· 

Μόναχο: Mία νέα Silicon Valley στην Ευρώπη

Η ευρύτερη περιοχή της πόλης του Μονάχου έχει εξελιχθεί και τείνει πλέον να εδραιωθεί ως το σημαντικότερο οικοσύστημα «Deeptech» επιχειρήσεων στην Ευρώπη, σε παγκόσμιας δηλαδή εμβέλειας επιχειρηματικό κέντρο, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης μεγάλων πολυεθνικών και εξειδικευμένων ΜΜΕ επιχειρήσεων της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας, με αξιοσημείωτη ερευνητική και παραγωγική δραστηριότητα σε νέες, επαναστατικές τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) αιχμής, οι οποίες επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της γερμανικής οικονομίας αναδιαμορφώνοντας παράλληλα τον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη.

 

Χαρακτηριστικό της ανωτέρω εξέλιξης αποτελεί η πρόσφατη απόφαση της Apple να προβεί σε επένδυση ενός δις ευρώ για την περαιτέρω επέκταση των υφιστάμενων, από το 2015, ερευνητικών της εγκαταστάσεων για επεξεργαστές και ημιαγωγούς (Bavarian Design Center), με στόχο τη δημιουργία του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου σχεδιασμού και ανάπτυξης αποδοτικότερων επεξεργαστών και νέων, ασύρματων τεχνολογιών επικοινωνίας στην Ευρώπη. Οι μηχανικοί της Apple στο Μόναχο έχουν ήδη συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη των νέων επεξεργαστών Μ1 της εταιρείας, ενώ, στο πλαίσιο της επένδυσης, προγραμματίζονται προσλήψεις εκατοντάδων νέων μηχανικών πληροφορικής.

 

Παρόμοια απόφαση για μεγάλη επένδυση στη Βαυαρία έλαβε και η εταιρεία Google, η οποία αναπτύσσει περαιτέρω την εδώ παρουσία της, ενισχύοντας τις δραστηριότητες των γραφείων της «Safety Engineering Center», οι οποίες επικεντρώνονται σε τεχνολογίες προστασίας δεδομένων, παροχή υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους και ανάπτυξη του προγράμματος περιήγησης Chrome. Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Google, Δρ. W. Holfelder, το Μόναχο θεωρείται ως η κορυφαία περιοχή για επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στον τομέα ΤΠΕ στην Ευρώπη.

 

Ο τριτογενής τομέας παραμένει ο σημαντικότερος στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, τόσο σε όρους προστιθέμενης αξίας, όσο και από πλευράς αριθμού απασχολουμένων στη Βαυαρία, αν και το κρατίδιο είναι μια από τις πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά περιοχές της Γερμανίας αλλά και ευρύτερα της Ευρώπης (ο κύκλος εργασιών του μεταποιητικού τομέα στη Βαυαρία ανέρχεται σε περίπου 380 δισ. ευρώ και καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη Γερμανία).

 

O κλάδος υπηρεσιών πληροφορικής και επικοινωνιών διακρίνεται ιδιαίτερα για τη συμβολή του στην παραγόμενη προστιθέμενη αξία του τριτογενούς τομέα. Υπολογίζεται, ότι στο συγκεκριμένο τομέα δραστηριοποιούνται 20.000 βαυαρικές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περί τους 300.000 εργαζόμενους. Οι σημαντικότεροι κλάδοι είναι του λογισμικού και της μικροηλεκτρονικής, ενώ παράλληλα ιδιαίτερη άνθηση παρουσιάζουν οι κλάδοι ψηφιοποίησης της παραγωγής, τεχνητής νοημοσύνης, κυβερνοασφάλειας, ηλεκτρονικής υγείας, διαδικτύου των πραγμάτων και ψηφιοποίησης στον τομέα της ενέργειας.

 

Στη Βαυαρία ενεργοποιείται ένα ιδιαίτερα δραστήριο cluster τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορικής (cluster Informations- und Kommunikationstechnik), το οποίο έχει ενσωματωθεί από το 2016 στο Zentrum.Digitalisierung.Bayern (ZD.B) και λειτουργεί ως ανοικτό δίκτυο με 700 περίπου ενεργά μέλη, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος ασχολούνται με λογισμικό και έχουν σημαντική δραστηριότητα σε διεθνές επίπεδο.

 

Υπολογίζεται ότι το 6% των επιχειρήσεων που λειτουργούν στο Μόναχο δραστηριοποιούνται στον κλάδο ΤΠΕ, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 7% του κύκλου εργασιών και το 8% της συνολικής απασχόλησης. Υπογραμμίζεται, ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων του κλάδου ΤΠΕ στο Μόναχο έχει αυξηθεί από το 2012 κατά 11%, οι εργαζόμενοι 36% και ο κύκλος εργασιών κατά 38%.

 

** Οι πληροφορίες προέρχονται από το ελληνικό Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Μόναχο.

 

Foto: Gregory Giakis