Συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα στο "ΔΟΡΥΦΟΡΟ"

 

Ο Δορυφόρος φιλοξενεί στο πλαίσιο του διαλόγου για τις ευρωεκλογές 2024 συνέντευξη με το ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. 

 

Ο ΓΓ του ΚΚΕ, που την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στην Γερμανία (εκδηλώσεις σε Μόναχο και Ντίσελντορφ) απάντησε σε ερωτήσεις του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ για το πολιτικό διακύβευμα των ευρωεκλογών, τα Τέμπη, τις δημοσκοπήσεις, την επιστολική ψήφο και για τους Έλληνες του εξωτερικού:

 

 

Ολόκληρη η συνέντευξη:  

 

ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ:: Στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων διαπιστώνεται ότι παρόλο που η κοινωνία συμφωνεί ότι η ακρίβεια έχει γονατίσει τους πολίτες και ότι η χώρα πάει σε λάθος κατεύθυνση, παρόλο που το 70-80% πιστεύουν ότι υπάρχει συγκάλυψη των υπευθύνων για τον βίαιο θάνατο 57 συμπολιτών μας στα Τέμπη και αμφισβητούν την σωστή λειτουργία των θεσμών, (και μάλιστα σε δημοσκόπηση της Metron Analysis το προηγούμενο μήνα ο πιο δημοφιλής πολιτικός με 41% είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας), συνεχίζει η ΝΔ να έχει ξεκάθαρο προβάδισμα. Πώς εξηγείτε κύριε Κουτσούμπα αυτό το πολιτικό φαινόμενο και που οφείλεται;

 

Δ. Κουτσούμπας: Τόσο στις δημοσκοπήσεις, όσο και στην καθημερινή μας επαφή με τον λαό αποτυπώνεται η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση που υπάρχει σε μεγάλο μέρος του για την πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Για την τεράστια ακρίβεια και τους “παγωμένους” μισθούς, την παραπέρα εμπορευματοποίηση της υγείας, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την φοροεπιδρομή στους αυτοαπασχολούμενους, την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που οδηγεί τους βιοπαλαιστές αγρότες στο ξεκλήρισμα και φυσικά για το έγκλημα των Τεμπών και την προσπάθεια συγκάλυψής του. Όλα αυτά, άλλωστε, έβγαλαν εκατοντάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας στους δρόμους τους προηγούμενους μήνες, αποτελώντας και τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση στη χώρα.

 

Το ΚΚΕ ήταν στην πρώτη γραμμή αυτών των αγώνων, ήταν η «ψυχή» τους, όσο τα κόμματα της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας - ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά - που βρίσκεται σε φάση μεταμφίεσης ή αναπαλαίωσης, έδιναν χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση της ΝΔ. Το ίδιο βέβαια κάνουν και στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου μαζί υπερψήφισαν τις αντιλαϊκές οδηγίες της ΕΕ. Την τελευταία πενταετία, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν το ίδιο στο 75% των ψηφοφοριών του ευρωκοινοβουλίου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο 93%, ΝΔ και Ελληνική Λύση στο 54%. Εδώ βρίσκεται, κατά τη γνώμη μας, μεγάλο μέρος της εξήγησης για το προβάδισμα που διατηρεί η ΝΔ, μαζί φυσικά με τη στήριξη που συνεχίζει να απολαμβάνει από το κυρίαρχο τμήμα της άρχουσας τάξης, των ΜΜΕ κλπ.

 

Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τον λαό να “κόψει τη φόρα” στην κυβέρνηση της ΝΔ, να την αποδυναμώσει σημαντικά ώστε να μην μπορεί πια να επικαλείται το περιβόητο “41%” απέναντι στα λαϊκά προβλήματα, ενισχύοντας παράλληλα ακόμη περισσότερο τον μοναδικό πραγματικό αντίπαλο της πολιτικής της, το ΚΚΕ.

 

ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ:: Κύριε Κουτσούμπα με την τραγωδία των Τεμπών παραμένουν συγκλονισμένες και οι ελληνικές παροικίες του Εξωτερικού. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει στην συγκάλυψη, άποψη με την οποία κατηγορούν την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Έχουν όμως ακουστεί πολλές θεωρίες όσον αφορά τα επίπεδα συγκάλυψης. Σε ποια συγκεκριμένα σημεία η Κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει τις ευθύνες της;

 

Δ. Κουτσούμπας: Η επιχείρηση συγκάλυψης των αιτιών και των υπευθύνων για αυτό το έγκλημα που συγκλόνισε τη χώρα, ξεκίνησε κυριολεκτικά από την πρώτη μέρα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Στην αρχή είχαμε τη συντονισμένη προπαγανδιστική επιχείρηση για να αποδοθούν οι ευθύνες μόνο στο ανθρώπινο λάθος ενός σταθμάρχη. Εδώ αξιοποιήθηκε και η γνωστή “μονταζιέρα”, ενώ και τα άλλα κόμματα σιγόνταραν την κυβέρνηση, επικεντρώνοντας απλά στο ότι ο σταθμάρχης ήταν “ρουσφέτι” της ΝΔ.

 

Όταν με πρωτοβουλία του ΚΚΕ συγκροτήθηκε η Εξεταστική Επιτροπή, η επιχείρηση συγκάλυψης συνεχίστηκε και εκεί. Με την απαράδεκτη συμπεριφορά και την παρελκυστική τακτική του προεδρείου και της κυβερνητικής πλειοψηφίας της ΝΔ, με τις αποπροσανατολιστικές “κοκορομαχίες” με τα άλλα κόμματα, με το κλείσιμο της επιτροπής χωρίς να κληθούν σημαντικοί μάρτυρες και χωρίς να συζητηθούν σοβαρά θέματα, όπως το “μπάζωμα” του χώρου και οι αιτίες της έκρηξης, και φυσικά με το κυβερνητικό πόρισμα - μνημείο συγκάλυψης, που δεν εντοπίζει καμία πολιτική και ποινική ευθύνη.

 

Μερίδιο στη συγκάλυψη έχουν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που προσπάθησαν να κρύψουν τις ευθύνες, ο καθένας για τη δική του περίοδο διακυβέρνησης, για την πολιτική που εφάρμοσαν στον σιδηρόδρομο, όπως και τις ευθύνες της ΕΕ, που είναι εγκληματικές, λόγω των κατευθύνσεών της που οδήγησαν στον «τεμαχισμό» του ενιαίου ΟΣΕ και την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που υλοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, δεν μπήκε καν στον κόπο να καταθέσει πόρισμα, ενώ από την πρώτη στιγμή επιδόθηκε σε έναν πρωτοφανή “αγώνα” για την αθώωση της ΕΕ, τη στιγμή που η επικίνδυνη πολιτική της στον κρίσιμο τομέα των μεταφορών “βγάζει μάτι”.

 

Το πόρισμα του ΚΚΕ από την άλλη, που καταθέσαμε και στον Άρειο Πάγο, είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο για να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να “λάμψει” η αλήθεια, να τιμωρηθούν οι ένοχοι και να γίνουν όσα απαιτούνται για να μην ξαναθρηνήσουμε νεκρούς. Η συγκλονιστική απεργιακή κινητοποίηση της 28ης Φλεβάρη, όπου συμπληρωνόταν ένας χρόνος, δείχνει ότι η οργή του λαού και της νεολαίας “καίει” ακόμα και αυτό είναι ελπιδοφόρο. Από την πλευρά μας, δεσμευόμαστε να τηρήσουμε την υπόσχεση που δώσαμε από την πρώτη στιγμή: Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, το έγκλημά τους δεν θα ξεχαστεί!

 

ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ: Τι πιστεύετε ότι σημαίνουν οι Ευρωεκλογές για τους Έλληνες (και όχι μόνο) πολίτες; Αποτελούν ευκαιρία διαμαρτυρίας και όχι μια πολιτική επιλογή που επηρεάζει άμεσα τις ζωές τους και το μέλλον τους; Αν όντως αυτό συμβαίνει είναι μήπως αποτυχία των κομμάτων και της ρητορικής τους, αλλά και της επιλογής τους να συμπεριφέρονται προεκλογικά λες και έχουμε εθνικές εκλογές;

 

Δ. Κουτσούμπας: Στις ευρωεκλογές επιλέγουμε αν θα επικροτήσουμε την πολιτική της ΕΕ, στα βασικά σημεία της οποίας συμφωνούν όλα τα άλλα κόμματα πλην ΚΚΕ, ή θα τους πούμε ένα ηχηρό “ως εδώ”. Αυτή η πολιτική βρίσκεται πίσω από κάθε έγκλημα σε βάρος των λαών, γι’ αυτό και έβγαλε στους δρόμους της Ευρώπης εκατομμύρια εργαζομένων με τις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων δεκαετιών - και στη Γερμανία - τις τεράστιες κινητοποιήσεις των αγροτών με τρακτέρ από το Σύνταγμα, μέχρι τις Βρυξέλλες και την πύλη του Βραδεμβούργου, τις λαϊκές διαδηλώσεις σε όλες τις χώρες ενάντια στη γενοκτονία των Παλαιστινίων, αλλά και ενάντια στην άνοδο των εθνικιστικών μορφωμάτων. Η ενίσχυση του ΚΚΕ θα αποτελέσει ένα αισιόδοξο μήνυμα ενδυνάμωσης αυτών των αγώνων που θα φτάσει σε όλους τους λαούς της Ευρώπης.

