Το μαγικό ανάκτορο στο Füssen της Βαυαρίας ή αλλιώς το “Κάστρο της ωραίας κοιμωμένης” συμπληρώνει στις 5 Σεπτεμβρίου 150 χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του

Το Schloss Neuschwanstein, παλάτι του 19ου αιώνα το οποίο βρίσκεται σε λόφο πάνω από το χωριό Schwabgau, κοντά στο Füssen 109 χλμ από το Μόναχο. Ίσως είναι από τα κάστρα που επισκέφτηκαν πολλοί Έλληνες είτε μέσω των σχολικών εκδρομών των ελληνικών σχολείων είτε με την καθιερωμένη επί δεκαετίες γιορτή του Συλλόγου Κρητών στο Füssen (ψήσιμο αρνιών) που έδινε αφορμή για επίσκεψη στο κάστρο.

 

Θεωρείται το ωραιότερο κάστρο του κόσμου και βρίσκεται πάνω από το χωριό  Hohenschwangau στη νοτιοδυτική Βαυαρία. Δεσπόζει ανάμεσα στις ψηλές κορφές των Άλπεων και είναι πραγματικά σαν να βγήκε από παραμύθι!

 

Το παλάτι- κάστρο του 19ου αιώνα αποτέλεσε έμπνευση για το παλάτι της ωραίας κοιμωμένης στα πάρκα της Disneyland. Εμφανίζεται μάλιστα και σε πολλές ταινίες καθώς θεωρείται παγκόσμιο σύμβολο της εποχής του Ρομαντισμού (βιογραφικές ταινίας Λουδοβίκος Β΄ του Χέλμουτ Κώυτνερ (1955) και Λούντβιχ του Λουκίνο Βισκόντι (1972) και πολλές άλλες. Στο παιχνίδι The Beast Within: A Gabriel Knight Mystery, το κάστρο δέχεται επίσκεψη από τον Γκρέις Νακιμούρα, όπως και το Χερρενχίμζεε (1996).

 

Την κατασκευή του την είχε αποφασίσει ο Λουδοβίκος Β΄ της Βαυαρίας με στόχο να γίνει χώρος ανάπαυσης και φόρος τιμής στον Ρίχαρντ Βάγκνερ. Ο Λουδοβίκος πλήρωσε, αναφέρουν τα κείμενα που η ίδια εταιρεία διαχείρισης του κάστρου αναφέρει, από τη περιουσία του και από δάνεια και όχι από τα δημόσια κεφάλαια της Βαυαρίας.

 

Άνοιξε στο κοινό επί πληρωμή αμέσως μετά τον θάνατό του το 1886, μη έχοντας ακόμα αποπερατωθεί. Από τότε το κάστρο έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από 60 εκατομμύρια άνθρωποι

 

Το Νοϊσβάνσταϊν δέχεται 1.4 εκατομμύρια επισκέπτες ανά έτος καθιστώντας τον έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Για λόγους ασφαλείας, το παλάτι είναι προσπελάσιμο μόνο με 30πεντάλεπτη ξενάγηση με ξεναγό, ενώ δεν επιτρέπονται οι φωτογραφίες. Υπάρχουν επίσης ειδικές ξεναγήσεις που επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα θέματα. Στην περίοδο αιχμής από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, έχει μέχρι και 6.000 επισκέπτες την ημέρα 

 

Το 1977, το κάστρο Νοϊσβάνσταϊν έγινε το θέμα ενός γραμματόσημου της Δυτικής Γερμανίας και εμφανίστηκε σε ένα αναμνηστικό κέρμα € 2 για τη γερμανική σειρά Bundesländer 2012. 

 

Υποψηφιότητα για Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς 

Από το 2015, το κάστρο Νοϊσβάνσταϊν συμπεριλαμβάνεται στον γερμανικό κατάλογο μνημείων για μελλοντική συμπερίληψη στο Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Συζητείται κοινή υποψηφιότητα με άλλα αντιπροσωπευτικά παλάτια  του ρομαντικού ιστορικισμού (για παράδειγμα το παλάτι του Σβέριν).

 

Πρόσβαση στο κάστρο

 

Το κάστρο είναι χτισμένο ψηλά πάνω από το χωριό. Μπορείτε να πάτε

- με τα πόδια από την είσοδο που είναι τα εισιτήρια, θα χρειαστείτε 30- 40 λεπτά, αφού είναι 1,5 χλμ στενά μονοπάτια

- με άμαξα από το Hotel Müller, Alpseestraße. Η άμαξα αφήνει περίπου 300 μέτρα πριν την είσοδο του κάστρου. Η άνοδος στοιχίζει 6 ευρώ και η κάθοδος 3 ευρώ.

- με το λεωφορείο, που ξεκινά από το Schlosshotel Lisl. Το λεωφορείο πηγαίνει πάνω από το κάστρο και έτσι θα πρέπει να περπατήσετε 600 μέτρα προς τα κάτω. Το εισιτήριο στοιχίζει 2,60 με επιστροφή. 

 

Με τρένο ως το  Füssen και μετά το λεωφορείο 73 ή 78. Η διαδρομή από το Μόναχο διαρκεί περίπου 2 ώρες. 

 

Ώρες και εισιτήριο

Το κάστρο είναι ανοιχτό όλο το χρόνο εκτός από 34,35,31 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου και τις ώρες

9-6 από 28 Μαρτίου ως 15 Οκτωβρίου και 10-4 από 16 Οκτωβρίου μέχρι 27 Μαρτίου

Το εισιτήριο στοιχίζει 12 ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της ξενάγησης) σε περίπτωση κράτησης χρεώνεται με 1,80 € επιπλέον.

 

Eπισκέπτες χωρίς κράτηση ίσως χρειαστεί να περιμένουν αρκετές ώρες. Οι πωλήσεις εισιτηρίων πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω του κέντρου εισιτηρίων στο Χοχενσβάνγκαου.