Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Β´ Λυκείου στο Mainz, Köln, Aachen

Μετά από δυο δύσκολα μαθητικά χρόνια εγκλεισμού και περιορισμού οι μαθητές της  Β´ Λυκείου του Ελληνικού Λυκείου Μονάχου «Κωνσταντίνος Καραθοδωρή» είχαν την ευκαρία να συμμετάσχουν στις 24, 25 και 26 Μαΐου 2022 σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας της Β´ Λυκείου. Αρχηγός του προγράμματος ήταν η φιλόλογος και υποδιευθύντρια Γραφιαδέλλη Μαρία καθώς και οι καθηγητές που συμμετείχαν στην προετοιμασία του προγράμματος, Γκάβαλος Νικόλαος, Περβανά Πηνελόπη και Παντουβάκη Αλεξάνδρα. 

 

Την Τρίτη 24 Μαΐου μετά την αναχώρηση από το Μόναχο πρώτος σταθμός ήταν η πόλη Mainz, όπου οι μαθητές επισκέφτηκαν το μουσείο του Γουτεμβέργιου, του πατέρα της τυπογραφίας. Σχετικές πληροφορίες για αυτό αλλά και για τα υπόλοιπα αξιοθέατα της πόλης πήραν από μικρές ομάδες συμμαθητών τους, οι οποίοι ήδη τις είχαν ετοιμάσει από το Μόναχο με τη μορφή εργασιών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε ακόμη ο καθεδρικός της πόλης, από τους παλαιότερους ρομανικού ρυθμού. Οι μαθητές περιηγήθηκαν στο κέντρο της πόλης και αναχώρησαν για την Κολωνία. 

 

Την Τετάρτη 25 Μαΐου ακολούθησε ο επόμενος σταθμός του προγράμματος, η πόλη του Aachen. Κέντρα του ενδιαφέροντος αποτέλεσαν ο καθεδρικός με τον θρόνο του Καρλομάγνου και το Centre Carlemagne, όπου οι μαθητές μπόρεσαν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσωπικότητα και το έργο του Καρλομάγνου. Σχετικές εργασίες με αυτό το θέμα είχαν προετοιμάσει κάποιες ομάδες μαθητών ήδη από το Μόναχο. Το απόγευμα της Τετάρτης οι μαθητές απόλαυσαν τη βαρκάδα στον ποταμό Ρήνο και έκαναν βόλτα στην κατάμεστη από κόσμο και μουσικές πόλη! 

 

Την Πέμπτη το πρωί το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στον καθεδρικό της Κολωνίας, το δεύτερο υψηλότερο ναό της Γερμανίας, και τη σύντομη ξενάγηση από την τελευταία ομάδα μαθητών. Το μεσημέρι άρχισε η επιστροφή προς το Μόναχο. Μέσα στο λεωφορείο οι μαθητές ολοκλήρωσαν το φυλλάδιο αυτού του προγράμματος. Βραβεύτηκε με το «Στέμμα του Καρλομάγνου» ο μαθητής Γκάβαλος Διονύσιος, ο οποίος κατάφερε να συμπληρώσει το φυλλάδιο χωρίς κανένα λάθος. 

 

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους μαθητές της Β´ Λυκείου, όταν συμπτωματικά σε μια στάση κατά την επιστροφή συναντήθηκαν με τους μαθητές της Α´ Λυκείου που επέστρεφαν και αυτοί από την εκδρομή τους. Φτάνοντας στο Μόναχο ευχαριστημένοι όλοι παραπονιόντουσαν γιατί η εξόρμησή τους κράτησε τόσο… λίγο!