· 

Γερμανία: Οι αλλαγές από 1η Ιουνίου

Μια σειρά αλλαγών για τους καταναλωτές, συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους αλλά και νέους θα εφαρμοστούν από τον Ιούνιο στην Γερμανία.

 

 

Πάσο πολιτισμού 

Οι νέοι που ενηλικιώνονται φέτος μπορούν να αποκτήσουν το λεγόμενο πάσο πολιτισμού από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η ιδέα που κρύβεται πίσω από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι ότι τα σχεδόν τρία χρόνια πανδημίας εμπόδισαν τους νέους να ασχοληθούν εκτενώς με τον πολιτισμό, τη μουσική, το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τέχνη. Γι' αυτό παίρνουν ως δώρο 200 ευρώ, τα οποία μπορούν να εξαργυρώσουν όπου υπάρχουν πολιτιστικές προσφορές.

 

Από τα μέσα Ιουνίου, θα είναι δυνατή η παραγγελία του πάσου ηλεκτρονικά ή μέσω εφαρμογής - προϋπόθεση είναι οι νέοι να διαθέτουν ταυτότητα με λειτουργία eID. 

 

Το ποσό θα πρέπει να εξαντληθεί μέσα σε δύο χρόνια. .

 

Ξεκινά η καταβολή της αποζημίωσης (αυξήσεις) για τον πληθωρισμό στο δημόσιο τομέα

Για τους υπαλλήλους στον δημόσιο τομέα, τον Ιούνιο θα διευθετηθούν πολλά οικονομικά ζητήματα που θα επιτρέψουν στους περισσότερους να πάρουν περισσότερα χρήματα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Ετσι, τον Ιούνιο θα λάβουν την πρώτη πληρωμή του αφορολόγητου επιδόματος αντιστάθμισης πληθωρισμού: 1.240 ευρώ καθαρά.

 

Τους οκτώ επόμενους μήνες - δηλαδή από τον Ιούλιο του 2023 έως τον Φεβρουάριο του 2024 - θα λαμβάνουν 220 ευρώ καθαρά ανά μήνα, έτσι ώστε στο τέλος να έχουν λάβει 3.000 ευρώ.

 

Επιστροφή του επιδόματος ενίσχυσης στην πανδημία : Οι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση απαλλαγής

Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροεπιχειρηματίες θα πρέπει να ελέγξουν πόσα χρήματα κέρδισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Corona. Από την 1η Ιουνίου, θα είναι δυνατόν να υποβάλουν αίτηση απαλλαγής από την υποχρέωση να επιστρέψουν τυχόν έκτακτη ενίσχυση (Corona) που καταβλήθηκε επιπλέον. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι το δικό του εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ ετησίως.

 

Αλλά και όλοι οι υπόλοιποι που έλαβαν κρατική βοήθεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα πρέπει να λάβουν μέτρα. Θα πρέπει να έχουν υποβάλει τελικό απολογισμό από φορολογικό σύμβουλο / φοροτεχνικό μέχρι τις 30 Ιουνίου. Αυτό ισχύει για όσους έλαβαν επείγουσα ενίσχυση, ενισχύσεις γέφυρας Ι έως IV, καθώς και ενισχύσεις "Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου".  Όποιος δεν υποβάλει το τελικό τιμολόγιο απειλείται με την υποχρέωση επιστροφής του συνόλου της ενίσχυσης.

 

Επαναδιαπραγμάτευση του κατώτατου μισθού

Όσοι δεν απασχολούνται στο δημόσιο τομέα ούτε αυτοαπασχολούνται μπορούν να επωφεληθούν από τις διαπραγματεύσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό. Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο υψηλός θα είναι ο κατώτατος μισθός από το επόμενο έτος. Οι κοινωνικές οργανώσεις ζητούν αύξηση από τα δώδεκα στα 14 ευρώ ή και περισσότερο. Οι ενώσεις εργοδοτών προειδοποιούν τις υπερβολικές προσδοκίες Η επιτροπή για τον κατώτατο μισθό θέλει να καταλήξει σε συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου.

