· 

Σύλλογοι Ποντίων Βαυαρίας για ντοκιμαντέρ "19.5.1919"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΒΑΥΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 19.5.1919

 

Μια εξαιρετική κατάκτηση για το μοναδικό ελληνικό τηλεοπτικό μέσο της Βαυαρίας, Hellas TV Photo & Film προστέθηκε στο palmares του, επιτυχία στην οποία συμμετείχαν  τρόπον τινά και τα σωματεία Ποντίων της Βαυαρίας.

 

Το Dokumentarfilm 19.5.1919, με παραγωγό τον Φώτη Μάραντο και σκηνοθέτιδα την Άντζι Παϊκοπούλου, μετά την παγκόσμια περιοδεία του, θα προβληθεί σε δέκα επαναλήψεις από το δορυφορικό κανάλι Cosmote History, στο επόμενο διάστημα μέχρι και τον Οκτώβρη του 2022.

 

Η συνεργασία της Hellas TV και της COSMOTE, με το εν λόγω ντοκιμαντέρ, το οποίο πραγματεύεται μια ζοφερή επέτειο του ελληνισμού (19.05.1919) και τα δραματικά γεγονότα που προηγήθηκαν αυτής σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου, αποτελεί δικαίωση του παραγωγού και των συντελεστών του, τόσο για την ποιότητά του, όσο και για την επιλογή της θεματολογίας του, ενώ επιστεγάζει μία διετή εργώδη προσπάθεια εν μέσω των δυσχερών συνθηκών της πανδημίας, για την περιοδεία του στις απόδημες ελληνικές κοινότητες όλου του κόσμου.

 

Ο ελληνισμός της Βαυαρίας, σίγουρα όχι κατά κανόνα, ενίοτε παράγει ``εξαγώγιμα`` πολιτιστικά προϊόντα, ενδεικτικά των δυνατοτήτων που παρέχει η αγορά και οι υποδομές της Γερμανίας. Σημειώνουμε επί παραδείγματι, την επιδραστική ικανότητα των δράσεων των Καλλιτεχνικών Λεσχών Νυρεμβέργης και Μονάχου και τώρα της Hellas TV Photo&Film.

 

Τα Σωματεία Ποντίων της Βαυαρίας, μπορούν να καυχηθούν για τη συμμετοχή τους στις συμβολικές σκηνές του ντοκιμαντέρ με πλήθος μελών τους, ενώ για ακόμη μία φορά ως οφείλουν, ευχαριστούν εκ μέρους απάντων των συμμετεχόντων, τον π. Σωτήριο  Τσουρλή, εφημέριο του Ι.Ν Αποστόλου Παύλου Νυρεμβέργης, για την πρόθυμη φιλοξενία  των σκηνικών, των κινηματογραφικών λήψεων και των συντελεστών του φίλμ στους  χώρους του ενοριακού κέντρου. 

 

Νυρεμβέργη,  03.11.2021

Σωματεία Ποντίων Άουγκσμπουργκ, Λάουφ, Μονάχου, Νταχάου, Νυρεμβέργης.