· 

O απολογισμός για τον Ελληνισμό του Μονάχου το 2020

Tης συντακτικής επιτροπής του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ

 

Όπως κάθε χρόνο θα επιχειρήσουμε και φέτος τον καθιερωμένο απολογισμό για τον Ελληνισμό του Μονάχου, κυρίως σε σχέση με τους οργανωμένους φορείς του.

 

To 2020, που σε λίγες μέρες μας αφήνει, δεν ήταν μια φυσιολογική χρονιά. 

Η πανδημία επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει τη ζωή μας και κατά συνέπεια και των οργανωμένων φορέων του Ελληνισμού της πόλης στους οποίους αναφέρεται - κυρίως - ο καθιερωμένος μας απολογισμός.

 

Οι πετυχημένες και μεγάλες εκδηλώσεις των συλλόγων Κρητών (Augustiner Keller) Ποντίων (Paulaner), και των Θεσσαλών (ΤΟ STEKI) φαντάζουν να έχουν πραγματοποιηθεί χρόνια πριν.

 

Όπως και οι εκδηλώσεις - κοπή βασιλόπιτας- που "πρόλαβαν" να πραγματοποιήσουν ο σύλλογος Επτανησίων, ο Ηπειρωτικός Σύλλογος "ΣΟΥΛΙ", o σύλλογος Αιγαίου, το Λύκειο των Ελληνίδων , η Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων, η Ηπειρωτική Κοινότητα και ο σύλλογος Θρακιωτών.

 

Χωρίς περιορισμούς ο Αγιασμός των υδάτων του Ιζαρ, της λίμνης του Κarslfeld, Geretsried και Haar.

 

Tέλος Ιανουαρίου πραγματοποιήθηε και η συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη στο Gasteig με τον Ισραηλινό τενόρο Assaf Kacholi και τους Berliner Instrumentalisten

 

Tο Γενικό Προξενείο Mονάχου γιόρτασε την Παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας στον N Μεταμορφώσεως του Σωτήρος με ομιλητή την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μονάχου LMU, Λίλια Διαμαντοπούλου (θέμα «Η γλώσσα ως παιχνίδι: η περίπτωση της οπτικής ποίησης»). 

 

Οι σύλλογοι Κρητών και η Ηπειρωτική Κοινότητα Μονάχου συμμετείχαν στην τουριστική έκθεση Μονάχου F.r.ee με τα χορευτικό πρόγραμμα στα περιπέτρα των Περιφερειών Κρήτης και Ηπείρου αντίστοιχα.

 

Την επόμενη της έκθεσης τελέστηκε με πρωτοβουλία της Ηπειρωτικής Κοινότητας δοξολογία στον ΙΝ των Αγίων Πάντων για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων  ενώ αντίτσοιχα δοξολογίες για τις επελευθερώσεις των νησιών οργανώθηκε από Σύλλογο Αιγαίου επίσης στον ΙΝ των Αγίων Πάντων και Σύλλογο Επτανησίων στον ΙΝ Αγίου Γεωργίου.

 

Η τελευταία ελληνική δημόσια εκδήλωση στο Μόναχο ήταν τα εγκαίνια της έκθεσης για τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής εργατικής μετανάστευσης που οργάνωσε η Ελένη Τσακμάκη στις αρχές Μαρτίου. 

 

Στην εποχή του κορωνοιού 

Από τότε οι όποιες -λιγοστές- δράσεις πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά όπως η 34η ελληνική εβδομάδα κινηματογράφου Μονάχου, οι συσκέψεις Ελλήνων επιχειρηματιών και ελ.επαγγελματιών (Δράση του Δήμου Μονάχου, του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου, του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου και της Λέσχης Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου).

 

Τα περιοριστικά μέτρα έφεραν όμως έμπνευση. Έτσι πολύ πετυχημένο μπορεί να χαρακτηριστεί το βίντεο για τις φορεσιές που δημιούργησαν την άνοιξη μέλη των συλλόγων Θρακιωτών, Κρητών, Ποντίων, Μακεδόνων, Ηπειρωτικής Κοινότητας, Χοροεργαστήρι Μπάλος.

 

Ο Σύλλογος Γονέων Μονάχου οργάνωσε αποχαιρετιστήρια εκδήλωση για τους απόφοιτους του γυμνασίου ενώ με την έναρξη της σχολικής χρονιάς μοίρασε σ όλους τους μαθητές προστατευτικές μάσκες.

 

Παράλληλα, άξιας αναφοράς είναι ότι τα ΤΕΓ (Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας) δεν έκλεισαν λόγω πανδημίας και συνεχίζουν να παράσχουν μάθημα διαδικτυακά.