 

Νέο πρόγραμμα επιδότησης οικοδομών για οικογένειες

Το περασμένο καλοκαίρι έληξε το "Baukindergeld" (επίδομα οικοδομής για παιδιά). Έκτοτε, η τράπεζα KfW δεν παρέχει πλέον ρητές επιδοτήσεις οικοδομής για οικογένειες με παιδιά. Ο διάδοχός του, το πρόγραμμα "Προώθηση της ιδιοκατοίκησης για οικογένειες", θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε οικογένειες με ένα παιδί και μέγιστο φορολογητέο εισόδημα 60.000 ευρώ να λάβουν χαμηλότοκα δάνεια. Για κάθε πρόσθετο παιδί, μπορούν να προστεθούν άλλα 10.000 ευρώ φορολογητέου εισοδήματος - μια οικογένεια με δύο παιδιά θα εξακολουθεί επομένως να είναι επιλέξιμη για επιδοτήσεις μέχρι ένα εισόδημα 70.000 ευρώ.

 

Ωστόσο, η επιδότηση περιορίζεται σε 240.000 ευρώ κατ' ανώτατο όριο και κατά την κατασκευή πρέπει να τηρούνται υψηλότερα ενεργειακά πρότυπα. 

 

Για πρώτη φορά είναι δυνατή η ενιαία πατέντα σε επίπεδο ΕΕ και η δράση των ενώσεων σε επίπεδο ΕΕ

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι δυνατή για πρώτη φορά η υποβολή αίτησης για το λεγόμενο "ενιαίο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της ΕΕ" από τον Ιούνιο. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες και εφευρέτες να υποβάλουν αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τη Γερμανία, για παράδειγμα, το οποίο στη συνέχεια θα ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Προηγουμένως, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας έπρεπε να ζητηθούν ξεχωριστά για όλες τις χώρες.

 

Η δεύτερη καινοτομία είναι η δυνατότητα "συλλογικής δράσης της ΕΕ". Από τις 25 Ιουνίου, θα είναι δυνατόν, για παράδειγμα, οι ενώσεις προστασίας των καταναλωτών να προσφεύγουν στο δικαστήριο για λογαριασμό πολλών εναγόντων και στη συνέχεια να διεκδικούν επίσης αποζημιώσεις για λογαριασμό τους. Προηγουμένως, υπήρχε μόνο το υπόδειγμα αγωγής για την έκδοση αναγνωριστικής απόφασης, στο πλαίσιο της οποίας πολλοί ζημιωθέντες μπορούσαν να ασκήσουν αγωγή από κοινού, αλλά στη συνέχεια έπρεπε να εκδικάσουν τις αξιώσεις τους μεμονωμένα.

 

Οι συνταξιούχοι λαμβάνουν της ετήσια ειδοποίηση για το ύψος της σύνταξης 

Για πολλούς συνταξιούχους, ο Ιούνιος θα είναι και πάλι σημαντικός, διότι μπορούν να λάβουν τις ενημερωμένες ειδοποιήσεις συνταξιοδότησης που τους αποστέλλονται. Από την 1η Ιουλίου, τα ποσοστά των συντάξεων γήρατος θα αυξηθούν και με την ειδοποίηση οι συνταξιούχοι θα μάθουν πόσα χρήματα θα έχουν στον λογαριασμό τους στο μέλλον.

 

Επιπλέον, οι συνταξιούχοι έχουν ακόμη τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν το κατ' αποκοπήν ενεργειακό επίδομα μέχρι το τέλος Ιουνίου. Όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμη, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για 300 ευρώ μικτά στη Γερμανική Ασφαλιστική Εταιρεία Συντάξεων μέχρι τις 30 Ιουνίου.