 

Ταυτόχρονα επιλέγουμε αν θα στείλουμε στο ευρωκοινοβούλιο δοκιμασμένους και έντιμους αγωνιστές, που θα αποτελούν τη “φωνή” του λαού και της νεολαίας, των απόδημων, θα μεταφέρουν εκεί τα προβλήματα και τα αιτήματά τους, θα αποκαλύπτουν και θα καταψηφίζουν τις αντιλαϊκές οδηγίες της ΕΕ – και τέτοιοι βρίσκονται μόνο στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ – ή θα στείλουμε τους υποψηφίους των άλλων κομμάτων που θα στηρίζουν “παρέα” τα ψηφίσματα που θα υπαγορεύουν τα γνωστά “λόμπι”, τα οποία όλοι τους θεωρούν “συστατικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας”, με βάση και το σχετικό ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου που συνυπέγραψαν.

 

ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ: Πιστεύετε ότι οι εντός και εκτός Ελλάδας θα κάνουν μαζική χρήση της επιστολικής ψήφου; Ειδικά για τους Ομογενείς, πώς πιστεύετε ότι θα πάει η συμμετοχή με δεδομένο ότι οι εγγραφές στην πλατφόρμα είναι γύρω στις 50 χιλιάδες. Επιπλέον, δεν συνέβη αυτό που ως κόμμα συχνά είχατε ως επιχείρημα, ότι δηλαδή θα ψηφίζουν οι Ελληνοαμερικανοί και θα αλλοιωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα αφού το 85% των εγγραφών είναι από Έλληνες που ζουν στην Ευρώπη.

 

Δ. Κουτσούμπας Ο αριθμός των αιτήσεων για την επιστολική ψήφο από ομογενείς επιβεβαιώνει το ΚΚΕ, που σταθερά τονίζει ότι η αποχή είναι ζήτημα πολιτικό και όχι τεχνικό. Ότι, ιδιαίτερα για τους κατοίκους του εξωτερικού, έχει να κάνει με τους πραγματικούς δεσμούς που διατηρούν με τη χώρα και τα τεκταινόμενα σε αυτή, με το κατά πόσο το εκλογικό αποτέλεσμα πρόκειται να επηρεάσει τη ζωή τους.

 

Γι’ αυτό είχαμε υποστηρίξει την ύπαρξη ορισμένων κριτηρίων ώστε να διευκολύνονται να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους οι απόδημοι, που όντως έχουν τέτοιους δεσμούς. Είχαμε επίσης προτείνει να ανοίξουν πολλά περισσότερα εκλογικά τμήματα για αυτόν τον σκοπό, ώστε να μην απαιτούνται μεγάλα ταξίδια. Η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να καταργήσει εντελώς τα εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό γιατί, λέει, «κοστίζουν πολύ».

 

Φυσικά, η αποχή έχει να κάνει και με τις πολιτικές που ακολουθεί το ελληνικό κράτος, οι κυβερνήσεις, που με την πολιτική τους έδιωξαν τους αποδήμους από τη χώρα και σήμερα τους κρατούν μακριά, τους αποξενώνουν ακόμα περισσότερο, για παράδειγμα απαξιώνοντας την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, ζήτημα που, όπως ξέρετε, εμείς αναδεικνύουμε σταθερά μέσα στη Βουλή, ενώ τα μέλη μας στη Γερμανία μπαίνουν μπροστά στις σχετικές διεκδικήσεις.

 

Αντίθετα, διαψεύδεται πλήρως η κυβέρνηση της ΝΔ που υποστήριζε ότι η χαμηλή συμμετοχή αποδήμων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές οφειλόταν στα κριτήρια που είχαν τεθεί στον προηγούμενο νόμο και ότι το πρόβλημα θα λυνόταν με την άρση τους και με την επιστολική ψήφο. Προφανώς δεν λύθηκε...

 

Οι κίνδυνοι που είχαμε επισημάνει για τη δυνητική - το τονίσαμε αυτό - αλλοίωση του εκλογικού σώματος, λόγω της μη ύπαρξης κριτηρίων στον νόμο, παραμένουν όσο παραμένει το αναχρονιστικό δίκαιο του “αίματος” και όσο υπάρχουν οι διάφοροι μηχανισμοί που μπορούν, όταν για τους δικούς τους λόγους το αποφασίσουν, να κινητοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Το ότι δεν έγινε σήμερα, δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει ποτέ. Γι’ αυτό, άλλωστε, πολλές χώρες θέτουν κριτήρια για το ποιος μπορεί να ψηφίζει από το εξωτερικό, όπως ισχύει και στη χώρα που ζείτε, τη Γερμανία.

