· 

Μόναχο 1971: Η πρώτη ληστεία τράπεζας με όμηρους στην Γερμανία

Μόναχο: Σαν σήμερα πριν 50 χρόνια. Η πρώτη ληστεία σε τράπεζα της Γερμανίας (Deutsche Bank στην  Prinzregentenstraße) με πέντε όμηρους. Αρχικά οι όμηροι ήταν 18.

 

Τα τηλεοπτικά κανάλια μεταδίδουν ζωντανά. Οι δυο ληστές ζητούν 2 εκ γερμανικά Μάρκα και ένα αυτοκίνητο για να διαφύγουν.

 

5.000 περίπου άτομα συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν ζωντανά τα γεγονότα.

Τα μεσάνυχτα και περίπου 8 ώρες μετά από τότε που ξεκίνησε η ληστεία ανοίγει η πόρτα της τράπεζας και μια νεαρή γυναίκα με χειροπέδες και μαύρη κουκούλα στο κεφάλι βγαίνει έξω. Στην άλλη πλευρά του δρόμου ένας άντρας με έναν σάκο στους ώμους -που προφανώς περιείχε τα λύτρα- κατευθύνθηκε προς τη γυναίκα. 

Η γυναίκα μεταφέρθηκε στην BMW που περίμενε από τον ταμία της τράπεζας -που επίσης ήταν όμηρος- και κάθισε στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου.  Αμέσως μετά βγαίνει από την τράπεζα ένας από τους ληστές  με κόκκινη κουκούλα και όπλο και κατευθύνεται στην ΒMW κάθεται στη θέση πίσω από το τιμόνι δηλ. δίπλα στη γυναίκα . 

Εκείνη τη στιγμή πυροβολήθηκε από έναν από τους ελεύθερους σκοπευτές που είχαν τοποθετηθεί γύρω από το αυτοκίνητο. Ο ληστής ενώ  κατέρρεε άρχισε να πυροβολεί . Εκείνη τη στιγμή άρχισε μια τρελή ανταλλαγή πυροβολισμών -περίπου 150-200 πυροβολισμοί. (Δημοσιογράφος και αυτόπτης μάρτυρας  Hans-Dieter Wolff)

Η 20χρόνη όμηρος Ingrid Reppel πεθαίνει μια ώρα μετά στο νοσοκομείο (χτυπήθηκε από 5 σφαίρες)  όπως και ο ένας εκ των ληστών, ο Rammelmayr 

 

Μετά την ανταλλαγή των πυροβολισμών η αστυνομία μπήκε στην τράπεζα όπου ακόμη βρισκόταν ο δεύτερος ληστής ( Todorov) με πέντε όμηρους και ο οποίος συλλαμβάνεται. Δικάζεται σε ισόβια κάθειρξη. 

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα απελευθέρωσης των ομήρων ιδρύεται η μονάδα ειδικών αποστολών της αστυνομίας (SEK), υπηρεσία που υπάρχει μέχρι και σήμερα.

 

ΒΙΝΤΕΟ

https://www.br.de/nachrichten/bayern/br24zeitreise-bankueberfall-in-muenchen-1971,Sf29rfp