Μήνυμα ΕΛΜΕ Βαυαρίας για 25η Μαρτίου

Αγαπητοί συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του Εξωτερικού, αγαπητοί φίλοι,

Η διπλή, μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού έχει φέτος ακόμη μεγαλύτερο συμβολισμό. Διακόσια χρόνια μετά την έναρξη της Επανάστασης του 1821, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, στην πατρίδα και σε ολόκληρο τον πλανήτη, καλούμαστε να τιμήσουμε στην πράξη τον αγώνα και τη θυσία των ηρώων και ηρωίδων προγόνων μας που μας κληροδότησαν μια Ελλάδα ελεύθερη και περήφανη.

 

Για μας τους εκπαιδευτικούς, το χρέος αυτό έχει ξεχωριστό περιεχόμενο. Από τα γράμματα, από τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό που έδωσε νέα πνοή στην ανεξάντλητη πνευματική δεξαμενή του Ελληνισμού συνδέοντάς τη με τις διανοητικές εξελίξεις του ελεύθερου κόσμου, ξεκίνησε η Παλιγγενεσία. Από το Ψαλτήρι και την Οκτώηχο, μέχρι την Νομαρχία του Ανώνυμου Έλληνος, τον Ρήγα και τον Κοραή, στα γράμματα αναζήτησαν οι σκλαβωμένοι Έλληνες την ορμή της ελευθερίας μέσα από τη σύνδεσή τους με το πνευματικό κλέος του Έθνους μας. Και αυτή τη δύναμη των ιδεών, των γραμμάτων και της μόρφωσης υπηρετούμε κι εμείς σήμερα στον δικό μας διαρκή αγώνα να ανταποκριθούμε στο όραμα των Αγωνιστών του 1821 για μια Ελλάδα που θα λειτουργεί ως παγκόσμιος περίβλεπτος φάρος πολιτισμού και δικαίου.

 

Ιδιαίτερα όσοι υπηρετούμε εδώ στη Βαυαρία, αυτές τις ημέρες οφείλουμε να θυμόμαστε και τους Βαυαρούς φιλέλληνες που, μετέχοντες της ημετέρας παιδείας, συνέβαλαν κι αυτοί, με εράνους, με άρθρα και φυλλάδια, με αθάνατα έργα τέχνης, αλλά και πολεμώντας στο πλευρό των Ελλήνων και προσφέροντας τα πάντα στο βωμό της Ελευθερίας, στην αναγέννηση της Ελλάδας. Αυτούς τους Έλληνες κατ’ επιλογή οφείλουμε με τιμή και ευγνωμοσύνη να αναδεικνύουμε ως τους ισχυρότερους δεσμούς φιλίας και αδελφοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Βαυαρίας.

 

Αγαπητοί συμπατριώτες, αγαπητοί φίλοι,

 

Μπορεί η συγκυρία της πανδημίας να μην επέτρεψε να γιορτάσουμε φέτος την διακοσαετηρίδα της Επανάστασης με τη λαμπρότητα που της αρμόζει στην κοινωνία και τα σχολεία μας. Όμως ας γίνει αυτή η ιδιαίτερη συνθήκη μια αφορμή για να αποκτήσει η φετινή επέτειος μια πιο πνευματική, πιο αναστοχαστική διάσταση, την οποία άλλωστε μετά και τις πρόσφατες περιπέτειες της τελευταίας δεκαετίας χρειαζόμαστε επιτακτικά. Όπως σοφά μας παρακινεί ο εθνικός μας ποιητής «Κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα, και θα αισθανθείς μέσα σου να λαχταρίζει κάθε είδος μεγαλείου». Κι εμείς οι εκπαιδευτικοί της Ομογένειας, την Ελλάδα την κρατάμε πάντα στην ψυχή μας σαν φυλαχτό και ιερή εικόνα.

 

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους! Ζήτω η 25η Μαρτίου! Ζήτω το Έθνος!