· 

200η Επέτειος Μνήμης του Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄στο Μόναχο

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

 

200η Επέτειος Μνήμης του Εθνομάρτυρα Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄στο Μόναχο

 

Με αφορμή τα διακόσια χρόνια από την θλιβερή επέτειο του μαρτυρικού θανάτου του Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄, ο οποίος ως γνωστό απαγχονίστηκε με διαταγή του Σουλτάνου στις 10 Απριλίου 1821 και το τίμιο σώμα του κρεμάστηκε στην κεντρική Πύλη του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, η Εκκλησία μας τέλεσε μια σύντομη ακολουθία στα Προπύλαια του Μονάχου, όπου είναι γραμμένα ονόματα των αγωνιστών και ηρώων της επανάστασης 1821 και ως πρώτο το όνομα του Εθνομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄

 

Την ακολουθία τέλεσαν ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, και ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης, με τροπάρια από την ακολουθία του Αγίου Εθνομάρτυρα Γρηγορίου Ε΄και τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ηρώων του 1821. Έψαλλε ο πρόεδρος του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, ελλογιμώτατος κ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος.

 

Στην τελετή παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος Μονάχου κ. Βασίλειος Γκουλούσης και η αρχαιολόγος-φιλόλογος κ. Μαρία Λιάνου. Λόγω των προστατευτικών μέτρων της Βαυαρικής Πολιτείας για την προστασία από τον κωρονοιό δεν κατέστη δυνατό να παραστούν περισσότερα μέλης της Παροικίας μας στην τελετή.

 

Ο παριστάμενος εκπαιδευτικός κ. Νικόλαος Σιώμος αποθανάτισε την εκδήλωση αυτή με τις συνημμένες φωτογραφίες.

 

Με ευχές

 

π. Απόστολος