach)

Schulzentrum Astrid-Lindgren-Straße, zwischen Berufs- und Förderschule (Messestadt Riem)

Grund- und Mittelschule, Haldenbergerstraße 27 (Moosach)

 

München Mitte 

Luitpold-Gymnasium, Seeaustraße 1 (Lehel) (Seeaustraße Ecke Oettingenstraße) 

Grundschule, Ernst-Reuter-Straße 4 (Au-Haidhausen)

Adolf-Weber-Gymnasium, Kapschstraße 4 (Maxvorstadt)

18 Ιανουαρίου "Lange Nacht der Architektur"

Από τις 6 μ.μ. έως στις 24 πάνω από 50 δημόσια κτίρια ανοίγουν τις πόρτες τους για το κοινό και τα περισσότερα χωρίς είσοδο.
Π.χ.  DB Infocenter zur 2. Stammstrecke, ADAC Zentrale, Großmarkthalle München

Οριστικοποιήθηκε το όνομα και ο χρόνος που θα τεθεί σε λειτουργία η μεγάλη ,,κινητή ρόδα,, στο Οstbahnhof

Tον Απρίλιο του 2019 σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία η "Hi-Sky Munich" που για 365 το χρόνο (για τουλάχιστον δυο χρόνια) θα είναι προσβάσιμη ώρα 10 έως στις 22.00 στο Ostbahnhof (Pfanni-Gelände)

"Οι τιμές θα είναι ελαφρώς υψηλότερες από ό, τι στο Oktoberfest και παρόλα αυτά προσιτές", λέει ο Christian Braun. Στο Oktoberfest μια βόλτα κοστίζει 8 ευρώ.

27 γόνδολες για 16 επιβάτες το καθένα
Το "Hi-Sky Munich" έχει διάμετρο 74 μέτρων και ύψος 78 μέτρων. Κάθε μία από τις 27 γόνδουλες Zeppelin θα μπορεί να δεχτεί 16 επιβάτες. Θα υπάρχει επίσης μια γόνδολα VIP που μπορεί να κρατηθεί για εκδηλώσεις.

Ο μεγαλύτερος φορητός τροχός του κόσμου στον κόσμο έχει μπει στο βιβλίο Guinness
Foto: Maurer SE

Eπέκταση της απαγόρευσης αλκοόλ από τον Αύγουστο γύρω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμόγια όλο το 24ωρο

Μέχρι τώρα ισχύει η απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ στα κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου από τις 10 το βράδυ έως στις 6 τα ξημερώματα.

Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (αρμόδια επιτροπή) από τον Αύγουστο η απαγόρευση θα ισχύει για ολόκληρο το 24ωρο. Εξαιρούνται από την απαγόρευση τα καταστήματα.

Η απόφαση έχει σαν στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας της συγκεκριμένης περιοχής.

Η επίσημη ιστοσελίδα της πόλης του Μονάχου δημοσίευσε αυτή τη φορά το χάρτη πρόσβασης στις χριστουγεννιάτικες γιορτές με τα ΜΜΜ

Ανακαίνιση του OEZ

30 εκ € θα κοστίσει η ανακαίνιση του πιό παλιού εμπορικού κέντρου του OEZ (Olympiaeinkaufszentrum) στο Μόναχο.

Oι εργασίες θα ξεκινήσουν αρχές του νέου έτους και οι περισσότερες απ αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2019

Φωτο ECE (AZ)

Άνοιξε πάλι, μετά από 5 εβδομάδες εργασίες ανακαίνισης, το μεγάλο βιβλιοπωλείο Hugendubel στο Stachus

Στο Prinzregententheater από 21 έως 27 Δεκεμβρίου 2018 καθώς και 5 και 6 Ιανουαρίου 2019