· 

Mόναχο - Rathaus-Glockenspiel

Το Rathaus-Glockenspiel με τα 43 κουδούνια του στον κεντρικό πύργο του Νέου Δημαρχείου στη Marienplatz είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. 32 φιγούρες δείχνουν σκηνές από την ιστορία της πόλης σε διάφορα επίπεδα.

 

Επαναλαμβάνεται κάθε μέρα στην Marienplatz, στο ρολόι του δημαρχείου της πόλης. 

Κάθε μέρα στις 11 το πρωί, όπως επίσης και στις 12 και στις 5 το απόγευμα το καλοκαίρι, οι φιγούρες που βρίσκονται στον πύργο του δημαρχείου στην κεντρική πλατεία του Μονάχου, ζωντανεύουν. Υπό φυσιολογικές συνθήκες εκείνες τις ώρες η πλατεία κατακλύζεται από επισκέπτες που παρακολουθούν το δρώμενο.

 

Πρόκειται για ένα δρώμενο που διαδραματίζεται στο νέο δημαρχείο της πόλης πάνω από 100 χρόνια. Χωρίζεται σε δύο μέρη, ενώ η συνολική διάρκειά του κυμαίνεται μεταξύ 12 και 15 λεπτά. Στο πρώτο μέρος οι φιγούρες της πάνω σειράς αναπαριστούν το γάμο του Δούκα Wilhelm V με την Renate von Lothringen , που γιορτάστηκαν τον Φεβρουάριο του 1568 ( – πρόκειται για τον ίδιο δούκα που έχτισε την διάσημη μπυραρία Hofbrauhaus).

Προς τιμήν της νύφης και του γαμπρού, διοργανώθηκε ένα τουρνουά ιπποτών στη Marienplatz. Ο Βαυαρικός ιππότης νίκησε τον αντίπαλό του από τη Λορένη. ενός δούκα της παλιάς εποχής. Στο τέλος του πρώτου μέρους δύο ιππότες – ο ένας Βαυαρός – κονταροχτυπιούνται για την δόξα του δούκα. Μετά από 2 απόπειρες, στην τρίτη  πάντα νικά ο Βαυαρός ιππότης με την μπλε και άσπρη στολή.

 

Το δεύτερο μέρος αναπαριστά τον χορό των "βαρελάδων "τον καιρό της πανούκλας που χτύπησε το Μόναχο. Ο χορός είναι ιδιαίτερα χαρούμενος, σαν μια απόπειρα να εξορκιστεί το κακό. 

 

Μετά από μια σοβαρή επιδημία πανούκλας, οι κατασκευαστές βαρελιών λέγεται ότι είναι οι πρώτοι που βγαίνουν στους δρόμους και χορεύουν για να μαζέψουν τους ανθρώπους που τρομοκρατήθηκαν από την πανούκλα. 

 

Φωτογραφία: Nagy / Presseamt München