Η εκδήλωση άρχισε το μεσημέρι της Κυριακής 21.10.18 με την παράθεση ελληνικών εδεσμάτων και γλυκών που πρόσφεραν ευγενώς τα ελληνικά εστιατόρια Kalimera, Thalassa, Giannis Gusto, Ilios, Kaffee Mitsi, το Ζαχαροπλαστείο Palios και τουρκικών φαγητών που προσκόμισαν οι τούρκοι συνδιοργανωτές.

Το ελληνικό Ωδείο GENIMA πλαισίωσε δωρεάν με ωραιότατη μουσική την όλη εκδήλωση.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση (γερμανιστί και ελληνιστί) στην Ενορία Αγίων Αποστόλων Χάαρ, που φιλοξενείται στον ρωμαιοκαθολικό ναό της πόλης, με τον προιστάμενο της Ενορίας Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο και τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, Αρχιερατικό Επιτετραμμένο για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία. Το ψαλτήρι κόσμησε με την ωραία ψαλμωδία των τροπαρίων ο μαθητής της Γ΄ Λυκείου Μονάχου κ. Ιωάννης Τέλιος.

Στην ακολουθία του μνημοσύνου παρέστησαν επίσης και οι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών τουρκικών συλλόγων, οι οποίοι και γεύτηκαν και των κολλύβων που παρετέθηκαν.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Δήμαρχος της πόλης Χάαρ κ. Γκαβριέλλε Μίλλερ, o Επικοινωνιολόγος Καθηγητής κ. Δρ. Γεώργιος Μανωλάκος από το Ευρωπαικό Ινστιτούτο Διεπιστημονικών Εφαρμογών και ο Συντονιστής Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο Μονάχου, κ. Δρ. Γεώργιος Παπατσίμπας.

Η συλλογή χρημάτων συνεχίζεται μέχρι και τέλος Οκτωβρίου 2018. Μέχρι σήμερα έλαβε η Ελληνική Κοινότητα Χάαρ δωρεές πάνω από δέκα χιλιάδες ευρώ.

Αρχές Νοεμβρίου θα επισκεφθούν προσωπικώς ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Χάαρ κ. Απόστολος Κώτσης και το μέλος του τουρκικού συλλόγου timetohelp κ. Murat Güclü τα πληγέντα σχολεία, και θα προβούν αυτοπροσώπως στην αγορά του τεχνικού εξοπλισμού και στην τοποθέτησή τους στις αίθουσες διδασκαλίας.

Είναι η πρώτη φορά που στη περιοχή του Μονάχου Έλληνες και Τούρκοι συνεργάζονται για στηρίξουν ελληνικά σχολεία της Πατρίδας μας, που πλήγησαν από τη φονική πυρκαγιά, ώστε να μπορέσουν αυτά και πάλι να λειτουργήσουν με κατάλληλο τεχνικό και διδακτικό εξοπλισμό.

Η Εκκλησία μας στήριξε ολοπρόθυμα την κοινή αυτή πρωτοβουλία Ελλήνων και Τούρκων Βαυαρίας και συγχαίρει τους διοργανωτές της και ιδιαίτερα τον δραστήριο πρόεδρο της Κοινότητας κ. Απόστολο Κώτση.

Οι εφημερίδες Münchner Merkur και Süddeutsche Zeitung θα αναφερθούν τις επόμενες ημέρες αναλυτικώτερα με ρεπορτάζ στην ελληνο-τουρκική-βαυαρική αυτή φιλανθρωπική εκδήλωση.

Στη φωτογραφία 9276: ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης τελούν το ιερό μνημόσυνο.

Στη φωτογραφία 9273  ο τούρκος συνδιοργανωτής της φιλανθρωπικής εκδήλωσης κ. Murat Güclü, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Χάαρ κ. Απόστολος Κώτσης στην παραλαβή των κολλύβων.

Με ευχές

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

Φωτογραφίες: Ελληνική Κοινότητα Χάαρ