 

Από εκεί και πέρα, εμείς καλέσαμε από την αρχή της προεκλογικής περιόδου τους Έλληνες του εξωτερικού να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου, αφού, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση της ΝΔ, αυτή είναι η μόνη επιλογή τους για να πάρουν μέρος στις ευρωεκλογές. Και τώρα καλούμε όσους έκαναν αίτηση να ψηφίσουν και να δυναμώσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ.

 

ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ:: Για το δικό σας κόμμα κύριε Κουτσούμπα τι πρόβλεψη κάνετε, θα αυξηθούν τα ποσοστά σας σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές; Γιατί θα πρέπει οι Έλληνες και οι Ελληνίδες του Εξωτερικού να επιλέξουν να ψηφίσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας; Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος οι ευρωεκλογές να στρέψουν τον πολιτικό χάρτη ακόμη πιο δεξιά (ακροδεξιά);

 

Δ. Κουτσούμπας: Είμαστε αισιόδοξοι, όλα τα μηνύματα αυτό δείχνουν, ότι η ενίσχυση του ΚΚΕ θα συνεχιστεί και στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη. Οι Έλληνες μετανάστες έχουν επιπλέον λόγους να «κοκκινίσουν» ακόμα περισσότερο το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως έκαναν και στις προηγούμενες εκλογές, δίνοντας στο ΚΚΕ 12% στο εξωτερικό και στη Γερμανία συγκεκριμένα 15%.

 

Οι Έλληνες που ζουν στη Γερμανία έχουν διπλή πείρα. Γιατί η ζωή εκεί έχει αντίστοιχες δυσκολίες με αυτές της Ελλάδας, γιατί παρόμοια αντιλαϊκά μέτρα προωθούνται με πυρήνα τις αποφάσεις που παίρνονται στην ΕΕ. Τέτοια παραδείγματα είναι τα χαράτσια της δήθεν «πράσινης» ανάπτυξης, που είναι όμως κατάμαυρη, τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τον πλανήτη, γιατί είναι καπιταλιστική ανάπτυξη, δηλαδή έχει ως κίνητρο το κέρδος. Οι μετανάστες έχουν πείρα από τις διαφόρων «αποχρώσεων» κυβερνήσεις, είτε σοσιαλδημοκρατικές, είτε φιλελεύθερες, είτε συνασπισμού, που προωθούν την ίδια αντεργατική πολιτική παντού.

 

Οι Έλληνες της Γερμανίας έχουν έναν παραπάνω λόγο να ψηφίσουν το ΚΚΕ, γιατί έχει στο ευρωψηφοδέλτιό του έναν δικό τους άνθρωπο, τον Παναγιώτη Αλωπούδη, εκλεγμένο συνδικαλιστή από τον χώρο της Υγείας, που ξέρει καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και είναι πάντα μπροστά, σε κάθε αγώνα.

 

Όσο για τον κίνδυνο της ανόδου των εθνικιστικών-φασιστικών μορφωμάτων που με ρωτήσατε, αυτός είναι υπαρκτός δεδομένου ότι γίνεται προσπάθεια η δικαιολογημένη οργή των λαών της Ευρώπης απέναντι στην ΕΕ και τις κυβερνήσεις να στραφεί σε τέτοιες, ανώδυνες για το σύστημα «λύσεις». Έχουμε πείρα, και στην Ελλάδα και στη Γερμανία, τόσο ιστορική όσο και πρόσφατη, για το ποιους πραγματικά εξυπηρετούν αυτές οι δυνάμεις, που αρχικά παρουσιάζονται ως δήθεν «αντισυστημικές». Αλήθεια, η ακροδεξιά Μελόνι που κυβερνά σήμερα στην Ιταλία τι «αντισυστημικό» έχει κάνει; Σε τι έχει δυσκολέψει τις Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ; Προφανώς σε τίποτα…

 

Το 46% του ελληνικού λαού που δηλώνει ότι θέλει να αποδοκιμάσει τις πολιτικές της ΕΕ, έχει ευτυχώς επιλογή: Το ΚΚΕ, που είναι το μόνο κόμμα που παλεύει για έναν άλλο δρόμο για τη χώρα μας, έξω από τα δεσμά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με τον εργαζόμενο λαό στην εξουσία και ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.

 

Κύριε Κουτσούμπα σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη