· 

"Ελληνική εκπομπή" και Μητρόπολη Γερμανίας

Tου Απόστολου Μαλαμούση
(Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου
Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία)

 

Mε μεγάλο ενδιαφέρον διάβασα το αφιέρωμα του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ  "Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ" και σας στέλνω συνημμένα μια εκτίμησή μου και μια παρέμβαση-συμπλήρωσή μου στην αξιέπαινη αυτή έκδοση.


Η όλη έντυπη παρουσίαση της ιστορικής πορείας της εκπομπής αυτής, από τη γένεσή της το 1964 μέχρι και την παύση της το 2002, είναι θεματικά, καλαισθητικά και ποιοτικά εξαίρετη και ἀξια ιδιαιτέρων επαίνων.


Τόσο η ιστορική αναδρομή της εκπομπής από τον Γεώργιο Παππά, όσο και οι συνεντεύξεις των πρώην διευθυντών της εκπομπής, Κώστα Πετρογιάννη και Ελένης Ηλιάδου, καθώς και του αθλητικού συντάκτη Ασημάκη Χατζηνικολάου αναβιώνουν στη μνήμη μου τις πολύχρονες καθημερινές ακροάσεις μου της εκπομπής αυτής, από τον Οκτώβριο 1972 που ήλθα στη Γερμανία μέχρι και το 2002.


Ήταν για μένα και για τους Έλληνες Ορθοδόξους πιστούς στις πόλεις και στα χωριά που υπηρέτησα ως κληρικός και είχα καθημερινή συναναστροφή μαζί τους, στα ομοσπονδιακά κρατίδια Ρηνανίας-Παλατινάτου, Σάαρλαντ, Βάδης-Βυρτεμβέργης και Βαυαρίας, μια γέφυρα μεταξύ της Πατρίδας μας και της χώρας μετανάστευσης, κι ένα ευχάριστο και ψυχο-θεραπευτικό καθημερινό διάλειμμα στην πονεμένη ζωή μας.


Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό του αφιερώματος δίνει ζωή στα κείμενα και προσωποποιεί την τότε δομή της εκπομπής. Με τον τρόπο αυτό παραμένει βαθειά χαραγμένη στη μνήμη μας η προσφορά αυτών των εικονιζομένων προσώπων και ο εγκάρδιος δεσμός τους με μας και το ακροατήριο σ΄όλη τη Γερμανία, ενώ αποτελεί παράλληλα και μια οπτική μαρτυρία  της ιστορίας του αποδήμου Ελληνισμού για τις μελλοντικές γενεές.


Βεβαίως ανεξίτηλη παραμένει στη μνήμη μου η περίπτωση του μακαριστού Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Ειρηναίου, ο οποίος τον Μάρτιο 1974 ενημέρωσε τον τότε διευθυντή, τον μακαρίτη Παύλο Μπακογιάννη ότι επιθυμεί, με αφορμή την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου να απευθύνει ραδιοφωνικό μήνυμα στους Έλληνες της Γερμανίας. Αρχικά ο Μπακογιάννης ήταν αρνητικός μη γνωρίζοντας καλά τις προθέσεις του Μητροπολίτη Ειρηναίου, όταν όμως διάβασε το μήνυμά του ενθουσιάστηκε και το μετέδωσε στις 23 Μαρτίου 1974. Το μήνυμα του Μητροπολίτη Ειρηναίου είχε τον τίτλο: „Δοξολογία ή μνημόσυνο στην ελευθερία μας;“ και σ΄αυτό σφυροκοπούσε ανελέητα και δριμύτατα το δικτατορικό καθεστώς της Ελλάδoς, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει και ο Επίσκοπος Αρίστης κ. Βασίλειος.


Από τότε άρχισε μια όμορφη συνεργασία της ελληνικής εκπομπής με την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας. Η συνεργασία αυτή συνέβαλε στο να ομιλούν κάθε Σάββατο βράδυ στο ραδιόφωνο ο Μητροπολίτης Ειρηναίος, ο τότε Βοηθός Επίσκοπος Ελαίας και μετέπειτα Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος, οι Βοηθοί Επίσκοποι, Αρίστης Βασίλειος, Παμφίλου Χρυσόστομος, Θερμών Δημήτριος και Λεύκης Ευμένιος και άλλοι κληρικοί για εκκλησιαστικά, ποιμαντικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, πολιτιστικά, οικογενειακά και άλλα θέματα.


Επισυνάπτω ενδεικτικά ένα κατάλογο θεμάτων από τις ομιλίες των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Αρίστης Βασιλείου και Λεύκης Ευμενίου, ως επίσης και του αγιορείτη Iερομονάχου Γρηγορίου, ο οποίος - με τη σχετική εκκλησιαστική άδεια του Μητροπολίτη κ. Αυγουστίνου - περιόδευε σε πολλές πόλεις και τελούσε το ιερό μυστήριο της εξομολόγησης σε χιλιάδες συμπατριώτες μας.


Επίσης ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος απευθύνθηκε με την από 07.09.2002 επιστολή του στον διευθυντή της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας κ. Dr. Thomas Gruber τονίζοντας την αναγκαιότητα διατήρησης του προγράμματος, ως παράγοντος ενσωμάτωσης στη γερμανική κοινωνία.


Θα είναι καλό και χρήσιμο και ιστορικά απαραίτητο, σε μια ενδεχόμενη επανέκδοση του αφιερώματός σας να συμπεριληφθεί στο ιστορικό υλικό και η συνεργία της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας με την Ελληνική Εκπομπή Μονάχου.


Τέλος είναι για μένα μια ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι η φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Μονάχου Μαρίνα Χασιώτου γράφει διδακτορική εργασία με θέμα: "Das griechische Programm im Ausländerprogramm der ARD von 1964 bis 2002" και θέλει να συμπεριλάβει στην επιστημονική της θεματολογία και την εκκλησιαστική και ποιμαντική προσφορά της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας με τις ραδιοφωνικές ομιλίες των Μητροπολιτών και των Βοηθών Επισκόπων κάθε Σάββατο βράδυ. Προς το σκοπό αυτό ζήτησε και τη δική μου συμβολή στην έρευνά της.


Με την έκφραση και πάλι των θερμών μου συγχαρητηρἰων για το αφιέρωμά σας στην Ελληνική Εκπομπή του Μονάχου αλλά και τη γενικώτερη συμβολή σας στην καταγραφή των διαφόρων πτυχών της ελληνικής μετανάστευσης στη Γερμανία, σας χαιρετώ,


με ευχές
Απόστολος Μαλαμούσης
Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου
Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία