Συνέντευξη της CEO του Οργανισμού Reload Greece, Έφης Κυρτάτα, με αφορμή την πρώτη εκδήλωση στο Μόναχο στις 18/1.

Τι είναι το Reload Greece;
Το 2012 ιδρύσαμε το Reload Greece στο Ηνωμένο Βασίλειο, με ένα όραμα; να μετατρέψουμε το brain drain σε brain gain για την Ελλάδα. 6 χρόνια μετά το έργο μας είναι ακόμα επίκαιρο, καθώς όλο και περισσότεροι νέοι φεύγουν από την Ελλάδα σε μια προσπάθεια αναζήτησης εργασίας επάνω στο αντικείμενο των σπουδών τους και όχι μόνο. Πλέον, είμαστε φιλανθρωπικός οργανισμός, που μέσα από τα προγράμματά μας προσφέρουμε την δυνατότητα σε νέους να δημιουργήσουν επιχειρήσεις με θετικό αντίκτυπο στην πατρίδα τους, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην εξωστρέφεια Ελληνικών startup και δίνει την ευκαιρία ακόμα και σε μη Έλληνες να επενδύσουν στη χώρα δημιουργώντας επιχειρηματικούς δεσμούς μαζί της. Ο οργανισμός έχει στη βάση του 20.000 υποστηρικτές παγκοσμίως, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως πάνω από 3.000 άτομα έχουν περάσει μέσα από τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα τα τελευταία χρόνια και έχουν δημιουργηθεί πάνω από 90 θέσεις εργασίας.

Τι εννοείτε λέγοντας “επιχειρήσεις με θετικό αντίκτυπο στην Ελλάδα”;
Η ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας έχει διευκολύνει εξαιρετικά τους νέους επιχειρηματίες ώστε να έχουν συνεργάτες από όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Συνεπώς ακόμα κι αν μια νεοφυής επιχείρηση δεν μπορεί να έχει την έδρα της στην Ελλάδα μπορεί να έχει υπαλλήλους εκεί, συνεργάτες ή ακόμη και να βρει επένδυση από Έλληνες επενδυτές. Ο οργανισμός Reload Greece, έχει εκπαιδευτικά προγράμματα για επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια. Για παράδειγμα το Young Entrepreneurs Programme, αποτελεί το βασικό εκπαιδευτικό πρόγραμμά μας, για εκείνους που τώρα ξεκινούν. Πιο συγκεκριμένα, δίνουμε έμπνευση με εκδηλώσεις σαν αυτή στο Μόναχο όπου συμμετέχουν σημαντικοί ομιλητές και μέντορες, παρέχουμε συμβουλευτική υποστήριξη και στο τέλος επιβραβεύουμε τις συμμετέχουσες ομάδες με βραβεία και έπαθλα. Το RG Challenge, είναι ένα πρόγραμμα για πιο αναπτυγμένες startup, που δίνει πρόσβαση σε επενδυτές και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και δικτύωση. Το μοναδικό πρόγραμμα του οργανισμού που γίνεται στην Ελλάδα είναι το RG Bootcamp, ένα εντατικό εργαστήρι για νέους με φρέσκες επιχειρηματικές ιδέες.

Τι φιλοδοξείτε να πετύχετε με την εκδήλωση στο Μόναχο;
Η εκδήλωσή μας στο Μόναχο αποτελεί την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια του οργανισμού εκτός Η.Β και Ελλάδας με διττό στόχο; αφενός να ενημερώσει τους Έλληνες του Μονάχου για το έργο μας ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια και στη Γερμανία και αφετέρου να πραγματοποιήσουμε την πρώτη φάση, Ignite, του RG YEP (Young Entrepreneurs Programme όπως αναφέραμε παραπάνω).  Για αυτή την πρώτη φάση έχουμε ήδη πάει σε 14 πανεπιστήμια σε 7 πόλεις του Η.Β. Στην προσπάθεια αυτή στο Μόναχο όμως δεν είμαστε μόνοι. Η τοπική κοινότητα και πιο συγκεκριμένα το Γενικό Προξενείο, η Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου, η κοινότητα Χάαρ, το Ελληνικό Λύκειο, η Social Entrepreneurship Akademie αλλά και οι εθελοντές μας, αγκάλιασαν αυτό το εγχείρημα και τους ευχαριστούμε θερμά γι’αυτό.

 Ποιες είναι οι εντυπώσεις των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα του YEP;
Έχουμε λάβει πολύ θετικά σχόλια για το έργο μας και το γεγονός ότι έχουμε πολλούς εθελοντές στη βάση του Reload Greece αποδεικνύει ότι οι δράσεις μας χρειάζονται και μας δίνουν κίνητρο να συνεχίσουμε. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα προγράμματά μας δεν προσελκύουν μόνο Έλληνες πλέον. Μάλιστα η νικήτρια ομάδα του Bootcamp που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο στην Αθήνα και η οποία είναι ένας ραδιοφωνικός σταθμός για πρόσφυγες έχει ιδρυτή της πρόσφυγα από Αφγανιστάν. Ένα άλλο παράδειγμα με το οποίο θα ήθελα να κλείσω, είναι η ομάδα PushMe, η οποία αναδείχθηκε μέσα από το Reload Greece, με προϊόν μια συσκευή που μετατρέπει κάθε ποδήλατο σε ηλεκτρικό και αυτή τη στιγμή πάνε στην Καλιφόρνια για να αναπτύξουν περαιτέρω την επιχείρησή τους, ενώ έχουν δεσμευτεί η παραγωγή να γίνει στην Ελλάδα.

Τέτοια παραδείγματα, νέων ανθρώπων με όραμα μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε την επέκταση της δράσης του Reload Greece και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες εμπνέοντας και υποστηρίζοντας περισσότερους νέους να εξελίξουν τις ιδέες του σε βιώσιμες επιχειρήσεις.