· 

ΕΛΜΕ Βαυαρίας για γενοκτονία Ποντιακού Ελληνισμού

Για την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

 

Φέτος, 200 χρόνια μετά την έναρξη του Αγώνα για Εθνική Ανεξαρτησία, η 19η  Μαΐου,  Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, αποκτά ακόμη πιο ιδιαίτερο περιεχόμενο και συμβολισμό. Με το βλέμμα μας στραμμένο στην ελεύθερη Ελλάδα, αλλά και στις αλησμόνητες πατρίδες που χάθηκαν, τιμούμε και φέτος τον Ποντιακό Ελληνισμό, τους άνδρες και τις γυναίκες που επί αιώνες κράτησαν ζωντανή τη φλόγα του Γένους στα ιερά πατρώα εδάφη.

 

Τιμούμε τη θυσία όσων έπεσαν θύματα Γενοκτονίας από το Κίνημα των Νεοτούρκων  στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, μιας από τις πρώτες, μαζί με την Γενοκτονία των Αρμενίων συστηματικές επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης στον 20ο αιώνα.

 

Τιμούμε ταυτόχρονα τους επιζήσαντες, όσους ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους και, πρόσφυγες πια, ξανάστησαν το βιός τους από τηναρχή, προκόβοντας στις νέες  πατρίδες  και συμβάλλοντας ουσιαστικά με το πνεύμα, τη δημιουργικότητα και την εργατικότητά τους στην προσπάθεια για την κοινή προκοπή.

 

Τιμούμε, τέλος, τους απογόνους αυτών των μαρτύρων και ηρώωνπου απανταχού της γης συντηρούν ως κόρη οφθαλμού την ελληνική ποντιακή τους ταυτότητα και αγωνίζονται  από κοινού με κάθε Ελληνίδα και Έλληνα ανεξαρτήτως ιδιαίτερης καταγωγής, αλλά καιμε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, για την παγκόσμια αναγνώριση της αλήθειας της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

 

Στην Ελλάδα, στη Βαυαρία και σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου υπάρχουν Έλληνες που αγαπούν την πατρίδα τους και σέβονται την Ιστορία τους, υπάρχει ζωντανό και το ελληνικό πνεύμα. «η Ρωμανία πέρασεν, η Ρωμανία ‘πάρθεν,η Ρωμανία αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο”...(από Τραπεζούντιο άσμα για την Άλωση)