Μόναχο, Salvatorkirche Θεία λειτουργία για την έλευση του νέου έτους παρουσία του Γεν Προξένου Β. Γκουλούση (01.01.2022)

Ανακοίνωση Γενικού Προξενείου Μονάχου (27.12.2021)

Σε συνέχεια της κήρυξης τριήμερου εθνικού πένθους για την εκδημία του πρώην Προέδρου Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι έχει ανοίξει βιβλίο συλλυπητηρίων, σε ηλεκτρονική μορφή, λόγω των μέτρων πρόληψης μετάδοσης Covid-19, στη διεύθυνση  Karolos.Papoulias.condolences@mfa.gr, για την αποστολή μηνυμάτων έως και τις 29.12.2021

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Μόναχο έχει την χαρά να σάς ανακοινώσει ότι μετά την επιτυχία της δράσης «Αθήνα-Μόναχο: Αρχιτεκτονικές Επιρροές», αποφασίστηκε η επανέκθεση για το κοινό από την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου στην κεντρική Πλατεία του Ottobrunn (Rathausplatz).

 

Η περιοχή του Ottobrunn είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελλάδα και την περίοδο αμέσως μετά την Ελληνική Επανάσταση. Ο Όθωνας ξεκίνησε το ταξίδι του για να αναλάβει τα ηνία του νεοσύστατου ελληνικού Κράτους από το Ottobrunn, όπου και αποχαιρέτησε τον πατέρα του βασιλιά Λουδοβίκο Α’ της Βαυαρίας. Σε άμεση γειτνίαση με την πλατεία που θα παρουσιαστεί η έκθεση, βρίσκεται το Μουσείο του Βασιλιά Όθωνα. Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει περισσότερα από 200 αντικείμενα που σχετίζονται με τον φιλελληνισμό και την Ελληνική Επανάσταση.

Ο γεν. Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο Γκουλούσης συναντήθηκε σήμερα με το Δήμαρχο Ottobrunn Loderer (30.09.2021)

Το Ελληνικό Γενικό Προξενείο Μονάχου (Γεν. Πρόξενος Β. Γκουλούσης) παραβρέθηκε στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 5 χρόνων από την επίθεση στο ΟΕZ στο Μόναχο που βρήκαν το θάνατο 9 άτομα

24.09.2021

Φωτογραφίες της έκθεσης "Αθήνα - Μόναχο : Αρχιτεκτονικές επιρροές" που ξεκίνησε σήμερα στην Königsplatz του Μονάχου. Οργάνωση Γενικό Προξενείο Μονάχου

To Ελληνικό Γενικό Προξενείο Μονάχου κατέθεσε στεφάνι στα κρεματόρια του Νταχάου με αφορμή την 76η επέτειο από την απελευθέρωση του

Ο Γεν. Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο Βασίλειος Γκουλούσης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών της Βαυαρίας, Joachim Herrmann. 

 

Οι συνομιλίες - σύμφωνα με ανακοίνωση του Προξενίου - επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση των ελληνο-βαυαρικών σχέσεων και σε επίκαιρα ζητήματα της ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής, όπως η μετανάστευση και η διαχείριση της πανδημικής κρίσης.

Συνάντηση του Γεν. Προξένου Μονάχου με τον διευθυντή της Γλυπτοθήκης

14.12.2020 Πατήστε στη φωτογραφία για να μεταβείτε στο άρθρο
14.12.2020 Πατήστε στη φωτογραφία για να μεταβείτε στο άρθρο

Ανακοίνωση Γενικού Προξενείου Μονάχου

 

10.11.2020

 

Η 34η Ελληνική Εβδομάδα Κινηματογράφου (12 έως 22 Νοεμβρίου) τελεί φέτος υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου Μονάχου.

 

Οι προβολές θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά στο ψηφιακό περιβάλλον της πλατφόρμας Kulturserver (culturebase). Οι θεατές δημιουργώντας έναν δωρεάν λογαριασμό, τον οποίο μπορούν να αποκτήσουν ήδη από σήμερα μέσα από την ιστοσελίδα filmstadt-muenchen.culturebase θα μπορούν να αποκτήσουν από 10 Νοεμβρίου είτε απλό εισιτήριο των πέντε Ευρώ για κάθε ταινία ή να προμηθευτούν ένα δεκαήμερο πάσο αξίας 35 Ευρώ ώστε να παρακολουθήσουν όλο το πρόγραμμα της Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου. Παράλληλα, με μία μικρή οικονομική στήριξη του ενός Ευρώ (για το απλό εισιτήριο) ή των 5 Ευρώ (για το πάσο) οι θεατές μπορούν να στηρίξουν δύο κινηματογράφους της πόλης του Μονάχου.

 

Η διάθεση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει από τις 10 Νοεμβρίου στις 15:00 ώρα Γερμανίας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Ελληνικής Εβδομάδας Κινηματογράφου www.griechischefilmwoche.com

Επίσκεψη του Γεν. Προξένου στο Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου

05.11.2020

Συνάντηση με τους καθηγητές του Τμήματος Ορθόδοξης Θεολογίας, Κωνσταντίνο Νικολακόπουλο και Αθανάσιο Βλέτση.

 

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις δραστηριότητες του τμήματος και το πρόγραμμα σπουδών καθώς και στο συνέδριο για τον ρόλο της Εκκλησίας στην Ελληνική Επανάσταση που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2021

Επίσκεψη κ. Γεν. Προξένου στην Καγκελαρία της Βαυαρίας

Εχθές,   26   Οκτωβρίου  2020,  ο  Γενικός  Πρόξενος  της  Ελλάδος  στο  Μόναχο,  κ.  Γκουλούσης, συναντήθηκε στην Καγκελαρία της Βαυαρίας με τον επικεφαλής αυτής, υπουργό για ομοσπονδιακές και ευρωπαϊκές υποθέσεις, κ.  FlorianHerrmann. 

 

Οι   συνομιλίες   τους   επικεντρώθηκαν   στηνπεραιτέρω  ενίσχυση  των  ελληνο-βαυαρικών  σχέσεων   καθώς  και  σε  επίκαιρα  ζητήματα  της ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής.

Επίσκεψη του Έλληνα Γενικού Προξένου Μονάχου στο Μουσείο του Βασιλιά Όθωνα

24.10.2020

 

Στις 22 Οκτωβρίου, με αφορμή την προετοιμασία των εκδηλώσεων που σχεδιάζει το Γενικό Προξενείο Μονάχου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (Ελλάδα 2021), ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος, Βασίλειος Γκουλούσης, επισκέφτηκε το μουσείο του βασιλιά Όθωνα στο Ottobrunn. Ο διευθυντής του μουσείου, καθηγητής Jan Murken, τον υποδέχτηκε και τον ξενάγησε στους χώρους του μουσείου. Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 200 εκθέματα σχετικά με τον Φιλελληνισμό, την Ελληνική Επανάσταση καθώς και προσωπικά αντικείμενα του Όθωνα. Επ’ ευκαιρία της επίσκεψης του στο μουσείο, ο κ. Γκουλούσης είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο του Ottobrunn, κ. Thomas Loderer.

Επαναπατρισμός αρχαίων ελληνικών νομισμάτων με τη συνδρομή του Γενικού Προξενείου Μονάχου

 

09.10.2020

 

Πέντε σπάνια αργυρά νομίσματα, τα οποία είχαν εξαχθεί παρανόμως και  επρόκειτο να δημοπρατηθούν σε οίκους του Μονάχου και της Ζυρίχης, επαναπατρίστηκαν. Τα τρία, από αυτά, τα οποία είχαν εξαχθεί παρανόμως από την Ελλάδα, επαναπατρίστηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 από το Μόναχο. Πρόκειται για έναν στατήρα Λίνδου του πρώτου μισού του 5ου αιώνα π.Χ., ένα οκτάδραχμο του βασιλιά των Ηδονέων Γέτα, με χρονολογία κοπής γύρω στα 480-460 π.Χ., και έναν στατήρα Ήλιδας του 328 π.Χ. περίπου. Τα νομίσματα παραδόθηκαν από τις βαυαρικές αστυνομικές Αρχές στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Μόναχο, επέστρεψαν στην Αθήνα και φυλάσσονται στο Νομισματικό Μουσείο, το οποίο συνέδραμε στην ταύτισή τους.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΚΟΥΛΟΥΣΗΣ: Ο νέος Γενικός Πρόξενος στο Μόναχο

17.09.2020
17.09.2020

Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Μόναχο - Ανακοίνωση

 

09.07.2020

 

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Μόναχο, σας ενημερώνει ότι, από σήμερα 09.07.2020,το PLF δύναται τα συμπληρωθεί από τους ταξιδιώτες μέχρι και 24 ώρες πριν τηνπραγματοποίηση του ταξιδιού, καθώς και ότι, μόνο για όσους ταξιδεύουν αεροπορικώς καιμε πλοία, χωρίς να έχουν απαραιτήτως λάβει το QRCode, θα αρκεί το επιβεβαιωτικόηλεκτρονικό μήνυμα (confirmationmail) που θα λαμβάνουν. Η φόρμα αυτή συμπληρώνεταιμέσω της πλατφόρμας https://travel.gov.gr/#/, καθώς και της ιστοσελίδας του ΥπουργείουΕξωτερικών https://www.mfa.gr/index.html (ProtocolforArrivalsinGreece). Στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, επίσης δημιουργήθηκε τηλεφωνική γραμμή (HelpDesk) για θέματα σχετικά με τη φόρμα PLF, QRCode και travel.gov.gr. Συναφή ερωτήματαμπορούν να απευθύνονται από τους ενδιαφερομένους στο 215 5605151.

