Εργατική Πρωτομαγιά: Από το Σικάγο στο Μόναχο

Του Βασίλη Καραμαγκιόλη

 

Ακριβώς πριν 137 χρόνια  και συγκεκριμένα την 1 Μαίου 1886 στο Σικάγο κάτι λιγότερο από 500.000 άνθρωποι του μόχθου βγήκαν στο δρόμο να διαμαρτυρηθούν για την ασύδοτα πολύωρη εργασία. Ζητούσαν ανθρώπινες συνθήκες και 8ωρη εργασία.  Κάποιος θα πετάξει μια αυτοσχέδια χειροβομβίδα στους αστυνομικούς και οι αστυνομικοί θα απαντήσουν με πυροβολισμούς . Κάποιοι μιλάνε για 7 νεκρούς εκατέρωθεν και κάποιοι άλλοι για πολύ περισσότερους.  Σε κάθε περίπτωση αυτό ήταν η αρχή του συνδικαλιστικού κινήματος. Ενός κινήματος που μεγαλώνει μέχρι και σήμερα. Σε κάθε χώρα βέβαια διαφορετικά,  αλλά υπάρχει και είναι εδώ για να δυναμώσει ουσιαστικά τους αδύνατους και αδύναμους εργαζόμενους από την καταπίεση των εργοδοτών και την επιθυμία τους για συνέχεια περισσότερα και φθηνότερα.

 

Στο Μόναχο τις πρώτες "ξενόφερτες" για την εποχή αντιδράσεις θα τις δούμε το 1890.Κάποιες όμως απο αυτές άφησαν ανεξίτηλα το στίγμα τους τόσο στο συνδικαλιστικό κινημα του Μονάχου όσο και πανγερμανικά.

Στις 13 Απριλίου 1890, η κοινοβουλευτική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών στο Ράιχσταγκ κάλεσε τους "εργάτες της Γερμανίας" να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις την 1η Μαΐου. Η ανάπαυση των εργαζομένων δεν διακηρύχθηκε ως επιτακτική ανάγκη, αλλά ως επιθυμητός στόχος. Στο Μόναχο, ο πραγματικός εορτασμός της Πρωτομαγιάς δεν πραγματοποιήθηκε στην ύπαιθρο, αλλά σε τέσσερα πανδοχεία, καθένα από τα οποία διέθετε μια μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων. Οι τέσσερις εορτασμοί της Πρωτομαγιάς άρχιζαν στις 9:00 ή 9:30 το πρωί. Στο "bürgerliches Bräuhaus, στο Franziskaner-Keller στην Hochstraße, στο "Gasthaus zur Lacke" και στο Kreuzbräu, Brunnenstraße 7.

 

Το οκτάωρο παρέμεινε το κεντρικό αίτημα του εργατικού δυναμικού του Μονάχου μέχρι το 1914. Μεταξύ του 1898 και του 1914, στο Μόναχο καταμετρήθηκαν πολύ περισσότερες από 200 στάσεις εργασίας, πολύ περισσότερες από ό,τι στις βιομηχανικές πόλεις της Νυρεμβέργης και του Άουγκσμπουργκ. Παρόλο που η Reichsgewerbeordnung του 1891 κήρυξε νόμιμες τις απεργίες και τις στάσεις εργασίας, η συμμετοχή σε μια συνδικαλιστική απεργία ήταν ωστόσο επικίνδυνη, καθώς υπήρχε υπερπροσφορά εργατικού δυναμικού και οι εργοδότες μπορούσαν να αντιδράσουν γρήγορα με απολύσεις.

 

   Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο γεγονός ότι ήδη από το 1912 συνήφθη μία από τις πρώτες συλλογικές συμβάσεις εργασίας στο εργοστάσιο ελαστικών Metzeler στο Westend, η οποία είχε διάρκεια τριών ετών. Μεταξύ άλλων, χορηγούσε στους εργαζόμενους λίγες εργάσιμες ημέρες άδειας με αποδοχές. Η εν λόγω σύμβαση όριζε επίσης ρητά την 1η Μαΐου ως ημέρα αργίας.   

 

1 Μαιου 1910: Η σημαντικότερη πρωτομαγιά στα 20α γενέθλια.

Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο Μόναχο την 1η Μαΐου 1910, ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς έγινε ένα επιτυχημένο μεγάλο γεγονός για την εργατική τάξη του Μονάχου. Η μαζική διαδήλωση στην Theresienwiese. Γι' αυτό και οι δρόμοι άρχισαν να ξεσηκώνονται από νωρίς και όσο πιο ψηλά ανέβαινε ο ήλιος πίσω από το γκρίζο πέπλο, τόσο πυκνότερα γινόταν τα πλήθη που συνέρρεαν στα 12 σημεία που είχαν οριστεί ως σημεία συγκέντρωσης. Φρουροί με στολή και πολιτικά ρούχα παρατάχθηκαν στους δρόμους μέσα από τους οποίους επρόκειτο να διαδηλώσουν οι διαδηλωτές της Πρωτομαγιάς. ("...") Οι πομπές μέσα στην πόλη πραγματοποιήθηκαν με υποδειγματική τάξη- οι διαδηλωτές που βάδιζαν χαιρετίζονταν από τα παράθυρα εδώ και εκεί, και σειρές θεατών σχηματίζονταν και στις δύο πλευρές του δρόμου. Σε πολλές περιπτώσεις φώναζαν γνωστούς και τους ζητούσαν να συμμετάσχουν στην πορεία. Πολλοί προσχώρησαν στις πορείες. 

 

     Τα προβλήματα απόλυσης εργαζομένων που είχαν γιορτάσει την Πρωτομαγιά με περίοδο ανάπαυσης, τα οποία επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, δεν εμφανίστηκαν την Πρωτομαγιά του 1910. Αυτή τη φορά έπεσε Κυριακή, γεγονός που αύξησε σημαντικά τον αριθμό των συμμετεχόντων. Στο Μόναχο, αυτή η Πρωτομαγιά δεν γιορτάστηκε πια στο Holzapfelkreuth όπως τα πρώτα χρόνια του εορτασμού της Πρωτομαγιάς, αλλά μετά από εναρκτήριες εκδηλώσεις σε δώδεκα διαφορετικές παμπ του Μονάχου, γιορτάστηκε με μια μεγάλη συγκέντρωση στην Theresienwiese.

 

   Για την 20ή επέτειο της Πρωτομαγιάς, οι επιτροπές του Μονάχου του SPD και των Ελεύθερων Συνδικάτων δημοσίευσαν το 1910 το ακόλουθο ψήφισμα:

"Ανήμερα της Πρωτομαγιάς, οι συγκεντρωμένοι εκφράζουν με ενθουσιασμό τη συμφωνία τους με τις αποφάσεις του Παγκόσμιου Κοινοβουλίου της οργανωμένης εργασίας όλων των χωρών. Οι συγκεντρωμένοι αισθάνονται ένα με τους ταξικά συνειδητοποιημένους προλετάριους στον παγκόσμιο κινηματικό αγώνα για τη διεθνή ειρήνη και για τη συστηματική προώθηση της νέας κουλτούρας της εργασίας. Απαιτούν την επέκταση της νομοθεσίας για την προστασία των εργαζομένων, μια κανονική εργάσιμη ημέρα που δεν θα υπερβαίνει τις 8 ώρες, μια περίοδο ανάπαυσης τουλάχιστον 36 ωρών, την απαγόρευση της επικερδούς απασχόλησης για παιδιά κάτω των 14 ετών. Οι συγκεντρωμένοι απαιτούν την άρση όλων των εμποδίων για την ελεύθερη ανάπτυξη των πολιτικών και οικονομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, και κυρίως την καθιέρωση και απρόσκοπτη εφαρμογή του καθολικού, ίσου, άμεσου και μυστικού εκλογικού δικαιώματος. 