 

Το ίδρυμα ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ μπορεί να μην μπόρεσε να γιορτάσει τα 25χρονα γενέθλιά του όπως είχε προγραμματίσει αλλά προχώρησε στην έκδοση λευκώματος για την επέτειο που κυκλοφόρησε ηλεκτρονικά αλλά και σε έντυπη μορφή.

 

Το μουσικό σχήμα "Μπουάτ" διοργάνωσε τον Σεπτέμβριο δυο μικρές υπαίθριες συναυλίες στον Ιζαρ.

 

Το Ελληνικό Σπίτι Μονάχου ανέλαβε μέσα στην πανδημία την προσφορά φαγητού έναντι 1 € για αστέγους και χαμηλόμισθους στην περιοχή του Schwanthalerhöhe. Μια δράση που συνεχίζει ακόμη (μια φορά την εβδομάδα).

 

Τέλος μέσα στα ευχάριστα της χρονιάς που σε λίγες μέρες θα μας αφήσει ήταν ότι η Μαρία πέτυχε να πραγματοποιήσει το "ονειρό" της και ταξίδεψε στην Κέρκυρα.

 

Έλληνες στο Μόναχο

26.655 Έλληνες ζούν στο Μόναχο (01.12.2020) δηλ κατά 155 περισσότεροι από όσοι ήταν μόνιμοι κάτοικοι του Μονάχου στις 31.12.2018

Στο Milbertshofen - Am Hart κατοικούν 3.029 Έλληνες, οι περισσότεροι στο σύνολο των 25 συνοικιών της πόλης του Μονάχου ενώ στο Ramersdorf - Perlach 2.298.

 

Δημοτικές και Κοινοτικές Εκλογές στη Βαυαρία

Το Μόναχο δεν μπόρεσε να εκλέξει Έλληνα Δημοτικό Σύμβουλο ενώ Δήμαρχος της πόλης επανεκλέχτηκε τον Μάρτιο ο Dieter Reiter.

Έλληνα Δημοτικό Σύμβουλο έχουμε για ακόμη μια φορά στο Δήμο του Νταχάου και συγκεκριμένα τη Σοφία Κυριακίδου ενώ στην Κοινότητα του Haar εκλέχτηκε στο συμβούλιο ο Κώτσης Απόστολος

Παράλληλα η ιατρός Μαρία Κυριαζοπούλου εκλέχτηκε στο συνοικιακό συμβούλιο της πόλης (Altstadt-Lehel) όπως και η Χριστίνα Χατζηπαρασίδου στο συνοικιακό συμβούλιο της περιοχής Schwanthalerhöhe

 

Η ταλαιπωρία της μετακίνησης στην Ελλάδα

Από τον Μάρτιο που έκλεισαν αεροδρόμια και καταργήθηκε σχεδόν το σύνολο των πτήσεων ξεκίνησαν και οι δυσκολίες του Μονάχου αλλά και του Ελληνισμού της διασποράς γενικότερα. Αρχικά το πρόβλημα ήταν στους φοιτητές που εγκλωβίστηκαν και στη συνέχεια τα προβλήματα μεταφέρθηκαν στους συνταξιούχους που υπό φυσιολογικές συνθήκες πριν το Πάσχα θα ήταν ήδη στην Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι ότι φέτος τα δρομολόγια των πλοίων από Ιταλία ξεκίνησαν μέσα Ιουνίου.

 

Το καλοκαίρι η δυσκολία δεν βρισκόταν πλέον στις πτήσεις αλλά στους περιορισμούς και στις οδηγίες που πολλές φορές άλλαζαν συχνά τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία (PLF, υποχρεωτικό τεστ στα χερσαία σύνορα και αργότερα καραντίνα κ.α.). 

 

Οι οικονομικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους 

Η πανδημία χτύπησε και τους Έλληνες όπως και όλους τους πολίτες. Χιλιάδες έπρεπε να μπουν σε εργασία περιορισμένου χρόνου ή ελεύθεροι επαγγελματίες να κλείσουν τις επιχειρήσεις / εταιρείες τους. Αρχικά δόθηκαν επιδοτήσεις αλλά και πολλά εργοστάσια συμπλήρωσαν το επίδομα (Kurzarbeitgeld) - BMW, MAN.

Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι τι μας περιμένει στη συνέχεια. Υπάρχει αισιοδοξία που προκύπτει από έρευνες ότι η ζημιά θα καλυφθεί, αισιοδοξία όμως που στηρίζεται στο ότι οι περιορισμοί θα αρθούν ή καλύτερα ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας θα θα έχει σύντομα θετικά αποτελέσματα.

 

Ευχόμαστε Καλή και Εποικοδομητική χρονιά σε όλο τον Ελληνισμό