 

Ευχαριστούμε για την κατανόηση και τη συνεργασία.εκ του Γενικού Προξενείου Μονάχου

20.03.2020

H Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο με επιστολή που κοινοποίησε ευχαριστεί την ιατρό Αργυρή Παρασύρη Bauer για την "προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού για την προστασία της υγείας του προσωπικού του Γεν. Προξενείου Μονάχου όσο και των εξυπηρετούμενων πολιτών".

 

Ανακοίνωση Γενικού Προξενείου Μονάχου

18.03.2020

 

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Μόναχο, συνιστά σε όλους τους Έλληνες  πολίτες μονίμους κατοίκους Ελλάδας που βρίσκονται στη Βαυαρία και επιθυμούν να επιστρέψουνστην Ελλάδα να το πράξουν το συντομότερο δυνατόν, χρησιμοποιώντας τις υφιστάμενεςεμπορικές πτήσεις, προς αποφυγήν πιθανών μελλοντικών δυσχερειών στην  μετακίνησήτους.Ταυτόχρονα υπενθυμίζεται ότι έχει επιβληθεί το μέτρο της υποχρεωτικής 14ήμερης, κατ’οικόν παραμονής, όσων καταφθάνουν στην Ελλάδα.

 

Σας ενημερώνουμε επίσης ότι λόγω των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών που επικρατούν,έχουν ληφθεί  ειδικά μέτρα με  σκοπό  τον  περιορισμό της  μετάδοσης  του  κορωνοϊού. Ταμέτρα αυτά ισχύουν από την Παρασκευή 13.3.2020 και μέχρι νεοτέρας και θα επηρεάσουντον τρόπο και το  ωράριο λειτουργίας του Γενικού Προξενείου  Μονάχου.   

 

Οι αλλαγές θα εξετάζονται και θα αναπροσαρμόζονται σε καθημερινή βάση, ανάλογα με τις εκάστοτεισχύουσες συνθήκες. Ως εκ τούτου, παρακαλείσθε ακόμα και στις  περιπτώσεις που έχει ήδη ορισθείσυγκεκριμένο ραντεβού, να επικοινωνήσετε τηλεφωνικώς ή με email πριν την προσέλευσήσας στο Γενικό Προξενείο Μονάχου, προκειμένου να ενημερωθείτε για τυχόν αλλαγές.Επισημαίνεται ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται με γνώμονα τον περιορισμό του ιού καισκοπό την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, των υπαλλήλων αλλά και ευρύτερα τουκοινωνικού συνόλου.

 

Επισημαίνουμε σε όλες και όλους την ανάγκη απαρέγκλιτης τήρησης των μέτρων κατά τηςμετάδοσης του κορωνοϊού.Ευχαριστούμε για την κατανόηση και την συνεργασία.

 

εκ του Γενικού Προξενείου Μονάχου

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΜΟΝΑΧΟΥΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΞΕΝΟΣ

03.03.2020

Εκδήλωση για την προβολή των Ελλήνων υποψηφίων στις Εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Βαυαρία την 15η Μαρτίου 2020

 

Το Γενικό Προξενείο Μονάχου σας προσκαλεί σε συνάντηση με σκοπό τηνανάδειξη και παρουσίαση όλων των Ελλήνων υποψηφίων στις επερχόμενες Εκλογές   της   Τοπικής   Αυτοδιοίκησης της περιοχής του Μονάχου και των περιχώρων. 

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Μαρτίου καιώρα 18:30, στην Aula  του 4ο Δημοτικού Σχολείου Μονάχου  «Αριστοτέλης»,Edmund-Rumpler-Straße 9, 80939 Freimann, München.

Στη συνάντηση το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις θέσεις και τα προγράμματα   των   υποψηφίων   ενόψει   των   επικείμενων   εκλογών   και   να συζητήσει μαζί τους θέματα της τοπικής κοινωνίας. 

Εκδήλωση για τη "Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας" από τις ελληνικές τάξεις του Δευτεροβάθμιου Κύκλου του Ευρωπαϊκού Σχολείου Μονάχου

22.02.2020
Στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μητρικής Γλώσσας διοργανώθηκε τη Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00, εκδήλωση από τις ελληνικές τάξεις του Δευτεροβάθμιου Κύκλου του Ευρωπαϊκού Σχολείου Μονάχου υπο την αιγίδα του Γενικού Προξενείου Μονάχου.
Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η κα. Λίλια Διαμαντοπούλου, Καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του LMU.
Θέμα της εισήγησης της ήταν «Sprache(n) und Identität(en): das Beispiel des Heldenepos' Digenis Akritas» (Γλώσσα και Ταυτότητα: Το παράδειγμα του Ηρωικού Έπους του Διγενή Ακρίτα).Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο, κα Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου.