«Παλλαδίου Νέα»Κυκλοφόρησε το 6μηνιαίο ενημερωτικό έντυπο του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ

PALLADION_News_2019_apdf.pdf
Adobe Acrobat Dokument 1.1 MB

Απονομή βραβείων σχολικού διαγωνισμού "μια ιστορία από τα μαθητικά χρόνια των γονιών μου στα Ελληνικά σχολεία Μονάχου και περιχώρων"

Σήμερα πραγματοποιήθηκε άλλη μια εκδήλωση του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 50χρόνων από τη λειτουργία των ελληνικών σχολείων στο Μόναχο και στα περίχωρα.

 

Στην εκδήλωση που έγινε σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου Μονάχου - το Βαυαρικό Ινστιτούτο για τη σχολική ποιότητα και εκπαιδευτική έρευνα και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου πραγματοποιήθηκε η απονομή βραβείων στους μαθητές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό  "μια ιστορία από τα μαθητικά χρόνια των γονιών μου στα Ελληνικά σχολεία Μονάχου και περιχώρων"

 

Την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος του Ιδρύματος Βασιλεία Τριάρχη που αναφέρθηκε στη διαχρονική σημασία των ελληνικών σχολείων και ευχαρίστησε τους μαθητές για τη συμμετοχή τους.

 

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από την Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στο Μόναχο Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου , το συντονιστή Εκπαίδευσης Γεώργιο Παπατσίμπα και την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου Ιωάννα Αντωνάκη.

 

Στη συνέχεια η Θεανώ Βασιλικού και η Ματίνα Τζιαφέτα διάβασαν αποσπάσματα από τις εργασίες των μαθητών ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια από την χορωδία του 1ου Γυμανσίου Μονάχου με την απονομή επαίνων και μια μικρή δεξίωση.

 

Ακολουθούν τα ονόματα των μαθητών (ανά σχολείο) που συμμετείχαν στο διαγωνισμό και βραβεύτηκαν 

 

Επίθετο              Όνοµα Σχολείο                                         Τάξη    

Καζακίδου      Χριστίνα Δηµοτικό Σχολείο "Αριστοτέλης"        5η    

Παπαδόπουλος    Νικόλαος Δηµοτικό Σχολείο "Αριστοτέλης" 6η    

Γκεσούλη              Μελίνα Δηµοτικό Σχολείο "Αριστοτέλης"    6η    

Γκεσούλης      Μάρκος Δηµοτικό Σχολείο "Αριστοτέλης"         6η    

Ζήκου              Αλεξάνδρα Δηµοτικό Σχολείο "Αριστοτέλης"   5η    

Ιωάννου              Σταύρος Δηµοτικό Σχολείο "Πυθαγόρας"     6η    

Καλαποδάς      Ευάγγελος Δηµοτικό Σχολείο "Πυθαγόρας"    6η    

Ρόκοµου              Αικατερίνη Δηµοτικό Σχολείο "Πυθαγόρας" 6η    

Πουλτίδου      Σοφία         Δηµοτικό Σχολείο "Πυθαγόρας"     6η    

Ιωάννου              Μιλτιάδης Δηµοτικό Σχολείο "Πυθαγόρας"  6η    

Χατζοπούλου      Μιχαέλα 1ο Γυµνάσιο                                  8η    

Δαϊλιάνη              Ευαγγελία 1ο Γυµνάσιο                               8η    

Παναγιώτου      Μαριλένα 1ο Γυµνάσιο                                  7η    

Μπούστας     Αλέξανδρος 1ο Γυµνάσιο                                  8η    

Παρτάλα             Πασχαλίνα 1ο Γυµνάσιο                              7η    

Παπαζήση     Αφροδίτη 1ο Γυµνάσιο                                      9η    

Σεγδίτσα              Φωτεινή 1ο Γυµνάσιο                                 8η    

Μυλωνά             Αναστασία 1ο Γυµνάσιο                               9η    

Κοσµά

Παπακοσµά     Σοφία Φεβρωνία 1ο Γυµνάσιο                         9η    

Παπαζήση     Γεωργία 1ο Γυµνάσιο                                         9η    

Παπαϊωάννου     Αθανασία Δηµοτικό Σχολείο "Σωκράτης"      5η    

Συµεωνίδου     Ελένη         Δηµοτικό Σχολείο "Σωκράτης"       5η    

Αρβανίτης     Κρήτων Δηµοτικό Σχολείο "Σωκράτης"               6η    

Παπακώστα     Βασλική Δηµοτικό Σχολείο "Σωκράτης"           6η    

Κουζόγλου     Μαρία-Σοφία Δηµοτικό Σχολείο "Σωκράτης"      6η    

Καµπερίδου     Αναστασία  Δηµοτικό Σχολείο "Σωκράτης"       6η    

Μπάρκα             Σοφία          Δηµοτικό Σχολείο "Σωκράτης"    

Χρόνης             Αστέρης  Δηµοτικό Σχολείο "Σωκράτης"          5η    

Τάσση             Αντζελίνα 2ο Γυµνάσιο                                      9η    

Καρπενήσι     Ραφαέλα 2ο Γυµνάσιο                                        8η  

 

Από τον παραπάνω κατάλογο οι εργασίες των παρακάτω μαθητών επιλέχτηκαν ως οι καλύτερες

 

Ζήκου Αλεξάνδρα Δηµοτικό Σχολείο "Αριστοτέλης"                  5η    

Ιωάννου Σταύρος         Δημοτικό Σχολείο "Πυθαγόρας"            6η    

Ιωάννου Μιλτιάδης Δηµοτικό Σχολείο "Πυθαγόρας"                  6η    

Παπαϊωάννου Αθανασία Δηµοτικό Σχολείο "Σωκράτης"           5η    

Συµεωνίδου Ελένη Δηµοτικό Σχολείο "Σωκράτης"                    5η    

Τάσση Αντζελίνα         2ο Γυµνάσιο                                           9η    

Χατζοπούλου Μιχαέλα 1ο Γυµνάσιο                                          8η  

3η ελληνοβαυαρική συνάντηση χορωδιών νέων σήμερα στο Ναό των Αγίων Πάντων που οργάνωσε το ίδρυμα ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ και η Ενορία των Αγίων Πάντων

Συμμετείχαν η παιδική και η μεγάλη χορωδία της "Μελωδίας" υπό τη διεύθυνση της Μαρίας Κρινίτη καθώς και η χορωδία Δωματίου του Albrecht-Altdorfer-Gymnasium υπό τη διεύθυνση του Johannes Buhl ενώ στι πιάνο ήταν η Σοφία Παλαιολόγου.

Η έναρξη έγινε με χαιρετισμό από τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο την Πρόεδρο του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ Βασιλεία Τριάρχη και την Γεν. Πρόξενο της Ελλάδας στο Μόναχο Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 15ης ελληνοβαυαρικής πολιτιστικής ημέρας 2019 και ήταν αφιερωμένη στην επέτειο συμπλήρωσης 50 χρόνων από την λειτουργία ελληνικών σχολείων στο Μόναχο. 

Φωτογραφίες για το Δορυφόρο: Κωνσταντίνος Ορφανίδης

3η Ελληνοβαυαρική Συνάντηση Χορωδιών Νέων

 

Η παιδική χορωδία «Μελωδία» της Ελληνικής Ορθοδόξου Μητρόπολης Γερμανίας υπό τη διεύθυνση της Μαρίας Κρινίτη και η Χορωδία Δωματίου του ουμανιστικού Γυμνασίου Άλμπερτ-Άλντορφ στο Ρέγκενσμπουργκ υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Μπούλ θα παρουσιάσουν την Κυριακή 30 Ιουνίου 2019 στις 19.00 η ώρα ελληνικά, βαυαρικά, γερμανικά και άλλα τραγούδια. 

 

Η συναυλία, που είναι αφιερωμένη στην 50η επέτειο των Ελληνικών Σχολείων του Μονάχου, θα πραγματοποιηθεί στην εκκλησία των Αγίων Πάντων, Ungererstr. 131, στο πλαίσιο των ελληνοβαυαρικών πολιτιστικών ημερών 2019.

 

ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ: Έρευνα που απευθύνεται στους απόφοιτους των Ελληνικών Σχολείων στη Βαυαρία

Το ίδρυμα ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ στο πλαίσιο της επετείου συμπλήρωσης 50 ετών λειτουργίας Ελληνικών Σχολείων στη Βαυαρία προχωράει σε δικτυακή έρευνα που ξεκινάει σπό σήμερα 29 Μαίου και θα είναι ανοιχτή μέχρι 14 Σεπτεμβρίου.
Ακολουθεί η ανακοίνωση του Ιδρύματος
Φίλες και φίλοι του Ιδρύματος Παλλάδιον

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για την επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυση των Ελληνικών Σχολείων στη Βαυαρία, το Ίδρυμα Παλλάδιον διεξάγει μία έρευνα που απευθύνεται στους απόφοιτους αυτών των Σχολείων.

Στόχος της έρευνας είναι η συγκέντρωση πληροφορίων και απόψεων πρώην μαθητών/τριών των Ελληνικών Σχολείων μέσω ενός ερωτηματολογίου. Απώτερος στόχος είναι να καταγραφεί η ιστορία των Ελληνικών Σχολείων της Βαυαρίας και του έργου που πρόσφεραν στα Ελληνόπουλα τα τελευταία 50 χρόνια και με τη βοήθεια ερευνητικών αποτελεσμάτων. Το χρονικό των Ελληνικών Σχολείων της Βαυαρίας θα ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί στη Σχολική Χρονιά 2019/20.

Το Ίδρυμα Παλλάδιον καλεί τους απόφοιτους των Ελληνικών Σχολείων να συμμετάσχουν στην έρευνα αυτή συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο, το οποίο θα βρουν από 29 Μαΐου – 14 Σεπτεμβρίου 2019 στο ακόλουθο λινκ:
https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=DQSIkWdsW0yxEjajBLZtrQAAAAAAAAAAAAN__iFT0uVUNkcwNjlDSzdXS1hQWDE2TDNLRTFDWjI1Mi4u

Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου διαρκεί 10 - 12 λεπτά. Η συμμετοχή είναι ανώνυμη. Όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν, θα καταστραφούν μετά την ολοκλήρωση της μελέτης.

Όσο μεγαλύτερη θα είναι η συμμετοχή στην έρευνα αυτή, τόσο πιο έγκυρα και αντιπροσωπευτικά θα είναι τα αποτελέσματά της. Γι’ αυτό και σας παρακαλούμε να προωθήσετε το λινκ σε συμμαθητές, φίλους και γνωστούς σας, που φοίτησαν στο παρελθόν στα Ελληνικά Σχολεία της Βαυαρίας.

Επίσης, παρακαλούμε θερμά όλους τους ελληνικούς συλλόγους, φορείς και οργανισμούς της Βαυαρίας, να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια προωθώντας το αντίστοιχο λινκ στα μέλη τους, τα οποία φοίτησαν στα Ελληνικά Σχολεία της Βαυαρίας, καλώντας τα να συμμετάσχουν στην έρευνα αυτή με τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου.

Τέλος, ευχαριστούμε εγκάρδια όλους εσάς που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συμβάλλετε στην επιτυχή πραγματοποίηση αυτής της προσπάθειας του Ιδρύματος Παλλάδιον να καταγραφεί η ιστορία των Ελληνικών Σχολείων της Βαυαρίας.

Με εκτίμηση,
Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Παλλάδιον

Eκλoγή Διοικητικού Συμβουλίου στο Ίδρυμα ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ

Το Συμβούλιο Ιδρυτών του Ιδρύματος (σύλλογοι ιδρυτές) εξέλεξε νέο ΔΣ στην τακτική του συνεδρίαση. Στο νέο ΔΣ (που θα έχει θητεία 3 ετών) εκλέχτηκαν

Πρόεδρος: Βασιλεία Τριάρχη
Αντιπρόεδρος και ταμίας: Κώστας Ορφανίδης
Μέλη: Θεανώ Βασιλικού και Isabel Grimm-Stadelmann

ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ: Εκδήλωση - διάλογος για τη συμπλήρωση 50 χρόνων ελληνικά σχολεία στο Μόναχο

Στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων του συνδέσμου των ιδρυμάτων του Μονάχου MünchnerStiftungsFrühling 2019 το Ίδρυμα Παλλάδιον ξεκίνησε χθες με την πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση ελληνικών σχολείων στο Μόναχο.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του μουσείο της BMW, στο BMW Welt, παρουσία της Γεν. Προξένου Παναγιώτας Κωνσταντινοπούλου, του Αρχιμανδρίτη Γεωργίου Σιώμου, του συντονιστή εκπαίδευσης Γιώργου Παπατσίμπα, της Προέδρου της Λέσχης Επιτσημόνων Φανής πρώην και νυν μαθητών και εκπαιδευτικών των ελληνικών σχολείων.
Η Πρόεδρος του Ιδρύματος Βασιλεία Τριάρχη αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Ιδρύματος για την επέτειο των ελληνικών σχολείων και την ιδιαίτερη σημασία τους για τον ελληνισμό της διασποράς.


Ακολούθησε συζήτηση στην οποία συμμετείχαν οι μαθήτριες του Λυκείου Αναστασία Νιάρχου και Βάλια Παναγιώτου, η εκπαιδευτικός στα ελληνικά γυμνάσια Έλενα Παναγιώτου καθώς και η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου Ιωάννα Αντωνάκη.


Οι δυο μαθήτριες αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα αναβάθμισης των δραστηριοτήτων μέσα στο σχολείο και ευχήθηκαν τα σχολεία να διατηρηθούν και να γιορτάσουν και τα 100α γενέθλιά τους. Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Ιωάννα Αντωνάκη έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην αναγκαιότητα του ολοήμερου σχολείου ενώ η καθηγήτρια αγγλικών τόνισε τις πολλές δυνατότητες που προσφέρουν τα ελληνικά σχολεία.


Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παρευρισκομένους προς τους 4 ομιλητές ενώ η συζήτηση επεκτάθηκε στα θέματα της αναγνώρισης των τίτλων σπουδών, το M-Zug κ.α.
Τόσο η Πρόεδρος του Ιδρύματος Βασιλεία Τριάρχη όσο τα μέλη του Προεδρείου Κώστας Ορφανίδης και Θεανώ Βασιλικού

Φίλες και φίλοι του Ιδρύματος Παλλάδιον,

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την Ίδρυση των Ελληνικών Σχολείων στο Μόναχο θα πραγματοποιηθεί
το Σάββατο 23 Μαρτίου 2019 και ώρα 17.00, στους χώρους της BMW Welt (Business Center 2A)
ανοιχτή συζήτηση με θέμα
«50 χρόνια Ελληνικά Σχολεία στο Μόναχο
Η Εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων στο Μόναχο-τότε και τώρα».

Στην ανοιχτή συζήτηση, η οποία είναι η πρώτη στη νέα σειρά εκδηλώσεων «Παλλαδίου ανοιχτές συζητήσεις», θα συμμετέχουν μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς των Ελληνικών Σχολείων του Μονάχου.

Σας προσκαλούμε εγκάρδια στην εκδήλωση αυτή του Ιδρύματος και θα χαρούμε ιδιαίτερα να σας έχουμε το απόγευμα αυτό κοντά μας.

Με εκτίμηση,
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Παλλάδιον

Ο Γιώργος Παππάς γράφει στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" για το πρόγραμμα του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ «Ελλάδα τότε και τώρα "

Του Γιώργου Παππά, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 

 

Η τελευταία επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα, πέραν όλων των άλλων, έφερε κινητικότητα σε ένα ζήτημα που εκκρεμεί τα τελευταία χρόνια. Το «Ελληνο-Γερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας», το οποίο, όπως είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα προχωρήσει εντός του 2019. Η γερμανική πρόταση υπάρχει από το 2013, αλλά σκόνταφτε μέχρι τώρα σε επιφυλάξεις της Αθήνας. Είναι η καλύτερη επένδυση για το μέλλον των ελληνο-γερμανικών σχέσεων. Παράδειγμα, το επιτυχημένο πρόγραμμα «Ελλάδα τότε και τώρα» για την ανταλλαγή μαθητών μεταξύ σχολείων της Βαυαρίας και Ελλάδας, το οποίο, με το κατάλληλο ελληνικό ενδιαφέρον, θα κατέληγε και στη διδασκαλία νεοελληνικών σε γερμανικά γυμνάσια.

 

Ο Ρολφ Κουσλ, Σύμβουλος του υπουργείο Παιδείας της Βαυαρίας, έχει στην ευθύνη του

τα 54 ουμανιστικά Γυμνάσια της Βαυαρίας, στα οποία διδάσκονται τα Αρχαία Ελληνικά σε 3.600 μαθητές. «Μέσα από τα κείμενα των κλασσικών γνωρίζουν την προσφορά της Ελλάδας ως κοιτίδας της ευρωπαϊκής κουλτούρας», λέει ο Κουσλ στα «ΝΕΑ». Αλλά δεν μένει εκεί, τον ενδιαφέρει και το σήμερα. Έτσι ξεκίνησε το 2013 το πρόγραμμα «Ελλάδα τότε και τώρα» με τη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας της Βαυαρίας και του ελληνικού πολιτιστικού ιδρύματος «ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ» του Μονάχου. «Σχεδιάσαμε το πρόγραμμα πρωτίστως με στόχο να βελτιώσουμε τις επιβαρυμένες από την κρίση σχέσεις των δύο χωρών, να αξιοποιήσουμε τις γέφυρες μεταξύ των δύο χωρών», λέει ο Κουσλ.

 

Η προσπάθεια δικαιώθηκε. Σε επιστολή στον τότε υπουργό Παιδείας της Βαυαρίας, Λούντβιγκ Σπένλε, οι γονείς του 14χρονου μαθητή Σίμον από το ουμανιστικό Γυμνάσιου Αγ. Στεφάνου του Άουγκσμπουργκ ήταν ενθουσιασμένοι για την ανταλλαγή με το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων. Συγκινητικές ήταν οι αφηγήσεις του για την εγκάρδια υποδοχή την επίσκεψη στο μνημείο θυμάτων του Ναζισμού στο χωριό Λιγκιάδες κοντά στα Ιωάννινα, την κατάθεση στεφάνου στη μνήμη τους, την απαγγελία στις δύο γλώσσες ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου και του Μπέρτολτ Μπρεχτ. «Φάνηκε πόσο μεγάλη σημασία έχει η αλληλοκατανόηση με τους ευρωπαίους γείτονές μας», σημείωναν οι γονείς του Σίμον.

 

Τόσο οι Βαυαροί όσο και οι Έλληνες μαθητές και εκπαιδευτικοί «αγκάλιασαν» το πρόγραμμα, λέει στα «ΝΕΑ» η Βασιλεία Τριάρχη, πρόεδρος του ιδρύματος «ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ». Οι γονείς, ιδιαίτερα οι Έλληνες, έδειξαν στην αρχή κάποιες επιφυλάξεις, είχαν δισταγμούς. «Μετά τις πρώτες ανταλλαγές όμως στηρίζουν σήμερα ανεπιφύλακτα το πρόγραμμα και κάνουν ό,τι μπορούν για τη συνέχισή του», λέει η κα Τριάρχη.

 

Οι μαθητές μιλούν για μοναδικές εμπειρίες. «Στο σπίτι που έμεινα κατενθουσιάστηκα από την φιλοξενία και την απερίγραπτη ευγένεια τους, αφού δεν έπαψαν να με περιποιούνται σαν να ήμουν δικό τους παιδί!», έγραψε στο σημείωμά της η Εμμανουέλα από το Λύκειο Πανοράματος Θεσσαλονίκης μετά την ανταλλαγή με το Γυμνάσιο «Αλμπρεχτ-Αλτντόρφερ» του Ρέγκενσμπουργκ. 

Από τις σημαντικότερες δραστηριότητες του προγράμματος είναι οι αδελφοποιήσεις σχολείων Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαιώνει, το πρόγραμμα «Ελλάδα τότε και τώρα» θα συνεχιστεί. «Τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια μπορούμε να υποστηρίξουμε τις ανταλλαγές με τη χρηματοδότηση του βαυαρικού υπουργείου Παιδείας», λέει ο Κουσλ.

 

Στα ουμανιστικά Γυμνάσια της Βαυαρίας διδάσκονται τα Αρχαία Ελληνικά από Βαυαρούς εκπαιδευτικούς, «οι περισσότεροι μιλούν και την νεοελληνική γλώσσα», επισημαίνει η κα Τριάρχη. «Θα ήταν καλό να υπάρξει συνεργασία με το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας όχι μόνο για την καλύτερη διεξαγωγή των ανταλλαγών επισκέψεων μαθητών, χωρίς γραφειοκρατικά προβλήματα. Αλλά και με την προοπτική της εισαγωγής της διδασκαλίας της νεοελληνικής γλώσσας σε ουμανιστικά Γυμνάσια της Βαυαρίας», επισημαίνει η κα Τριάρχη.

Σχετική κρούση έγινε. Αλλά από ελληνικής πλευράς, μέχρι στιγμής, έμεινε αναπάντητη.

Φίλες και φίλοι του Ιδρύματος Παλλάδιον,

Με το μήνυμά μας αυτό θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για τη συμμετοχή σας στις εκδηλώσεις του Ιδρύματος Παλλάδιον στο 2018 καθώς και για τη συνεργασία που είχαμε μαζί σας αυτήν τη χρονιά.

Στο τεύχος «Παλλαδίου Νέα» – 2018/2 μπορείτε να πληροφορηθείτε σχετικά με τις δραστηριότητες που είχε το Ίδρυμα στο διάστημα Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2018 (http://stiftungpalladion.org/wp-content/uploads/2018/12/PALLADION_News_2018_2doc.pdf ).

Είμαστε βέβαιοι πως θα συνεχίσουμε μαζί και στην επόμενη χρονιά την ενίσχυση του έργου του Ιδρύματος για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας και τη στήριξη της μόρφωσης και αγωγής των Ελληνοπαίδων στη Βαυαρία.

Σας ευχόμαστε
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και ΕΝΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ 2019.

Εγκάρδια,
Η πρόεδρος και τα μέλη του Δ. Σ. του Ιδρύματος Παλλάδιον,

Σεμινάρια για μαθητές/τριες των Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων με θέμα «Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων»

Τα μυστικά του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ενός αστρονομικού ρολογιού από την Αρχαιότητα, το οποίο βρέθηκε το 1900 σε ένα ναυάγιο κοντά στο νησί των Αντικηθύρων, στους περισσότερους ανθρώπους δεν είναι γνωστά.
Το Ίδρυμα Παλλάδιον διοργανώνει για μαθητές/τριες των Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων Μονάχου τρία σεμινάρια, στα οποία ο φυσικός Δρ. Μάρκος Σκουλάτος από το τεχνικό πανεπιστήμιο του Μονάχου θα μιλήσει για το πολύ ενδιαφέρον και συναρπαστικό μηχάνημα.
Την περασμένη Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018 παρακολούθησαν μαθητές/τριες της Γ΄Λυκείου με μεγάλο ενδιαφέρον την εισήγηση του Δρ. Σκουλάτου. Με βοήθεια ενός μοντέλου, που ο ίδιος έχει κατασκευάσει, είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά πως λειτουργούσε ο Μηχανισμός των Αντικηθύρων.
Στις 4 Δεκεμβρίου θα μιλήσει ο κ. Σκουλάτος σε μαθητές/τριες του 1ου Γυμνασίου και στις 6 Δεκεμβρίου σε μαθητές/τριες του 2ο Γυμνασίου.
Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου Μονάχου και της Ακαδημίας για την Επιμόρφωση και Μετεκπαίδευση Εκπαιδευτικών και Στελεχών Διοίκησης Ντίλλιγκεν. 

"Γονείς και Εκπαιδευτικοί σε Διάλογο"

Το Ίδρυμα ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων "Γονείς και Εκπαιδευτικοί σε Διάλογο" προσκαλεί μαζί με το Τμήμα Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Μόναχο την Ακαδημία για την Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών και Στελεχών Διοίκησης Ντίλλιγκεν, και το Σύλλογο Δασκάλων ΠΛΑΤΩΝ γονείς και εκπαιδευτικούς στη διάλεξη-συζήτηση με θέμα "Ποια αξία μπορεί να έχει η λογοτεχνία για τα παιδιά σε μια τεχνολογική εποχή;".


Ομιλήτρια και συντονίστρια της συζήτησης θα είναι η γνωστή συγγραφέας Αλεξάνδρα Μητσιάλη.


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Απριλίου 2018 στις 15.00 η ώρα στους χώρους του ξενοδοχείου IBIS, Ungererstr. 139.8

Οι δράσεις του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ το 2017

Το ΔΣ του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ κυκλοφόρησε στην ελληνική και γερμανική γλώσσα (σε έντυπο) τις δράσεις του έτους 2017

PALLADION_News_2017doc.pdf
Adobe Acrobat Dokument 1.2 MB

Σεμινάριο για τις ελληνογερμανικές σχέσεις και την οικονομική και προσφυγική κρίση - Ακαδημία Georg von Vollmar και Ίδρυμα Παλλάδιον

Από τις 15 – 17 Δεκεμβρίου 2017 στο παλατάκι Aspenstein στη λίμνη Kochel της Βαυαρίας διοργάνωσε η Ακαδημία Georg von Vollmar σε συνεργασία με το Ίδρυμα Παλλάδιον μία συνάντηση ενημέρωσης - συζήτησης με θέμα «Γερμανία και Ελλάδα στη σκιά της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης». 

 

Κεντρικοί ομιλητές ήσαν ο Δρ. Jens Bastian, γνωστός Γερμανός οικονομολόγος και μέλος της "Task Force for Greece" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα (2011 –2013) και η Ιωάννα Θεοδώρου, η οποία διευθύνει στην Αθήνα μια εθελοντική οργάνωση για τους πρόσφυγες. Το σεμινάριο διηύθηνε  ο πολιτολόγος Χαράλαμπος Καρπουχτζής. 

 

Στις εισηγήσεις του ο Δρ. Jens Bastian έδωσε με τη βοήθεια στατιστικών στοιχείων από πρόσφατες ελληνικές και διεθνείς μελέτες επίκαιρες πληροφορίες, σχολίασε σημαντικές εξελίξεις και επισήμανε προοπτικές σχετικά με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Η Ιωάννα Θεοδώρου, αφού έδωσε μια γενική εικόνα της προσφυγικής κατάστασης στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μίλησε για τις προκλήσεις και τα πολύπλευρα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι διάφορες εθελοντικές οργανώσεις καθώς και για τις προσπάθειες επίλυσής τους. 

 

Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα: «Το μέλλον των ελληνογερμανικών σχέσεων», στην οποία συμμετείχαν η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Μόναχο Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου και ο τέως Πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα Dr. Wolfgang Schultheiss. Συντονιστής συζήτησης ήταν ο Δρ. Jens Bastian. Εδώ έγινε αναφορά μεταξύ των άλλων σε προγράμματα και δράσεις, που ήδη πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των ελληνογερμανικών σχέσεων, όπως είναι τα Δίγλωσσα Ελληνικά Ιδιωτικά Σχολεία της Βαυαρίας ή οι ανταλλαγές μαθητών και νέων. Ακόμη, συζητήθηκαν σημαντικά προγράμματα, που έχουν ήδη συμφωνηθεί και σύντομα θα μπουν σε εφαρμογή, όπως το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας.

 

Οι συμμετέχοντες Έλληνες και Γερμανοί παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις, έθεσαν εύστοχες ερωτήσεις και διατύπωσαν τις δικές τους σκέψεις, ανησυχίες και εμπειρίες. Έτσι, υπήρχε καθόλη τη διάρκεια του σεμιναρίου ένας ζωντανός και εποικοδομητικός διάλογος. 

Που μπορείτε να παραγγείλετε εισιτήρια

Το ίδρυμα Παλλάδιον συμμετέχει στο Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας στο Βερολίνο

Μετά την υπογραφή συμφωνίας για την ελληνογερμανική συνεργασία στο κομμάτι της νεολαίας και για την πορεία προς την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας στις 26 Ιουλίου 2017 στο Βερολίνο μεταξύ της Υπουργού του Ομοσπονδιακού Υπουργείου για την Οικογένεια, την Τρίτη Ηλικία, της Γυναίκας και της Νεολαίας Katarina Barley και του αρμόδιου για τις πολιτικές Νεολαίας της ελληνικής κυβέρνησης Γενικού Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς Παυσανία Παπαγεωργίου (https://www.bmfsfj.de/bmfsfj/aktuelles/alle-meldungen/vereinbarung-zur-gruendung-des-deutsch-griechischen-jugendwerks-unterzeichnet/117670 ), έχουν αρχίσει εντατικά εργασίες προετοιμασίας της λειτουργίας αυτού του Ιδρύματος. Από τις 20 – 22 Σεπτεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο τριήμερη συνάντηση εργασίας για τη δημιουργία ενός προγράμματος γλωσσικής και διαπολιτισμικής στήριξης για τις ανταλλαγές νέων, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι ελληνικών, γερμανικών, γαλλικών, πολωνικών και τσέχικων φορέων με εμπειρίες στο χώρο αυτό.

 

Το Ίδρυμα Παλλάδιον δραστηριοποιείται με επιτυχία εδώ και χρόνια στο χώρο ανταλλαγής νέων από την Ελλάδα και τη Γερμανία. Μαθήτριες και μαθητές από 14 Γυμνάσια και Λύκεια της Ελλάδας και 14 ουμανιστικά Γυμνάσια της Βαυαρίας έχουν την ευκαιρία να συναντιούνται κάθε χρόνο για δύο εβδομάδες στην Ελλάδα και τη Γερμανία, να φιλοξενούνται από τις οικογένειες των συμμαθητριών/τών τους. Έτσι δημιουργούνται φιλίες όχι μόνο μεταξύ των νέων αλλά πολλές φορές και μεταξύ γονέων. 

 

Το Ίδρυμα Παλλάδιον στηρίζει άμεσα και συμμετέχει ενεργά στις δράσεις του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας και συνεισφέρει με όλες του τις δυνάμεις στην ένταξη της νεοελληνικής ως γλώσσας επιλογής στα 14 αυτά γυμνάσια της Βαυαρίας. 

Ελληνοβαυαρική συναυλία στο Μουσείο Κρατικής Συλλογής Αρχαιοτήτων

Το Ίδρυμα «Παλλάδιον» και η Ελληνική Ορθόδοξη Μητρόπολη Γερμανίας διοργάνωσαν το βράδυ της Τρίτης 18ης Ιουλίου 2017, την «Ελληνοβαυαρική Συναυλία στο Μουσείο Κρατικής Συλλογής Αρχαιοτήτων».


Στη συναυλία συμμετείχαν η Παιδική χορωδία «Μελωδία» της Ελληνικής Ορθοδόξου Μητροπόλεως Γερμανίας υπό τη διεύθυνση της Μαρίας Κρινίτη και η Χορωδία Δωματίου του Oυμανιστικού Γυμνασίου  Άλμπερτ-Άλντορφ του Ρέγκενσμπουργκ υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Μπούλ. Οι χώροι τoυ Μουσείου γέμισαν με τις φωνές παιδιών και εφήβων, Βαυαρών και Ελλήνων, που μάγεψαν και ενθουσίασαν το ακροατήριο με ελληνικές, γερμανικές και διεθνείς μελωδίες συγχρόνων και κλασικών μουσικοσυνθετών. Στη συνέχεια οι καλεσμένοι είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις απολαμβάνοντας ένα ελληνικό κρασί.


Χαιρετισμούς απηύθυναν ο διευθυντής της Γλυπτοθήκης και της Κρατικής Συλλογής Αρχαιοτήτων Δρ. Φλόριαν Κνάους, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και η πρόεδρος του Ιδρύματος «Παλλάδιον» Δρ. Βασιλεία Τριάρχη. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σύμβουλος του Βαυαρικού Υπουργείου Παιδείας Δρ. Ρολφ Κουσλ, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου του Μονάχου Δρ. Μαριλίζα Μητσού και Δρ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος, ο Σύμβουλος Ελληνικής  Εκπαίδευσης  στη  Βαυαρία Δρ. Γεώργιος Παπατσίμπας καθώς και εκπαιδευτικοί, γονείς και εκπρόσωποι των Ελληνικών φορέων και Συλλόγων στο Μόναχο.


Η ελληνοβαυαρική αυτή συναυλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ελληνοβαυαρικών πολιτιστικών ημερών 2017 και αποτελεί μια δραστηριότητα του προγράμματος «Ελλάδα-τότε και τώρα», ένα πρόγραμμα συνεργασίας του Ιδρύματος «Παλλάδιον» και του Βαυαρικού Υπουργείου Παιδείας. Σκοπός της ελληνοβαυαρικής συναυλίας ήταν να καλλιεργηθούν, με την παρουσίαση ελληνικών και γερμανικών τραγουδιών από παιδιά και νέους από την Ελλάδα και τη Βαυαρία, τόσο οι μουσικές όσο και οι φιλικές σχέσεις, που συνδέουν τις δύο χώρες από την εποχή της βασιλείας του Λουδοβίκου και του Όθωνα.


Μετά τη μεγάλη επιτυχία της ελληνοβαυαρικής συναυλίας, το Ίδρυμα «Παλλάδιον» και η Ελληνική Ορθόδοξη Μητρόπολη Γερμανίας προγραμματίζουν να πραγματοποιείται, με την υποστήριξη του διευθυντή της Γλυπτοθήκης και της Κρατικής Συλλογής Αρχαιοτήτων, κάθε καλοκαίρι μια ελληνοβαυαρική συναυλία με χορωδίες παιδιών και εφήβων από την Ελλάδα και τη Γερμανία.

Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου LMU - ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ

Το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου LMU του Μονάχου διοργανώνει σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Παλλάδιον» στις 29 Ιουνίου 2017, ώρα 18.15, στους χώρους του Πανεπιστημίου του Μονάχου (Historicum, Amalienstrasse 52, Hörsaal Κ 201), δύο ομιλίες:
«Ο Ε.Τ.Α. Hoffmann και ο Φιλελληνισμός», με ομιλήτρια την Αλεξάνδρα Ρασιδάκη, καθηγήτρια Γερμανικής Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στις 18.15, στα γερμανικά, και
«Απόδημοι  και μετανάστες: η ποιητική της κίνησης», με ομιλητή τον Μιχάλη Χρυσανθόπουλο, καθηγητή Συγκριτικής Γραμματολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στις 19.30, στα ελληνικά.
Η παρουσία σας θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά.

Το Ίδρυμα ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ συμμετέχει στις εκδηλώσεις του δικτύου ιδρυμάτων της πόλης του Μονάχου

2ο Ελληνο-Γερμανικό Φόρουμ Νεολαίας

Από τις 5 – 8 Μαρτίου 2017 θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 2ο Ελληνο-Γερμανικό Φόρουμ Νεολαίας. Στόχος του εκπαιδευτικού αυτού σεμιναρίου είναι να φέρει σε επαφή άτομα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Νεολαίας στην Ελλάδα και τη Γερμανία προκειμένου να ανταλάξουν μεταξύ τους εμπειρίες και σκέψεις και να διερευνήσουν από κοινού δυνατότητες μελλοντικής συνεργασίας, ιδιαίτερα στο χώρο της ανταλλαγής επισκέψεων νέων από τη Γερμανία και Ελλάδα. 

Το Ίδρυμα Παλλάδιον έχει καλεστεί να συμμετάσχει στο εκπαιδευτικό αυτό σεμινάριο. Όπως είναι γνωστό, εδώ και τέσσερα χρόνια πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάδα-τότε και τώρα» του Ιδρύματος Παλλάδιον και του Βαυαρικού Υπουργείου Παιδείας ανταλλαγές επισκέψεων μαθητών και μαθητριών μεταξύ 14 ουμανιστικών Γυμνασίων της Βαυαρίας και 14 Γυμνασίων/Λυκείων της Ελλάδας. Βαυαροί και Έλληνες μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους παρακολουθούν μαθήματα στο σχολείο που τους φιλοξενεί και επισκέπτονται μουσεία, ιστορικούς, αρχαιολογικούς χώρους, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες κ.λ.π.. Έτσι, γνωρίζουν την καθημερινότητα της σχολικής ζωής και πολιτιστικά και πολιτισμικά στοιχεία της φιλοξενούμενης χώρας. Ζώντας σε οικογένειες των συμμαθητών τους για μερικές ημέρες γνωρίζουν από κοντά τους ανθρώπους και το τρόπο ζωής τους στην εκάστοτε χώρα. 

Στο 2ο Ελληνικό-Γερμανικό Φόρουμ Νεολαίας έχουν καλεστεί 61 άτομα από οργανισμούς και υπηρεσίες της Ελλάδας και Γερμανίας. Διοργανωτές τού εκπαιδευτικού αυτού σεμιναρίου είναι η ελληνική και γερμανική Εθνική Μονάδα Συντονισμού Erasmus+ για τον τομέα Νεολαία, το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η Εθνική Υπηρεσία της Γερμανίας (JUGEND für Europa), το IJAB και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας της Γερμανίας. 

 

Συνέντευξη της Προέδρου του ΠΑΛΛΑΔΙΟΥ στην ιστοσελίδα του δικτύου Ιδρυμάτων Μονάχου

„Verständnis für das Fremde“

Im Gespräch mit Vassilia Triarchi-Herrmann (Stiftung Palladion) über den Einsatz ihrer Organisation für griechische Kinder in Bayern und den Austausch zwischen Griechenland und Deutschland

DIE STIFTUNG: Was ist Ihr Stiftungszweck und wie üben Sie ihn aus?

Dr. Vassilia Triarchi-Herrmann: Seit über zwanzig Jahren organisiert die Stiftung Palladion Veranstaltungen und Projekte, um erstens die Bildung und Erziehung von in Bayern lebenden griechischen Kindern zu unterstützen und zweitens die griechische Kultur, Kunst und Sprache in Bayern zu fördern.

Derzeit führt sie diverse Förderprojekte zum Erwerb und Ausbau der Bilingualität griechischer Schüler durch und bemüht sich um Vermittlung von Stipendiatenprogrammen. Darüber hinaus werden im Rahmen der Veranstaltungsreihe „Eltern und Lehrer in Dialog“ Fortbildungen zu Erziehungsthematiken organisiert, an denen Eltern und Lehrkräfte griechischer privater Schulen in Bayern gemeinsam teilnehmen. Auf Initiative der Stiftung finden auch Seminare für Schüler zu Herausforderungen und Problemen statt, mit denen sie konfrontiert werden, zum Beispiel Mobbing in der Schule oder Drogenabhängigkeit.

Dem zweiten Zweck unserer Stiftung dienen Literaturabende, Ausstellungen zeitgenössischer griechischer Künstler, Konzerte, Vorträge, Kongresse und das Projekt „Griechenland – damals und heute“. Im Rahmen dieses Projekts, das die Stiftung Palladion gemeinsam mit dem Bayerischen Staatsministerium für Bildung und Kultus, Wissenschaft und Kunst durchführt, werden unter anderem Schüleraustausche zwischen Gymnasien oder Lyzeen in Griechenland und humanistischen Gymnasien in Bayern organisiert. Hier machen griechische und bayerische Schüler gemeinsam Erfahrungen mit der Kultur, Sprache und dem täglichen Leben des jeweiligen Landes, das sie besuchen. Sie bauen Vorurteile ab, entwickeln ein besseres Verständnis für das Fremde und bauen Freundschaften mit ihren Gleichaltrigen aus dem Partnerland auf.

DIE STIFTUNG: Womit wollen Sie die Besucher des MSF 2017 für Ihre Arbeit begeistern?

Triarchi-Herrmann: In diesem Jahr organisiert unsere Stiftung einen Vortrag mit anschließender Diskussion zum Thema „Zweisprachige Bildung in einer mehrsprachigen Gesellschaft“.

Die Thematik der bilingualen Erziehung stößt in den meisten europäischen Ländern besonders in den letzten Jahren auf großes Interesse. Eine bilinguale Sprachkompetenz bildet die beste Voraussetzung für den Erwerb einer Reihe von Schlüsselqualifikationen und trägt entscheidend zu einem erfolgreichen Schulbesuch bei. Auch für die griechische Community in München gewinnt diese Thematik angesichts der Weiterentwicklung der Privaten Schulen der Republik Griechenland immer mehr an Interesse.

Unsere Absicht ist es, interessierten Teilnehmern den Raum zu geben, sich mit Aspekten und Perspektiven der bilingualen Erziehung zu befassen und im Rahmen der Diskussion ihre Gedanken, Erfahrungen und Ängste mit den anderen Teilnehmern auszutauschen.

DIE STIFTUNG: Was wünschen Sie sich für den MSF 2017?

Triarchi-Herrmann: Ich freue mich auf Begegnungen und Gespräche mit Mitgliedern anderer Stiftungen. Es wäre schön, wenn sich dadurch neue Kooperationsmöglichkeiten eröffnen würden.

Ευχές και νέο Newslleter

Φίλες και φίλοι του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ,
Μαζί με τις καλύτερες ευχές για Καλά Χριστούγεννα και ένα δημιουργικό Νέο Έτος 2017 με υγεία, επιτυχία και πολλές ευτυχισμένες στιγμές, σάς στέλνουμε μια σύντομη παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος κατά το 2016.
Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας και τη συμμετοχή σας στις εκδηλώσεις μας και θα χαρούμε να σας ξαναδούμε σε μια εκδήλωση του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ στο νέο έτος.
Με εκτίμηση
Δρ. Βασιλεία Τριάρχη-Herrmann-Herrmann
Πρόεδρος του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ

PALLADION_News_2016doc.pdf
Adobe Acrobat Dokument 779.2 KB

Αρχαία Ελληνικά στα Βαυαρικά Γυμνάσια

Στη Βαυαρία διδάσκονται περίπου 3000 μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Αρχαία Ελληνικά και παράλληλα γνωρίζουν στοιχεία της νεοελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού της σύγχρονης Ελλάδας. 

Για τους Βαυαρούς εκπαιδευτικούς που διδάσκουν Αρχαία Ελληνικά στα Ουμανιστικά Γυμνάσια της Βαυαρίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016 στους χώρους του Βαυαρικού Υπουργείου Παιδείας επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «„Graeculi? Was Europa den Griechen schuldet.“» και εισηγητή τον καθηγητή Karl-Wilhelm Weeber του Πανεπιστημίου Wuppertal. 

Το σεμινάριο αυτό διοργάνωσαν από κοινού το ελληνικό πολιτιστικό Ίδρυμα «ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ» και το Βαυαρικό Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάδα-τότε και τώρα». Ένας από τους βασικούς στόχους αυτού του προγράμματος είναι η διεύρυνση και εμβάνθυση των γνώσεων των Βαυαρών εκπαιδευτικών και των μαθητών τους στα Νέα Ελληνικά και στον πολιτισμό της σύγχρονης Ελλάδας. 

Για την επίτευξη του στόχου αυτού πραγματοποιούνται επιμορφώσεις για τους Βαυαρούς εκπαιδευτικούς και ανταλλαγές επισκέψεων Ελλήνων και Βαυαρών μαθητών.

Προ-Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

Το  Ίδρυμα ΠΛΛΑΔΙΟΝ διοργανώνει την καθιερωμένη προ-Χριστουγεννιάτικη εκδήλωσή του το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016 και από ώρα 20.00 στο εστιατόριο  MINOA, Zwergerstraße 28, 85579 München/Neubiberg Tel: 089 60 666 652.

Είσοδος: 20 € (στην τιμή συμπεριλαμβάνεται και ο μπουφές) . Είσοδος για νέους κάτω των 18 ετών 10 €.

Στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται τα ποτά.

Κρατήσεις μπορούν να γίνουν απευθείας στο εστιατόριο

Την εκδήλωση διοργανώνει το Συμβούλιο Ιδρυτών του Ιδρύματος (Ελληνική Κοινότητα και σύλλογοι - ιδρυτικά μέλη) προκειμένου από τα έσοδα που θα προκύψουν να αυξηθεί το ιδρυτικό κεφάλαιο όπως προβλέπεται από τις βαυαρικές αρχές για τα Ιδρύματα. 

Το μουσικό σύνολο ΝΟΣΤΟΣ του μουσικού σχολείου Αλίμου Αττικής στο τοίχος του Μονάχου

Σε μια συμβολική κίνηση προχώρησε χθες το πρωί το μουσικό σύνολο ΝΟΣΤΟΣ του μουσικού σχολείου Αλίμου Αττικής στο Μόναχο. 

Μαζί με την Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στο Μόναχο Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου επισκεύτηκαν το "τοίχος του Μονάχου" στο Neuperlach Süd και με τραγούδια ανέδειξαν την ευαισθησία που οφείλει να έχει η κοινωνία απέναντι στο "διαφορετικό" στην προκειμένη περίπτωση απέναντι στους πρόσφυγες. 

Για το τοίχος μπορείτε να διαβάσετε http://doryforos-europa.blogspot.de/2016/11/4-binteo.html

Ίδρυμα Παλλάδιον: Γέμισε από φίλους της Ελλάδας το Künstlerhaus στη συναυλία του μουσικού σχολείου Αλίμου Αττικής

Έλληνες και γερμανοί φίλοι της Ελλάδας ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ και παραβρέθηκαν στη συναυλία του μουσικού συνόλου ΝΟΣΤΟΣ του μουσικού σχολείου Αλίμου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Künstlerhaus στην Lenbahplatz στο Μόναχο.

Η χορωδία παρουσίασε τραγούδια των Ελλήνων μουσικοσυνθετών Ελένης Καραίνδρου και Μάνου Χατζιδάκι.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Γενικού Προξενείου Μονάχου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε η Φανή Αθέρα ενώ χαιρέτισαν η Πρόεδρος του ΠΑΛΛΑΔΙΟΥ Βασιλεία Τριάρχη, η Γεν. Πρόξενος Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου και ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος.

Ίδρυμα Παλλάδιον: Έρευνα με θέμα «Μαθητές και μαθήτριες των Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων της Βαυαρίας από το 1966-2016»

Σε συνάντηση προκειμένου να προχωρήσει τους επόμενους μήνες έρευνα με θέμα «Μαθητές και μαθήτριες των Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων της Βαυαρίας από το 1966-2016» καλεί τους φορείς και συλλόγους του Μονάχου το ίδρυμα Παλλάδιον.

Η συνάντηση ανακοινώθηκε για την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016 στις 15.00 η ώρα στους χώρους του «Κρατικού Ινστιτούτου για τη Σχολική Ποιότητα και Εκπαιδευτική Έρευνα» (Schellingstr. 155).

Στη συνάντηση, όπου θα γίνει ενημέρωση σχετικά με τους στόχους και τη μέθοδο της έρευνας αυτής καθώς και σχεδιασμός για τη στήριξή της. 

Δρ. Βασιλεία Τριάρχη-Herrmann

Πρόεδρος του Ιδρύματος Παλλάδιο

Συνομιλίες με αξιωματούχους είχε το Ίδρυμα ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ στην Αθήνα για το σχολικό κτίριο του Μονάχου

Το ίδρυμα Παλλάδιον συμμετείχε στο πρόγραμμα «ελληνογερμανικός διάλογος» του Ιδρύματος Hanns-Seidel, που πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 25 Οκτωβρίου 2016 στην Αθήνα. Μέλη της γερμανικής αντιπροσωπείας ήταν Βουλευτές του Βαυαρικού Κοινοβουλίου και Πρόεδροι διαφόρων Οργανισμών και Ιδρυμάτων, που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ελληνογερμανικών πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων. Η αντιπροσωπεία είχε σειρά συναντήσεων και ανταλλαγή απόψεων με δημοσιογράφους, πολιτικούς, και διευθυντές Ινστιτούτων και Υπηρεσιών σχετικά με τη σημερινή πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Ένα από τα κεντρικά θέματα συζήτησης ήταν το ελληνικό σχολικό κτήριο στο Μόναχο. Τόσο στη συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Αναστάσιο Κουράκη και τα μέλη της επιτροπής για ευρωπαϊκά θέματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου καθηγητές Πανεπιστημίου Κωνσταντίνο Ντουζίνα, Νάσο Αθανασίου και Χρήστο Κέλλα όσο και στη συνάντηση με τον Γερμανό Πρέσβη η Πρόεδρος του Ιδρύματος Παλλάδιον αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του Ιδρύματος στην εύρεση και στην αγορά του οικοπέδου του Ελληνικού Σχολικού κτηρίου στο Μόναχο και τόνισε τη σημασία του για την Ελληνική Ομογένεια αλλά και την ελληνογερμανική φιλία. Επίσης, παρουσίασε το πρόγραμμα των ανταλλαγών επισκέψεων Βαυαρών και Ελλήνων μαθητών, που πραγματοποιεί το Ίδρυμα εδώ και δύο χρόνια με μεγάλη επιτυχία και στο οποίο συμμετέχουν συνολικά 28 Γυμνάσια/Λύκεια από όλη την Ελλάδα και τη Βαυαρία.

Συνάντηση πληροφόρησης σχετικά με ανταλλαγές Ελλήνων και Γερμανών νέων

Το Ίδρυμα Παλλάδιον, το ομοσπονδιακό Υπουργείο για την οικογένεια, ηλικιωμένους, γυναίκες και νέους (Bundesministerium für Familie, Senioren, Frauen und Jugend),  η Ειδική Υπηρεσία για τη διεθνή Εργασία με νέους της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας  (IJAB, Fachstelle für Internationale Jugendarbeit der Bundesrepublik Deutschland e.V.) και το Ινστιτούτο για τη Σχολική Ποιότητα και την  Εκπαιδευτική Έρευνα διοργάνωσαν στο Μόναχο μια συνάντηση με στόχο την πληροφόρηση ελληνικών και γερμανικών φορέων, συλλόγων και ενδιαφερόντων για την οικονομική υποστήριξη προγραμμάτων ανταλλαγής νέων Γερμανών και Ελλήνων.

Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής παρουσιαστήκαν διάφορα επιτυχημένα παραδείγματα ανταλλαγής νέων, όπως το πρόγραμμα του Ιδρύματος Παλλάδιον «Ελλάδα-τότε και τώρα». Οι συμμετέχοντες πήραν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τις προϋποθέσεις και τις οργανωτικές διαδικασίες ανταλλαγών νέων, με ιδιαίτερη έμφαση στις δυνατότητες οικονομικής στήριξης, που μπορεί να παρέχει το Ομοσπονδιακό Υπουργείο (Informationen zum Sonderprogramm zur Förderung des deutsch-griechischen Jugendaustausches). 

Στο τέλος της ενημερωτικής αυτής συνάντησης τονίστηκε ιδιαίτερα η διαπολιτισμική σημασία, το επικοινωνιακό και πολιτιστικό κέρδος τέτοιων προγραμμάτων ανταλλαγής, παροτρύνοντας τους συμμετέχοντες να διοργανώσουν αντίστοιχα προγράμματα.

Ανακοίνωση Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ για τις εξελίξεις όσον αφορά το σχολικό διδακτήριο στο Μόναχο

Ανακοίνωση

Λόγω των προσφάτων εξελίξεων σχετικά με την ανέγερση του ελληνικού σχολικού διδακτηρίου στο Μόναχο, το Ίδρυμα «Παλλάδιον» κρίνει  απαραίτητο να ενημερώσει σήμερα την Ελληνική Ομογένεια του Μονάχου και την ευρύτερη περιοχή προβαίνοντας στις ακόλουθες επισημάνσεις:

  • Τη δεκαετία του ’90, θέλοντας να δοθεί διέξοδος στην αγωνία των γονέων και γενικότερα του Ελληνισμού του Μονάχου για να εξευρεθεί λύση μόνιμης στέγασης των Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων, η Ελληνική Κοινότητα Μονάχου (ΕΚΜ) θέτει ως στόχο να βρεθεί η δυνατότητα αγοράς ή ανέγερσης σχολικού διδακτηρίου.
  • Για την επίτευξη του στόχου αυτού ιδρύεται το 1995, από την ΕΚΜ και 15 Συλλόγους και με την υποστήριξη του Ελληνικού Γενικού Προξενείου στο Μόναχο, το Ίδρυμα «Παλλάδιον». Κεντρικοί στόχοι του Ιδρύματος είναι: η στήριξη της εκπαίδευσης και αγωγής των Ελληνοπαίδων στη Βαυαρία και η προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας. 
  • Το απαραίτητο ιδρυτικό κεφάλαιο, το οποίο και σήμερα συνεχίζει να υφίσταται ακέραιο σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό του Ιδρύματος, προήλθε από δωρεές και εισφορές των Ελληνικών Συλλόγων και Οργανισμών στη Βαυαρία καθώς και μεμονωμένων ατόμων.
  • Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, στο πλαίσιο μιας εποικοδομητικής συνεργασίας με την ΕΚΜ και με το Ελληνικό Γενικό Προξενείο, κατόρθωσε:

1.       να συμφωνήσουν οι βαυαρικές αρχές με την ανέγερση του σχολικού κτηρίου,

2.       να προταθεί από την πόλη του Μονάχου στο ελληνικό δημόσιο ένα οικόπεδο των 15.000 τμ σε μία καλή περιοχή (Hachinger Bach Str.) και σε μια «ειδική» προσιτή τιμή  και

3.       το 2001 να αγορασθεί το οικόπεδο αυτό από το ελληνικό δημόσιο.

  • Μετά την αγορά του οικοπέδου άρχισε ο σχεδιασμός και η οικοδόμηση του σχολικού κτηρίου, το οποίο ο Ελληνισμός του Μονάχου ονόμασε ήδη από την αρχή ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ. Την ευθύνη για την εκτέλεση αυτών των εργασιών ανέλαβε  η ελληνική πολιτεία.
  • Από τότε μέχρι σήμερα το Ίδρυμα «Παλλάδιον» εξακολουθεί με ενδιαφέρον να παρακολουθεί τις εργασίες της ελληνικής πολιτείας και να παρέχει τη στήριξή του όποτε του ζητηθεί. Ταυτό-χρονα ακολουθεί τις καταστατικές του επιταγές και έχει εν δράσει προγράμματα προώθησης της ελληνικής γλώσσας, ανταλλαγές γερμανών και ελλήνων μαθητών, επιμορφωτικά σεμινάρια για γονείς και εκπαιδευτικούς, ανοιχτές ομιλίες με προσωπικότητες των γραμμάτων, της τέχνης και του πολιτισμού, εκπαιδευτικά προγράμματα και έρευνες (www.stiftungpalladion.org).  
  • Η ανέγερση του ελληνικού σχολικού κτηρίου στο Μόναχο είναι συνδεδεμένη με πολλές δυσκολίες και απογοητεύσεις:  Μεταξύ 2001 και 2008, όπου και η έκδοση της άδειας για την ανέγερση του κτηρίου, υπήρξε μια σειρά διαμαρτυριών και ενστάσεων κατοίκων της περιοχής/συνοικίας και του συνοικιακού συμβουλίου. Έκτοτε οι εργασίες προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κρατηθούν οι ημερομηνίες του χρονοδιαγράμματος των συμβολαίων.
  • Η πρόσφατη απόφαση του Δήμου του Μονάχου να μη δοθεί άλλη παράταση στις εργασίες ανέγερσης του ελληνικού Σχολικού Κτηρίου «Παλλάδιον» αν και φαίνεται να είναι τυπικά κατοχυρωμένη, ωστόσο πλήττει τον Ελληνισμό του Μονάχου με απογοήτευση και θλίψη, ιδιαίτερα με δεδομένο την κινητικότητα στην ανέγερση που παρουσιάστηκε το τελευταίο διάστημα.

 

 

Το  Ίδρυμα «Παλλάδιον» συνεχίζει να οραματίζεται το ελληνικό σχολικό κτήριο ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ στο Μόναχο και θα συμμετέχει από κοινού με το Γενικό Προξενείο και τους φορείς ενεργά καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια, για να γίνει το όραμα αυτό της Ελληνικής Ομογένειας πραγματικότητα.   

Ίδρυμα ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ: Έρευνα με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση των Ελληνικών Σχολείων στη Βαυαρία

Τα Ελληνικά Ιδιωτικά Σχολεία της Βαυαρίας (Ε.Ι.Σ.Β. ) θα γιορτάσουν σε λίγο την 50ή επέτειο από την ίδρυσή τους. Το Ίδρυμα Παλλάδιον, που δημιουργήθηκε πριν 21 χρόνια από τους ελληνικούς συλλόγους και φορείς με κεντρικό στόχο την προώθηση της ανέγερσης ενός ελληνικού σχολικού κτηρίου στο Μόναχο και τη στήριξη της λειτουργίας των Σχολείων αυτών, προγραμματίζει τη δημιουργία ενός Αρχείου για την ιστορία και το έργο των Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων της Βαυαρίας (Ε.Ι.Σ.Β.).

Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας θα πραγματοποιηθεί  στους επόμενους μήνες έρευνα, η οποία θα απευθύνεται στους/στις πρώην μαθητές/τριες αυτών των σχολείων και θα έχει στόχο τη συλλογή δεδομένων και πληροφοριών σχετικά με τη λειτουργία και τη συμβολή των Ε.Ι.Σ.Β. στην επαγγελματική σταδιοδρομία και την προσωπική ζωή τους.

Το Ίδρυμα Παλλάδιον καλεί τους ελληνικούς συλλόγους και φορείς της Βαυαρίας την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016 και ώρα  12:00 – 14:00, στους χώρους του Κρατικού Ινστιτούτου για τη Σχολική Ποιότητα και Εκπαιδευτική Έρευνα (Schellingstr. 155, 4ος όροφος, 4003) σε σύσκεψη, κατά την  οποία θα γίνει ενημέρωση σχετικά με τη δημιουργία του Αρχείου των Ε.Ι.Σ.Β. και τον προγραμματισμό της έρευνας και θα συζητηθούν δυνατότητες στήριξης και συνεργασίας

Ενθουσιασμένοι οι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί από τα σεμινάρια στη θεματική της πρόληψης των ναρκωτικών

Χθες, Δευτέρα 18 Απριλίου 2016 πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία βιωματικά σεμινάρια στη θεματική της πρόληψης των ναρκωτικών σε μαθητές και μαθήτριες της Στ´ τάξης του Δημοτικού Σχολείου «Αριστοτέλης» και της 7ης και 8ης τάξης του 1ου Γυμνασίου Μονάχου καθώς και Διάλεξη-Συζήτηση στην ίδια θεματική σε γονείς και εκπαιδευτικούς όλων των Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων Μονάχου.

Ενθουσιασμό, χαρά και ευχαρίστηση έδειχναν τα πρόσωπα των μαθητών και μαθητριών μετά από τρίωρη εργασία με τους  παιδοψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς των  Κέντρων Πρόληψης  Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σείριος» της Θεσσαλονίκης  Γάκη Ελένη, Χαντζαρίδου Αφροδίτη, Τσούνη Ανδρέα, Βλαχοπούλου Ιωάννα και Ζαχαρτζή Ναταλία.  


Στη διάλεξη , που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, ενημερώθηκαν  γονείς και εκπαιδευτικοί σχετικά με τα
αίτια που κάνουν τους νέους ευάλωτους  στη λήψη εξαρτησιογόνων  ουσιών.  Στην εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε δόθηκαν από τους εισηγητές διευκρινίσεις σε προβληματισμούς σχετικά με τη σωστή συμπεριφορά γονέων και εκπαιδευτικών στη στήριξη των νέων ώστε να αναπτύξουν μια δυνατή προσωπικότητα και να είναι σε θέση να αντισταθούν στη χρήση των ναρκωτικών.

 


Οι εκδηλώσεις  διοργανώθηκαν  με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Παλλάδιον, της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης, του Συλλόγου Ποντίων και των Σχολικών Επιτροπών των Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων Νυρεμβέργης  και  τη στήριξη του Συντονιστικού Γραφείου Εκπαίδευσης στη Βαυαρία, του Συλλόγου Γονέων Μονάχου και την Ακαδημία για την Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών και Στελεχών Εκπαίδευσης Ντίλλιγκεν.

Ίδρυμα ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ. Εκπαιδευτικά σεμινάρια

 

Από τις 18 – 22 Απριλίου 2016 θα πραγματοποιηθούν στο Μόναχο και τη Νυρεμβέργη βιωματικά, εκπαιδευτικά σεμινάρια σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς των Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων Βαυαρίας στη θεματική «ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΠΡΟΛΗΨΗ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ» με επιμορφωτές στελέχη των Κέντρων πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας «Σείριος» της Θεσσαλονίκης.

 

Τα σεμινάρια αυτά διοργανώνονται από την Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης, το Σύλλογο Ποντίων και από τις Σχολικές Επιτροπές των Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων Νυρεμβέργης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Παλλάδιον-Μόναχο και τη στήριξη του Συντονιστικού Γραφείου Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στη Βαυαρία, του Συλλόγου Γονέων Μονάχου και την Ακαδημία για την Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών και Στελεχών Εκπαίδευσης Ντίλιγκεν.

 

Στο Μόναχο θα πραγματοποιηθούν στις 18 Απριλίου 2016 οι ακόλουθες δράσεις:

 Ø 11:00 – 12.30 Βιωματικό σεμινάριο σε μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ´ τάξης του Ελληνικού Σχολείου «Αριστοτέλης» στο Μόναχο

Ø 13:00 – 14.30 Βιωματικό σεμινάριο σε μαθητές και μαθήτριες του 1ου Ελληνικού Γυμνασίου Μονάχου

Ø 18:00 – 19.30 Διάλεξη-Συζήτηση σε εκπαιδευτικούς και γονείς όλων των Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων Μονάχου

 

Επιμορφωτές-εισηγητές θα είναι οι παιδοψυχολόγοι των Κέντρων πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας «Σείριος»: Γάκη Ελένη, Χαντζαρίδου Αφροδίτη, Τσούνης Ανδρέας, Βλαχοπούλου Ιωάννα και Ζαχαρτζή Ναταλία. Και οι τρεις δράσεις θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου «Αριστοτέλης» και του 1ου Ελληνικού Γυμνασίου Μονάχου, Edmund-Rumpler-Str. 9 (U-Bahn 6- Garching-Forschungszentrum, Στάση Freimann).

 

Με εκτίμηση εκ μέρους των διοργανωτών

 

Δρ. Βασιλεία Τριάρχη-Herrman

 

Πρόεδρος ΠΑΛΛΑΔΙΟΥ 

Ίδρυμα Παλλάδιον: Έλληνες ηθοποιοί θα επισκεφθούν τα Ελληνικά Σχολεία στο Μόναχο

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της θεατρικής παράστασης «Ο Κρητικός» του Διονυσίου Σολωμού, που διοργάνωσε το Ίδρυμα Παλλάδιον σε συνεργασία με τον Κρητικό Σύλλογο Μονάχου και το Λύκειο των Ελληνίδων στις 5 Απριλίου 2016, οι ηθοποιοί Σοφία Καζαντζιάν, Μάριος Ιορδάνου και Βαλεντίνος Βαλάσης θα επισκεφθούν την  Παρασκευή 8 Απριλίου 2016 τα Ελληνικά Ιδιωτικά Σχολεία του Μονάχου.

Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Παλλάδιον και σε συνεργασία με το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης του Ελληνικού Γενικού Προξενείου,  οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ελληνικού Λυκείου Μονάχου θα έχουν τη δυνατότητα να συναντήσουν τους ηθοποιούς και να συζητήσουν μαζί τους σχετικά με τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό και το ποίημά του «Ο Κρητικός».

 

Στη συνέχεια οι Έλληνες ηθοποιοί θα επισκεφθούν το Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο «Αριστοτέλης», όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες θα απαγγείλουν αποσπάσματα από έργα του Σολωμού και οι ηθοποιοί θα τους μιλήσουν για τον μεγάλο εθνικό ποιητή.

Φωτο από εκδήλωση Ιδρύματος Παλλάδιον, Συλλόγου Κρητώνκαι Λυκείου Ελληνίδων / Γραφείο Μονάχου.

Φωτογραφίες του Μανώλη Κουγιουμουτζή

Κοινή εκδήλωση Ιδρύματος Παλλάδιον, Κρητικού Συλλόγου και Λύκειο Ελληνίδων / Γραφείο Μονάχου

Ίδρυμα Παλλάδιον

Το Ίδρυμα ΠΑΛΛΑΔΙΟ καλεί στις 5 Απριλίου 2016 στις 18:30 στη θεατρική παράσταση «Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ» του Διονυσίου Σολωμού, που θα πραγματοποιηθεί στο Münchner Künstlerhaus (Lenbachplatz 8).

 

Την εκδήλωση πραγματοποιεί το Ίδρυμα Παλλάδιον σε συνεργασία με τον Κρητικό Σύλλογο Μονάχου και το Λύκειο Ελληνίδων.

Επανεκλογή Βασιλείας Τριάρχη στην Προεδρία του Ιδρύματος Παλλάδιον

Το Ίδρυμα για την προώθηση του Ελληνικού Πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας  στο Μόναχο πραγματοποίησε σήμερα την εκλογή νέων οργάνων.

Το Παλλάδιον που έχει δημιουργηθεί από τους ίδιους τους φορείς του Ελληνισμού (Κοινότητα και συλλόγους) είναι Ίδρυμα αστικού δικαίου.

Στη σημερινή διαδικασία επανεκλέχτηκε Πρόεδρος του Δ.Σ. -για τα επόμενα 3 χρόνια - η Δρ Βασιλεία Τριάρχη - Hermann, αντιπρόεδρος εκλέχτηκε ο Κωνσταντίνος Ορφανίδης και μέλη του ΔΣ η Τσιλίκα Φιλίτσα, η Θεανώ Βασιλικού η Isabel Krimm Stadelmann και η Δρ Stephanie Schattenkirchner.

Στο Συμβούλιο Ιδρυτών επανεκλέχτηκαν στην θέση του Προέδρου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μονάχου Σπύρος Ξενάκης και αντιπρόεδρος ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου στο Ίδρυμα, Γεώργιος Τσορακλίδης

Ίδρυμα ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ

Αύριο Κυριακή 28 Φεβρουαρίου το Συμβούλιο Ιδρυτών του Ιδρύματος θα εκλέξει στην εκλογικοαπολογιστική του συνεδρίαση νέο Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και νέα όργανα του Ιδρύματος.

Με επιτυχία υλοποιήθηκαν οι παρεμβάσεις από το Χαμόγελο του Παιδιού στις σχολικές ελληνικές κοινότητες της Γερμανίας

Ομάδα Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» επισκέφτηκαν το Μόναχο και τη Νυρεμβέργη από τις 20 έως τις 23 Ιανουαρίου 2016 με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων ελληνικών σχολείων στις θεματικές της ενδοσχολικής βίας, του σχολικού εκφοβισμού, της ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο (του διαδικτυακού εκφοβισμού και του εθισμού στο διαδίκτυο).     Συνέχεια ΕΔΩ 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού: Βοηθός γονέων και εκπαιδευτικώνστην πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολική βίας»

Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας/του Συλλόγου Ποντίων/των Σχολικών Επιτροπών της Νυρεμβέργης και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Παλλάδιον-Μόναχο θα πραγματοποιηθούν από τις 20 – 23 Ιανουαρίου 2016 στο Μόναχο και τη Νυρεμβέργη επιμορφωτικά σεμινάρια σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς των Ελληνικών Σχολείων Βαυαρίας από στελέχη-εθελοντές του Οργανισμού «Χαμόγελο του Παιδιού».

 

 

Στις 20 Ιανουαρίου 2016, 17.00 η ώρα θα πραγματοποιηθεί

στους χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου «Πατριάρχης Βαρθολομαίος», Ungererstr. 131                                   (U-Bahn 6, Στάση: Nordfriedhof)

Διάλεξη – Συζήτηση με θέμα

«Το Χαμόγελο του Παιδιού: Βοηθός γονέων και εκπαιδευτικών

στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολική βίας»

 

Εισηγητές και συντονιστές της συζήτησης

οι ψυχολόγοι Παύλος Σαλίχος και Ειρήνη Μαρκουλάκη καθώς και

η Κοινωνική Λειτουργός Ζωή Κόκαλου

εθελοντές συνεργάτες στο «Χαμόγελο του Παιδιού»

   

Στην εκδήλωση αυτή, η οποία πραγματοποιείται στο πλασίο της σειράς «Γονείς και Εκπαιδευτικοί σε Διάλογο» και σε συνεργασία με την Ακαδημία για Επιμόρφωση και Μετεκπαίδευση Εκπαιδευτικών και Στελεχών Διοίκησης Ντίλλιγκεν, είναι εγκάρδιαπροσκεκλημένοι όλοι οι έλληνες γονείς και εκπαιδευτικοί στο Μόναχο.

 

Με εκτίμηση

εκ μέρους των διοργανωτών

                                                       Δρ. Βασιλεία Τριάρχη-Herrmann

Ο Βαυαρός Υπουργός Παιδείας Δρ. Λ. Σπαίνλε στηρίζει οικονομικά αδελφοποιήσεις Σχολείων του προγράμματος «Ελλάδα-τότε και τώρα» του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ

Με επιστολή του στην Πρόεδρο του Ιδρύματος ανακοίνωσε ο Βαυαρός Υπουργός Παιδείας Δρ. Λούτβιχ Σπαίνλε την απόφαση του Υπουργείου του να στηρίξει με το ποσό των 3 000€ κάθε σχολείο που συμμετέχει στις αδελφοποιήσεις του Προγράμματος «Ελλάδα-τότε και τώρα».

Στο πρόγραμμα αυτό, το οποίο πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία εδώ και δύο χρόνια σε συνεργασία του Ιδρύματος Παλλάδιον και του Βαυαρικού Υπουργείου Παιδείας, συμμετέχουν 14 Γυμνάσια και Λύκεια της Ελλάδας με αντίστοιχο αριθμό ουμανιστικών Γυμνασίων της Βαυαρίας.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στο εστιατόριο ...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στο εστιατόριο ΠΟΛΙΤΕΙΑ η ετήσια εκδήλωση του Ιδρύματος Παλλάδιον στο Μόναχο στην οποία συμμετείχαν μέλη των ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Μονάχου, των συλλόγων Κρητών, Ποντίων, Θρακιωτών, Σερραίων, Λόγου και Τέχνης, Ηπειρωτικής Κοινότητας, Δορυφόρου,
Στην εκδήλωση ήταν το ΔΣ του Ιδρύματος, ο π. Γέωργιος Βλέτσης ο συντονιστής εκπαίδευσης Γ. Παπατσίμπας και ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας Ομοσπονδίας Ευρώπης Επιτροπάκης

Ετήσια εκδήλωση ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΑΛΛAΔΙΟΝ 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί φέτος το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015 στο Restaurant POLITIA, Bürgerhaus Unterföhring, Münchnerstr 65.

Το εισιτήριο της εκδήλωσης είναι 25 ευρώ (παιδιά κάτω από 18 ετών 10€) και περιλαμβάνει
Ποτό καλωσορίσματος, μπουφέ και μια κλήρωση ενός iPad.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις ώρα 20.00 και οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Εισιτήρια μπορούν να παραγγελθούν στην Ελληνική Κοινότητα και στους Συλλόγους μέλη του Ιδρύματος και συγκεκριμένα στους
Ξενάκη Σπύρο 0176 39537803
Κουγιουμτζή Μανώλη 0179 2961509
Τσορακλίδη Γεώργιο 0176 20718961
Σταμάτη Νίκο 017623212944
Τάτση Κώστα 0173 9177537
αλλά και στους περισσότερους Προέδρους των υπόλοιπων συλλόγων

Ίδρυμα Παλλάδιον - Ινστιτούτο της Βυζαντινολογίας, Βυζαντινής Τέχνης και Νεολληνικών Σπουδών

Σας προσκαλούμε εγκάρδια στη διάλεξη με θέμα «Επενδύσεις στην Ελλάδα; Λήψη αποφάσεων από τραπεζίτες του 19ου αιώνα».
Η εκδήλωση αυτή, που διοργανώνει το Ινστιτούτο της Βυζαντινολογίας, Βυζαντινής Τέχνης και Νεολληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μονάχου σε συνεργασία με το Ίδρυμά ΠΑΛΛΑΔΙΟ, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015 στις 18:00 η ώρα, στους χώρους του Πανεπιστημίου (Amalienstrasse 73a, αίθουσα παραδόσεων 106).

ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ

Πρόσκληση στους ελληνικούς συλλόγους στο Μόναχο και στα περίχωρα


Το ΔΣ και το Συμβούλιο Ιδρυτών του Ιδρύματος καλούν σε συνάντηση τους εκπροσώπους των συλλόγων την Κυριακή 1η Νοεμβρίου και ώρα 15.00 στην αιθουσα συσκέψεων στο εστιατόριο Meraviglia Riegerhofstr. 20 Laim.


Θέμα συζήτησης

Ενημέρωση 

Η ετήσια εκδήλωση του Ιδρύματος

ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Δυνατότητες και Προοπτικές στο Ελληνικό και Βαυαρικό Εκπαιδευτικό Σύστημα για τα Ελληνόπουλα στη Βαυαρία»

την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015, ώρα 18.00 – 19.30 μ.μ.

στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου «Πατριάρχης Βαρθολομαίος», Ungererstr. 131

(U-Bahn 6, Στάση: Nordfriedhof) θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση που διοργανώνουν από κοινού το Ίδρυμα Παλλάδιον σε συνεργασία με το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης του Ελληνικού Γενικού Προξενείου στο Μόναχο, το Πνευματικό Κέντρο «Πατριάρχης Βαρθολομαίος» της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο Μόναχο, το Διεθνές Κέντρο Συμβουλευτικής για την Εκπαίδευση του Δήμου Μονάχου,

την Ακαδημία για την Επιμόρφωση και Μετεκπαίδευση Εκπαιδευτικών Ντίλιγκεν και

το Βαυαρικό Κρατικό Ινστιτούτο για Σχολική εκπαίδευση και Εκπαιδευτική Έρευνα 

ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ: η καινούρια έκδοση «Παλλαδίου Νέα»

Ίδρυμα Παλλαδιον: Έκθεση Ζωγραφικής «Φως της πίστης»

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Φως της πίστης» της ζωγράφου Σοφίας Αρπατζόγλου θα πραγματοποιηθούν στις 9 Ιουλίου 2015, ώρα 19.00, στο Σπίτι των Καλλιτεχνών του Μονάχου (Münchner Künstlerhaus,Lenbachplatz 8). Η μουσικός Δανάη Κουβάρα θα συνοδεύσει με την κιθάρα και τη φωνή της τους επισκέπτες στην πρώτη τους συνάντηση με τους πίνακες, που θα παρουσιάσει η ελληνίδα καλλιτέχνις. 
Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ελληνικού πολιτιστικού Ιδρύματος Παλλάδιον

ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ: Διάλεξη „Η αγορά βιβλίου και η λογοτεχνική πολιτική στην Ελλάδα στα χρόνια της Δικτατορίας 1967-1974. Το παράδειγμα του εκδοτικού οίκου Στοχαστές“ 

Στις 25 Ιουνίου 2015 στις 18.00 η ώρα στους χώρους του Πανεπιστημίου του Μονάχου(Amalienstrasse 52, Historicum, Hörsaal K 202 ) θα μιλήσει η Εύα Τσίγκανα(Πανεπιστήμιο Μονάχου) με θέμα „Η αγορά βιβλίου και η λογοτεχνική πολιτική στην Ελλάδα στα χρόνια της Δικτατορίας “. Η ομιλήτρια αφού κάνει μια σύντομη ιστορική αναφορά θα δώσει απαντήσεις σε μία σειρά ερωτημάτων όπως: «Πώς ήταν η πώληση βιβλίων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια της δικτατορίας», «Ποιοι ήσαν οι εκδοτικοί οίκοι, που εκείνα τα χρόνια παρουσίασαν δραστηριότητα και κάτω από ποιες συνθήκες;», «Ποια ήταν η επίδραση της λογοκρισίας στο περιεχόμενο και τη διάδοση των διαφόρων εκδόσεων;»

Την εκδήλωση διοργανώνει το Τμήμα της Βυζαντινολογίας, Βυζαντινής Ιστορίας και Νεοελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου του Μονάχου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Παλλάδιον (Λογοτεχνικά Βραδινά).

«Επιμορφωτικό Απόγευμα για Βαυαρούς και Έλληνες εκπαιδευτικούς»

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ελλάδα - τότε και τώρα», το Βαυαρικό Υπουργείο Παιδείας και το ελληνικό πολιτιστικό Ίδρυμα «Παλλάδιον» προσκάλεσαν στις 7 Μαΐου 2015βαυαρούς εκπαιδευτικούς των ανθρωπιστικών Γυμνασίων και έλληνες εκπαιδευτικούς των Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων του Μονάχουσε ένα κοινό επιμορφωτικό απόγευμα.

Η επιμόρφωση είχε ως στόχο από την μια πλευρά την ενημέρωση Βαυαρών εκπαιδευτικών σε θέματα σχετικά με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και από την άλλη την παροχή δυνατοτήτων επικοινωνίας και διαλόγου σε Έλληνες και Βαυαρούς εκπαιδευτικούς.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Βαυαρικού Υπουργείου Παιδείας ανέπτυξε ο καθηγητής της Σχολής της Βυζαντινολογίας και των Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μονάχου Δρ. Ιωάννης Ζελεπός το θέμα «Η επίκαιρη οικονομική κατάσταση της Ελλάδος από ιστορική σκοπιά» ενώ ο Έλληνας δημοσιογράφος Γεώργιος Παππάςμίλησε σχετικά με «Τις γερμανο-ελληνικές σχέσεις στα Μέσα Ενημέρωσης». Οι εμπεριστατωμένες και πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και των δύο ομιλητών έδωσαν το πλαίσιο και τις κατάλληλες πληροφορίες ώστε να πραγματοποιηθεί στη συνέχεια ένας εποικοδομητικός διάλογος.

Ίδρυμα ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ (Μόναχο): Αδελφοποιήσεις μεταξύ ελληνικών και βαυαρικών Σχολείων

Έλληνες μαθητές και μαθήτριες από τη Θεσσαλονίκη (Λύκειο Πανοράματος) και τα Ιωάννινα (Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων) βρίσκονται τις ημέρες αυτές στις βαυαρικές πόλεις Ρέγκενσμπουργκ (Albrecht-Altdorfer-Gymnasium) και Άουξμπουργκ (Gymnasium St. Stephan). Συνέχεια  

TA NEA TOΥ ΠΑΛΛΑΔΙΟΥ

Τα ,,νέα του ΠΑΛΛΑΔΙΟΥ,, με αφιέρωμα την επετειακή εκδήλωση του Ιδρύματος.

http://stiftungpalladion.org/PALLADION_Newsletter_2015_01_Januar_Maerz.pdf. 

ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ

Το Ίδρυμά «Παλλάδιον» γιόρτασε τα 20χρονα γενέθλια του την Τρίτη 17 Μαρτίου 2015 στις 17.30 στην κατάμεστη από κόσμο Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου του Μονάχου.

Στο χαιρετισμό της η κοσμήτορας της Σχολής της Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου καθηγήτρια Ανέτε Λέονχαρντ τόνισε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την κοσμητεία να πραγματοποιεί από κοινού με το Ίδρυμα την επετειακή αυτή εκδήλωση.  Ο Υφυπουργός του Βαυαρικού Υπουργείου Παιδείας Μπερντ Σίμπλερ επεσήμανε τη σημαντική συμβολή του Ιδρύματος με τις ποικίλες δραστηριότητές του στο Διάλογο μεταξύ των Πολιτισμών στη Βαυαρία ενώ ηΓενική Πρόξενος της Ελλάδας Σοφία Γραμματά τόνισε τη σπουδαιότητα του Ιδρύματος για την Ελληνική Παροικία. Στην ομιλία της «Παλλάδιον, το ελληνικό πολιτιστικό Ίδρυμα της Βαυαρία» η πρόεδρος του Ιδρύματος Βασιλεία Τριάρχη-Χερμαν αφού έκανε μία σύντομη ιστορική αναφορά, παρουσίασε το έργο και τις δραστηριότητες του Ιδρύματος και αναφέρθηκε στα προγράμματα, πού έχουν σχεδιαστεί για τα επόμενα χρόνια. Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μονάχου Αγκέλικα Σπεκ-Χάμνταν ανέπτυξε πολύ επετυχημένα το επίκαιρο θέμα «Μετανάστευση και Εκπαίδευση».

Στη συνέχεια το “Polytropon Ensemble” και η παιδική χορωδία «Μελωδία» της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας μάγεψαν τους καλεσμένους με επιλεγμένα τραγούδια των δύο μεγάλων Ελλήνων μουσικοσυνθετών Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη. Τέλος, το Ίδρυμα Παλλάδιον δεξιώθηκε τους καλεσμένους στην αίθουσα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου.

Δημοσίευση του Υπουργείου Παιδείας της Βαυαρίας για την επετειακή εκδήλωση του ΠΑΛΛΑΔΙΟΥ

http://www.km.bayern.de/allgemein/meldung/3338.html

Ίδρυμα ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ : «Ελληνόπουλα τραγουδούν Χατζιδάκι και Θεοδωράκη» 

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων MünchnerStiftungsfrühling (http://www.muenchnerstiftungsfruehling.de/) διοργανώνει το Ίδρυμα Παλλάδιον συναυλία αφιερωμένη στα 90χρονα γενέθλια των δύο σπουδαιοτέρων μουσικοσυνθετών της Ελλάδας. 
Η παιδική χορωδία της Ιεράς Μητροπόλης Γερμανίας «Μελωδία» υπό τη διεύθυνση της Μαρίας Κρινήτη θα παρουσιάσει επιλεγμένα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη. 
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαρτίου 2015 στις 17 η ώρα στους χώρους της BMW WELT (Bühne). Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους τους λάτρες της ελληνικής μουσικής. 

Συνέντευξη της Προέδρου του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ στο Stiftung.de

Στις 3 Μαίου θα δώσει συναυλία στο Μόναχο, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής περιοδείας της, η Χάρις Αλεξίου. Για τις άλλες πόλεις που θα επισκευτεί, το συνολικό πρόγραμμα ΕΔΩ  

20 χρόνια Ίδρυμα Παλλάδιον. Επετειακή εκδήλωση στις 17 Μαρτίου

Dienstag  17.03.2015, LMU - Große Aula, 17:30, Akademische Feier mit Konzert zum 20-jährigen Jubiläum der griechischen Kulturstiftung PALLADION, Thema: "Migration und Bildung". 

20-χρόνια Ίδρυμα «Παλλάδιον»-Επετειακή εκδήλωση

Το Ίδρυμα «Παλλάδιον» γιορτάζει την 20η επέτειο της σύστασής του την Τρίτη 17 Μαρτίου 2015 στις 17.30 στη Επίσημη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου του Μονάχου( Geschwister-Scholl-Platz 1, 80539 München). Το πολιτιστικό  Ίδρυμα «Παλλάδιον» με έδρα το Μόναχο στηρίζει την Εκπαίδευση και Αγωγή των Ελληνοπαίδων στη Βαυαρία και προωθεί την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό (http://www.stiftungpalladion.org/).

Την εορταστική αυτή εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο Υφυπουργός του Βαυαρικού Υπουργείου Παιδείας Μπερντ Σίμπλερ, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος Σοφία Γραμματάκαι η Κοσμήτορας της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μονάχου Ανέτε Λέονχαρντ. Το θέμα της ακαδημαϊκής αυτής εορτής «Μετανάστευση και Παιδεία» θα αναπτύξει στην εισήγησή της  η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μονάχου Αγκέλικα Σπεκ-Χάμνταν. Στη συνέχεια θα δοθεί συναυλία  με το “Polytropon Ensemble” και την παιδική χορωδία «Μελωδία» της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας. Η συναυλία είναι αφιερωμένη στα 90χρονα γενέθλια των δύο μεγάλων Ελλήνων μουσικοσυνθετών Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη. Τέλος, το Ίδρυμα Παλλάδιον θα δεξιωθεί τους καλεσμένους στην αίθουσα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου.

Διασυλλογικό 

Το Διοικητικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο Ιδρυτών καλεί την Κυριακή 15.02.2015 σε συνάντηση το διασυλλογικό με αφορμή την επετειακή εκδήλωση που προγραμματίζει τον Μάρτιο για τη συμπλήρωση των 20 χρόνων από την ίδρυσή του.

Ίδρυμα ΠΑΛΛΑΔΙΟ

Στις 17 Μαρτίου 2015 θα πραγματοποιηθεί η επετειακή εκδήλωση για τα 20χρονα γενέθλεια. Η εκδήλωση θα γίνει στην Aula του Πανεπιστημίου στις 17.30

Ιδρυμα ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ: Συνεδρίαση Σ.Ι.

Συνεδριάζει την ερχόμενη Κυριακή το Συμβούλιο Ιδρυτών του Ιδρύματος προκειμένου να προγραμματιστεί η κεντρική εκδήλωση για τα 20χρονα γενέθλειά του.

Πετυχημένη η εκδήλωση του Παλλαδίου

Τα ΔΣ των συλλόγων με τους φίλους τους παρέστησαν στην εκδήλωση του ΠΑΛΛΑΔΙΟΥ που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο εστιατόριο ΜΙΝΟΑ. Το Ιδρυτικό κεφάλαιο του Ιδρύματος ενισχύθηκε από τη συγκεκριμένη εκδήλωση με 2.375 €. Το ιδρυτικό κεφάλαιο, όπως κατ επανάληψη έχει τονιστεί είναι χρήματα που δεν έχει δικαίωμα το ΔΣ του Ιδρύματος να χρησιμοποιήσει για εκδηλώσεις και δραστηριότητες.  Αυξάνουν όμως, όπως προβλέπει η νομοθεσία περί ιδρυμάτων, το ιδρυτικό κεφάλαιο.

Συμμετέχουμε στην εκδήλωση στήριξης του ΠΑΛΛΑΔΙΟΥ

Το 1995 η Κοινότητα Μονάχου και οι σύλλογοι με τη στήριξη του τότε Γενικού Προξένου ίδρυσαν το ίδρυμα Παλλάδιον, ένα ίδρυμα σύμφωνα με το Βαυαρικό νόμο. Σχεδόν 20 χρόνια μετά ο απολογισμός είναι ιδιαίτερα θετικός.

 

Για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ιδρύματος, ως φορέα του οργανωμένου Ελληνισμού, η Ελληνική Κοινότητα και οι σύλλογοι Ποντίων, Κρητών, Ηπειρωτών, Σερραίων, Γονέων και Κηδεμόνων, Δορυφόρος (που είναι μέλη του Συμβουλίου Ιδρυτών του ΠΑΛΛΑΔΙΟΥ) διοργανώνουν εκδήλωση στήριξης του Ιδρύματος το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014 από ώρα 20.00 στο εστιατόριο MINOA, Zwerger str 28, 85579 Neubiberg. Την εκδήλωση στηρίζουν επίσης και οι σύλλογοι Θρακιωτών, Λόγου και Τέχνης, Μακεδόνων, Δραμινών,Iονίων Νήσων, Πελοποννησίων.

 

Η είσοδος στην εκδήλωση κοστίζει 25 € και συμπεριλαμβάνει μπουφέ, ποτό καλωσορίσματος, μουσικό πρόγραμμα και συμμετοχή σε κλήρωση ενός iPad. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα δοθούν στο Ίδρυμα Παλλάδιον για την αύξηση του ιδρυτικού κεφαλαίου.

 

Ο ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ καλεί με τη σειρά του για συμμετοχή στην εκδήλωση αυτή.

Ίδρυμα Παλλάδιον: Εκδήλωση 28 Νοεμβρίου

Εκδήλωση διοργανώνει το Συμβούλιο Ιδρυτών (Κοινότητα και 6 σύλλογοι) στις 29 Νοεμβρίου 2014 στο Εστιατόριο ΜΙΝΟΑ, Zwergerstr 28, 85579 Neubiberg Tel 089 60666652

Οι προσκλήσεις κοστίζουν 25 € και συμπεριλαμβάνουν ποτό καλωσορίσματος, μπουφέ συμμετοχή σε κλήρωση σε ένα iPad. Προσκλήσεις μπορεί να βρει στους συλλόγους που οργανώνουν την εκδήλωση.

Ίδρυμα Παλλάδιον: εκδήλωση 11 Νοεμβρίου 2014

Διάλεξη „Ο El Greco και η λογοτεχνία. Η απήχηση του έργου του σε Γερμανούς και Έλληνες συγγραφείς“

 

Στις 11 Νοεμβρίου 2014 στις 18.00 η ώρα στους χώρους του Πανεπιστημίου του Μονάχου (Amalienstrasse 73a, Hörsaal 114) θα μιλήσει η καθηγήτρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας Αναστασία Αντωνοπούλου με θέμα „Ο El Greco και η λογοτεχνία. Η απήχηση του έργου του σε Γερμανούς και Έλληνες συγγραφείς“

 

Την εκδήλωση διοργανώνει το Τμήμα της Βυζαντινολογίας και Νεοελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου του Μονάχου σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Παλλάδιον». 

Ιδρυμα Παλλάδιον: εκδήλωση 10 Νοεμβρίου 2014

Παρουσίαση Βιβλίου: „Ελληνικοί τόποι της Αρχαιότητας στην γερμανόφωνη Βιβλιογραφία του 19ου και 20ου αιώνα» 

Στις 10 Νοεμβρίου 2014 στις 18.00 η ώρα στους χώρους του Πανεπιστημίου του Μονάχου (Amalienstrasse 73a, Hörsaal 114) θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου της Ναυσικάς Μυλωνά „Ελληνικοί τόποι της Αρχαιότητας στην γερμανόφωνη Βιβλιογραφία του 19ου και 20ου αιώνα».

 

Την εκδήλωση διοργανώνει το Τμήμα της Βυζαντινολογίας και Νεοελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου του Μονάχου σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Παλλάδιον». 

Ίδρυμα ΠΑΛΛΑΔΙΟ:

Ελληνογερμανική Σύσκεψη: «Νέες Προοπτικές για την Ελλάδα; Μια χώρα ανάμεσα στην ελπίδα και το φόβο»

Στις 25 Οκτωβρίου 2014 από τις 9.00 – 18.00 μ.μ. στους χώρους του Ιδρύματος Χανς-Ζάιντελ (Lazarettstr. 33) θα πραγματοποιηθεί ελληνογερμανική σύσκεψη με θέμα: «Νέες Προοπτικές για την Ελλάδα; Μια χώρα ανάμεσα στην ελπίδα και το φόβο». Τη σύσκεψη διοργανώνει το Ίδρυμα «Χανς-Ζάιντελ» σε συνεργασία με την Εταιρεία «Νοτιοανατολική Ευρώπη» και το Ίδρυμα «Παλλάδιον». Εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και τη Γερμανία θα μιλήσουν για τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεων και τις δυνατότητες νέων προοπτικών στην Ελλάδα.

Στο Γαλαξίδι και Ναύπλιο οι νικητές μαθητές του διαγωνισμού των ουμανιστικών σχολείων

Οι δυο νικητές του διαγωνισμού που διοργάνωσαν ο ΕΟΤ στην Γερμανία, το Ίδρυμα Παλλάδιον με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας (http://doryforos-europa.blogspot.de/2014/03/blog-post_29.html) επέλεξαν τελικά τον προορισμό του ταξιδιού τους. Έτσι ο πρώτος νικητής επέλεξε να επισκεφτεί την Αθήνα και Ναύπλιο ενώ ο δεύτερος νικητής το Γαλαξίδι και τους Δελφούς.

Το επιτραπέζιο παιχνίδι ,,πορεία,, θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της εκδήλωσης βράβευσης του Βαυαρού Πρωθυπουργού από την Ιερή Μητρόπολη Γερμανίας της ερχόμενη Πέμπτη.

Künstlerhaus στην Lenbachplatz.

Από την έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Künstlerhaus στην Lenbachplatz. σχετικό δημοσίευμα στην http://www.km.bayern.de/kunst-und-kultur/meldung/2766/verschmelzung-vernissage-verbindet-griechische-und-bayerische-kulturraeume.html

Ίδρυμα ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ: «Γονείς και Εκπαιδευτικοί σε Διάλογο»

Στις 11 Ιουλίου 2014 στις 18.00,στους χώρους της Τράπεζας Stadtsparkasse (Ungererstr.75, Raum KOF 11) η Δρ Αλεξάνδρα Κακουλίδου, Διευθύντρια του Κέντρου Σχολικής Συμβουλευτικής θα παρουσιάσει το πρόγραμμα «Triple P». Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε γονείς και εμπεριέχει ιδέες και προτάσεις για την υποστήριξη της παιδικής ανάπτυξης και της σχέσης Γονέων και Παιδιών, καθώς επίσης και για την καλύτερη επικοινωνία με παιδιά που παρουσιάζουν προβλήματα συμπεριφοράς.

 

Την εκδήλωση πραγματοποιεί το Ίδρυμα Παλλάδιον στο πλαίσιο της 10ης Ελληνοβαυαρικής Πολιτιστικής Ημέρας σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης στο Μόναχο (Κέντρο Σχολικής Συμβουλευτικής), το Σύλλογο Γονέων Μονάχου, το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Βαυαρίας και την Ακαδημία για την Επιμόρφωση και Μετεκπαίδευση Εκπαιδευτικών και Στελεχών Διοίκησης Ντίλιγκεν.

Ίδρυμα Παλλάδιον: «Αισθανόμουν, ότι μετατέθηκα σε μια πραγματικά εορταστική διάθεση. Η παραμονή του κόμη Μαξιμιλιανού στην Ελλάδα»

Στις 2 Ιουλίου 2014 στις 18.00, στους χώρους του Πανεπιστημίου του Μονάχου (Geschwister-Scholl-Platz 1, HG/Αίθουσα B 015), η Δρ Isabel Grimm-Stadelmann από το Ινστιτούτο για την Ηθική, την Ιστορία και τη Θεωρία της Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μονάχου θα παρουσιάσει τις εντυπώσεις και συναντήσεις του Βαυαρού κόμη Μαξιμιλιανού, πατέρα της αυτοκράτειρας Σίσης, κατά την παραμονή του στην Αθήνα τα πρώτα χρόνια της Βασιλείας του Όθωνα (1832–1844).

 

Την εκδήλωση διοργανώνει το Ίδρυμα «Παλλάδιον» σε συνεργασία με το Τμήμα της Βυζαντινολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου στο πλαίσιο της 10ης Ελληνοβαυαρικής Πολιτιστικής Ημέρας.

Ίδρυμα ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ: Εγκαίνια Έκθεσης Ζωγραφικής: «Verschmelzung»

Στις 23 Ιουνίου 2014 στις 17.30, στο «Σπίτι των Καλλιτεχνών του Μονάχου» (Münchner Künstlerhaus, Lenbachplatz 8), θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης έργων της ζωγράφου Σοφίας Αρπαντζόγλου από τον κ. Bernd Sibler, MdL, Γενικό Γραμματέα του Βαυαρικού Υπουργείου για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό, την Επιστήμη και την Τέχνη.

Από την έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Künstlerhaus στην Lenbachplatz. σχετικό δημοσίευμα στην http://www.km.bayern.de/kunst-und-kultur/meldung/2766/verschmelzung-vernissage-verbindet-griechische-und-bayerische-kulturraeume.html

Ίδρυμα ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ: «Η Νεοελληνική Γλώσσα ως πολυδιάστατη γλώσσα»

Στις 2 Ιουνίου 2014 στις 18.00 η ώρα θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιου του Μονάχου (Geschwister-Scholl-Platz 1 Αίθουσα M 203)διάλεξη με θέμα «Η Νεοελληνική Γλώσσα ως πολυδιάστατη γλώσσα» και ομιλητή τον καθηγητή Dr. Hans Ruge(Mainz / Germersheim.

 

Την εκδήλωση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ελλάδα-τότε και τώρα», διοργανώνει το Τμήμα της Βυζαντινολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Παλλάδιον.

Ίδρυμα Παλλάδιο: «Η ελληνική κρίση και ο ρόλος των Μέσων Ενημέρωσης»

Στις 15 Μαΐου 2014 στις 18.00 η ώρα θα πραγματοποιηθεί

στο Πανεπιστήμιου του Μονάχου, (Schellingstraße 12, Αίθουσα K 001), διάλεξη με θέμα :

«Η ελληνική κρίση και ο ρόλος των Μέσων Ενημέρωσης»

και ομιλητή τον Δρ Γεώργιο Τσογόπουλο

 

Την εκδήλωση διοργανώνει το Τμήμα της Βυζαντινολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου σε συνεργασία με την Εταιρεία «Νοτιοανατολική Ευρώπη» και το Ίδρυμα Παλλάδιον.

«Ο Καβάφης και οι ρίζες του Φιλελληνισμού»

Στις 12 Μαΐου 2014 στις 18.00 η ώρα θα πραγματοποιηθεί

στο Πανεπιστήμιου του Μονάχου (Amalienstr. 52, Αίθουσα K 402) διάλεξη με θέμα «Ο Καβάφης και οι ρίζες του Φιλελληνισμού» και ομιλητή τον επίτιμο καθηγητή

Dr. Hans Eideneier

 

Την εκδήλωση διοργανώνει το Τμήμα της Βυζαντινολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Παλλάδιον.

Εκδήλωση ΠΑΛΛΑΔΙΟΥ και ΕΟΤ στο Μόναχο

Το Ελληνικό Πολιτιστικό Ίδρυμα "Παλλάδιον" και το Γραφείο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) στη Φρανκφούρτη διοργανώνουν σε συνεργασία με το Βαυαρικό Υπουργείο Εκπαίδευσης και Πολιτισμού, Επιστήμης και Τέχνης εκδήλωση απονομής βραβείων του μαθητικού διαγωνισμού «Ελλάδα -τότε και σήμερα».

 

Ο διαγωνισμός αυτός πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2013 ανάμεσα στους μαθητές των ανθρωπιστικών Γυμνασίων της Βαυαρίας, που διδάσκονται Αρχαία Ελληνικά. Οι δύο καλύτερες εργασίες θα βραβευθούν με ένα αεροπορικό ταξίδι και εβδομαδιαία διαμονή στην Ελλάδα.

 

Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014 από τις 17.30 – 18.30 μ.μ. στο Βαυαρικό Κρατικό Υπουργείο Εκπαίδευσης και Πολιτισμού, Επιστήμης και Τέχνης (Salvatorstraße 2, 80333 München, Sitzungssaal 1120).

Ίδρυμα Παλλάδιον -Γερμανοελληνικός πολιτικός Διάλογος

Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013 διοργανώνεται από το Ίδρυμα Hans-Seidel σε συνεργασία με το ελληνικό πολιτιστικό Ίδρυμα Παλλάδιον εκδήλωση με στόχο τον πολιτικό διάλογο μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων πάνω σε επίκαιρα πολιτικά και οικονομικά θέματα ώστε να υπάρξει καλύτερη κατανόηση μεταξύ των δύο μέλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην εκδήλωση αυτή θα συμμετάσχουν βουλευτές από το βαυαρικό και ελληνικό κοινοβούλιο καθώς και άτομα, Έλληνες και Βαυαροί, που έχουν ενδιαφέρον να γνωρίσουν και να συζητήσουν από κοινού θέματα, που απασχολούν τον πολιτικό χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα οποία υπάρχει αναγκαιότητα σωστής και αντικειμενικής πληροφόρυνσης και εποικοδομητικού διαλόγου.

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται στο χώρο του Ιδρύματος Hans-Seidel από τις 18.00 – 20.00.

Ίδρυμα Παλλάδιον: λογοτεχνικό βραδινό για τον Νίκο Καζαντζάκη

Το Ίδρυμα Παλλάδιον, οι Εκδόσεις Καζαντζάκη και ο σύλλογος Κρητών στο Μόναχο διοργανώνουν σε συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη ένα λογοτεχνικό βραδινό στη μνήμη της γέννησης τού μεγάλου και δημοφιλή έλληνα λογοτέχνη του 20ου αιώνα.

 

Ο Νεοελληνιστής καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μονάχου Δρ. Ιωάννης Ζελεπός θα μιλήσει για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Μαθητές και μαθήτριες των Ελληνικών Γυμνασίων και του Λυκείου στο Μόναχο θα διαβάσουν αποσπάσματα από τα αγαπημένα του έργα. Η μέτζο σοπράνο Διαμαντή Κριτσωτάκη και ο πιανίστας Rudi Spring θα πλαισιώσουν την εκδήλωση με επιλεγμένα κομμάτια από το μουσικό κύκλο «Καπετάν Μιχάλης» του Μάνου Χατζιδάκη.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013 στις 20.30 στο Lenbach-Künstlerhaus (Millerzimmer), Lenbachplatz 8, 80333 München.

Πληροφορίες: www.stiftungpalladion.org