· 

Με τον «Σταυρό της Αξίας» τιμήθηκε η Βασιλεία Τριάρχη 

Με τον «Σταυρό της Αξίας» της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (Bundesverdienstkreuz am Bande) για την επί ετών προσφορά της στη διαπολιτισμική εκπαίδευση, τη στήριξη των ελληνοβαυαρικών σχέσεων και την δράση της μέσω του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ τιμήθηκε η Δρ.Βασιλεία Τριάρχη.

 

Η Βασιλεία Τριάρχη είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Μονάχου, στο οποίο έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές ως υπότροφος της DAAD. Το 1984 έγινε διδάκτωρ του ίδιου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως Σύμβουλος στο Βαυαρικό Κρατικό Ινστιτούτο για τη Σχολική Ποιότητα και Εκπαιδευτική Έρευνα (Staatsinstitut für Schulqualität und Bildungsforschung) με έδρα το Μόναχο. Από το 1994 είναι καθηγήτρια της Ακαδημίας για τη Μετεκπαίδευση και Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών και Στελεχών Διοίκησης Dillingen. 

 

Για πάνω από 30 χρόνια δίδαξε ως επιστημονική συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου στην Έδρα της Ειδικής Αγωγής Λόγου, όπου και διεξήγαγε διάφορες ερευνητικές μελέτες σε θέματα διγλωσσίας/πολυγλωσσίας στην παιδική ηλικία και διαπολιτισμική εκπαίδευση. Στους χώρους αυτούς επικεντρώνεται κυρίως η επιστημονική της δραστηριότητα και η σειρά μονογραφιών και άρθρων, που έχουν δημοσιευθεί στην ελληνική και γερμανική γλώσσα.

 

Η Βασιλεία Τριάρχη είναι από το 2012 Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος "ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ" στο Μόναχο, θέση στην οποία ορίστηκε από συλλόγους και φορείς που αποτελούν το Συμβούλιο Ιδρυτών του Ιδρύματος.

 

Το Ίδρυμα στη διάρκεια της θητείας της επικεντρώθηκε στη στήριξη της εκπαίδευσης και αγωγής των μαθητών των ελληνικών σχολείων και την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στη Βαυαρία. Ένα σημαντικό επίτευγμα του Ιδρύματος είναι ότι από το 2017 τα ελληνικά σχολεία της Βαυαρίας λειτουργούν ως κέντρα κατάκτησης του πιστοποιητικού γερμανομάθειας της συνόδου των Υπουργών Παιδείας της Γερμανίας (DSD). Ταυτόχρονα, έχει επιτευχθεί με τη στήριξη του Βαυαρικού Υπουρείου Παιδείας μια σειρά συνεργασιών με τα ουμανιστικά Γυμνάσια της Βαυαρίας, στο πλαίσιο των οποίων πραγματοποιούνται ανταλλαγές επισκέψεων μαθητών από σχολεία της Ελλάδας και της Βαυαρίας καθώς και επιμορφώσεις σε Βαυαρούς εκπαιδευτικούς πάνω στην ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. 

 

Η επιλογή της από την Προεδρεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας να τιμηθεί με τον «Σταυρό της Αξίας» δεν αποτελεί δικαίωση μόνο για την ίδια την Βασιλεία Τριάρχη για το επιστημονικό της έργο και την προσφορά της στην διαπολιστική εκπαίδευση αλλά και του ίδιου του οργανωμένου Ελληνισμού στο Μόναχο. 

 

Η Βασιλεία Τριάρχη έχει γεννηθεί στην Καβάλα ενώ η καταγωγή της είναι από το Παλαιό Φάληρο Αθηνών. Ζει στην Γερμανία από το 1977. Είναι παντρεμένη με τον Winfried Herrmann με τον οποίο έχει αποκτήσει την Μαρία.

 

Τα θερμά μας συγχαρητήρια !!!

 

Σημείωση: Λόγω της πανδημίας η εκδήλωση παρασημοφόρησης έχει μετατεθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.