Ακριβώς ένα τρίμηνο μετά την 1η Μαΐου 1914, η έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου έθεσε προσωρινό τέλος σε όλες τις διεθνιστικά προσανατολισμένες δράσεις του εργατικού κινήματος. Τα περισσότερα σοσιαλιστικά ή σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, καθώς και οι ηγέτες της σοσιαλδημοκρατικής παράταξης του Ράιχσταγκ, ενέκριναν τις πολεμικές πιστώσεις στο Ράιχσταγκ στις 4 Αυγούστου 1914 με τον όρο ότι θα ήταν ένας καθαρά αμυντικός πόλεμος. Η Γενική Επιτροπή των Ελεύθερων Συνδικάτων, η οποία βρισκόταν σε στενή επαφή με τους σοσιαλδημοκράτες, ξεκίνησε την πολιτική της υποστήριξης της κυβέρνησης του Ράιχ δύο ημέρες νωρίτερα, χωρίς καμία επιτακτική ανάγκη, ματαιώνοντας όλες τις απεργίες που βρίσκονταν σε εξέλιξη. Μεγάλα τμήματα του λαού, αλλά όχι των εργατών, είχαν παρασυρθεί από τον αρχικό γενικό ενθουσιασμό για τον πόλεμο. Ωστόσο, αυτός ο ενθουσιασμός σύντομα έδωσε τη θέση του στην απογοήτευση, η οποία σταδιακά θα μετατρεπόταν σε πικρία.

 

   Έξι μήνες μετά την 1η Μαΐου 1918, ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε με την ήττα της Γερμανίας και των συμμάχων της. Η Επανάσταση του Νοεμβρίου κατήργησε τη μοναρχία και ένα Σοσιαλδημοκρατικό Συμβούλιο Λαϊκών Αντιπροσώπων ανέλαβε την εξουσία, αρχικά ως επαναστατική κυβέρνηση. Η προστασία των εργαζομένων επανήλθε. Το οκτάωρο, πάγιο αίτημα των εργατών την 1η Μαΐου, το δικαίωμα ψήφου των γυναικών και μια σειρά άλλων βελτιώσεων υπέρ του εργαζόμενου πληθυσμού κατοχυρώθηκαν νομοθετικά. Παρ' όλα αυτά, το εργατικό κίνημα ήταν διχασμένο.

Στη Βαυαρία, επίσης, η επανάσταση της 7ης Νοεμβρίου 1918 κατήργησε τη μοναρχία δύο ημέρες πριν από την επανάσταση του Βερολίνου. Ο Kurt Eisner (USPD) ηγήθηκε της νέας προσωρινής επαναστατικής κυβέρνησης, η οποία έπρεπε τώρα να προσπαθήσει να οικοδομήσει το σοσιαλισμό σε μια χώρα της οποίας τα εργοστάσια παρήγαγαν, οι αγρότες αποθησαύριζαν τα προϊόντα τους ή τα πουλούσαν στη μαύρη αγορά, τα σύνορα της οποίας είχαν σφραγιστεί από τις νικήτριες δυνάμεις, ώστε οι εισαγωγές και οι εξαγωγές να είναι αδύνατες, και η οποία είχε κατακλυστεί από αποστρατευμένους στρατιώτες. 

 

Δεδομένου ότι η νέα κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Γιοχάνες Χόφνλαν (SPD) δεν ανέμενε "καμία σοβαρή πολιτική κοινωνικοποίησης", στις 7 Απριλίου τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της Βαυαρικής Δημοκρατίας (SPD, USPD, αναρχικοί και συνδικαλιστές) ανακήρυξαν την Baierische Räterepublik ενάντια στις ψήφους των κομμουνιστών μελών. Στις 10 Απριλίου άρχισε η πορεία των μονάδων των αντεπαναστατικών στρατευμάτων στο Ίνγκολσταντ υπό τον συνταγματάρχη Freikorpsführer φον Επ. Για να αντιμετωπιστεί η προέλαση των λευκών φρουρών, οργανώθηκε στο Μόναχο ένας Κόκκινος Στρατός 30.000 ανδρών.

 

Η 1η Μαΐου 1919, αλλά μόνο αυτή, είχε ανακηρυχθεί από την Εθνοσυνέλευση ως εθνική εορτή σε όλο το Ράιχ. Σε αυτή ακριβώς την επαναστατική γιορτή, το εργατικό κίνημα του Μονάχου έπρεπε να βιώσει το πιο θλιβερό κεφάλαιο της ιστορίας του, τη βίαιη αδελφοκτόνο πάλη ανάμεσα στις κύριες πολιτικές τάσεις του. Λίγες μόνο μέρες πριν από την 1η Μαΐου, η "Ποστ" του Μονάχου είχε ανακοινώσει με ελπιδοφόρα άρθρα τους εορτασμούς για την 1η Μαΐου 1919, ο αριθμός των οποίων αυτή τη φορά θα έφτανε τα 40. 

 

  Τα λευκά στρατεύματα που βάδιζαν προς το Μόναχο υποκινούνταν από την προπαγάνδα της θηριωδίας για τις συνθήκες στην πόλη. Μεταξύ άλλων, αναφερόταν ότι οι σοβιετικοί δημοκρατικοί είχαν "κοινωνικοποιήσει" τις γυναίκες. Μετά τη σφαγή ομάδων του Κόκκινου Στρατού από τους στρατιώτες της Στάρνμπεργκ. Χωρίς να το γνωρίζουν τα ηγετικά όργανα της σοβιετικής δημοκρατίας, στο γραφείο του διοικητή του Luitpoldgymnasium εκτελέστηκαν στις 30 Απριλίου όμηροι, μεταξύ των οποίων επτά μέλη της ακροδεξιάς Thule Society, η οποία είχε οργανώσει ένα εκτεταμένο σύστημα πληροφοριοδοτών και συμμετείχε σε πολλές πράξεις σαμποτάζ εναντίον της σοβιετικής δημοκρατίας. Αυτή η "δολοφονία ομήρων" αύξησε τη δίψα των λευκών φρουρών για αίμα. Τις πρωινές ώρες της 1ης Μαΐου 1919, υπήρχαν πράγματι ακόμη μεμονωμένες πορείες διαδηλώσεων, αλλά μεγάλες πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις δεν μπορούσαν πλέον να πραγματοποιηθούν, καθώς οι ένοπλοι αγώνες είχαν ήδη αρχίσει. 

     Για το εργατικό κίνημα του Μονάχου, αλλά και για ολόκληρη τη Γερμανία, το αιματηρό τέλος της σοβιετικής δημοκρατίας του Μονάχου σήμαινε μια ξεκάθαρη και οδυνηρή ήττα και ταυτόχρονα τη διαίρεση που επισφράγισε οριστικά.Αυτή η διάσπαση επρόκειτο αργότερα να συμβάλει στην ανατροπή του 1933 μέσω πολιτικών λαθών τόσο από το SPD όσο και από το KPD.

1933: Η Ναζιστική προπαγάνδα αρχίζει

Οι Ναζί ανακήρυξαν την 1η Μαΐου 1933 σε δημόσια αργία σε όλο το Ράιχ, την "Ημέρα Τιμής της Εθνικής Εργασίας". Οι ναζιστικοί "εορτασμοί" την 1η Μαΐου 1933, καθώς και τα επόμενα χρόνια, ήταν ριζικά διαφορετικοί από τους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς που είχε συνηθίσει το εργατικό κίνημα. Οι δημόσιες και εταιρικές επιδεικτικές μαζικές πορείες πραγματοποιήθηκαν υπό την προστασία των SA και των SS, όπου πλέον δεν διατυπώνονταν αιτήματα του εργατικού κινήματος, αλλά προβάλλονταν προπαγανδιστικοί λόγοι για τη σταθεροποίηση του κράτους του Φύρερ και την αγκύλωσή του στον πληθυσμό. Με τον τρόπο αυτό, οι Ναζί έκαναν τους εργάτες να πιστέψουν ότι όχι μόνο αναγνώριζαν τα συμφέροντά τους, αλλά και τα προωθούσαν. Η συμμετοχή σε αυτή την εθνικοσοσιαλιστική φάρσα ήταν υποχρεωτική, καθώς όλοι οι εργαζόμενοι έπρεπε να παρουσιαστούν στους χώρους εργασίας τους, όπως έκαναν κάθε μέρα το πρωί, να εισάγουν την κάρτα τους στο ρολόι ή να παραδώσουν τις σφραγίδες ελέγχου, τις οποίες έπαιρναν πίσω μόνο στις κεντρικές εκδηλώσεις στην Königsplatz ή στην Theresienwiese. Κάθε απουσία μπορούσε να καταγραφεί και συνήθως να τιμωρηθεί.

 

Για το Μόναχο, η 1η Μαΐου 1945 σήμαινε το οριστικό τέλος του πολέμου και της δικτατορίας.

