Tα μουσεία και οι γκαλερί του Μονάχου μέσα από φωτογραφίες (muenchen.de)

Φωτογραφικό "άλμπουμ" με τις μεγαλύτερες πισίνες στο Μόναχο (Φωτογραφίες Stadtwerke München)

To Μόναχο τη νύχτα. Φωτισμένα αξιοθέατα και τοποθεσίες στην πόλη που παρουσιάστηκαν στην επίσημη σελίδα του Δήμου Μονάχου

Αξιοθέατα του Μονάχου. Σήμερα: Allianz Arena

3.000 "μαξιλάρια αέρος" δημιουργούν την εικόνα μιας πλαστικής βάρκας τα οποία φωτίζουν κάθε βράδυ έχοντας τη δυνατότητα να φωτίσουν σε 16 εκ χρώματα !!!

Η χωρητικότητα του γηπέδου είναι για 75.000 θεατές. Σε διεθνής αγώνες που δεν επιτρέπονται όρθιοι φίλαθλοι η χωρητικότητα μειώνεται στις 71.137

Η Allianz Arena είναι το γήπεδο που παίζει τους εντός έδρας αγώνες της η FC Bayern αλλά και η TSV 1860 München.  

Ανάλογα με ποια ομάδα έχει παιχνίδι φωτίζει και το γήπεδο. Αν η Μπάγερν τότε φωτίζει κόκκινα αν η 1860 τότε μπλέ. 

Τα εισιτήρια για παιχνίδια της Μπάγερν είναι μήνες πριν την έναρξη πουλημένα.

Από το 2002 η Μπάγερν έχει μέσα στις εγκαταστάσεις το δικό της μουσείο όπου οι φίλαθλοι μπορούν σε 3000 τ.μ. να δουν την ιστορία της ομάδας και να δουν πάνω από 50 κύπελλα, 500 φωτογραφίες, βίντεο από την πάνω από 100χρόνια ιστορία της ομάδας.  

Το γήπεδο χτίστηκε από τις δυο ομάδες, FC Bayern München και TSV München 1860, αφού κρίθηκε ότι το Olympiastadion δεν μπορούσε να ανταποκριθεί πλέον στις απαιτήσεις των εποχών για ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Το 2066 η TSV 1860 λόγω οικονομικών δυσκολιών πούλησε τις μετοχές της στην Μπάγερν. Έτσι η Μπάγερν είναι πλέον μόνη της ιδιοκτήτης του γηπέδου. 

Το κόστος της ανέγερσης του γηπέδου ανήλθε σε 340 εκ €. Το κόστος του ηλεκτρονικού ρεύματος που καταναλώνεται για να φωτίζει το γήπεδο ανέρχεται σε μόλις 50-60€ την ώρα.

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις:

Καθημερινά από ώρα 10.00 - 18.00 εκτός τις μέρες που δεν γίνονται αγώνες. 

Εισιτήριο (μαζί με είσοδο στην FC Bayern Erlebniswelt).

Ενήλικες (άνω των 14 ετών  19 Euro

Παιδιά (6-13 ετών ) 11 Euro

Παιδιά κάτω των 6 ετών ελεύθερα  (με συνοδεία ενήλικα)

Τα αξιοθέατα του Μονάχου. Σήμερα: Οι πύργοι της Frauenkirche

Είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης του Μονάχου. Οι πύργοι του καθεδρικού ναού της Frauenkirche (το όνομά του „Dom zu unseren Lieben Frau in München“ είναι αφιερωμένο στην Παναγία).

Την καλύτερη θέα στην πόλη του Μονάχου την έχει κανείς από το δυτικό πύργο της Frauenkirche (στην παρούσα φάση είναι κλειστός λόγω ανακαίνισης) . Μάλιστα μετά από ένα δημοψήφισμα το 2004 δεν επιτρέπεται να κατασκευαστεί κανένα κτίριο που να είναι ψηλότερο από όσο είναι η Frauenkirche.

Η διαφορά στο ύψος μεταξύ των δυο πύργων είναι μόλις 12 εκατοστά.

Ξεκίνησε να χτίζετε το 1468 και μόλις σε 20 χρόνια – πολύ μικρό χρονικό διάστημα για τα δεδομένα της εποχής – ολοκληρώθηκε το έργο από τον αρχιτέκτονα Jörg von Halspach.

Είναι η έδρα του Επισκόπου Μονάχου και Freising.

Το «αποτύπωμα του διαβόλου»

 

Στην είσοδο της Εκκλησίας υπάρχει μια πατημασιά που θεωρείται ως πατημασιά του διαβόλου. Σύμφωνα με τον μύθο ο διάβολος έβαλε στοίχημα με τον αρχιτέκτονα ότι στην Εκκλησία δεν υπάρχουν παράθυρα. Όντως στο σημείο που ήταν ο διάβολος δεν φαινότανε παράθυρα. Ολόχαρος για την χαζομάρα των ανθρώπων πάτησε δυνατά στο πάτωμα για να πηδήξει ψηλά αφήνοντας την πατημασιά. Όταν όμως προχώρησε λίγα μέτρα είδε ότι υπήρχαν παράθυρα. Από τότε έγινε «αέρας» προσπαθώντας να καταστρέψει την Εκκλησία. Κάτι που σύμφωνα με τον μύθο το προσπαθεί ακόμη κάτι που το νιώθει κανείς με ένα αεράκι όταν βρεθεί κοντά ή μέσα στην είσοδο της Εκκλησίας. 

Τα αξιοθέατα του Μονάχου. Σήμερα: Schloss Nymphenburg

300.000 επισκέπτες δέχεται ετησίως το παλάτι της βασιλικής οικογένειας Wittelsbacher.

Το 1792 ο πρίγκιπας Karl Theodor άνοιξε για τον λαό το παλάτι (μαζί με τον αγγλικό κήπο) για να αποφύγει πιθανές κοινωνικές αναταραχές που θα προκαλούσε η επανάσταση στη Γαλλία.

Ώρες κοινού:

Απρίλιο έως 15.10: Από 9 π.μ. έως 18.00, εισιτήριο 11,50€

16.10 έως Μαρτίου: Από 10.00 π.μ. έως 16.00, εισιτήριο 8,50€

Με το παραπάνω εισιτήριο μπορεί κανείς να επισπευτεί το παλάτι, το Marstallmuseums με το μουσείο "Nymphenburger Porzellan" και τα κάστρα (Amalienburg, Badenburg, Pagodenburg και Magdalenenklause).

 

Για όποιον επιθυμεί να επισκεφτεί μόνο το παλάτι το εισιτήριο ανέρχεται σε 6€

Τα πάρκα του Μονάχου Σήμερα: Hirschgarten, το πάρκο με την μεγαλύτερη υπαίθρια μπυραρία (Biergarten)

Μεταξύ του Laim και Nymphenburg βρίσκεται το Hirschgarten, 40 τμ. Το 1780  ο πρίγκιπας Carl Theodor είχε περιφράξει το πάρκο και το είχε μετατρέψει σε ένα ζωολογικό κήπο με 100 ελάφια. Μετά από λίγα χρόνια το πάρκο πήρε δημόσιο χαρακτήρα και εξελίχθηκε σιγά -σιγά σε ένα αγαπημένο πάρκο εκδρομών ελαφιών .

Παιδικές χαρές, πρασινάδα για παιχνίδια, χώρος για ψήσιμο και εκατοντάδες καστανιές γεμίζουν το πάρκο.

 

Επιπλέον η υπαίθρια μπυραρία με 8.000 θέσεις είναι από τις μεγαλύτερες εάν όχι η μεγαλύτερη στον κόσμο !

Αφιέρωμα στα πάρκα του Μονάχου: Σήμερα το Ολυμπιακό Πάρκο

 

Μέχρι το 1938 στο χώρο που σήμερα είναι το Ολυμπιακό Πάρκο ήταν το αεροδρόμιο München-Oberwiesenfeld. Το 1966 ξεκίνησε η μετατροπή των 850.000 τ.μ. σε Ολυμπιακό Πάρκο που δημιουργήθηκε με αφορμή των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972 στο Μόναχο. Κλειστή και ανοιχτή πισίνα, κωπηλασία στην λίμνη, παγοδρομία, γήπεδα τέννις, soccaFive Arena για αγώνες ποδοσφαίρου σε μικρά γήπεδα, το Sea Life, είναι μερικά από τα σημεία που αγαπούν οι πολίτες της πόλης.

