· 

Σύλλογος Γονέων: Ασφαλιστικά μέτρα για τεστ

Σε νομικά και ασφαλιστικά μέτρα προχωρούν οι γονείς για τα υποχρεωτικά τεστ στους μαθητές. Αυτό αναφέρει η ανακοίνωση που αναρτήθηκε από το Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου:

 

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Αγαπητοί Γονείς & Κηδεμόνες ,

 

Σήμερα το πρωί, περίπου στις 10πμ., εκπρόσωποι των Συμβουλίων των Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολικών μονάδων της πόλης μας μετέβησαν στο Συντονιστικό Γραφείο Μονάχου και ζητήσανε έκτακτη συνάντηση με την κα. Αναπλ. Συντονίστρια, κα. Ι.Σ. Μπέση. Μετά από επιμονή μας, παρόλο που δεν ήταν προγραμματισμένη συνάντηση, η κα. Αναπλ. Συντονίστρια τελικά μας δέχθηκε.

 

Οι εκπρόσωποι εξέθεσαν με έντονο τρόπο τη δυσαρέσκεια των γονιών που από προαιρετικά έγιναν υποχρεωτικά τα τεστ για τα παιδιά μας στο χώρο του Σχολείου, χωρίς να έχουμε πληροφορίες αν θα τηρούνται κανόνες υγιεινής, λ.χ. για τα χρησιμοποιημένα αντικείμενα, αλλά ακόμη και για την πιθανή σωματική ασφάλεια των παιδιών, μιας και τα παιδιά όλων των ηλικιών θα πρέπει να κάνουν μόνα τους τα τεστ στο χώρο του Σχολείου.

 

Οι ανακοινώσεις που έγιναν από τον Υπουργό της τοπικής Κυβέρνησης, περίπου στον ίδιο χρόνο, ελάχιστα πράγματα αλλάξανε και διευκρινίσανε. Λ.χ. τι θα γίνεται με το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην Εκπαίδευση για τα παιδιά που οι γονείς δεν συμφωνούν να κάνουν μόνα τους τεστ στον χώρο, αλλά και δεν θέλουν να τα επιβάλουν σε συνεχόμενα τεστ μέχρι τον Ιούλιο, είτε εκ πεποιθήσεων είτε για λόγους υγείας. Αδυνατούμε να αντιληφθούμε γιατί να υπάρχει διάκριση σε υπάκουες οικογένειες και μη, ειδικά με προφορικές οδηγίες του Υπουργού και όχι με Νόμους εν ισχύ του Βαυαρικού Κρατιδίου.

 

Η απάντηση που λάβαμε στο θέμα αυτό από την κα. Αναπλ. Συντονίστρια είναι ότι ενδεχομένως ως πιθανή επιλογή είναι η ασύγχρονη εκπαίδευση (λ.χ., αποστολή ύλης με email κτλ.). Εκτιμούμε ότι αν ο αριθμός των μαθητών εκτός Σχολείου είναι μεγάλος μόνον με σύγχρονη τηλεκπαίδευση θα μπορούσαν να συνεχίσουν τα παιδιά μας τη μαθησιακή διαδικασία. Εξάλλου, και για όποια βρεθούν να είναι θετικά κάποια ουσιαστική λύση πρέπει να έχει προβλεφθεί.

 

Οι απαντήσεις αυτές δεν κρίνονται ικανοποιητικές και είναι σε αντιδιαστολή με τη πλειονότητα των γονιών που δεν συμφωνεί με τα τεστ στα Σχολεία. 

 

Οι οποίοι,

α.) είτε θα πρέπει να δεχτούν να κάνει μόνο του το παιδί στο σχολεία το τεστ, και κατά πάσα πιθανότητα στο χώρο διδασκαλίας, χωρίς τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (λ.χ., προστατευτικά γυαλιά για το χημικό διάλυμα, χωρίς γάντια κ.α.), όπως δηλ. γίνεται σε όλες τις δειγματοληψίες.

 

β.) είτε σε εργαστήριο ή φαρμακείο, σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Συντονιστικό Γραφείο.

 

Οι αναρτήσεις σχετικά με το τεστ εκτός Σχολείου, από το Σχολεία μας και το Συντονιστικό είναι αντιφατικές, ειδικά αν ξανακούει κανείς τις δηλώσεις του Υπουργού κ. Piazolo, και τελικά οι γονείς θα αναγκαστούν να επωμιστούν τη διαδικασία της δειγματοληψίας με 2-3 ραντεβού/εβδομάδα σε επίσημα κέντρα.

 

Εν τέλει, τα Συμβούλια Γονέων και Κηδεμόνων από όλα τα ελληνικά Δημοτικά Σχολεία και όχι μόνο, που είναι σε εγρήγορση και βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις, έχουν ήδη δρομολογήσει τα εξής:

 

(1.) να κινηθούν νομικά με ασφαλιστικά μέτρα ως προς την απόφαση για υποχρεωτικά τεστ, αλλά εκεί χρειάζεται η υποστήριξη από τους γονείς με ενυπόγραφη συναίνεση όσων γονιών θα συμμετέχουν (το κόστος της ενέργειας αυτής θα καλυφθεί από τα ταμεία των Συμβουλίων),

 

(2.) να συνταχθεί Υπεύθυνη Δήλωση για όποιον δεν θέλει να έχει τεστ το παιδί του μέχρι να κλείσει το Σχολείο μας, διότι με τις μέχρι τώρα οδηγίες αυτό προβλέπεται.

Όλα τα παιδιά έχουν Συνταγματικό δικαίωμα στην Εκπαίδευση και περιμένουμε να το σεβαστούν αυτό τόσο οι πολιτικοί όσο και αυτοί που ασκούν διοίκηση και να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις και όχι μέτρα αποκλεισμού και επιβολής που κατηγοριοποιούν την κοινωνία σε υπάκουος και μη.