· 

Έλληνες και Βαυαροί αποχαιρέτησαν τον Μίκη Θεοδωράκη

Συναυλία στην "Αθήνα του Ίζαρ" (Μόναχο) την ημέρα αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη στην Αθήνα

 

Έλληνες και Βαυαροί με βουρκωμένα μάτια και χειροκροτήματα αποχαιρετούν τον Μίκη Θεοδωράκη.

 

Του Πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Μαλαμούση

 

 

Μέσα σε κλἰμα βαθειάς συγκίνησης η Παροικία μας στην „Αθήνα του Ίσαρ“ (Μόναχο), τίμησε τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη την ίδια ημέρα και ώρα του αποχαιρετισμού του στην Αθήνα (08.09.21), με μία συναυλία με μουσική και τραγούδια του μεγάλου, παγκοσμίου φήμης μακαριστού μουσικοσυνθέτη.

 

Την πρόταση του πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση να συνοδεύσει και το Μόναχο τον Μίκη Θεοδωράκη στην τελευταία κατοικία του, ασπάστηκαν ολοπρόθυμα οι τρεις μουσικοί που ζουν και εργάζονται στη πόλη μας, ο Γιάννης Καλλίας (πιάνο), ο Λευτέρης Αρμύρας (βιολί/κιθάρα) και ο Αλέξανδρος Ράντος (μπουζούκι). Παρά το γεγονός ότι οι δύο μουσικοί, Καλλίας και Αρμύρας, έπέστρεψαν δύο ημέρες πρίν από την εκδήλωση, από τις διακοπές τους στην Ελλάδα, στήθηκε σε μερικές ώρες όλο το σκηνικό για την παρουσίαση της συναυλίας.

 

Η αρχική σκέψη του π. Αποστόλου ήταν να δοθεί το κοντσέρτο στην Königsplatz εκεί όπου το 1995 ο Μίκης Θεοδωράκης έδωσε μια μεγαλειώδη συναυλία μπροστά σε δέκα τρεις χιλιάδες φιλόμουσο βαυαρικό κοινό και με την παρουσία του μεγάλου ηθοποιού Άντονυ Κουίν, ο οποίος χόρεψε μαζί με τον Θεοδωράκη το συρτάκι της ταινίας Ζορμπά.

 

Λόγω όμως της μεγάλης Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτων που λαμβάνει χώρα τις ημέρες αυτές στο Μόναχο, όλες οι κεντρικές πλατείες δεν ήταν διαθέσιμες και για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε να δοθεί η συναυλία στην αυλή του Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου.

 

Πολλοί Έλληνες και Βαυαροί μουσικόφιλοι προσήλθαν στην εκδήλωση και με ρίγη συγκίνησης και δάκρυα στα μάτια βίωσαν το μεγαλείο της μουσικής και ποίησης του Μίκη Θεοδωράκη.

 

Συγκινητική ήταν και η στιγμή που η συμπατριώτισσά μας Σούλα (Αθανασία) Ζαμάνη κατέθεσε μπροστά στη φωτογραφία του Μίκη Θεοδωράκη, που είχε στηθεί στο χώρο της συναυλίας, ένα κόκκινο τριαντάφυλλο και ένα αναμμένο κερί στη μνήμη του ουρανομίκη μουσουργού.

 

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης καλοσώρισε τους επικέπτες, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους μουσικούς για την αυθόρμητη, ολοπρόθυμη και ανάργυρη προσφορά τους και ανέγνωσε μεταξύ των άλλων και δύο προσωπικές αναφορές του Μίκη Θεοδωράκη, σχετικά με το έργο του.

 

α)“Ντύνομαι με μαύρο κουστούμι στις συναυλίες μου, όπως ακριβώς και ο ορθόδοξος παπάς, ο οποίος εκπροσωπεί κάτι το ιερό και άγιο, δια να διαβάζω και εγώ το Ευαγγέλιο της δικαιοσύνης και της αγάπης”.

 

 β)«Όλοι οι πολιτισμοί αντλούν τα νερά τους από τον ίδιο Ωκεανό της ουράνιας Αρμονίας. Άρα στο βάθος τους είναι όμοιοι και οι διαφορές τους είναι τοπικές και επιφανειακές».

 

Στο τέλος της προσλαλιάς του ευχήθηκε ο π. Απόστολος να προσλάβει ο Θεός τον Μίκη Θεοδωράκη στη χορεία των Αρχαγγέλων και Αγγέλων.

 

Ακολούθως έλαβε το λόγο ο Διευθυντής του Ελληνικού Σπιτιού Μονάχου, λογοτέχνης και κοινωνιολόγος κ. Κωνσταντίνος Γιαννακάκος, σκιαγραφώντας τη σχέση της μουσικής Θεοδωράκη με την ποίηση και την μελοποίηση ποιημάτων Σεφέρη Ρίτσου κ.α.ελλήνων και ξένων γιγάντων της ποίησης και λογοτεχνίας.

 

Το λόγο επίσης έλαβε και ο επί σειρά πολλών ετών δημοσιογράφος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας και νυν Διευθυντής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Βαυαρικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών Wilhelm Warning, o οποίος ασπάσθηκε προ ετών την Ορθοδοξία, έλαβε το όνομα Χριστόφορος και ως μέλος της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου αναγιγνώσκει τις Κυριακές στη Θεία Λειτουργία το ιερό Ευαγγέλιο στη γερμανική γλώσσα.

 

Ο Χριστόφορος Warning επισκέθηκε το 1969, αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το γερμανικό γυμνάσιο, την Ελλάδα με σακίδιο στη πλάτη και λιγοστά χρήματα. Στο Λαύριο ρώτησε κάποια οικογένεια για το που θα μπορούσε να διανυκτερεύσει και πρός έκπληξή του η οικογένεια τον προσκάλεσε την οικία της. Στο δείπνο η συζήτηση έστράφη γύρω από τον Μίκη Θεοδωράκη και τη μουσική του και η θυγατέρα της οικογένειας παρεκάλεσε τον Χριστόφορο να μεταφέρει στη Γερμανία μουσικούς δίσκους του Θεοδωράκη, που τότε απαγορεύονταν από τη χούντα. Ο Χριστόφορος, παρά τον μεγάλο κίνδυνο του εγχειρήματος πήρε δίσκους τους έκρυψε στα εσώρουχά του στο σακίδιο και με τον τρόπο αυτό μετέφερε τον Θεοδωράκη και τη μουσική του στο Μόναχο και στη Βαυαρία.

 

Ακολούθηκε ωριαία συναυλία με τους έξοχους μουσικούς. Με πρόσκληση των μουσικών ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης, εφημέριος στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου, ερμήνευσε με στεντόρια φωνή το τραγούδι „Της δικαιοσύνη ήλιε νοητέ“.

 

Η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Süddeutsche Zeitung δημοσίευσε στις 10.09.21 ένα μεγάλο άρθρο με τον τίτλο „Μαζί με τους αγγέλους εκεί επάνω“ για τη συναυλία της Παροικίας μας προς τιμή και μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη.

 

Φωτογραφίες: Christos Marazidis

Video; ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ

ΒΙΝΤΕΟ 1

ΒΙΝΤΕΟ 2

 

ΒΙΝΤΕΟ 3