Φυσικά το Ολυμπιακό Στάδιο (με την περίφημη σκεπή του αρχιτέκτονα Frei Otto), ο Πύργος (291,28μ) από όπου μπορεί κανείς να δει ολόκληρη την πόλη, η Olympiahalle με πάρα πολλές εκδηλώσεις, κοντσέρτα, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες η μικρή Olympiahalle, οι υπαίθριες μπυραρίες. Από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις στο Ολυμπιακό Πάρκο είναι το Tollwood.

Σε όλα τα παραπάνω δεν πρέπει να αγνοήσει κανείς τις δυνατότητες που δίνει το Ολυμπιακό πάρκο το χειμώνα για τους φίλους του χιονιού καθώς και ότι στα "σύνορα" του Ολυμπιακού πάρκου είναι το μεγάλο Olympia Einkaufszentrum με 135 καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια και το μουσείο της BMW.

Τα πάρκα του Μονάχου: Σήμερα το Westpark

60 στρέμματα είναι το πάρκο στο Westend το οποίο δημιουργήθηκε το 1983 με αφορμή τη διεθνή έκθεση φυτών και κηπευτικών. Έτσι δημιουργήθηκαν τεχνιτοί λόφοι, δυο λίμνες (Westsee και Mollsee) ενώ στο Rosengarten συναντάει κανείς την άνοιξη 20.000 τριαντάφυλλα σε 500 διαφορετικά είδη. 

Πολλές είναι και οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο συγκεκριμένο πάρκο Υπαίθριος κινηματογράφος "Sonne, Mond und Sterne , συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις. 

Αλλά και το χειμώνα μπορεί να αξιοποιηθούν οι χώροι του πάρκου για τους φίλους της παγοδρομίας και του σκι. 

Τα πάρκα του Μονάχου

Ο Αγγλικός κήπος με 78 χλμ δρομάκια για ποδηλάτες, τρέξιμο, αθλητισμό. Το μεγαλύτερο πάρκο μέσα σε πόλη παγκοσμίως. 

Ακόμη, το Seehaus στην Kleinhesseloher See, Chinesische Turm, Eisbachwelle,Monopteros είναι μερικά από αυτά που αξίζει να επισκευτεί κανείς.

Αύριο θα παρουσιάσουμε και άλλα πάρκα της πόλης.

Τι θα πρέπει να δεις στο Μόναχο την άνοιξη: Βοτανικός κήπος

14.000 διαφορετικά φυτά σε 21,20 στρέμματα μπορεί να απολαύσει ο επισκέτης στο Βοτανικό κήπο του Μονάχου.

Ο βοτανικός κήπος υπάρχει στο Μόναχο από το 1809. Στην αρχή ήταν μεταξύ του Stachus και του κεντρικού σταθμού. Το 1914 μεταφέρθηκε (ένα μέρος) στο Nymphenburg που είναι και σήμερα. Το 1966 μεταφέρθηκε και το υπόλοιπο μέρος από το σημερινό Alter Botanischer Garten στο νέο βοτανικό κήπο, ο οποίος βρίσκεται υπό την εποπτεία του Botanische Staatssammlung και του Ινστιτούτου "für Systematische Botanik der Ludwig-Maximilians-Universität " 

Οι τιμές εισόδου είναι: Ημερήσια κάρτα 4,50€ (μειωμένη 3€) . Εισιτήριο που συμεριλαμβάνει και την επίσκεψη στο μουσείο "άνθρωπος και φύση" 6 €.

Μαθητές και νέοι έως 18 ετών δεν πληρώνουν είσοδο.

Tα πιό δημοφιλή αξιοθέατα του Μονάχου στα Top 100 της Γερμανίας

13 αξιοθέατα μεταξύ των 100 όλης της Γερμανίας βρίσκονται στο Μόναχο.

Ο κεντρικός οργανισμού τουρισμού μέσα από ηλεκτρονική ψηφοφορία των επισκεπτών του από 40 διαφορετικές χώρες κατέληξε στην TOP 100 για το 2015.

Πρώτο αξιοθέατο του Μονάχου και 14ο στην κατάταξη το Oktoberfest-

Ακολουθεί στην 36η θέση το Allianz Arena, στην 44η θέση η Marienplatz, στην 59η θέση το Ολυμπιακό Πάρκο, την 70η θέση έχουν μοιραστεί η νέα και παλιά Πινακοθήκη καθώς και η Viktualienmarkt. Την 80η θέση μοιράζονται Deutsches Museum και BMW Museum και τέλος την 88η θέση Frauenkirche και Schloß Nymphenburg