· 

Τα "πρόσωπα του 2020" στο Μόναχο

Η πρωτοβουλία του Δορυφόρου να αναδεικνύει κάθε χρόνο δράσεις Ελλήνων του Μονάχου και περιχώρων -κυρίως νέων σε ηλικία-  σε αθλητικό, πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο είχε φέτος την αναμενόμενη δυσκολία.

 

Και αυτό γιατί από μέσα Μαρτίου τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας δεν επέτρεψαν στους νέους μας τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες.

 

Ετσι τα "πρόσωπα του 2020" είναι "περιορισμένα" σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. 

 

Πρώτα απ όλα όμως αξίζουν την ιδιαίτερη μας αναφορά οι Ελληνίδες και Έλληνες που αυτή τη δύσκολη χρονιά εργάστηκαν ως ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό σε νοσοκομεία και ιατρεία, σε γηροκομεία και κέντρα περίθαλψης, στα καταστήματα λιανικής (που όλο το διάστημα ήταν ανοιχτά) καθώς και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα σε νοσοκομεία και γηροκομεία. Όπως οι συνάδελφοί τους γερμανοί και όλων των άλλων εθνοτήτων δικαίως έχουν την ιδιαίτερη αναγνώριση για την προσφορά τους από ολόκλητη την παγκόσμια Κοινότητα.

 

Όσων αφορά τους νέους μας ξεχωρίζουμε φέτος την Αναστασία Καμτσικλή, την 18χρονη διαιτητή της  FC Bayern και ποδοσφαιριστής στην 1.SC Gröbenzell 

Η Αναστασία γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μόναχο. Αρχικά και για 10 χρόνια ασχολήθηκε με το Taekwondo φθάνοντας στην μαύρη ζώνη. 

Ήταν από "μωρό" στα γήπεδα των ελληνικών ομάδων του Μονάχου με τον πατέρα και τον αδερφό της και γι αυτό δεν ξαφνιάστηκε κανένας όταν ξεκίνησε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο συμμετέχοντας στην γυναικίεα ομάδα της 1.SC Gröbenzell .

Αλλά δεν έμεινε μόνο εκεί.  Παράλληλα έγινε και διαιτητής ποδοσφαίρου της Μπάγερν Μονάχου. 

Μάλιστα στο τουρνουά Max Klauser cup 2020 επιλέχτηκε ως καλύτερη ποδοσφαιρστής. Ένα τουρνουά που διοργανώνεται κάθε χρόνο και συμμετέχουν όλοι οι διαιτητές της Bayern. 

Είναι 18 ετών φέτος ολοκληρώνει το γερμανικό γυμνάσιο και με το απολυτήριό της (Abitur) επιθυμεί να σπουδάσει αθλητικές επιστήμες στην  TU Universität του Μονάχου.

 

Ακολουθεί η Ελένη Τσακμάκη, πρώτη γενιά μεταναστών μεν, που κατόρθωσε να οργανώσει μια εκδήλωση για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής εργατικής μετανάστευσης στη Γερμανία μεταφέροντας τις εμπειρίες μέσα από μαρτυρίες, ντοκουμέντα και οπτικοακουστικό υλικό και στις νεότερες γενιές αλλά και στους Ελληνες που πρόσφατα έφθασαν στο Μόναχο.

 

Από τα περίχωρα του Μονάχου στα πρόσωπα της χρονιάς ανήκει - δικαιωματικά - η Σοφία Κυριακίδου που εκλέχτηκε για δεύτερη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης του Νταχάου καθώς και στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Νταχάου. 

 

Σε συλλογικό επίπεδο "πρόλαβε" να διεκδικήσει και φέτος μια θέση στα "Πρόσωπα της χρονιάς¨ η ποδοσφαιρική ομάδα FC Hellas Μονάχου και αυτό γιατί συνέχισε να επεκτείνει τις δραστηριότητές της πέρα από το καθαρά ποδοσφαιρικό τομέα με μορφωτικές εκδρομές, συνεργασίες και κοινωνικές δράσεις.

 

Τέλος στην φετινή 5αδα αξιολογήσαμε την "επαναφορά" του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Μονάχου ο οποίος μετά την "επανίδρυση" το 2019 οργάνωσε πάλι μετά από  πάνω από 10 χρόνια μεγάλη και πετυχημένη εκδήλωση.

 

Ευχόμαστε υγεία και πολλές επιτυχίες σ όλους. Και το 2021 να επιτρέψουν οι καταστάσεις να είναι οι δράσεις των νέων μας πολλές περισσότερες.