Την 1η Μαΐου 1946, πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία οι πρώτες μεγάλης κλίμακας ελεύθερες συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς από το 1932. Στο Μόναχο, επίσης, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά το τέλος της δικτατορίας ελεύθερη Πρωτομαγιά.

Από την 1η Μαΐου 1948, η Königsplatz αποτέλεσε το σκηνικό για τις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς των επόμενων δεκαετιών. Το συλλαλητήριο, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 60.000 άνθρωποι, πραγματοποιήθηκε με κεντρικό σύνθημα την ειρήνη μεταξύ των εθνών.

Η ιστορία των συνδικάτων γράφτηκε στο Μόναχο από τις 12 έως τις 14 Οκτωβρίου 1949. Τα βιομηχανικά συνδικάτα ολόκληρης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, τα οποία είχαν ιδρυθεί μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ενώθηκαν στην αίθουσα συνεδρίων του Γερμανικού Μουσείου για να σχηματίσουν τη Γερμανική Συνομοσπονδία Συνδικάτων (DGB). Ο Hans Böckler εξελέγη πρώτος πρόεδρος.

 Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, οι κοινωνικές εντάσεις εντάθηκαν στον απόηχο του οικονομικού θαύματος. Οι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς αυτών των ετών σημαδεύτηκαν από την ανησυχία για την επιβολή της πενθήμερης εβδομάδας και την αποτροπή του διαφαινόμενου επανεξοπλισμού.

1 Μαΐου 1978 (σύνθημα: "Δικαίωμα στην εργασία - διασφάλιση του μέλλοντος"), το μέλος της Ομοσπονδιακής Εκτελεστικής Επιτροπής του DGB Gunter Stephan αντιτάχθηκε στη μονόπλευρη αναδιανομή του πλούτου υπέρ των επιχειρηματιών. Ο ομιλητής επέκρινε επίσης το γεγονός ότι η ανεργία δεν είχε μειωθεί. Το DGB του Μονάχου είχε προσκαλέσει τον Helmut Rothemund, τότε πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD στο κρατικό κοινοβούλιο, να είναι ο κεντρικός ομιλητής. Στην ομιλία του, ο Rothemund αντιτάχθηκε στη συζήτηση για τον κίνδυνο ενός συνδικαλιστικού κράτους. Ο αριθμός των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο της 1ης Μαΐου 1978 ήταν μόνο περίπου 5.000, λόγω του βροχερού καιρού. Το συλλαλητήριο της 1ης Μαΐου 1979 συνοδεύτηκε επίσης από καταρρακτώδη βροχή και σημαδεύτηκε από τις επικείμενες πρώτες άμεσες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. (Σύνθημα: "Εργασία για όλους σε μια Ευρώπη της κοινωνικής προόδου"). Ο ηγέτης του SPD Willy Brandt ήταν ο κεντρικός ομιλητής και μίλησε για τη σημασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις ευκαιρίες που προσέφερε η άμεση εκλογή του στους Ευρωπαίους εργαζόμενους για την οικοδόμηση μιας "Ευρώπης της κοινωνικής προόδου". Οι ομιλίες των ομιλητών διακόπηκαν επανειλημμένα από σφυρίγματα και αποδοκιμασίες.

 

Η 1η Μαΐου είναι πλέον ίσως το μεγαλύτερο μη εμπορικό φεστιβάλ μουσικής και πολιτισμού στο κέντρο του Μονάχου. Παρά τους σχεδόν ετήσιους χρόνους προετοιμασίας για τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς και παρά την ενίοτε σθεναρή αντίσταση του τμήματος διοίκησης της περιοχής, καταφέραμε με την Πρωτομαγιά να παρουσιάσουμε στο κοινό τη λεγόμενη διαδικασία ανανέωσης και εκσυγχρονισμού - μια νέα εικόνα των συνδικάτων. Η Πρωτομαγιά στο Μόναχο ήταν και είναι η φυσιογνωμία μας, το σήμα και το σύμβολο μιας ανοιχτής συνδικαλιστικής κουλτούρας που μπορεί να ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των μελών μας.

Με τη συνεχή ανάπτυξη στην ιδέα, έχουν τεθεί νέα πρότυπα σχεδιασμού εκδηλώσεων και συνολικής παρουσίασης που γίνονται σεβαστά σε εθνικό επίπεδο. 

 

Πηγή dgb.de